Mitä sinulla on salkussa?

Vuoden lopun katsaus salkusta: Edelleen n. 45% salkusta ETF:ssä ja rahastoissa ja 55% suorissa osakkeissa alla olevalla jaolla:

Heinäkuun päivityksen jälkeen salkuun on netto-ostettu osakkeita ja muutama muutos tehty:
Nordea, QT, Alibaba myyty salkusta.
Uutena salkkuun tullut Alphabet n.3,4% osuudella.
Lisäyksiä tehty Intrum, Tecnotree, Apple, Nokia, Harvia ja Kone.

Sampon osuus on paisunut salkussa edelleen osakkeen hyvän kurssikehityksen vuoksi. Intrumin raju kurssilasku iski pahasti salkun tuottoon.

Kurssikehitys koko salkussa n. -13% luokkaa. Ensi vuoden tavoitteena tehdä vähemmän kauppaa (myyntejä) ja jatkaa tasaisia kuukausittaisia indeksiostoja sekä osakeostoja hyviin paikkoihin.

17 tykkäystä

Salkun sisältö viikon ostovimman jälkeen vuodenvaihteessa (sijoitusaste 200 prosenttiin 170 prosentista tammirallia odotellessa). Tarkoitus keventää kovasti tammikuussa.

Suurimmasta pienimpään omistukseen, Norskirahasto 1,5% salkusta.

24 tykkäystä
Osuus Osuus
osakkeista netto-
varallisuudesta
Kesko A 11,0 % 5,1 %
Siili 10,6 % 4,9 %
Sampo 8,1 % 3,8 %
Tokmanni 6,6 % 3,0 %
Tecnotree 6,3 % 2,9 %
Nokia 5,8 % 2,7 %
Tietoevry 5,5 % 2,6 %
Aallon Group 5,0 % 2,3 % Top-10
Sievi 4,7 % 2,2 % osuus
Vincit 4,2 % 1,9 % 67,8 %
Administer 3,3 % 1,5 %
Harvia 2,8 % 1,3 %
Wulff 2,7 % 1,3 %
Cibus 2,1 % 1,0 %
Nordea 2,1 % 1,0 %
Stockmann 2,1 % 0,9 %
Faron 1,8 % 0,8 %
Talenom 1,5 % 0,7 %
Alphabet A 1,4 % 0,6 %
Evolution 1,3 % 0,6 %
Qt 1,3 % 0,6 %
Amazon 1,3 % 0,6 %
Marimekko 1,1 % 0,5 %
Kamux 0,9 % 0,4 %
Investor AB 0,7 % 0,3 %
Sprott U.U.N 0,7 % 0,3 %
Musti group 0,7 % 0,3 %
Meta Platforms 0,6 % 0,3 %
Voxtur 0,6 % 0,3 %
SES Imagotag 0,5 % 0,2 %
Apple 0,5 % 0,2 %
Microsoft 0,5 % 0,2 %
Huhtamäki 0,4 % 0,2 %
Withsecure 0,4 % 0,2 %
Wärtsilä 0,3 % 0,2 %
Oroco 0,2 % 0,1 %
Spinnova 0,2 % 0,1 %
Nightingale 0,2 % 0,1 %
Redhill biopharma 0,01 % 0,01 %
Osakkeet yhteensä 100,0 % 46,1 %
OP-Amerikka indeksi 2,7 %
OP-Maailma indeksi 2,5 %
OP-Eurooppa indeksi 1,2 %
OP-Pohjoismaat indeksi 1,5 %
OP-Suomi indeksi 1,2 %
OP-Suomi pienyhtiöt 0,5 %
Rahastot yhteensä 9,5 %
Kulta 1,2 %
Käteinen 6,2 %
Kryptot 0,4 %
Listaamattomat 19,2 %
Nettovarallisuus n. 520t
(laskua n. 80t vuoden takaisesta)

Nihkeä vuosi, mutta ehkä 2022 oli vielä lystikästä menoa verrattuna siihen mitä 2023 on luvassa :smiley: Tiedän voi käydä vielä huonommin, kauhean paljon huonommin - lauloi Lapparit ja tähän uskon. Mielenlaatuun nähden kenties korkeahko sijoitusaste.
Olen vilkuillut erilaisia korkotuotteitakin jo sillä silmällä. Tuntuu vaan liian ilmiselvältä betsiltä ensi vuoteen joten täytyy olla ansa. :roll_eyes:

Pörssiomistusten top-10 ja listaamattomien yritysten liiketoimintojen osalta varsin luottavainen olo. Top-10 alapuolella on sekava joukko: osinkoyhtiöitä, lottolappuja, helposti myytävissäkin olevia spekulaatioita ja sitten toisaalta ihan pieniä rivejä yhtiöistä joita voisi ostella sopivan paikan tullen enemmänkin. Sitä voi tietysti pohtia miksi omistaa jotain auringonlaskun pökälettä 1 vuoden tähtäimellä, kun spekulaation sijaan voisi vaihtaa suoraan laatuun :face_with_spiral_eyes:

Noin 2 % on omistuksissa, joissa pääoman täydellinen tuhoutuminen on varsin mahdollista. Tämä itselleni sopivahko taso lottoon. Ehkä 1 % voisi olla vielä oikeampi, mutta kenties jo ensi vuonna tervehtyvät itsestään tuolle tasolle…

Suuret kiitokset foorumin jäsenille ja ylläpidolle kuluneesta vuodesta :smiling_face_with_three_hearts:

Ja huikean menestyksestä uutta vuotta!

26 tykkäystä

Q4 oli melkoista myllerrystä, jossa salkkua veivattu, kerätty pieniä voittoja ja painotettu toivottavasti parempaan suuntaan kohti tulevaisuutta :slight_smile: Rivit ei niinkään muuttuneet, mutta painotus aika paljonkin muutamissa kohdissa. Ja kun osinkopapereiden suunnitelman mukaiset lähtötasot tulivat vuoden aikana viimein täyteen, niin on päässyt myös kohdistamaan panoksia kasvupapereihin, joista kyllä monet maksaa myöskin osinkoa, mutta niitä ei ole ostettu ns. osingot mielessä :slight_smile: Se on niissä vain kiva bonus.

Osake Markkina Jakauma Suunnitelma
Fisker :us: 13,14 % Katotaan 2025 asti, 17.11. alkoi tuotanto ja ekat myynnit näkyy 2023 aikana
Ready Capital :us: 11,75 % Salkun osinkokärki, tasaista menoa. Vähän Q-osinko laski, mutta tuotto edelleen kova 0,42 → 0,4
New York Mortgage Trust :us: 11,17 % Toinen osinkotykki, tasaista ollut viime ajat
Ares Commercial :us: 7,38 % Edelleen sinnittelee +17,5 % tuotto all-time ja tasaista osinkoa nakuttaa
Nordea :finland: 6,20 % Osinkojen hajautusta ja tasoitusta
Hercules Capital :us: 6,17 % Kovaa BDC-osinkoa vähän kuin mREITien vastapainona
Voxtur Analytics :canada: 5,80 % Hodlausta sinne 2030 tienoille
FS KKR Capital :us: 4,99 % Myöskin kovaa BDC-osinkoa vähän kuin mREITien vastapainona
Apollo Commercial :us: 4,74 % Osinkoja kerää hurjalla tuotolla, mutta vähän silmällä pitäen
Sampo :finland: 4,56 % Kivijalkaa ja tasaista suoritusta. Vähän kevennetty ja kotiutettu voittoja
True North Commercial :canada: 4,30 % Kuukausiosinkoa Kanadan hallitukselta
Titanium :finland: 4,26 % Vähän lisää kotimaata salkkuun, osinkoja keräämään
Citycon :finland: 4,22 % Vähän lisää kotimaata salkkuun, osinkoja keräämään
Evolution AB :sweden: 3,34 % Vähitellen dipeistä lisää ja lisää, että on edes jotain Ruotsista :smiley:
PennyMac :us: 2,69 % Osinkoja kerää kovalla tuotolla, mutta kevennetty jo ennen Q-osingon pientä leikkausta 0,47 → 0,4, kun sitä odotettiin jo alkusyksystä
Valmet :finland: 2,48 % Havainnut, että Suomi-osakkeilla saa varmempaa tuottoa, niin panostettu lisää
Apple :us: 1,46 % Kivijalkaa tulevaisuuteen
Microsoft :us: 1,36 % Kivijalkaa tulevaisuuteen

Ja vielä pylvästä, jossa tuo tasoittuminen näkyy hyvinkin selkeästi. Alkaa olla jo valtaosa tuossa 5 % painossa.

(Voxturia en ole keventänyt. Se on tasapainottunut, öhöm, luonnollisesti… :smiley: )

40 tykkäystä

2022 Q4 salkkupäivitys:

Evo 11.7%
QT 8.7%
Kamux 8.6%
Sampo 6.2%
Talenom 5.7%
Harvia 5.7%
Tractor Supply 5.5%
Tieto 5.1%
Handelsbanken 5.0%
Revenio 3.8%
Puuilo 2.9%
EQ 2.2%
Exel 1.7%
Berkshire Hathaway 1.3%
Efecte 0.9%
Sandvik 0.6%
Valmet 0.5%
Fastenal 0.5%
Nordea 0.4%
Stockmann 0.4%

Käteinen 11.7%
Loput rahastoja & ETF (Seligson, Pyn Elite, Spiltan, EUNL)

Uudet yhtiöt & ETF:t salkuuun: Valmet, Fastenal, EUNL
Lisäykset: Kamux, Qt, Berkshire Hathaway
Kevennykset: Evo, Harvia, Stockmann, Sampo
Nopeat veivit pienillä voitoilla/isommilla häviöillä: Duell, Stockmann, Harvia, Evo

Kvartaalin aikana tuli tehtyä muutama jo epäonnistuneeksi osoittautunut kauppa esim. Harvian veromyynnit onnistuin mokaamaan totaalisesti. Myynnin jälkeen osakkeen arvo lähti tiukkaan nousukiitoon, joten takaisin ostot jäivät suurelta osin sitten toistaiseksi tekemättä. Ehkä myös Evon kevennys voi tulevaisuudessa osoittautua vääräksi ratkaisuksi, vaikka yhtiön osuus on edelleen suurin salkussani. Sampon osuus salkussani sen sijaan kasvoi sen verran suureksi, että koin sen keventelyn näillä hinnoilla järkeväksi. Yhtiöhän on edelleen erittäin hyvälaatuinen. Kamuxiakin tuli lisäiltyä ennen
tulosvaroitusta muutama ylimääräinen erä. ETF-kuukausisäästämisen aloittaminen on ollut mielessäni jo vuosia. Nyt se sitten vihdoin ja viimein tuli aloitettua.

Muutama ajatus Kamuxista. Tulosvaroitus oli kyllä jo hinnoiteltu Kamuxin kurssiin, mutta sen ajankohta ja rajuus kyllä hieman mietityttävät. Kamuxin strategian fokusalueena on datan hyödyntäminen ja tiedolla johtaminen. Olo Kamuxin omistajana on kyllä hieman kuin kivelle ajaneen luotsikutterin kyydissä. Sen verran yllättäen neljännen kvartterin romahtaneet liikevaihto ja liikevaihto ovat johdolle tulleet kvartaalin viimeisenä arkipäivänä. Ruorissa ollut luotsi voisi tosin hyvin perustella tapahtunutta juopumuksellaan. :slight_smile: On luonnollista, että tässä markkinatilanteessa muutama kvartaali voi mennä metsään, mutta ei ole mairittelevaa, että tiedolla johtamiseen fokusoituva johto havaitsee asian vasta kvartaalin lopussa. Kamux ei ole salkkuni laadukkaimpia yhtiöitä, mutta sen osuus on kolmanneksi suurin. Pitää kyllä miettiä position koko tarkemmin jatkossa. Mitään hätiköitä päätöksiä en kyllä aio tehdä. Isoa positiota en lähde tässä markkinatilanteessa pienentämään, mutta lisäostotkin ovat nyt jäissä. Oleellisia eivät ole ensi vuoden ensimmäiset kvartaalit vaan liikevaihdon ja myynnin kasvu vuodesta 2024 eteenpäin. Yhtiö on nyt selkeästi epäjatkuvuuskohdassa. Liikevoittomarginaali on tippunut tippumistaan vuosien saatossa ja päättynyt kvartaali kuivui pahasti kasaan. TJ on myös vaihtumassa huonon markkinatilanteen jatkuessa vielä jonkin aikaa. On mahdollista, että yhtiö juuttuu matalikolle ja myrskyn lailla raivoava Saka käyttää tilanteen hyväksi Suomessa. Saksakaan hukattuine autoineen ei ole välttämättä tie onnelaan. Moni suomalainen yhtiö on sen aikojen saatossa kokenut. Toisaalta uusi TJ voi hyvinkin saada uutta tuulta purjeisiin ja ohjata Kamux-purren suosiollisemmille vesille. Kamuxin markkinaosuuden kehitys ei ole toistaiseksi ollut merkki yhtiön heikosta yhtiökohtaisesta tilanteesta. Kysynnän mix:in vaihtelukaan tuskin tulee yllättämään johtoa kvartaali kvartaalilta pitkällä aikavälillä. Mielenkiinnoilla jään kyllä odottelen seuraavaa osaria tarkempine lukuineen ja arvioineen. Keskimäärin osakemarkkinoilla kannattaa olla varovaisen optimistinen, mutta toisaalta pessimisti ei pety. :slight_smile:

Uusi salkuyhtiöni Fastenal on ollut tarkkailulistallani jo monen monituista vuotta. Ensimmäisen ostokseni jälkeen hinta lähti nousuun joten position kasvatusta jäädään vielä odotelemaan.

Valmet, toinen uusista salkkuyhtiöstä, ei tule todennäköisesti olemaan erityisen pitkäikäinen salkussani. Kohtuu laadukas yhtiö toki kyseessä, mutta lahden takaa löytyy laadukkaampiakin konepajoja (Sandvik, Atlas Copco) jotka ovat sopivampia pitkään salkkuuni.

Duell käväisi salkussani vain sen aikaa, että korjasin Inderes-efektin tuoman pienen voiton pois. En ole aiemmin tehnyt tätä, mutta nyt vaan satuin olemaan oikeaan aikaan linjoilla, niin pitihän sitä kokeilla.

Uuden vuoden lupauksia en harrasta, mutta tavoitteksi voisin ottaa, että kävisin vuonna 2023 vähemmän kauppaa kuin vuonna 2022. Lyhyemmän salkun veivaamiselle voisin keksiä vaihtoehtoisia harrastuksia. Veikkauksen pelit nyt ensiksi tuli mieleen, mutta ehkä pärjään jatkossakin ilman niitä. :slight_smile:

Laitetaan vielä tänne muistiin, että Indereksen sivuilta laskettu Indereksen seuraamien yhtiöiden P/B 2022 mediaani on 1.84, osta-suosituksia Indereksellä on 23 kpl ja myy 9 kpl. CNN:n fear factor on tällä hetkellä 37 (Fear). Salkkuni osakkeiden YDT on -33,4%.

32 tykkäystä

Tässä on puolivuotiskatsaus ja vuosikatsaus. Salkun koko on vajaa 16 tuhatta euroa.

Ostot puolen vuoden aikana:

Osakkeet:

  • Harvia
  • Tokmanni
  • Oma Säästöpankki
  • Inderes
  • Titanium
  • Lifeline Spac 1
  • Modulight
  • Tesla
  • Berkshire Hathaway

Rahastot:

  • OP-Aasia indeksi
  • LähiTapiola USA markkina
  • Seligson Global top 25 Brands
  • Phoebus
  • Tropico LatAm
  • DWS Invest Africa LC
  • Nordnet Indeksfond Norge

ETF:

  • Ishares Msci Taiwan Ucits Etf
  • Xtrackers Ftse Vietnam Swap Ucits Etf
  • Xtrackers Msci Africa Top 50 Swap Ucits Etf
  • Xtrackers Msci Taiwan Ucits Etf
  • Db X Trackers Msci Em Latam Index Ucits Etf

Ostin myös Tradekan tuotto-osuuden

Myynnit puolen vuoden aikana:

Osakkeet:

  • EcoUp
  • Modulight
  • Harvia
  • Tesla
  • Tokmanni

Rahastot:

  • S-pankki Säästäjärahastot

ETF:

  • Xtrackers Msci Africa Top 50 Swap Ucits Etf
  • Db X Trackers Msci Em Latam Index Ucits Etf

Salkun kehitys:
Salkku on inan kokonaisuudessaan plussalla tämän käppyrän mukaan.


Pääperiaatteet salkun riskien hallinnassa on:
-Keskeinen tavoite on Suomi-riskin pienentäminen. Tarkoituksena on kasvattaa USA-paino osakkeissa samalle tasolle kuin Suomi.

alueet
Pohjois-Amerikan kasvatus on sujunut hyvin. Pitää muistaa, että Suomen osuudessa on myös osuuskunnat ja listaamattomat yhtiöt.

-Pyrkimys salkun eriyttämiseen muusta taloudesta. Avasin salkun käteiselle oman säästötilin. Toisaalta lisäsin sijoitusstrategiaan lukuja muusta omasta taloudesta.

-Varojen hajauttaminen eri palvelun tarjoajille.

-Ajallinen hajauttaminen.

-Rahastojen hyödyntäminen. Tavoitteena on lisätä rahastojen painoarvoa allokaatiossa.

-Suurin osa yhtiöistä maksaisi osinkoa.

-Riittävä likviditeetti.

-Käteispuskuri


Allokaatio:
Osakkeet 42 %
Rahastot 23 %
Listaamattomat yritykset 6 %
Osuuskunnat 17 %
Kryptot 0 %
Lisäksi käteistä noin 12 %


Allokaation kehitys tänä vuonna

Salkkuni allokaatio on tasapainossa:

Likvidoimisprosentti 75%
Jätän likvidoimisprosentin ulkopuolelle vaikeasti tai hitaasti likvidoitavat kohteet:
-Osuuskuntien tuotto-osuudet
-Listaamattomat yhtiöt
-Grafton group PLC on jostain syystä poistettu Nordnetistä.

Osinkoa maksavat yhtiöt 76%
Tässä on mukana listatut ja listaamattomat osakkeet, jotka maksavat osinkoa.

Suojaamattomuusarvo -5,17%
Tämä arvo on toteutuneen salkun koon ja suojan laskentaan käytettävän tavoitearvon välinen erotus prosentteina.

Uudet sijoitukset ja lunastukset vuonna 2022
uusiraha

Olen myynnyt kryptoja ja poistin ne kokonaan salkusta. Uutta rahaa on kanavoitunut rahastoihin, osakkeisiin, käteispainoon ja osuuskuntiin.


Osakkeet

Tokmanni

Tausta:
Idea Tokmanniin tuli, kun lehdissä kerrottiin, että paikkakunnalleni on tulossa uusi päivittäistavarakauppa. Päättelin, että tämä on todennäköisesti Tokmanni. Olen yhä vahvassa uskossa, että Tokmannin myymälä olisi tulossa ja rakentaminen saattaa alkaa ensi keväänä. Tokmanni tulisi vuokralaiseksi paikallisen Osuuskaupan uuteen S-markettiin. Tähän viittaa myös tulevan rakennuksen koko, joka olisi noin 5000 m3. Tämä on toki spekulointia ja varmaan mietit jo, että miten tämä liittyy sijoittamiseen. Ei varmaan mitenkään, mutta tarvitsen sijoittamiseen tietynnäköisen kipinän. Koska tarkoituksena on omistaa pitkäaikaisesti osakkeita, niin on pakko rajata yhtiöt, sillä en voi sijoittaa kaikkiin. Kiinnostavana omistajanäkökulmana olen pitänyt myös Tokmannin yhtiökokouksia ilmaisämpäreineen.

Brändi:
Nykyinen inflaatiokehitys on laittanut Tokmannin halvan hintamielikuvan brändin koetukselle. Toki hintoja yritettiin lukita, mutta markkinointi tästä jäi kertaluonteiseksi. Tokmanni on tuonut markkinointiin ja muutenkin esille omia merkkejä. Miny-lifestylebrändi on tästä parhain esimerkki omine osastoineen ja myymälöineen. Ihailtavaa on myös desing from Finland -merkin saaminen omiin vaatemerkkeihin. Ehkä vastuullinen halpakauppa on mahdollista. Tokmanni klubin jäsenmäärä on kasvanut mukavasti, mutta tietynlainen kampanjaluonteisuus varmaan vähentää tunnistautumista kassalla.

Riski:
Onhan se täysin selvää, että olen ostanut Tokmannia varsin korkeaan hintaan. Vuosi 2021 ei ollut varmaan parhain vuosi kasvattaa Tokmanni suurimmaksi positioksi. Tokmannin ympärillä oleva koronahype haihtui inflaatio-ongelmiin ja ostovoiman heikkenemiseen. Ostovoiman heikkenemiseen ei näy myöskään loppua, kun korkeat energiahinnat ja nousevat korot vähitellen iskeytyvät kaikkiin. Toisaalla nyt on halpakaupan vuoro näyttää, miten pärjää huonommissa olosuhteissa. Edelleen pukeudutaan ja tavaraa myös tarvitaan. Tietysti myös ravintoloiden, tapahtumien ja matkailun avautuminen koronasulkujen jälkeen on aiheuttanut kulutuksen vähenemisen tavarapuolelta. Ostovoiman heikkeneminen ei tee hyvää myöskään näille aloille.

Olen verrattain kriittisesti käsitellyt Tokmannin suurmyymälähaaveita. Rakennuskustannusten vuoksi nämä laitettiin jäihin. Toki Tornion myymälän kuvat näyttivät upealta uudistusten jälkeen. Voisiko Miny-myymälöistä olla uudeksi kasvun ajuriksi ja mahdollisuus myös kasvaa ulkomaille. Suomessa ei ole paljoonkaan kasvun varaa ainakaan myymäläverkoston suhteen.
.
Titanium

Tausta:
Hain kovasti tietynlaista kiinteistönäkökulmaa salkkuuni. Viimein valitsin erityisesti Hoivakiinteistörahastosta tunnetun Titanium-yhtiön. Valinnan oikeellisuus vahvistui Baltian kiinteistörahaston lanseerauksen yhteydessä.

Brändi:
Titaniumin brändissä on hieman ongelmia tunnettavuuden kanssa. Suurin osa asiakkaista käyttää Titaniumin etenkin suurimpia kiinteistörahastoja mausteena omissa salkuissaan ja Varainhoito -rahasto on jäänyt hyvin pieneksi. Voidaankin kysyä kuinka sitoutuneita asiakkaat ovat Titaniumiin.

Riski:
Titaniumin suurimmaksi riskiksi on kuvailtu tilanne, jossa rahastoihin sijoittaneet suurella joukolla lunastavat osuutensa rahaksi. Itsekin olen tänä vuonna osakemarkkinoissa huomannut tilanteen, jossa tuntuu että kaikki painuu nollaan. Siksi uskonkin, että esimerkiksi defensiivinen hoivarahasto on ollut hyvin mukavaa hajautusta salkkuun. Ehkä rahaston myyntiin onkin myös tietynlainen turvavalli olemassa. Titanium on myös yksi vahvimmista osingon maksajista ja kuuluu niihin harvoihin salkussani plussalla oleviin osakkeisiin.

Lifeline SPAC 1

Tausta:
Tämä on salkussani tietynlaisena kokeiluna. Olen jännästi laittanut tämän suojan joukkoon ostohinnalla ja näyttää tämä ostohinta nyt vakiintuneen tämä pörssiarvoksikin. Minulla on suuret toiveet tämän onnistumiseen, jotta saisin tämän pois suojasta muiden osakeyhtiöiden joukkoon. Erityisesti olisin kiinnostunut teknologiayhtiöstä, koska ne puuttuu salkustani.

Brändi:
Kurssin laskettua alle 10 euron voidaan todeta, että henkilöbrändien ja Lifeline Venturesin kultaisen kosketuksen arvo on nolla euroa. Kyseessä on siis listattu rahasäkki.

Riski:
Osake on ostohinnallaan suojassa. Pohdin tähän alku vuonna kovasti kevennystä. Sitä en kuitenkaan tehnyt. Olen kuitenkin lisännyt tätä kympin alta. 9,90 euron taso on kuitenkin pysynyt hyvin ja osake on ollut hyvin defensiivinen pitkään alun putoamisen jälkeen. Suurin riski on, ettei ostettavaa yhtiötä koskaan löydykään.

Sampo

Tausta:
Edelleen yhtiökokous tärkein syy omistaa. Nyt on jo kolme peruttua yhtiökokousta. Jos nyt sentään ensi vuonna pääsisin. On tästä myös kehittynyt yksi peruskivi salkkuuni.

Brändi:
Tietynlaiset suunnitelmat esimerkiksi Mandatumin erillislistautumisesta johtavat siihen, että tulevaisuudessa Sammon nimi jää historiaan.

Riski:
Sampo on tällä hetkellä tuottoisin pörssiosakesijoitukseni. Pidä voittajat salkussa.

Oma Säästöpankki

Tausta:
Tämän hommasin salkkuun Sammon omistaman Nordean tilalle. Myös kotiseudulla tapahtunut fuusio vaikutti hankintaan.

Brändi:
Tämähän on löytänyt oman markkinaraon, kun isot pankit digitalisoivat palveluitaan ja kilpailevat hinnalla. Tarjotaankin palvelua asiakkaan haluamalla tavalla vähän kalliimmalla hinnalla. Brändi on hyvin pärjännyt asiakastyytyväisyydellä.

Riski:
Pieni mutta nopeasti kasvava pankki. Vielä on pieniä pankkeja Suomessa, jotta OmaSP voi tehdä superkannattavia yritysjärjestelyjä, vaikka mahdollisuudet alkavat käydä vähiin, koska Säästöpankki-ryhmä ja POP-pankki ovat tehneet tietynlaisia järjestelyjä. Maksaa myös pientä osinkoa, mutta keskittyy kasvuun.

Inderes

Tausta:
Inderesin tuottama sisältö ja tämä foorumi sai minut myös osallistumaan listautumisantiin.

Brändi:
Vuosi ei ole ollut kovinkaan hyvä analyysille tai mallisalkulle. Inderesin suurin liiketoiminta-alue onkin tapahtumaliiketoiminta. Inderesin brändi on tunnettu Suomessa. Onnistuuko sama Ruotsissa tai Tanskassa?

Riski:
Uskon kun on paljon tietämystä muista firmoista, niin osataan pitää huolta myös omasta yhtiöstä. Tätäkin tuli ostettua liian kalliilla tämän vuoden aikana.

Puuilo

Tausta:
Puuilon antiin osallistuin varmuuden vuoksi, jos vaikka Tokmanni myydään pois jossain vaiheessa, niin keskittyisin Puuiloon sen sijaan. Minun on vaikea seurata yhtiöitä ollenkaan ilman omistusta.

Brändi:
Puuilon on klassinen halpaketju, jossa halpuuden tunne tuodaan ahtailla ja askeettisilla myymälöillä. Kyllähän siellä on laaja valikoima. Kasvava myymäläverkosto ja tarttuva mainonta mahdollistaa brändin tunnettavuuden kasvattamisen.

Riski:
Puuilo tuo hajautusta isoon Tokmanni-positioon. On vahvat luvut. On osinkoyhtiö myöskin. Puuilo on pärjännyt Tokmannia paremmin nyky-ympäristössä.

Grafton

Tausta:
Nordnetin avattua mahdollisuuden sijoittaa Lontoon pörssiin kampanjakuun aikana sijoitin Grafton gruopiin, koska minua harmittaa, että kaikki myydään ulkomaille. Grafton osti siis 2021 IKH:n. Ostin siis palasen takaisin Suomeen, mutta myöhemmin Nordnet sulki kaupankäynnin tältä osakkeelta.

Brändi:
Graftonilla on lukuisia brändejä. Kiinnostavaa on mitä se tulevaisuudessa ostaa Pohjoismaista. IKH tuskin jää ainoaksi hankinnaksi.

Riski:
Tässä realisoitui tietynlainen Nordnet-riski, kun Nordnet poisti tämän yllättäen listoilta ilman kertoen syytä. Yhtiö on kuitenkin sisäisesti hyvin hajautettu niin liiketoiminnan kuin maiden kanssa.

Tesla

Tausta:
Tietynlainen Elon Musk -fanituspositio. Näyttää jatkavan OSTini tuttua linjaa ja laskee koko ajan.

Brändi:
Tesla on arvokkain brändi salkussani. Brändin arvo on kasvanut kovasti, muttei ole vielä arvokkain autobrändi. Ensi vuosi on kiinnostava brändin suhteen.

Riski:
Siirsin Teslan AOT:lta OST:in ja siinä välissä olin omistamatta osaketta. En siis veivauksen tähden ottanut osakkeen koko pudotusta vastaan. Uudet osakkeet ovat myös aikaisempaa halvempia. Voin siis sano, että tietynlainen riskin vähentäminen tapahtui omistukseni suhteen, kun otin voittoja pois, vaikka ei nämä mitään unelmatreidejä olleetkaan. Voin myös sanoa, että Teslassa on arvostustaso tervehtynyt.

Berkshire Hathaway

Tausta:
Olen jo useamman vuoden ajatellut salkkuuni Nordnetin black friday -kampanjasta. Tänä vuonna vihdoin onnistuin. ON hyvä lisä USA-salkkuun.

Brändi:
Sijoittajapiireissä Buffettin ja Mungerin nimet ovat kuuluisia ja legendaarisia. Etenkin Warren Buffettin viisauksiin törmää usein. Molemmat ovat jo vanhoja yli yhdeksänkymppisiä. Miten käy Berkshire Hathawaylle tulevaisuudessa, kun herrat jäävät pois tavalla tai toisella.

Riski:
Sanoinkin jo ostaessani, että laitan tämä yhdistelmärahastojen joukkoon. Käytännössä en siis allokoi tälle ollenkaan suojaa. Onhan tällä hyvä träkki, mutta tulevaisuus mietityttää, kun legendat poistuvat joskus.

Synsam

Tausta:
Tämä oli kiinnostava listautumisanti. Olen myös Synsamin pitkäaikainen asiakas.

Brändi:
Synsam on johtava optikkobrändi Ruotsissa, mutta Suomessa tässä ollaan kaukana. Kovasti tehnyt työtä vastuullisuudessa muun muassa silmälasituotannon siirron aloittaminen Aasiasta Ruotsiin.

Riski:
Synsamin tuotoista iso osa tulee kuukausittain maksettavilla sopimuksilla. Lupasi olla osinkoyhtiö myös. Suomessa on kasvun varaa runsaasti. Osake on laskenut kovaa. Näyttää siltä, ettei yhtiön tekeminen ole riittänyt markkinoille.

Modulight

Tausta:
Modulightista kiinnostuin heti ensimmäisestä Teams-tilaisuudesta lähtien. Halusin sen pitkään pitoon, enkä halunnut spekuloida IPO-pompulla. Itse alasta en juurikaan ymmärrä, mutta mielenkiintoinen yhtiö.

Brändi:
Sijoittajapiireissä pidetään Nokia-areenan yhtiönä ja sarjaepäonnistujana. Kyllähän se omituista olikin kuin huippuhyvä yhtiö muuttui listautumisen jälkeen jatkuvasti huonompia lukuja esitteleväksi epäonnistujaksi. Toivottavasti brändi on kunnossa asiakkaiden silmissä.

Riski:
Tämän tapainen terveysteknologia taitaa olla varsin korkea riskistä. Projekteissa on pienet onnistumisen mahdollisuudet. Lisäksi tunnen alaa erittäin huonosti. Positio on nyt melko pieni.

Harvia

Tausta:
Peesasin foorumia. Luovun omistuksestani todennäköisesti ensi vuonna.

Brändi:
On aito kotimainen brändiyhtiö. Maailmalla on vielä paljon mahdollisuuksia kasvattaa omaa brändiä ja ostamiaan tuotemerkkejä.

Riski:
Peesailen foorumia. Sälytän riskit foorumilaisten harteille ja pakaroille. Oikeastihan sijoitus tuli omille näpeille

Harvia on alansa ykkönen, maksaa osinkoa ja ratsastaa saunomisen terveysbuumin päällä. Aivan liian myöhään hyppäsin kyytiin. Salkussani on pieni seurantapositio. On mietinnässä mitä tämän kanssa teen.


Rahastot:


USA-markkina rahasto muuttuu ensi vuoden alussa indeksirahastoksi. Aloitan kuukausisäästämisen Handelsbanken USA indeksirahastoon Nordnetin kautta.


Listaamattomat:

Coinmotion:

Pohjoismaiden suurin kryptovälittäjä on huippukannattava. Tase on myös vahva, joka kestää myös huonomman ajan yli. Toivottavasti yhtiön luotettava maine ei saa suurta kolhua Coinmotionin korkotilipalvelun ongelmien vuoksi. On kyllä mielenkiintoista seurata tätä niin korkotiliasiakkaana kuin Coinmotionin omistajana. Yhtiö on Suomen lisäksi panostanut erityisesti Espanjaan. Taisi juuri saada jonkin toimiluvankin sieltä. Kryptotoimijoilla on ollut tänä vuonna paljon konkursseja ja ongelmia. Niinhän se kriisi tarttui myös Suomeen korkotilin kautta. Suomalaisilla toimijoilla olisi ollut kyllä hyvää nostetta, jos tästä kriisistä oltaisiin selvitty kuivin jaloin.

Pääsin tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa yhtiökokoukseen ja kohteeksi tuli Jyväskylä ja Coinmotion. Oli mukava päästä livenä näkemään kryptomaailman kovia nimiä. Kokouksessa olikin monennäköistä asiaa ja päätettävää. Mansikka-rapalperileivos oli maukasta. Yhtiöstä jäi todella hyvä kuva. Jyväskylä on hieno kaupunki.

Myssyfarmi:

Pelkään, että yhtiö menee konkurssiin ensi vuonna. Yhtiö tekee vuosi vuoden perää tappiota ja tuotteet ovat melko kalliin tuntuisia. Ainakin myynti Suomessa sakkaa. Yhtiö taisi luottaa liikaa Suomeen. Ulkomailla menee paremmin, mutta riittääkö tämäkään. Suomalaiset kyllä nostalgisoivat, että joskus oli Suomessa valmistettuja vaatteita ja nykyään kaikki tulee Kauko Idästä, mutta nyt kun tarjolla on materiaaleista lähtien kokonaan kotimainen tuote, niin myynti sakkaa. Suomenlampaan villasta tehdyt myssyt ovat kestäviä, lämpimiä ja helposti puhtaana pidettäviä. Itselläni on ainakin se ongelma, ettei näitä nyt aivan montaa voi ostaa. Loppujen lopuksi Suomessa taitaa olla melko vähän itseni kaltaisia Suomi-vaatteiden ostajia.

Jossain vaiheessa piensijoittajilta loppuu usko. Oli itsellänikin houkutus osallistua vaihtovelkakirja-antiin tänä vuonna, mutta pidin salkkuni riskitason nostoa epätoivottavana, etten kyennyt tähän. Myssyfarmi pitäisi päästä seuraavalle tasolle, jotta vähän suuremmat sijoittajat kiinnostuisivat tästä. Olenkin hieman verrannut tämän tyyppisiä sijoituksia hyvätekeväisyyteen. Toki tämä on kuitenkin monta vuotta pyörinyt sijoittamiseni jälkeen. Esimerkiksi pidin Alfatv:tä saman tyyppisenä hyväntekeväisyyssijoituksena, ja niinhän se heilahti konkurssiin noin vuodessa osakeannista. Pidän kovasti Myssyn tarinasta ja totta kai toivon, että ensi vuoden rahoitus onnistuu ja toiminta saa jatkua ja kehittyä. Panostukset ja hedelmät pitää kuitenkin tehdä ja saada ulkomailta.

Pidän myös kovasti Myssyn tiimistä. Siksi olikin mukavaa käydä yhtiökokouksessa Pöytyällä ja nähdä tiimi ja tilat, jossa toimintaa pyöritetään. Yhtiökokouksesta sai paljon infoa yhtiöstä. Yhtiökokouksen oheisohjelmaan ja tarjoiluihin oli panostettu tavanomaista enemmän. Tarjoiluna oli tavanomaisen kahvin ja leivoksen lisäksi kokoruoka perunoista alkaen. Ruuan painikkeeksi oli limua, olutta tai siideriä, joita oli tarjolla myös pihalla illan hämärissä järjestetyissä Myssy fest tapahtumassa, jossa oli myös live-esiintyjä Viia.


Osuuskunnat:

Tradeka:

Punakone luo Suomeen katsastusmonopolia. Täytyy ensin sanoa, etten tiennyt katsastusalan mahdollisuuksista. Siksi ihmettelinkin Tradekan A-katsastuksen ostoa. A-katsastuksen ostettua K1-katsastus ei tarvitse enää ihmetellä. Katsastusala on Suomessa niin pientä, ettei kilpailulainsäädäntö ulotu siihen. Monopolin luominen on mahdollista.

Metsäliitto:

Metsäliitto ostaa pää märkänä Metsä boardin osakkeita.


Sijoitusvuosi lyhyesti:

53 tykkäystä

Näillä mennään ensi vuoteen:

OST (suuruusjärjestyksessä):

Harvia
Stockmann
Evolution
Valmet
Kamux
Marimekko
Revenio
Fortum
Wärtsilä

loput hiluja

AOT:

Alphabet
Amazon
Disney

Muksun salkku (parempi kuin minun):

Neste
Kone
Harvia
Kesko
Marimekko

23 tykkäystä

Noniin, vuosi vierähtänyt ja salkkupäivityksen aika. Melko vaikea vuosi täälläkin takana. Vuoden tuottoprosentiksi kirjataan kokonaisuudessaan -13,5%. CAGR koko sijoitusurallani alkaen vuodesta 2017 nyt noin 11%.

Sijoitusstrategiani löytyy edelleen tuolta viime vuoden viestistäni, siinä ei suurta muutosta. Oikeastaan ainoa syy, miksi tuottoni ei ollut tänä vuonna vielä rumemmin miinuksella, on tuo käyttämäni hedge vivutetulla NQ100-shortilla. Sillä käydyt treidit onnistuivat melko hyvin, joskin summat aivan liian pieniä suhteessa long-salkkuun.

Omistukset alla

Tein myös sektoritarkastelua jälleen
Näyttökuva 2022-12-31

Jos yhteenvetää salkun tapahtumia tänä vuonna, niin muutamia onnistuneita treidejä tein Microvastilla, Bloomilla, Enovixilla ja Nuvvella. Nämä treidit eivät kuitenkaan pelastaneet juuri mitään, koska näitä hypeteknoja murjottiin sen verran pahasti jälleen loppuvuodesta. Enphase isoimpana positionani pelasti paljon, ja sen pieni kevennys hintaan $320 mahdollisti hedgen lisäksi veromyyntien tekemisen tällä viikolla. Veromyynteinä myin seuraavat laput: Lion E-Mobility (rip), Greenlane Renewables, UiPath, Oatly, sekä Environmental Waste. Muita myyntejä tänä vuonna Hyzon ja Kempower, myös nämä onnistuivat olosuhteisiin nähden ihan hyvin.

20 tykkäystä

Lyhyt katsaus ns. aktiiviseen salkkuun ja muutoksiin 2022 aikana.
Salkun arvo noin 30% nettovarallisuudesta. Tavoite pitää noin 60-70% suorissa osakkeissa ja loput rahastoissa. Nyt suhde on lähelle 50/50, mutta en ole lähtenyt tähän vielä merkittävästi reagoimaan. Salkun tasapainotusta teen uusilla ostoilla. Osakkeita poimin pitkään pitoon, joten myyntitoimeksiantoja tapahtuu harvoin. Alla sijoitusmielessä keskeisiä huomioita vuodesta 2022:

  • Onnistunut: Luovuin Fortumista lähes huippuhinnoista juuri ennen sodan eskaloitumista.
  • Epäonnistuminen: Valko-Venäjän vahva kytkös sotaan jäi ymmärtämättä, muutoin olisin varmasti Olvia keventänyt
  • Salkun rakenteen muutos kasvuun: Sodan edetessä katsoin omasta mielestä laadukkaiden kasvuosakkeiden kertoimien sulaneen riittävästi. Fortumin myynneillä otettiin salkkuun uutena Harvia ja Remedy, sekä myöhemmin Norrhydro vaihtui Qt:hen. Kamuxin paino oli ennestään jo suuri. Tässä vaiheessa ennusteisiin peilaten vaikutti hyvälle liikkeelle, mutta hieman myöhemmin alkoi tulemaan tulosvaroitusta toisensa perään. Edelleen koen nämä ihan laadukkaaksi joukoksi, mutta katsotaan löytyykö kaikki enää 2023 jälkeen salkusta.
  • F-Secure positio avattu loppuvuodesta. Mielestäni vakaata tulosta tekevä laadukas yhtiö kasvavalla kyberturvallisuuden toimialalla. Tuo myös osinkovirtaa salkkuun.

21 tykkäystä

Influenssan/koronan vuoksi edellisvuoden salkkukatsaus jää nyt minimaaliseksi, mutta kirjoitetaan ainakin näin päällisin puolin jotain

Vuosi 2022 saatu päätökseen ja tänä vuonna maksettiin isosti fomosta, räntä på räntä kuumeeseen osallistumisesta ja ajattelemisen ulkoistamisesta.

YTD 2022 -37,32%

Suurimmat omistukset + paino

Evolution 17,7%
Sampo 9,2%
Embracer 5,8%
Valmet 5,6%
Siili Solutions 5%

Alkaako koronnostot ja energiakriisi vasta kunnolla näkymään yhtiöiden tuloksissa ja kuluttajien käyttäytymisessä vuonna 2023? Kääntääkö markkinat kuitenkin katseen jo vuoteen 2024? Mitä on hinnoiteltu sisään ja mikä on jäänyt hinnoittelematta?

Niin paljon kysymyksiä taas ilmassa, että parasta vaan pysyä mukana markkinoilla ja käyttää ostopaikat hiljalleen hyväksi. Hillotolppa on edelleen kuitenkin vasta vuosien päästä

Kiitos foorumille ja Inderesin väelle kuluneesta vuodesta! Nautitaan yhdessä kusetusmarkkinoista myös tänä vuonna :handshake:

31 tykkäystä

Tapahtumarikkaan vuoden 2022 viimeinen salkkupäivitys, jonka julkaisu menikin sitten vuoden 2023 puolelle, vauhtia ja vaarallisia tilanteita on riittänyt, semminkin kun päädyin aiemmin syksyllä tekemään strategiamuutoksen, ei välttämättä fiksuin veto näin volatiilina vuotena :slight_smile: Muutoshalukkuuden juuret piilevät Fortumin aiemmin erittäin epävarmassa tilanteessa, jossa osingonmaksukin näytti vaarantuvan, saman tein havahduin siihen, että Tokmannin ylisuuri positio heilutti salkkua kohtuuttomasti varsinkin kun suunta oli vahvasti kaakkoon. Kuten aiemmin ostin/myin-ketjussa mainitsin, uusi strategiani on enemmän kasvu- ja erikoistilannehakuinen, osingot ovat vasta toisella sijalla. Myös hajautukseen kiinnitän huomiota aikaisempaa enemmän, preferoin vahvasti niitä yhtiöitä, joiden liiketoiminta kiinnostaa minua oikeasti, tämä ei kylläkään välttämättä kulje käsi kädessä tuottojen kanssa, mutta ehkäpä taustatyöt tulee tehtyä paremmin. Ihmismieli on varsin muokkautuva ja en todellakaan ole vielä tässä vaiheessa mitenkään varma, oliko strategian muutos onnistunut tai perusteltu eli mitään valaistumista en kokenut vaan eiköhän tässäkin mennä yrityksen ja erehdyksen kautta. Kuten myös jo Ostin/myin-ketjussa paljastin niin pääsalkkuni hävisi vuonna 2022 vertailuindeksilleni OMXHGI 5,26% eli lukema oli - 17,39%. Mikäli olisin pysynyt sitkeästi loppuun asti osinkostrategiassani, niin tuottoni oli itse asiassa ollut 5,82% parempi kuin nyt saavutettu, en nyt vain osannut ennalta nähdä varsinkaan Fortumin toipumista. Miinusmerkkisten tuottojen takana oli siis pääasiassa omaa huonoa tekemistä ja tekemättä mitään, olisi päästy indeksituottoon. Kirjoitelman loppuun lisäsin vielä kappaleen Top3-virheistäni. Pienempi pelisalkkuni päätyi puolihuomaamatta jopa +20,96 tuottoihin, olikohan salaisuutena sitten “tikkaa heittävä apina”-strategia, mene ja tiedä :slight_smile:

Sitten salkun nykytilanteeseen:

Bittium, 2,40%, sijoittajien luottamuksen horjuminen yhtiön pitkäaikaisen heikon suoriutumisen takia ja mahdolliset veromyynnit vuoden loppua kohden avasivat tässä erinomaisen entry-paikan. Takeitahan siitä, että parempaa olisi luvassa, ei ole, mutta viimeaikainen uutisvirta on ollut positiivista. Voi hyvinkin olla, että uuden toimitusjohtajan ja valmiin tuotebaletin myötä tähdet ovat viimeinkin oikeassa asennossa Bittiumin kannalta. Raskas ja kallis investointivaihe sekä muutos palveluyhtiöstä tuoteyhtiöksi on saatettu loppuun ja nyt pitäisi olla sadonkorjuun aika. Defencen ja Medicalin huipputeknisten laitteiden onnistunut kaupallistaminen ja riittäviin tuotantomääriin pääseminen ovat avainasemassa, jälkimmäiseen komponenttipula voi vielä tänä vuonna asettaa kapuloita rattaisiin. Ukrainan sodan myötä varsinkin Euroopassa puolustusbudjetit ovat kasvaneet ja aikaisemmin tavallinen 4-5 vuoden suunnittelu- ja tarjouspyyntösykli on kiihtynyt siten, että laitteita ostetaan sieltä, mistä niitä on heti saatavilla. Lisäksi alaa vaivannut, tehottomuuteen johtanut “suosi kotimaista”-periaate on väistymässä, myös Suomen tulevan Nato-jäsenyyden uskoisin avaavan uusia mahdollisuuksia. Medical-puolella yhteistyö USA:ssa Preventicen kanssa on osoittautunut hedelmälliseksi ja uskoisin, että samanlaisia kumppanuuksia etsitään toden teolla, kaupallistamisessa isommat hartiat tulevat tarpeeseen. Vuoden 2024 alussa alkava segmenttikohtainen raportointi voi myös viitata siihen, että sopivan hetken tullen jostakin liiketoiminnasta irtaudutaan ja sehän tietäisi rahaa omistajille. Tätä olisi tarkoitus omistaa ainakin kahden vuoden ajan, toki positiokokoa tarpeen mukaan vaihdellen.

Consti, 3,37%, korjausrakentaja on edelleen salkkuni vakioasukas, pääideana keskittynyt omistus ja mahdollinen ostotarjous, onhan esimerkiksi Lujatalolla melkein 10% omistusosuus. Sinällään mikään kiire tästä ei ole päästä eroon, liiketoiminta on kuitenkin vähemmän syklistä kuin uudisrakentaminen. Onnistunut tuloskäänne kannustaa myös omistamaan, kunhan ei projektikohtaisia ongelmia ala ilmaantumaan. Myös osingonmaksajana Consti alkaa olla jo ihan hyvää tasoa. Inderesillä yhtiötä seuraava @Olli_Koponen on onnistunut varsin hyvin työssään ja hänen asiantuntevaa analyysiaan on ilo lukea.

Fiskars, 4,66%. hienot, maailmankuulut kuluttajatuotebrändit, hyvin hajautettu tuotanto, globaalit myyntikanavat ja pitkä yrityshistoria vahvalla Ehrnrooth-omistuksella ovat sijoituksen lähtökohtia. Toki viimeisten parin vuoden kova tulostaso herättää samoja epäilyksiä kuin muissa kuluttajatuoteyhtiöissä, oliko syynä kulutusboomi, joka karahtaa nyt kiville ihmisten ostovoiman radikaalin heikentymisen takia vai ovatko erilaiset järjestelyohjelmat ja niiden loppuunsaattaminen vihdoin pysyvästi nostaneet tulostasoa, siinäpä tuhannen taalan kysymys!? Epäselvää itselle on myös se, millä tuloskertoimilla markkinat haluavat tätä jatkossa hinnoitella, vuoden 2022 tuloksella p/e 10 vai juuri alkaneelle vuodelle p/e 13, markkinaympäristö on eittämättä vaikea, mutta toisaalta se on mahdollisesti hyvinkin tilapäinen olotila ja elämme jatkuvan muutoksen maailmassa. Vahva osinko antaa jossakin määrin kuitenkin tukea kurssille.

Inderes, 3,14%, no, tässä nyt pitää olla mukana yhteisön aktiivisena jäsenenä, ei kahta sanaa :slight_smile: Varsin pienelläkin omistuksella näköjään sijoittuu noin 300 suurimman omistajan joukkoon, pitäisikö kuluvana vuonna hieman skarpata ja pyrkiä sadan suurimman joukkoon :slight_smile: Pohjoismaihin laajentuminen alkoi toden teolla parilla yrityskaupalla Ruotsista ja vähemmistöosuuden hankkimisella Tanskasta. Kunhan talouden sykli taas aikanaan kääntyy parempaan ja listautumisinto alkaa elpymään, niin suhtaudun tulevaisuuteen varsin positiivisesti tässä hyvin hoidetussa yhtiössä, tulosvaroitukset kuuluvat nyt vain pelin henkeen nopeasti heikentyneessä markkinatilanteessa ja vastaanotto ei ollut mitenkään yltiönegatiivinen. Hatunnosto muuten Inderesin henkilökunnalle, vaikka myyntirajoitukset 1/3 omistuksille loppuivat lokakuussa, mitään huomattavaa myyntipainetta ei ollut havaittavissa ja omistajalistauskin sen todistaa. Kiusaus keventää omistuksiaan varsinkin vanhojen osakkeiden omistajilla lienee ollut jonkinasteinen mollivoittoisena vuotena. Tämäkin osaltaan vahvistaa omaa luottamustani sijoitukseen.

Lamor, 2,72%, tähän sain kimmokkeen Sijoittajamessuilla, jossa minulla oli tilaisuus keskustella toimitusjohtajan kanssa. Lisätutkimuksissa auttoi myös kovasti @Aili :n ansiokas twiittiketju Twitterissä. Firmalla on taivalta takana jo 40 vuotta, mutta pörssissä se on vasta tulokas ja kannukset pitää vielä ansaita, hyvin kuitenkin yhtiö on pitänyt kurssinsa ensimmäisen vuoden ajan ja itse sain optimoitua positioni sopivasti hieman alle henkilökunta-annin hinnan 4,35 e, voi olla hieman epäolennaista kiinnittää huomiota tällaiseen yksityiskohtaan, mutta toisaalta, minkään yrityksen intresseihin ei luulisi kuuluvan ylihintaisten osakkeiden markkinointi omalle henkilökunnalle(Tästä toki poikkeuksena Terveystalo :slight_smile: ). Voimakas kansainvälinen laajentuminen sisältää tietysti myös riskejä, semminkin kun asiakkaat löytyvät pääosin Etelä-Amerikasta ja Arabimaista. Toimitusjohtaja kuitenkin korosti, että riskien ennakoiminen ja eettinen ohjeistus on korkealla firman prioriteettilistalla eikä minulla toki ole muuta syytä epäilläkään, maailma ei nyt vaan täydellinen paikka ole ja ikäviinkin yllätyksiin pitää tässä varautua lähinnä positiokoolla.

Lassila&Tikanoja, 5,14%, ikimörnijä palasi taas salkkuuni kevään osinkojen lähestyessä ja eihän sitä tiedä, mitä kaikkea hauskaa Eero Hautaniemi on keksinyt osakkeenomistajien varalle tilinpäätöstiedotteeseen. Keliolosuhteet lienevät olleet alkutalvena hankalat ja matalakatteisia lumenpudotusurakoitakin on ollut tarjolla. Ehkäpä L&T:n hallitus on viimein päätynyt kiinteistöpalveluiden divestoimiseen, varsinainen herkkupala on kuitenkin tuo ympäristöliiketoiminta. Ihmisten ja yritysten hiilijalanjäljen eliminoimiseen pyritään joka tapauksessa tosissaan, Hautaniemen puheenparressaan mielellään käyttämä hiilikädenjälki on yhtiön kantava teema, pyritään siis vähentämään hiilidioksidipäästöjä erilaisilla toimenpiteillä asiakasyrityksissä. Yhtiön liiketoiminta on joka tapauksessa melko suhdanteenkestävää ja hyvää kassavirtaa tuottavaa, vaikka työvoimapula ja sairastuvuus haasteita asettavatkin varsinkin kiinteistöpuolella. Evald ja Hilda Nissin säätiö pitää kiitettävästi huolen sisäpiiriostoista, omistusosuus jo 8,63%.

Martela, 1,48%, kiinnostuin tästä @Pohjolan_Eka :n vanavedessä, olen ollut hieman on/off-tilassa omistuksen suhteen, mutta kun pohjaonginta nyt vuodenvaihteessa onnistui , niin omistajalistalla taas ollaan. Tuotanto- ja logistiikkakeskuksen myynnistä saadut rahat tervehdyttivät taseen ja vaikka suuri osa käteiskassasta meneekin käyttöpääoman tarpeisiin, niin tässä markkinaympäristössä “Cash is king” . Toki myynnin sakkaaminen ja yleensäkin yhtiön oma huono suorittaminen menneinä vuosina voi olla ikävä yhdistelmä, toisaalta vasta runsaan vuoden toimitusjohtajan vakanssilla ollut Ville Taipale antaa viitteitä paremmasta. Mielenkiintoinen on myös Iskun 10% omistusosuus, jotakin järjestelyjä voisi olla luvassa optimistisimmissa skenaarioissa, vaatisi toki pääomistajan suosiollista myötävaikuttamista ja siihenhän meillä ei ole näkyvyyttä.

Marimekko, 4,24%, tässä nyt vaan on kiva olla mukana, hieno suomalainen yritystarina, keskihintakin antaa jo odottaa lähes viiden prosentin osinkotuottoa. Omistajuuden myötä minusta on luonnollisesti myös tullut kanta-asiakas, täytyyhän sitä tukiostoksia tehdä. Tähän olisi pitänyt tarttua jo koronakeväänä, mutta oli liian paljon muuta kiinnostavaa ostettavaa ja kurssi tuntui karkaavan nopeasti, toki sitä olisi yli puoli vuotta saanut halvemmalla kuin nyt. Yhtiö julkisti viime syyskuussa kunnianhimoiset strategiakauden 2023-25 tavoitteet, kasvun keihäänkärkenä Aasia kuten ennenkin. Uusia kumppanuuksia varmasti etsitään siltä suunnalta ja Kiinan koronasulkujen helpottaminen mahdollistaa isomman vaihteen tässä. Alkuvuosi tulee olemaan vielä nihkeä, onhan liikevaihto toistaiseksi painottunut vahvasti Suomeen ja täällä ihmiset ottavat tosissaan uutisoinnit ostovoiman heikentymisestä, vaikka se ei itseä edes koskisi :slight_smile: Mahdollisesti keväällä avautuu siis vieläkin parempia ostopaikkoja, kotitalousomistajien osuus omistajista on peräti 52%, uskoisin, että joukossa on paljon kaltaisiani ikiholdaajia, eiköhän osteta ainakin hallintarekisteröidyt ulos yhtiöstä :slight_smile: Tämä on muuten toinen top3-valintani vuodelle 2023.

Nightingale, 2,45%, tämä oli tällainen vuodenvaihteen heräteostos, osake on joutunut melkoisen höykytyksen kohteeksi ylihintaisen listautumisen jälkeen(listautumishinta 6,75 e) ja kun vielä Indereskin muutti näkemystään, niin syöksykierre syveni, nyt treidataan 1,016 e tasolla. Toisaalta lähinnä nettokassaan perustuva tasearvo on enää 0,56 eli puhdasta rahaa olisi tarjolla liiketoiminnan lisäksi, jos joku saisi tämän ostettua nykyisellä hinnalla, voipi olla kuitenkin, että pääomistajat eivät siihen suostuisi :slight_smile: Rahaa on varaa siis polttaa vielä rutkasti ja sitähän toki on tiedossa tulevina vuosina. Ydinkysymys tietenkin on, että onko firman verianalyysiin perustuva alusta kaupallistettavissa, Japanissa käsittääkseni on kovasti yritystä ja useampaa kymmentä klinikkaa on jo sopimuksen solminut. Sijoittajille ei nyt vaan ole näkyvyyttä sopimusten sisältöön eli tuostakaan ei paljon johtopäätöksiä voi vetää, ilmaistuote kokeilukäyttöön varmaan kelpaa monillekin. Luvassa lienee myös kohtapuoliin Inderesin analyysipäivitystä, suositus ja tavoitehinta eivät oikein kohtaa kurssia tällä hetkellä, toki aina yksi ratkaisu on pudottaa tavoitehintaa jättäen pullea kassa huomioimatta :slight_smile:

NoHo Partners, 9,74%, jostain kumman syystä uskoni tähän on melko horjumaton, vaikka markkina selvästi jo hinnoittelee huonoja näköaloja vuoteen 2023. Firma henkilöityy vahvasti toimitusjohtaja Aku Vikströmiin, jonka ulosannista ja tyylistä pidän suuresti. Asiat kerrotaan konstailematta ja rehdisti osakkeenomistajille, ei turhaa jargonia, joka on valitettavan yleistä monilla pörssiyhtiöiden toimitusjohtajilla. Vikström omistaa myös hyvän tukun yhtiön osakkeita. Kamppailu koronakriisin läpi oli vähintäänkin torjuntavoitto, toki yhtiö siitä myös maksoi kohonneen velkaantuneisuuden muodossa ja korotkin ikävästi lähtivät nousemaan, tämä lienee toinen syy, miksi markkinat eivät nyt täysin luota yhtiöön. Toisaalta vuoden 2022 hyvä rahavirta on oleellisesti parantanut tilannetta ja kohta voi olla uusien hankintojen aika mittavaan ravintolaperheeseen, kun moni pienempi toimija tuskailee vaikean suhdanteen kanssa. NoHo sai korona-aikana hyvää kokemusta toimimisesta ääriolosuhteissa, liikevaihtopohjaiset vuokrasopimukset, ravintoloiden joustavat aukioloajat ja henkilökunnan siirtely tarpeen mukaan kohteesta toiseen ovat keinoja, joille on tarvetta myös nyt, kun asiakkaan käsi ei tartu ravintolan ovenripaan yhtä usein kuin taloudellisesti hyvinä aikoina. Uskon, että NoHo selviytyy voittajana haastavista ajoista ja liiketoimintamalli näyttää vahvuutensa verrattuna pieniin toimijoihin. Odotan jo vesi kielellä, että pääsen tutustumaan Nokia Areenaan yhtiökokouksen merkeissä keväällä, varokaakin sitten vaihtamasta kokouspaikkaa :slight_smile:

Nokian Rinkulat(näin se kirjoitetaan ja lausutaan :slight_smile: ), 7,53%, ikisuosikkini, jota olen veivaillut vaihtelevalla menestyksellä vuodesta 2018 ja 37 euron hinnoista lähtien. Uskokaa tai älkää, tällä hetkellä olen käytännössä omillani, saadut osingot mukaan lukien kuitenkin plussalla. Ajanvietettähän tämä on tarjonnut sitäkin enemmän :slight_smile: Lyhyellä tähtäimellä Venäjän tehdasrahojen kotiuttaminen on suurin mielenkiinnon kohde, pitkä ja raskas 600 miljoonan euron investointivaihe Romanian tehtaaseen on vasta alkumetreillä ja alihankinnasta saatiin esimakua, kun solmittiin sopimus kiinalaisen rengasvalmistajan kanssa, yhdestä riippuvuudesta siis toiseen, taidettiin kuitenkin olla pakkoraossa, valmistuskapasiteettia ei ollut noin vain saatavissa ja asiakkaiden rengasnälkä on tyydytettävä, jotta ei menetetä markkinaosuuksia. Toimitusjohtaja Jukka Moision viime vuosi oli tapahtumarikas, mutta tästä eteenpäin hän pystynee keskittymään ydinliiketoimintaan ja onhan track record Huhtamäestä ihan hyvä. Pienenä anekdoottina, hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienosen sadantuhannen euron sisäpiiriostos 21.2.2022 hakee myös vertaistaan, yksikköhintahan oli 24,74 e, ajoitus ei mennyt ihan putkeen :slight_smile: Vaikka toistan itseäni, niin Tampereelle on aina kiva matkustaa yhtiökokouksen merkeissä :slight_smile:

Oriola B, 5,89%, lääketukkuri sinnittelee salkussani, tilapäisesti hieman liian isolla positiolla, puolet nykyisestä riittää vallan hyvin. Käänneyhtiöksi tämä kai lähinnä luokitellaan ja suuren sijoittajayleisön tutkan alla lennetään vakaasti. Herlinit kuitenkin lisäilevät säännöllisesti, pääomistajana Niklaksen perillinen Heikki, Phoebus-rahasto myös omistustaan kasvatti viime vuoden mittaan. Ruotsin yhteisomistusapteekkikuvio on mielenkiintoinen, olisiko sitten tarkoitus siitä irtautua jossakin vaiheessa, arvoa on myös Doktor.se -omistuksella. Joka tapauksessa tukkukauppaan keskittyminen ja sen optimointi paremmin kannattavalle tasolle lienee tärkein kurssiajuri. Toivotaan parasta, pelätään pahinta :slight_smile:

Qt Group, 3,23%, tämä on jonkinmoinen outolintu salkussani, p/e-luku sentään on nykytuloksella laskettavissa ja keskihinta 43,91 e, joten saa toistaiseksi olla, vaikka en ole mitenkään vakuuttunut siitä, että turvamarginaali on riittävä. Ymmärrys toimialasta on puutteellinen. Jos lähivuosiksi kaavailtu kasvu toteutuu, niin kyllähän tämä tuottoisa keissi voi olla. Lisäksi nousevien korkojen syklikin saavuttaa jossakin vaiheessa kliimaksinsa ja elvyttävämpi rahapolitiikka voi astua kuvaan, joka antaisi arvostuskertoimille taas nostetta. Kuuluuko tämä ensinkään salkkuuni, toisaalta annan itselleni tiettyä luovaa vapautta hyppiä myös sivupoluilla, olenhan ainoastaan itselleni vastuussa salkkuni kehityksestä. Mikäli jostakin osakkeesta olisi pakko luopua, niin valinta kohdistuisi hyvin suurella todennäköisyydellä tähän. Aitoa kasvusijoittajaa minusta tuskin koskaan tulee :slight_smile:

Rapala, 1,51%, toimitusjohtajan irtisanoutuminen(potkut!?), oli kylmä suihku, fransmanni otti taas johdon käsiinsä, onko kyse Napoleon-syndroomasta vai mistä, sitä ei tarina kerro. Luultavasti H2/2022-luvut tulevat olemaan vaatimattomat, koska ei tämä millään tavalla turvassa ole kuluttajien ahdingolta. Puolivuotisraportointi pitää sijoittajat löysässä hirressä, kun kunnon näkyvyyttä ei ole. Vahva brändi antaa kuitenkin suojaa huonossakin skenaariossa, puhumattakaan siitä, että Sycamoren melkein 20% omistusosuus antaa vahvasti viitettä mahdollisesta ostotarjouksesta ennen pitkää. Toki ranskalaisten sielunmaisemaan ei ole näkymää kenelläkään. Pienellä positiolla on kuitenkin hyvä olla mukana.

Remedy, 1,32%, peliala on minulle jokseenkin tuntematon, mutta pelkästään vahva konsolidaatiokehitys sektorilla ennakoi sitä, että joku suurempi tekijä tämän lopulta ahmaisee. Ajankohtaa toki voi vain arvailla, Tencentin omistusosuus ylitti vastikään 5%, luottoa löytyy myös nykyisiltä omistajilta, onhan Österlund tätä ostellut firmansa piikkiin aina ehtiessään. Varsinaista tuloksentekoa joutuu kuitenkin odottamaan vuosiin 2024-5 uusien pelijulkaisujen myötä. Aiemmin hyvin onnistuneet veivaukset oikeuttavat tätäkin omistamaan pienen siivun.

Rovio, 7,35%, tässäkin positio on hieman isohko tilapäisesti, toisaalta mielestäni riskiprofiili on poikkeuksellisen alhainen. Kaiken kaikkiaan osake on ollut minulle varsin tuottoisa, vaikka näyttää siltä, että kurssi mörnii lähinnä paikoillaan. Firman tase on erittäin vahva, p/e-luku varsin vaatimaton pelisektorille, omien osto-ohjelmia toteutetaan säännöllisesti, tälläkin hetkellä yhtiö omistaa yli 8% osakkeistaan. Pelistudiotoiminta on nykyisellään hyvin hajautettu, vanhat Angry Birds-pelit tuottavat edelleen tasaista kassavirtaa, uusi aihioita on kehitteillä eri pelistudioissa, sieltä sitten olisi toiveissa se uusi hittipeli, joka räjäyttäisi pankin ja sinkoaisi vihaiset linnut vähintäänkin kuuhun asti :slight_smile: Osakehan pärjäsi itse asiassa “annus horribilis” 2022 paremmin kuin yleisindeksi eli vain -7,67% laskua.

Sievi, 3,98%, matka sijoitusyhtiöstä monialakonserniksi on alkanut. Kohdeyhtiöitä edelleen kehitetään, kunnes irtaudutaan muista kuin KH-koneista, jonka ympärille liiketoiminta sitten aikanaan keskittyy. Tämä on lyhykäisyydessään se strategia, jonka Sievi vastikään julkisti. Tilipäivä omistajille koittanee, kun omistuksista irtaudutaan, ovathan ne tällä hetkellä varsin konservatiivisesti arvostettuja. Kärsivällisyyttä tämä tulee vaatimaan, joten itse varaan 2-3 vuotta aikaa suunnitelman toteutumiselle. Vahvaa arvonluontia on joka tapauksessa odotettavissa, jos kaikki menee putkeen.

Spinnova, 3,29%, tästä minulla on suuret odotukset, onnistuin noukkimaan alle neljän euron kohtuullisen kokoisen position, jota olen vielä skaalannut isommaksi viimeaikaisen kurssiheilahtelun avittamana. Kehräämöhankkeesta piti tiedottaa jo ennen vuodenvaihdetta, eipä kuulunut mitään, mutta en kovin huolestunutkaan osaa olla, vaikka toki täsmällisyys on hyve. Muuramen tehtaalla aloitetaan tuotanto ja jossakin vaiheessa vuotta julkistetaan suunnitelmat uudesta, isomman kapasiteetin tehtaasta. Tämä “ihmekuitu” on sitä, mitä vaateteollisuus kaipaa kasvojensa pesuun ja onhan yhteistyökumppaneiden lista jo näyttävä, muun muassa Adidas, Ecco ja oma Marimekkomme, lisää julkistuksia tulee varmasti vuoden mittaan. Tietoisuus Spinnovasta on edelleen lisääntynyt, kun päästiin Time-lehden innovaatiolistaukseen mukaan. Joka tapauksessa hyvän mielen osake, jonka tuottoja kuitenkin voimme saada vielä odottaa hyvän tovin, tämä on Top3-listani kärkivalinta vuodelle 2023.

Stockmann, 4,77%, foorumin Stockmann-ketjussa käydyt tiukat keskustelut vahvistavat omaakin näkemystäni siitä, että Lindexissä on sisällä paljon arvoa. Isompien pelureiden nurkkaukset tukevat myös ajatusta, että jonkinlaisia yritysjärjestelyjä on luvassa ennen pitkää. Itselleni on myös varsin luonnollista omistaa osaketta, koska olen kymmeniä vuosia, useita kertoja viikossa asioinut Stockmannin lippulaivatavaratalossa. Jonkinlaista piristymistä asiakasvirroissa syksyllä ja joulun alla olen ollut havaitsevinani ensimmäistä kertaa sitten pandemian alun, toivotaan parasta. Viimeksi omistin osaketta keväällä 2018 ja osallistuin silloin myös yhtiökokoukseen. Sisäpiiri oli edellisenä syksynä myynyt osakkeita Kaj-Gustaf “Kobbe” Berghin ja Jukka Hienosen johdolla, kylpyhuoneremontteja muistaakseni :slight_smile: Kirjatalo oli myynnissä ja Pietarin Nevsky-centrestä hierottiin myös kauppaa, Moskovan tavaratalot, Akateeminen kirjakauppa ja Stockan herkku oli jo myyty jo aiemmin. Tunnelma kokouksessa oli aika masentava, kukaan ei juurikaan esittänyt kriittisiä kysymyksiä ja osakkeenomistajat olivat kuin teuraalle talutettava lammaslauma, osakekurssihan huiteli silloin neljän euron tietämissä, Inderesin tavoitehinta oli 4,50 e lisää-suosituksella. Itse myin pikaisesti kokouksen jälkeen osakkeeni pois, harvoin tulee niin vahvaa tunnetta siitä, että asiat eivät ole ihan kunnossa. Nyt sitten uudella tarinalla ollaan taas mukana, tarkemmin runsas vuosi sitten lokakuussa aloitin ostot :slight_smile:

Terveystalo, 7,56%, tähän tuli lähdettyä liian isolla rahalla mukaan, kun “turvalliseksi” mielletty osake koki kovia syksyn tulosvaroituksen myötä. Toki vielä lisäilin putoavaa puukkoa, koska kuvittelin kurssin edes vähän toipuvan, mutta myyntipaine jatkui koko loppuvuoden. Tietojärjestelmiin liittyvä alaskirjaus kuulostaa myös varsin uhkaavalta, mutta kovasti vakuuteltiin, että tärkeät systeemit kuitenkin pelittävät. Koronatestien loppuminenkaan ei pitäisi kannattavuutta tapahtuneen mittakaavassa romahduttaa, työvoimapula toki on uskottavampi selitys, kuten myös potilaiden heikko ohjautuvuus korkeampikatteisiin tutkimuksiin etävastaanottojen kautta. Kustannussäästöohjelma on kuitenkin aloitettu ja ainakin Inderesin analyytikko suhtautui siihen positiivisesti. Samojen ongelmien kanssa painii toki koko terveydenhuoltoala, saapa nähdä minkä mausteen sotkuun tuovat vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet. En nyt kerta kaikkiaan aio myydä positiotani kuuden euron hinnoilla, kyllähän yhtiö omaa vahvan markkina-aseman Suomessa ja kasvumahdollisuuksia Ruotsissa, lisäksi eläkeyhtiöt lisäilivät isoja potteja kuuden euron tuntumassa. Kaipa tämä huonoimmassa skenaariossa taas päätyy pääomasijoittajien käsiin reilusti alle antihinnan, no, oma keskihintani kuitenkin 7,80 e eli pitkällä aikavälillä omani tästä ehkä vielä saan, kokonaan toinen asia on, haluanko pitää näin suurta summaa sijoitettuna yhtiöön, johon usko on kokenut kovan kolauksen. Toisaalta pääomistajat laittavat kyllä toimitusjohtajan vaihtoon, mikäli kriisiytyminen johtuu hänen taitamattomuudestaan.

Tokmanni, 4,09%, tämä teki paluun salkkuuni vuoden viimeisenä kaupankäyntipäivänä rakettien lähes jo paukkuessa taivaalla ja torvisoittokunnan viritellessä soittimiaan uudenvuodentervehdykseen. Sijoitusteesit ovat ennallaan, huokea arvostus, kokenut ja asiantunteva operatiivinen johto ja hallitus, uudet myymäläavaukset ja Miny-konsepti sekä omien tuotemerkkien lisääminen valikoimiin tuovat kasvua ja mahdollista on myös pohjoismainen laajentuminen jonkin yritysjärjestelyn kautta. Halpakaupalla on ennestään uskollinen asiakaskuntansa ja tiukentuva taloudellinen tilanne sekä kansalaisten hiipuva ostovoima tuo uusiakin asiakkaita. Vuodelle 2023 en odota mitään ihmeitä, vakaata suorittamista ja hyvää osingonmaksukykyä kuitenkin. Uusi logistiikkakeskus valmistuu vuonna 2024, sehän on tarkoitus myydä edelleen ja asettua vuokralle, rahavirralle tämä tietää hyvää kyseisenä vuotena. Parin kuukauden poissaolo omistajalistalta vain kasvatti halukkuutta omistaa tätä, vältinhän vielä onnekkaasti viimeisen tulosvaroituksenkin ja nyt on hyvä hetki täyttää taas salkkunsa Tokmannin osakkeilla, ehkä jopa ylipainoon, kova pää ei opi yhdestä kerrasta :slight_smile: Toisaalta en pysty näkemään kovin paljon laskuvaraa kurssissa tällä hetkellä.

Wärtsilä, 4,76%, tämä on kolmas top3-valintani vuodelle 2023. Monipuoliset energiaratkaisut ja sähkön varastointijärjestelmät sopivat ajankuvaan erinomaisesti, kunhan vanhat tilaukset on toimitettu ja päästään paremmin hinnoiteltujen pariin, niin kassaan pitäisi alkaa virrata rahaa, toki risteilijätilausten elpyminen olisi vielä toivomuslistalla. Riippumaton salkunhoitaja Mika “Arvo” Heikkiläkin on tätä viime aikoina hehkuttanut, toki näihin pitää aina suhtautua tietyllä skeptisyydellä, osakepoiminta ei ole helppo laji :slight_smile:

YIT, 2,97%, Ehrnroothien, Antti Herlinin ja Penttien vahvasti omistama rakennusyhtiö on valunut yllättävänkin alas, toki suhdanne on hiipumassa ja rakennettuja sekä vielä rakennusvaiheessa olevia asuntoja uhkaa jäädä käsiin. Eipä yhtiön suorittaminen mitenkään mallikasta viime vuosina ole ollut ja ovi on käynyt tiheään, mitä tulee toimitusjohtajan vakanssiin, toisaalta hyvä, että omistajat reagoivat, jollei kädenjälki tyydytä. Mielenkiintoista nähdä, mihin uusi tj. Vuorenmaa ryhtyy taklatakseen huonon suhdanteen mukanaan tuomat lisähaasteet. Triplan asiakasvirrat sentään onneksi ovat kehittyneet hyvään suuntaan, vaikka irtautuminen omistuksesta ei olekaan vielä ajankohtaista vuonna 2023. Heitin YIT-ketjussa ajatuksen osallistumisesta Ukrainan jälleenrakentamiseen, kunhan sota aikanaan loppuu. OP:n analyysi tyrmää tämän idean, väittäen, että YIT lähinnä kärsii tästä, koska työvoiman saatavuus heikentyy ja rakennusmateriaalit kallistuvat. Yhtiöhän toimii jo Ukrainan rajanaapureissa Puolassa ja Slovakiassa. Minun on kuitenkin vaikea uskoa, että tämä polku on ihan noin yksioikoinen vaan voi hyvinkin olla, että näemme YIT:n vielä Ukrainan jälleenrakentajien joukossa. Tämä ei tule olemaan pitkäaikainen sijoitus, koska altistun jo rakennussektorille luottoyhtiöni Constin kautta.

Käteinen 2,37%, normaalin rajoissa, 0-5% on tyypillinen käteispositio, kuluneena vuonna isompi positio olisi ollut perusteltu, mutta tuskin tähän mitään muutosta tulee, ei käteinen minun takataskuani lämmitä :slight_smile:

Muutama sana sijoitusvirheistäni vuonna 2022:

  1. Kamux: Jälkikäteen on vaikea ymmärtää, miksi lähdin vaihtoautokauppiaan matkaan, yhtiö ei mitenkään erityisesti minua kiinnosta eikä sovi edes sijoitusprofiiliini. Aliarvioin syklin synkkyyden ja oli myös paljon yhtiökohtaisia varoitusmerkkejä, joita en puolivillaisella seurannalla ottanut tarpeeksi huomioon: kupru Saksassa, joka kertoo, etteivät yhtiön prosessit ole kunnossa, viime tingassa, juuri ennen Q3-katsausta annettu tulosvaroitus aiemmin syksyllä ja kunnianhimoinen, kansainvälinen laajentumissuunnitelma, jota vetää lähinnä kotimaanmarkkinoilla kunnostautunut, poliisikoulutuksen ja kauppateknikon tutkinnon omaava ihminen. Kun ei edes myydä mitään erityistä brändituotetta, niin pitäisi olla erityisosaamista kansainvälistymisessä. No, tuo asia saadaan kuntoon toimitusjohtajan vaihdon myötä, mutta mitenkä lienee paljon mainostettujen tietojärjestelmien kanssa, niidenhän piti ohjata ihan kaikkea varastonhallinnasta alkaen ja aina on tuoreet luvut saatavilla. Tuntuvat myyntiluvut saavuttavan firman johdon kuitenkin kovin myöhään, vaikka toimitusjohtaja omien sanojensa mukaan tarkastelee niitä päivittäin. Osake tulee saamaan oman arvioni mukaan vielä lisää kylmää kyytiä, toivon niiden puolesta, jotka edelleen jatkavat omistajina, että Inderes ottaa nyt lusikan kauniiseen käteensä ja muuttaa näkemystään yhtiöstä lisätappioiden välttämiseksi. Tämähän lähtee Inderesin ja @Verneri_Pulkkinen salkusta heti, jos suositus antaa myöten, arvelen minä :slight_smile: Itse tyydyin runsaan 20% turskaan tässä.

  2. Liian löyhät tai aikaisin aloitetut osto-ohjelmat, koskee varsinkin Harviaa ja Tokmannia. Harviaa lisäilin euron välein jo 22 eurosta alkaen ja kassa toki kesti alle 14 euron hintoihin, mutta positio kasvoi kerta kaikkiaan liian suureksi omaan makuuni, 10% ostoväli olisi tässä pelastanut paljon, pääsin sentään irtautumaan omillani kurssin ihmetoipumisen ansiosta, osingot plussana. Tokmanni, ryhdyin kahmimaan isommalla kädellä jo 18-19 euron tasoilla, enkä ehtinyt välillä veivailemaan, koska alamäki oli yllättävänkin jyrkkä, suurimmillaan salkkuni oli lähes 50% pelkkää Mr.Tokmannia.

  3. Pienellä varauksella virheeksi voi myös lukea Nordeasta ja Sammosta luopumisen, tässä on kyllä vahvasti jälkiviisastelun makua perustuen kurssikehitykseen irtautumiseni jälkeen, toki myös vahvat osingonmaksajat keväällä ovat arvossa arvaamattomassa. Rikoin joka tapauksessa vanhaa pörssisääntöä: Älä luovu voittajaosakkeista. Lohdutusta tuo kuitenkin ennen irtautumisia tapahtuneet kurssinousut ja muhkeat osingot. No, Nordeaan palaamista harkitsen vakavasti hieman kalliimmallakin.

Mitä muuta vuodesta 2022 jäi mieleen, tietenkin Ukrainan sota, joka toi rauhaan tottuneet eurooppalaiset sukupolvet uuden eteen, kun konflikti puhkesi lähialueella ja sen masinoija on Suomen oma rajanaapuri. Muistan, kuinka sodan ensimmäiset viikot seurasin uutisvirtaa ja Twitteriä hyvin tiiviisti, yrittäen muodostaa näkemyksen tapahtumien kulusta ja niiden vaikutuksista. Takaumana tuli mieleen Persianlahden sota vuonna 1991, jota tuli seurattua CNN:n välityksellä lähes yötä päivää. Sota joka tapauksessa jatkuu ja tiettyä turtumista helposti tapahtuu, asiantuntijoiden mukaan rauhanneuvottelut ovat vielä kaukana. Eskaloitumisen mahdollisuuskin on aina olemassa. Ei pidä kuitenkaan liikaa murehtia, meillä on virkamiehemme ja poliitikkomme, jotka näitä asioita hoitavat ja suomalainen yhteiskuntamalli on osoittanut kestävyytensä, vaikka aina tiettyjä kipupisteitä löytyy. Muualla ei ole paremmin, vaikka toki päinvastoinkim saa ajatella, jos haluaa.

Toisaalta pandemia alkoi viimein osoittamaan hiipumisen merkkejä rokotusohjelman myötä ja koronaviruksen käytyä läpi väestöä. En sitten tiedä, huomasinko ihmisten käyttäytymisessä suurta eroa, maskit toki hävisivät katukuvasta ja sosiaalinen aktiivisuus lisääntyi. Kiinasta kantautuvat uutiset huolestuttavat jälleen, onko johto valmis nyt miljooniin koronakuolemiin, noudatettuaan aikaisemmin käytännössä nollatoleranssia. Jonkinasteinen riski virusmuunnosten leviämisestä myös on olemassa, kun kiinalaistenkin matkustaminen vapautuu. Tätäkin pitää seurata.

94 tykkäystä

Näköjään sallittu merkkimäärä tuli täyteen edellisessä viestissä eli siirretään loppulitania tänne :slight_smile:

Jatkoa:

Osakkeille kulunut vuosi oli merkillinen, höykytystä saivat osakseen jokseenkin kaikki sijoittajat, ehkäpä muutama keskimääräistä taitavampi treidaaja kuitenkin piti päänsä pinnalla. Ilokseni olen kuitenkin huomannut Inderes-yhteisön säilyttäneen mielenmalttinsa ja @Sijoittaja-alokas meemihuumorin ansiosta ilmapiiri on säilynyt hyvänä. Harmillista tietenkin on, että monet foorumin suosikkiosakkeet kokivat melkoisen verilöylyn, toisaalta oppitunti oli arvokas ihan kaikille. Menetetty raha, puhumattakaan realisoimattomista arvonnousuista on aina korvattavissa, kun antaa ajan tehdä tehtävänsä. Analyytikkojen tavoitehintoja ei pidä uskoa ilman omaa analyysia, ostohinnalla on väliä, muistakaa ne turvamarginaalit ja älkää tuhotko pääomia. Lauseet voivat kuulostaa sanahelinältä, kunnes ne omakohtaisesti kokee. Vuonna 2023 tulemme myös näkemään uiko joku firma ilman housuja nousevien korkojen maailmassa, rahalla on hinta eikä kaikilla ole velkarahaan varaa. Välttäkää zombieita tai heittäkää ne yli laidan viimeistään nyt, tutkikaa taseita :slight_smile: Yleisesti ottaen sijoittaminenkin on oppimisprosessi, joka vaatii paljon raakaa työtä ja kokemuksen karttumista, itsenäinen ajattelu ei myöskään ole pahitteeksi, ei pidä mennä massan mukana. Lyhyen aikavälin tuotoilla ei ole suurta merkitystä, tähdätkää pitkään plaaniin, niin ne tekevät myös omistamissamme yrityksissä. Omien heikkouksien tunnistaminen on tärkeää, jotta varoituskellot soivat tietyissä tilanteissa. Sijoittaminen saa olla myös hauskaa ja siitä voi saada elämyksiä(en puhu nyt peliongelmaisen dopamiinintuotannosta), Tuotto edellä ei ole pakko aina mennä, vain ammattilaiset joutuvat sen tekemään, mutta yksityissijoittaja voi antaa itselleen niin paljon vapauksia kuin suinkin haluaa.

Vuoteen 2023 siirryn itse varovaisen positiivisena, turha kuitenkaan lähteä mitään arvailemaan, epävarmuus on lisääntynyt, siitä ei pääse mihinkään. Hyviä osakepoimintoja kaikille vuodelle 2023 ja jos jaksoit tänne asti lukea(saavutus sekin), niin disclaimerina, tulen vielä monen monta kertaa korjailemaan ja stilisoimaan pitkähköä tekstiä, jonka kirjoittamiseen menikin kivasti uudenvuodenpäivä ja pitää jälkikäteen myöntää, että osa uudenvuodenaattoakin, kuten @Vanerihands oli meemiketjussa huomannut🙂

66 tykkäystä

Joulukuu 31.12.2022

Kuluneen kuukauden katsaus: Joulukuussa OPO laski nostoineen ja talletuksineen n.4%, ostoja/myyntejä 6kpl, vipu 36%, YTD n. -54%, nostoista puhdistettu YTD -41%.

Huonosti meni sijoitusvuosi ja vaikeuksia ja haasteita riitti myös muilla osa-alueilla. Ihmeellinen taipumus asioilla mennä kunnolla poskelleen kun lähtee menemään, mutta toisaalta sama toimii myös toiseen suuntaan, niin se vain menee.

Ei löytynyt menestykseen tarvittavaa rentoutta, leikkisyyttä, selkeyttä, päättäväisyyttä, viileyttä ja vahvuutta eikä tarvittavaa uskoa omaan itseen ja tekemiseen vaan hermot murenivat epävarmuuden ja ulkopuolisten tapahtumien ja energian alla.

Edellisvuosi vaatii vielä uusista kulmista tarkkailua, mutta vuoden 2023 tavoite on kääntää aivot uuteen asentoon irti menneisyydestä, virittää ne innostumaan uusista asioista ja löytämään uusia tavoittelemisen arvoisia päämääriä ja keinoja niiden saavuttamiseksi.

2023 olkoon siis inspiraation, päämäärien, pienten askelten, onnistumisen tunteiden ja menestyksen vuosi.

30 tykkäystä

Jäin ihmettelemään tuota sinun omistusluetteloa ja jos naputin luvut oikein, sain tulokseksi 146%. Itse kun lasken oman vastaavan listauksen on tulos 99,9%. Tuleeko tuo sadan pinnan ylitys vivulla vai mitä ihmettä, maltatko avata tuota sadan pinnan ylitystä niin oppisin lisää sijoittamisen ihmeellisestä maailmasta (itse kun en käytä luottoa sijoittamisessa eli olen siis vellihousu)?

Oma huomioni salkustasi: Aika hurjalla painolla on Tecnotree tuossa listauksessasi! :face_with_peeking_eye:

3 tykkäystä

Tämmösillä lähdetään tähän vuoteen. Viime vuosi oli aika katastrofi ja en usko että tämä vuosi ainakaan alkaa sen paremmin kuin miten viime vuosi meni. Orocolta ja Origin Materialsilta odotan paljon tänä vuonna, muut laput varmaan jatkavat joko mörnimistä tai romahdusta kuten tähänkin asti.

image

Jotain positiivista jos viime vuodelta niin veroja ei minun tarvitse maksaa seuraavan viiden vuoden aikana vaikka mitä kävisi!

24 tykkäystä

Tällä tähän vuoteen. Enemmän tuli muutoksia kuin ajattelin vuosi sitten. Verohyötyjä tuli otettua muutamasta teknosta kun tippui arvostus ja näiden kelkkaan ehkä lähdetään jossain kohtaa uudestaan. Swedish Match ostettiin pois pörssistä ja näilä rahollla sitten ostin loppuvuodesta muutamaa sellaista osaketta joiden katsoin tippuneen minun ostohintoihin (Alphabet ja Porsche).

15 tykkäystä

Käytän vipua niin sijoitusaste yli 100%. Tecnotreen ylipaino tarkoitus purkaa ja muutenkin hajauttaa salkkua Suomen osalta.

2 tykkäystä


Tällä lähdetään vuoteen 2023. Käteistä tulee triplat tuohon kevään tai kesän aikana, jolloin myös OST täyteen, joten eiköhän ostolinjalla olla isosti myös tänä vuonna.

23 tykkäystä

( 07/2022 salkkukatsaus: Mitä sinulla on salkussa - #3010 käyttäjältä N10 )

Edellinen vuosi päätyi YTD-tuoton suhteen lukemiin 30,49%, josta kiittää saan suurimmaksi osaksi Scorpio Tankersia. Salkku hyvin energia- ja raaka-aine-painotteinen ja vuoden aikana ulkoilutukseen lähtivät mm. Pinterest ja Stratasys - molemmat yhtiöitä, joita edelleen seuraan ja suunnittelen ottavani takaisin salkkuun.

Salkku on edelleen turhan keskitetty, mutta toisaalta edellinen vuosi näytti juuri sen ettei keskittäminen tietyille sektoreille ollut välttämättä huono idea. Scorpio Tankers pysyy reippaassa painossa vielä toistaiseksi, mutta isomman kevennykset aloitan todennäköisesti ensimmäisellä vuosipuoliskolla, jos kurssikehitys jatkuu samanlaisena. Global Atomic on paisunut myös isoksi lisäysten myötä ja toivon jaksavani pitää tästä kiinni pitkäjänteisesti, vaikka meno olisi rajua. (Mikko Leivolle iso kiitos, että vaivautunut jakamaan ajatuksiaan uraanista ja valistamaan meitä muita suomalaisia sijoittajia!)

Barrick Goldia ostin käteisen korvikkeeksi, sillä ostohetkellä riski/tuotto-suhde oli mielestäni hyvä ja ajattelin osingon ja mahdollisen pienen käänteen kurssissa takaavan sen, että rahaa en tulisi helposti häviämään, vaikka päättäisin myydä kaikki osakkeet muutaman kuukauden - vuoden sisällä pois. Golaria otin salkkuuni siinä toivossa, että uutisia uudesta kelluvasta LNG-terminaalista saadaan pian ja kohtalaisen lyhyessä ajassa voisi tästä irrota ihan kelpo tuotto - jos en päädy pitämään salkussa pidempäänkin.

Boreo taitaa olla ainut yhtiö salkussa tällä hetkellä, jota olen henkisesti valmistautunut pitämään pitkään salkussani. Aika näyttää miten yhtiö suoriutuu yritysostoissaan ja voisiko Boreo hieman lieventää tuskaani siitä, että myin Lifcon pois salkustani muutama vuosi sitten.

Mukavaa päästä nollaamaan YTD, vaikka edellisen vuoden lukemassa ei valittamista ollut. Liian pitkään vihertävä prosenttilukema salkussa tapaa kuitenkin saada mielen laiskaksi niin lähden ilomielin “aloittamaan puhtaalta pöydältä” ja katsomaan millaisiin lukemiin tänä vuonna päästään, vaikka hieman pessimistinen olenkin tällä hetkellä osakemarkkinoita kohtaan. Hyviä yksittäisiä kohteita on kuitenkin varmasti aina tarjolla - kunhan ne vain onnistuisi löytämään omaankin salkkuun! Hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille foorumilaisille ja onnea osakepoimintoihin!

40 tykkäystä

Tarkoitus käydä mahdollisimman vähän kauppaa tänä vuonna, katsotaan miten onnistuu. Nyt on ainakin vakkariduuni viemässä aikaa ja aivokapasiteettia veivaamiselta, mikä varmasti edesauttaa kaupankäynnin rauhoittamista.

Tällaisella koostumuksella lähdetään liikkeelle, ja lähtökohtaisesti näihin myös lisäystä palkoista. Osakkeet osastoa ei-kiinnosta-ketään, joten varmaan aika rauhassa saa jatkaa ostoja. :smiley:

28 tykkäystä