Mitä sinulla on salkussa?

Edit: Viime vuoden viesti siis tässä (vastasin vuoden 2021 viestiini vahingossa)

Salkkupäivityksen aika taas. Korkojen nousu oli vuoden teema, joten olin henkisesti valmistautunut tappiolliseen vuoteen. Lyötyäni luvut Exceliin, vuoden kokonaistuotoksi -0,17%, eli käytännössä vaakatasossa mentiin. Vuodesta 2017 tähän päivään CAGR nyt 9,22%.

Sitten itse asiaan, eli salkun sisältöön. Salkussa on tänä päivänä 42 riviä, joten loppupäästä voisi varmasti pientä siivoilua tehdä. Tänä vuonna ei veroteknisiä myyntejä ollut kuitenkaan tarpeen tehdä, kun en voitollisia realisointeja tehnyt kovin paljoa. Nuo loppupään rivit ovat niin pieniä, etten niitä ilman verosyytä erikseen lähde myymään.

Keskeisimmät tapahtumat tänä vuonna

Onnistuneita realisointeja: Teslaa tankkasin viime vuoden lopulla, nämä myin alkuvuoden aikana, tämä oli isoin realisoitu voitto koko vuonna. Enovix toinen hyvin onnistunut myynti.

Epäonnistuneita realisointeja: Vuoden 2022 onnistuminen viputuotteella hedgenä ei jatkunut, luovuin hedgestä alkuvuonna. Viputuotteen liikkuessa väärään suuntaan rahallinen vaikutus oli melko suuri. Siemens Energy toinen suurehko tappio, jonka realisoin kun vuoden toinen(?) isompi negari tuli loppuvuodesta.

Yleisiä kommentteja omistuksista: Enphasen vuosi oli monen muun uusiutuvan energian yhtiön tapaan vaikea. Palautin vuonna 2022 myydyt laput todella paljon halvemmalla salkkuun, tässä olen mukana vahvalla luotolla. Uraanilla oli kelpo vuosi. Perustin OST:n, jolle ostin Wärtsilää sekä Fortumia. OST:n myötä nyt mahdollisuus ostaa myös kotimaisia yrityksiä, mahdollisesti myös osingonmaksajia salkkuun tuomaan hieman kaivattua tasaisuutta. Muita mainitsemisen arvoisia uusia nimiä salkussa ovat Stem ja AFRY.

Strategiassa, sektorijakaumassa ynnä muussa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, mutta linkitän vielä viestin jonka kirjoitin tovi sitten energiaketjuun. Kuvastaa mielestäni melko hyvin filosofiaani siitä, miten lappuja salkkuun päätyy.

25 tykkäystä

Aika rohkea keskittäminen! :slightly_smiling_face: Saako uteliaisuudesta kysyä onko oikeasti suuri osa perheen varallisuudesta kiinni yhdessä turnaround casessa?

7 tykkäystä

Jahas. Seuraava sijoitusvuosi edessä. Sinne lähdetään seuraavanlaisella kokoonpanolla.

Olen jakanut omistukseni ytimeen, joka koostuu erinäisistä ETF:istä faktoripainotuksin ja aktiivisalkkuun, joka pääasiassa osakepoimintoja, joskin saatan käyttää joskus harvoin optioita. Tällä hetkellä varallisuus on jakautunut noin 50/50 näiden salkkujen välillä, mutta tarkoituksena on että ydinosuus olisi suurempi, joten lisäeurot tulevat 2024 kohdistumaan sinne.

Ydin:

Täällä melko vahva value ja EM bias, joka kyllä näkyi 2023 tuotoissa :slight_smile: Isoimmat positiot multifaktori-etf JPGL, sekä Eurooppalaiset arvo-osakkeet (ZPRX) ja EM multifaktori (FLXE).

Aktiivisalkku:

Täällä selvästi isoin betsi vuodelle 2024 (kuten myös 2023 :slight_smile: ) ovat Euroopan pankit joita salkusta on noin kolmasosa. Pidän sektoria aliarvostettuna vaikkapa US-verrokkeihin ja ihan myös tuloskertoimin katsottuna (P/E:t luokkaa 4-6). Omaan salkkuun olen valinnut mahdollisimman edullisesti arvostettuja pankkeja, joiden tuloksentekopotentiaali ja vakavaraisuus ovat mielestäni siitä huolimatta ok-tasolla. Mutta sinänsä uskon että sektorin osakkeet liikkuvat melko samaan suuntaan kaikki, mutta ehkä halvemmissa saa enemmän vipua ylös, jos korjaus arvostuksiin tulee. Saa nähdä miten käy. Hyvä puoli on se että vakavaraisuustasot ja tulostaso (jopa laskevalla tuloksella) mahdollistaa avokätisen osinko ja buyback-politiikan.

Loput salkustani ovatkin aika lailla erilaisissa holdingyhtiöissä, jotka ovat toinen osa-alue jota itse tykkään tutkia. Löytyypä muutamaa kotimaan varainhoitajaa myös. Optiot ovat pääosin treidi kiinteistöyhtiö Vonoviassa, joka on tavallaan betsi/hedge korkojen laskun varalta.

Näillä vuoteen 2024. 2023 sujui ihan ok aktiivisalkun tuottaessa 22 % mutta Ydin jäi selvästi indekseistä 10,7% tuotolla, jolloin kokonaistulos oli 15,7% joka on pääindeksejä vähemmän. Mutta sinänsä pidän tätä torjuntavoittoa hyvänä, koska vahva value ja EM bias eikä juuri teknoja. Toivottavasti tämä asemointi kantaa hedelmää seuraavana vuonna. Vaikka mahtavien seitsemän voittokululle on ehkä vaikea nähdä loppua.

18 tykkäystä

Enento Group :finland: 23,01%
Tecnotree :finland: 22,53%
Topdanmark :denmark: 12,91%
Bitcoin 11,07%
Muut kryptot 9,54%
Anora :finland: 8,1%
Nexstim :finland: 7,22%
Käteinen :euro: 5,62%

Luettelen kryptot samaan salkkuun osakkeiden kanssa. Iso paino kryptoissa ja iso luotto ensvuodelle. Salkussa iso riski ja sitä tarkoitus pienentää ensi vuodella osinkolapuilla. Hankintalistalla ensvuodelle Mandatum Suomesta ja Realty Income Reit Amerikasta. Muita mielenkiintosia hankintoja ensvuodelle on Eq, Verkkokauppa ja Withsecure.

8 tykkäystä

Vain liikenevä käteinen.

Tuosta piirakkadiagrammistani puuttui listaamattomat sijoitukset (esim. oma työnantajani, joka pyrkii listaukseen noin 4-5 vuoden kuluessa). Listaamattomissa minulla on 8x enemmän pääomaa kiinni kuin renkaissa.

Muilla perheenjäsenillä on tässä ”takapihamme firmassa” se määrä, minkä he ovat valmiita menettämään jos kaikki menisi totaalisesti vihkoon. Lisäksi heillä on kk-säästöperustainen rahastosäästösoppari.

Eli oikeaa katastrofia ei synny vaikka Romanialaiset varastaisivat uuden tehtaan.

14 tykkäystä

Vuosi on jo vierähtänyt edellisestä salkkuraportistani ja nytkin olin kahden vaiheilla siinä, että jaksanko pusertaa tämän kohta seuraavan vuodatuksen eetteriin, tuntuu hiukan siltä, että ammensin itseni keväällä tyhjiin @Sijoittaja-alokas haastattelussa :slight_smile: . Toisaalta plussien ja miinusten läpikäynti vähintään kerran vuodessa on melkeinpä pakollinen harjoitus, jos yhtään kunnianhimoa on tämän harrastuksen suhteen. Ylipäätään on mielestäni tärkeä purkaa sanalliseen muotoon se, miksi jotakin osaketta omistaa, itselleni tämä salkkuraportti toimii keinona siihen, joillakin toisilla taas sijoituspäiväkirja. Muun muassa @Tyhjatasku on viitannut teksteissään jälkimmäiseen, ottakaa hänestä oppia, jollette halua asioita puida julkisesti täällä foorumilla, molempi parempi tietenkin :slight_smile: .

Ulkopuolisia ja miksei itseäkin ehkä kiinnostaa kuitenkin tuotot, mutta kiusallani jätän ne raporttini loppuun, jos vaikka joku tämän tekstin jaksaa punnertaa sinne asti :slight_smile:

Viime vuoden lopulla fanfaarien soidessa ja peltirumpupojan soittaessa tahtia, julistin muuttaneeni strategiaani enemmän kasvu- ja erikoistilannepainotteiseksi, mutta tämä mielenhäiriö jäi “onneksi” tilapäiseksi. Palasin hyvin nopeasti maan pinnalle ja löysin uudelleen sisäisen mörnijäni :slight_smile: . Ikäni huomioon ottaen (ensi vuonna tulee täyteen 60, kohta täytyy pitkin hampain muuttaa profiiliteksti :slight_smile: ) minulle on kuitenkin aika paljon merkitystä sillä, minkälaisella riskillä tuottoja haen, selailin foorumin vanhoja, omia alkuaikojeni kirjoituksia ja olin näköjään silloin ihan tyytyväinen, mikäli pitkällä tähtäimellä yllän 5-6 % tuottoihin per vuosi. Toki tuottovaadetta nykyisessä inflaatio- ja korkoympäristössä pitäisi säätää pikkuriikkisen ylemmäs, mutta tämä on lähinnä akateeminen kysymys. Mutta pitemmittä puheitta itse salkkujeni omistuksiin, prosenttiosuudet ilmentävät koko sijoitusomaisuuttani(käytännössä koko omaisuuttani, en omista seiniä), mutta selvyyden vuoksi käsittelen salkut erikseen, onhan niiden koolla valtavasti eroa. Kaaviot ja grafiikat jätän tapani mukaan niille, jotka ne hallitsevat, tiedostaen kuitenkin täysin, että tämä tekee esitykseni tylsemmäksi lukea.

Pääsalkkuni pilkkipaikkaa pitää ei niin yllättävästi Tokmanni 12,62%, yhtiö piti lupaamansa eli laajentuminen Pohjoismaihin kuluvalla strategiakaudella 2022-25, tämän myötä myöskään liikevaihtotavoite 1,5 miljardia ja liikevoitto 150 miljoonaa eivät enää ole saavuttamattomia. Olen enemmän kuin tyytyväinen tapaan, jolla Dollarstore-kauppa tehtiin. En oikein pidä yhtiöistä, jotka jatkuvasti printtaavat uusia osakkeita rahoittaakseen yrityskauppoja, liudentumisen vaara on suuri, jollei kaikki menekään putkeen vaan tulee ryppyjä integraatiossa. Käteisen käyttö toki tilapäisesti kasvattaa velkaantuneisuutta ja sijoittajat joutuvat pohtimaan todellisia lukuja vielä maaliskuulle asti, jolloin Tokmanni vasta julkaisee tilinpäätöstiedotteensa. Tämä epävarmuus lienee suurin syy siihen, miksi defensiivisen yhtiön osakekurssi on ollut hyvin volatiili menneinä kuukausina, kurssikehityksestä päätellen logistiikkakeskuksestakin vapautunut 56 miljoonaa tuli markkinoille yllätyksenä, vaikka se oli hyvin tiedossa etukäteen. Inderesin ennusteilla p/e-luku on vain 12,2 vuoden 2024 tuloksella ja osakekurssilla 14,62 e, kuitenkin kasvua on Dollarstoren myötä luvassa varsin mukavasti, puhutaan kaksinumeroisista luvuista ainakin tänä ja ensi vuonna. Myös Suomessa on luvassa kasvua, kunhan hankala taloussuhdanne helpottaa, Miny-konsepti ja Click Shoes-osto auttavat siinä uusien myymäläavausten ohella. Hieman kallistun sille kannalle, että varsinkin suomalaiset analyytikot ovat hieman karhuisia Tokmannin ja varsinkin yrityskaupan suhteen. Sijoituksen tekee osaltaan mielenkiintoiseksi se, että veikkaan jo muutaman vuoden päästä juhlittavan suurta pohjoismaista halpakauppakonsernia, kun myös norjalainen Europris siirtyy Mr. Tokmannin rekkasaattueeseen :slight_smile: . Ensin on toki konsolidoitava Dollarstore kunnolla. Tokmanni on ollut vuoden mittaan jopa yli 40% painolla salkussani, mutta onnekseni kurssinousun myötä olen päässyt sitä keventelemään kohti 10% tavoitepainoa, toki täysin poissuljettua ei ole painon lisääminen, jos osake taas romahtaa ilman uutisia. Vuonna 2022 Tokmannin suuri paino vauhditti koko salkun alamäkeä, mutta vastaavasti tänä vuonna sillä oli merkittävä osuus salkkuni tuotoista. Odottamattomia riskien realisoitumisia voi kuitenkin ilmaantua, mainittakoon Kiina-riski Shanghain hankintayrityksen kautta, suuri riippuvuus Mäntsälän logistiikkakeskuksesta ja Suezin kanavan tilanne. Tärkeä tavoite itselleni on oppia vielä lisää nöyryyttä markkinoita kohtaan ja välttää edellä mainitun kaltaisia raskaita ylipainotustilanteita, kuin varkain selvisin tällä kertaa tilanteesta ulos.

Lassila & Tikanoja 8,46%, mielenkiintoisia asioita tapahtuu yhtiön ympärillä vuonna 2024, kun parastaikaa on meneillään strateginen pohdinta kiinteistöpalvelujen divestoinnista. Poissuljettua ei ole myöskään se, että koko firma lähtee pesuveden mukana pois pörssistä, kun kaikki kiinnostuneet pääsevät tosissaan kauppoja hieromaan. Syystä tai syyttä olen firmaan luottanut viime vuosien aneemisesta esityksestä huolimatta, kasvua ei oikein saada aikaan kirveelläkään, mutta kannattaa ottaa huomioon, että koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat sekoittaneet makroympäristöä, mutta hyvin tasaista 0.80-0,90 e EPS:ää firma paukuttaa siitä huolimatta vuodesta toiseen. Huomioitava on myös vahva kassavirta, joka puolestaan mahdollistaa kevyesti 5% osingonmaksun, jonka jakosuhde on vaatimaton, hiukan päälle 50% eli sitä voidaan kyllä nostaa, jollei investointikohteita markkinoilta löydy. Pääomantuotot firmalla ovat olleet myös tasaisesti vähintäänkin hyväksyttävällä tasolla. Kiertotalouden ytimessä toimivalle, kannattavalle firmalle p/e 10-11 on mielestäni hyvin alhainen. Phoebuksen Oldenburgin ja Propriuksen salkunhoitaja Heikkilän mukanaolo antaa hieman henkistä tukea, vaikka yleisilmapiiri firman ympärillä vaikuttaa pessimistiseltä. Sijoitussuosituksia ei saa antaa, mutta itse odotan tältä paljon ensi vuonna.

Mörnijä-hengessä Anora 7,11% on oivallinen valinta salkkuun, semminkin kun sitä on hankittu lähellä ATL-lukemia. Vastoinkäymisiä on yhtiöllä riittänyt: huonot ohrasadot ja Ukrainan sodan aiheuttama viljapula, Norjan ja Ruotsin kruunun heikkous, inflaation vieminen hintoihin on viivästynyt, kun hinnankorotuksiin on mahdollisuus vain pari-kolme kertaa vuodessa, pahnanpohjimmaisena vielä vähintäänkin lievästi arvoa tuhonnut Globus Wine-kauppa, johon liittyi vielä epäselvyydet varastotasoissa. Pienenä jokerina voi tosin tulla korvaus yrityskauppavakuutuksesta. Niinhän siinä sitten kävi, että norjalainen pääomistaja sai tarpeekseen ja Pekka Tennilä sai lähteä. Tilalle löytyi puolalainen, Carlsberg-taustainen Jacek Pastuszka, jonka johdolla käännettä lähdetään tekemään. 20-30% kurssinousu on mahdollista saada aikaan jo ihan perustekemiselläkin eli kaneja ei tarvitse vetää hatusta. Kulukuri, jo tehdyt hinnankorotukset ja valuuttasuojaukset jo itsessään parantavat tulostasoa.

Fortum 6,27%, Voi mennä kauan, että markkinoiden luottamus Uniper-sotkujen jälkeen palautuu yhtiöön, mutta hyvä kiinnekohta on pelkästään pohjoismaisen vesivoiman arvo yhtiössä, muistan jostain lukeneeni arvion 15 e/osake. Olkiluoto kakkosen myötä Suomi saavutti omavaraisuuden sähköntuotannossa, mutta osa eurooppalaista järjestelmäähän tässä ollaan. Sähköyhtiöt osaavat myös hinnoittelun eli uskoisin, että aika tasaisesti Fortum jatkossakin saavuttaa yhden euron EPS:n ja siitä valtio-omistajalle runsas osinko muiden saadessa siinä siivellä oman osuutensa. Kyllähän tämä turvallinen sijoitus on nyt, kun Venäjä-riippuvuudesta päästiin eroon. Mielenkiintoista nähdä, tuleeko Fortumin etuosto-oikeus Uniperin Pohjois-Ruotsin vesivoimaan koskaan realisoitumaan, kassassahan on runsaasti panoksia ja luultavasti niiden investointi Pohjoismaiden ulkopuolelle saisi aikaan sijoittajien joukkopaon :slight_smile:

Nordea 5,39%, Tuotto-odotus tulevina vuosina on erinomainen jo yksinomaan vahvan osingon ja omien osakkeiden takaisinoston takia. Korot tulevat laskemaan, mutta eivät enää epäterveelle nollatasolle. Nordea on paremmin johdettu ja tiukemman kulukurin yhtiö kuin vielä takavuosina, toki eurooppalaisessa pankkiunionissa ollaan eli suurin riski tulee muualta kuin omalta markkina-alueelta Pohjoismaissa. Edellä mainittu on tärkein syy siihen, että en kehtaa nostaa painotusta edes 10 prosenttiin, mutta nykyisellä painolla tai jopa pari yksikköä korkeammalla se puolustaa hyvin paikkaansa hajautetussa salkussa.

TietoEvry 5,18%, vuotta 2024 määrittelee Banking- ja Tech Services-liiketoimintojen strategisen arvioinnin lopputulos. Erillislistautumiset tai divestointi muuta kautta lienevät vaihtoehdot, voi hyvin olla, että tälläkin hetkellä salaisia neuvotteluja on käynnissä. Tämä on tylsää ja tasaista liiketoimintaa, joten vaikka ymmärrys yhtiöstä ja koko alasta on puutteellinen, niin luotan tällaiseen isoon It-alan yleistekijään enemmän kuin pieniin saman sektorin firmoihin.

Nokian rinkulat 4,76%, tarina etenee omalla painollaan, Venäjä on taakse jäänyttä elämää, Nokian ja Daytonin tehtaiden kapasiteettia kasvatetaan, alihankinta suoritetaan kiinalaisten tehtaiden suosiollisella avustuksella ja Romanian uusi tehdas siirtyy ylösajovaiheeseen näillä näkymin loppuvuodesta 2024, silloin päästään jo ihastelemaan ensimmäisiä uunista ulos putkahtavia renkaita. Suurin riskihän tässä on asiakkaiden kaikkoaminen pysyvästi tilapäisten kapasiteettiongelmien takia, kun kysyntään ei pystytä vastaamaan, mutta uskon, että pitkällä tähtäimellä hakkapeliittojen laatuun luotetaan. Tärkeä viesti markkinoille on jopa hieman runsaskätinen osingonjako myös raskaan investointivaiheen aikana, jonkinlainen kiinnekohta ja tukipiste on osakkeella hyvä olla myös huonompina aikoina, tätä edesauttaa Rinkuloiden edelleen varsin vahva tase. Foorumillakin nurkissa väijyy osinkoa väheksyviä tahoja, jotka eivät toistaiseksi ole osallistuneet Osinkopuolueen spektaakkelimaisiin puoluekokouksiin, joiden varjoon uhkaa jäädä jopa Berkshire Hathawayn yhtiökokous. Ehkä Siperia opettaa :slight_smile:

NoHo 4,15%, puksuttaa mukavasti eteenpäin, koronavuosien paha muisto haalistuu ja yrityskaupparintamalla ollaan aktiivisia, erittäin mielenkiintoinen on Holy Cow!-yrityskauppa Sveitsiin yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Lisäksi muun muassa Helsingin Messukeskuksen ravintolatoiminnan haltuunotto ja Nokia Areena on edelleen kultakimpale, toivottavasti saadaan lisää suuria tapahtumia Manseen, ei toki Helsingin kustannuksella :slight_smile: NoHo on ylittänyt strategiset tavoitteensa kirkkaasti ja jo alkuvuodesta saanemme kuulla tavoitteista vuosille 2024-26. Liikaa ei voi painottaa toimitusjohtaja Aku Vikströmin panosta NoHon kukoistukseen, samalla hän antaa kasvot koko ravintola-alalle Suomessa. Ensi keväänä taas lähden metsästämään ravintolalahjakorttia yhtiökokoukseen, olipa se sitten Helsingissä tai Tampereella.

Raisio 3,79%, perinteinen yhtiö, jolla on vahvat brändit Suomessa ja Iso-Britanniassa Benecol saavuttanut vahvan jalansijan. Valikoidut markkinointipanostukset Euroopan maihin toivottavasti tuottavat tulosta ja saadaan huipputerveellinen kaura ajettua myös eurooppalaisten ruokavalioon sisään. Itselleni yhtenä herätyksenä toimi Elovena välipalapatukoiden suuri suosio. Yhtiössä on viime vuosina tapahtunut paljon muutoksia, kun ydinliiketoiminnan ulkopuolisia rönsyjä on divestoitu, nyt voidaan keskittyä paremmin terveellisiin elintarvikkeisiin ja ulkomaan kasvuhankkeisiin, kapasiteettia on runsaasti käytössä Nokian uuden kauramyllyn myötä. Sijoituksen ehdoton plussa on myös se, että yhtiön toimitusjohtaja vastailee sijoittajien kysymyksiin yhtiöketjussa. Taseeltaan yhtiö on erittäin vahva, nettokassan ansiosta markkina-arvo on isompi kuin yritysarvo. Osake kuuluu ehdottomasti jokaisen Suomi-sijoittajan salkkuun, kyllähän me joka päivä ruokakaupassa törmäämme Raision tuotteisiin. Bonuksena hieno yhtiö jakaa vielä 7% osinkoa.

Enento 3,75%, on uusi tuttavuus salkussani, olin pitkään sitä mieltä, että eettisistä syistä en tätä ota salkkuuni, mutta kurssin romahtaminen näköjään lievensi moraalikäsitystäni :slight_smile: Sinänsä luottotietoliiketoiminta on tärkeä osa talouden verisuonia, pankit ovat tärkeä asiakas ja olisi vaikea nähdä yritysten välisten transaktioiden toteutuvan ilman kunnollista rekisteriä. Asia, jota hieman kammoksun yhtiössä, on kuluttajien luottotietorekisteri, ainakin takavuosina Asiakastiedon nimellä Suomessa operoiva yhtiö toimi itsevaltiaan tavoin, pahemmin välittämättä yksityisen kuluttajan oikeuksista ja oli nihkeä korjaamaan virheellisyyksiä. Toki näitäkin palveluita on kehitetty ja esimerkiksi positiivinen luottotietorekisteri tulee Asiakastiedon yksinvaltaa hieman kaventamaan. Yhtiöllä on joka tapauksessa syvä vallihauta ja vakiintuneet asiakkaat, bonuksena vielä ilmiselvä yritysjärjestely ostotarjouksen muodossa, markkinoilla näitä huhuja on liikkunut viimeksi kesällä.

Consti 2,84% sinnittelee edelleen salkussani, vaikka pieniä kevennyksiä olen jo tehnyt, yhtiö suorittaa ja toimittaa määrätietoisesti, rakennusalan alakulo ei ole tarttunut korjausrakentajaan. Johto hallitsee erinomaisesti tarjousten laskemisen ja projektien hallinnan, pääomakevyt liiketoimintamalli mahdollistaa mainiot pääomantuotot, joista moni rakentaja voi vain haaveilla. Vanheneva asuntokanta kasvukeskuksissa ja energiatehokkuuden uudet vaatimukset satavat suoraan Constin laariin. Osinkotuottokin on hieman yli 5% viime aikojen kurssinoususta huolimatta.

Sitowise 1,36%, uusin löytö salkussani, olen viime aikoina enemmän tai vähemmän systemaattisesti käynyt läpi viime vuosien tuoreita listautujia, jotka ovat joutuneet pörssissä melkoisen höykytyksen kohteeksi. Kiinnostus tähän heräsi, kun huomasin jenkkisijoittajien kiertävän osakkeen ympärillä kuin kissa kuumaa puuroa ja rohkeimmat toki omistavat jo isoja potteja. Tunnetusti konsultointi ja suunnittelu on kannattavaa liiketoimintaa, nyt vain rakennusmarkkinan sakkaaminen asettaa tiettyjä haasteita yhtiön kasvukuvaan, mutta todennäköisesti tämä on ohimenevää ja suhdanteen parantuessa yhtiön arvostuskin pääsee taas oikealle tasolle. Tutkimustyöni tämän osalta on vielä pahasti kesken, mutta ensivaikutelma on erittäin myönteinen, voisiko olla jopa Constin tapainen helmi kyseessä rakennussektorilla!?

Oriola B 1,04%, onnistuin alkuvuodesta irtautumaan tästä 1,7.-1,8 e tasoilta, jokin tuloksenteossa epäilytti tai sitten kyse oli jälleen silkasta tuurista. Nyt sitten takaisin omistajana muutamien kymmenien prosenttien laskun jälkeen. Äärimmäisen vaikea tätä on arvioida, Ruotsin yhteisapteekkiyrityksenkin oikea arvostus on hakusessa ja aina ei vanha Erkkikään(ei viittaa Sinkkoon, toim.huom.) ota selvää yhtiön sijoittajille tarjoamista luvuista. Peter Seligson on antanut hyvinkin härkämäisiä kommentteja yhtiön todellisesta arvosta, mutta meidän @Rauli_Juva on varovaisempi (12 kk) arvioissaan. Mika Heikkilän Proprius-rahastokin tätä jo riensi ostamaan. Jotakin yritysjärjestelyjä tässäkin voisi ounastella, jollei liiketoimintaa muuten saada rokkaamaan. Itse nostan panoksia vasta sitten, kun käänteestä alkaa näkymään jotakin merkkejä.

Sitten siirtymä sujuvasti pelisalkkuni sisältöön, vuodenvaihteen veromyyntien jälkeen salkun koostumus on lähellä toiveitani ja odotan ihan pelkällä pidollakin jonkinmoisia tuottoja tulevana vuotena. Pienenä lisämausteena laitan tämän salkun positioiden keskihintoja näkyviin, koska sijoitukset ovat selkeästi riskisempiä. ikään kuin oikeuttaakseni niiden omistamisen.

KH Group 5.07%, yksi vuoden 2024 Top3-osakkeestani. Paino on kyllä luvattoman iso ottaen huomioon suhdanne, jossa yhtiö tällä hetkellä painii. Ei oikein tahdo huonekalut liikkua, kun asunnot eivät vaihda omistajaa, Konevuokrauskin on nihkeää, pelastusajoneuvoja sentään taitaa mennä kaupaksi. Tähän tuli lähdettyä aikanaan mukaan Boreon valtausyrityksen epäonnistuttua ja kurssin valuttua 1,50 e tasoille. Rutiininomaisesti tätä olen silloin tällöin lisäillyt luottaen ihan liikaa Inderesin analyyseihin, koska olevinaan itsellä ei sitä aikaa ja osaamista ole ollut tilanteen syvällisempään arviointiin. No, vuodenvaihteen veromyyntien jälkeen position keskihinta on enää 0,885 e eli kaipa tämän jo voi laskea aika matalariskiseksi, mielenkiintoistahan se on seurata, mitä yhtiö aikoo tehdä omistuksillaan, jotta strategian mukainen muodonmuutos KH koneiden ympärille rakentuvalle teolliselle konsernille voidaan saattaa loppuun. Yksi tilipäivä omistajille voi koittaa, jos Indoor Group saadaan listattua, sitä odotellessa :slight_smile:

Spinnova 2,87%, tämäkin on Top3-veikkauksissani mukana, yhtiö on kovasti aiheuttanut itselle päänvaivaa, näkyvyys liiketoiminnan kehitykseen on luvattoman heikko, toimitusjohtajan äkkilähtö ja sitten nurkan takaa ilmoitus strategisista pohdinnoista eivät riittäneet vaan päälle tuli vielä uusimman yhteistyökumppani Renewcellin kysyntäongelmat tuotteensa suhteen. Tulevaisuuden trendit ja toiveet kestävän kehityksen vaateteollisuudesta kuitenkin saavat tarrautumaan tähän ja sitä paitsi nyt koen olevani vihdoin mukana hinnalla, joka ei välttämättä enää paljon kalpene alkuvaiheen sijoittajien osuuksistaan maksamasta eli 1,71 e. Kurssin hillitön heilahtelu ei kyllä palvele juuri muita kuin spekulantteja eli analyytikkoseuranta yhtiölle olisi enemmän kuin paikallaan, saapa nähdä, pitääkö kysyä taas uudestaan siitä ensi kevään yhtiökokouksessa.

Lamor 2,48%, tässäkin varsin tuoreessa pörssiyhtiössä(toki takana historiaa pörssin ulkopuolella 40 vuotta) on kaikenlaista tapahtunut, yhtiön johtoryhmä on yksi toisensa jälkeen lähtenyt talosta, viimeisimpänä suhteellisen selvät potkut sai toimitusjohtaja Mika Pirneskoski, joka on ainakin foorumilaisille avannut ansiokkaasti yhtiön liiketoimintaa yhtiöketjussa. Lieneekö lähdön takana erimielisyydet strategiasta(muovinkäsittelyliiketoiminta, ei siis kuovin-, kuten Inderesin raportissa alunperin luki, @Aapeli_Pursimo varmasti ilahtuu kun tästä jaksan muistuttaa :slight_smile: ) vai oliko kyse siitä, että ahkerasta tarjouskilpailuihin osallistumisesta huolimatta, tilauksia ei ole satanut yhtiön laariin. Yhtiölle pitää kyllä nostaa hattua siinä, että järjestivät oikein tiedotustilaisuuden toimitusjohtajan vaihdoksen tiimoilta, nämä ovat isoja tapauksia Porvoossa :slight_smile: Webcastin perusteella kyseessä taisivat kuitenkin olla johtamisongelmat, nyt jo yksi lähtijöistä peruutti eronsa. Suurin riski tässä sijoituksessa on se, että yhtiö otti liian ison kasvuloikan 50 miljoonan liikevaihdosta 120 miljoonaan ja toimintaa joudutaan ajamaan alas jossakin määrin, mikäli tilauksia ei ala tulla, yhtiöllä on vahva perheomistus ja tuskin tässä ensimmäistä kertaa ollaan vaikeassa paikassa, joten olen varsin luottavainen. Keskihintakin on kohtuullinen 2,70 e.

Rapala 0,86%, jokin näissä vieheissä kiehtoo, melkoista räpiköintiä yhtiön suoriutuminen on ollut viimeiset kaksi vuotta, saapa nähdä uppoaako keloineen päivineen :slight_smile: markkina ei yksinkertaisesti ole vetänyt koronavuosien ylikysynnän jälkeen, joten jotakin helpotusta voisi kuvitella tulevan, kun jälleenmyyjien varastotasot hupenevat. Yhtiön itsensä tekeminen vaatinee kyllä myös uutta terävyyttä, jonkinlainen strategiapäivitys tärkeimmistä kehityskohteista julkistettiin hiljattain. Jonkinlaisia johtamisongelmia täälläkin oli, kun analyytikkojen ja sijoittajien mieleen oleva toimitusjohtaja vaihdettiin jo eläkkeellä olevaan herraan, eipä näiden fransmannien päähänpistoista ota selvää :slightly_smiling_face:. Viellardien omistusosuus on jo 43% ja Sycamoren melkein 20% eli melkoinen Fall für Zwei tämä alkaa olemaan. Kumpi tekee siirron ensin, jälkimmäisen omistusyhtiö Pure Fishing painii itsekin heikon markkinan kanssa eli ajankohta ei ole mitenkään hyvä ostotarjoukselle puhumattakaan siitä, että kukaan ei ole ääneen sanonut, että ranskalaiset ylipäätään haluavat myydä. Pienellä panoksella ja 2,90 e keskihinnalla on kuitenkin kiva tätä legendaarista brändiä seurailla. Sykliset kuluttajayhtiöt kyllä yleensä lähtevät kuin hauki rannasta kun kuluttajien luottamus ja ostovoima paranee, jopa olen harkinnut tämän siirtämistä pääsalkkuun hieman isommalla panoksella.

Stockmann 0,7%, positio on huvennut lähes näkymättömiin viimeaikaisen rivakan kurssinousun ja kevennysten seurauksena. Tämä ei ole missään vaiheessa ollut ydinomistuksiani, joten aika helppo on ollut luopua positiosta pala kerrallaan. Toki nousuvaraa on vielä, mikäli ensi vuonna oikeudelliset riidat saadaan ratkottua ja saneeraus päätökseen. Sitten on tie auki erilaisille yritysjärjestelyille kuten tavaratalojen myynnille tai Lindexin erillislistautumiselle. Itsellä on pieni asenneongelma, luottamukseni Konstsamfundetin fiksuihin peliliikkeisiin ei ole korkealla tasolla, kun puhutaan lippulaiva Stockmannista. Ehkä tällä kertaa kaikki on toisin!? Oma keskihinta 1,97 e.

Sitten ihan omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, omassa salkussaan Inderes 9,43%. Olen kaikessa hiljaisuudessa vallannut nurkkaa yhä kasvavassa määrin yhteisön omassa yhtiössä. Listautumiset ovat jäissä, pörssiyhtiöt säästöliekillä, mutta siitä huolimatta Inderes toimittaa kasvua, joka toki on myös odotuksissa. Ruotsalaisten yhtiöiden analyyseja on alkanut ilmestyä etusivulle, jota on pidettävä hyvänä merkkinä, tilausanalyyseistä ei taida kuitenkaan kaikissa olla kyse!? Yhtiön liiketoiminta on kiitettävästi hajautettu eli jostakin aina kilahtaa euroja kassaan, tästä tulikin mieleen liikkuvatko myös kruunut ja mitenkä valuuttasuojaukset!? Lehtori @_TeemuHinkula ja yhteisön edustaja nimitys- ja palkitsemistoimikunnassa @Mauri pitävät kyllä yhtiöketjussa porukan ajan tasalla, mikäli jotakin erityistä yhtiössä tapahtuu, joten aika leppoisin mielin tätä omistan. On hienoa seurata, miten @Mikael_Rautanen ja kumppanit keksivät uusia ideoita sekä kasvattavat vanhoja aihioita, toivottavasti yhteisestä matkastamme tulee pitkä ja ikimuistoinen. Mikäli mahdollisesta osingonleikkauksesta kuiskitaan Inderesin pilvenpiirtäjässä Ruoholahdessa, sen huomaa sitten kyllä välittömästi @Verneri_Pulkkinen naamasta aamuvartissa🙂. Oman keskihintani olen jo saanut hilattua 22,32 e tasolle eli hiukan alle henkilöstöannin hinnan. Tuotto-odotus tuntuu ihan hyvälle, koska odotan listautumismarkkinan elpyvän pikku hiljaa vuoden 2024 loppua kohden ja vuonna 2025 on jo täysi rähinä päällä.

Ai niin, meinasi unohtua kokonaan käteisen osuus eli 11,87%. Johtuen vuodenvaihteen veromyynneistä ja pääasiassa voittojen kotiuttamisesta Tokmannista määrä on poikkeuksellisen suuri. Käytännössä koko vuosi on menty 100% osakkeissa, mutta nyt oli hyvä hetki hieman hengähtää. Lisäksi olen hieman skeptinen viime aikojen voimakkaasta noususta, itselläni yli 20% lokakuun pohjista. Uskoisin, että käteistä saan taas ripoteltua markkinoille alkuvuodesta, semminkin jos pientä korjausliikettä välillä pukkaa. Pelikassana sitä tuskin pystyn säilyttämään :slight_smile:

Tarina jatkuu seuraavassa viestissä, suurin sallittu merkkimäärä yhdessä viestissä on yllättävänkin pieni, kun pääsen vauhtiin :slight_smile:

78 tykkäystä

Sitten vuoden 2023 plussat

  • Rovion ostotarjoukseen ajaminen poikkeuksellisen suurella painolla, identtiset positiot olivat onnekkaasti sekä pää- että pelisalkussa ja toisesta oli tarkoitus hankkiutua eroon hyvinkin lyhyellä tähtäimellä, mutta ostotarjous ehti ensin.

  • Tokmannin elpyminen 11 euron lukemista 14,62 e tasolle, vuoden kokonaistuotto veivauksineen ja osinkoineen n.40%, Dollarstore-kauppa muutti kasvuprofiilin täysin. Tämä oli todella isolla painolla salkussa, kun kauppauutinen tuli.

  • uudet ATH-lukemat pääsalkussa joulun jälkeisellä viikolla runsaan parin vuoden mörnimisen jälkeen, välillä toki itsestäkin tuntui, että mitä järkeä on kauhoa salkkuun roppakaupalla osinkoja, kun osinkodipit olivat järjestään melko rapsakoita. Toisaalta henkinen vakaumus siitä, että pitkällä tähtäimellä sijoittaminen on kuitenkin varsin kannattavaa toimintaa ja tarjoaa hyvää inflaatiosuojaa, auttoi kun kurssikäyrät näyttivät vahvasti kaakkoon. Stressitestejä toki tein salkulle jatkuvasti erilaisilla ei-tieteellisillä metodeilla ja pohdiskelin aktiivisesti, miltä tuntuisi 20-30% lisälasku.

Ja miinukset:

  • Position rakentaminen turvallisessa ja defensiivisessä Terveystalossa epäonnistui rajujen kurssiheilahtelujen ja hermojen pettämisen takia, irtautuminen yli 10 %:n tappiolla. Ei täyttänyt edes osinkokriteereitäni(mielellään yli 5%) eli minkähän ihmeen takia siihen edes lähdin, selvä strategialipsahdus. Salkkutasolla tappiot jäivät kuitenkin osinkojen jälkeen noin yhden prosentin tasolle.

  • Ehdottomasti Marimekon myyminen, veivailin tätä vuoden verran parannellen koko ajan positioni keskihintaa, mutta kuinka ollakaan, päätin myydä osittain ennen sekä jälkeen Q2:n rahoittaakseni jonkun muun ostoksen. Äkillinen nousu tuli itselle nurkan takaa. Luonne ei vaan antanut periksi enää ostaa tätä kalliimmalla takaisin, vaikka kävi jo lähellä kymmentä euroa. Koskaan ei pitäisi myydä yhtiötä, jonka liiketoimintaan ja johtoon on tyytyväinen, bonuksena vielä hieno suomalainen brändi. Kertoimet ovat toki hieman korkeat makuuni, mutta joka tapauksessa olen tätä vahvasti katunut. Ei liene mahdoton ajatus nöyrtyä ja ikään kuin allokoida toisaalta tulleita voittoja tai osinkoja tähän ja sitten laittaa yhtiön osakkeet johonkin sulkutilille🙂. Hieman noloa myös, että Marimekko oli yksi Top3 2023 valinnoistani.

  • Talenomin turhanpäiväinen veivailu pääsalkussa vielä syksylläkin, vaikka olin jo luopunut kasvuosakestrategiasta. Taisi olla turhan tylsää ja etsin jännitystä kurssiliikkeistä, hieman lisää kurinalaisuutta olisi hyvä olla, vaikka toki sijoittaminen hauskaakin saa olla.

  • Pelisalkun satunnainen ja ylimalkainen seuranta, toki onnekkaasti vuoden lopuksi pääsin taas plussalle, mutta ehkä tästä koituu jotakin hyvääkin eli pienennetään panoksia täällä ja loppujen lopuksi vero-optimointi onnistui ihan hyvin. Pääsalkku on kuitenkin eläkesalkkuni eli lisätään vastaavassa määrin sinne pääomia. Pelisalkun haluan kuitenkin pitää säilytyspaikkana yhtiöille, jotka eivät maksa osinkoa tällä hetkellä.

Muutama sananen kohta alkavasta vuodesta 2024, erilaiset riskit vaanivat taas sijoittajia, mielenkiintoista nähdä mikä on markkinoiden narratiivi tällä kertaa. Lähes kirkossa kuulutettu on jo Fedin koronlaskut keväällä, inflaatio on jo kuristettu lähemmäs 2% tavoitetasoa, työmarkkina on vahva ja näyttää siltä, että USA selviää ilman pelättyä taantumaa. Sanomatta on selvää, että inflaation uudelleen herääminen olisi pelottava skenaario. Suuri huolenaihe itselleni on kuitenkin jenkkien presidentinvaalit, molemmat ehdokkaat ovat omaan makuuni aivan liian vanhoja ja Trumpilla erinäisiä muitakin rasitteita. Pienempi paha on Joe Biden, mutta kaatuilut ja hyytymiskohtaukset eivät lupaa hyvää. Ehkä vaaleihin saadaan vielä musta hevonen!? Sisällissota tuskin kuitenkaan puhkeaa, vaikka hieman huolissani olen Trumpin kannattajista

Euroopan tilanne ei ole kadehdittava, taantuma kolkuttelee ovella ja lienee jo sisälläkin. Ukrainan tukeakin pitäisi kasvattaa, pakolaiskriisi jatkuu ja joskus tulevaisuudessa kansainvaellus saa vielä niin suuret mittakaavat, että raja-aidoista ja -vartijoista ei ole enää pysäyttäjiksi. Tähän läheisesti liittyvä ilmastonmuutos etenee, vaikka ainakin näennäisiä toimia sen hillitsemiseksi tehdään. Toisaalta oma luottamus on ollut aina vahva siihen, että pakon edessä poliittiset päättäjät löytävät keinoja ongelmien ratkaisemiseksi, nuorennusleikkaus olisi kyllä ehdottomasti tarpeen, olen aina ihmetellyt, miksi valtaa annetaan 70-80-vuotiaille, kokemusta löytyy kyllä, mutta kaikkea sekään ei kompensoi. Markkinoiden kannalta kuuma peruna on nyt se, laskeeko EKP korkoja Fedin vanavedessä, kovin tulee viestiä siitä, että vielä ei ole aika, saapa nähdä.

Ukrainassa ja Lähi-idässä vaanii eskalaation vaara, jota markkinat eivät kyllä mitenkään hinnoittele vielä, pikemminkin päinvastoin. Suezin kanava on tavaratoimitusten kannalta tärkeässä asemassa ja isomman mittaluokan sota alueella saisi öljyn hinnankin raketoimaan. Ukrainassa verenvuodatus loppuu, kun molemmat osapuolet saavat siitä tarpeekseen. Toivon ainakin aselepoa vuonna 2024 ja että USA saa solmun auki Senaatissa, mitä tulee Ukrainan tukipaketteihin. On mahdoton arvioida Venäjän ydinaseiden käytön todennäköisyyttä, sitä ei kukaan halua, mutta pakko Ukrainan tukemista on jatkaa ja mielellään nykyajan parhailla aseilla.

Taiwanissa järjestetään heti 13.1 presidentin- ja parlamenttivaalit, tiedä sitten voittaako Kiinaan epäilevästi vai myönteisesti suhtautuva ehdokas, ensin mainittu käsittääkseni vahvoilla. Kiina säilyy suurena ja tuntemattomana, talous yskii, tarkalleen tuskin tiedetään kuinka pahasti, mutta päätöksenteon pitäisi olla aika helppoa, kun se on keskittynyt yhdelle henkilölle. En usko, että Kiina hyökkää Taiwaniin, mutta tämä ei ole uskonasia.

Kotimaassa saamme taas varmasti hyvän presidentin, onhan meillä tunnetusti ollut hyvä herra(rouva)onni. Taantuma on päällä, mutta ydinkysymys lienee, kuinka paha ja pitkäkestoinen siitä tulee, ekonomistit eivät mitään kovin pahaa ennusta. Kuluttajien ostovoima paranee vuodenvaihteessa, kun eläkkeiden ja palkkojen korotukset astuvat voimaan. Kuluttajaluottamus on toki edelleen hälyttävän alhaalla. EKP:n koronlaskut ovat täälläkin ykkösenä toivelistalla, pienen maan talous natisee jo liitoksistaan, tärkeä kauppakumppani Saksakaan ei voi hyvin, vaikka “Euroopan sairaasta miehestä” toki ei voi vielä puhua, Italiasta en olisi niinkään varma. Itselleni on suurin kysymysmerkki se, kuinka hyvin nousseet korot ovat jo “lyöneet” läpi talouden. Pankkien luottotappioiden ennustetaan kasvavan vasta ensi vuonna, kiinteistö- ja asuntomarkkina eivät enää ylimääräisiä iskuja kaipaisi. Uutisoinnissa törmään usein loppuvuoteen 2024, kun arvioidaan talouden elpymistä, ehkäpä aikainen joulupukkiralli Helsingin pörssissä(tunnetaan kai foorumilla paremmin Hesulin börde :slightly_smiling_face:) ennakoi tätä.

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta, täytyy tunnustaa, että olen pitkästä aikaa jopa hieman härkäinen tulevaa osakemarkkinoiden kehitystä kohtaan. Itse katson markkinaa Suomi-sijoittajan silmin ja kyllähän viimeiset kaksi vuotta ovat kohdelleet meikäläisiä indeksitasolla aika kovakouraisesti. Toisaalta ennen pitkää joku jenkkivarainhoitaja iskee silmänsä halventuneisiin Suomi-osakkeisiin ja huomaa tuotto-odotuksen olevankin ihan hyvä, silloin kääntyvät rahavirrat tänne Peräpohjolaankin. Erittäin ilahduttavia olivat kuitenkin @JHeiskanen kokoamat tilastot Sharevilllen foorumilaiset-ryhmästä, osakepoiminta on ollut yllättävänkin onnistunutta isolla enemmistöllä.

Tein vuoden 2023 aikana 715 kauppaa, ota siitä mallia @Sijoittaja-alokas :slightly_smiling_face:. Toiminta oli kuitenkin tällä kertaa ihan kannattavaa, ainakin luulisin niin. Pääsalkku raketoi peräti +25,6%, pelisalkku +11,82% ja pahnanpohjimmaisena Inderes-salkku -15,38%, voittaen kuitenkin Inderes-indeksin, joka oli -22,94%. Jotta saadaan pidempää perspektiiviä, niin alkuperäinen pääsalkkuni , nykyinen pelisalkkuni, on kuudessa vuodessa tuottanut 95,77% ja nykyinen pääsalkkuni neljässä vuodessa 83,78%. Oikeasti mielenkiintoista on nähdä tilanne kymmenen vuoden kohdalla, jos indeksi ollaan siinä vaiheessa voitettu, lienee edes pikkuriikkisen aihetta itsetyytyväisyyteen :slight_smile: . Olen ollut onnekas, mutta onnella on tapana tasoittua vuosien mittaan, en kuitenkaan vieläkään ole siirtymässä indeksisijoittamiseen, vaikka syksyllä hairahdin ostamaan muutaman kerran Suomi-indeksiä, tämän muuten aina tarkkaavainen @Vanerihands oli välittömästi huomannut Sharevillessä :slight_smile: . Indeksiosuudet ovat kuitenkin tällä hetkellä vain mennyt muisto salkussani. Osakesijoittaminen on siitä hieno laji, että tässä kamppaillaan vain itseä ja omia heikkouksia vastaan, jos keinotekoisen vastustajan haluaa, niin indeksit ovat siihen hyviä. Ei kannata vertailla omaa tekemistään muiden foorumilaisten suoriutumiseen. Kuten tarkkaavaisimmat lukijat tietävät, olen ison osan elämästäni uhrannut kilpashakkiin, laudan ääressä on tullut vietettyä kymmeniä tuhansia tunteja ja aina siinä vastapäätä on istunut vastustaja omine ilmeineen, maneereineen ja tuoksuineen, vaikka kuinka yrittäisit keskittyä vain omaan peliin ja suoriutumiseesi. Lisäksi vielä vieressä tikittää(on oikeasti nykyään äänetön) pelikello, joka mittaa armottoman tarkasti ajankäyttöä joka siirtoon ja ei anna armoa, jos ylität miettimisaikasi. Ei liene siis vaikea ymmärtää, että osakesijoittaminen on tähän verrattuna suorastaan hermolepoa, voit kaikessa rauhassa tutkijakammiossasi harkita seuraavia peliliikkeitä, ilman mitään aikamääreitä, ottaa huonoja siirtoja takaisin myymällä position jne.

Lopuksi toivotan kaikille foorumilaisille tasapuolisesti erittäin hyvää ja antoisaa kohta alkavaa vuotta 2024, olkoon koillinen suuntana salkuissanne :slight_smile: Kiitos kontribuutiostanne foorumin hyväksi ja jatkakaa samaan malliin. Muistakaa, että se tykkäysnapin painaminen täällä ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään, se on kuitenkin tapa osoittaa läsnäoloa ja myötäelämistä, kaikesta ei tarvitse aina olla samaa mieltä, vaikka tykkää viestistä. Disclaimerina vielä, en suinkaan ole tässä itselleni kerjäämässä tykkäyksiä, mutta välillä kun lukee jonkun toisen foorumilaisen kirjoittamaa hienoa viestiä, niin ei voi olla ihmettelemättä, kuinka vähän se tykkäyksiä on saanut laatuun ja informaatioarvoon nähden.

98 tykkäystä

AOT:n ja OST:n tilanne kuluneen vuoden viimeisenä päivänä. Ei suuria muutoksia reiluun kuukauteen, mutta ajattelin päivittää tämän tänne ihan jo vain muistutuksena itselleni, teen uuden salkkupäivityksen puolen vuoden päästä kesällä ja vertaan sitä sitten tähän.

Samat yhtiöt on ja pysyy, niitä vain lisäillen pitkin alkavaa vuotta. Ehkäpä sinne yksi uusikin yhtiö mahtuu, jos katson tarpeelliseksi.

18 tykkäystä

Lisää piirakoita vuoden loppuun!

Vuoden puolivälin jälkeen suurin into ja hösellys salkussa on vähentynyt. Muutamia isompia muutoksia edelliseen salkkupäivitykseen on OP:n sijoitusvakuutuksen laittaminen lihoiksi kulujen ja yleisen hankaluuden vuoksi sekä OST perustaminen.

Yhtiöiksi on mitä enenevissä määrin valikoitunut osinkohirmut johtuen juuri innon vähyydestä, johon sopii parhaiten osakkeet joiden päällä voi istua kuin tatti. Uutena näissä Norjalaisia 2 numeroisia osinkojyriä.

Tarkkasilmäiset voivat nähdä kempoweria molemmissa; OST on turskalla niin pahasti, että lyhyempään pitoon otin AOT:lle takaisin “pohjilta”. Ensi vuodelle toiveissa on löytää OSTn käteiselle tuottoa ja kotiuttaa sopivassa hetkessä teknoyhtiöiden voittoja (milloin?!).

Rahastoon menee kuukausisäästö tavan vuoksi.

Sijoitusaste tällä hetkellä 83%, joka tuntuu aika hyvältä.

16 tykkäystä

Tuota kysymystä pohdin itsekin, enkä osaa päättää joko alkaisi keventelemään vai odottaisiko. Mitä muut tuumaa?

Nyt voisi availla salkun sisältöä tarkemmin.

Salkku pienentynyt vuoden mittaan, kun rahaa nostettu toisenlaiseen sijoittamiseen :blush:. Sieltä tullutkin kiitettävää tuottoa, jolla sitten taas kasvatetaan sijoitussalkkuakin. Suurin osa rahoista yhä rahastoissa (Korko+Storebrand global). Niistä puhuminen ei ketään kiinnosta, niin avataan osakesalkun sisältöä.

22,6% Sitowise Group
17,0% Witted
16,9% Revenio
10,5% Inderes
10% Kh Group
9,2% Capman
8,8% Yit
4,8% Harvia

Salkku on kokenut suhteellisen paljon muutoksia tässä vuoden mittaan. Aika paljon on raha siirtynyt pienempiin firmoihin, sekä myös rakennusalaa kohti.

Sijoitusuraa takana semmoinen vajaa parisen vuotta, ja vihdoin alkaa järkeä olemaan mukana. Joo välillä tulee veivailtua osakkeita salkussa, mutta pääpiirteittäin meno on harkittua ja tasaista menoa. Salkkuun poimitut osakkeet on tarkoitus pitää, kunnes tuottotavoite tulee täyteen, tai jos löydän rahalle paremman tuottokohteen.

Salkusta ainoastaan Harvia on semmoinen, jota ei näillä hinnoilla tee mitenkään erityisemmin mieli tankkailla. Tuskin olen myymässä, mutta en myöskään isosti lisäilemässäkään.

Kaikki muut ovatkin sitten tankkailukohteita lähitulevaisuudessa. YIT on ehkä tällä hetkellä isoimman tarkkailun kohteena, sillä näen siinä kenties isoimman potentiaalin lähitulevaisuudessa. Pitää kuitenkin olla kärsivällisyyttä mahdolliseen antiin saakka, jottei kaikkia käteisiä ole jo sitä ennen tunkenut markkinalle.

Itsellä on aika positiiviset odotukset juuri alkaneelle vuodelle. Olisiko vihdoin myös Helsingin pikkufirmojen aika loistaa?

31 tykkäystä

Jos voitoille on omasta mielestä paremmin tuottoa tarjoava kohde heti tarjolla, niin en näe syytä odottaa. Jos ei, niin antaa olla vaan ja odottaa parempaa ostokohdetta.

1 tykkäys

Jätetään tänne muistiin ajatuksia omasta salkusta.

Salkku koostuu arvo-osuustilistä ja osakesäästötilistä. AOT:lla pääpaino rahastoissa. Osakepoiminnat on Suomesta.


Poiminnoista mietteitä.

Qt group
Tässä katson pitkää peliä. Minulle ei niinkään ole väliä kvarttaalitason heilunnalla. Vuosikertomuksessa kiinnostus kohdistuu jakelulisenssituloihin.

Mielestäni arvostus on tällä hetkellä neutraali. Sen suhteen ei syytä tehdä mitään.

Harvia
Tältä odotan tasaista suorittamista. Mielenkiintona Usan kasvu. Keskieuroopan pitäisi alkaa tasaantua.

Arvostus tässäkin neutraali.

Kamux
Käänne käsillä? Mielenkiinnolla seuraan mitä Pajuharju saa aikaan. Kuluttajan kukkaro tiukilla tänä vuonna? Korkojen lasku voi tosin tuoda helpotusta. Ihmiset ostavat edullisempia autoja.

En halua, että yhtiö lähtee kikkailemaan ja laajenemaan esim korjaus/huolto puolelle. Perus bisneksessä myydä käytettyjä autoja mahdollisimman nopealla kiertonopeudella on riittävästi tekemistä. Kannattavuuden tulisi nousta sekä varastonkierto tulisi saada käännettyä pienenemään päin.

Arvostus edullinen vaikka pahin aliarvostus on poistunut. Jotta arvostus on perusteltu tuloskäänteen tultava läpi.

Fondia
Tässä yhtiössä on ehkä eniten potenttiaalia. Jos tuloskasvu saadaan läpi kertoimissa on kyllä venymisen varaa. Kysymys yhtiön kohdalla on lienee se saadaanko kannattavuus oikeasti käännettyä ylöspäin? Q3 mahalaskun jälkeen odotuksia Q4 on ja tulosta pitäisi tulla. Luotan kuitenkin yhtiön johtoon ja siellä tehdään oikeita asioita.

Arvostus sika halpa, mikäli vain tuloskasvu tulee läpi.Hyvä muistaa, että yhtiöllä ei ole velkaa ja nykyiseen markkiarvoon sillä on kohtuullinen kassa. Yhtiö on ostanut omia osakkeita, joita voi käyttää johdon palkitsemiseen sekä niiden mitätöintiin. Tämän osalta katsot Q4 raportin ja mahdollisesti lisäilen, jos suunta on oikea.

Admicom
Viimeisimpiä hankintoja. Mielestäni sain tämän yhtiön vailla minkäänlaisia kasvuodotuksia. Tässä ehkä suurin kysymysmerkki on kansainvälinen kasvu. Positiivista tuntuu olevan, että yhtiö kartoitta mahdollisuuksia rauhassa.

Rakennusalan heikkoudesta tulee varmasti vielä lunta tupaan. Pitkällä aikavälillä yhtiön tuotteille on tarvetta.

Arvostus edelleen ostohinnoissa vaikka pahin aliarvostus onkin jo syöty.

Gofore
Tämä myös viime syksyn positio avauksia. Miksi valita keskinkertaista, kun voi ottaa parhaan? Osakepoiminnan hienoutta.

Odotuksissa on, että myös Goforella voidaan nähdä heikkoutta kuten alalla on nähty. Pitkällä aikavälillä en usko, että olen maksanut osakkeista liikaa.

Arvostus on mielestäni halpa ja näkisin, että yhtiötä saa vailla kasvu odotuksia. Mahdollisesti lisäinen.

Talenom
Talenom on salkun, ehkä ristiriitaisin yhtiö. Odotuksissa on ruotsin kannattavuuskäänne. Mikäli käännettä ei ala tapahtua tai lähdetään lisää rönsyilemään uusiin maihin lähtee osakkeet myyntiin.

Tämän osakkeen osalta jäädyin taannoin ostossa, kun yhtiö tuli ostohintaan 4,6€ jäädyin päätöksen kanssa. Lisäys jäi tekemättä.

Arvostus on neutraali alapuolella. Yhtiössä on kuitenkin melko paljon kasvuodotuksia sisällä.

Remedy
Pitkää peliä vai mitä tähän voi oikein sanoa. Nyt tietysti odotellaan AW2 lukuja myynnin suhteen.

Olen pohtinut onko tämä yhtiö sopiva salkun strategiaan eli ennustettava ja kasvava. Toki yhtiössä kiehtoo mahdollinen megahittipeli. Tölkkiä potkitaan eteenpäin jne.

Arvostus on salkun yhtiöistä vaikein määrittää. Jonkinlainen näkymätön käsi on yhtiön hinnan alla kiinnostuneita ostajia varmasti löytyy.

Revenio
Aina liian kallis. Hyytyykö kasvu vai löytyykö uusia ajureita? Uskon, että yhtiön laatu luo jatkossakin arvoa.

Tämän suhteen kävi myös huonosti lisäyksen kanssa kurssi karkasi 21€ tuntumasta ja lisäys jäi tekemättä.

Arvostus on tällä hetkellä kurssi nousun jälkeen lähempänä neutraalia, kuin ostohintaa. Lisäilen jos tulee vielä ostotasoille.

Inderes
Fani positio iposta. Olen kyllä harkinnut lisäyksiä.
Eikä tämän hetken hinta vaikuta pahalta kasvun ja kannattavuuden 30-50% marssitahtiin
Nordea
Sammon ulospullautus positio on niin pieni ettei kannata myydä kuin ilman kaupankäyntikuluja.

22 tykkäystä

Tällaisella salkulla tulevaan vuoteen.

Olen harrastanut aktiivista sijoittamista nyt reilu 1,5 vuotta. Hyvin fiilispohjalta lähdin hommaan. Alussa tuli suhattua sinne sun tänne, pikkuhiljaa alkaa tilanne rauhoittua ja oma sijoitustyyli selkeytyä.

Pääosin kaikki osakkeet yms on tarkoitettu pitkähköön pitoon.

Alla hieman ranskalaisilla viivoilla sekalaisia ajatuksia:

  • Volatiilisisuutta tulee paljon riippuen kolmesta isoimmasta sijoituksesta
  • Olen kiivennyt tarkoituksella hieman “perse edellä puuhun” noiden isojen sijoitusten kanssa. Halusin saada niiden position heti alkuun suureksi. Tähän vaikutti myös se että jenkkien tekno-osakkeet olivat vuoden alussa hyvässä alennuksessa. Ihan parhaaseen hetkeen en kerennyt mukaan.
  • Nyt kun isot positiot valmiita niin valetaan parempaa perustaa rauhallisemmilla osakkeilla, rahastoilla ja etf:llä
  • Sen olen huomannut että pienet positiot ärsyttävät itseä, haluan että jokaisella positiolla on aidosti vaikutusta salkkuun. Tietysti kun salkun koko kasvaa niin 1% positioillakin alkaa olla merkitystä.

2023 tuotto: Salkkujen tuotto-% - #3238 käyttäjältä okkim

Seuraavan kuukausien suunnitelma lisätä Nokian renkaiden omistusta ja kuukausisäästää small cap ja Intia etf:iin.

Hyvää alkanutta vuotta 2024 kaikille forumilaisille!

.

15 tykkäystä

En jaksa vielä kirjoittaa kvartaali/vuosiraporttia, joten pistetään salkun koostumus vuodenvaihteessa:

Ei radikaaleja muutoksia, vuodenvaihdeostojen verran on tarkoitus keventää tammikuussa nouseviin.

25 tykkäystä

Edellisestä päivityksestä on kulunut jo reilu kaksi vuotta, joten voisi olla taas aika kertoa, mitä salkusta löytyy. Salkussa reilu 50% enemmän rahaa kuin kaksi vuotta sitten. Osakkeiden lisäksi löytyy myös yhtä rahastoa, mutta en sitä ottanut tähän mukaan.

Viime kerrasta salkkuun on jäänyt vain Puuilo ja kaikki muu sai lähteä aika nopeasti, jo ennen Venäjän hyökkäyksen alkamista. Kaikki myynnit näin jälkikäteen katsottuna olivat hyviä, koska en näe, miksi ostaisin enää yhtäkään. Yhtiöissä ei sinällään ole mitään vikaa, mutta en esim. automarkkinasta tiedä oikeastaan mitään ja eikä se sijoituskohteena ole mitenkään erityisen houkutteleva. Puuilo sai jäädä, koska johto on vakuuttanut minut ja yhtiö on hyvässä kunnossa ja tilaa on kasvaa. Uudet yhtiöt, jotka päätyivät salkkuun vuonna 2023 ovat: Gerresheimer, Intel, Qualcomm ja Faron.

Gerresheimer:

Toimii mielestäni kiinnostavalla alalla. Valmistaa mm. pakkauksia lääkkeitä varten ja yhtiö yksi johtava toimija alallaan. Uuden strategian myötä yhtiön olisi tarkoitus kasvaa nopeampaa tahtia kuin aikaisempina vuosina. Yhtiön tuoteportfolio mahdollistaa kasvun. Sopimuksia mm. GLP-1 toimijoiden kanssa. Lääkemarkkinakin kasvaa, joten tuotteilla on varmasti kysyntää myös jatkossa.

Intel ja Qualcomm:

Lähdin hakemaan puolijohdeyhtiöitä ja lopulta nämä kaksi päätyi salkkuun. Intel pikkuhiljaa pääsemässä vaikeamman ajan yli ja uusia investointeja tulee, viimeisimpänä Israelin tehtaan laajennus, johon toki liittyy riskinsä. Se on kuitenkin hyvä puoli, että omia tehtaita on eikä ole riippuvainen muiden valmistuksesta. Qualcomm taas jatkanut suht varmaa suorittamista ja esim. uusi siru Snapdragon X Elite vaikuttaa lupaavalta, jos Qualcommin puheet pitävät paikkaansa. Molempien seuraavan kvartaalin ohjeistus ihan hyvä.

Faron:

Mukana tässä, koska yhtiön toiminta kiinnostanut pidemmän aikaa ja tulokset ovat lupaavia. Aina on toki riski, että menettää kaiken ja tässä normaalia suurempi. Rahaa sen verran vähän kiinni, että ei haittaisi, jos menisi penkin alle.

Seurantalistalla on muutama yhtiö, joita voisin ostaa, mutta ei ole mikään kiire, koska eteen voi tulla parempiakin yhtiöitä. Tarkoituksena kuitenkin olisi, että salkussa olisi noin 10 yhtiötä tulevaisuudessa, jotta niiden seuraaminen vielä onnistuu. Aikaa ei jää varmaankaan hirveästi näille jutuille syksyn jälkeen, kun opinnot alkaa niin yritän vielä kesän loppuun mennessä saada jotain uutta salkkuun. Näillä yhtiöillä ainakin tarkoitus jatkaa ainakin jonkin aikaa.

18 tykkäystä

image

Lisätty: Block, Revenio, Siili, Vincit, Gofore, Qt Group, Lemonade, MercadoLibre, Intercure
Myyty: Dassault Systemés

2023 vaikutti kivuliaalta salkulle ja kovimman laskun aikaan tein merkittävän päätöksen: tyhjensin ASP-tilin ja laitoin kaikki vapauteen rahat osakkeisiin. Lisäksi olen säästänyt palkasta mahdollisimman paljon osake ostoihin. Absoluuttisesti salkun koko kasvoi noin 40 % 01.07.2023-01.01.2024 välisenä aikana. ASP-tili oli noin 20 % sen hetkisen salkun koosta.

Suurimmat lisäykset tulivat Blockiin, Revenioon ja suomen IT-sektoriin. Merkittävimmät ostot tapahtuivat 01.11, jonka jälkeen osakkeet ovat nousseet erittäin mieluisasti. Samalla myin Dassault Systemésin, seurailen vielä yhtiötä, mutta ajattelin että Qt Groupissa on parempi potentiaali samankaltaisella bisneksellä.

Hyödynsin Camecon Westinghousen oston jälkeisen dipin hyvin ja osake on noussut huimasti. KazAtomProm on taas pysynyt paikallaan, ja olen suunnitellut Camecon vähentämistä ja KazAtomPromin lisäämistä. Rolls-Royce on noussut vielä kovemmin, näköjään sota on hyvä bisnes. Samoin HIVEn osuus salkussa on noussut vaikka olen tehnyt ihan pieniä lisäyksiä.

Alibaba vaikuttaa hyvin riskiseltä tällä hetkellä, joten en halunnut lisätä sitä mutta kuitenkin jotakin samankaltaista. Tästä syystä MercadoLibre tuli uutena salkkuun. Kiina on tällä hetkellä kysymysmerkki, en aio vähentää Tencentin tai Alibaban osuuksia, mutta toisaalta en lisäilläkään.

Salkussa oli hyvin pieni positio Amyriksessä, joka nyt meni konkkaan. Amyris oli satoja prosentteja plussalla koronan aikaan, ehkä olisi kannattanut tehdä myyntejä silloin. Intercure on myös ottanut osumaa (Israelilainen yhtiö), ja olen sitä konfliktin pahimpina aikoina lisäillyt hieman.

14 tykkäystä

Sillisalaatti vuodelle 2024: Kryptot ja rahastot sitten erikseen.
|UPM-Kymmene Corporation|14,5 %|
|OKEANIS ECO TANKERS|12,3 %|
|Taiwan Semiconductor Manufacturing ADR|9,4 %|
|Linde|9,2 %|
|HAFNIA LIMITED|7,0 %|
|Volkswagen AG ZC PRF PERPETUAL EUR|5,6 %|
|Iberdrola SA|4,7 %|
|SHELL PLC |4,5 %|
|FLEX LNG|4,0 %|
|Optomed Plc|3,0 %|
|Sociedad Quimica y Minera ADR|2,7 %|
|Ecopetrol ADR|2,7 %|
|Metso Oyj|2,3 %|
|Nordea Bank Abp|2,3 %|
|C3.ai|1,9 %|
|Kempower Oyj|1,9 %|
|Neste Corporation|1,6 %|
|PowerCell Sweden AB|1,2 %|
|Sibanye-Stillwater ADR|1,2 %|
|Loihde Oyj|1,2 %|
|Orion Corporation A|1,2 %|
|Admicom Oyj|1,1 %|
|BrainCool AB|1,1 %|
|Global Atomic Corp|0,9 %|
|Nokia Corporation|0,7 %|
|Co-Diagnostics|0,4 %|
|Incap Corporation|0,4 %|
|Titanium Oyj|0,3 %|
|Nanoform Finland Oyj|0,3 %|
|Afarak Group SE|0,2 %|
|Reka Industrial Oyj|0,2 %|

13 tykkäystä

Laitetaan nyt vv-päivitys. Tollanen “pieni” 4,34 % vipu käytössä. En odota näissä osakkeissa merkittäviä heilahduksia suuntaan taikka toiseen, kun ovat erittäin tylsiä osakkeita. :smiley: Finanssialan paino lähes 50%, jota olisi ehkä tarkoitus pudottaa tässä jossain vaiheessa.

image

26 tykkäystä

Nopea Sheets-piirakka salkusta tällä päivämäärällä. Samalla koitin pohtia onko toimialat miten tasapainossa OST:llani joka on tällä hetkellä 100% sijoituksistani (pl. talo).
Maantieteellinen hajautus on vaatimaton, mutta lisään sitä nyt rahastojen kautta ja onhan osa sijoituksistani toimimassa Suomen ulkopuolellakin.
Perusteollisuutta ja pankkeja minulta uupuu ja suoranaiset sijoitusyhtiöt.
Raisio-rivi Revenion alapuolella ei tule näkyviin sitten millään, joku Sheets-bugi…
6-7 yritystä hallitsee salkkua hieman liikaa, mutta varallisuus on sen verran pieni että saan kohtuudella “ostettua” uudella rahalla salkkua tasapainoisemmaksi.

19 tykkäystä