Mitä sinulla on salkussa?

Hei mielenkiintoinen salkku sinulla! Heräsi muutamia kysymyksiä:

  • Minkä näkökulman koet puoltavan hajauttamista pienellä salkulla noin moneen yhtiöön/kohteeseen? Pikaisella laskulla pienintä 13 kohdetta muodostaa noin kolmanneksen osuuden salkusta, jolloin position keskikooksi tulee luokkaa 400€

  • Puhut ainakin Harvian ja S-rahaston kohdalla, että “foorumi” ja “salkunhoitajat” kantavat riskin puolestasi, mutta eivätkö ne kanna pikemminkin vastuun riskien analysoinninnista? Minun ajatteluni perusteella sinä kannat riskit ottamalla position?

  • Lifeline SPACille olet antanut 0%:n riskin? Mihin tämä perustuu? Vaikka SPACin takana on se 9 tai 10€ käteistä, ei mikään estä etteikö tuokin voisi heilahtaa jonnekin 8euron tietämille, jos :poop: hits the fan. Tai ihan vain se, että kurssi palaa sinne NAViin, jos ostettavaa ei löydy.

  • Titanium: " Yleensä Helsingin pörssin paras osinko luo turvaa" Mihin tämä perustuu? Omalla kokemuksella ainakaan Nordean tai Sammon korkeat osingot eivät ole johtaneet korkeisiin tuottoihin.

  • Sampo on mielestäsi vähäriskisin osake salkussasi. Jos Lifeline on 0%:n riski, niin onko Sammossa sitten negatiivinen arvo? Mitä se edes tarkoittaisi, jos yhtiön riski olisi negatiivinen?

  • Salkussasi on esimerkiksi hyvin hajautettu Ruotsin indeksirahasto ja annat sille riskiksi 75%. Miten osake, jolla ei ole alla mitään liiketoimintaa on 0%, jos rahasto, johon kuuluu maailman parhaiten johdettuja ja vakiintuneita yhtiöitä, saa 75%

  • Tradekalle annat myöskin 0%:n riskin, vaikka yhtiö voi maksaa osinkoa yli tuloksentekokykynsä. Miten kirjan lukeminen pienentää yhtiön riskiä?

  • Metsäliitolle annat 0%:n riskin vaikka heti seuraavassa sivulauseessa toteat yhtiökohtaisen riskin olevan iso?

  • USDCoin: Miten perustelet 0%:n riskin omaisuuserälle, jolle maksetaan 0%:n korkoa, etenkin kun riskitön korko on euroalueella nollassa? Teoriassahan tuon riskin pitäisi olla 1/0,055=18,x%

Olisi mielenkiintoista kuulla lisää käyttämästäsi riskinarviointi-prosessista!

21 tykkäystä

Valitettavasti on niin vaikeat kysymykset, etten pysty kovin nopeasti näihin vastaamaan. Foorumilaisten käyttäminen tässä kohtaa oli vitsi. S-rahasto on yhdistelmärahasto ja siinä on ihan oikeata korkopaperia. 400 euron positio koko on itselle juuri sopiva. Valitettavasti itselleni yritysten omistaminen on mielekkäämpää kuin rahastojen, siksi niitä on niin monta.

Mikäli Lifeline SPAC on niin ystävällinen, että menee miinukselle, niin myyn sen pois ja vähennän verotuksesta.

1 tykkäys

Salkku kokenut pienoisen muodonmuutoksen viimeisen kvartaalin aikana. Totesin syyskuun aikana, että indeksitason kurssinousussa ei ole mitään järkeä verrattuna silloin makrorintamalla kohoaviin riskeihin. Inflaatio, energiakriisi tai Kiinassa kehittyvät erinäiset ongelmat ja myin pois korkeamman riskin ja täyteen arvoon nousseet omistukset.
Korjausliikkeen tullessa käynnistelin osto-ohjelmaa, jonka tulosta salkun sisältö osittain edustaa. Riski markkinoilla ei ole mielestäni mitenkään muuttunut. Aikalailla päinvastoin. Vahva talous alkaa vähitellen viilentyä korkojen noustessa, jenkkien lyhyet ja pitkät korkokäyrät näyttävät kääntyneen vastakkain ( inverted yield curve ) sekä sijoittajasentimentti on korkeahko samalla kun markkina on teknisesti heikko.
Rahojen poltellessa taskussa olen yrittänyt ohjata energian lukemiseen ja suuremman yritysjoukon skannaukseen ja tutkimiseen. Ostoslista tietyn hinnan tai katalystin toteutumisen varalta alkaa olemaan mukavan pitkä.

Viimeisen kuukauden aikana onkin tullut lähemmäksi 10 % laskua huipuista. Takana suurimmilta osin huono ajoitus Biodelivery sciencen osalta sekä Take twon ja Semlerin 40 % kurssilasku. Semlerin kohdalla olisi pitänyt tajuta mitä kurssi hinnoitteli sisäänsä huipuilla, erinomainen opetus :grin: Nyt hinta alkaakin olemaan houkutteleva.
Salkun uusin, mutta syystäkin pienin tulokas BDSI on laskenut myös noin 40 %. Kurssissa hinnoitellaankin jo maailmanloppua, mutta en yhtään olisi yllättynyt sen romahtamisesta -50 % patenttioikeudenkäynnin epäonnistuessa. Toisaalta jos oikeus kääntyy BDSI:n puolelle ja kurssi rallattelee +50 % tämä on edelleen halpaa halvempi. Riskituottosuhde makuuni.
Ehkä loppukaneettina salkun rakenteesta pyrin yhtiöriskin ollessa korkea pitämään pääoman tuhoutumisen pienenä, mutta jos tarina vain paranee annan osakkeen painon kasvaa hyvinkin suureksi.
Tuotto

12 tykkäystä

Tarpeeksi kun veivaa eri lappujen kanssa, niin lopulta sinne jää ns. “luottohevoset”. Näillä osakkeilla (OST) on tarkoitus edetä seuraavat vuodet, jos fundamenteissa ei tapahdu jotain sellaista, että on syytä olla huolissaan:
image

Ja jottei väärää kuvaa synny, niin suurin osa varallisuudesta (~70 %) on oikeasti ETF:ssä/rahastoissa (AOT):
image

Osakepuolelle ei lisää rahaa enää heru, mutta kuukausisäästäminen AOT:lle jatkuu myös tulevaisuudessa. Jos olen valinnut tikat oikein, niin OST osuus kokonaisvarallisuudesta saisi nousta yli 50%:n - se jää nähtäväksi :slight_smile:

Ai niin, onhan mulla käteistä tilillä ja pieni puskuri elämääkin varten, ja lisäksi kryptopörssissä 0.5%:n suuruinen potti, jolla on lupa veivata niin paljon ja niin usein kun lystää.

23 tykkäystä
Harvia Oyj (XHEL:HARVIA) 13,3 %
Fortum Oyj (XHEL:FORTUM) 11,7 %
Kamux Corporation (XHEL:KAMUX) 8,6 %
Talenom Plc (XHEL:TNOM) 8,3 %
TietoEVRY Corporation (XHEL:TIETO) 8,0 %
OP-Ilmasto A 7,6 %
Solteq Plc (XHEL:SOLTEQ) 7,5 %
Tecnotree Corporation (XHEL:TEM1V) 6,2 %
Nordea Bank Abp (XHEL:NDA FI) 6,1 %
Fischer SportsBetting&iGamiUEA (XETR:BETS) 5,1 %
Fodelia Oyj (XHEL:FODELIA) 4,6 %
Evolution AB (publ) (XSTO:EVO) 4,5 %
BTC/EUR 3,7 %
OP-India A 2,8 %
ETH/EUR 2,1 %

Pientä muutosta ed.päivityksen jälkeen. Pidempiaikaiseen salkun hajautukseen tullut Talenom &Fodelia sekä Tiedon lisäys. Evolution tarkoitettu lyhyempään pitoon, mutta katsellaan kuinka käy. Evon lisäksi kryptot lähdössä sopivassa kohtaa.
Juuri nyt Fondia vielä uutena tulokas ehdokkaana tarkastelussa sekä Fodelian lisäys, mutta yleinen markkinatunnelma laittaa odottelemaan
Ainoana kk säästönä tällä hetkellä Op-Intia. 1-2 kuukausisäästö rahastoa myös hakusessa
Salkku tällä hetkellä n.35t€

17 tykkäystä

Vielä ehtii tämän vuoden puolella tekemään yhden salkkupäivityksen, vaikka mitään maatamullistavaa omistuksissa ei ole tapahtunut, lähinnä vain entistäkin vahvempaa keskittymistä muutamaan ydinkeissiin. Oikeastaan sijoitusstrategiani on viimeisen neljän vuoden ajan ollut koko ajan varautumista huonompiin aikoihin :slight_smile: Tylsyys on hyve mielestäni, kun puhutaan osakkeista eli ne jotka hakevat adrenaliiniryöppyjä, voivat hyvällä omatunnolla jättää tämän kirjoituksen väliin.

Omistukseni jakautuvat usean salkun kesken, joten päädyin laskemaan prosentit yhteenlasketun kokonaisomistuksen perusteella hieman poiketen aiemmasta raportointitavastani.

Tokmanni, osuus salkuista 27,68%, keskihinta 16,56 e, on ottanut piikkipaikan portfoliossani lähinnä viime aikaisen kurssilaskun takia. Olen nähnyt alle 20 euron hinnan mainiona tankkauspaikkana, semminkin kun viime keväänä jäi harmittamaan kesken jäänyt panostus halpakauppiaaseen kurssin lähtiessä omille teilleen hipoen parhaimmillaan jo 27 euron hintoja. Riski/tuottosuhde on mielestäni kohdillaan, vaikka tässäkin voin toistaa, että lähdin kyytiin aikanaan jo 7,5 euron hinnoilla, mutta pikkuhiljaa keskihinta on noussut jo 17 euron tuntumaan. Vakaa osinkotuotto, mukavat kasvunäkymät ja hyvä johto miellyttävät minua. Vaikka koittaisi taloudellisesti heikommatkin ajat, uskon, että “smart shopping”-trendi pysyy voimissaan ja punainen rekka noutaa sekä jakaa tavaraa ympäri Suomenmaata yhä kiihtyvällä tahdilla. Viime perjantain(3.12.2021) 18,32 e kurssilla ja Inderesin 1,29 e tulosennusteella vuodelle 2021, p/e-luku olisi vain 14,2. Kustannusinflaatio toki voi asettaa kapuloita rekan pyöriin, mutta vain väliaikaisesti. Halpakauppahan ei parhaassa asemassa ole siirtämässä kohonneita kustannuksia hintoihin, mutta hyvä näin ja käykäämme entistäkin ahkerammin tekemässä tukiostoksia Tokmannilla. Kilpailuasema on Tokmannilla hyvä verrattuna muihin halpakauppiaisiin jo ihan myymälämääränkin perusteella, suuruuden ekonomia kun pätee varsinkin kaupan alalla. Toki tulostasoa pitää katsoa yli koronan, tosin ei ole kirkossa kuulutettu, paljonko oikeasti firma on hyötynyt korona-ajasta, vaikka markkinoiden yleinen narratiivi haluaa asian näin esittää. Mieltäni muuten kovasti lämmitti, kun näin perinteisen Mr.Tokmanni joulumainoksen joulupukkeineen eilen illalla televisiossa ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Sampo, 24,5%, kh. 36,22 e, on oikeutetusti kakkossijalla omistuksissani, tästä on vaikea löytää mitään uutta näkökulmaa, kun olen jo aikaisemmissa salkkupäivityksissäni tuonut esiin eri aspekteja. Mainittakoon vain, että omien osakkeiden osto-ohjelma ja käytännössä jo luvattu noin 4 euron voitonjako ensi keväänä, antanevat melko vahvaa tukea kurssille osakemarkkinoiden turbulenssista huolimatta.

Nordea, 12,95%, kh. 7,44 e, on voimakkaasti parantanut tuloksentekokykyään viime kvartaalit ja vaikka tunnistan liiketoiminnan tietyn syklisyyden, niin nousevien korko-odotusten aika ja voimakas riskien karsiminen jo von Koskullin aikana, ei välttämättä ole huonoin mahdollinen lähtökohta omistaa tätä pankkiosaketta. Jos joltakulta on jäänyt huomaamatta, niin Nordean voitonjako on ollut ja tulee olemaan varsin runsaskätistä kuluneen syksyn ja ensi kevään tiimoilta. Osinkoennustekin ensi keväälle taitaa liikkua 0,65 e tienoilla, sillä tulostahan tukee myös melko massiivinen omien osakkeiden osto-ohjelma.

Fortum, 11,38%, kh.11,97, on jo tuplannut kurssinsa ostohinnoistani, mutta aion nauttia hyvästä osinkovirrasta vielä pitkään. Toki ensimmäistä kertaa pientä epävarmuutta aiheutti Uniperin kirjanpidollinen n. 7 miljardin väliaikainen alaskirjaus futuurikaupan monimutkaisuuksien takia. Tilanteen toki pitäisi laueta, kun tuotteita edelleen myydään asiakkaille. Emoyhtiöhän on joutunut jopa lainoittamaan Uniperia, koska valtavat treidausvolyymit vaativat myös takauksia taakseen. Pitää kuitenkin suoraan myöntää, että oma näkyvyys tällaisiin kirjanpidollisiin kikkailuihin on olematon, joten täytyy luottaa tässä analyytikon näkemyksiin ja tj. Rauramon puheisiin. Geopoliittiset riskitkin nostavat taas päätään, kun tilanne Ukrainan rajan läheisyydessä kirvoittaa melko kitkeriä ulkopoliittisia lausuntoja kaikilta osapuolilta. Varovaisuutta puoltaa toki myös @Juha_Kinnunen kääntyminen suosituksessaan vähennä-puolelle pitkästä aikaa. Joka tapauksessa matala keskihankintahinta suojaa tässäkin pahimmalta eli pääoman pysyvältä menettämiseltä. Tätä positiota on tarkoitus hieman vielä kasvattaa ennen ensi kevään osinkoja.

Lassila & Tikanoja, 7,44%, kh.14,12 e, uskollisesti mörnii salkussani, jotenkin tuntuu, että ainakin viimeaikainen kurssilasku johtuu osittain veromyynneistä vuoden loppua kohden. Vihreä siirtymä ja kiertotalous kuitenkin houkuttelevat tätä omistamaan, vaikka palkkio kärsivällisyydestä voidaan ulosmitata ehkä vasta kymmenen vuoden päästä, jos silloinkaan. Kassavirtaahan on tänä vuonna syöneet useat yritysostot, jotka puolestaan tukevat liikevaihdon kasvua. Kvartaalitulokset ovat olleet ihan riittävän hyviä ainakin minun makuuni ja osasyy vaatimattomassa kurssikehityksestä lienee myös siinä, että tämä osake lentää eräällä tavalla tutkan alla Helsingin pörssissä, kun analyysia sijoittajille ei ole saatavilla kuin valittujen pankkien asiakkaille. Vakaa uskomukseni kuitenkin on, että Inderesin seuranta alkaa viimeistään ensi vuonna, jolloin lisää mielenkiintoa kohdistuu tähänkin hylkiöön :slight_smile: Hyvä ja laajalle levinnyt analyysi on myös yrityksen etu ja parhaassa tilanteessa antaa jopa virikkeitä yritysjohdon päätöksentekoon. Tämä mahdollinen seuranta muuten on ennustus numero yksi vuodelle 2022. Ilokseni jälleen huomasin, että Seligsonin Phoebus-rahasto oli taas marraskuussa lisännyt omistustaan lähes 12%:lla.

TietoEVRY:n, 5,33%, kh.22,79 e, paino salkussa on pienentynyt ja viime aikojen vaatimattoman kurssikehityksen myötä olen tottunut ajatukseen, että tämä on jonkinasteinen käteispositio salkussani. On kuitenkin huomattava, että lähes 100% osakepainolla olen ollut markkinoilla jo pitkään, velkavipua en sentään ole tohtinut käyttää, siinä määrin arvostan hyviä yöunia. Viimeksi myymällä tätä, rahoitin Tokmanni-ostojani. Oma ymmärrykseni It-sektorista on puutteellinen ja pääomistajan viimeisimmät massiiviset myynnit ovat aiheuttaneet tilanteen, jossa isojen pelurien positiot ovat täynnä edullisesti hankittuja osakkeita, joten ainakin nopea kurssinousu tuntuu nyt kaukaiselta haaveelta. Ajureikseen se vaatisi kovempia nousuprosentteja liikevaihdolle tai ainakin tuntuvaa osingon tasonnostoa. Fuusio ja kertaluonteiset erät lienee taputeltu pääosin kuluvana vuonna, mutta toisaalta esim. kustannuspaineet palkkojen nousun myötä voivat heikentää kannattavuutta. Onneksi tässäkin on tullut hajautettua ostoja, joten tappioilta ainakin toistaiseksi on vältytty.

Consti, 4,42%, kh.9,50 e, edelleen odottaa mahdollista ostotarjousta(ennustus numero kaksi ensi vuodelle) ja siinä sivussa katsellaan korjausrakennusmarkkinan hyvää elpymistä ja nautitaan kasvavasta osinkovirrasta. Kuten aiemminkin olen todennut, niin omistus on tässä varsin keskittynyt, neljä omistajaa varsin tasavahvoin 10% osuuksin ja myös yritysjohdolla on varsin mittavat omistukset.

Rovion, 3,74%, kh.4,33 e, vihaiset linnut ovat pyörineet salkussani vuoden päivät tyydyttäen samalla veivaustarvettani. Onnekkaasti pääsin kyytiin mukaan alle viiden euron hinnoilla viime joulukuussa. Sen jälkeen melko uskollisesti ollaan noustu kuuden euron tasoilta yli seitsemään euroon ja jälleen palattu alkuasetelmaan kuuden euron tienoille. Myönteisiä ajureita tälle on kuitenkin helppo löytää: ensi vuonna julkaistava Angry Birds- animaatiosarja Netflixissa, Muumiyhteistyö, mahdollinen maksutapojen muutos Applen alustalla ja Ruby Games-yritysoston hedelmät. Unohtaa ei kannata myöskään mahdollista ostotarjousta jonkin isomman, globaalin sisällöntuottajan taholta, tämä spekulointihan nostaa päätään tasaisin väliajoin ja jos hinnasta sovitaan, uskoisin myös Hedien olevan valmis myymään.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, Inderes, 2,44%, kh.37,97 e. Positio on toki pieni, koska annin tarjonta oli vaatimaton, mutta keskihintaa nostaen, olen viimein saanut haltuuni haluamani määrän osakkeita. Näkyvyyden liiketoimintaan pitäisi olla hyvä, koska foorumi takaa suoran yhteyden yritysjohtoon ja myös aktiivisena käyvä listautumismarkkina sataa Inderesin laariin. Taloussuhdanteet vaihtelevat ja on toki mahdollista, että syklin huipulla onnistuttiin listautuminen tekemään, mutta luottamus Mikaeliin ja kumppaneihin on hyvällä tasolla ja kasvu parantaa haavat(korkeaksi muodostuneet arvostuskertoimet siis :slight_smile: ). Toivoa vaan täytyy, että Inderes-miljonäärien(ainakin toistaiseksi kylläkin paperilla) pako yrityksestä ei saa jatkoa viimeisimmän analyytikkoilmoituksen jälkeen. Hieman spekulaatiomielessä olen jo miettinyt ensi vuoden lokakuussa tapahtuvaa lock-upin osittaista päättymistä, mitä tulee henkilöstöantiin osallistuneiden osakemyynteihin. Voi olla jopa mahdollista, että pienennän hyvissä ajoin hieman positiotani, koska on varsin inhimillistä olettaa, että ainakin osa henkilöstöstä käyttää hyväkseen oikeuden myydä osakkeita aiheuttaen näin tahtomattaan laskupainetta osakekurssille. Toki voi aina miettiä mahdollisia blokkikauppoja, jos joku rahasto haluaa mukaan, mutta en sitten tiedä, sotiiko tämä annin alkuperäistä ajatusta vastaan. No, tässä on kuitenkin melkein vuosi vielä aikaa odotella yrityskohtaisia uutisia ja voihan johdolla olla hatussaan erilaisia kaneja, joilla omistaja-arvoa kasvatetaan.

Yleinen markkina- ja sijoittajasentimentti näyttää melko lailla jäähtyneen viimeisen parin kuukauden aikana. Omakin salkkuni on ottanut osumaa runsaan 10 prosentin verran huippulukemista, mutta YTD kuitenkin edelleen 29% luokkaa eli ei tässä suurempaa harmittelemista ole. Lisärahan työntämistä markkinoille en pidä prioriteettilistan kärjessä ja joka tapauksessa positioni ovat melko valmiita ensi kevään osinkokautta silmällä pitäen. Fedin osto-ohjelman alasajo ja korkojen nostot ehkä jo ensi vuonna, Omikron-virusvariantti, kustannusinflaatio, tuotannon ja logistiikan pullonkaulat, geopoliittiset riskit jne. pitävät huolen siitä, että markkinoilla on huolikiintiö täynnä ja tarvittaessa keksitään lisää. Yksityissijoittajan ei siis kannata murehtia, uusi huolia kyllä tulee :slight_smile: Loppuun vielä ennustus numero kolme, vaikka en ole varma tarvitaanko niitä kolme kuten toiveita perinteisesti :slight_smile: : markkinoiden narratiivi ainakin Helsingin pörssissä ensi vuoden alussa siirtyy kaikkien aikojen osinkokevääseen, jopa Nokia palaa osingonmaksajaksi.

59 tykkäystä

Taisin avata salkkuani tänne viimeksi liittyessäni foorumille Heinäkuussa. Päivitän tässä, koska tuli viikonloppuna vähän pohdiskeltua salkun sisältöä ja kuinka hyvin tämän kanssa nukkuu näinä kummallisina aikoina. Suunnilleen puolet on indeksirahastoissa/ETF:issä ja pieni osuus riskiä tasaamassa myös OP-Metsänomistajaa sekä Yrityslainakorkorahastoa, joista vuosituotto-odotus ei tokikaan päätä huimaa. Se toinen puolikas sitten suorissa osakkeissa, ajattelin näitä avata vähän tarkemmin ja prosenttiosuudet tässä tuon puhtaan osakesalkun osalta.

  1. Noin kolmasosa osakesalkusta oman työnantajan osakkeita. Ei tästä sen enempää, on listattu ulkomainen yhtiö, enkä toistaiseksi ole aikeissa tätä keventää.

  2. Vaisala 9,2%. Keskihinta 13,03 e Ensimmäiset ostot joskus 2015 tienoilla. Yksi salkun ehdottomista kivijaloista. Olen tätä pariin otteeseen keventänyt, viimeksi alkukevään piikistä ja aikalailla alkuperäisen sijoituksen kotiuttanut. Arvostus vähän hirvittää, mutta toisaalta yhtiö on laadukas ja uusi johtokin vaikuttaa tekevän oikeita asioita, joten luottoa löytyy edelleen.

  3. Novo Nordisk 7,6%. Koronavuoden hankinta, keskihinta 464,72 DKK. Olin miettinyt tätä pidempään, mutta pitänyt aina kalliina. Kakkostyypin diabeteksen aina vaan yleistyessä uskoisin että insuliinivalmistaja pärjää.

  4. Paychex, Inc. Keskihinta 82 USD, ensimmäinen hankinta vuodelta 2019, olen lisäillyt muutaman kerran mm. koronakuopasta. Tarjoaa palkanlaskennan softaa ja palveluja jenkkien pk-yritykselle. EPS on kasvanut tasaisesti, maksaa osinkoakin kaksi kertaa vuodessa. Tosin viime aikoina arvostus on kyllä venynyt tosi reilusti. Olen varovasti alkanut harkita jos kotiuttaisin voitot tästä. Seeking Alphasta luin hiljattain hyvin perustellun karhuilevan kirjoituksen. Linkki on tosin tähän hätään hukassa.

  5. Revenio 6%. Keskihinta 18,86. Hankittu 2018 kun kurssi polki paikallaan. Lisäsin syksyn osaridipistä vähän, tosin liian aikaisin viime aikainen kurssilasku huomioiden. Mutta joo, kertoimet kyllä venyneet tässäkin vähän turhan paljon ja paino salkussa pudonnut jonkin verran. Toisaalta yhtiön tekeminen edelleen mallillaan.

  6. Vincit 5,9%. Keskihinta 5,21 Tämä oli vähän tunteellinen hankinta, koska yrityksen juuret entisessä kotikaupungissa Tampereella. Vähän mietityttää miten uuden toimarin johdolla strategia lähtee etenemään sekä osaajapula ja kannattavuushaasteet selätetään. Seuraan tilannetta.

  7. Ponsse 5,6%. Keskihinta 30,38. Vähän kalliilla ostin 2018, mutta korjasin tilannetta lisäämällä koronadipistä. Hieno konepajayhtiö. Toistaiseksi ovat pärjänneet toimitusketjuongelmien ja kustannuspaineiden kanssa varsin hyvin.

  8. Verkkokauppa 4,8%. Keskihinta 3,87. Ekat hankinnat onnistuin pilkkimään aika pohjilta 2019. Toki tässä onnistumisessa on ollut tuuria että saivat koronasta vahvan buustin. Luotan edelleen pitkän aikavälin näkemykseen Amazon-uhasta huolimatta ja olen varautunut volaan inflaation painaessa ohuita marginaaleja.

  9. CapMan 4,7% Keskihinta 1,54. Positio on jäänyt harmittavan pieneksi koska alkuperäinen v. 2014 oli varsin pieni. Mutta lisäillyt pariin otteeseen tätäkin. Yhtiö on kasvanut hienosti viimeisen 5 vuoden aikana, hiukan tosin mietityttää miten mahdollinen sijoitussentimentin kääntyminen ja markkinan kalleus vaikuttaa.

  10. Rovio 4,6% Keskihinta 6,18. Kesällä ei ollut oikein muutakaan ostettavaa ja johonkin Nexstimistä kotiutetut veromyynnit piti laittaa. Toisaalta yhtiöön tutustuttuani on ihan potentiaalinen pidemmänkin aikavälin case.

  11. Cliq Digital AG 4%. Keskihinta 22,40. Kertoimilla varsin aliarvostettu (siihen voi olla myös syynsä) ja paikallisten analyytikoiden tavoitehinnat täällä Saksassa huomattavasti korkeammalla. Ihan puhtaan spekulatiivinen positio, jossa kurssihälytys päällä stopparina. Ei huvittanut Stora Enson myynnistä saatuja rahoja tilillekään makaamaan jättää.

  12. TietoEvry 3,9%. Keskihinta 27,60. Peesasin tyylikkäästi mallisalkkua. No ehkä se vielä lähtee ja maksaahan jokatapauksessa reilua osinkoa.

Vuoden aikana olen myynyt kaksi positiota: Nexstimin tappiolla, joka oli virhesijoitus. Stora Enson joka oli tuplannut hankinnasta enkä nähnyt enää suurempaa nousuvaraa.

Tulipahan pitkä viesti, mutta itsellekin hyvä välillä kirjoittaa auki salkun sisältöä.

31 tykkäystä

Jälleen salkkupäivitystä.

Harvia dominoi salkussa selvästi suurimpana. Uusia ostoja tähän tuskin enää toistaiseksi teen, ellei osakekurssi laske reilusti tästä. Kiuaspainotus salkussa alkaa olemaan jo kohtuullisen iso.

Harmillisesti nyt syksyn aikana joutunut pariin otteeseen nostamaan salkusta rahaa ulos isojen yksittäisten menojen vuoksi, mutta nyt joulukuusta lähtien jatkan taas kuukausittain uuden rahan siirtämistä salkkuun palkkatuloista. Keskiarvo uuden pääoman lisäämiselle kuluvalle vuodelle on kuitenkin yli 1500€/kk parista viimekuukaudesta huolimatta, joten ihan hyvin tämäkin vuosi on mennyt säästöprosentinkin osalta.

Nyt taitaa olla ensimmäinen vuosi salkun avaamisen (2017) jälkeen, kun (melko todennäköisesti) tulen vertailuindeksin voittamaan kuluvalta vuodelta. Tämä vuosi on siis ollut oikein hyvä niin tuoton kuin uuden pääomankin lisäämisen kannalta, vaikka mahdollisuus valtavasti suurempiinkin tuottoihin olisi ollut.

Käteiskassa melko nollissa, joten jatkossa tarkoitus sitä myös kasvatella. Markkina tuntuu kohtuu kuumalta, ja pelkoakin ilmassa aistittavissa, joten “sotakassaa” olisi mielestäni hyvä löytyä edes se vajaa 10% valmiina käytettäväksi. Pieniä lisäsijoituksia tulee nyt tulevina kuukausina ainakin indeksiin tehtyä, mahdollisesti jotain muutakin jos hyviä paikkoja ostoille tulee.

33 tykkäystä

Nyt lähtee Inderes foorumineitsyys :smiley:.

Kiitos ja kumarrus heille, jotka jaksavat lukea loppuun saakka ja jakaa ajatuksiaan.

Kaikkialla kannustetaan verkostoitumaan, ettei yksin mieti ja murehdi sijoituksiaan. Sitä nyt yritän tuellanne tehdä. Takana minulla satunnaista osakesijoittamista 2011 vuodesta saakka. Välillä meni kyllä vuosiakin etten hoitanut sijoituksia mitenkään. Nyt koronakuopan jälkeen olen innostunut uudelleen tähän harrastukseen. Minulle sijoittamisen ultimate tavoite nyt on, että voisin 5-10 vuotta ennen eläkeikää jäädä päätoimiseksi sijoittajaksi. Puhutaan siis luokasta 2033 kannaltani.

Sen verran suuria summia alkaa olemaan kiinni jo nyt saatikka sitten tulevien vuosien aikana, että on syytä kyllä skarpata.

Ekana salkkuni:
Osakepaino 70% / 30% Käteinen
Osakkeet (osake, osuus salkusta, tuotto sis osingot):
-NOKIA.HE, 12.6%, +44,2%
-SAMPO.HE, 10.9%, +22,2%
-NDA-FI.HE, 10.6%, +50.6%
-METSB.HE, 8.6%, +70,4%
-KEMIRA.HE, 6.8%, -0.4%
-ORNBV.HE, 5.3%, -3.2%
-UPM.HE, 4.8%, +36.6%
-VERK.HE, 4.4%, -7.9%
-FORTUM.HE, 4.3%, +38.7%
-KCR.HE, 4.3%, +8.8%
-CGBV.HE, 4.2%, +63,7%
-SLG-OMXH24.HE, 4.1%, +20.1%
-TIETO.HE, 3.7%, -0.9%
-CTY1S.HE, 3.3%, -7.7%
-PUUILO.HE, 3.2%, +1.9%
-ELISA.HE, 3.2%, +12.4%
-WRT1V.HE, 2.7%, +49.2%
-XACT-NORDEN.ST, 1.9%, +16.6%
-TOKMAN.HE, 0.8%, +8.4%
-INDERES.HE, 0.4%, +53.4%
-NORRH.HE 0.2%, +19.1%

Mitä mietteitä salkku tuottaa? Taitaa olla aika väritön, hajuton ja mauton salkku? Ajatus on ollut sellaisesta aika pieniriskisestä hajautetusta osinkosalkusta. Mielestäni joukossa ei ole yhtään erityisen spekulatiivista yhtiötä.

Käteispaino on nyt tarkoituksella koholla, kun ajatus on koettaa käyttää tankkailussa hyödyksi markkinan ylilyöntejä. Eri yhtiöitä on myös omaan makuun hieman liikaa, että kaikkiin ehtisi keskittymään ihan kunnolla. Lisäksi osan positio on jäänyt turhan pieneksi, eli ruotsin ETF, Tokmanni, Inderes ja Norrhydro. Nyt viimepäivien IPOjen osalta vielä tulossa lisää pieniä (Lamor ja Kempower). Nuo parit ETF:t myös on omalla tavallaan hullunkurisia, kun varsinkin suomi ETF on varsin päällekkäinen noiden erillisten yhtiöomistuksieni kanssa. Noilla ETF:llä on kuitenkin tarkoitus helpottaa uusia sijoituksia keskittämällä tankkauksia niihin ja vielä kun monikaan salkkuni lapuista ei edes yllä tuon suomi ETF:n tuottoon.

Puuilo ja Tokmanni ovat parivaljakko, joista ajattelin toisen pudottaa salkusta. Kommentteja valintaan? Vaakani on kallistumassa Puuiloon ja siksikin Tokmannin positio on jäänyt ajan saatossa pieneksi.

Sitten on ryhmä: Kemira, Orion, Verkkokauppacom, TietoEvry ja Citycon joista etsiskelen lisää pudotettavia. Nämä ovat nykykursseilla pakkasella salkussani. En osaa oikein valita noista mitään, koska jokaiseen niihin uskon kerran olen ensinnäkin ostanut niitä. Mutta kun yleinen korjausliike tullenee (siksikin tuo cash positio on noin korkea), niin voisi ottaa sitten uutta entryä näihinkin yhtiöihin alemmilla hinnoilla.

34 tykkäystä

Microsoft 20%
Nestle 20%
Coca Cola 15%
Lockheed Martin 13%
Kone 10%
OMV 8%
Wärtsilä 8%
Ponsse 5%
Norwegian 1%

Olen aloitteleva osakesijoittaja, joten rehti palaute on tervetullutta.

26 tykkäystä

Aloitusviestistäsi ei oikein kumpua millaista salkkua olet todella rakentamassa ja millainen sijoitushorisontti sinulla on, mutta 9 yhtiön valinta on varmasti hyvä päätös toistaiseksi, sillä kykenet seuraamaan yhtiöitä aktiivisesti.

Osinkotuottoja on varmasti luvassa ja hajautus myös ulkomaille jo hallussa. Näyttäisi olevan sekä syklistä että uutta teknologiaa. Jokaista yhtiötä en tunne tarkkaan, mutta Koneen kanssa olisin hieman varuillani, kun kiinan rakennusbuumi on rauhoittumassa tulevina vuosina. Jossain vaiheessa tuohon salkkuun olisi ehkä tarvetta lisätä myös jokin suomalainen osinkokone, kunhan hinta on oikea - Fortum/Sampo/Elisa/Nordea tai jotain korkeariskistä maustetta tuon Norwegianin kaveriksi.

1 tykkäys

Kiitos palautteesta.

Strategia on rakentaa itselleni eläkekassaa, eli sijoitusaika on +30v ja koetan välttää isompia riskejä. Salkussa oli parhaimmillaan/pahimmillaan 18 eri osaketta, typistin määrän tähän yhdeksään luettuani aiheesta lisää ja todettuani etten ehdi seuraamaan kaikkia riittävän tarkasti. Noissa poismyymissäni oli mm. Sampoa ja Fortumia. Tein näillä muutamien kymmenien prosenttien voitot, ja mm. Enersensellä tein yli 70% voiton ja myin pois juuri oikeaan aikaan. Kone vaikuttaa tällä hetkellä olleen virhe, se on Norwegianin (olen yksi niistä jotka uskoivat lyövänsä tällä isoiksi rahoiksi muutamassa vuodessa :slight_smile: ) lisäksi ainoa miinuksella oleva omistukseni (-11%). Ostin sen ensimmäisenä, ehkä brändin sokaisemana. Uskon kuitenkin että saan silläkin voittoa pitkällä aikavälillä.

9 tykkäystä

Yleisesti ottaen melko “turvallisista” firmoista kasattu salkku (paitsi tuo viimeinen). Moni aloittelija aloittaa niin sanotusti pörssin vähän tummemmista helmistä. Kenties ainoa, mikä mietityttää on isojen yhtiöiden korkeat arvostustasot. Mutta tässäkin seikassa aika parantaa haavat. Pikavoittoja tuskin on kuitenkaan tarjolla. :wink:

Aloittelijana on oleellisinta oppia tuntemaan itsensä sijoittajana ja riskinottajana. Missä vaiheessa saa vielä hyvät yöunet? Jos noihin kaikkiin bisneksiin (konepajaa, kuluttajabrändiä, terveysjuttuja, aseita, fuusioreaktoreita, metsäkoneita, laivoja yms.) perehtyy hyvin niin saa hyvän yleiskuvan pörssifirmoista. Ehkäpä oppimismielessä teknot ja pankit puuttuu, mutta en ole yllyttämässä mihinkään. :slight_smile:

ps. kommentoin kieli keskellä suuta koska sijoitusneuvonta on kiellettyä, mutta nämä näin yleisinä kommentteina. :slight_smile:

60 tykkäystä

Omat tämänhetkiset salkut.

AOT

CapMan 12,47%
Cipus 4,80 %
Digia 7,14 %
Fortum 5,15 %
Incap 18,10 %
Revenio 21,72 %
Sampo 8,70 %
Titanium 4,45 %

iShs Aut ETF USD 3,72 %
ISHR MSCI Wrld A 4,75 %
iShs Elec Ve USD 2,92 %
iShs Glb Water 6,10 %

OST

Digia 4,86 %
Dovre 7,73 %
Etteplan 7,06 %
Harvia 5,58 %
Nightingale 5,05 %
Nordea 8,02 %
Qt 9,84 %
Remedy 5,59 %
Sampo 8,69%
Talenom 6,21 %
Tecnotree 19,98%
UPM 6,66 %
Vincit 4,61 %

Muutamia osakkeita on molemmissa salkuissa (Sampo, Digia), en tiedä onko mitään järkeä.
Tecnotreen osuus OST:llä on hälyttävän suuri n. 20%, samoin Revenion osuus AOT:llä on 21,72% ja Icapin osuus on 18,1%, joskin myi OST:lin puolelta Incapit pois.

10 tykkäystä

Sijoitusstrategiasta:

Omistan pitkäjänteisesti ja pyrin lisäilemään hyvistä ostopaikoista. Sijoitushorisonttini on 30+ vuotta, joten vältän hätiköimistä.

Ehkä tärkein yksittäinen kriteerini on johdon laatu. Yritän myös pohtia, onko yhtiön tuote kilpailukykyinen, ja millainen tulevaisuus yhtiöllä on.

Lisäksi periaatteisiini kuuluu, että muiden onnistumiset eivät ole minulta pois; niinpä ostan mielelläni muiden ideoita ja pyrin hyötymään muiden ajattelusta. Toistaiseksi tämä on toiminut.

Lyhyt esittely valinnoista:

Harvia. Olen lisäillyt dipeistä, sillä olen arvioinut ne perusteettomiksi. Aika turvallisesti voi mielestäni keikkua mukana, koska yhtiön johto on luotettava ja toimiala vakaa. Odotan lähivuosille kasvua ja sen jälkeen tasaista osinkotuottoa. Tätä olisi mukava omistaa 20+ vuotta.

Marimekko. Ostin ennen koronadippiä, minkä jälkeen istuin käsien päällä ja tuijotin matelevaa kurssia. Viime joulukuussa päätin kuitenkin lisäillä, mikä oli hyvä päätös. Luotan johtoon ja strategiaan. Minusta brändi on houkutteleva, monipuolinen ja “sopivan kallis”.

Kamux. Alkuun tämä oli pelkkää nousua, kunnes viime aikoina pelkkää laskua. Uskaliaimmat tekevät tässä kohtaa lisäykset. Minusta liiketoiminta on edennyt hyvin, ja kasvua tulee tasaisesti. Pidän tällaisista toimialoista, joissa pienempiä kioskeja syödään pois markkinalta.

Smart Eye. Lähdin mukaan ajatuksella, että tässä on potentiaalinen moninkertaistuja, kunhan jaksaa vain odotella. No nyt on tarina muuttunut moneen otteeseen, mutta potentiaali on yhä olemassa. Ongelma tässä yhtiössä on kohdallani se, että en ymmärrä tarpeeksi hyvin sen teknologiaa. Lisäksi johto on esiintynyt viime aikoina hapuilevasti. Tämä on ehkä salkussani sellainen yhtiö, jota pitää tarkimmin vahtia.

Oroco. Tietoinen riski. Jännitän muiden aarteenetsijöiden tavoin, ostetaanko tätä butiikkia ja mihin hintaan. Kuparin kysyntä on nousussa, ja se valaa uskoa hyviin tuottoihin. Katsellaan.

Valmet. Helsingin pörssin parhaita konepajoja. Johto on luotettava ja osaa pitää puolensa, kuten näimme kesällä 2020. Maksaa ihan kelvollista osinkoa, ja päälle saa vielä kohtuullisen tuloskasvuodotuksen.

Revenio. Ostin koronakeväänä sopuhintaan. Toijala oli hyvä haku Hildenin tilalle, ja mielestäni tarina on jatkunut sen jälkeen melko saumatta. Aion holdata tätä tarvittaessa vaikka 20 vuotta, joten arvostuskertoimet eivät kauheasti pelota.

Fortum. Kerrankin pohjaonginta tuotti tulosta (kh 12,76). Yhtiö johon voi luottaa kaikkina aikoina. Tukeva osinko kerran vuodessa.

Wärtsilä. Tämäkin on näitä koronadipin saaliita. Osake tippui niin naurettavan halvaksi, että oli pakko ostaa. Pelkästään huoltoliiketoiminta pitää rattaat pyörimässä, ja sen päälle sitten markkinan elpyessä uusia (toivottavasti muhkeita) tilauksia. Osinko on normaalioloissa hyvä, ja odotan sen nousevan nykyisestä selvästi.

Evolution. Markkinajohtaja, joka kasvaa hurjasti ja tekee tulosta. Tulen varmaankin lisäämään omistusta tämän kohdalla.

Kahoot! Uskon oppimisen olevan tulevaisuudessa hyvä toimiala, ja Kahoot on siinä markkinassa erinomaisesti positioitunut. Tulevat vuodet ratkaisevat paljon.

Muut:

Neste, Nordea, Hyzon, Sanoma, Nokia ja Stockmann

AOT:n puolelta löytyy ainoastaan Disneyn osakkeita. Ne olisivat tässä OST:n mittakaavassa kolmanneksi suurin omistus.

33 tykkäystä

Voxtur
Tecnotree
Zaptec
Taaleri
Hyzon
Tokmanni

Rahastot:

Nordnet indeksi Suomi ja Norja
Handelsbanken Usa

16 tykkäystä

Voxtur 39%
Volvo Cars 21%
Nokia 17%
Käteinen 23%

Mitä sitä turhia hajauttelemaan :smiley:

17 tykkäystä

Qt
Hyzon
ZIM
HIMX

Hajautus on kunnossa jos on enemmän kuin yhtä osaketta.

14 tykkäystä

Nykyinen kokoonpano on muutaman vuoden kokeilujen, ees-taas-myyntien, pettymysten, yrityksen, erehdysten, fomojen, paniikin, oppimisen, punaisten päivien sietämisen, kärsivällisyyden ja lopulta jonkinlaisen hahmottamisen lopputulos.

Hyökkäyksen kärkipäässä minulla on Plug ja Hyzon . Näiden osuus salkusta on yhteensä 59 %. Vahvasti vety edellä mennään siis. Plug on salkkuni vanhin ja samalla suurin omistus. Ensimmäiset ostot ajoittuvat vuoteen 2019, jolloin hinta pyöri reilussa kahdessa taalassa. Hyzon onkin sitten uudenpi sijoitus. Tämän pääasiassa hankin Plugista vapautuneilla varoilla, kun möin siitä siivuja 45-67 $ tasolta.

Molemmista aion pitää tiukasti kiinni. Pieniä kevennyksiä voin tehdä suurimmista hypepiikeistä. Lähivuosina toivon suurta kurssikehitystä.

Hyökkäyksen apuna löytyy suomalaiset Harvia ja Tecnotree . Molemmat ovat suunnilleen samansuuruisella osuudella. Näiden yhteispaino n.30% salkusta. Näiden kohdalla suunnitelma sama, kuin ylläolevilla. Suurempia kevennyksiä ei ole lähivuosina tarkoitus tehdä, jos vaan kehitys pysyy samansuuntaisena kuin aiemmin.

Viimeisenä hyökkäyspelaajana salkusta lötyy Puuilo . Paino salkusta reilu 6%.

Sitten puolustuspelaajat. Näihin menee säännöllisesti viikottain-kuukausittain. Ajatuksena olla salkun tasaisen tylsästi kasvava trio. Vuosien päästä huomattavasti isompana siivuna. Tällä hetkellä rahastojen osuus salkusta on noin 5 %.

SPP Aktiefond Global

Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF

Seligson Top 25 Brands

Osinkolaput. Näitä nappasin black friday tarjouksesta. Lisäilen aina sopivan tilaisuuden tullen. Nämä tukevat salkun varsinaisia puolustuspelaajia, eli rahastoja. Salkun pienimmät omistukset. Vuosien päästä huomattavasti isompana.

W.P. Carey

STAG Industrial

ARBOR Realty Trust

Ja jokeripelaajina löytyy cryptoja. Cryptojen osuus salkusta 1 %. Kaikkia saman suuruusluokan osuus. Voi olla, että isoista dipeistä tankkailen lisää. Nämä ovat sellainen kapitteli, ettei vaan voi olla ilman, kun ei tiedä miten merkittävästi nostavat arvoaan tulevaisuudessa.

BITCOIN

ETHEREUM

CRYPTO.COM Coin

Olen varsin tyytyväinen keräämääni kokonaisuuteen. Olen myös saanut pidettyä salkun muokkausintoni kurissa ja tällä on menty jo jonnin aikoo. En usko, että uusia rivejä salkkuun ilmestyy, ellei joku pikainen veivi himota kokeilla.

Mielläni kuulen kommentteja.

27 tykkäystä

Kirjoitetaanpas pieni päivitys salkkujen sisällöstä näin vuoden lähestyessä loppuaan.

OST (25 % koko varoista) - YTD 36 %:

  • Storytel 25 %
  • Harvia 17 %
  • Kamux 8 %
  • Käteinen 50 %

Storytel on noussut OST:n suurimmaksi omistukseksi uusien ostojen myötä samalla kun muiden yhtiöiden osakkeita on myyty. Yli 25 % painoa en kuitenkaan Storytelille haluaisi. Yhtiön voitot ovat vasta monien vuosien päässä ja korkotasojen mahdollisesti noustessa arvostustasokin laskee. Toisaalta kaikista korkeimmasta piikistä ollaan lasketeltu jo 50 %. Yhtiö ei ole yltänyt kasvussa itse asettamiinsa tavoitteisiin, mutta uusille markkinoille laajennetaan agressiivista tahtia. Myös yhteistyö Spotifyn kanssa kiihdyttänee kasvua ensi vuonna. Tämä saattaa olla tyhjä arpa, mutta kovaa vuositahtia kasvava äänikirjojen kokonaismarkkina houkuttelee pysyttelemään osakkeen omistajana.

Harviaa kevensin 58 euron hintaan ja osakkeen osuus salkusta laski 30 % → 15 %. Olen nyt tyytyväinen tähän painoon ja seuraan mielenkiinnolla yhtiön jatkoa. Tällä hetkellä vaikuttaa taas oikein hyvältä. Tuotantoa laajennetaan, yhtiöitä ostetaan ja nettikauppojen toimitusajat kertovat huimasta kysynnästä. Kyydissä pysytään kunnes tarina alkaa säröillä.

Kamuxin tarina on alkanut säröillä, mutta lopulta kovinkaan moni asia ei ole toisin kuin kurssin ollessa ATH lukemissa. Tein keventelyjä 15 ja 13,5 euron paikkeilla. Nyt voisi olla aika kasvattaa Kamuxin painoa salkussa, mutta kaipaisin jotain positiivistakin uutista väliin.

Qt oli pitkään osa salkkua ja parhaimmillaan noin 30 % painolla. Myin kuitenkin kaiken, kun kurssi tuntui karkaavan hurjan venytetyille kertoimille. Tämän kyytiin tekisi mieli palata vasta, kun kuplat on laajemminkin puhkottu markkinoilta.

Käteistä on nyt enemmän kuin koskaan. Näillä olen osallistunut hyvin aktiivisesti listautumisanteihin. En haluaisi pitää näin suurta käteispositiota, mutten ole vielä keksinyt defensiivisiä kohteita rahoille. Näitä 50 % en tule kuitenkaan sijoittamaan “kasvuyhtiöihin”, vaan edustakoon tämä sitä salkun puolustusrintamaa, osin käteisenä ja osin defensiivisissä osakkeissa.

AOT (75 % koko varoista) - YTD 34 %:

  • ETF:t 95 %
  • Nokia 5 %

Vuoteen lähtiessä salkussa oli enemmän Nokiaa sekä lisäksi Nordeaa ja Bittiumia. Näistä kaikista olen jo kauan aikaa sitten päättänyt irtautua ja muuttaa salkun puhtaasti ETF-salkuksi.

Nokiaa on saanut myydä mukavasti nouseviin kursseihin, mutta osakkeesta ei ole tarkoitus luopua kokonaan, vaan siirtää omistukset OST:n puolelle. Näen Nokian tulevaisuuden valoisana.

Noin 8 euron paikkeilta vuonna 2019 ostetut Nordeat myytiin jättiosinkojen jälkeen 11 euron hintaan. Suurin syy myynnille oli se, etten ymmärrä pankkien liiketoimintaa. Nordean osakkeiden paino myydessä oli noin 2 % salkusta.

Bittiumit oli myös ostettu 2019. Nämä myytiin marraskuussa tappiolla, mutta position paino koko salkussa oli vain noin 1 %. Potentiaalia on yhä, mutta petyin suorittamisen tasoon ja päätin luopua “ikuisesta toivosta”.

12 tykkäystä