Mitä sinulla on salkussa?

@Hillotolppa ja etenkin @Arvo_Roponen: Saako kysyä miksi osassa yrityksistä on noin pienet painot?

Esim Arvo:
Harviassa on 52% paino ja Arocellissa 0,5%. Hajautushyötyä voi pitää aika ohuena, jos Harvian prosentin notkahdus syö Arocellin tuplaamisen?

Esim Tolppa:
Keskon 11,3%:n paino ja RedHillin 0,2%, joka tarkoittaa noin 1,7%:n notkahduksen syövän RedHillin tuplauksen.

Tarkoitus ei ole mitenkään viisastella, vaan ylläoleva ajatus tuli aikoinaan Berkshiren ostaessa Barrick Goldia tyyliin vaihtorahoilla verrattuna Apple-omistukseen.


Ettei mene täysin ohi, niin voisin avata oman salkkuni vuodenvaihteen kunniaksi:

Rahastotydin:
Danske Teknologia 24%
Indeksirahasto Tanska 0,7%
Indeksirahasto Ruotsi 1,1%
Spiltan Inv.bolag 3,4%
Rob & Automation 2,6%
IS3N 4,1%

Osinkolingot:
Aflac 4,2%
Altria 2,5%
ADP 4,6%
BAT/BTI 2,9%
DLR 3,8%
WP Carey 2,9%

OST:
EVO 3,1%
Intrum 5,6%
Metso-O 4,9%
Sampo 3,6%
Talenom 3,8%

Kepillä jäätä
Global Atomic 6,3%
Oroco 1,1%

Käteinen 7%

Danske Teknologia oli ihka ensimmäinen sijoitukseni ensimmäisistä palkkatuloista. Jälkikäteen arvioiden sikakallis. Kehittynyt todella hyvin, vaikka en ole lisännyt pääomaa moniin vuosiin ja hieman itseasiassa nostanut tasapainotuksen vuoksi. En pidä suurta painoa kuitenkaan riskinä hyvin hajautetun portfolion takia. Itseasiassa tavoitteena on juurikin pitää iso positio rahastossa, jottei Apple, MS jne putoa liian pieneksi.

Molemmat Indeksirahastot otin koronadipistä ja tarkoitus oli säästää niihin laskumarkkinan ajan. No se suunnitelma kuivui nopeasti. Nyt tarkoitus myydä ne ja keskittää rahastoja, mutta tälle vuodelle tuli voittoja realisoitua ihan riittävästi. Ehkä ensi vuonna.

Spiltan Investmentbolagista olen kaavaillut indeksisalkun tukipilaria ja se onkin ainoa johon tällä hetkellä kk-säästän opintojen ohella.

2B76 tikkerillä tunnetun robotiikka-rahaston otin alunperin koronadipistä saadakseni painoa aasialaisiin teknologiayrityksiin, mutta siitä alkoi myöhemmin löytyä suurimpina aika pitkälle vain suurimmat yhdysvaltalaiset teknot. Nyt tilanne on hieman parantunut. Omistukset vaihtuvat turhan tiuhaan omaan makuun, joten pitää pohtia mitä tälle tekisi. Onneksi ei sentään ole markkina-arvoilla painotettu indeksi.

IS3N on indeksisijoittajien suosikki kehittyville markkinoille. Vähän miettinyt mitä tällekin tekisi. Tuotto viidessä vuodessa kk-säästöille luokkaa 30%, joten ei sillä kuuhun mennä. Suurimpina toisaalta TSMC, Alibabaa jne mielenkiintoista. Pohtinut myös tästä luopumista.

Osinkolingoista on tarkoitus pitää pitkään kiinni. Aflac, Automatic Data Processing ja Digital Realty Trust tarjoavat kasvavaa osinkoa ja WPC, Altria ja British American Tobacco puolestaan vuolasta nykyosinkoa. AT&T tuli listalta heivattua tarinan muututtua, mutta hieman pohdin sen palauttamista demergerin jälkeen. Osinkolingoista on haaveissa rakentaa “himmeli”,jonka kassavirralla salkku hoitaisi kk-sijoitukset/lyhentäisi lainaa, jos sellaista on päässyt kertymään.

OSTille olen kerännyt koronakuopasta ja sen jälkeen omasta mielestä “mielenkiintoisia tilaisuuksia”. Nyt salkussa olevien lisäksi siellä ovat käyneet ostojärjestyksessä NoHo, Fortum, (Neles), Smart Eye, Lohilo ja QT.

Viimeisenä listalla on ns. kepillä jäätä -kategoria, jossa olen panostanut pienen summan (1-2%) per osake sellaisiin yrityksiin, joissa uskon olevan kohtuu lyhyellä aikavälillä merkittävä triggeri ylöspäin. Näiden on tarkoitus pysyä ihan pienenä osana salkkua, mutta Global Atomic on noussut salkun suurimmaksi n. 8x kurssilla. Oroco on puolestaan vetänyt luokkaa -25% tauluun, joten pohdin pitäisikö ostaa lisää vai luopua kokonaan.

Tähän mennessä pudonneista osakkeista luopuminen on osunnut hyvin, sillä sekä Loudspring että Lohilo jatkoivat iloisesti yli 50% alemmas omasta myynnistäni.

23 tykkäystä

Oma salkku on tuossa muutama viesti ylempänä, mutta laitetaan tähän vielä lasten 22.4.2020 avattujen salkkujen tilanne 31.12.2021. Sijoitettuna on lähes kuuden vuoden lapsilisää vastaava summa kummallakin. Ostot, myynnit, osingot ja uudelleen sijoittelut huomioiden - sekä myös ensi vuonna maksettavat 2021 myyntiverot vähentäen - sijoitettu pääoma kasvanut reilussa puolessatoista vuodessa 86 %. Olen tyytyväinen, koska lasten rahojen suhteen olen omia rahojani tarkempi riskienhallinnan kanssa. Siinäkin mielessä sijoittaminen on onnistunut, ettei tappioita ole tarvinnut realisoida juuri lainkaan. Toki 2020 kuopasta tuli ostettua myös hitaahkosti toipuneita osakkeita (mm. Wärtsilä), joiden paras nousu tapahtui vasta kun olin jo ehtinyt myydä ne. Toisaalta alkuvaiheessa Metso Outotec oli reilussa ylipainossa ja sitä kevensin nousun jälkeen onnistuneesti mm. Harvian hankinnan kannalta.

Yhtiö, osuus salkusta (ensimmäinen ostopäivä, salkussa olevien kasvu)

  • Harvia 30,8 % (5.1.2021, +75,6 %)
  • Metso Outotec 13,1 % (27.5.2020, +77,6 %)
  • Konecranes 12,3 % (22.4.2020, +92,5 %)
  • Revenio 9,7 % (30.3.2021, -12,6 %)
  • Vaisala 9,3 % (30.3.2021, +48,3 %)
  • Solteq 6,5 % (1.2.2021, +9,2 %)
  • Kemira 4,7 % (8.10.2021, -1,8 %)
  • Orthex 3,7 % (8.10.2021, +5,8 %)
  • Optomed 3,4 % (1.9.2021, -22,2 %)
  • Efecte 2,3 % (5.8.2021, -11,55 %)
  • Tecnotree 2,1 % (30.3.2021, +16,5 %)
  • Reka 2,0 % (5.2.2021, +12,1 %)

Salkussa käyneet (ensimmäinen ostopäivä ja viimeinen myyntipäivä):

  • Wärtsilä (22.4.2020 - 25.1.2021)
  • Apetit (27.5.2020 - 29.10.2020)
  • Raisio (27.5.2020 - 29.10.2020)
  • SSAB (8.6.2020 - 24.6.2020)
  • Tokmanni (29.10.2020 - 8.10.2021)
  • Talenom (4.2.2021 - 30.3.2021)
  • Vincit (30.3.2021 - 10.5.2021)
11 tykkäystä

Kiitos kysymyksestä, en pidä sitä lainkaan viisasteluna vaan hyvänä huomiona :slight_smile:

Vähän yritin sitä tuossa avata, että nuo pienet osuudet näyttävät minulle riskipitoisilta kohteilta, joissa en pystyisi olemaan suurella painolla vaikka tutkisin niitä satoja tunteja, mutta olen kuitenkin niistä pintapuolisesti kiinnostunut. Lääkekehitys ja kryptot varsinkin sellaisia, että pidän omistuksen nollaantumista paljon mahdollisempana kuin 10-100 kertaistumista, mutta niissä kuitenkin on tuo kerroinmahdollisuus. Tuo mainitsemasi Redhill on saavuttanut salkun pienimmän osuuden laskemalla n. 75 % :smiley: Se saa olla mukana punaisena rivinä muistuttamassa, etten jatkossakaan pelaa kaltaistensa kohteiden parissa sen suuremmilla painoilla.

Vähän samaa tuolla raaka-ainemarkkinapuolella. Merkityksellisempää niitä on seurata edes huumorilla, kun on jotain pelissä.

Tuo Oroco ja Voxtur on sen kaltaisia sijoituksia, että kun täällä tuntuu olevan niistä niin vakuuttuneita ihmisiä, niin voin minäkin ihan puhtaasti peesailumielessä laittaa hieman sisään. Jos kaikki menee hyvin, kiitän selvitystyön tehneitä, mutta asioiden mahdollisesti mennessä vihkoon syytän vain itseäni.

Näiden osalta en väitä, että ne olisivat jotenkin hurjan riskisiä ja niissä isolla painolla olevat olisivat liian uhkarohkeita. En vain itse koe saaneeni niistä sellaista selvyyttä, että nyt all in. Voxturissa idea ja tämän hetkiset askelmerkit vaikuttaa toki hyviltä, mutta uskon kilpailuakin syntyvän ja ehkä kaikista eniten minua hiertää siinä tai missä tahansa muussakin sijoituskeississä, jos ympärille ilmaantuu tahoja jauhamaan varmoista monikymmenkertaistumisista.

Juuri tuo Kesko ehkä eniten mietityttää arvostuskertoimien laskun osalta lyhyellä aikavälillä, vaikka onkin varsinainen laatuyhtiö. Pidemmän päälle näen Keskolla isoja mahdollisuuksia parantaa tuottavuutta robotiikan ja keinoälyn avulla. Siinä kehitysvaiheessa saattaisi jopa kauppiasmalli purkautua ja sieltä tulla karkeasti jopa 2-3 prosenttiyksikköä lisää pt kaupan tulosriville. Samalla sitten osakesarjatkin yhdistyisi ja tuo A sarja ottaisi loikan, mutta tämä näkymä siis jossain 10+ vuoden päässä. Pienen määrän volkkarin osakkeita myin pois, sillä volkkarin mahdollinen menestys sataa sitten Keskonkin laariin. Odotan että sähköautojen yleistyessä early adaptereista valtaväestöön, perinteiset ja tutut merkit ovat vahvoilla, jos tuote on edes sinnepäin riittävän hyvä. Rautakaupan puolella Keskolla on Pohjoismaissa viehättäviä kasvumahdollisuuksia. Helanderin näytöt johdossa vakuuttavat. Ainoa kauneusvirhe oli kuvitelma apteekkijärjestelmän nopeasta murroksesta ja se Hehku ketjun perustaminen. Tässäkin kuitenkin isot pisteet virheen nopeasta hyväksymisestä ja ketjun lopetuksesta.

Toivottavasti edes hieman avasi ratkaisujen taustaa :grinning_face_with_smiling_eyes:

17 tykkäystä

Joulukuu 31.12.2021

Odotettu pukkiralli tuli kuin tulikin ja vuoden viimeinen kuukausi päätyi mukavasti plussalle :santa: :tada:. Eilen aamulla salkku piikkasi hetkeksi nipin napin yli 16.8. olleen edellisen ATH:n, mutta putosi päivän päätteeksi elokuun lopun tasoihin. Kaikki osakkeet ovat tällä hetkellä plussalla eli veroveivauksia tuli tehtyä. Salkussa pyörähti Lead desk, joka on mielenkiintoisessa vaiheessa ja vaatii parempaa tutustumista lähinnä arvostustasoja ajatellen.

Edellisen kuukauden katsaus: Joulukuussa OPO kasvoi nostot ja talletukset mukaan luettuna 11,5%, kauppoja 39kpl ja vipu edelleen 15%.

Lähikuukausien odotukset: Odottelen Stockmannin Helsingin kiinteistökauppaa, ja ylipainon pudotusta. Myös Innofactorin painoa saatava pienemmäksi. Näiden myötä tarkoitus saavuttaa pieni käteispositio pitkästä aikaa.

Stockmann: Tallinna ja Riian kiinteistöt myytiin! Vielä Helsinki. Rauhassa tämän kanssa. Q3 tulokset tosi hyvät. Lindex lv +15,7%, ebit 18,7%, verkkokauppa + 54,5%. Stockmann lv +11,7% ja niukasti positiivinen ebit. Vähitellen myös turistit takaisin kivijalkoihin. Latvian rajoitukset poistettu, mutta vaikuttavat silti Q4 tulokseen. Ensivuoden tuloksen perusteella edullinen. Kulujen karsiminen jatkuu aktiivisesti. Saneerauksesta pois 2022? Lindex!

Tecnotree: Tecnotree nousee midcappiin tammikuun kolmas päivä. Liekö lisää institutionaalisia sijoittajia mukaan? Zain Bahrain jatko diili. Q3 lv +24,7%, ebit 39%. Ebit korkealla ja optiona kiihdyttää lv:n kasvua antamalla hetkellisesti siimaa ebitistä. Vahva tilauskanta, toimitukset etänä, uudet vertikaalit Moments ja Spark intelligent wallet, partneriverkosto.

Innofactor: 2021 oli kovaa painetta myyntilaidalla, mutta vihdoin Rimonne ja Hallikainen saivat myytyä osakkeensa. Edelleen edullinen kunhan vain Ruotsikin saadaan mukaan tuloksen tekoon. 2,3€ milj. vahingon korvaukset! Q3 kohtalaisen hyvä tulos, mutta Suomen organisaatiojärjestelyt heikensivät liikevaihdon kasvua ja Ruotsin käyttökate edelleen tappiollinen. Suuri tilauskanta. Norjalla ja Tanskalla menee hyvin. Ruotsi onnistui projektien myynnissä Q3. Uskon Ruotsin Q4 hyvään tulokseen Q3 myynnin ja ennen kesää tehtyjen merkittävien kauppojen ansiosta. Miten Suomen uusi organisaatiomalli toimii Q4? Osaajapula? Kertoimilla nousuvaraa verrokkien tasolle kunhan muut maat tekevät osansa.

Solteq: Solteq rintamalla edelleen hiljaista! Toimarin vaihto tuo epävarmuutta ja myös Softwaren kansainvälistyminen tuo jännitettä kun mitään ilmoituksia ei ole tullut. Miten ruotsin datahub etenee? Kuinka kaksi siirtynyttä projektia etenee? Osaajapula, komponenttipula?
Mutta näkymät softwarella ja digitalilla ovat silti hyvät. Ulkomaista eritoten Tanska kasvaa.

Tokmanni: Kuusamon laajennus ja Mäntsälään isompi logistiikkakeskus. Tokmanni on lasketellut, mutta sen johto, strategia ja toiminta vakuuttaa ja rauhoittaa. Oletettavasti kannattavuutta painaa edelleen logistiikkakustannukset, koska tavarat hankittu jo valmiiksi. On myös positiivista, että tavarat oli joulukauppaan ja kevätsesonkiin valmiina. Tavarantoimittajapäivänä vitsailtiin ruotsiin laajentumisen kanssa. Kanta-asiakkaita 600k. Suoratuonti kasvussa. Hyvä osinko.

20 tykkäystä

On jälleen salkkupäivityksen aika. Mitään mullistavaa ei ole salkussa tapahtunut Q4 aikana, mihin myös täytyy olla tyytyväinen. Sijoitusstrategiaan kun kuuluu sijoittaa pitkäjänteisesti valittuihin yhtiöihin, niin silloin asiaan sovi että lappuja veivataan edes takaisin. Tosin Nordeaa hieman kevensin (tätä pohdin Q3 päivityksen yhteydessä) ja sijoitin muihin omistuksiin. Suurimmat omistukset ovat pysyneet aika samoina, tosin nyt Investor AB näyttää turvonneen suurimmaksi omistukseksi ainakin hetkellisesti.

Q4 aika salkkuun on tullut pieniä siivuja uusista yhtiöistä IPO:jen kautta (Inderes, Norrhydro, Kempower). Murusiahan sieltä on tullut, mutta olkoon mukana salkussa. Muihin IPOihin en ole osallistunut, nämä ovat omasta mielestäni tuntuneet laadukkailta yhtiöiltä ja siksi olen niihin osallistunut.

Sitten tuli ostettua Uponoria salkkuun. Yhtiö taisi tiedottaa Q3 yhteydessä että raaka-ainehintojen kanssa on paineita ja kurssi hieman laski, mielenkiintoista nähdä mitä kertovat Q4 yhteydessä. Pidän yhtiötä kuitenkin laadukkaana ja sillä on vahva ja pitkäjänteinen pääomistaja ja pitkää peliä tässä pelataan itse myös.

Salkun osinkotuotto näyttäisi ennusteiden perusteella olevan hieman yli 5,0 %, mihin olen varsin tyytyväinen. Tämä sisältää tietenkin lisäosinkoja ja pääoman palautuksia, mutta kuitenkin.

Mielenkiintoista nähdä minkälainen vuodesta 2022 tulee. Tällä hetkellä olisi hieman sotakassaa sivussa, mutta ei tuo ostaminen helppoa ole tällä hetkellä. Vai voiko tämä nousu tästä vain jatkua, voiko ? :blush:

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

12 tykkäystä

Kiitos minunkin puolestani kysymyksestä. Hieman samoilla linjoilla olen @Hillotolppa :n kanssa. Tuolla Salkkujen tuotto-% -ketjussa jo vähän tätä kysymistä sivusinkin.

Tiedostan hyvin lääkekehityksen korkeat riskit, mutta haluan olla siinä mukana, koska onnistuessaan luvassa voi olla suuria saavutuksia ihmiskunnan hyvinvoinnin näkökulmasta. Siis kyse ei ole puhtaasti sijoittamisesta, vaikka pitäähän yritysten näyttää myös sijoitusnäkökulmasta mahdollisilta onnistujilta. Valitsin salkkuuni 2020 loppupuolelta alkaen vähän Suomi-Ruotsi maaotteluhengessä kolmikot BBS-Faron-Herantis vs. AroCell-Bonesupport-Xbrane, muistaakseni silloin kaikki aika tasaisilla panoksilla. Taisivat kukin olla noin 1 % silloisesta salkusta. Ajatuksenani oli, että jos yksi noista kuudesta onnistuu - mitä pidin silloisten näkymien perusteella hyvinkin realistisena mahdollisuutena - olen ainakin omillani. Jos taas kaksi, olen reilusti voitolla. Kolmen onnistumisesta en paljon edes haaveillut, todennäköisyys oli kuitenkin pieni. Mielestäni tuo kuuden yhtiön kokonaisuus voidaan nähdä yhtenä pakettina, jonka riski on hajautettu jakamalla panos kuuteen yhtiöön. Tarinan kehittyessä mielestäni oikeaan suuntaan olen toki valmis satsaamaan yksittäiseen yhtiöön lisää. Näin toimin varsinkin AroCellin kohdalla, joka oli parhaimmillaan yli 5 % salkusta - jopa vähän alkuperäisen sijoitussuunnitelmani vastaisesti. No, riskit toteutuivat karulla tavalla ja menetin noin 75 % yhtiöön sijoitetusta pääomasta. Myös muiden mainittujen yhtiöiden määrät ovat jonkin verran eläneet. BBS on myyty salkusta kokonaan pois, mutta muiden suhteen aion aika rauhassa odotella ja katsoa, tapahtuuko hyviä asioita.

Harvian osalta ylipaino on myös harkittu riski, mutta kuitenkin aivan eri luokassa. Olen lisännyt sitä noin kolmekymmentä kertaa 13 euron tasolta lähtien keskihankintahinnan ollessa nyt 33 euroa. Toistaiseksi en ole nähnyt syytä vähentää omistustani, mutta erityisen tarkkana tämän kanssa yritän olla. Vanhimman osan myyminen aiheuttaisi sen luokan veroseuraamukset, etten ihan helposti siihen lähde.

EDIT: Koitettu korjata linkki täsmällisemmäksi.

9 tykkäystä

Salkun kokoonpano vuoteen 2022 ulkomuistista pienillä pyöristyksillä (AOT + OST).

Käteinen 55%
Orthex 10%
Harvia 10%
Fodelia 10%
Kamux 10%
Tokmanni 5%

Korkeaan käteinpainoon on kaksi syytä. Harvian paino tippui tällä viikolla 30% → 10% 59,70€ hintaan (otsa märkänä tullut tankattua Onvest dipistä asti 50-52€ väliltä. Kevennelty jo aikaisemminkin).
Toisena syynä on skeptisyys vuoteen 2022. Seuraillaan ostopaikkoja ja uutisvirtaa.

Kamux, Fodelia ja Orthex oikeastaan kaikki salkussa samalla periaatteella. 2023 suunnatuilla katseilla pidän jokaisen stragiasta, tuotteen / yhtiön mahdollisuuksista jatkaa tarinaansa.

Tokmannia olisi voinut jälkikäteen ajateltuna tankata enemmänkin, kun käytiin 18€ nurkilla. Arvostus siedettävä ja osinkotuotto + kasvu riittää kevyesti ansaitakseen paikkansa.

Kamuxia tuli kevenneltyä isommissa satseissa 14-12€ välissä siten, että positio kävi nollassakin ja takasin ostoihin palasin siten, että keskihinta on nyt 10,93€. Turskaakin tuli, mutta ei niin paljoa, kun olisi istunut koko matkan kyydissä.

Nestettä pari kertaa ostelin, mutta 41,xx, 42,xx hinnoista, mutta tyrkkäsin nekin pois, kun käytiin 44,50€ hujakoilla. Näillä sai OST:n parkkeetattua ATH lukemiin vuoden loppuun Harvia myyntien kanssa. Tämä myös osa syynä lopulliseen käteispainoon.

15 tykkäystä

Päätän ensimmäisen suorien osakesijoitusten vuoteni tällaisella boomertsibum-salkulla (osakkeet boomeria, tuotot bumtsibumia) OST:n puolella:

Tokmanni 23 %
Wulff Group 13 %
Tecnotree 10 %
Orthex 10 %
Sampo 9 %
TietoEvry 8%
+Käteinen 29 %

Tällä salkulla nukun yöni hyvin myös ensi vuonna, kun arvostuskertoimet ovat (muuhun nykypörssiin suhteutettuna) kohtuulliset ja bisnespuoli rullaa hyvin. Muilla tileillä on lisäksi Inderesin annista saatu pikkusiivu, Suomi-indeksirahastoa, Aasia-indeksirahastoa ja USA-indeksirahastoa.

[Prosenteista ei pyöristysten vuoksi tule tasan sata, mutta olkoon nyt näin…]

16 tykkäystä

image

Aloin säästää OP-Pohjoismaat indeksirahastoon helmikuussa ja OP-Maailma indeksirahastoon elokuussa. Tein ensimmäiset osakesijoitukset vasta syyskuussa. Salkussa on käynyt kova puhuri, kun olen kokemattomuuttani ostanut ja myynyt ja tehnyt aivan turhia siirtoja. Veivailuista olen kuitenkin jäänyt pienesti voitolle. Analyyseja ja Foorumia ahkerasti seuraamalla on ymmärrystä pikkuhiljaa kertynyt, ja nykyiseen salkun sisältöön olen riittävän tyytyväinen. Suurin paino on osinkoyhtiöissä, ja pienellä painolla on mukana riskisempiä yhtiöitä, joita pidän kuitenkin kiinnostavina ja joiden kehitystä haluan seurata. Tarkoitus on jatkaa näillä ja lisätä samalla käteisen määrää. Käteisen osuudessa pääsin jo reiluun 20 prosenttiin, mutta kummasti tuo käteinen alkaa poltella, kun sitä vähän kertyy. Salkun osakkeiden keskihinta on korkea ja turvamarginaalia ei ole, joten käteiselle on tarve, jos hyviä ostopaikkoja sattuisi vuoden aikana tulemaan. Kiitos Inderesin analyytikoille ja Foorumin jäsenille kokemuksen ja viisauden jakamisesta. :hugs: Alkavana vuonna sitten Premium-jäsenyyden voimin lisää viisautta sijoittamiseen.

15 tykkäystä

Äsken päivitetty tilanne. Käteispaino lisääntyy reilusti tammikuussa; Apollo Healthcare Corp. ostettiin pois pörssistä ja kauppa saa lopullisen sinetin.

Tuottoihin linkki:

11 tykkäystä

Oma salkku näyttää ensi vuoteen lähdettäessä tältä:

(AOT+OST)

Sampo 27%
Tokmanni 16%
Remedy 11%
Fortum 8%
Marimekko 6%
Nanoform 5%
Talenom 4%
SSH 4%
Nexstim 3%
Kryptovaluutta 2%
Kempoweria löytyy myös mitätön siivu 0,3%

Käteinen 14%

OST tuli avattua reilu kuukausi sitten ja sinne on tarkoitus tankata lisää osinko osakkeita. Sammon osuus päässyt kasvamaan aika isoksi, mutta sieltä on toisaalta myös tulossa mukavaa osinkoa nordea myyntien seurauksena. :blush:

Tänä vuonna oli aika hiljaista oman salkun osalta, hirveästi ei muutoksia tullut tehtyä, uusina yhtiöinä salkkuun päätyi:

Fortum
SSH
Kempower

13 tykkäystä

Tällä hetkellä:

isoin käteinen vajaa 40% (hommattu hyvillä arvostuksilla!)

Omistukset:

  1. Voxtur suurin omistus (n. 145k eur, lisätty)

  2. Harvia (n. 100k eur, kevennetty)

3-5. Kaspi kz. Innofactor (lisätty) , Talenom (kevennetty n. vajaa 17 eurossa) (80-90k)

6- Oroco, Ses Imagotag (jota aina myyn vähän nouseviin…) Serviceware, Kamux (n. ±40k eur, kevennetty paljon)

10- Solteq, UWMC (uudehko 3. kierros), Auto1 group (uusi), Zingsec( lisätty), Avidly, Leaddesk, Fodelia, Emerita resourses corp (uusi/lisätty), Efecte , QT (muisto positio :slight_smile: myyty melkein kaikki ), EVO (kevennetty ja sitten lisätty) (±20k eur)

19- remedy, Revenio (kevennetty), Smart eye(kevennetty), Tecnotree (kevennetty), Quorum Information…, Perion Network, Inpost SA (uusi), Psychemedics, Intouch Insight, Mind Technology Inc. Risk intelligence (5-15k eur)

Silppua: Paysafe, Nobel resourses, Nexoptic, Faron. Herantis, Lion-e. ← mitättömiä.

33 tykkäystä

Eilen illalla vielä viimeisetkin hankinnat, joten vuosi alkaa tällaisella paketilla. Tässä ollaan jo hyvin lähellä omaa tavoitetta ja alankin jo seurata suunnitelman mukaista kuukausiohjelmaa, jossa ostan vuosijakauman osuus = (oma vuosipanos + kaikki osingot) x suunniteltu jakauma-% mukaisesti jokaista näistä eteenpäin.

Osake Markkina Jakauma Suunnitelma
Fisker :us: 16,36 % Tämän vuoden pitäisi olla Fiskerin vuosi, kohti Q4 tulevaa Oceanin myynnin alkamista
New York Mortgage Trust :us: 12,90 % Osinkojen keruuta ja tänä vuonna luvassa ehkä pieni korotuskin
Voxtur Analytics :canada: 12,12 % Kasvutarina jatkukoot ja kansa hurrasi! Nasdaq in my mind.
Ares Commercial :us: 8,40 % Toinen kova osinkopinkka, joka takoo tasaisen varmasti
Hyzon Motors :us: 6,90 % Vrumm vrumm!
True North Commercial :canada: 4,72 % Tuorein tuplaus pieneen ylipainoon. Kuukausiosinkoa Kanadan hallitukselta, je.
Apollo Commercial :us: 4,56 % H2 oli vähän köhinää, mutta seurataan vielä miten osinkoja ropisee
Oxford Lane Capital :us: 4,22 % Törkeitä kuukausiosinkoja, katsotaan miten jatkuu ilotulitus
RioCan :canada: 4,17 % Harvoin osinkopaperi on salkun korkein kasvupaperi :smiley: Ja tänä vuonna ehkä osinkokin palautuu normaaliin
Ready Capital :us: 4,12 % Rakettiosinkoja kvartaaleittain
Nordea :finland: 3,67 % Hyvää menoa ollut, mutta nyt on jännä vuosi EU-yhteisvastuukeräysten kanssa
Resurs Holding :sweden: 3,20 % Jakautuminen kahteen osinkopaperiin ei ollut ykköstoive, joten katotaan millä jaolla jatkavat
Citycon :finland: 2,75 % Mörnien kohti osinkoja, holdissa jos ei ihmeitä tapahdu
Sampo :finland: 2,31 % Tarkoitus vielä about tuplata positio
ALM Equity Pref :sweden: 1,92 % Ruotsin Citycon, monessakin mielessä
OmniCar :sweden: 1,92 % Noniin, toivottavasti tämä vuosi tuo peliposition maaliin :slight_smile:
PennyMac :us: 1,88 % Osinkoja kertyy, mutta tulos näivettyi, joten kova leikkaus toiseen pelipositioon
Harvia :finland: 1,54 % Steam as a Service puksuttaa eteenpäin hyvin, tulee kiva vuosi katsoa!
Apple :us: 0,82 % Katotaan pääseekö 3 triljoonan lasikatosta läpi, sitten voi olla latu auki kauas.
Microsoft :us: 0,78 % Tasaista puksutusta 45 asteen kulmassa, tarkoitus vielä lisätä reilusti
TietoEVRY :finland: 0,72 % Vähitellen lisäillen kohti kasvua(ko?)

Vielä parit pelipositiot maaliin tän vuoden aikana (toivottavasti), niin ollaan hyvin eväin matkalla :slight_smile: Fisker taas salkun kärjessä, koska siinä on yksi pelipositio käynnissä, joka sitten jakautuu toisin jahka menee maaliin.

29 tykkäystä

Tehdäänpä itse pieni kooste osake- ja rahastosijoituksista. Piirakkakaaviot kun ovat saaneet kritiikkiä niin koitetaan pylväsdiagrammia, jossa ensin tulee suorat osakkeet ja sen jälkeen rahastot painojärjestyksessä. En nyt osaa sanoa onko hyvä esitysmuoto, mutta ainakin vähän erilainen.

Runko pysynyt hyvin samana kuin vuosi sitten, lähes kaikkea on lisäilty kuluvan vuoden aikana. Suurimpana huomiona voisi sanoa Norrhydron uutena salkussa sekä Kamuxin painoarvon tippumisen noin 23% → 9,2%. Pudotus johtuu aika pitkälti siitä, että kaikkea on lisäilty ja Kamuxin kurssi lasketellut loppuvuoden alamäkeä.

Alla vielä muutamalla sanalla kommentoitu kohteita:

  • Gofore: Uskon digitalisoitumisen olevan vahva markkina-ajuri vielä pitkään, enkä osaa valita voittavaa softafirmaa. Uskon, että Goforen kaltaisella toimijalla konsultointipalveluineen on hyvät kasvuedellytykset pitkäksi aikaa.
  • Sampo: Vakaata liiketoimintaa ja osinkoa, asema selkiytymässä vakuutusbisnekseen.
  • Kamux: liiketoiminta mielessä kasvu etenee strategian mukaisesti. En ole viitsinyt murehtia kurssin turbulenssista vaan lisäillyt tätäkin.
  • Fortum: Uskon, että vahva toimija “vihreässä siirtymässä”, Uniperin myötä myös hyvä infra ja tietotaito kaasua/vetyä ajatellen
  • Olvi: ei nopeaa, mutta melko tasaista kasvua. Hyvää näyttöä onnistuneista yrityskaupoista. Liiketoiminta ei makaa enää pelkästään oluen varassa.
  • Norrhydro: katse jo 3-5 vuotta etuviistoon. Norrdigi-teknologiassa on potentiaalia, jota kehitetään Volvon kanssa. Vaikka homma menisi totaalisesti reisille, on kuitenkin vankka asiakaskunta perinteisissä sylintereissä.
  • Nordnet rahastot: pitkäntähtäimen indeksi tuottoa luottaen Suomi, Ruotsi ja USA markkinaan. USA otettu mukaan myös Nordnettiin, jotta rahastosalkulle saadaan vähän hajautusta limiitin käyttöä varten. Tällä hetkellä limiittiä ei käytössä.
  • Lähitapiola USA markkina: Hyvä perus pienen kulun USA rahasto. Tämä osittain Lähitapiolassa sen takia, jotta vakuutukset saa pidettyä varmasti parhaalla etutasolla.
  • S-Asunto: halu olla mukana kasvukeskusten sijoitusasuntomarkkinoilla, eikä aika (ja varat) riitä olla hyvin hajautettuna suorilla sijoituksilla asuntomarkkinoilla
  • S-Metsä: Tuottanut ihan hyvin, mutta sen verran monimutkainen ja säännöt muuttuneet välillä, etten näe miten tälle käy pitkässä juoksussa. Myyn pois kun lunastuspalkkio poistuu.
14 tykkäystä

Helmikuussa 2021 tehty salkkupäivitys:

Osakesalkku tällä hetkellä:

Osakesalkun keskittämistä jatkettu ja tällä hetkellä salkku on melko tiiviissä kunnossa, salkussa olevien yhtiöiden lukumäärän ollessa vain 7. Yhtiöiden määrää tuskin vähennän enää tästä, vaan tilalle otetaan uusia(/vanhoja) yhtiöitä tai pidetään käteisenä myyntirahat, jos jokin yhtiöistä lähtee pois.

Salkun yhtiöistä & tuotosta:

Vuosi 2021 päätyi olemaan surkea salkkuni tuottojen osalta, kun moni salkun kasvuyhtiöistä otti reippaasti takapakkia sekä takanapäin on myös useampia miinusmerkkisiä myyntejä (mm. “case-AroCell”). Diagrammissa ei taaskaan näy Bitcoin ja Ethereum omistukset, mutta niiden paino tässä salkussa olisi yhteensä n. 4%. Pari prosenttia miinusta tuli siis tehtyä vuonna 2021, kun taas vuonna 2020 vuosituotto oli 69%. Huomioiden miten sijoittajat ovat keskimäärisesti pärjänneet / indeksit tuottaneet 2020-2021 → voi rehellisesti todeta ettei 2021 mennyt ihan nappiin ja näin roimasti ei mielellään tulisi indekseille hävitä.

Pörssien menoa tämän tulevan vuoden osalta on tietenkin ihan yhtä hankala ennustaa kun aiemminkin, mutta karhumaisia ajatuksia alkaa olla entistä enemmän itsellänikin - tämä ei hirveästi puolla nollatulosta tekevien kasvuyhtiöiden pitämistä isolla painolla salkussa. Käteispositio on kuitenkin suhteellisen hyvässä kunnossa ja TietoEVRY ainoana suomalaisena yhtiönä salkussa toimii salkun vakauttaja-roolin lisäksi myös jonkinlaisena käteisen korvikkeena, josta voin tarpeen tullen luopua. Sijoituskohteena yhtiö on tällä hetkellä omasta mielestäni kuitenkin melko houkutteleva ja Fortumit pois myytyäni olisi salkku rehellisesti sanoen myös hieman orvon oloinen ilman yhtäkään osinkoa maksavaa suomalaisyhtiötä. TietoEVRY:n osakkeista tulen kuitenkin melko todennäköisesti luopumaan, jos osakkeen kurssi alkaa kolkutella ATH-lukemia.

Yleensä salkusta on aina löytynyt muutamat selkeästi pidemmän tähtäimen sijoitukset sekä joitain lyhyemmän aikavälin tapauksia. Epäröin kyllä etukäteen julistaa kuinka pitkään mitäkin osaketta aion todella pitää salkussa, mutta Pinterestin tulevaisuuden suhteen olen melko luottavainen ja toivoisin tämän olevan yhtiö, jota ”saisin pitää” pitkään salkussa. Stratasys lähtökohtaisesti myös pidemmän aikahorisontin sijoitus ja kuvastaa omaa luottoani siihen, että 3D-tulostus tulee nostamaan päätään huomattavasti tällä vuosikymmenellä. Veikkaan Stratasysin olevan tässä skenaariossa yksi voittajista.

Scorpio Tankers on salkussa jonkinlaisen supersyklin toivossa ja kuuluu yhtiöihin, joihin en muussa tapauksessa helpolla sijoittaisi, mutta vallitsevat olosuhteet huomioon ottaen en ole pystynyt vastustamaan kiusausta olla mukana tässä. Toivon mukaan tästä irtoaisi lähivuosina hyvät rahat, joilla voisi sitten ostaa joko lisää omia suosikki-kasvajia salkkuun tai sitten defensiivisemmällä otteella panostaa suomalaisiin osinkoyhtiöihin, joiden osingoista saisi mukavaa tulovirtaa salkkuun.

Norjalainen, muovin kemialliseen kierrätykseen keskittynyt yhtiö Quantafuel on puolestaan sijoitus, jolle en ole miettinyt selkeää aikahorisonttia, vaikkakin toimiala mielenkiintoinen ja mieluinen itselleni. Koen, että osakkeella on varaa nousta isosti seuraavan vuoden-parin aikana, jos vain lisää näyttöä saadaan siitä, että toiminta todella kehittyy ennusteiden mukaisesti ja rahaa pystytään tekemään. Alkutaipaleella olevan yhtiön uutiset ovat tähän asti olleet mielestäni ihan hyviä, vaikkakin osakkeen kurssi on laskenut reippaasti. Muutamat pienet lisäykset tulen varmastikin vielä tekemään, mutta hirveästi en haluaisi enää yhtiön painoa nostaa salkussa.

Vetytalouden osalta rahat on liossa tällä hetkellä ainoastaan Plug Powerissa ja Hyzon Motorsissa . Hiljattain salkusta pois myyty Ballard Power Systems ei ole päätynyt mustalle listalle, mutta koin toistaiseksi mielekkääksi olla mukana selkeämmin Plug Powerin kyydissä ja seurata Ballard Powerin menoa hetken aikaa sivusta. Näiden ”vety-yhtiöiden” kanssa saa alkaa olemaan tarkkana sen suhteen miten tilauskanta, katteet jne. todella kehittyvät, pahin “hypetyskin” kun tuntuu olevan näissä ohi. Plug Powerin kohdalla liiketoimintamalli yleisesti miellyttää enemmän itseäni ja yhtiön saavuttama hyvä näkyvyys sekä uudet kookkaat projektit toivon mukaan auttavat saamaan lisää merkittäviä yhteistyökumppaneita, uusia asiakkaita sekä pitämään sijoittajat tämän seurauksena luottavaisina ja osakekurssinkin hengissä - niin kauan, että numerot raporteissa alkavat vakuuttaa enemmän. Hyzonia puolestaan ollaan tällä foorumilla hehkutettu viime vuoden aikana niin paljon, että päätän kirjoittamisen tämän päivityksen osalta tähän ja toivotan kaikille foorumilaisille hyvää alkanutta vuotta 2022! :fireworks: :rocket: Ja kiitos myös kaikille, jotka jaksatte pitää hengissä yhtiöketjuja jakamalla artikkeleita, videoita, omia/muiden analyyseja jne. :pray:

12 tykkäystä

Päivitystä muistoksi, osakesäästötilin sisältö ja kohmeloista pohdintaa vuoden alussa.

Tuottoa kahdessa vuodessa sisään tungetulle rahalle 38%, sen kummemmin ei jaksa laskea YTD tuottoja sun muita. Kamuxin ja Tokmannin lasku on hieman rokottanut tuottoja huipuistaan. Keskihinnoista Kamux +3%, Tokmanni +14%, Harvia +195%, Orthex +4%, Tecnotree +19%, Vincit -13%. Näiden lisäksi arvo-osuustilillä makailee Talenomia +190% ja siellä pyörinyt joitain IPOja.

Puolessa vuodessa näyttäisi Sampo vaihtuneen Orthexiin, Exel heitetty menemään, Tecnotree tullut mukaan uutena, Kamuxia ja Tokmannia lisätty. Myös Puuilo käväisi salkussa, mutta vaihtui tuttuun ja turvalliseen (ja halvempaan) Tokmanniin.

Tecnotree jokerina päänisisäisen sijoitussuunnitelman ulkopuolelta, sillä en omaa kovin kattavaa hajua mitä tekevät. Joku saattaakin arvata suurimmista yhtiöistä mm. Lynchin ajatusten kolahtaneen omaani ja että haluan lähtökohtaisesti ymmärtää täysin mistä sijoituskohteideni liiketoiminta koostuu.

Kamuxin suuri paino on suuren harkinnan alla, tällä hetkellä tuotto on aikalailla ±0 ja olen huomannut ensimmäistä kertaa miettiväni yhtiön kohdalla, kannattaako painon olla juuri nyt näin suuri. Voisihan tuolla olla vähän erilaisempaakin yhtiötä lisänä. Harvian uskon pysyvän nykyisessä kappalemäärässään, Orthexia en ainakaan näe myyväni, Tokmannia ostan sopivan hinnan tullen lisää ja myyn mikäli Europris tai Puuilo muuttuisi houkuttelevammaksi sen tilalle. Tecnotree on kuulemma hyvä sijoituskohde ja Vincitillekin saattaisi löytyä samalta sektorilta perustellumpi sijoituskohde, sen kummempaa suunnitelmaa niille ei ole.

Potentiaalisia tulevaisuuden ostoja seurannan alta olisi mm. Tieto, Innofactor, Solteq, Remedy, Dovre, Boreo ja Avidly. Katsellaan mielenkiinnolla mitä vuosi tuo tullessaan.

13 tykkäystä

2022 here I come! Inflaatio ja korot, bring it on!

21 tykkäystä

Vuosi meni paremmin kuin vuosi sitten luulin, mutta huonommin kuin vuoden edetessä toivoin :smiley: Tuotoiksi jäi vähän reilu 40 %, johon täytyy tällaisena hölmönä sopulina olla tyytyväinen.

Salkussa tätä nykyä seuraavaa:

QT :finland: 32 % - Arvostuskertoimet hiertää siinä määrin, että tuskin odotan tonniin asti kevennyksiä :slight_smile:
Evolution :sweden: 19 % - Uskomaton firma, jonka hintalappu on yhä kohtuullinen. Katsotaan jos vielä lisää löytäisi tiensä salkkuun.
Zaptec :norway: 13 % - Tuotti 2021 aikana jotakuinkin indeksin verran, mutta liikevaihto kasvaa sellaista haipakkaa, että pulju halpenee silmissä. Kaikki EV-latausfirmat eivät todellakaan pärjänneet menneenä vuona yhtä hyvin.
Powerband Solutions :canada: 8 % - 100x on vasta alkusoittoa, jos liiketoiminta etenee kuvitellusti. Korkea riski, kun näytöt kannattavasta liiketoiminnasta vielä puuttuvat, mutta sisäpiiri ostaa lappua jatkuvalla syötöllä.
Nekkar :norway: 7 % - Halpa ja alallaan dominantti yritys, paljon optionaalisuutta, ESG ja loistava tulevaisuus. Haaveilen lisäilystä.
Qleanair :sweden: 6 % - ESG:tä kohtuullisilla kertoimilla. Liiketoiminnassa lupaavaa kehitystä, vaikka vähän hitaasti.
Hav Group :norway: 4 % - ESG:tä naurettavan alhaisilla kertoimilla, vaikka yritys suorittaa mainiosti. Hajautus/diworsification Nekkarista.
Kamux :finland: 3 % - Lievä luottamuspula muodostunut viime kvartaaleina, vaikka liiketoiminnan kehitys onkin ollut ihan ok. “Hiljaiset signaalit” huolettaa, mutta pienehkössä salkussa pienehkö positio on saanut vielä jäädä.
Gravity 3 % :kr: - naurettavan edullista mobiilipelaamista. Yritysjohto ajattelee pitkäjänteisesti ja konservatiivisesti ja suorittaa kannattavan kasvun strategiaansa kiitettävästi. IP-riippuvaisuus huolettaa, mutta työn alla.
Zignsec 2 % :sweden: - Megatrendit, “hypergrowth”, selkeät suunnitelmat, edullinen hinta. Lisäilyt mielessä tässäkin.
Efecte :finland: 2 % - Hyvän mielen SaaS, joka tosin päätyi salkkuun vähän kevyin perustein. Seurataan.
Inderes <1 % :finland: - Tukipositio, jota on tarkoitus kasvattaa joskus. Onhan tässä aikaa :slight_smile:

Palataan asiaan vuoden päästä.

20 tykkäystä

Laitetaanpas omakin tilinpäätös jakoon. YTD noin 12%, ihan ymmärrettävä “ulospuhallus” varsin hullun 2020 jälkeen. Vuonna 2017 alkaneen sijoitusurani CAGR on nyt toistaiseksi 17%. Sijoitusstrategiastani löytyy tarkemmin täältä:

Omistukset alla

Lisäksi tarkastelin salkkuani hieman sektorijakauman suhteen. Se näyttää tältä

Sektorijakauma21

Varsin tyytyväinen olen salkkuuni, vaikka isoja tappioitakin on koettu tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kommentteja?

25 tykkäystä

En ole aiemmin eritellyt täällä omistussalkkuni sisältöä.

Ohessa salkkuni sisältö suurimmasta pienimpään, hajautusta löytyy… toki isoin paino on osakkeissa. Ensimmäisissä kuvioissa ei näy käteisen kokonaismäärää. Tästä puuttuu myös muutaman listaamattoman yrityksen omistukset (pieni määrä).

image
Luultavasti sijoituksistani on liian suuri määrä Euroopassa.


Jos yritys on kiinnostava ja sen arvostus mielestäni sisältää potentiaalia ja/tai tekee hyvää tuottoa, saatan ostaa sitä pienehkön määrän ihan seurannan helpottamiseksikin. Lähes kaikki positiot ovat tällä hetkellä plussan puolella hankintahintaan kuluineen nähden. Vaihdoin tämän viimeisen chartin hiukan havainnollisemmaksi lisäämällä toisen arvoasteikon kokonaiskertymälle.

16 tykkäystä