Mitä sinulla on salkussa?

Aikamoista jaakopin painia tämä sijoittaminen on kyllä tämän vuoden 2022 ollut.
Toisaalta vuonna 2021 ajatukset oli lähinnä sellaisia, että ei tämä näin voi jatkua ja jossain kohdin näitä maksellaan isolla kädellä takaisin.

Karhumaisia kirjoitteluja lukiessa tulee kokoajan ajatus, että tyhjennä salkku kun vielä voitolla ollaan.
Toistaiseksi pää on pysyny kylmänä, koska sijoituksiin on ainoastaan laitettu sellaista rahaa mille ei ole tarvetta ja katseet on kaukana tulevaisuudessa.

Edellinen vuosi meni Harvian johdolla ja salkku sisälsi 4-6 osaketta ja tuottoa kertyi +67%.
Q4 tuloksilla tuli iso korjaus omaan salkuun.Siinä vaiheessa luovuin isosti Harvia omistuksista ja aloin hajauttamaan salkkua Sen jälkeen on menty aikalailla indeksien tahdissa.

Ytd -23% ja 3kk +1,90%

Tällä hetkellä salkussa:

:finland:
Nordea 10%
Taaleri 9%
Nokia 6%
Qt Group 5%
Stockmann 5%
Wärtsilä 2%

:norway:
Yara 3,5%

:us_outlying_islands:
AMD 10%
Nvidia 7%
Exxon mobil 6%
Chevron 6%
Berkshire hathaway 4,5%
Plug power 2%

Lisäksi indeksi rahastoja ja etf noin 10% osuus.
Nordnet :finland:
Nordnet :sweden:
Handelsbanken :us_outlying_islands:
IShares China msci :cn:

Kryptoista Bitcoinia :coin: on noin 3% osuus sijoituksista.

Käteistä ei juurikaan salkussa tällä hetkellä ole, mutta pankkitilillä olisi reilusti lisättävää.
En kuitenkaan aio kasvattaa salkkuani, vaikka kieltämättä nyt tai jos tässä vielä karhuillaan saattaisi olla se tyhjämaali mihin pitäisi laukoa.

Pidetään päät kylmänä ja tehdään hyviä osakepoimintoja. :beers:

22 tykkäystä

Toukokuu on kohta paketissa ja edellisestä salkkupäivityksestä on kulunut pari kuukautta.

Ostot & myynnit:

Kuukausisäästäminen rahastoihin (USA, Kestävä Energia, Brändit ja Aasia) jatkuivat aikaisempaan tapaan. Huhtikuun alussa kevensin Orthexia verotussyistä. Hankin myöhemmin osan takaisin, mutta luovuin positiosta toistaiseksi Q1 tulosraportin jälkeen. Salkussa käväisi myös tutustumispositio HelloFreshiä, mutta myös tämän suhteen siirryin katsomoon, sillä olen epävarma yhtiön kyvystä siirtää nousevia raaka-ainehintoja eteenpäin. Yhtiö vaikuttaa muuten hyvältä, mutta tällä hetkellä seuraan yhtiötä katsomon puolelta.

Kuten jo pidemmän aikaa, jatkoin Lamorin ostoja pienissä erissä. Yhtiö on mielestäni aliarvostettu nykyisellä tasolla ja alkaneesta analyytikkoseurannasta huolimatta yhtiö tuntuu lentävän tutkan alla. Lisäksi kasvatin omistustani Boreossa, joka sekään ei tunnu herättävän mielenkiintoa juuri lainkaan. Boreolla alkaa kuitenkin olla näyttöjä sarjayhdistelijänä ja nykyinen arvostustaso vaikuttaa hyvinkin kohtuulliselta.

Uutena positiona palasin eQ:n kyytiin. eQ:n myyminen n. 1,5 vuotta sitten oli jälkeenpäin tarkasteltuna tyhmä liike. Myynnistä realisoitui runsaasti luovutusvoittoveroja. Vaikka rahat olivat sijoitettuna muualle tuossa välissä, tuskin jäin muuvista voitolle. On hyvin hankala myydä paljon nousseita omistuksia, vaikka arvostus tuntuisi överiltä.

Toinen uusi positio on Nordic Semiconductor. Yhtiö vaikuttaa kaikin puolin laadukkaalta, kasvunäkymät ovat lupaavat ja kannattavuus on kunnossa. Pienenä haasteena toki globaali sirupula, kuten lähes kaikkialla muuallakin. Uusimmat ostot (Nordic Semi ja eQ) on tarkoitettu pitkän aikavälin sijoituksiksi ja tarkoitus on nauttia näiden luomasta arvosta omistajana.

Revenio Group Oyj 11,06 %
PYN Elite 7,44 %
Incap 7,06 %
Inderes 5,65 %
Seligson & Co Global Brands 5,09 %
Zaptec 4,33 %
Lamor 4,20 %
Novo Nordisk B 3,65 %
Investor A 3,36 %
Harvia 3,20 %
iShares MSCI Core World SRI ETF 3,13 %
Remedy Entertainment 2,89 %
Neste 2,63 %
Alphabet C 2,47 %
BNPP Circular Economy ETF 2,40 %
Huhtamäki 2,33 %
Qt Group 2,29 %
Linde 2,26 %
Algonquin Energy 2,25 %
Microsoft 2,25 %
Sampo Plc A 2,22 %
Talenom 2,18 %
iShares MSCI Core EM ETF 2,11 %
Kamux 1,92 %
Cibus Nordic 1,86 %
Boreo 1,80 %
DSV Panalpina 1,73 %
Kempower 1,66 %
Apple 1,64 %
Handelsbanken Kestävä Energia 1,43 %
Nordic Semiconductor 1,03 %
eQ 0,33 %
Seligson & Co Aasia Indeksirahasto 0,06 %
Handelsbanken USA Indeksi 0,05 %
Käteinen 0,07 %
Yhteensä 100,00 %

Tämän päälle tulee henkilöstörahasto-osuus, jonka allokaatioon en voi juuri vaikuttaa. Henkilöstörahaston osuus on n. 25,9 % osake- ja rahastosalkun koosta ja yhteenlasketusta (osake- ja rahastosalkku + henkilöstörahasto) n. 20,5 %.

Vertaislainojen osuus pienenee vähitellen edelleen. Tällä hetkellä en näe niitä kovin turvallisena vaihtoehtona. Salkussa on n. pienehkö määrä ukrainalaisia joukkolainoja, jotka sodasta huolimatta jälleen performoivat, vaikka korkoja ei tällä hetkellä maksetakaan. Positiivisessa skenaariossa koko nimellinen pääoma palautuu kahden vuoden kuluessa.

Salkussa on mausteena pieni lajitelma erilaisia kryptovaluuttoja. En seuraa näitä erityisen tarkasti ja summatkin ovat oikeasti pieniä, luokkaa S-bonukset ja pullonpalautusrahat. Sijoitusvarallisuudesta näiden osuus on 0,17 %.

Velkojen osuus (asunto- ja opintolainaa sekä pieni määrä autolainaa) pienevät tasaisen tappavaan tahtiin. Sijoitusvarallisuuteen suhteutettuna (omaa asuntoa en laske sijoitukseksi) velan määrä on n. 2/3 sijoitusvarallisuuden määrästä.

Salkun jakauma graafisesti:

Salkun tuotto (YTD) on -17,04 %. Alkuvuoden lasku on osunut rajusti salkun suurimpiin yhtiöihin. Pyrin kuitenkin hankkimaan mieluummin laadukasta ja omistaja-arvoa kasvattavaa liiketoimintaa enkä säiky lyhyen aikavälin kurssilaskuista. Revenionkin kyydissä olen ollut v. 2011 alkaen ilman yhtäkään kevennystä. Toki matkalla on jälkeenpäin arvioituna hölmöyksissä myyty Teslaa ja Applea alle torihintojen ja ties mitä muuta tyhmää.

Tuottograafi (kaikissa graafeissa on netto-osingot mukana)

chart-6

25 tykkäystä

Kuukausi taas vaihtumassa ja kun markkinatilannetta analysoin muutenkin niin kai tässä samalla voi jakaa tajunnanvirtaa foorumille, avata omia peliliikkeitään ja omaa “salkkua”.

Myin loppuvuodesta salkun tyhjäksi kun asuntokauppoihin piti hankkia varoja. Alkuvuodesta osallistuin lähinnä tammiralliin ja katselin sivusta kun indeksit sulivat. Pari entryä yritin ottaa, mutta turpaan tuli heti ja stopparit laukesivat nopeasti.

Ukrainan kriisin kohdalla yritin isommin markkinalle sisään ja tyhmänä heti ALL-in taktiikalla. Hetken näyttikin siltä, että ajoitus osui hyvin, kunnes tuotot lähtivät sulamaan ja jouduin alentamaan keskihintaa useasti useassa sijoituskohteessa.

Vappuna analysoin makrotilannetta uudelleen ja päädyin Sell in May and Go away- linjalle.

Myin lähes kaiken kahta lukuunottamatta ja käteistä hyödynnetty vain swingailuun. Itse uskon, että indekseissä palataan kesän aikana pre-korona tasolle ja vaikkakin kuolleita kissoja nähdään varmasti, itse pidän käteiset patjan välissä syksyyn saakka kunnes makrotilanne vakautuu.

“Salkussa” ei tosiaan ole kuin muutama rivi:

Yhtiö Jakauma
Käteinen 74 %
Embracer Group AB (XSTO:EMBRAC B) 16 %
Stockmann Oyj Abp (XHEL:STOCKA) 9 %
Starbreeze AB (XSTO:STAR B) 1 %

Embracer
Kahta en vaihda, toinen on Turun sinappi ja toinen on Embracer. Jos ollaan rehellisiä, niin sinappia käytän vain harvoin ja ruoanlaitossakin se on dijonia, mutta kun matkalle lähdetty Embracerin kanssa, niin ei auta muuta kuin jatkaa valitsemallaan tiellä eteenpäin. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita edessä kun algot häiriköi kurssia milloin mihinkin suuntaan. Todelliset tuotot nähdään vasta parin vuoden päästä ja mielestäni tämä muodostaa salkkuun suht riskittömän transmedia ETF:n.

Stokka
Stokkaa käyty kattavasti läpi omassa ketjussaan ja aliarvostus on lähtenyt pikku hiljaa purkautumaan. Olen tätä jo kevennellyt ja hyvin mahdollista, että kotiutan voitot vielä kesän aikana, kun Lindexin inflaatiokestävyyttä on hyvin hankala arvioida.

Starbreeze
Ruotsalainen peliyhtiö. Kaikki on kiinni ensi vuonna julkaistavasta Payday3 pelistä. jos pelin julkaisu onnistuu, velat saadaan kuitattua ja pääsevät toteuttamaan Remedyn tavoin uutta monipelistrategiaansa. Toisaalta jos peli floppaa, niin joutuvat laittamaan lapun luukulle ja julkaisija Koch Media (Embracer) hankkinee IPt ja kehittäjät itselleen. Otettu toistaiseksi vain pieni avauspositio, tavoitteena kasvattaa positiota kuukausittain kaikessa rauhassa loppuvuoden ajan.

Salkussa piipahtivat keväällä mm.

  • Tokmanni - pientä turskaa, katselin vain viime vuoden osinkotuottoa, en markkinatilannetta. Tuli otettua entry aivan liian aikaisin.
  • Orthex - hieman isompaa turskaa, kustannuksia ei kyetä siirtämään hintoihin ja kulutuskäyttäytyminen muuttunut. Siirretty seurantalistalle
  • Kempower - Sain napattua tätä halvalla alle 9 euron, mutta tässä markkinassa kotiutin voitot melko nopeasti. Kovaa kasvua, mutta kurssissakin on melkoisesti ilmaa jäljellä.
  • Cameco - Uraanirallista kiva 50% tuotto, mutta ei sovi omaan sijoitustyyliin
  • Terveystalo - ikuinen mörnijä, joka oli lähinnä salkussa varmistamassa ettei ihan kaikki rahat katoa. Tähän voi palata myöhemminkin 10 vuoden sisällä samaan hintaan.
  • Next Games - Oli vain hyvin pieni possa, mutta sekin lähti kun netflix laittoi ostohousut jalkaan
  • Evolution - Tällä treidattu ties kuinka monta kertaa vuoristoradassa, mutta pitkään pitoon tätäkään en uskalla jättää

Lisäksi tehty kokeiluja DAX/SPY/NQ shorteilla/longeilla ja treidailtu jenkkilässä mm. näillä: Palantir, Paysafe, Upstart.

YTD tuotto on nyt +18% , joten varovainen lähestymistapa, shorttaus ja tappioiden nopea stoploss realisointi on ollut ihan onnistunut strategia. Lyhyt päivätreidaus pitänyt jännitystä yllä ja tällä hetkellä luotto markkinaa kohtaa on sen verran heikko, etten ole vielä valmis rakentamaan pitkäaikaista salkkua.

34 tykkäystä

Salkkupäivtystä taas muutaman kuukauden jälkeen. Tykkään verrata aina edelliseen, joten käyn läpi pääasiassa muutokset ja joitain väliaikaisia liikkuja. Yksittäiset osakevalinnat tulevat edelleen sillä periaatteella, että firman on syytä olla kova kasvufirma, jolla on tilaa kasvaa pitkälle tulevaisuuteen. Toki poikkeuksia löytyy lyhyellä aikavälille. Lisäksi hinta pitää tietysti olla sellainen, että tuottoa ylipäätään olisi tarjolla.

Helmikuussa salkussa majaili vielä Tokmanni, Terveystalo, Alphabet ja tietenkin “pitkäaikainen” sijoitukseni Harvia.

Nämä ovat kuitenkin kaikki saaneet lähteä. Terveystalon kohdalla on vaikea nähdä merkittävästi markkinoita parempaa tuottoa. Firma suorittaa tasaisesti ja on ihan laadukas, mutta en näe syytä miksi jättäisin tämän salkkuun esim kymmeneksi vuodeksi, koska ihan perus ETF tuottanee paljon varmemmin saman verran. Tokmannista olen höpissytkin kaiken negatiivisen, joten sen myynti oli itsestäänselvää. Alphabet petti odotukset osarissa pitkästä aikaa enkä jaksa liikoja seurata USA:n firmoja, joten jos haluan sinne sijoittaa niin ETF:t ajanee paremmin asiaa. Toki Alphabet, AMD, Qualcom, Apple ynnä muut kiinnostavat voivat joskus taas päätyä ostoon erikseenkin jos hinta on sopiva. AMD on näistä oma suosikki tulevaisuuden tuottoja ajatellen.

Harviassa olen ollut mukana varmaan sijoitusuran pisimmän ajan. Välillä isommalla panoksella, välillä pienemmällä. Nyt ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että kaikenlainen yritysten fanittaminen on omalta osalta loppunut ja Harvia joutuu ansaitsemaan paikkansa salkussa siinä missä muutkin. Odotan vähintään tämän kvartaalin lukemat ja seuraan näkymät ennen kuin otan sitä takaisin. YT-neuvottelut eivät anna hyvää kuvaa tilanteesta. Ei myöskään viime kvartaalien lukemat. Siispä odotan ainakin hetken ilman osakkeita ja ostan vaikka kalliimmalla takaisin hyvien uutisten jälkeen. Missään nimessä huonosti ei ole firmalla mennyt, mutta kun tuottoa haetaan niin ihan tähän hintaan en halua olla mukana.

Salkussa on hajautusmielessä Investor, Industrivärden ja pari ETF:ää. Nämä ovat kaikki tuttuja minulle jo ennestään ja olen mieluusti noissa mukana silloin kun ne näyttävät ylimyydyiltä ja etenkin jos markkinoilla olisi yleistä nousua näkyvissä. Varsinkin ruotsalaiset ovat piipahdelleet monesti salkussa. Ensiksi mainittu on vielä tappiolla, mutta Indun ja ETF:t ostin silloin kun Weekly RSI piipahti 30 tienoilla ja siitä on nyt hyvin ponnistettu. Toki niiden tieltä myydyistä ainakin Evon ja Embracerin osuus olisi noussut vielä enemmän. Vaihdos ole ollut niinkään tuottava, vaan pikemminkin juuri sitä riskin pienentämistä.

HelloFreshin löysin foorumilta. Se tempaisi hyvän osarin ja kasvu tuntuu vaan yltyvän. Silti kurssi on tälläkin hetkellä alempana kuin ennen osaria. Katsellaan siis tämän osalta luottavaisin mielin miten loppuvuosi menee. Tämä on kuitenkin ensimmäisenä liipasimella jos homma yskii. Tässä on vaikeampi pysyä kärryillä kuin suomalaisissa ja ruotsalaisissa firmoissa.

Rovio on ollut salkussa jo pitempään. Tuskinpa tästä mitään kasvurakettia tai multibaggeria tulee eli periaatteessa lähtee kyllä paremman tieltä salkusta jos vähänkään nytkähtää huonompaa suuntaan. Odotan kuitenkin lähiajoilta vielä markkinoita parempaa tuottoa.

Evo ja Embracer hoitavat Ruotsin pelipuolta. Molemmilta on odotettavissa valoisaa tulevaisuutta. Myös näiden kohdalla ajattelen, että antaa olla salkussa niin pitkään kuin homma rullaa. Tykkään kun lyötyy sellaisia firmoja, joita voi lähtökohtaisesti omistaa vuosikaudet ja kasvuvaraa löytyy mielin määrin.

Marimekko on ollut kihlattuni salkussa jo pitkään ja viime osari vakuutti minutkin ostoksille. Marimekolla on muutenkin premium-hinnoittelua, joten en usko, että inflaatio heikentää heidän kohderyhmänsä ostokykyä juurikaan. Yhtenä tärkeänä syynä ostoon oli kuitenkin kurssilasku. Marimekko on tykittänyt kovia lukuja, mutta siitä huolimatta kurssi on viimeisimmän vuoden ajalta alle 2% plussalla, YTD -20%. Mielestäni tämä lasku on ylimitoitettua ja suorituksiin nähden tämä on herkullinen tilanne päästä mukaan.

Sitten Qt. Siinä missä normaalisti haluan ensiksi näyttöjä paremmasta niin taas salkusta löytyy poikkeus tässä asiassa. Olin mukana ottamassa kunnolla pataan osaridipeissä sekä lokakuussa, että huhtikuussa. Molempien tulosten jälkeen myin osakkeet saman tien pois, koska tällaisen kasvuraketin kohdalla uskon laskun ruokkivan lisää laskua. Näin kävi kummassakin tapauksessa. Ilmeisesti en oppinut tästä mitään, joten taas 40% nousuvara Inderesin tavoitehintaan houkutteli minut kyydille. Kaikissa kolmessa ostokerrassa olen pelännyt jääväni nousujunasta. Kaksi kertaa ennen osaria ja nyt kurssilaskun seurauksena. Mainitsin myös firmojen fanittamisen loppuneen, mutta jos en tykkäisi Qt:n meiningistä ja toimarista jo entuudestaan niin tuskinpa tähän olisi tullut lähdettyä. Qt:sta on toki saatu hyvät tuotot aikoinaan, mutta viimeisimpien ostoajoitusten perusteella ei yllättäisi, vaikka seuraavaksi tulisi negari tai taas huono osari.

SSAB:ssa oletan pysyväni hyvin kärryillä miten firmalla menee. Ja tällä hetkellä menee erittäin vahvasti eikä suvantovaihetta ole vielä näkyvissä. Mietin lähinnä position tuplaamista näillä hinnoilla, vaikka salkun laskettelu tänä vuonna on opettanut, että parempi pitää hajautus kunnossa.

Salkussa on piipahtanut tässä viime aikoina ainakin Fiskars ja Puuilo. Ensiksi mainittu on vieläkin mielestäni houkuttelevan hintainen ja saattaa tehdä paluun salkkuun lähiaikoina. Kurssi otti osumaa hyvästä osarista huolimatta ja omien ostot rullaa ihan edullisella hinnalla jos firma pystyy päihittämään haasteensa. Molempia rasittanee inflaatio ja siihen liittyvät huolet. Puuilo paukautti rajun negarin ja näin ollen lähiajoille on vaikea löytää positiivisia kurssiajureita. Seuraan Puuiloa silmä kovana, mutta katsellaan ostoa sitten uusiksi kalliimmalla kun tilanne selkiytyy.

Kyttäilen edelleen ostoja silläkin periaattella, että Inderesin tavoitehintaan olisi hyvin nousuvaraa (yli 20%, ja asiaa auttaa jos muutkin analyysifirmat ovat samaa mieltä). Tällä mittarilla esim Caverion, TietoEvry, Konecranes, Valmet, Kamux ja Harvia ovat houkuttelevia, mutta pelkään näissä liikaa sitä, että firma ei pysty tässä maailman tilanteessa tempaisemaan kovin hääviä tulosta ja alamäki vaan jatkuu. Siksi on mielestäni turvallisempaa laittaa tämä osuus salkusta näihin rahastoihin ja sijoitusyhtiöihin niiden ollessa houkuttelevan hintaisia.

Pienemmistä firmoista salkussa ovat piipahtaneet Efecte, Leaddesk ja Inderes, mutta jostain syystä juuri nyt luotan enemmän “varmempiin” valintoihin. Pitäisi varmaan ostella näitä pienet määrät ja antaa olla vuosikaudet, mutta mennään nyt näillä toistaiseksi. Eli tuulella käyvässä salkussani nämä ovat varmaan kolme ainutta omistusta jo kesäkuussa. :face_with_monocle:

42 tykkäystä

Toukokuu 31.5.2022
Kuluneen kuukauden katsaus: Toukokuu oli vuoden ensimmäinen vihreä kuukausi. OPO nousi nostoineen ja talletuksineen 1,3%, kauppoja 51 ja vipu 11%. YTD -26%.

Jes, vuoden ensimmäinen vihreä kuukausi! Myin Tokmannit, kamuxit ja Solteqit. Raivostuttavaa oli Solteqin negari alle kuukausi osarista jossa ohjeistus annettiin! Tokmannin ja Kamuxin tarinat myös saaneet kolhuja. Näiden kaikkien kannattavuus ollut paineessa ja epävarmuus tulevaisuudesta lisääntynyt joten katsellaan jonkin aikaa sivusta josko niiden kehitys palautuisi takaisin raiteilleen. Wulff tuli uutena salkkuun ja QT:tä olen veivannut rekyyliä odotellen ja sentimenttiä seuraillen.

Lähikuukausien odotukset: Odotukset tulevasta eivät ole muuttuneet juurikaan edelliskuukaudesta. Epävarmuutta maailman ja taloudentilasta on edelleen valtavasti. Mm. keskuspankkien toimet, sodan kulku, kiinan talous ja koronasulut tuovat huolia inflaation kasvusta ja talouden sakkaamisesta. Sodan jatkuessa eskalaation mahdollisuus, yksittäisten maiden opportunismi ja lännen eripuraisuuden riskit kasvavat. Sentimentti on ailahteleva ja pelokas joka peilautuu markkinoille tempoiluna. Vipu pyörii nyt nollan molemmin puolin ja käteispainon lisääminen tapahtuu nopeasti.

Stockmann: Vaatekauppa on ollut vahvaa huhtikuussa. Lindex ilmoitti investoivansa 110€ miljoonan omnichannel varastoon. Lindex kasvaa kovaa, luottaa näkymiinsä ja toteuttaa visiotaan. Susan Ehnbåge osti vähän osakkeita. Pirkanmaan Osuuskaupan riitaosuuteen saatiin välimiesoikeuden tuomio. Seuraavaksi odotetaan muiden kiistanalaisten velkojen sopimista, maksamista ja saneerauksen loppua. Kevennelty ylipainoa.

Tecnotree: Tecnotree kyntää edelleen eikä toukokuussa tullut isompia uutisia. Osake on hinnoiteltu täyteen epävarmuutta kasvun ja kannattavuuden jatkumisesta. Tilauskanta on kuitenkin pullollaan, näkymät alalla ja yhtiöllä hyvät, pilvipohjaiset ratkaisut ja jatkuvat tulovirrat kasvavat ja kannattavuus on hulpea varsinkin jos kasvupanostukset poistettaisiin. Jos kasvu markkinan peloista huolimatta jatkuu niin tässä on potentiaalia! Ylipainossa.

Innofactor: Ruotsi toi viime kvartaalilla pettymyksen. Toinen yllätys oli Suomessa jonkun suuren asiakkaan yllättävä tilausten lopettaminen. Sami Ensio kertoi tästä Q1 katsauksessaan. Kuulema tuon asiakkaan jättämät aukot Q2:een on saatu korvattua, mutta huolta tämäkin aiheuttaa. Nopeamman kasvun polku on näköjään mutkikkaampi mitä odotin. Positiivista, että työntekijämäärä on pitkästäaikaa nousussa. Kevennetty

Wulff: Wulff raportoi hyvän Q1 kvartaalin. Staples integraatio sujuu odotetusti ja synergioita/säästöjä saadaan lunastettua. Uusi strategia on kasvupainotteinen ja toimitusjohtaja kuulostaa luottavaiselta tulevaisuuteen. Ympärillä mylläävä inflaatiokaan ei tunnu aiheuttavan suuria ongelmia. Sisäpiiri ostelee tasaisesti pieniä määriä osakkeita. Ostin siis itsekin aloitus position tähän vähävaihtoiseen osakkeeseen. Edulliseltahan Wulff vaikuttaa.

QT: Hienoa suorittamista ja mahtavat tulevaisuuden näkymät. Ainoa mikä firmasta sijoituksena tekee vaikean on “amerikkalainenarvostus” mistä ei saa otetta. Riskipreemio on olematon. Ei ole vaikea kuvitella tai perustella, että sentimentin hapantuessa ja jonkin riskin toteutuessa vielä puolet niistettäisiin hinnasta. Laadun takia haluaisin jättää salkkuun ja kasvattaa positiota, mutta tällä hetkellä luopuminen on myös helppoa.

26 tykkäystä

Päivitetään taas salkkua, kun on pitkästä aikaa sen verran vapaata, että pystyy vähän hengähtämään.

Salkkuun ei ole tullut vuoden aikana uusia rivejä tai vanhoja lähtenyt. Incapia olen keventänyt kahteen kertaan ja lisäillyt Tecnotreetä, Titaniumia sekä hieman QleanAiria.

Monet salkun firmoista ovat edelleen aika edullisia. Luottoa kuitenkin on, eikä firmojen liiketoiminta huoleta yhtään. Odotellaan iloisin mielin lisälaskua, jos jotain näistä pääsisi vielä tankkaamaan tai vaikka lisäämään uuden rivin. Ehkä laskusta pahin on jo takana? :dizzy_face:

Tecnotree ja QleanAir ovat tässä vaiheessa salkun riskisimmät firmat. Olivatko TT:n johdon puheet paikkansa pitäviä pehmeän Q1:sen osalta? Entä saako QleanAir Japanin liiketoiminnan taas rullaamaan lockdownien jälkeen?

Salkun tuotto tältä vuodelta on karsea -17%. OST tuottanut perustamisesta lähtien 163% mikä pitää yrittää muistaa vaikeampinakin aikoina.

Jos jotain kiinnostaa salkun seuraaminen Sharevillessä, niin tässä vielä linkki: Shareville.

22 tykkäystä

Päivitelläänpäs tilannetta tännekin vaihteeksi. Puolisen vuotta tuosta viime kaaviosta takana ja satelliittisalkku on ottanut uutta muotoa. Tämä salkku vastaa n. 12% koko sijoitusvarallisuudesta ja käteistä salkussa on n. 17% eli olen alkuvuodesta ollut hiukan ostoksilla. Euromääräisesti tämä satelliittisalkku on aika pieni. Osakepoiminta on lähinnä harrastus, mutta tosissani tätä silti teen.

chart(3)

Lisäyksiä viime kuvasta Huhtamäki, Neste ja Qt. Sampoa olen lisännyt kahteenkin otteeseen. Tukipilariksi tarkoitettu Fortum olikin Venäjä -riskin takia vähän laho :smiley: Spinnova on tullut myös hienosti alas vuoden alusta ja ennen osaria ostettu Qt on myös tukevasti pakkasella. Hintamuutosten takia myös suhteet salkussa ovat eläneet. Sampo on aikamoisessa ylipainossa, mutta kuvastaa toisaalta sen mielestäni matalaa riskiä.

Neste ja Huhtamäki ovat nyt osa salkun tukipilareita ja nuo poiminnat ovatkin ihan mukavasti plussalla. Qt:n oli/on tarkoitus olla salkun laadukas kasvaja ja Spinnova hyvin pitkän aikavälin ostos.

Spinnova ja Qt ovat AOT:lla ja muut löytyvät OST:ltä.

YTD näyttäisi olevan Nordnetin mukaan -14,46%, mihin olisi kyllä voinut vaikuttaa myymällä vaikka Fortumit, kun Venäjä kasasi joukkojaan Ukrainan rajalla. Qt:n kanssa olisi myös tarvittu malttia, mutta ostosormi oli liian herkässä. Tuo YTD on todennäköisesti valheellinen, koska nähdäkseni Inderesin osakkeet (myyty jo) tulivat nähdäkseni salkkuun kokonaisuudessaan tuottona. Salkun alusta tuotto on mukamas 95%, mutta käsittääkseni nuo samat Inderesin osakkeet sotkevat tämänkin. OST:n TWR:ää on aina mukava ihmetellä, kun euromääräisesti ollaan kyllä plussalla tänä vuonna.

Seuraavaa steppiä en oikeastaan tiedä ja salkku alkaa olla kesälomamoodissa. Jos rytinä jatkuu, niin tankkailen varmaan salkun osakkeita keskihintaa alentaen. Toisaalta salkku kaipaisi lisää hajautusta ja pari firmaa mahtuisi tutkan alle, mutta varsinaisia ostoaikeita ei tällä hetkellä ole. Aiemmassa postauksessa mainittujen lisäksi pohdinnassa ovat olleet myös Remedy ja With Secure.

E: Nordnet ilmoitti korjanneensa tuottograafit ja YTD tänään -15,95% ja salkun alusta +58,67% (n. vuosi).

22 tykkäystä

Kaikki alkoi 15 vuotta sitten s-pankin osuuksilla 2007. Sen jälkeen suoraan osakkeisiin 3 vuotta tapahtuman jälkeen 2010. Aloitin kolmella osakkeella. UPM-Kymmene, Yleiselektroniikka (Nyk. Boreo), Pepsi Co.Näistä Boreo lähti karvan yli satasen hintaan aikanaan pois, kun en tosiaan tiennyt mihin se arvostus perustui. Ainoa harmistus on se, että en enää viime aikoina tankannut sitä lisää ennen tuota. Toinen suurin moka oli asuntolainan yhteydessä pankkien kilpailutuksen aikaan siirretty salkku. Itse salkun siirto oli ok ja halvemmat hinnat, Mutta siinä samalla tuli salkuun kaksi jo vuoden päästä häipynyttä kallista rahastoa. Maltillinen ja varovainen. Olisin salkun siirtänyt muutenkin halvemmalle palveluntarjoajalle.
Nut sijoitellut tasaisesti ja yrittänyt välttää myyntejä. Osingonmaksun katkaisu on ollut muutaman myynnin syy, kuten liian suureen riskiin painoon noussut osakkeen hinta, jolle en ole keksinyt syytä. Kotipizza lähti yritysoston yhteydessä kovalla tuotolla, kun aikanaan hankin jatkolistautumisesta.

Näiden alla olevien lisäksi omistan yhtä seurajoukkuetta osakkeiden ulkopuolelta. Osakkeita ostan noin joka kuukausi jotain täydennystä. Uusia avauksia tulossa korkeintaan yhden yhtiön listautumisesta, mutta muutoin rajaan tilaa salkussa. Yksi hännys jos myyn pois niin vapauttaa tilaa. Erittäin paljon yhtiöitä salkussa ja melkoinen työ pysyä niiden toiminnan perässä, Osinkojen perässä, pl. rahastot yhtä lukuun ottamatta. Edullisiin rahastoihin menee pieni kuukausisäästö. High-yield on mukana muuten vain sekoittamassa pakkaa.

Osinkokuninkaat ja aristokraatit:
Pepsico inc ORD SHS 10,5 % Kasvavaa tasaista osinkoa Ensimmäinen osakehankintani!
Genuine parts COMP ord SHS 6,7 % Kasvavaa tasaista osinkoa
Aflac inf 6,2 % Kasvavaa tasaista osinkoa
Mcdonalds corporation - ord 5,2 % Kasvavaa tasaista osinkoa
Mccormick CO non vtg 3,8 % Kasvavaa tasaista osinkoa
Osinkoja:
Omega healtcare investors inc 13,6 % Korkeaa osinkoa!
Main street capital corp 13,4 % Kuukasittaista osinkovirtaa
Horizon technology finance corp 5,7 % Korkeahkoa kuukasittaista osinkovirtaa
OSHARES US Quality dividend ETF 4,6 % Kuukasittaista osinkovirtaa, rajoitteiden vuoksi ei voi enää ostaa
Shell 1,4 % Korkeaa osinkoa!
New york mortage trust 0,8 % Todella korkeaa osinkoa, Salkun uusin hankinta pienellä aloituspostiolla.
Käytetyt palvelut:
UPM-Kymmene 11,1 % UPM-tuotteita tulee käytettyä, hyvä osinko. Ensimmäinen osakehankintani!
Ålandsbanken ABP B 3,0 % Ålandsbanken-tuotteita tulee käytettyä, hyvä osinko.
Apetit 1,2 % Käytän Apetitin tuotteita. Osinko lisäksi hyvä.
Kesko Oyj A 2,4 % Keskon tuotteita tulee käytettyä. Osinko useasti vuodessa.
Fiskars 2,1 % Fiskars-tuotteita tulee käytettyä. Osinko useasti vuodessa.
Scandic hotels group AB 0,7 % Tulee majoituttua silloin tällöin. Ei lisäyksiä ennekuin osingonmaksu joskus palaa.
Electrolux AB ser B 0,7 % Electroluxin tuotteita omistan.
Futebol clube do porto 0,2 % Seuraan joukkuetta. EI maksa osinkoa ja täydennyksiä tuskin tulee jatkossa. Sarjasamme kiva omistaa, kovin volatiili kurssi.
Hännät:
Fox corps SHS A 0,2 % Aikanaan toisen osakkeen jakautuessa saatu uusi osake. Maksaa pari kertaa vuodessa osinkoa. Pidossa. Ei aikomusta täydentää hetkeen lisää.
Osinkoa maksamattomat rahastot:
OP-Pohjoismaat indeksi 1,6 % Pieni kuukausisäästö
Ishares MSCU EM SRI UCITS ETF 1,5 % Hajautusta lähi-itään ja muualle
OP- Maailma indeksi 1,4 % Pieni kuukausisäästö
OP- High yield 1,1 % Satunnaisostot.
OP- Aasia indeksi 0,9 % Pieni kuukausisäästö
31 tykkäystä

Pitkästä aikaa päivitystä.

8 tykkäystä

Kannattaa panostaa enemmän tuohon ympyrään tai laittaa jollain eri tyylillä salkku esiin. Tuosta ei ota pirukaan selvää, että minkä verran löytyy mitäkin firmaa.

18 tykkäystä

Pikku piru kertoo ettei jaksa tähän liikoja panostaa (tämä on se mikä tulee automaattisesti tekemättä mitään), ainakaan nyt.
Näkee tuosta suurinpiirtein kun isoimmat on kerrottu, kuin myös sen että on vähän turhan monta yritystä salkussa. Niitä nyt pyrin siivoilemaan pikkuhiljaa pois.

8 tykkäystä

Salkkupäivitystiheys näköjään harvenee harvenemistaan, samoin kuin rivien määrä salkussa.

kuva

Vuodenvaihteen jälkeen on myyty salkusta pienimpiä “rönsyjä” pois eli käteistä on kerätty Fortumin, Harvian ja Tokmannin myynneillä. Fortumeista saatiin vielä ihan ok hinta helmikuun lopulla ja Tokmanni jäi osingot huomioon ottaen hieman plussalle noin 1,5 vuoden pidolla. Harviasta tulikin sitten “mukavasti” tappiota, kun tuli otettua siivu hieman vajaan 60 €:n kappalehintaan. Hankintapuolella ovatkin sitten olleet vain TOP3-listalta jo aiemmin löytyneet Evo, joka onkin nyt noussut suurimmaksi omistukseksi, sekä Sampo.

Viime aikoina on ollut vähän seesteisempi vaihe eikä ole hirveästi tehnyt mieli ostaa tai myydä mitään. Jotain uutta piristystä salkkuun ehkä kaipaisi, mutta katsellaan rauhassa. Todennäköisimmin lisäillään näitä nykyisiä, mutta viime aikoina mielenkiintoa ovat herättäneet mm. sellaiset kotimaiset nimet, kuten Valmet, Vaisala ja Huhtamäki sekä ulkomaisista Oersted. Pitäisi vain jossain välissä ottaa aikaa ja tutustua hieman tarkemmin…

17 tykkäystä

Mihin mä olen sijoittanut?

AOT

image
“Muut”: Biohit ja Inderes

OST

image
“Muut”: LeadDesk ja Optomed

Tämän lisäksi olen tehnyt maaliskuussa minimerkinnän PYN Elite -rahastoon (10 000 euroa) ja omistan muutamien tuhansien eurojen edestä kryptoja.

Sijoitusvarallisuuteni (nämä + sijoittamiseen käytettävä käteinen) oli marraskuussa n. 90 000 euroa ja nyt n. 72 000 euroa (tähän lisätty kohta tilille saapuvat korvaukset palkkatyönantajalta). Olisi euromääräisesti tippunut paljon enemmänkin sijoitusvarallisuuteni, mutta tein viime vuoden lopulla paljon ylitöitä ja tänä vuonnakin olen tehnyt ja lisäksi säästöasteeni on iso, niin koko ajan tasaisesti lykin rahaa sijoituksiin.

Tuossa vähän lähiajan kehityskäyrää. :grimacing:

image

Mitään yllättäviä peliliikkeitä en ole tekemässä, pidemmän ajan kuluessa ehkä noin 10 osaketta osakesalkussani olisi hyvä määrä noin suunnilleen ja joita pystyisin vielä hyvin seuraamaan. Pahoittelut tällä kertaa, että en jaksa avata, miksi omistan mitäkin jne. :frowning_face:

Onneksi asuntolainaa ei ole kuin ehkä pari vuotta jäljellä ja onneksi asunnon arvo on käsittääkseni koko ajan noussut, mutta se ei ole sijoitus - se on koti! :slight_smile:

EDIT: YTD -31 prosenttia, pl. PYn ja kryptot.

116 tykkäystä

Päivitystä ohessa myös viime heinäkuulta.
Noiden lisäksi on paria jenkkiosaketta, rahastoa sekä kryptoja muutaman tonnin omistuksella.
Hieman tylsä Elisa sai lähteä toukokuussa ja käteiskassaa on hieman kasvatettu muutenkin.

13 tykkäystä

Sijoitusrahastot.

iShs Elec Ve USD 2,93%
iShs Glb Water 6,16%
iShs S&P 500 2,66%
ISHR MSCI Wrld A 5,18%
Cibus 4;62%

AOT

CapMan 14,57%
Digia 9,18%
Dowre 7,39%
Incap 12,30%
Outokumpu 3,75%
Revenio 10,75%
Sampo 9,78%
SSAB B 3,06%
Titanium 4,56%
Kemira 3,09% Uusi

OST

Anora 4,82%
Digia 4,41%
Dovre 5,96%
Evolution 8,18%
Harvia Myyty
Nordea Myyty
Qt 13,69%
Remedy myyty
Sampo 6,90%
Talenom 8,07%
Tecnotree 20,48%
Huhtamäki 7,42% Uusi
Nightingale Heal 7,67%
Sievi Capital 5,69% Uusi
Vincit 6,48%

16 tykkäystä

Hei vaan Inderesin foorumi. Alla kohtuullisen tuoreen osakesijoittajan sekalainen salkku.

AOT:

Osakkeiden osto aloitettu 2021 syksyllä, joten vuoristorata on ollut melkoista. Tähän mennessä voittoja on kotiutettu, mutta kokonaisuus on melkolailla ±0 syksyltä ja tältä keväältä. Voitto se on torjuntavoittokin?

Loppuvuoden teeseinä on odotella seuraavaa isompaa dippiä ja poimia laatua salkkuun enimmäkseen kotimaan ulkopuolelta. Ehkä myös siivota kotimaan salkusta konepajoja vähemmäksi. Oma ymmärrys keskittyy tekniikkaan, joten salkun osakkeet heijastelevat sitä vahvasti.

Sijoituskohde Jakauma %
Jenkit
TESLA INC 27,5 Yksi ensimmäisiä salkkuun tulleita jenkkiosakkeita syksyllä 2021. Pyritty enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä keventämään (suhteessa) liian kovalla arvostustasolla ja lisäämään halvemmalla. Sinällään horisontti on kaukana tässä lapussa.
ADVANCED MICRO DEVICES INC 4,0 Tuli syksellä salkkuun ja lähti jouluna pois. Sittemmin jälkeen palannut salkkuun keväämmällä kun (mukamas) halvalla sai. Usko firman tuotteisiin kova.
NVIDIA CORP - ORD SHS 3,8 Tällä sama tarina huonommalla menestyksellä.
INTEL CORP - ORD SHS 1,7 Pieni seurantapositio, joka sittemmin kasvanut.
MICROSOFT CORP - ORD SHS 1,4 Aloituspositio arvo-osaketta (mukamas) dipistä. Markkinan dominointi kiistämätöntä.
Suomi:
VALMET 8,8 Luottoa Suomalaiseen tekemiseen. Pieni kosketus liiketoimintaan työn kautta.
QT GROUP OYJ 6,7 Hankittu peesissä tammikuun dipistä, sittemmin kevennetty kovissa hinnoissa mutta lopulta FOMOtessa poltettu näpit ennen osaria. Realismi pitäisi pitää mukana…
NORDEA BANK ABP 4,4 Ostettu osinkojyräksi syksyllä 2021, tuotto kylläkin mennyt harjoitellessa.
KEMPOWER OYJ 4,3 Mukana heti annista lähtien ja tankattu pitkin kevättä. Luottoa Kempin tuotteisiin on ja sähköistymisen megatrendiin.
WITHSECURE OYJ 4,3 Tuotteita käytössä ja luotto firmaan kova. Jakautumisen jälkeen toisesta osinkokone.
KONECRANES 4,2 Tuli salkkuun syksyllä opetellessa fuusiota silmälläpitäen.
NESTE 4,1 Pyritty poimimaan laadukasta yhtiötä halvalla ja keventämään tarvittaessa. Toistaiseksi onnistuneesti.
NOKIA OYJ 3,2 5G, 5G, 6G? Hissukseen tankkaillen ja käännettä odottaen.
SAMPO A 3,1 Megaosinkojen myötä hyppäsi salkkuun kun halvalla sai.
CARGOTEC B 3,0 Tuli salkkuun syksyllä opetellessa fuusiota silmälläpitäen.
REMEDY ENTERTAINMENT OYJ 2,5 Tarkkailupositio sen varalta jos joku tämän ostaisi.
FORTUM OYJ 2,2 Arvoyhtiötä lähdin hakemaan todellisia riskejä ymmärtämättä. Oppirahoja.
WÄRTSILÄ 1,8 Luotto on kova tämänkin konepajan tekemiseen.
PUUILO OYJ 0,9 Peesissä mukaan kun halvalla sai. Asioitua tulee usein.
FINNAIR OYJ 0,5 Pieni pelipositio heti koronan helpotuttua, sitten iski Putler…
METSO OUTOTEC OYJ 0,0 Tämän lapun kanssa harjoiteltu syklisyyden hyödyntämistä toistaiseksi hyvällä menestyksellä. Strategiana “Myy yli 9, osta alle 8”. Vasta eilen lähti kokoelma sotadipin lappuja, paitsi yksi, etten unohda seurata.
OP-MAAILMA A 0,2 Kuukausisäästöön pieni summa
Eurooppa:
UBISOFT ENTERTAINMENT SA ORD SHS 2,0 Ostettu spekulaationa kun pelifirmat kävi kaupaksi ja kurssiliikkeet oli vahvoja premion myötä. Sittemmin unohtui strategia, eikä tullut tankattua vuoden pohjasta riittävästi… Yhtiön tuotteet tuttuja.
PARADOX INTERACTIVE AB 1,1 Ruotsalaisen pelifirman tuotteet tuttuja ja liiketoiminta hyvin toimivaa lisäosien kautta. Tuli salkkuun 2021 loppuvuonna halvalla, lähti kalliilla ja tuli keväällä takaisin salkkuun kun ihmettelin miksi rutkasti positiiviseen osariin ei reagoitu. No, tulihan se reaktio seuraavana päivänä. “Olis pitäny ostaa enemmän.tm”
ETFät:
ISH EUR 600 TRAVEL AND LEISURE UCITS ETF 2,6 Loma ETFää koronan loppumisen toivossa, mutta sitten iski Putler.
ETFS WHEAT 1,9 Sotahankinta. Sittemmin täydennetty kun pohdittu skenaarioita pidemmällä aikavälillä. Lannoitteet, kuivuus ja ilmastonmuutos…

Sijoitusvakuutuksen rahastosalkku:

Sijoitusvakuutuksen rahastosalkku aloitettu viime vuosikymmenellä. Painotuksia munklattu moneen kertaan makrotalouden tuulia haistellen. Mukana pieniä rivejä “kirjanmerkkeinä” joiden painoa tarkoitus lisätä kun aika on oikea, pari joutaisi kylläsiivotakkin. Tämän seuranta on harmillisesti työläämpää mitä osakkeiden.

Sijoituskohde Jakauma %
OP-Eurooppa Arvo A 29,98
OP-Maailma II A 20,47
OP-Eurooppa Laatu A 9,95
OP-Eurooppa Osinkoyhtiöt A 9,88
OP-Varovainen A 8,10
OP-Ilmasto A 5,26
OP-Eurooppa Vakaa A 5,06
OP-Eurooppa Nousevat Tähdet A 4,76
OP-Suomi Pienyhtiöt A 4,42
OP-Maltillinen A 1,00
OP-High Yield A 0,98
OP-Korkotuotto A 0,08
OP-Amerikka Arvo 0,01
OP-Amerikka Kasvu 0,01
OP-Kiina A 0,01
OP-Obligaatio Prima A 0,01
OP-Puhdas Vesi A 0,01
OP-Vaurastuva Keskiluokka A 0,01

Kokonaisuus
Osakepaino on vielä maltillinen ja markkinoilla kiinni noin puolet numeroilla mitattavasta omaisuudesta. Tällä jaolla yöunet on maittavat. :slightly_smiling_face:

image

29 tykkäystä

Ensimmäinen salkkupäivitys tältä vuodelta. Olen yhtiövalintoihin edelleen tyytyväinen, mutta ruoditaan haasteita näinä haastavina aikoina. Uusimpia yhtiöitä kokonaisuudessa ovat Puuilo ja Valmet. Salkun YTD -14,3% ja kaksinumeroiset miinukset näkyvät kaakossa: Kamux ja Puuilo. Kuluttajakaupalla on nyt vaikeaa, poikkeuksia lukuun ottamatta. Puuilon tankkaaminen on ollut pulkan kyydissä istumista, ja Kamux on kasvuyhtiönä valunut viime vuoden tasojen alle. Valmet on sen verran tuore hankinta, ettei apea sentimentti ole ehtinyt vielä kovin paljon haukata sen arvosta.

Olen edennyt kohti OST:n talletusmaksimia, se tulee vastaan luultavasti viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Osin hupaisa ajatukseni on, että tämä salkku olisi sen jälkeen hyvin stabiilissa tilassa (lue: ”valmis”). Yhtiövalinnat olen pyrkinyt tekemään tästä näkökulmasta. Tämän jälkeen touhuaminen keskittyisi lähinnä AOT:n puolelle, ja myös täysin Suomen ulkopuolelle pääasiassa ETF:ien muodossa unohtamatta perusteltuja suoria omistuksia.

21 tykkäystä

Omasta ja hoitamistani lasten ja vaimon salkuista löytyy ainakin seuraavaa:

 Arvokkaimmat: Fortum,Nordea,Kesko,Nokia,Fellow Pankki,Oriola B

 Mellevästi nousseet: Oma Säästöpankki,SkartaNyab

 Sekalaista: Innofactor,CapMan,Sievi Capital,Rovio,SitowiseGroup,Wärtsilä
                    Outokumpu,Partnera,Anora             
 Hylätyt toiveet: Valoe,Biohit

 siinäpä niitä on,prosentteja ei jaksa laskeskella,lisäksi eri rahastoja useampia,jotain
 voi vielä puuttuakin listasta,muistin mukaan vedin.
8 tykkäystä

Viimeinen omistamani yhtiö on raportoinut Q1 tuloksen, joten on taas kvartaalipäivityksen aika.

Omistan paljon kulutustuotteiden tuottajia, jotka olivat ”in” koronan aikana. Aloitin ostot matalalta, mutta muutaman firman kohdalla syyllistyin pieneen ylioptimismiin. Nyt näemme vastaliikkeen markkinoilla näissä osakkeissa, eli niin kutsutun koronakrapulan. Markkinoiden lellikeistä → inhokeiksi. Tässä tulee mieleen se, että kaikki on syklistä. Myös defensiiviset alat ovat enemmän tai vähemmän syklisiä. Kulutustuotteissa oli vastatuulena kuluttajaluottamus, inflaatio, myöhäinen kevät ja toimitusketjut. Tästä puuttuu enää legendaarinen pelikaani turbiinissa. Se näkyy nyt osakkeiden hinnoissa, mutta tarjoaa jossain vaiheessa sijoittajalle mahdollisuuksia.

Sellainen mielenkiintoinen indikaattori mitä itse olen pannut merkille, on turhautuneisuus sijoittajien keskuudessa. Nyt syytellään ylioptimistisia analyysejä, huonoa johtajuutta, väärien kertoimien seuraamista jne. Syyllisiä löytyy kaikkialta muualta paitsi peilistä. Tämä on mielestäni hyvä merkki ja kertoo, että turhaa ilmaa on markkinoilta kadonnut, mutta kaikkea ilmaa ei vieläkään välttämättä olla puristettu ulos.

Salkun tuotto on ollut aivan surkea. Hyvinä päivinä kun markkina nousee saattaa salkku olla nollilla ja sitten kun lasketaan, otetaan tuplasti kovempaa turskaa. YTD ”tuotto” nyt -28%. Olen kaivanut esille jopa Grahamin The Intelligent Investorin ja miettinyt onko tässä syyllistytty syntisiin sijoituksiin euforiassa. En menisi ihan niin pitkälle sentään tuomitsemaan omaa tyhmyyttäni, vaan sanoisin että seurasin omaa sijoitussuunnitelmaani ja ostin myös nouseviin kursseihin. Nyt ostellaan vastaavasti laskeviin kursseihin. Matkan varrella olen oppinut uutta ja todennut että kaikki yhtiöt eivät olleet kultaa, joukkoon oli sujahtanut vähän katinkultaa.

Parit myynnit

Orthex

Harkitsin näiden myyntiä silloin kun inflaatio alkoi nousta otsikoihin enemmän. Paljon siitä jo puhuttiin, että Orthexin tulos saattaa kärsiä, mutta en oikein ymmärtänyt miten pahasti se näkyy tuloksessa. Ajattelin edelleen olevani pitkällä ajalla tässä mukana. Kun kurssi laski 10->7€ niin muutin mieleni ja möin Orthexit 20% tappiolla pois. Kevensin hieman kulutustuotteiden painoa salkussa ja luovuin siitä yhtiöstä joka oman analyysini mukaan kärsii eniten vallitsevasta tilanteesta.

Mitä opin tästä? Bruttokatteella on merkitys. Inflaatio ei ole oman sijoitusurani aikana ollut ajankohtainen ja bruttokatteita tai PPI indeksiä ei ole tarvinnut ottaa huomioon sijoituskeissiä miettiessä. Nyt on tilanne toinen. Pienet katteet sulaa nopeasti, mikäli yhtiö ei pysty viemään kohonneita kustannuksia nopeasti hintoihin.

QT

En treidaa, mutta tässä markkinatilanteessa päätin ulkoiluttaa pienen seurantapositioni 90€ paikkeilla. Muutaman euron tappio tästä tuli, mutta osari ei oikein vakuuttanut. Minun on paneuduttava tähän yritykseen paljon tarkemmin ennen kuin voin tehdä päätöksen haluanko ostaa osakkeet takaisin.

Inderes

Hieno yhtiö, hieno tuote ja hieno alusta. Mutta pelkään pahoin, että tätä hinnoitellaan liian voimakkaasti härkämarkkina hinnalla. En ole IPO:n jälkeen lisännyt, koska olen ollut huolissani siitä, miten yhtiö pärjää karhumarkkinassa. Oman näppituntumani perusteella ainakin foorumin aktiivisuus on jo laskenut. Kun yhteisö alkaa hiljentymään ja sijoittamisen suosio yleisesti laantuu, niin ehkä Inderesin asiakasyhtiöt eivät koe, että he tarvitsevat ostaa analyysiä useasta eri talosta. Samalla Flik herättää itselläni kysymyksiä, tarvitsevatko yhtiöt digitapahtumia samaan tapaan kuin korona aikana? Lopuksi vielä yrityskauppa. Kuulostan tosi pessimistiseltä, mutta kärjistän tämän nyt yhteen argumenttiin. Sopiiko yhtiöiden kulttuurit yhteen? Inderesin tyyli on hyvin rento, en välttämättä saanut samaa fiilistä HCA:sta. Time will tell.

Remedy Entertainment

Tässä oma harkintani petti kahdesti. Ensin katsoin liian pitkään sivusta kun muut hehkuttivat tätä. En uskaltanut ostaa, koska en ymmärtänyt moniprojektimallin madaltavan projektiriskiä. Kun lopulta ymmärsin tämän yhtiön hohdon, oli kurssi kiitänyt jo liki 40€, jolloin aloin ostamaan. Tässä kohtaa oma harkintakykyni petti, sillä maksoin liian kovaa hintaa. Heräsin ruususen unilta ja totesin, että mielestäni olen maksanut tästä hintaa joka olettaa monen projektin onnistuvan aika hyvin. Pelimarkkina on todella arvaamaton, esim. CD Project Red julkaisi yhden suosikkipeleistäni (The Witcher 3) ja seuraava projekti floppasi. Aikaisempi laatu ei ole tae tulevasta? Möin pois koska, mielestäni AWR ei yltänyt omiin odotuksiini. Lisäksi CrossFiren kanssa oli aavistuksen ongelmaa, löytyykö lisää luurankoja kaapista?

Ostoja, ostoja, ostoja

Olen huono ajoittamaan, siksi ostan mieluusti useasti pienemmissä erissä ja halvennan keskikursseja (ja pidän välittäjän tyytyväisenä)

Tecnotree

Osarin jälkeen on sattunut ja tapahtunut kummia. Tulos ei missään nimessä ollut vahva, mutta kun osaria alkoi tarkemmin pureskelemaan, niin investoinnit paljastuivat osa syyksi osarin pehmeyteen. Tecnotree on edelleen vahvalla ja kannattavalla kasvu baanalla. Yksi aavistuksen pehmeä osari ei pilaa tätä kokonaisuutta, mutta tarkasti on seurattava yhtiön suorituskykyä. Nyt myös Padma on ostanut, mikä vahvistaa omaa luottamustani yhtiötä kohtaan.

Admicom

Olen ehtinyt ostaa tätä jo kahdesti. Yhtiön arvostus on maltillistunut huomattavasti. Suurimmat kysymysmerkit ovat mielestäni, miten uusi toimari suoriutuu tehtävässä ja miten mahdollinen lama vaikuttaisi asiakkaisiin. Arvostus ei tunnu mielestäni hirmu haastavalta, ellei tietenkin osoittaudu että tuloksenteko kyky romahtaa. Admicom on laadultaan SaaS-yhtiöiden kärkeä ja fakta on se, että jos haluan ostaa tätä vielä halvemmalla niin silloin riskejä on oltava vielä enemmän ilmassa. Muuten arvostus olisi aivan toisenlainen.

Efecte

Nappasin seurantapositioni päälle toisen satsin ennen osaria. Olen seurannut yhtiön hyvää suorittamista jo jonkin aikaa, eikä minua huolestuttanut oikeastaan lainkaan ostaa tätä ennen tulosta. Hyvä tulos saatiinkin, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Nyt julkaistiin uusi yritysosto, mielenkiinnolla seuraan mitä se tuo tullessaan ja miten hyvin yhtiö kykenee integroimaan ostokohteen. Hinta oli pieni kysymysmerkki…

Stockmann

Tätä puolestaan en uskaltanut lisäillä ennen Q1 tulosta. Odotukseni olivat haitarilla A-Ö. Yhtiö yllätti kuitenkin todella positiivisesti ja ostin lisää kahden euron tuntumasta. Nyt seuraan miten yhtiö suoriutuu jatkossa ja lisäillään tarvittaessa. Jos kehitys jatkuu yhtä hyvänä, niin hinta ei ole haastava. Olen optimistinen yhtiön suhteen, mutta onhan yhtiö onnistunut söhlimään niin paljon viime vuosina, joten on oltava hieman varuillaan.

Tokmanni

Lisäsin yhden satsin tätä. Markkina on hankala, mutta luotan johtoon. Tokmanni vaikuttaisi olevan aika hyljeksitty ja arvostus ei ole haastava, mutta uskon että yhtiö antaa vielä yhden negarin tänä vuonna. Siksi en kiiruhda lisäostojen kanssa…

Kamux

Tästäkin on muodostunut Tokmannin tavoin varsinainen sylkykuppi. Kun mentiin toiseen suuntaan oli tunnelma erilainen? Luotan tässäkin johtoon. Hyvä bisnesmalli ja uusia liikkeitä avataan. Vaikea ympäristö ja tietyt mittarit aiheuttavat pientä huolta, mutta oletan että tästä pystytään palautumaan?

Salkku

Harvia 11%

Nyt yhtiön johtoa mitataan. Pystyvätkö he puolustamaan kannattavuutta, ylläpitäen hyvää liikevaihdon kasvua. Myötätuuli on vaihtunut vastatuuleksi. Markkinan arvostustasojen lasku avaa myös mahdollisuuden tehdä yritysostoja. Lomautukset ei antanut hyvää signaalia.

Tokmanni 10%

Tokmannia sivusinkin jo aikaisemmin, uskon johdon kykyyn navigoida hankalassa markkinassa. Periaatteessa halpakaupalla on tilanne se, että täydellisen markkinan jälkeen kaikki menee päin p*rsettä. Kaikki ei kuitenkaan ole yhtiöstä riippuvaista ja vaikka johto vetäisi muutaman kanin hatusta se ei mielestäni tule pelastamaan tulevia kvartaaleja. Mielestäni asia on kuitenkin niin, että siinä vaiheessa kun tilanne alkaa helpottumaan alkaa markkina hinnoittelemaan tätä eri tavoin. Sorruin itse ostamaan tätä lisää, jälkiviisasteluna, liian kalliilla, mikä nosti mukavan matalaa keskihintaani ok -tasolle. Nyt odottelen osto paikkoja.

Nordea 9%

Pankit pärjäävät hyvin tässä ympäristössä ja se näkyy myös kurssinousussa. Ostaisin mieluusti lisää Nordeaa ja muutamaa muuta pankkia mutta mistään aliarvostuksesta on enää hankalaa mielestäni puhua. Systeemiriskit ja historia estää mielestäni korkeampien kertoimien hyväksymistä…mutta kaikki on mahdollista niin kuin olemme viime vuosien aikana nähneet.

Marimekko 8%

Yhtiö tekee kovaa tulosta vaikeassa ympäristössä. Odotan hieman pelolla sitä milloin raaka-aineiden hinnan nousut iskevät kovemmin bruttokatteeseen. Yhtiö on kuitenkin trimmattu kovaan tuloskuntoon ja omistan yhtiötä mielelläni.

Tecnotree 8%

Markkinat eivät hyväksy pienintäkään heikkouden merkkiä, mutta Tecnotreen kurssikehitys on sangen merkillistä. Tämähän on melkein arvoyhtiö?! Ymmärrän hyvin, että vanhat pelot istuvat kiinni, mutta yhtiö on kehittynyt huimasti viime vuosina. Laskeeko markkinat, että operaattoreiden investointi halu tyrehtyisi vai mistä kiikastaa?

Sampo 7%

Korkea hinta on estänyt minua lisäämästä. Nyt kun muhkea osinko on jaettu, odottelen mahdollista lisäys paikkaa. Yhtiössä ei mitään vikaa, istun vaan ja odottelen sopivaa hetkeä milloin hakea ostohousut kaapista.

Puuilo 4%

Puuilo liittyi muiden tulosvarottajien kerhoon ja kurssireaktio oli odotetun ruma. Odotan nyt sopivaa hetkeä tehdä lisäyksiä ja keskihinnan alennuksia. Uskon johdon navigointikykyyn. Puuilolla on johdon mukaan edelleen tilaa kasvaa Suomessa…

Kamux 3%

Minua kiehtoo tässä se, että ulkomaan potentiaalia saa tällä hetkellä mielestäni aika halvalla. Suomen liiketoiminta rahoittaa ulkomaan laajentumisen ja pientä osinkoakin jää sijoittajalle lompakon pohjalle. Se, että onko Kamux ykkönen tai kakkonen Suomessa ei minua valvota öisin, koska isot rahat on ulkomailla, jos vain siinä onnistutaan.

Stockmann 3%

Stockmann osoitti todella kovaa suorittamista edellisessä osarissa. Vielä on tosin tarve todistaa pidempi aikainen arvonluontikyky ja mikä olisi parempi hetki kuin mahdollisessa stagflaatiossa. Lindex sijoittaa kasvuun, hyvä signaali. Jos yhtiö pystyy todistamaan, että se on varteenotettava sijoituskohde ja että he alkavat vielä jonain vuonna jakamaan osinkoa niin onhan tässä hyvää potentiaalia.

Talenom 3%

Talenom oli niitä yhtiöitä, joita oletin pääseväni halventamaan tehokkaasti laskumarkkinassa, mutta toisin on käynyt. Näen mielenkiintoista potentiaalia defensiivisellä markkinalla, mutta hintalappu on estänyt minua tekemästä isomman sijoituksen.

Capman 3%

Edelleen hyvä osingonmaksaja. Odotan innolla sitä hetkeä, että tätä pääsisi lisäämään.

Duell 2%

Uskon että kuluttajaluottamuksen heikkous ja korkeat energiahinnat tekevät hallaa. Lisämausteena toimitusketjuongelmat. Mielestäni yhtiö teki mielenkiintoisen ja ehkä järkevän vedon ostamalla polkupyörä alan yhtiön. Portfolio laajenee ja hajautusta tulee todelliselle ”vihreälle siirtymiselle”. Tämähän voisi pian olla ESG-lappu. Toisesta kulmasta ajatellen, kun polttoainehinnat nousevat moni varmasti mahdollisuuden mukaan suosii moottoripyöriä auton sijaan.

Admicom 2%

Mielestäni Saas yhtiöt alkavat näyttämään ryhmänä jokseenkin houkuttelevilta. Ylioptimismi on poistunut. Preemiota on toki jäljellä, mutta sekin on alkanut monen kohdalla kulumaan pois hinnoista. Admicom on mielestäni mielenkiintoinen yhtiö joka kasvaa hallitusti erinomaisella kannattavuudella. Potentiaalia on myös ulkomaille, vaikka markkina on kilpailtu. Uusin yritysosto hieman arveluttaa.

Efecte 2%

Efecte on aina kiehtonut minua, mutta minun oli aikaisemmin tosi vaikea ymmärtää mitä he ihan rautalangasta vääntäen tekevät. Käytin muutaman päivän tutkimiseen ja kas vain, oppi paljon uutta. Yhtiö on todistanut sen, että se pystyy kasvamaan myös ulkomailla. Nyt on kiinnostavaa seurata, miten uuden yritysostokohteen integrointi onnistuu ja lisäksi, kuinka kauan kannattavuus tölkkiä potkitaan pidemmälle. On toki hyvä että kasvua haetaan mahdollisimman paljon.

Käteinen 19%

Suomi Super ESG 3%

Muutama laatuyhtiö on tutkan alla. En ole liki puoleentoista kuukauteen lisännyt mitään, mutta nyt alkaa pikku hiljaa ostonappi kutkuttaa. Kyllähän tällainen markkinamyllerrys tarjoaa tilaisuuksia, mutta oma ajatukseni on että ostoja kannattaa hajauttaa ajallisesti. On hyvä pitää käteistä jemmassa tällaisille hetkille.

51 tykkäystä

Päivitystä salkkuun. Kohti kesää :sunny:

16 tykkäystä