Mitä sinulla on salkussa?

Perinteisesti vuoden vaihteessa olen katsonut tarkemmin salkun jakautumista.
Yllätyksekseni prosentit ovat noinkin tasaisesti jakautunueet. Aiemmin syksyllä meni 40000€ rikki suorissa osakkeissa. Tämä edustaa noin 60% sijoitusvarallisuudestani. Loput ovat kustannustehoikkaissa indekseissä joita en oikeastaan seuraile vaan sinne menee kuukausittain aina sama potti. Taidan hieman polkea vastavirtaan kun isompi osa menee suoriin osakkeisiin. Tämän vuoden tuotto suorilla osakkeilla on toki ollutkin selkeästi parempi kuin omilla indeksisijoituksillani.

16 tykkäystä

Jatketaan vuosittaista salkkukatsausta. Vuoristoratainen vuosi 2023 melkein paketissa, joten aika tutkailla vähän salkun sisältöä ja tulevaisuutta. Tänä vuonna kuumeflunssa iski jo muutama päivä ennen joulua, joten siltä osin ei suurta muutosta viime vuoteen…

YTD 2023 +9,02%

Suurimmat omistukset + paino

Evolution 13,9%
Valmet 7,9%
Investor B 5,9%
Better Collective 5,7%
Sampo 5,6%
OP Suomi Indeksi 5,0%

Energiakriisistä selvittiin lopulta vähällä ja koronnostot tosiaan alkoi näkymään kunnolla tämän vuoden aikana. Toki tulevana vuotena korkojen nousu iskee kuluttajiin pahimmiten (nimimerkillä syyskuussa tarkistettu opintolainan 12kk euribor 4,3%), mutta nyt laskuja on jo nähty joka voi tuoda valonpilkahdusta ja helpotusta vuotta 2025 ajatellen mikäli nämä jatkuvat. Oma toive on korkotason tasoittuvan jonnekin 2% tietämille.

Suurin muutos omassa sijoitusstrategiassa oli siirtyminen osakepoimijasta osakesäästäjäksi. Markkinoiden tarkkailu on jäänyt vähemmälle, joka on tehnyt hyvää myös omalle pääkopalle kun ei jatkuvasti seuraa kurssien liikehdintää. Kaksi kertaa kuussa, eli kuun puolessa välissä ja lopussa tarkistan kurssit ja salkun kehityksen siltä varalta löytyykö markkinoilta ostettavaa. Jos ei löydy niin kuun lopussa rahaa indekseihin, rahaa säästöön pahan pörssipäivän varalle ja osa lainan lyhennykseen. Foorumilta olen hiljentänyt Ostin/myin ja Kurssien hämmästelykummastelu -ketjut. Auttaa kummasti fomoiluun ja suosittelen edellä mainittuja muillekin, mikäli huomaat stressaavasi tai ajattelevasi liikaa markkinoiden menoa.

Myös varallisuuden kasvaessa olen alkanut tarkemmin pohtimaan sitä millaisiin kohteisiin rahojani laitan. Vaikka on tullut onnistumisia niin vuosien 2020-2022 välisen kuplautumisen ja kuplan puhkeamisen seurauksena tuli otettua takkiin tuhansia euroja. Näin jälkikäteen katsottuna ei hyvältä tunnu. Toki kuten monet itseäni viisaammatkin ovat todenneet, niin on ehdottoman hyvä tämän tapahtuvan sijoitustaipaleen alkupuolella. Nämä ovat olleet lopupeleissä pieniä summia niistä kerättyyn oppiin nähden.

Olen tänä vuonna allokoinut enemmän varoja indekseihin sekä ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin Investoriin ja Lundbergsföretageniin. Tätä aion harjoittaa myös jatkossakin. Tämä tuo mielenrauhaa kun voi siirtää vastuun lähes pomminvarmaan kohteeseen kuten indekseihin ja itseäni viisaampien tahojen, joilla on vaikuttava track recordi eli sijoitusyhtiöiden käsiin. En kuitenkaan täysin ole saanut sisäistä osakepoimijaani vaimennettua ja tänä vuonna kuitenkin edelleen löytyi mielestäni muitakin hyviä kohteita markkinoilta. Salkkuun palasi Fortum, uutena kohteena Admicom ja Talenom sekä spinnauksen kautta lisätty Mandatum. Nämä ovat 3,6-4,6% painoilla salkussa. Myös aiempia salkussa olleita kohteita kuten KH Groupia, Valmetia ja Evolutionia lisätty vuoden aikana.

Pahimmat pommit salkussa tällä hetkellä ovat rahallisesti, että prosentuaalisesti Embracer -69,55% ja Media and Games Invest -62,30%. Salkusta olen myös alaskirjannut Zignsecin -92,32%, mutta rahallisesti tämä ei ollut onneksi niin suuri menetys ja tämä onkin jäänyt muistuttamaan räntä på räntä aikakaudesta ja isoista virheistä, jotka tein. Kahdessa ensin mainitussa innostuin aivan liikaa nousukauden huipulla ja kokemattomuuttani lisäilin putoaviin puukkoihin aivan liian aikaisin ja tiuhaan tahtiin. Näistäkin on suuri opetus kuitenkin ollut, koska tänä vuonna en ole kumpaakaan enää lisännyt. Toki molemmissa olisi voinut ne tähän mennessä pohjat käydä onkimassa, mutta niitä pohjia oli ongittu jo niin monesti ettei tehnyt mieli lähteä enää pilkille… Embracerissa ja MGI;ssä näen molemmissa vielä potentiaalia, mutta riskihalukkuutta ei ole kuitenkaan enää omistuksia lisätä.

Mainittakoon, että pääsalkun ulkopuolelta löytyy S-Pankin USA indeksirahasto ja Nordnetin puolelta pieni määrä reilu vuosi sitten ostettua Petrobrasia. Harmittaa ettei tuolloin ollut enempää rahaa vapaana sijoittaa…

Kaiken kaikkiaan vaikka on muutamaan kertaan ojassa käyty ja pari kertaa naapuruston aitojen läpi ajettu, niin huhtikuun 2020 lopussa perustettu salkku on edelleen OPn laskelmien mukaan +11,59%. Vertailuindeksi OMX Helsinki GI samalta ajanjaksolta +35,87%. En halua edes tarkistaa miten olisi käynyt jos verailuindeksi olisi jenkkilään… Mutta mennään taas positiivisen kautta. Kaikkien kriisien ja kusetusmarkkinoiden sekä omien hölmöilyjen jälkeen olen edelleen plussalla! Jos iso osa omaisuudesta olisi menetetty niin mieliala voisi olla toinen, mutta tässäkin on hajauttamisen merkitys noussut suureen arvoon. Toiveena on edelleen päästä ainakin indeksiin kiinni, koska salkusta löytyy myös mielenkiintoisia kasvuyhtiöitä kuten edellä mainitut Admicom ja Talenom. Näiden lisäksi edelleen holdaan Smarteyeta, joka saanut viime aikoina tuulta suurien puheiden alle ja omassakin salkussa puskenut melkein jo +/-0. KH Groupista toivon myös menestystä tuleville vuosille, kunhan Indoor toipuu ja siitä päästään eroon joko listautumisen tai myynnin kautta.

Salkussa on tällä hetkellä rivejä enemmän kuin toiveena olisi, mutta näillä ollaan päätetty mennä vuoteen 2030 asti. Toki isot muutokset yhtiöiden toiminnassa voi triggeröidä myynteihin sillä on näiden vuosien aikana salkusta poistunut muitakin yhtiöitä, joista osa voitolla ja osa tappiolla. Tulevaisuudessa omana mielenkiinnon kohteina ainakin tällä hetkellä on spinnauksen kautta pörssiin saapuvat yhtiöt ja IPOjen kautta listautuvat.

Tästä tulikin pitempi kirjoitus mitä olin alunperin ajatellut mutta mennään näillä eväillä. Kiitos jälleen foorumille kuluneesta vuodesta ja toivotaan hyvää pörssivuotta 2024!

Lisätään loppuun vielä muistutus kaikille pysyä kiinni siinä omassa sijoitussuunnitelmassa. Markkinoilta löytyy monenlaisia erilaisia sijoittajia, joista osat ovat lyhyellä ja toiset pitkällä tähtäimellä mukana. Ei kannata liikaa katsella muiden pöytiin vaan keskittyä omaan tekemiseen kurinalaisesti ja reflektoiden. Omalla salkullani en voi vielä henkseleitä paukutella, mutta katsotaan onko tilanne toinen vaikka jo silloin vuonna 2030.

69 tykkäystä

2023 Q4 salkkupäivitys:

Evolution gaming 9.9 %
Kamux 7.5 %
QT 6.2 %
Talenom 5.8 %
Revenio 5.7 %
Harvia 5.3 %
Svenska Handelsbanken 5.2 %
Puuilo 3.5 %
Sampo 3.4 %
Tractor Supply 3.4 %
Tieto 3.4 %
EQ 2.9 %
Mandatum 2.8%
Fortum 2.5 %
Gofore 2.3%
Admicom 1.6 %
Exel 1.3 %
Berkshire Hathaway 1.1 %
Fastenal 0.9 %
Efecte 0.5 %
Sandvik 0.4 %
Graco 0.4 %
ADP 0.4%
Nordea 0.3 %

Käteinen/korkosijoitukset 11.8%
Loput rahastoja ja ETF:iä (Seligson, Pyn Elite, Splitan, EUNL, Seligson & Co OMX Helsinki 25)

Uudet yhtiöt salkuuun: Mandatum, ADP
Lisäykset: Revenio, Gofore, Talenom, Qt, Tieto, Admicom, Evo, Fortum, eQ, Berkshire Hathaway
Uusi rahasto: Spiltan Globalfond Investmentbolag
Kevennykset: Qt, Harvia

Tällä kvartaalilla tuli tehtyä taas hyvin runsaasti ostoja. Vipu meni minulle hyvin epätavallisesti päälle joksikin aikaa, mutta kertaluonteinen muuhun toimintaan liittynyt lisäys sijoitusvarallisuuteen muutti salkussani vivun lopulta nettokassan puolelle. Ostotoimeksiannot painottuivat vahvasti kvartaalin alkupuolelle. Joulukuun loppupuolella ehdin tekemään kurssien noustessa jo pari pientä kevennystäkin Harvian ja Qt:n riveille. Kassa voi tämän hetken markkinatilanteeseen nähden hieman liian paksusti, ja olenkin heti valmis jatkamaan ostoja, jos kurssit vaan osoittavat laskettelun merkkejä.

Suurimmat lisäykset tein Mandatumiin, Goforeen ja Revenioon. Sampon jakautumisen jälkeen alkuperäinen suunnitelma oli myydä kaikki Mandatumin osakkeet jollakin aikavälillä pois, mutta päädyinkin laittamaan Mandatum-merkkiset ostohousut jalkaan kurssien laskettua odotuksiani alemmaksi. Positio ei kuitenkaan ole livahtanut ns. “pitkään salkkuun”. Näin bullerosijoittajalle Mandatumin liiketoiminta on hieman vaikeaselkoista ja monimutkaista. Laskuperustekorkoinen vakuutuskanta ja sen sulaminen tuo yhtiöön oman pikantin vivahteen. Vaikka osinko onkin hyvin rapea, epätyypilliseen suomalaiseen tapaan en siitä pidemmän päälle ainakaan tällä kertaa innostu.

Salkussani on nyt toinenkin yhtiö (ADP) enemmän verrattuna syyskuun loppuun. ADP:n kurssi laski osto-ohjelman aloituskynnykselle, joten painoin liipasinta. Salkkuni rivien määrä on nyt aivan liian suuri, kuten se on ollut jo vähän aikaa. Useista laadukkaista yhdysvaltalaisista yhtiöstä olen onnistunut saamaan vasta aloitusposition. ADP:n, Fastenalin, Gracon ja Sandvikin osuudet ovat tällä hetkellä aivan mitättömät. Jään toistaiseksi odottelemaan kyseisten yhtiöiden paluuta järkevimmille arvostustasoille. Mielelläni myisin muutaman huonommin suorittaneen yhtiön pois salkusta, mutta en näillä hinnoilla. Aioinkin jo jossain vaiheessa vaihtaa Efecten koko position Admicomiin. Sen jälkeen Admicomin kurssi on noussut selkeästi ja Efecte on hieman tippunut.

Hieman Goforesta. Kasvu on Goforen sana. Viime vuosien kovat kasvuluvut yhdistettynä korkeaan sijoitetun pääomantuottoon ja liikevoittomarginaaliin on vakuuttavaa ja kertoo laadusta. Velkaa ei ole. Goforelle kova kasvu tulevaisuudessa on samalla uhka ja mahdollisuus. Miten kasvun hallinnassa onnistutaan tulevaisuudessa? Tuleeko työnantajan imago rapautumaan, kun yhtiön koko kasvaa? Miten byrokratian lisääntyminen vältetään? Miten seuraavat stepit kansainvälistymisessä onnistuvat? Tullaanko yrityskaupoissa jatkossakin onnistumaan vai erehdytäänkö haukkaamaan liian suuri pala kerralla? Toivottavasti kohdalle ei vaan satu erityisen hapan pala. Toisaalta kasvu vähentää riippuvuutta suurista asiakkaista. Voisin hyvinkin ostaa vielä hieman lisää Goforea.

En tehnyt viime vuonna(kaan) uudenvuodenlupauksia, mutta tavoitteeni oli tehdä vuoden 2023 aikana vähemmän kauppoja. Perisyntini on ostella/myydä osakkeita hieman liian pienissä erissä. Ostotoimeksiantojen määrä väheni hieman viime vuodesta. Myyntitoimeksiantojen määrä sen sijaan väheni reilusti. Salkusta myytiin kerralla pois kaksi yhtiötä (Stockmann ja Valmet). Harvialle ja Qt:lle tehtiin lisäksi kevennyksiä. Lyhyitä veivejä tein vuoden aikana vain kerran (Qt). En kuitenkaan ajautunut lyhyen pelin korvikkeena pelaamaan vuoden aikana veikkauksen pelejä. :slight_smile: En tee myöskään vuodelle 2024 uudenvuodenlupauksia. Laitan kuitenkin tavoitteeksi yhtiöiden määrän pienentämisen salkussani. Huono skenaario on, että en saa myytyä heikompilaatuisia yhtiöitä pois salkustani, mutta uusille hyville yhtiöille avautuu ostopaikkoja.

Laitetaan vielä tänne muistiin, että Indereksen sivuilta laskettu Indereksen seuraamien yhtiöiden P/B 2023 mediaani on 1.73, osta-suosituksia Indereksellä on 27 kpl ja myy 8 kpl. CNN:n Fear & Greed index on tällä hetkellä 77 (Extreme greed).

30 tykkäystä

Pääosin kuukausisäästöllä jatkettu indeksisalkun kasailua. Viimeisistäkin suorista osakkeista luovuttu kuluvana vuonna. Positiot suurimmasta pienimpään:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
Invesco NASDAQ-100 ESG UCITS ETF Acc
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF
Xtrackers MSCI World Materials UCITS ETF 1C
Xact Norden UCITS ETF
Seligson & Co omx Helsinki 25 ETF
Franklin FTSE India UCITS ETF

ETF:iä, jotta ei ole naimisissa välittäjän kanssa. Useita, jotta mahdollisuus superluottoon tarvittaessa. Positioiden maksimimääränä olen aina pitänyt kymmentä, eli jokunen vielä mahtuu. Kulut tällä salkulla 0,21%. YTD 2023 +22%.

33 tykkäystä

Vuoden lopun salkun jakauma on nyt (suluissa tilanne 7/2023):
Suorat osakkeet 53% (2023-07 tilanne 50%)
ETF/Rahasto 47% (50%)

ETF/Rahastosalkku sisältää:
Nordnetin pohjoismaisia “superrahastoja” 37%
ETF:ä maailman laajuisesti 28%
Seligsonin osakerahastoja 27%
Korkorahastoja 8%
=100%

Suorat osakesijoitukset:

Sampo jatkaa selvästi isoimpana Mandatum spinoffista huolimatta. Lisäsin Mandatumia myös pari pientä erää listauksen ensimmäisten päivien aikana.

Kesän jälkeen ostoja on tehty paljon kurssilaskusta johtuen. Kokonaan uutena salkkuun palasi Fortum muutaman vuoden tauon jälkeen - nyt n 4% painolla. Keskoa on lisätty parissa erässä ja sen osuus salkusta nousi päälle 5%. Lisätty myös Talenomia ja Intrumia viimeisen puolen vuoden aikana.

Salkusta on myyty pois First Internet Bank - tämä oli tarkoituksenakin olla vain lyhyeen pitoon ja otin pienen voiton tästä. Revenion myin myös pois heikon osavuosikatsauksen jälkeen n. 24 eur hintaan. Nokiaa ja Nordeaa on hieman kevennetty.

Salkun tuotto koko vuodelta oli heikko suuren Suomi painotuksen vuoksi. Suorat osakkeet oli -4% pakkasella ja laskua johti etenkin Tecnotree, Intrum sekä Nokia.
Hajautus rahastoihin nosti koko salkun tuoton n. 1,7%, johon ei voi olla tyytyväinen, mutta sentään positiivinen vuosi.

Viime vuoden lopussa lupasin tehdä vähemmän kauppaa, mutta sitä on jälleen tullut tehtyä aivan liikaa. 2024 vuoden aikana tarkoitus on kasvattaa edelleen rahastoja ja ETF sijoituksia tasaisesti kk-säästöohjelmilla. Osakkeita ostelen tasaisesti ja mikäli saataisiin isompaa laskua niin limiitti on Nordnetissa valmiina. Hieman sitä hyödynsin myös 2023 syksyllä syys-marraskuussa, mutta loppuvuoden nousun myötä nollasin limitin ja kasvatin käteispainoa hieman.

18 tykkäystä

Mulla on hieman monotonisempi tuo piirakkadiagrammi.
Luotto on kuitenkin vahva, että päihitän tällä salkulla Helsingin pääindeksin pörssivuonna 2024.
Salkku on ”kasattu” joulukuun 2023 aikana. Ensimmäinen osto 1.12 ja viimeinen tänään.

Ainiin. Vaimon ja tyttären salkut näyttää identtisiltä. Hoidettiin sekin puoli kuntoon tässä vuoden viimeisenä pörssipäivänä.
Asumme käytännössä Nokian Renkaiden ”takapihalla”. Tehtaan/pääkonttorin valot näkyy tästä olkkarin ikkunasta oikein hyvin.

90 tykkäystä

Tässä on puolivuotiskatsaus ja vuosikatsaus. Salkun koko on reilut 22 tuhatta euroa.

Sisällysluettelo

Ostot
Myynnit
Salkku
Kehitys
Riskit
Strateginen tarkastelu
Osakkeet

Yhtiöt

Tokmanni
Titanium
Mandatum
Lifeline SPAC
Sampo
Tesla
Berkshire Hathaway
Puuilo
Inderes
Grafton
Synsam
OmaSp
Nike
Modulight

Rahastot
USA indeksi
Kehittyvät markkinat
OP-Aasia indeksi
Osuuskunnat
Korkokori

Ostot puolen vuoden aikana:

Osakkeet:
• Tokmanni
• Sampo
• Inderes
• Titanium
• Modulight
• Puuilo
• Mandatum
• Lifeline SPAC 1
• Berkshire Hathaway B
• Nike
• IRSA Inversiones y Representaciones ADR

Rahastot:
• Handelsbanken Usa Indeksi
• Storebrand USA A Eur
• OP-Aasia indeksi
• Phoebus
• Tropico LatAm
• Nordnet Indeksfond Norge

ETF:
• Invesco S&P SmallCap 600 UCITS ETF
• Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF

Korkorahastot ja -ETF:
• OP-Korkosalkku
• Euro Corporate Bond
• Euro-obligaatio
• Xtrackers II EUR High Yield Corp Bond UCITS ETF

Osuuskunnat:
• Metsäliiton osuuksia

Myynnit puolen vuoden aikana:

Osakkeet:
• Tokmanni
• Sampo
• Mandatum
• Modulight
• Grafton
*Oma Säästöpankki

Salkku:


Tavoitteena on ollut kasvattaa USA:n ja rahastojen osuutta. Siksipä ei ole kovinkaan yllättävää, että USA indekseistä tuli suurin omistus.


Sain vihdoin kaikki tuotteet eriteltyä palkkeina myös ne epähuomiossa hankitut. Rivimäärä on 39. Se lähti voimakkaaseen kasvuun, kun keksin, että taulukko-ohjelmassa on rajattomasti rivejä.

Salkun kehitys:

Kuvaan salkun kehitystä viikkopylväinä euroina. Olen tyytyväinen salkun kehitykseen.


Vaaleansininen on sijoituksen määrä. Kumulatiivinen tuotto näkyy vihreänä. Kun pylväs lähtee punaisena salkku oli kokonaisuudessa tappiolla.

Tein 2023 noin 320 euron luovutustappion myynneistä.

Riskit ja riskien hallinta:

  • Ensimmäinen kysymys on varmaan, miten tämän hörhön kuva liittyy salkkuni riskeihin. Valitettavasti hyvin merkittävästi, koska kyseessä on omakuva. Riskit ovat nähtävästi myös koholla.
  • Koripalloharrastus voi olla positiivinen asia, ellei kyseessä ole sitten cossaus.
  • Jaa, se onkin cossausta.
  • Jokainen voi miettiä antaisiko tälle tyypille täyden valtakirjan salkun hoitoon.

Pääperiaatteet salkun riskien hallinnassa on:

  • Keskeinen tavoite on Suomi-riskin pienentäminen. Tarkoituksena on kasvattaa USA-paino osakkeissa samalle tasolle kuin Suomi.
    alueet
    Pohjois-Amerikan kasvatus on sujunut hyvin. Pitää muistaa, että Suomen osuudessa on myös osuuskunnat ja listaamattomat yhtiöt (vaalean sininen) .

  • Pyrkimys salkun eriyttämiseen muusta taloudesta.

  • Varojen hajauttaminen eri palvelun tarjoajille.

  • Ajallinen hajauttaminen.

  • Rahastojen hyödyntäminen. Tavoitteena on lisätä rahastojen painoarvoa allokaatiossa.

  • Riittävä likviditeetti.

  • Käteispuskuri


Strateginen tarkastelu

Allokaatio:
Osakkeet 40 %
Rahastot 32 %
Listaamattomat yritykset 4 %
Osuuskunnat 18 %
Korot 5 %
Salkussa ei ole käteistä.


Allokaation kehitys

Salkkuni allokaation palautusarvot uusina sijoituksina:
Suojan lisäys 1705 euroa
Osakkeiden vähennys 3168 euroa

Ensi vuonna on tarkoitus edetä riskisemmällä allokaatiolla eli siihen nähden ollaan ihan hyvällä uralla.

Likvidoimisprosentti 78%
Jätän likvidoimisprosentin ulkopuolelle vaikeasti tai hitaasti likvidoitavat kohteet:
-Osuuskuntien tuotto-osuudet
-Listaamattomat yhtiöt

Osinkoa maksavat yhtiöt 67%
Tässä on mukana listatut ja listaamattomat osakkeet, jotka maksavat osinkoa.

Suojaamattomuusarvo 6,41%
Tämä arvo on toteutuneen salkun koon ja suojan laskentaan käytettävän tavoitearvon välinen erotus prosentteina.

Uudet sijoitukset ja lunastukset vuonna 2023
uudetsijoitukset


Osakkeet


Tein suuret myynnit Tokmannista ja OmaSp:sta. Näissä olen käyttänyt viime vuoden vertailuluvun sijaan kokonaissijoituksen määrää. Jos jossain vaiheessa ehtisin fiksaamaan näitä pylväitä.

Tokmanni

Tausta:

Idea Tokmanniin tuli, kun lehdissä kerrottiin, että paikkakunnalleni on tulossa uusi päivittäistavarakauppa. Päättelin, että tämä on todennäköisesti Tokmanni ja niin se olikin. Toisena kiinnostavana omistajanäkökulmana olen pitänyt myös Tokmannin yhtiökokouksia ilmaisämpäreineen. Nyt kun nämä asiat alkoivat toteutua, olen koittanut keksiä uusia syitä position pitämiseksi. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää, ettei Tokmanni pysy keskeisimpänä sijoituskohteenani. En ole kuitenkaan tekemässä mitään äkkiliikettä tämän suhteen.

Brändi:

Tokmanni toimi isojen fuusioiden jälkeen hetken aikaa monella brändillä. Vapaa Valinta oli täällä se paikallinen brändi, joka fuusioitui Tokmanniin. Tarjoustalo ja Robinhood olivat jopa tarjolla koko kauppaketjun nimeksi. Lopulta sitten päädyttiin Tokmanniin ja kaikki ketjun myymälät uudistettiin Tokmanneiksi. Viime vuonna ja etenkin tänä vuonna Tokmanni Groupista on tullut jälleen monen myymäläbrändin toimija.

Tokmanni on avannut kuusi Miny-myymälää, jotka täydentävät lähes neljääkymmentä Miny-osastoa. Miny on Tokmannin oma brändi, joka myy etenkin nuorille naisille suunnattua tavaraa. Täytyy tähän sen verran huomauttaa, että maakuntani on vielä ilman Minyä, vaikka verkosto jo onkin melko kattava.

Tänä vuonna Tokmanni osti melko yllättävästi kenkäketjut Click Shoesin ja Shoehousen. Näistä muodostuu noin 30 myymälän ketju. Lisäksi Tokmanni toi Click Shoesin kenkävalikoiman omana osastona 120 Tokmanni-myymälään.

Tokmannin suurin hankinta oli Dollarstore Ruotsista. Dollarstore toimii Tanskassa nimellä Big Dollar, sillä Tanskassa Dollarstore-nimi on käytössä vieraalla toimijalla. Pidin paljon tästä Tokmannin hankinnasta, koska se sai nyt valmiin ketjun ja brändin. Näin Ruotsissa ei tarvitse lähteä nollasta liikkeelle. Täytyy sanoa, että alku vuonna pohdin, miksei Tokmanni tekisi tällaistä Grafton-tyyppistä liikettä, jos aikoo ulkomaille laajentua.

Riski:

Tässä tosiaan tapahtui tietynlainen informaatioriski, kun suomenkieliset webcastit loppuivat. Nyt kun yhtiö on muutoksessa, olisin kaivannut enemmän informaatiota, mutta saankin informaatiota vähemmän. Mietinnässä on millä painolla yhtiö jatkaa portfoliossa. Tokmannin positio on jaettu sekä OP:n että Nordnetin salkkuun. Yhtiön velkaisuutta on pidetty yhtenä riskinä, mutta suurin ongelma onkin vertailuarvoissa, jotka soveltuvat huonosti yhtiöön, jolla on paljon vuokravastuita. Minusta yhtiön riskitasoa vähentää pitkällä aikavälillä laajentuminen Ruotsiin ja Tanskaan, koska näin Tokmanni ei ole enää pelkästään suomalaisen kuluttajan varassa.

Titanium

Tausta:

Hain kovasti tietynlaista kiinteistönäkökulmaa salkkuuni. Viimein valitsin erityisesti Hoivakiinteistörahastosta tunnetun Titanium-yhtiön. Valinnan oikeellisuus vahvistui Baltian kiinteistörahaston lanseerauksen yhteydessä.

Brändi:

Titaniumin brändissä on hieman ongelmia tunnettavuuden kanssa. Suurin osa asiakkaista käyttää Titaniumin etenkin suurimpia kiinteistörahastoja mausteena omissa salkuissaan ja Varainhoito -rahasto on jäänyt hyvin pieneksi. Voidaankin kysyä kuinka sitoutuneita asiakkaat ovat Titaniumiin.

Riski:

Titaniumin suurimmaksi riskiksi on kuvailtu tilanne, jossa rahastoihin sijoittaneet suurella joukolla lunastavat osuutensa rahaksi. Itse kuitenkin uskon, että löytyy tietynlainen turvavalli myynteihin, koska esimerkiksi defensiivinen hoivarahasto tuo hyvin mukavaa hajautusta salkkuun. Titanium on myös yksi vahvimmista osingon maksajista.

Mandatum

Tausta:

Mandatum tuli salkkuun Sammon jakautumisen myötä. Alkuperäinen suunnitelma oli pitää tämä OP:n salkussa ja vähitellen lisäillä ja tutustua yhtiöön. Yhtiöllä on kuitenkin korkea lainoitusaste Nordnetissa. Siksi siirsin tämän Nordnetiin.

Brändi:

Henki-Sampo muutti nimensä Mandatumiksi 2008. Samalla henkivakuuttamisen rinnalle tuli varainhoito.

Riski:

Korkea lainoitusaste ja isot osinko-odotukset kertovat, ettei tämä kovinkaan korkea riskinen sijoitus ole. Toisaalta pitää muistaa, että Sampo halusi eroon tästä liiketoiminnasta. Sampo on kuitenkin muuttunut kovasti siitä ajasta, kun aloitin sijoittamaan siihen. Tästä ei siis voi vetää mitään pitkälle johdettuja johtopäätöksiä. Hyvä asia sijoitukselle on johdon sitoutuminen yhtiöön omistamisen kautta. Suurimmaksi riskiksi jää oma osaaminen. Salkussani on myös melko korkea finanssipaino, vaikka finanssiyhtiöni toimivat varsin eri kulmilla.

Lifeline SPAC 1

Tausta:

Tämä on salkussani tietynlaisena kokeiluna. Minulla on suuret toiveet tämän onnistumiseen, jotta saisin tämän pois suojasta muiden osakeyhtiöiden joukkoon. Erityisesti olisin kiinnostunut teknologiayhtiöstä, koska ne puuttuvat salkustani.

Brändi:

Kurssin laskettua alle 10 euron voidaan todeta, että henkilöbrändien ja Lifeline Venturesin kultaisen kosketuksen arvo on nolla euroa. Kyseessä on siis listattu rahasäkki.

Riski:

Osake kuuluu suojaani. Olen edelleen lisännyt tätä kympin alta. 9,50 euron taso on kuitenkin pysynyt hyvin ja osake on ollut hyvin defensiivinen. Suurin riski on, ettei ostettavaa yhtiötä koskaan löydykään. Kyllä jotakin pian pitäisi tapahtua, koska haluan teknologiayhtiön salkkuuni.

Sampo

Tausta:

Niin vihdoin pääsin yhtiökokoukseen ja piti keksiä Sammolle uusi rooli salkkuun. Sampo on nyt peruskivi Nordnetin salkussani.

Brändi:

If on yhä merkittävämpi osa Sampoa. Björn Wahlroos sanoi kuitenkin että Sampo pysyy Sampona.

Riski:

Veivasin Sammon OP:n salkusta Nordnettiin. Sampo kuuluu todennäköisesti vähäriskisempien osakeomistusteni joukkoon.

Tesla

Tausta:

Tietynlainen Elon Musk -fanituspositio. Nykyisin puuttuu monista rahastoista. Minultakin löytyy vain yhdestä rahastosta. Siksi tuntuukin, mikäli haluan jatkaa indeksityyppistä sijoittamista, että tulee tätä hieman omistaa suoraan, koska harvasta rahastosta tätä löytyy. Pohdin myös keventämistä, mutta tällä hetkellä näyttää, että on paremminkin lisäyksen vuoro. Etenkin jos haluan pitää tätä edelleen ylipainossa.

Brändi:

Tesla on arvokkain brändi salkussani. On myös maailman arvokkain autobrändi.

Riski:

Totta kai tämä on isoriskinen sijoitus, mutta pidän myös isona riskinä olematta kokonaan omistamatta tätä, kuten tekee iso osa rahastoistani.

Berkshire Hathaway

Tausta:

Olen jo useamman vuoden ajatellut salkkuuni Nordnetin black friday -kampanjasta. Viime vuonna vihdoin onnistuin ja tänä vuonna lisäsin. On hyvä lisä USA-salkkuun.

Brändi:

Varmaan osana laatusijoittamista, joka oli edesmenneen Mungerin osaamista, Berkshire omistaa paljon vahvan brändin yhtiöitä. Päällimmäisenä mieleen tulee Apple ja Coca-Cola. Muita ovat muun muassa Kraft Heinz, Duracell ja Amazon.

Riski:

Berkshire Hathaway kuuluu salkussani itsessään tasapainoiseen ryhmään, johon en allokoi lisää suojaa. Onhan tällä hyvä träkki. Mungerin kuoleman jälkeen tulee yhä ajankohtaisemmaksi sukupolvenvaihdoksen onnistuminen.

Puuilo

Tausta:

Puuilon antiin osallistuin varmuuden vuoksi, jos vaikka Tokmanni myydään pois jossain vaiheessa, niin keskittyisin Puuiloon sen sijaan. Minun on vaikea seurata yhtiöitä ollenkaan ilman omistusta. Tarkoitus on aloittaa osakkeiden lisäykset.

Brändi:

Puuilon on klassinen halpaketju, jossa halpuuden tunne tuodaan ahtailla ja askeettisilla myymälöillä. Kyllähän siellä on laaja valikoima. Kasvava myymäläverkosto ja tarttuva mainonta mahdollistaa brändin tunnettavuuden kasvattamisen.

Riski:

Puuilo tuo hajautusta isoon Tokmanni-positioon. On vahvat luvut. On osinkoyhtiö myöskin. Puuilo on pärjännyt Tokmannia paremmin nyky-ympäristössä.

Inderes

Tausta:

Inderesin tuottama sisältö ja tämä foorumi sai minut myös osallistumaan listautumisantiin. Olen säännöllisesti tätä lisäillyt.

Brändi:

Inderesin brändi on tunnettu Suomessa. Onnistuuko sama Ruotsissa tai Tanskassa?

Riski:

Uskon kun on paljon tietämystä muista firmoista, niin osataan pitää huolta myös omasta yhtiöstä. Yhtiömäärän pieneneminen Suomessa on yksi riskeistä. Tänä vuonna on ostettu aika monta firmaa pois Helsingin pörssistä ja muutama yhtiö keikkuu konkurssin partaalla. Lisäksi IPOja ei ole näkynyt. Onkin varsin keskeistä, että yritys onnistuu pohjoismaisessa strategiassa. Tätäkin tuli ostettua liian kalliilla ja taitaa olla suurin miinusrivi salkussa.

Poistin tästä tekstin miten tulen passivoitumaan foorumilla ja mistä syystä. Otan tähän asiaan vielä lisää etäisyyttä ja jaan Petra Pietilän blogin Miljoonasalkkuja glorifioivat sijoitustarinat eivät edistä kansankapitalismia. Oikeastaan jo se, ettei tätä ole jaettu kertoo aika paljon tästä foorumista ja yhteisöstä.

Grafton

Tausta:

Nordnetin avattua mahdollisuuden sijoittaa Lontoon pörssiin kampanjakuun aikana sijoitin Grafton gruopiin, koska minua harmittaa, että kaikki myydään ulkomaille. Grafton osti siis 2021 IKH:n. Ostin siis palasen takaisin Suomeen, mutta myöhemmin Nordnet sulki kaupankäynnin tältä osakkeelta. Tämän tähden siirsin yhtiön salkussani Nordnetista DEGIROon.

Brändi:

Graftonilla on lukuisia brändejä. Kiinnostavaa on mitä se tulevaisuudessa ostaa Pohjoismaista. IKH tuskin jää ainoaksi hankinnaksi. Graftonin tytäryhtiö Chadwicks osti Irlannista Rooneys Homevalue -yhtiön. Ostos oli pieni, mutta vahvistaa Chadwicksin maantieteellistä asemaa Irlannissa.

Riski:

Yhtiö on sisäisesti hyvin hajautettu niin liiketoiminnan kuin maiden kanssa. Yhtiö ostaa omia osakkeita ja jakaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa.

Synsam

Tausta:

Tämä oli kiinnostava listautumisanti. Olen myös Synsamin pitkäaikainen asiakas.

Brändi:

Synsam on johtava optikkobrändi Ruotsissa, mutta Suomessa tässä ollaan kaukana. Kovasti tehnyt työtä vastuullisuudessa muun muassa silmälasituotannon siirron aloittaminen Aasiasta Ruotsiin.

Riski:

Synsamin tuotoista iso osa tulee kuukausittain maksettavilla sopimuksilla. Lupasi olla osinkoyhtiö myös. Suomessa on kasvun varaa runsaasti. Osake on laskenut kovaa. Näyttää siltä, ettei yhtiön tekeminen ole riittänyt markkinoille. Lisäksi mukana osakkeessa on valuuttariski, kun kruunun arvo on laskenut. Hyvä asia on kuitenkin, että Synsam operoi kaikissa Pohjoismaissa.

Oma Säästöpankki

Tausta:

Tämän hommasin salkkuun Sammon omistaman Nordean tilalle. Myös kotiseudulla tapahtunut fuusio vaikutti hankintaan. Jouduin kuitenkin pienentämään positiotani Mandatumin tullessa salkkuun. Tavoitteena on kuitenkin alkaa tätä hiljalleen lisäilemään.

Brändi:

Tämähän on löytänyt oman markkinaraon, kun isot pankit digitalisoivat palveluitaan ja kilpailevat hinnalla. Tarjotaankin palvelua asiakkaan haluamalla tavalla vähän kalliimmalla hinnalla. Brändi on hyvin pärjännyt asiakastyytyväisyydellä. Törmään nykyään itsekin pankkeihin pettyneisiin tahoihin, jotka vaihtavat Oma Säästöpankkiin.

Riski:

Pieni mutta nopeasti kasvava pankki. Vielä on pieniä pankkeja Suomessa, jotta OmaSP voi tehdä superkannattavia yritysjärjestelyjä, vaikka mahdollisuudet alkavat käydä vähiin, koska Säästöpankki-ryhmä ja POP-pankki ovat tehneet tietynlaisia järjestelyjä. Maksaa myös pientä osinkoa, mutta keskittyy kasvuun. Luottotappioita pelätään nyt kovasti, mutta olen itse luottavainen, että OmaSp selviää näistä hyvin. Oma positioni on kuitenkin pieni tällä hetkellä.

Nike

Tausta:

Tuli seurattua liikaa koripallodraamaa ja sorruin mainosten orjaksi. Täytyy sanoa, että tuotesijoittelu on silmille pistävää - Nike tässä päällimmäisenä. Tarkastelen sijoitusta suhteessa Global Top 25 Brands ja USA-indeksi -sijoituksiin. Nike on täten hieman ylipainossa, mutta uskon että esimerkiksi Apple on selvästi suurempi sijoitus, etenkin jos huomioi Berkshire Hathawayn salkun.

Brändi:

Nike on maailman arvokkain vaatebrändi etenkin, jos jättää luksuksen pois. Toki arvioita brändien arvosta on monia. Toinen Niken omistama brändi on Converse. Nike on myynyt pois muut tytäryhtiöt keskittyen Nike -brändiin. Ymmärtääkseni myös Jordan-brändille on avattu omia myymälöitä Yhdysvaltoihin

Riski:

En pidä tätä kovinkaan riskisenä sijoituksena. Positioni on myös melko pieni. Lisäksi Nike maksaa kvartaaliosinkoja ja osinko on kasvanut vuosittain yli 20 vuoden ajan. Yhtiöllä on korkea hinnoitteluvoima ja asiakaspohja on keskimääräisesti parempituloisia. Kiina on ehkä suurin riski, jos Kiina aloittaa aggressioita Taiwania kohtaan. Se on merkittävä markkina Nikelle ja tuotantoakin on Aasiassa.

Ympäristöasioissa yritys on pärjännyt hyvin ja käsittääkseni tuotannon työntekijöiden oikeuksia on otettu paremmin huomioon kohujen jälkeen, eikä vastuuta sälytetä esimerkiksi lapsityön käytöstä pelkästään alihankintaketjuun.

Modulight

Tausta:

Modulightista kiinnostuin heti ensimmäisestä IPO:n liittyvästä Teams-tilaisuudesta lähtien. Halusin sen pitkään pitoon, enkä halunnut spekuloida IPO-pompulla. Yhtiö on mielenkiintoinen, vaikka alasta en mitään ymmärrä.

Brändi:

Sijoittajapiireissä pidetään Nokia-areenan yhtiönä ja sarjaepäonnistujana. Kyllähän se omituista olikin kuin huippuhyvä yhtiö muuttui listautumisen jälkeen jatkuvasti huonompia lukuja esitteleväksi epäonnistujaksi. Toivottavasti brändi on kunnossa asiakkaiden silmissä. Minusta ainakin tuntuu, että brändi ei ole kovinkaan tunnettu.

Riski:

Tämän tapainen terveysteknologia taitaa olla varsin korkea riskistä. Projekteissa on pienet onnistumisen mahdollisuudet. Lisäksi tunnen alaa erittäin huonosti. Yhtiön vahva kassakin alkaa huveta, ellei vihdoin saada projekteja kaupallistettua. Jos edessä on uusi anti, nykyisten omistajien omistukset sulaisivat murto-osiin. Olenkin pyrkinyt hieman liikuttelemaan osakkeita, etten kerralla putoa pohjiin. Kaikki myynnit ovat kuitenkin olleet tappiollisia, mutta kuitenkin korkeammalla myyty kuin nykyinen kurssitaso. No ostotkin on korkeammalta tasolta.


Rahastot

USA indeksi


USA indeksi koostuu viidestä eri tuotteesta, josta keskeisin on LähiTapiolan USA Ilmastoindeksi. Hankin tähän lisää pienyhtiönäkemystä Invesco S&P SmallCap 600 UCITS ETF kautta, joka on Russellia halvempi tuote. Kuukausisäästöt menee Handelsbankenin ja Storebrandin rahastoihin. Kesäkuun loppussa mietin miten jatkan USA indeksiin sijoittamista.

Kehittyvät markkinat

kehittyvät
Sijoitan kehittyviin markkinoihin neljän ETF:n, kahden aktiivisen rahaston ja yhden osakepoiminnan avulla. Turkki ETF nousi aluksi nopeasti, mutta on laskenut huipuista melko paljon. Osakepoiminta IRSA sijoittaa Argentiinan kiinteistöihin. 2024 on tarkoitus keskittyä aktiivisten rahastojen kasvattamiseen keskittyen Tropico LatAm -rahastoon.

En pysty pois sulkemaan Spotify-kuuntelun vaikutusta kehittyviin markkinoihin sijoittamiseeni.


Manga on turkkilainen bändi ja Wolf(s) taiwanilainen. 2 ja 3 lisää seuraavassa Op-Aasia osuudessa. Käärijä on Suomi-poiminta.

OP-Aasia indeksi

Tässä rahastossa Japanin osuus on noin 70 prosenttia. Ja koska olen tosikkoluonteinen, niin tosiaankin analysoin piilotetussa osiossa eri japanilaisen populäärikulttuurin tuotoksien ja ilmiöiden vaikutuksia OP-Aasia sijoituksiin.

Japanilaisen populaarikulttuurin vaikutus OP-Aasia indeksiin sijoittamiseeni vuonna 2023


Jokainen lisäys näköjään on täysin jäljitettävissä tiettyyn leffaan tai tapahtumaan.

Aya ja noita

Ostin ja katsoin DVD-tallenteen tästä tammikuun loppupuolella. Studio Ghibli on tunnettu laadukkaista anime-elokuvista, mutta ohjaaja Goro Miyazakin leffojen laatu on heittelehtinyt varsin paljon. Oikeastaan ihmettelen, miksi hän ohjaa. Minusta se ei pelkästään riitä, että on ohjaajalegendan Hayao Miyazakin poika. Sydämen kuiskauksen ohjaajasta Yoshifumi Kondōsta piti tulla Hayao Miyazakin ja Isao Takahatan seuraaja, mutta hän kuoli nuorena. Hayao Miyazaki palasi uudestaan ohjaajan pallille. Mutta onhan Ghiblillä muitakin kykyjä, joiden ohjaukset ovat onnistuneet paremmin kuin Goron. Aya ja noita on armottoman tylsä leffa. Oikeastaan minun on hyvin vaikea pysyä hereillä varsin lyhyen elokuvan aikana. Käsikirjoitus jää junnaamaan paikalleen. Kun ensimmäinen mielenkiintoinen asia tapahtuu leffassa, läväytetään heti sen jälkeen lopputekstitykset naamalle.

Päähenkilö Aya on vaikeasti samaistuttava, koska hän aivan liian laskelmoiva ja ilkeä. Tarinassa hän ei saa minkään näköistä opetusta, vaan hän oikeastaan hykertelee lopussa, että kuinka hän on saanut kaikki pyörimään pikkurillinsä ympäri. Oikeastaan kökköön ja muoviselta näyttävään tietokoneanimointiin ei kiinnitä ollenkaan huomiota, kun käsikirjoitus ja hahmojen kehitys ontuu pahasti. Ärsyttävää leffassa on myös viittaukset muihin Ghibli elokuviin. Ainakin Henkien kätkemään ja Kikin lähettipalveluun viitataan. Satoshi Takeben soundtrack on kuitenkin erinoimainen, mutta siitä kannattaa nauttia ilman visuaalista puolta.

Leffa aiheutti harvinaisen pitkän jakson, jolloin en lisännyt sijoituksia OP-Aasia indeksiin.

Suzume


Kuvan lähde Finnkino
Loppukeväästä kävin katsomassa Suzumen leffateatterissa yhdessä siskon kanssa. Makoto Shinkain uusin leffa oli kyllä hyvä, mutta ongelmana on hänen aivan erinomainen Your name, joka nostaa riman korkealle ja siihen ei ylletty. Toisaalla tarina oli vakavasta aiheesta, joka liittyi maanjäristyksiin ja niihin liitettyihin uskomuksiin ja pelkoihin. Hauskuutta leffaan tuli siitä, kun komea sankarinuorukainen muuttuu kolmijalkaiseksi tuoliksi. Leffa on tietynlainen road movie, jossa teinityttö Suzume ja rikkinäinen tuoli matkaavat ympäri Japania hylättyihin kolkkiin tukahduttamaan maanalaisia voimia. Makoto Shinkain leffan soundtrack on yhtye Radwimpsin ja säveltäjä Kazuma Jinnouchi luoma. Musiikista ei ole mitään huonoa sanottavaa.

Suzume oli katsomisen arvoinen ja pitäisi katsoa myös toistamiseen. Leffan jälkeen tein myös pienen lisäyksen OP-Aasia indeksiin pitkän tauon jälkeen.

The First Slam Dunk

Elokuun 10. päivä olin katsomassa leffateatterissa The First Slam Dunkin. Itselle koripallo on varsin vieras laji. Enkä oikeastaan muutenkaan suuresti seuraa urheilua. Slam Dunk on myös suosittu manga- ja animesarja ja yleensä näihin pohjautuvat leffat vaativat tietämystä näistä sarjoista. Leffan nimi alkaa hauskasta The First, vaikka se sijoittuu tietäkseni ajallisesti animesarjan jälkeen. Toisaalta se oli minun ensimmäinen kosketus Slam Dunkiin. Mitä enemmän tätä leffaa mietin, sitä nerokkaammaksi sen tunnen. Leffan katsojamäärä jäi kuitenkin pieneksi Suomessa. Leffan päähenkilö oli Ryota Miyagi joukkueen pelintekijä, joka käsittääkseni oli täysin sivu- ja täytehahmo mangassa ja animesarjassa. Mangan päähenkilö on Hanamichi Sakuragi. Leffassa kuitenkin käytiin monen hahmon pään sisässä toki vastustajajoukkueen vähemmän. Leffan ohjasi Slam dunkin käsikirjoittaja-piirtäjä Takehiko Inoue eli ainakin tietämystä sarjasta ja koripallon kuvittamisesta löytyy. Leffassa koripallo näytti ja kuulosti niin hienolta kuin se vaan voi olla.

Leffa uudisti urheiluelokuvien rakenteen. Tavallisesti tärkeä loppumatsi jätetään loppuun. Välissä on pitkä jakso draamaa. Kahden lukiojoukkueen välinen mestaruusottelu alkaa välittömästi alkutunnarin jälkeen. Vaikuttaa että mestaruusottelu näytetään sekunti sekunnilta kokonaan. Draama tulee takaumien kautta ja näin rytmittää ottelua. Ryota siis pääosassa ja hänen traaginen elämä, kun hänen veljensä kuolee ja Ryotan välit äitiinsä kylmenee. Veljensä harrastuksesta koripallosta tulee Ryotan henkireikä. Jokaisen takauman jälkeen varsinainen loppuottelu muuttuu katsojalle yhä tärkeämmäksi ja jännittävämmäksi, kun tiedetään Ryotasta ja muista hahmoista enemmän. Elokuvan tyyli vaihtui pikkutarkasta ottelun kuvauksesta takaumien herkempään ja pehmeämpää kuvaukseen. Soundtrack on myös kaksijakoinen. Matsin taustana soi japanilaisen rockbändi 10-Feetin musiikki ja takaumien taustalla Satoshi Takeben herkempi musiikki. Tämähän on ollut minulla tehokuuntelussa leffassa käynnin jälkeen. The First Slam Dunk on oikeastaan ainoita elokuvia, joita olisin halunnut katsoa uudestaan leffateatterissa, mutta kuten alussa mainitsin, leffa floppasi Suomessa. Viimeiset näytökset Suomessa oli elokuun lopussa. Olin itse viimeisessä lähileffateatterin näytöksessä. Toivottavasti tämä erinomaisen suomenkielisen tekstityksen kera tulee nyt johonkin näkyviin.

OP-Aasia indeksiin kohdistui tämän leffan jälkeen vuoden suurin osto-ohjelma.

Yoshihiro Takahashin Suomen vierailu 2023

Hopeanuolen isän Takahashin viime kertaisesta vierailusta oli vierähtänyt jo reilut kymmenen vuotta. Tällä kertaa oli varsin suppeahko ohjelma, joka koostui pelkästään nimmareiden jaosta. Hankin Mujista nimmarilevyn ja odottelin Takahashin tuloa, mutta hän olikin Kampin pohjakerroksessa. Viimein kuin tämän tajusin, Takahashi oli jo häipymässä. Sain kuitenkin nimmarin ja valokuvan tapahtuneesta.

Tapasin Takahashin hänen 70-vuotispäivänä ja samainen summa meni myös OP-Aasia indeksiin.

Poika ja haikara


Kuvan lähde Cinema Mondo
Vuosi alkoi Ghiblillä ja myös päättyi. Ohjaajalegendan Hayao Miyazakin uusin teos on kaikin puolin onnistunut ja puhuttavakin. Tästä tuli mieleen Sibeliuksen seitsemäs sinfonia, jossa kaikki aikaisempi nivoutui yhteen. Valtavasti tuttuja elementtejä Miyazakin aikaisemmista leffoista, mutta kuitenkin täysin uudessa ja uniikissa muodossa. Tarinassa on paljon vahvoja teemoja, kuten kuolema ja sen lopullisuus. Tietynlainen riittämättömyyden tunne eli voimme tehdä pieniä hyviä tekoja, mutta siitä ei kuitenkaan seuraa, että sodat ja pahuus loppuisivat maailmasta. Oli melko ällistyttävää, että kaiken syvällisen keskellä pilkotti huumori, joka teki tästä raikkaan. Musiikkiraidasta vastasi Joe Hisaishi, joka on ehdottomasti minun lempinykysäveltäjä. Hisaishi on tehnyt yhteistyötä Hayao Miyazakin kanssa vuosikymmeniä ja se näkyy ja kuuluu.

Reippaaman puolisen kertalisäyksen tein OP-Aasia indeksiin tämän leffakokemuksen jälkeen, mutta ei yltänyt The First Slam Dunkiin, joka tänä vuonna vei sydämeni.


Osuuskunnat


Lisäsin merkittävästi Metsäliiton osuuksia, mutta irtisanoin vastaavasti Tradekan tuotto-osuuksia. Lunastus kestää kuitenkin 2024-2025 vaihteeseen ja Tradeka on siihen asti nykyisellä painolla.


Korkokori


Toteutin suunnitelman mukaisen korkokorin. Nyt sitten katsellaan miten nämä alkaa kehittymään.


Tunnelma on seuraavan meemin mukainen. Tuntuu että kaikki on liian hyvin:

Hyvää vuotta 2024 kaikille!

91 tykkäystä

Jaetaan taas vuoden loppuun oma salkku muidenkin nähtäväksi.

2023 salkusta poistuneet:

  • S-asuntorahasto
  • QT
  • Remedy
  • Mandatum (osakkeet Sampo jakautumisesta)

Uutena 2023 salkkuun:

  • Fortum
  • Incap

Tällä hetkellä olen tyytyväinen salkun rakenteeseen. Tavoite pitää 40-50% salkusta matalakuluisissa indeksirahastoissa ja loput 5-10 osakkeessa. Toistaiseksi poiminut osakkeet Helsingin pörssistä, mutta mitään rajoitteita en ole itselle asettanut. S-metsärahastosta jätetty lunastustoimeksianto ja poistuu salkusta Q1/2024.

Tästä hyvillä mielin odottamaan mitä 2024 tuo tullessaan.

23 tykkäystä
Osuus Osuus Osuus
osakkeista sijoituksista netto-
varallisuudesta
Sampo 8,4 % 4,6 % 3,7 %
Kesko A 8,4 % 4,6 % 3,7 %
Tokmanni 6,8 % 3,7 % 3,0 %
Siili Solutions 5,8 % 3,2 % 2,5 %
Aallon Group 5,6 % 3,0 % 2,4 %
Tietoevry 4,6 % 2,5 % 2,0 %
Harvia 4,3 % 2,4 % 1,9 %
KH Group 3,6 % 2,0 % 1,6 %
Administer 3,6 % 2,0 % 1,6 %
Investor AB 3,57 % 1,9 % 1,6 %
Nordea 3,3 % 1,8 % 1,5 %
Stockmann 3,1 % 1,7 % 1,4 %
Alphabet A 2,7 % 1,5 % 1,2 %
Amazon 2,2 % 1,2 % 1,0 %
Vincit 2,2 % 1,2 % 1,0 %
Nokia 2,1 % 1,1 % 0,9 %
Qt 1,9 % 1,0 % 0,8 %
Admicom 1,84 % 1,0 % 0,8 %
Meta Platforms 1,8 % 1,0 % 0,8 %
Marimekko 1,7 % 0,9 % 0,7 %
Evolution 1,6 % 0,9 % 0,7 %
Tecnotree 1,6 % 0,9 % 0,7 %
Cibus 1,6 % 0,9 % 0,7 %
Huhtamäki 1,56 % 0,9 % 0,7 %
Microsoft 1,44 % 0,8 % 0,6 %
Faron 1,4 % 0,8 % 0,6 %
Fortum 1,39 % 0,8 % 0,6 %
Novo Nordisk 1,3 % 0,7 % 0,6 %
Eli Lilly 1,1 % 0,6 % 0,5 %
Valmet 1,11 % 0,6 % 0,5 %
Talenom 1,1 % 0,6 % 0,5 %
Sprott U.U.N 0,9 % 0,5 % 0,4 %
Nokian Renkaat 0,88 % 0,5 % 0,4 %
Apple 0,74 % 0,4 % 0,3 %
Neste 0,69 % 0,4 % 0,3 %
Berkshire Hathaway 0,68 % 0,4 % 0,3 %
SES Imagotag 0,58 % 0,3 % 0,3 %
Wärtsilä 0,6 % 0,3 % 0,2 %
Nimbus 0,51 % 0,3 % 0,2 %
Kempower 0,5 % 0,3 % 0,2 %
Seurailu sillisalaattia 0,29 % 0,2 % 0,1 %
Seurailu sillisalaattia 0,3 % 0,1 % 0,1 %
Seurailu sillisalaattia 0,2 % 0,1 % 0,1 %
Seurailu sillisalaattia 0,2 % 0,1 % 0,1 %
Seurailu sillisalaattia 0,10 % 0,1 % 0,0 %
Seurailu sillisalaattia 0,10 % 0,1 % 0,0 %
Seurailu sillisalaattia 0,10 % 0,1 % 0,0 %
Seurailu sillisalaattia 0,1 % 0,0 % 0,0 %
Seurailu sillisalaattia 0,08 % 0,0 % 0,0 %
Osakkeet yhteensä 100,0 % 54,6 % 43,8 %
Osuus Osuus
sijoituksista netto-
varallisuudesta
OP-Amerikka indeksi 4,2 % 3,4 %
OP-Maailma indeksi 3,8 % 3,0 %
OP-Pohjoismaat indeksi 2,1 % 1,7 %
OP-Eurooppa indeksi 1,9 % 1,6 %
OP-Suomi indeksi 1,4 % 1,2 %
Global x uranium etf 0,32 % 0,26 %
Rahastot yhteensä 13,8 % 11,1 %
Kulta 1,6 % 1,3 %
Käteinen (OP kasvutuotto) 6,0 % 4,8 %
Kryptot 0,9 % 0,7 %
Listaamattomat 23,1 % 18,6 %
Ylläolevat yhteensä nettovarallisuudesta 80,4 %
Nettovarallisuus n. 540000
(muutos +20t vs 12/2022)

Osakepoiminta on mielenkiintoinen, joskin mahdollisesti kallis harrastus. Tänäkin vuonna olen mm. maailma osakeindeksistä aika monta kymmentä tuhatta euroa jäljessä.:smiling_face_with_tear:

Pitkässä juoksussa kasvatan rahastojen ja ulkomaisten omistusten osuuksia. Tällä hetkellä sijoituksista Suomen ulkopuolisissa pörsseissä noin neljäsosa. Muuten tämä ei olisi ehkä niin merkittävää, mutta salkkuyhtiöistäni moni ja erityisesti listaamattomat ovat erittäin riippuvaisia Suomen talouden kulloisestakin tilanteesta. Kun vielä omistusasunto ja työ täällä, niin melkoinen tarpeeton riskikeskittymä viritettynä.

Suomen ulkopuolisiin indeksirahastoihin menee palkasta rahaa kuukausittain. Vuositasolla n. 2% salkun kokoon nähden. Ajan saatossa rahastojen osuus kasvaa, toki aika rauhallista tahtia tällä tavalla. Merkittävämpää tasapainotusta tapahtunee vasta jos/kun listaamattomien puolella tulee vastaan exit mahdollisuuksia.

Iso kiitos jälleen menneestä vuodesta foorumin jäsenille ja ylläpidolle sekä lisäksi tuottoisaa uutta vuotta! :blush:

38 tykkäystä

Pari viime vuotta on opettanut paljon. On ollut onnistumisia mutta myös paljon epäonnistumisia. Suurimmat virheeni liittyvät myynnin ajoittamiseen. En vain ole osannut myydä huipulla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tämän vuoden aikana olen myynyt loputkin osakkeet pois ja ostanut tilalle rahastoja. Näiden kanssa on huomattavasti helpompi elää. Uskon myös pääseväni näin parempiin tuottoihin. Suurin osa rahastoista on sellaisia joiden kanssa ei tarvitse miettiä oikeaa hetkeä myydä. Toki muutama sellainenkin löytyy joissa täytyy löytää sopiva paikka tehdä exit. Tälläinen on mielestäni esimerkiksi HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF. YTD tällä salkulla on +23.12%. Plug Power on tosin Nordean salkussa ja sitä ei ole huomioitu tuossa YTD:ssä. Laitoin sen kuitenkin mukaan tuohon kaavioon jotta siinä näkyisi kaikki omistukseni. Sen osuus alkaa olla jo aika pieni mutta toivo elää että se sieltä vielä joskus toipuisi. Jatkossa kaikki ostot menevät rahastoihin. Se on ainakin suunnitelma. Tulevaisuus näyttää pysynkö päätöksessäni. :grin:
Hyvää uutta vuotta kaikille! :rocket:

26 tykkäystä

Tässä tämänhetkinen salkun tilanne. Valtaosa eli noin 73% kiinni pienissä kasvuyrityksissä, mitkä korostettu vihreällä (MA < 1Mrd $).

Kaikilta odotan tuottoa 2024 mutta olen lisäksi korostanut Top10-merkinnällä yritykset, jotka saattavat ns. räjäyttää pankin.

Näiden lisäksi kryptoissa jonkin verran ja ajatuksena ostaa indeksi etf:iä lisäksi. Tai sitten lisäillä näitä tai muita, mikäli löytyy houkuttavia tuotto-odotuksia. Viimeiset vuodet koronan jälkeen ovat opettaneet sijoittamisesta enemmän kuin 10 edellistä :sweat_smile:

25 tykkäystä

Edit: Viime vuoden viesti siis tässä (vastasin vuoden 2021 viestiini vahingossa)

Salkkupäivityksen aika taas. Korkojen nousu oli vuoden teema, joten olin henkisesti valmistautunut tappiolliseen vuoteen. Lyötyäni luvut Exceliin, vuoden kokonaistuotoksi -0,17%, eli käytännössä vaakatasossa mentiin. Vuodesta 2017 tähän päivään CAGR nyt 9,22%.

Sitten itse asiaan, eli salkun sisältöön. Salkussa on tänä päivänä 42 riviä, joten loppupäästä voisi varmasti pientä siivoilua tehdä. Tänä vuonna ei veroteknisiä myyntejä ollut kuitenkaan tarpeen tehdä, kun en voitollisia realisointeja tehnyt kovin paljoa. Nuo loppupään rivit ovat niin pieniä, etten niitä ilman verosyytä erikseen lähde myymään.

Keskeisimmät tapahtumat tänä vuonna

Onnistuneita realisointeja: Teslaa tankkasin viime vuoden lopulla, nämä myin alkuvuoden aikana, tämä oli isoin realisoitu voitto koko vuonna. Enovix toinen hyvin onnistunut myynti.

Epäonnistuneita realisointeja: Vuoden 2022 onnistuminen viputuotteella hedgenä ei jatkunut, luovuin hedgestä alkuvuonna. Viputuotteen liikkuessa väärään suuntaan rahallinen vaikutus oli melko suuri. Siemens Energy toinen suurehko tappio, jonka realisoin kun vuoden toinen(?) isompi negari tuli loppuvuodesta.

Yleisiä kommentteja omistuksista: Enphasen vuosi oli monen muun uusiutuvan energian yhtiön tapaan vaikea. Palautin vuonna 2022 myydyt laput todella paljon halvemmalla salkkuun, tässä olen mukana vahvalla luotolla. Uraanilla oli kelpo vuosi. Perustin OST:n, jolle ostin Wärtsilää sekä Fortumia. OST:n myötä nyt mahdollisuus ostaa myös kotimaisia yrityksiä, mahdollisesti myös osingonmaksajia salkkuun tuomaan hieman kaivattua tasaisuutta. Muita mainitsemisen arvoisia uusia nimiä salkussa ovat Stem ja AFRY.

Strategiassa, sektorijakaumassa ynnä muussa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, mutta linkitän vielä viestin jonka kirjoitin tovi sitten energiaketjuun. Kuvastaa mielestäni melko hyvin filosofiaani siitä, miten lappuja salkkuun päätyy.

25 tykkäystä

Aika rohkea keskittäminen! :slightly_smiling_face: Saako uteliaisuudesta kysyä onko oikeasti suuri osa perheen varallisuudesta kiinni yhdessä turnaround casessa?

7 tykkäystä

Jahas. Seuraava sijoitusvuosi edessä. Sinne lähdetään seuraavanlaisella kokoonpanolla.

Olen jakanut omistukseni ytimeen, joka koostuu erinäisistä ETF:istä faktoripainotuksin ja aktiivisalkkuun, joka pääasiassa osakepoimintoja, joskin saatan käyttää joskus harvoin optioita. Tällä hetkellä varallisuus on jakautunut noin 50/50 näiden salkkujen välillä, mutta tarkoituksena on että ydinosuus olisi suurempi, joten lisäeurot tulevat 2024 kohdistumaan sinne.

Ydin:

Täällä melko vahva value ja EM bias, joka kyllä näkyi 2023 tuotoissa :slight_smile: Isoimmat positiot multifaktori-etf JPGL, sekä Eurooppalaiset arvo-osakkeet (ZPRX) ja EM multifaktori (FLXE).

Aktiivisalkku:

Täällä selvästi isoin betsi vuodelle 2024 (kuten myös 2023 :slight_smile: ) ovat Euroopan pankit joita salkusta on noin kolmasosa. Pidän sektoria aliarvostettuna vaikkapa US-verrokkeihin ja ihan myös tuloskertoimin katsottuna (P/E:t luokkaa 4-6). Omaan salkkuun olen valinnut mahdollisimman edullisesti arvostettuja pankkeja, joiden tuloksentekopotentiaali ja vakavaraisuus ovat mielestäni siitä huolimatta ok-tasolla. Mutta sinänsä uskon että sektorin osakkeet liikkuvat melko samaan suuntaan kaikki, mutta ehkä halvemmissa saa enemmän vipua ylös, jos korjaus arvostuksiin tulee. Saa nähdä miten käy. Hyvä puoli on se että vakavaraisuustasot ja tulostaso (jopa laskevalla tuloksella) mahdollistaa avokätisen osinko ja buyback-politiikan.

Loput salkustani ovatkin aika lailla erilaisissa holdingyhtiöissä, jotka ovat toinen osa-alue jota itse tykkään tutkia. Löytyypä muutamaa kotimaan varainhoitajaa myös. Optiot ovat pääosin treidi kiinteistöyhtiö Vonoviassa, joka on tavallaan betsi/hedge korkojen laskun varalta.

Näillä vuoteen 2024. 2023 sujui ihan ok aktiivisalkun tuottaessa 22 % mutta Ydin jäi selvästi indekseistä 10,7% tuotolla, jolloin kokonaistulos oli 15,7% joka on pääindeksejä vähemmän. Mutta sinänsä pidän tätä torjuntavoittoa hyvänä, koska vahva value ja EM bias eikä juuri teknoja. Toivottavasti tämä asemointi kantaa hedelmää seuraavana vuonna. Vaikka mahtavien seitsemän voittokululle on ehkä vaikea nähdä loppua.

18 tykkäystä

Enento Group :finland: 23,01%
Tecnotree :finland: 22,53%
Topdanmark :denmark: 12,91%
Bitcoin 11,07%
Muut kryptot 9,54%
Anora :finland: 8,1%
Nexstim :finland: 7,22%
Käteinen :euro: 5,62%

Luettelen kryptot samaan salkkuun osakkeiden kanssa. Iso paino kryptoissa ja iso luotto ensvuodelle. Salkussa iso riski ja sitä tarkoitus pienentää ensi vuodella osinkolapuilla. Hankintalistalla ensvuodelle Mandatum Suomesta ja Realty Income Reit Amerikasta. Muita mielenkiintosia hankintoja ensvuodelle on Eq, Verkkokauppa ja Withsecure.

8 tykkäystä

Vain liikenevä käteinen.

Tuosta piirakkadiagrammistani puuttui listaamattomat sijoitukset (esim. oma työnantajani, joka pyrkii listaukseen noin 4-5 vuoden kuluessa). Listaamattomissa minulla on 8x enemmän pääomaa kiinni kuin renkaissa.

Muilla perheenjäsenillä on tässä ”takapihamme firmassa” se määrä, minkä he ovat valmiita menettämään jos kaikki menisi totaalisesti vihkoon. Lisäksi heillä on kk-säästöperustainen rahastosäästösoppari.

Eli oikeaa katastrofia ei synny vaikka Romanialaiset varastaisivat uuden tehtaan.

14 tykkäystä

Vuosi on jo vierähtänyt edellisestä salkkuraportistani ja nytkin olin kahden vaiheilla siinä, että jaksanko pusertaa tämän kohta seuraavan vuodatuksen eetteriin, tuntuu hiukan siltä, että ammensin itseni keväällä tyhjiin @Sijoittaja-alokas haastattelussa :slight_smile: . Toisaalta plussien ja miinusten läpikäynti vähintään kerran vuodessa on melkeinpä pakollinen harjoitus, jos yhtään kunnianhimoa on tämän harrastuksen suhteen. Ylipäätään on mielestäni tärkeä purkaa sanalliseen muotoon se, miksi jotakin osaketta omistaa, itselleni tämä salkkuraportti toimii keinona siihen, joillakin toisilla taas sijoituspäiväkirja. Muun muassa @Tyhjatasku on viitannut teksteissään jälkimmäiseen, ottakaa hänestä oppia, jollette halua asioita puida julkisesti täällä foorumilla, molempi parempi tietenkin :slight_smile: .

Ulkopuolisia ja miksei itseäkin ehkä kiinnostaa kuitenkin tuotot, mutta kiusallani jätän ne raporttini loppuun, jos vaikka joku tämän tekstin jaksaa punnertaa sinne asti :slight_smile:

Viime vuoden lopulla fanfaarien soidessa ja peltirumpupojan soittaessa tahtia, julistin muuttaneeni strategiaani enemmän kasvu- ja erikoistilannepainotteiseksi, mutta tämä mielenhäiriö jäi “onneksi” tilapäiseksi. Palasin hyvin nopeasti maan pinnalle ja löysin uudelleen sisäisen mörnijäni :slight_smile: . Ikäni huomioon ottaen (ensi vuonna tulee täyteen 60, kohta täytyy pitkin hampain muuttaa profiiliteksti :slight_smile: ) minulle on kuitenkin aika paljon merkitystä sillä, minkälaisella riskillä tuottoja haen, selailin foorumin vanhoja, omia alkuaikojeni kirjoituksia ja olin näköjään silloin ihan tyytyväinen, mikäli pitkällä tähtäimellä yllän 5-6 % tuottoihin per vuosi. Toki tuottovaadetta nykyisessä inflaatio- ja korkoympäristössä pitäisi säätää pikkuriikkisen ylemmäs, mutta tämä on lähinnä akateeminen kysymys. Mutta pitemmittä puheitta itse salkkujeni omistuksiin, prosenttiosuudet ilmentävät koko sijoitusomaisuuttani(käytännössä koko omaisuuttani, en omista seiniä), mutta selvyyden vuoksi käsittelen salkut erikseen, onhan niiden koolla valtavasti eroa. Kaaviot ja grafiikat jätän tapani mukaan niille, jotka ne hallitsevat, tiedostaen kuitenkin täysin, että tämä tekee esitykseni tylsemmäksi lukea.

Pääsalkkuni pilkkipaikkaa pitää ei niin yllättävästi Tokmanni 12,62%, yhtiö piti lupaamansa eli laajentuminen Pohjoismaihin kuluvalla strategiakaudella 2022-25, tämän myötä myöskään liikevaihtotavoite 1,5 miljardia ja liikevoitto 150 miljoonaa eivät enää ole saavuttamattomia. Olen enemmän kuin tyytyväinen tapaan, jolla Dollarstore-kauppa tehtiin. En oikein pidä yhtiöistä, jotka jatkuvasti printtaavat uusia osakkeita rahoittaakseen yrityskauppoja, liudentumisen vaara on suuri, jollei kaikki menekään putkeen vaan tulee ryppyjä integraatiossa. Käteisen käyttö toki tilapäisesti kasvattaa velkaantuneisuutta ja sijoittajat joutuvat pohtimaan todellisia lukuja vielä maaliskuulle asti, jolloin Tokmanni vasta julkaisee tilinpäätöstiedotteensa. Tämä epävarmuus lienee suurin syy siihen, miksi defensiivisen yhtiön osakekurssi on ollut hyvin volatiili menneinä kuukausina, kurssikehityksestä päätellen logistiikkakeskuksestakin vapautunut 56 miljoonaa tuli markkinoille yllätyksenä, vaikka se oli hyvin tiedossa etukäteen. Inderesin ennusteilla p/e-luku on vain 12,2 vuoden 2024 tuloksella ja osakekurssilla 14,62 e, kuitenkin kasvua on Dollarstoren myötä luvassa varsin mukavasti, puhutaan kaksinumeroisista luvuista ainakin tänä ja ensi vuonna. Myös Suomessa on luvassa kasvua, kunhan hankala taloussuhdanne helpottaa, Miny-konsepti ja Click Shoes-osto auttavat siinä uusien myymäläavausten ohella. Hieman kallistun sille kannalle, että varsinkin suomalaiset analyytikot ovat hieman karhuisia Tokmannin ja varsinkin yrityskaupan suhteen. Sijoituksen tekee osaltaan mielenkiintoiseksi se, että veikkaan jo muutaman vuoden päästä juhlittavan suurta pohjoismaista halpakauppakonsernia, kun myös norjalainen Europris siirtyy Mr. Tokmannin rekkasaattueeseen :slight_smile: . Ensin on toki konsolidoitava Dollarstore kunnolla. Tokmanni on ollut vuoden mittaan jopa yli 40% painolla salkussani, mutta onnekseni kurssinousun myötä olen päässyt sitä keventelemään kohti 10% tavoitepainoa, toki täysin poissuljettua ei ole painon lisääminen, jos osake taas romahtaa ilman uutisia. Vuonna 2022 Tokmannin suuri paino vauhditti koko salkun alamäkeä, mutta vastaavasti tänä vuonna sillä oli merkittävä osuus salkkuni tuotoista. Odottamattomia riskien realisoitumisia voi kuitenkin ilmaantua, mainittakoon Kiina-riski Shanghain hankintayrityksen kautta, suuri riippuvuus Mäntsälän logistiikkakeskuksesta ja Suezin kanavan tilanne. Tärkeä tavoite itselleni on oppia vielä lisää nöyryyttä markkinoita kohtaan ja välttää edellä mainitun kaltaisia raskaita ylipainotustilanteita, kuin varkain selvisin tällä kertaa tilanteesta ulos.

Lassila & Tikanoja 8,46%, mielenkiintoisia asioita tapahtuu yhtiön ympärillä vuonna 2024, kun parastaikaa on meneillään strateginen pohdinta kiinteistöpalvelujen divestoinnista. Poissuljettua ei ole myöskään se, että koko firma lähtee pesuveden mukana pois pörssistä, kun kaikki kiinnostuneet pääsevät tosissaan kauppoja hieromaan. Syystä tai syyttä olen firmaan luottanut viime vuosien aneemisesta esityksestä huolimatta, kasvua ei oikein saada aikaan kirveelläkään, mutta kannattaa ottaa huomioon, että koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat sekoittaneet makroympäristöä, mutta hyvin tasaista 0.80-0,90 e EPS:ää firma paukuttaa siitä huolimatta vuodesta toiseen. Huomioitava on myös vahva kassavirta, joka puolestaan mahdollistaa kevyesti 5% osingonmaksun, jonka jakosuhde on vaatimaton, hiukan päälle 50% eli sitä voidaan kyllä nostaa, jollei investointikohteita markkinoilta löydy. Pääomantuotot firmalla ovat olleet myös tasaisesti vähintäänkin hyväksyttävällä tasolla. Kiertotalouden ytimessä toimivalle, kannattavalle firmalle p/e 10-11 on mielestäni hyvin alhainen. Phoebuksen Oldenburgin ja Propriuksen salkunhoitaja Heikkilän mukanaolo antaa hieman henkistä tukea, vaikka yleisilmapiiri firman ympärillä vaikuttaa pessimistiseltä. Sijoitussuosituksia ei saa antaa, mutta itse odotan tältä paljon ensi vuonna.

Mörnijä-hengessä Anora 7,11% on oivallinen valinta salkkuun, semminkin kun sitä on hankittu lähellä ATL-lukemia. Vastoinkäymisiä on yhtiöllä riittänyt: huonot ohrasadot ja Ukrainan sodan aiheuttama viljapula, Norjan ja Ruotsin kruunun heikkous, inflaation vieminen hintoihin on viivästynyt, kun hinnankorotuksiin on mahdollisuus vain pari-kolme kertaa vuodessa, pahnanpohjimmaisena vielä vähintäänkin lievästi arvoa tuhonnut Globus Wine-kauppa, johon liittyi vielä epäselvyydet varastotasoissa. Pienenä jokerina voi tosin tulla korvaus yrityskauppavakuutuksesta. Niinhän siinä sitten kävi, että norjalainen pääomistaja sai tarpeekseen ja Pekka Tennilä sai lähteä. Tilalle löytyi puolalainen, Carlsberg-taustainen Jacek Pastuszka, jonka johdolla käännettä lähdetään tekemään. 20-30% kurssinousu on mahdollista saada aikaan jo ihan perustekemiselläkin eli kaneja ei tarvitse vetää hatusta. Kulukuri, jo tehdyt hinnankorotukset ja valuuttasuojaukset jo itsessään parantavat tulostasoa.

Fortum 6,27%, Voi mennä kauan, että markkinoiden luottamus Uniper-sotkujen jälkeen palautuu yhtiöön, mutta hyvä kiinnekohta on pelkästään pohjoismaisen vesivoiman arvo yhtiössä, muistan jostain lukeneeni arvion 15 e/osake. Olkiluoto kakkosen myötä Suomi saavutti omavaraisuuden sähköntuotannossa, mutta osa eurooppalaista järjestelmäähän tässä ollaan. Sähköyhtiöt osaavat myös hinnoittelun eli uskoisin, että aika tasaisesti Fortum jatkossakin saavuttaa yhden euron EPS:n ja siitä valtio-omistajalle runsas osinko muiden saadessa siinä siivellä oman osuutensa. Kyllähän tämä turvallinen sijoitus on nyt, kun Venäjä-riippuvuudesta päästiin eroon. Mielenkiintoista nähdä, tuleeko Fortumin etuosto-oikeus Uniperin Pohjois-Ruotsin vesivoimaan koskaan realisoitumaan, kassassahan on runsaasti panoksia ja luultavasti niiden investointi Pohjoismaiden ulkopuolelle saisi aikaan sijoittajien joukkopaon :slight_smile:

Nordea 5,39%, Tuotto-odotus tulevina vuosina on erinomainen jo yksinomaan vahvan osingon ja omien osakkeiden takaisinoston takia. Korot tulevat laskemaan, mutta eivät enää epäterveelle nollatasolle. Nordea on paremmin johdettu ja tiukemman kulukurin yhtiö kuin vielä takavuosina, toki eurooppalaisessa pankkiunionissa ollaan eli suurin riski tulee muualta kuin omalta markkina-alueelta Pohjoismaissa. Edellä mainittu on tärkein syy siihen, että en kehtaa nostaa painotusta edes 10 prosenttiin, mutta nykyisellä painolla tai jopa pari yksikköä korkeammalla se puolustaa hyvin paikkaansa hajautetussa salkussa.

TietoEvry 5,18%, vuotta 2024 määrittelee Banking- ja Tech Services-liiketoimintojen strategisen arvioinnin lopputulos. Erillislistautumiset tai divestointi muuta kautta lienevät vaihtoehdot, voi hyvin olla, että tälläkin hetkellä salaisia neuvotteluja on käynnissä. Tämä on tylsää ja tasaista liiketoimintaa, joten vaikka ymmärrys yhtiöstä ja koko alasta on puutteellinen, niin luotan tällaiseen isoon It-alan yleistekijään enemmän kuin pieniin saman sektorin firmoihin.

Nokian rinkulat 4,76%, tarina etenee omalla painollaan, Venäjä on taakse jäänyttä elämää, Nokian ja Daytonin tehtaiden kapasiteettia kasvatetaan, alihankinta suoritetaan kiinalaisten tehtaiden suosiollisella avustuksella ja Romanian uusi tehdas siirtyy ylösajovaiheeseen näillä näkymin loppuvuodesta 2024, silloin päästään jo ihastelemaan ensimmäisiä uunista ulos putkahtavia renkaita. Suurin riskihän tässä on asiakkaiden kaikkoaminen pysyvästi tilapäisten kapasiteettiongelmien takia, kun kysyntään ei pystytä vastaamaan, mutta uskon, että pitkällä tähtäimellä hakkapeliittojen laatuun luotetaan. Tärkeä viesti markkinoille on jopa hieman runsaskätinen osingonjako myös raskaan investointivaiheen aikana, jonkinlainen kiinnekohta ja tukipiste on osakkeella hyvä olla myös huonompina aikoina, tätä edesauttaa Rinkuloiden edelleen varsin vahva tase. Foorumillakin nurkissa väijyy osinkoa väheksyviä tahoja, jotka eivät toistaiseksi ole osallistuneet Osinkopuolueen spektaakkelimaisiin puoluekokouksiin, joiden varjoon uhkaa jäädä jopa Berkshire Hathawayn yhtiökokous. Ehkä Siperia opettaa :slight_smile:

NoHo 4,15%, puksuttaa mukavasti eteenpäin, koronavuosien paha muisto haalistuu ja yrityskaupparintamalla ollaan aktiivisia, erittäin mielenkiintoinen on Holy Cow!-yrityskauppa Sveitsiin yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Lisäksi muun muassa Helsingin Messukeskuksen ravintolatoiminnan haltuunotto ja Nokia Areena on edelleen kultakimpale, toivottavasti saadaan lisää suuria tapahtumia Manseen, ei toki Helsingin kustannuksella :slight_smile: NoHo on ylittänyt strategiset tavoitteensa kirkkaasti ja jo alkuvuodesta saanemme kuulla tavoitteista vuosille 2024-26. Liikaa ei voi painottaa toimitusjohtaja Aku Vikströmin panosta NoHon kukoistukseen, samalla hän antaa kasvot koko ravintola-alalle Suomessa. Ensi keväänä taas lähden metsästämään ravintolalahjakorttia yhtiökokoukseen, olipa se sitten Helsingissä tai Tampereella.

Raisio 3,79%, perinteinen yhtiö, jolla on vahvat brändit Suomessa ja Iso-Britanniassa Benecol saavuttanut vahvan jalansijan. Valikoidut markkinointipanostukset Euroopan maihin toivottavasti tuottavat tulosta ja saadaan huipputerveellinen kaura ajettua myös eurooppalaisten ruokavalioon sisään. Itselleni yhtenä herätyksenä toimi Elovena välipalapatukoiden suuri suosio. Yhtiössä on viime vuosina tapahtunut paljon muutoksia, kun ydinliiketoiminnan ulkopuolisia rönsyjä on divestoitu, nyt voidaan keskittyä paremmin terveellisiin elintarvikkeisiin ja ulkomaan kasvuhankkeisiin, kapasiteettia on runsaasti käytössä Nokian uuden kauramyllyn myötä. Sijoituksen ehdoton plussa on myös se, että yhtiön toimitusjohtaja vastailee sijoittajien kysymyksiin yhtiöketjussa. Taseeltaan yhtiö on erittäin vahva, nettokassan ansiosta markkina-arvo on isompi kuin yritysarvo. Osake kuuluu ehdottomasti jokaisen Suomi-sijoittajan salkkuun, kyllähän me joka päivä ruokakaupassa törmäämme Raision tuotteisiin. Bonuksena hieno yhtiö jakaa vielä 7% osinkoa.

Enento 3,75%, on uusi tuttavuus salkussani, olin pitkään sitä mieltä, että eettisistä syistä en tätä ota salkkuuni, mutta kurssin romahtaminen näköjään lievensi moraalikäsitystäni :slight_smile: Sinänsä luottotietoliiketoiminta on tärkeä osa talouden verisuonia, pankit ovat tärkeä asiakas ja olisi vaikea nähdä yritysten välisten transaktioiden toteutuvan ilman kunnollista rekisteriä. Asia, jota hieman kammoksun yhtiössä, on kuluttajien luottotietorekisteri, ainakin takavuosina Asiakastiedon nimellä Suomessa operoiva yhtiö toimi itsevaltiaan tavoin, pahemmin välittämättä yksityisen kuluttajan oikeuksista ja oli nihkeä korjaamaan virheellisyyksiä. Toki näitäkin palveluita on kehitetty ja esimerkiksi positiivinen luottotietorekisteri tulee Asiakastiedon yksinvaltaa hieman kaventamaan. Yhtiöllä on joka tapauksessa syvä vallihauta ja vakiintuneet asiakkaat, bonuksena vielä ilmiselvä yritysjärjestely ostotarjouksen muodossa, markkinoilla näitä huhuja on liikkunut viimeksi kesällä.

Consti 2,84% sinnittelee edelleen salkussani, vaikka pieniä kevennyksiä olen jo tehnyt, yhtiö suorittaa ja toimittaa määrätietoisesti, rakennusalan alakulo ei ole tarttunut korjausrakentajaan. Johto hallitsee erinomaisesti tarjousten laskemisen ja projektien hallinnan, pääomakevyt liiketoimintamalli mahdollistaa mainiot pääomantuotot, joista moni rakentaja voi vain haaveilla. Vanheneva asuntokanta kasvukeskuksissa ja energiatehokkuuden uudet vaatimukset satavat suoraan Constin laariin. Osinkotuottokin on hieman yli 5% viime aikojen kurssinoususta huolimatta.

Sitowise 1,36%, uusin löytö salkussani, olen viime aikoina enemmän tai vähemmän systemaattisesti käynyt läpi viime vuosien tuoreita listautujia, jotka ovat joutuneet pörssissä melkoisen höykytyksen kohteeksi. Kiinnostus tähän heräsi, kun huomasin jenkkisijoittajien kiertävän osakkeen ympärillä kuin kissa kuumaa puuroa ja rohkeimmat toki omistavat jo isoja potteja. Tunnetusti konsultointi ja suunnittelu on kannattavaa liiketoimintaa, nyt vain rakennusmarkkinan sakkaaminen asettaa tiettyjä haasteita yhtiön kasvukuvaan, mutta todennäköisesti tämä on ohimenevää ja suhdanteen parantuessa yhtiön arvostuskin pääsee taas oikealle tasolle. Tutkimustyöni tämän osalta on vielä pahasti kesken, mutta ensivaikutelma on erittäin myönteinen, voisiko olla jopa Constin tapainen helmi kyseessä rakennussektorilla!?

Oriola B 1,04%, onnistuin alkuvuodesta irtautumaan tästä 1,7.-1,8 e tasoilta, jokin tuloksenteossa epäilytti tai sitten kyse oli jälleen silkasta tuurista. Nyt sitten takaisin omistajana muutamien kymmenien prosenttien laskun jälkeen. Äärimmäisen vaikea tätä on arvioida, Ruotsin yhteisapteekkiyrityksenkin oikea arvostus on hakusessa ja aina ei vanha Erkkikään(ei viittaa Sinkkoon, toim.huom.) ota selvää yhtiön sijoittajille tarjoamista luvuista. Peter Seligson on antanut hyvinkin härkämäisiä kommentteja yhtiön todellisesta arvosta, mutta meidän @Rauli_Juva on varovaisempi (12 kk) arvioissaan. Mika Heikkilän Proprius-rahastokin tätä jo riensi ostamaan. Jotakin yritysjärjestelyjä tässäkin voisi ounastella, jollei liiketoimintaa muuten saada rokkaamaan. Itse nostan panoksia vasta sitten, kun käänteestä alkaa näkymään jotakin merkkejä.

Sitten siirtymä sujuvasti pelisalkkuni sisältöön, vuodenvaihteen veromyyntien jälkeen salkun koostumus on lähellä toiveitani ja odotan ihan pelkällä pidollakin jonkinmoisia tuottoja tulevana vuotena. Pienenä lisämausteena laitan tämän salkun positioiden keskihintoja näkyviin, koska sijoitukset ovat selkeästi riskisempiä. ikään kuin oikeuttaakseni niiden omistamisen.

KH Group 5.07%, yksi vuoden 2024 Top3-osakkeestani. Paino on kyllä luvattoman iso ottaen huomioon suhdanne, jossa yhtiö tällä hetkellä painii. Ei oikein tahdo huonekalut liikkua, kun asunnot eivät vaihda omistajaa, Konevuokrauskin on nihkeää, pelastusajoneuvoja sentään taitaa mennä kaupaksi. Tähän tuli lähdettyä aikanaan mukaan Boreon valtausyrityksen epäonnistuttua ja kurssin valuttua 1,50 e tasoille. Rutiininomaisesti tätä olen silloin tällöin lisäillyt luottaen ihan liikaa Inderesin analyyseihin, koska olevinaan itsellä ei sitä aikaa ja osaamista ole ollut tilanteen syvällisempään arviointiin. No, vuodenvaihteen veromyyntien jälkeen position keskihinta on enää 0,885 e eli kaipa tämän jo voi laskea aika matalariskiseksi, mielenkiintoistahan se on seurata, mitä yhtiö aikoo tehdä omistuksillaan, jotta strategian mukainen muodonmuutos KH koneiden ympärille rakentuvalle teolliselle konsernille voidaan saattaa loppuun. Yksi tilipäivä omistajille voi koittaa, jos Indoor Group saadaan listattua, sitä odotellessa :slight_smile:

Spinnova 2,87%, tämäkin on Top3-veikkauksissani mukana, yhtiö on kovasti aiheuttanut itselle päänvaivaa, näkyvyys liiketoiminnan kehitykseen on luvattoman heikko, toimitusjohtajan äkkilähtö ja sitten nurkan takaa ilmoitus strategisista pohdinnoista eivät riittäneet vaan päälle tuli vielä uusimman yhteistyökumppani Renewcellin kysyntäongelmat tuotteensa suhteen. Tulevaisuuden trendit ja toiveet kestävän kehityksen vaateteollisuudesta kuitenkin saavat tarrautumaan tähän ja sitä paitsi nyt koen olevani vihdoin mukana hinnalla, joka ei välttämättä enää paljon kalpene alkuvaiheen sijoittajien osuuksistaan maksamasta eli 1,71 e. Kurssin hillitön heilahtelu ei kyllä palvele juuri muita kuin spekulantteja eli analyytikkoseuranta yhtiölle olisi enemmän kuin paikallaan, saapa nähdä, pitääkö kysyä taas uudestaan siitä ensi kevään yhtiökokouksessa.

Lamor 2,48%, tässäkin varsin tuoreessa pörssiyhtiössä(toki takana historiaa pörssin ulkopuolella 40 vuotta) on kaikenlaista tapahtunut, yhtiön johtoryhmä on yksi toisensa jälkeen lähtenyt talosta, viimeisimpänä suhteellisen selvät potkut sai toimitusjohtaja Mika Pirneskoski, joka on ainakin foorumilaisille avannut ansiokkaasti yhtiön liiketoimintaa yhtiöketjussa. Lieneekö lähdön takana erimielisyydet strategiasta(muovinkäsittelyliiketoiminta, ei siis kuovin-, kuten Inderesin raportissa alunperin luki, @Aapeli_Pursimo varmasti ilahtuu kun tästä jaksan muistuttaa :slight_smile: ) vai oliko kyse siitä, että ahkerasta tarjouskilpailuihin osallistumisesta huolimatta, tilauksia ei ole satanut yhtiön laariin. Yhtiölle pitää kyllä nostaa hattua siinä, että järjestivät oikein tiedotustilaisuuden toimitusjohtajan vaihdoksen tiimoilta, nämä ovat isoja tapauksia Porvoossa :slight_smile: Webcastin perusteella kyseessä taisivat kuitenkin olla johtamisongelmat, nyt jo yksi lähtijöistä peruutti eronsa. Suurin riski tässä sijoituksessa on se, että yhtiö otti liian ison kasvuloikan 50 miljoonan liikevaihdosta 120 miljoonaan ja toimintaa joudutaan ajamaan alas jossakin määrin, mikäli tilauksia ei ala tulla, yhtiöllä on vahva perheomistus ja tuskin tässä ensimmäistä kertaa ollaan vaikeassa paikassa, joten olen varsin luottavainen. Keskihintakin on kohtuullinen 2,70 e.

Rapala 0,86%, jokin näissä vieheissä kiehtoo, melkoista räpiköintiä yhtiön suoriutuminen on ollut viimeiset kaksi vuotta, saapa nähdä uppoaako keloineen päivineen :slight_smile: markkina ei yksinkertaisesti ole vetänyt koronavuosien ylikysynnän jälkeen, joten jotakin helpotusta voisi kuvitella tulevan, kun jälleenmyyjien varastotasot hupenevat. Yhtiön itsensä tekeminen vaatinee kyllä myös uutta terävyyttä, jonkinlainen strategiapäivitys tärkeimmistä kehityskohteista julkistettiin hiljattain. Jonkinlaisia johtamisongelmia täälläkin oli, kun analyytikkojen ja sijoittajien mieleen oleva toimitusjohtaja vaihdettiin jo eläkkeellä olevaan herraan, eipä näiden fransmannien päähänpistoista ota selvää :slightly_smiling_face:. Viellardien omistusosuus on jo 43% ja Sycamoren melkein 20% eli melkoinen Fall für Zwei tämä alkaa olemaan. Kumpi tekee siirron ensin, jälkimmäisen omistusyhtiö Pure Fishing painii itsekin heikon markkinan kanssa eli ajankohta ei ole mitenkään hyvä ostotarjoukselle puhumattakaan siitä, että kukaan ei ole ääneen sanonut, että ranskalaiset ylipäätään haluavat myydä. Pienellä panoksella ja 2,90 e keskihinnalla on kuitenkin kiva tätä legendaarista brändiä seurailla. Sykliset kuluttajayhtiöt kyllä yleensä lähtevät kuin hauki rannasta kun kuluttajien luottamus ja ostovoima paranee, jopa olen harkinnut tämän siirtämistä pääsalkkuun hieman isommalla panoksella.

Stockmann 0,7%, positio on huvennut lähes näkymättömiin viimeaikaisen rivakan kurssinousun ja kevennysten seurauksena. Tämä ei ole missään vaiheessa ollut ydinomistuksiani, joten aika helppo on ollut luopua positiosta pala kerrallaan. Toki nousuvaraa on vielä, mikäli ensi vuonna oikeudelliset riidat saadaan ratkottua ja saneeraus päätökseen. Sitten on tie auki erilaisille yritysjärjestelyille kuten tavaratalojen myynnille tai Lindexin erillislistautumiselle. Itsellä on pieni asenneongelma, luottamukseni Konstsamfundetin fiksuihin peliliikkeisiin ei ole korkealla tasolla, kun puhutaan lippulaiva Stockmannista. Ehkä tällä kertaa kaikki on toisin!? Oma keskihinta 1,97 e.

Sitten ihan omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, omassa salkussaan Inderes 9,43%. Olen kaikessa hiljaisuudessa vallannut nurkkaa yhä kasvavassa määrin yhteisön omassa yhtiössä. Listautumiset ovat jäissä, pörssiyhtiöt säästöliekillä, mutta siitä huolimatta Inderes toimittaa kasvua, joka toki on myös odotuksissa. Ruotsalaisten yhtiöiden analyyseja on alkanut ilmestyä etusivulle, jota on pidettävä hyvänä merkkinä, tilausanalyyseistä ei taida kuitenkaan kaikissa olla kyse!? Yhtiön liiketoiminta on kiitettävästi hajautettu eli jostakin aina kilahtaa euroja kassaan, tästä tulikin mieleen liikkuvatko myös kruunut ja mitenkä valuuttasuojaukset!? Lehtori @_TeemuHinkula ja yhteisön edustaja nimitys- ja palkitsemistoimikunnassa @Mauri pitävät kyllä yhtiöketjussa porukan ajan tasalla, mikäli jotakin erityistä yhtiössä tapahtuu, joten aika leppoisin mielin tätä omistan. On hienoa seurata, miten @Mikael_Rautanen ja kumppanit keksivät uusia ideoita sekä kasvattavat vanhoja aihioita, toivottavasti yhteisestä matkastamme tulee pitkä ja ikimuistoinen. Mikäli mahdollisesta osingonleikkauksesta kuiskitaan Inderesin pilvenpiirtäjässä Ruoholahdessa, sen huomaa sitten kyllä välittömästi @Verneri_Pulkkinen naamasta aamuvartissa🙂. Oman keskihintani olen jo saanut hilattua 22,32 e tasolle eli hiukan alle henkilöstöannin hinnan. Tuotto-odotus tuntuu ihan hyvälle, koska odotan listautumismarkkinan elpyvän pikku hiljaa vuoden 2024 loppua kohden ja vuonna 2025 on jo täysi rähinä päällä.

Ai niin, meinasi unohtua kokonaan käteisen osuus eli 11,87%. Johtuen vuodenvaihteen veromyynneistä ja pääasiassa voittojen kotiuttamisesta Tokmannista määrä on poikkeuksellisen suuri. Käytännössä koko vuosi on menty 100% osakkeissa, mutta nyt oli hyvä hetki hieman hengähtää. Lisäksi olen hieman skeptinen viime aikojen voimakkaasta noususta, itselläni yli 20% lokakuun pohjista. Uskoisin, että käteistä saan taas ripoteltua markkinoille alkuvuodesta, semminkin jos pientä korjausliikettä välillä pukkaa. Pelikassana sitä tuskin pystyn säilyttämään :slight_smile:

Tarina jatkuu seuraavassa viestissä, suurin sallittu merkkimäärä yhdessä viestissä on yllättävänkin pieni, kun pääsen vauhtiin :slight_smile:

78 tykkäystä

Sitten vuoden 2023 plussat

  • Rovion ostotarjoukseen ajaminen poikkeuksellisen suurella painolla, identtiset positiot olivat onnekkaasti sekä pää- että pelisalkussa ja toisesta oli tarkoitus hankkiutua eroon hyvinkin lyhyellä tähtäimellä, mutta ostotarjous ehti ensin.

  • Tokmannin elpyminen 11 euron lukemista 14,62 e tasolle, vuoden kokonaistuotto veivauksineen ja osinkoineen n.40%, Dollarstore-kauppa muutti kasvuprofiilin täysin. Tämä oli todella isolla painolla salkussa, kun kauppauutinen tuli.

  • uudet ATH-lukemat pääsalkussa joulun jälkeisellä viikolla runsaan parin vuoden mörnimisen jälkeen, välillä toki itsestäkin tuntui, että mitä järkeä on kauhoa salkkuun roppakaupalla osinkoja, kun osinkodipit olivat järjestään melko rapsakoita. Toisaalta henkinen vakaumus siitä, että pitkällä tähtäimellä sijoittaminen on kuitenkin varsin kannattavaa toimintaa ja tarjoaa hyvää inflaatiosuojaa, auttoi kun kurssikäyrät näyttivät vahvasti kaakkoon. Stressitestejä toki tein salkulle jatkuvasti erilaisilla ei-tieteellisillä metodeilla ja pohdiskelin aktiivisesti, miltä tuntuisi 20-30% lisälasku.

Ja miinukset:

  • Position rakentaminen turvallisessa ja defensiivisessä Terveystalossa epäonnistui rajujen kurssiheilahtelujen ja hermojen pettämisen takia, irtautuminen yli 10 %:n tappiolla. Ei täyttänyt edes osinkokriteereitäni(mielellään yli 5%) eli minkähän ihmeen takia siihen edes lähdin, selvä strategialipsahdus. Salkkutasolla tappiot jäivät kuitenkin osinkojen jälkeen noin yhden prosentin tasolle.

  • Ehdottomasti Marimekon myyminen, veivailin tätä vuoden verran parannellen koko ajan positioni keskihintaa, mutta kuinka ollakaan, päätin myydä osittain ennen sekä jälkeen Q2:n rahoittaakseni jonkun muun ostoksen. Äkillinen nousu tuli itselle nurkan takaa. Luonne ei vaan antanut periksi enää ostaa tätä kalliimmalla takaisin, vaikka kävi jo lähellä kymmentä euroa. Koskaan ei pitäisi myydä yhtiötä, jonka liiketoimintaan ja johtoon on tyytyväinen, bonuksena vielä hieno suomalainen brändi. Kertoimet ovat toki hieman korkeat makuuni, mutta joka tapauksessa olen tätä vahvasti katunut. Ei liene mahdoton ajatus nöyrtyä ja ikään kuin allokoida toisaalta tulleita voittoja tai osinkoja tähän ja sitten laittaa yhtiön osakkeet johonkin sulkutilille🙂. Hieman noloa myös, että Marimekko oli yksi Top3 2023 valinnoistani.

  • Talenomin turhanpäiväinen veivailu pääsalkussa vielä syksylläkin, vaikka olin jo luopunut kasvuosakestrategiasta. Taisi olla turhan tylsää ja etsin jännitystä kurssiliikkeistä, hieman lisää kurinalaisuutta olisi hyvä olla, vaikka toki sijoittaminen hauskaakin saa olla.

  • Pelisalkun satunnainen ja ylimalkainen seuranta, toki onnekkaasti vuoden lopuksi pääsin taas plussalle, mutta ehkä tästä koituu jotakin hyvääkin eli pienennetään panoksia täällä ja loppujen lopuksi vero-optimointi onnistui ihan hyvin. Pääsalkku on kuitenkin eläkesalkkuni eli lisätään vastaavassa määrin sinne pääomia. Pelisalkun haluan kuitenkin pitää säilytyspaikkana yhtiöille, jotka eivät maksa osinkoa tällä hetkellä.

Muutama sananen kohta alkavasta vuodesta 2024, erilaiset riskit vaanivat taas sijoittajia, mielenkiintoista nähdä mikä on markkinoiden narratiivi tällä kertaa. Lähes kirkossa kuulutettu on jo Fedin koronlaskut keväällä, inflaatio on jo kuristettu lähemmäs 2% tavoitetasoa, työmarkkina on vahva ja näyttää siltä, että USA selviää ilman pelättyä taantumaa. Sanomatta on selvää, että inflaation uudelleen herääminen olisi pelottava skenaario. Suuri huolenaihe itselleni on kuitenkin jenkkien presidentinvaalit, molemmat ehdokkaat ovat omaan makuuni aivan liian vanhoja ja Trumpilla erinäisiä muitakin rasitteita. Pienempi paha on Joe Biden, mutta kaatuilut ja hyytymiskohtaukset eivät lupaa hyvää. Ehkä vaaleihin saadaan vielä musta hevonen!? Sisällissota tuskin kuitenkaan puhkeaa, vaikka hieman huolissani olen Trumpin kannattajista

Euroopan tilanne ei ole kadehdittava, taantuma kolkuttelee ovella ja lienee jo sisälläkin. Ukrainan tukeakin pitäisi kasvattaa, pakolaiskriisi jatkuu ja joskus tulevaisuudessa kansainvaellus saa vielä niin suuret mittakaavat, että raja-aidoista ja -vartijoista ei ole enää pysäyttäjiksi. Tähän läheisesti liittyvä ilmastonmuutos etenee, vaikka ainakin näennäisiä toimia sen hillitsemiseksi tehdään. Toisaalta oma luottamus on ollut aina vahva siihen, että pakon edessä poliittiset päättäjät löytävät keinoja ongelmien ratkaisemiseksi, nuorennusleikkaus olisi kyllä ehdottomasti tarpeen, olen aina ihmetellyt, miksi valtaa annetaan 70-80-vuotiaille, kokemusta löytyy kyllä, mutta kaikkea sekään ei kompensoi. Markkinoiden kannalta kuuma peruna on nyt se, laskeeko EKP korkoja Fedin vanavedessä, kovin tulee viestiä siitä, että vielä ei ole aika, saapa nähdä.

Ukrainassa ja Lähi-idässä vaanii eskalaation vaara, jota markkinat eivät kyllä mitenkään hinnoittele vielä, pikemminkin päinvastoin. Suezin kanava on tavaratoimitusten kannalta tärkeässä asemassa ja isomman mittaluokan sota alueella saisi öljyn hinnankin raketoimaan. Ukrainassa verenvuodatus loppuu, kun molemmat osapuolet saavat siitä tarpeekseen. Toivon ainakin aselepoa vuonna 2024 ja että USA saa solmun auki Senaatissa, mitä tulee Ukrainan tukipaketteihin. On mahdoton arvioida Venäjän ydinaseiden käytön todennäköisyyttä, sitä ei kukaan halua, mutta pakko Ukrainan tukemista on jatkaa ja mielellään nykyajan parhailla aseilla.

Taiwanissa järjestetään heti 13.1 presidentin- ja parlamenttivaalit, tiedä sitten voittaako Kiinaan epäilevästi vai myönteisesti suhtautuva ehdokas, ensin mainittu käsittääkseni vahvoilla. Kiina säilyy suurena ja tuntemattomana, talous yskii, tarkalleen tuskin tiedetään kuinka pahasti, mutta päätöksenteon pitäisi olla aika helppoa, kun se on keskittynyt yhdelle henkilölle. En usko, että Kiina hyökkää Taiwaniin, mutta tämä ei ole uskonasia.

Kotimaassa saamme taas varmasti hyvän presidentin, onhan meillä tunnetusti ollut hyvä herra(rouva)onni. Taantuma on päällä, mutta ydinkysymys lienee, kuinka paha ja pitkäkestoinen siitä tulee, ekonomistit eivät mitään kovin pahaa ennusta. Kuluttajien ostovoima paranee vuodenvaihteessa, kun eläkkeiden ja palkkojen korotukset astuvat voimaan. Kuluttajaluottamus on toki edelleen hälyttävän alhaalla. EKP:n koronlaskut ovat täälläkin ykkösenä toivelistalla, pienen maan talous natisee jo liitoksistaan, tärkeä kauppakumppani Saksakaan ei voi hyvin, vaikka “Euroopan sairaasta miehestä” toki ei voi vielä puhua, Italiasta en olisi niinkään varma. Itselleni on suurin kysymysmerkki se, kuinka hyvin nousseet korot ovat jo “lyöneet” läpi talouden. Pankkien luottotappioiden ennustetaan kasvavan vasta ensi vuonna, kiinteistö- ja asuntomarkkina eivät enää ylimääräisiä iskuja kaipaisi. Uutisoinnissa törmään usein loppuvuoteen 2024, kun arvioidaan talouden elpymistä, ehkäpä aikainen joulupukkiralli Helsingin pörssissä(tunnetaan kai foorumilla paremmin Hesulin börde :slightly_smiling_face:) ennakoi tätä.

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta, täytyy tunnustaa, että olen pitkästä aikaa jopa hieman härkäinen tulevaa osakemarkkinoiden kehitystä kohtaan. Itse katson markkinaa Suomi-sijoittajan silmin ja kyllähän viimeiset kaksi vuotta ovat kohdelleet meikäläisiä indeksitasolla aika kovakouraisesti. Toisaalta ennen pitkää joku jenkkivarainhoitaja iskee silmänsä halventuneisiin Suomi-osakkeisiin ja huomaa tuotto-odotuksen olevankin ihan hyvä, silloin kääntyvät rahavirrat tänne Peräpohjolaankin. Erittäin ilahduttavia olivat kuitenkin @JHeiskanen kokoamat tilastot Sharevilllen foorumilaiset-ryhmästä, osakepoiminta on ollut yllättävänkin onnistunutta isolla enemmistöllä.

Tein vuoden 2023 aikana 715 kauppaa, ota siitä mallia @Sijoittaja-alokas :slightly_smiling_face:. Toiminta oli kuitenkin tällä kertaa ihan kannattavaa, ainakin luulisin niin. Pääsalkku raketoi peräti +25,6%, pelisalkku +11,82% ja pahnanpohjimmaisena Inderes-salkku -15,38%, voittaen kuitenkin Inderes-indeksin, joka oli -22,94%. Jotta saadaan pidempää perspektiiviä, niin alkuperäinen pääsalkkuni , nykyinen pelisalkkuni, on kuudessa vuodessa tuottanut 95,77% ja nykyinen pääsalkkuni neljässä vuodessa 83,78%. Oikeasti mielenkiintoista on nähdä tilanne kymmenen vuoden kohdalla, jos indeksi ollaan siinä vaiheessa voitettu, lienee edes pikkuriikkisen aihetta itsetyytyväisyyteen :slight_smile: . Olen ollut onnekas, mutta onnella on tapana tasoittua vuosien mittaan, en kuitenkaan vieläkään ole siirtymässä indeksisijoittamiseen, vaikka syksyllä hairahdin ostamaan muutaman kerran Suomi-indeksiä, tämän muuten aina tarkkaavainen @Vanerihands oli välittömästi huomannut Sharevillessä :slight_smile: . Indeksiosuudet ovat kuitenkin tällä hetkellä vain mennyt muisto salkussani. Osakesijoittaminen on siitä hieno laji, että tässä kamppaillaan vain itseä ja omia heikkouksia vastaan, jos keinotekoisen vastustajan haluaa, niin indeksit ovat siihen hyviä. Ei kannata vertailla omaa tekemistään muiden foorumilaisten suoriutumiseen. Kuten tarkkaavaisimmat lukijat tietävät, olen ison osan elämästäni uhrannut kilpashakkiin, laudan ääressä on tullut vietettyä kymmeniä tuhansia tunteja ja aina siinä vastapäätä on istunut vastustaja omine ilmeineen, maneereineen ja tuoksuineen, vaikka kuinka yrittäisit keskittyä vain omaan peliin ja suoriutumiseesi. Lisäksi vielä vieressä tikittää(on oikeasti nykyään äänetön) pelikello, joka mittaa armottoman tarkasti ajankäyttöä joka siirtoon ja ei anna armoa, jos ylität miettimisaikasi. Ei liene siis vaikea ymmärtää, että osakesijoittaminen on tähän verrattuna suorastaan hermolepoa, voit kaikessa rauhassa tutkijakammiossasi harkita seuraavia peliliikkeitä, ilman mitään aikamääreitä, ottaa huonoja siirtoja takaisin myymällä position jne.

Lopuksi toivotan kaikille foorumilaisille tasapuolisesti erittäin hyvää ja antoisaa kohta alkavaa vuotta 2024, olkoon koillinen suuntana salkuissanne :slight_smile: Kiitos kontribuutiostanne foorumin hyväksi ja jatkakaa samaan malliin. Muistakaa, että se tykkäysnapin painaminen täällä ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään, se on kuitenkin tapa osoittaa läsnäoloa ja myötäelämistä, kaikesta ei tarvitse aina olla samaa mieltä, vaikka tykkää viestistä. Disclaimerina vielä, en suinkaan ole tässä itselleni kerjäämässä tykkäyksiä, mutta välillä kun lukee jonkun toisen foorumilaisen kirjoittamaa hienoa viestiä, niin ei voi olla ihmettelemättä, kuinka vähän se tykkäyksiä on saanut laatuun ja informaatioarvoon nähden.

98 tykkäystä

AOT:n ja OST:n tilanne kuluneen vuoden viimeisenä päivänä. Ei suuria muutoksia reiluun kuukauteen, mutta ajattelin päivittää tämän tänne ihan jo vain muistutuksena itselleni, teen uuden salkkupäivityksen puolen vuoden päästä kesällä ja vertaan sitä sitten tähän.

Samat yhtiöt on ja pysyy, niitä vain lisäillen pitkin alkavaa vuotta. Ehkäpä sinne yksi uusikin yhtiö mahtuu, jos katson tarpeelliseksi.

18 tykkäystä

Lisää piirakoita vuoden loppuun!

Vuoden puolivälin jälkeen suurin into ja hösellys salkussa on vähentynyt. Muutamia isompia muutoksia edelliseen salkkupäivitykseen on OP:n sijoitusvakuutuksen laittaminen lihoiksi kulujen ja yleisen hankaluuden vuoksi sekä OST perustaminen.

Yhtiöiksi on mitä enenevissä määrin valikoitunut osinkohirmut johtuen juuri innon vähyydestä, johon sopii parhaiten osakkeet joiden päällä voi istua kuin tatti. Uutena näissä Norjalaisia 2 numeroisia osinkojyriä.

Tarkkasilmäiset voivat nähdä kempoweria molemmissa; OST on turskalla niin pahasti, että lyhyempään pitoon otin AOT:lle takaisin “pohjilta”. Ensi vuodelle toiveissa on löytää OSTn käteiselle tuottoa ja kotiuttaa sopivassa hetkessä teknoyhtiöiden voittoja (milloin?!).

Rahastoon menee kuukausisäästö tavan vuoksi.

Sijoitusaste tällä hetkellä 83%, joka tuntuu aika hyvältä.

16 tykkäystä