Mitä sinulla on salkussa?

Haluatko kertoa mikseivät Titanium ja Taaleri kuulu salkkuusi? Omaa osinkosalkkuani Hesulista kasatessa nämä olivat aika no-brainer.
Aidosti siis kiinnostaa kuulla vastustavia mielipiteitä.

Cargotec
Enento
F-Secure
Fortum
Gofore
Harvia
Mandatum
Metso
NoHo
Nordea
OmaSp
Qt Group
Sampo
Tecnotree
Vaisala
Valmet
Wärtsilä
Painotus pankkiosakkeissa, Nordea+OmaSp 20%,Fortum+Harvia 20%, muita tasaisesti loput. Ottakaa kantaa mistä luopua ja mitä tilalle. Harvia, Qt, Tecnotree vanhoja ja miinuksella. Näistä em luovu.

18 tykkäystä

Tavoite painotus salkussa 80% indeksirahastot/ETF ja 20% osakkeet. Tällä hetkellä lähempänä 70/30 jakoa, mutta tarkoitus lisätä vielä rahastojen painoa ja täten varmistella tasaista tuottoa rahoille, kun taas 20% osakepainotuksella koitetaan saada indeksiä korkeampaa tuottoa. Toistaseksi aika paljon painoa amerikan maalla, n. 45% suorina ja maailman indeksistäkin iso osa USA:n teknojättejä, mutta toisaalta onhan siellä varmaan maailman parhaat osakemarkkinatkin.

Kempower on suorista osakesijoituksista ensimmäinen, johon olenkin kerennyt perehtymään paremmin ja nyt on myös helpompi istua käsien päällä ja odottaa mitä käy kun ymmärtää jotain yhtiöstä ja markkinasta.

Arm on uudempi tuttavuus, jossa kuitenkin upside niin houkutteleva ja ala kiinnostava, että halusin tutustua tähän ja nyt on tarkoituksena perehtyä tähän syvemmin.

Suomi-indeksiä olisi tarkoitus lisäillä lähikuukausina, kun arvostukset ovat matalalla Helsingin pörssin suurissa yhtiöissä.

32 tykkäystä

Päivitys.
Myin osan muista pois ja tankkailin Kempoa viimeviikolla.
Pari teknoa on myös päässyt salkkuun Atlantin takaa.

15 tykkäystä

Jatketaan epäsäännöllisen säännöllistä salkkupäivitystä.

Evolution 15,7 %
Novo Nordisk 12,0 %
Qt 10,0 %
Microsoft 9,9 %
Visa 9,5 %
ASML 9,1 %
Celsius 6,2 %
Intuitive Surgical 5,6 %
Hims&Hers 4,9 %
ShockWave 4,8 %
Lantheus 4,2 %

Suurimmat ostot salkkuun siis ovat Microsoft ja Visa syksyllä. Pienempiä, noin 5% osuuksia, laitettu Celsiukseen (PEG luokkaa 1), Intuitive Surgicaliin (SUS vaihtui tähän hieman laadukkaampaan yritykseen Q2 tuloksien jälkeen lähes samaan hintaan kuin ostotkin oli tehty), HIMS:iin (kovaa kasvua ja odotuksissa kohta kääntyminen voitolliseksi, entry Q3 tulosten jälkeen heti) ja Lantheukseen (PE alle 20 reilusti ja taustalla Pylarifi kasvaa 50-70% vuodessa. Sen osuus yrityksen liikevaihdosta on jo yli puolet).

Myyntejä SUS:in lisäksi oli myös Autostore ja Enphase. Autostore oikeuskiistan takia pienellä voitolla ja Enphase lykkääntyneen kysynnän palautumisen takia heti Q3 tulosten yhteydessä, mistä tuli pienehkö tappio. Odotetaan, että kysyntä alkaa näyttämään oikeasti niitä piristymisen merkkejä eikä vain puhetta siitä.

25 tykkäystä

225% sijoitusaste tämän etelänmökki-projektin jäljiltä kun piti vähän likvidoida.

160k pääomaa, 360k salkku. Margin calliin 13%, mutta toki on muussa omaisuudessa reservejä + voi myydä nollalainoitusarvolla olevia assetteja.

68 tykkäystä

Päivitetään sisältö. Tästä varmaan käy helposti selville puoluekantani😃. On toki joukossa toivotaan, toivotaan osastoakin. Fortum ja Nordea paisuneet ehkä liiankin tukeviksi, nn eli nordnet salkun positiot on tarkoitus jossainkohtaa vaihtaa rahastoihin. Osinkojen ka % on näillä tiedoilla 5,3% kun taas sijoitusteni osinkotuotto 6,6%.

aktia 5,6
biohit NN 0,2
bittium 1,0
fortum 10,4
fortum nn 7,8
kempower 5,6
kesko b 8,4
mandatum 1,6
neste 6,5
noho 5,2
nokian tyres 6,6
nordea 8,6
nordea NN 9,4
optomed 0,9
raisio 1,5
siili 3,6
terveystalo 6,7
tietoevry 3,5
valmet 7,1

Rahastoja Handelsbank usa, storebrand eurooppa ja japani, Spiltan Aktiefond ja Globalfond

21 tykkäystä

Mikset vain ostaisi vivulla indeksiä? Nyt olet täyttänyt salkun pörssin roskalaarilla ottaen vahvaa näkemystä että tämä scheissetunkio tuottaa keskimääräistä osaketta paremmin.

Toisaalta salkussasi on niin monta kompostoitavaa lappua että conviction yhden lapun kohdalla on pieni. Ymmärtäisin paremmin jos sinulla olisi todella vahva näkemys muutamaan näistä.

19 tykkäystä

Salkun sisältö tänään 21.2.24.

Pienimmistä riveistä olen ajatellut hankkiutua eroon, pienimpien joukosta UPM olisi tarkoitus saada kasvatettua isommaksi, jos keskipitkällä aikavälillä pysyy nk ostohinnoissa. Noho Partnersia haluaisin hankkia, mutta silloin suomalaisten osuus salkussa kasvaisi entisestään. Amerikkalaisten osuutta olisi kiinnostus kasvattaa, mutta tupakkajätit ei taida olla trendikkäimpiä lisäyskohteita ja teknologiapuoli on kroonisen kallis.

Nyt kun tuota oman salkun sisältöä katsoo, niin voisi itsellänikin olla indeksiä ihan reilulla painolla. ”Suotta” poiminut itse.

21 tykkäystä

Kirjoitit täsmälleen omat ajatukseni. @Farseer - Haluatko vähän avata tuota sijoitusstrategiaasi tai miten olet päätynyt tuollaisiin arvopapereihin?

3 tykkäystä

Näyttäkääpä minulle ETF tai sijoitusrahasto joka järkevillä kuluilla sijoittaa pieniin ja keskisuuriin suomalaisfirmoihin, esimerkiksi Fondiaan?

Minusta osakepoiminta strategiana on tässä ihan selkiö, ja kun huomio sijoitusasteen niin hyvä hajautus on elintärkeää. Salkun velattomasta arvosta on kuitenkin esimerkiksi Fondiassa noin 25 prosenttia. Jos se ei ole merkittävä painoarvo, niin mielestäni siinä kohtaa on syytä puhua uhkapelaamisesta - ei sijoittamisesta.

Firmakohtaisesti olen aika paljon noita valintoja käynyt läpi sekä yhtiökohtaisissa ketjuissa että sijoitusblogissani, sieltä voi ajatuksia lueskella: https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/sijoitusblogit/eurot-poikimaan-miljonaariksi-seitsemassa-vuodessa?page=0

47 tykkäystä

Yhtiövalintoihin tai painotuksiin en ota kantaa, mutta miten perustelet itsellesi nuin hurjan sijoitusasteen volatiilien pienyhtiöiden varaan rakennetussa salkussa?

6 tykkäystä

Hyvän sijoitusrahaston tunnusmerkit:

  1. Pitkäaikainen hyvä tuottohistoria

Suomen sijoitustutkimuksen rahastoraportista löytyy seuraavat

  1. Pitkäaikaisen menestyksen saavuttanut salkunhoitaja on yhä salkunhoitajana

No nyt Mikro Markan Vitikko ja Heikkilä on nostaneet kytkintä, mutta EVLI:iä hoitaa yhtä Janne Kujaja. Asia käy esimerkkinä täältä: Evli Suomi Pienyhtiöt palkittu parhaana Suomi-osakerahastona Morningstarin vertailussa

Itse pidän tästä, että kerrotaan mitä tehdään ja miten tehdään.

Nykyistä strategiaa noudatettu vuodesta 2010, joten tuotto on tullut sillä.

  1. Skingame

Pidän, että salkunhoitajalla on omat rahat pelissä. Tätä en ole ko. rahastosta onnistunut löytämään.

  1. Kulut

Kulut eivät ole matalimmat 1,6% vuosi tasolla, mutta suodattamalla poissa rahastoraportista pois indeksirahastot niin sitten ollaan ennemmin siellä aktiivisten alemmassa osassa, varsinkin jos suljetaan poissa isot sijoitussummat vaativat rahastot.

Ko. rahastoa saa ostettua esimerkkinä Nordnetistä ilman kuluja ja minimimerkintä 15€, joten kokeileminen on helppoa. Voit ostaa rahastoa ja vertaa omaan salkkuun ja myy vaikkapa heti, kun tuotto on huonompi kuin oman salkkusi tuotto. Minun ei nyt esimekkinä vuosituotolla tarvitse myydä, kun ko. rahasto tuottanut yli 12% vuosi tasolla.

Omistan kyseistä EVLI:n rahastoa. Tämä ei ole sijoitussuositus, mutta itse koen, että mainittu Kujala poimii osakkeita noista pienyhtiöistä paremmin kuin minä ja hänellä on siihen kilpailuetu, kun voi käyttää työaikansa siihen ja tehdä yritysvierailuja työnsä puolesta, käydä sijoitustilaisuuksissa jne. Jos nyt Kujala ei Fondiaa ole salkkuun valinnut niin hyväksyn sen, hänellä on varmaan tietämyksellään siihen perustelut. Huom. Tuotto pitää sisällään kulut ja kulut pitävät sisälllään Kujalan toiminnasta yritysvierailut yms kulut. Kun lisää tuohon Inderesin mallisalkun ja sen osto poiminnat niin minusta vahvat osaajat sektoriin on lisätty.

Asia liitty sikäli aiheeseen ja omaan strategiaan, että itse koen minulla olevan tietämystä ja osaamista rahastojen valinnasta. Warren Buffett sanoo, että sijoittaminen on yksinkertaista, mutta vaikeaa. Tämä on tyyppiesimerkki, missä yksinkertaisesti saa valittua mihin pitäisi sijoittaa, mutta silti itselläni on tavattoman vaikeaa nostaa paino näissä merkittäväksi.

Edit: Suomen sijoitustutkimuksen raportista löytyy ulkomaiset toimijat suomalaisten jälkeen. Ei välttämättä sisällä kaikkia, mutta tässä sitten vielä niistä ote niin näkee Nordnet Suomi Indeksin ja esimerkkinä Handelsbanken ja SEB pienyhtiöt. Kujala on voittanut kaikki 1-10 v ajanjaksolla lukuunottamatta Handelsbanken 3 vuotta ajanjaksolla jäänyt taakse 0,6%. Ja kulut Handelsbanken 1,7% ja SEB 1,75%.

16 tykkäystä

Ongelma näissä “avoimissa” pienyhtiörahastoissa Suomessa on se, että ne eivät oikeasti sijoita Helsingin pörssin pienyhtiöihin. Okei, globaalilla mittakaavalla yhtiöt ovat pieniä, mutta Helsingin pörssin sisällä eivät niinkään.
Tässä Evlin pienyhtiöiden top 10
pien

Pienin näistä on Puuilo, mcap n. 800 miljoonaa, vrt vaikka Fondiaan jonka Mcap on 27 miljoonaa.
Syy on toki selvä, joku rahasto kun vetäisi 10 miljoonaa Fondiaan niin terve, voisi olla likviditeetti koetuksella.
Rahastoille myös soft close sen jälkeen, kun rahastossa on tyyliin 50 miljoonaa euroa, jotta oikeasti pieniin yhtiöihin päästään käsiksi ei ole liiketoiminnallisesti järkevää.

Tässä on mielestäni yksityissijoittajan oikea kilpailuetu markkinalla vrt instikoihin. Toki näissä nakkikioskeissa voi tulla runsaastikin duffea, mutta jos ajatellaan vaikka, että pienyhtiörahastoon pääsee min 500 milj euron mcap firmat niin se eka 50me->500me tenbäggäys jää rahaston kautta saamatta.

52 tykkäystä

Liikutaan asiassa jonka vuoksi oikeastaan viestini kirjoitin. Yksitysisijoittajan kilpailuetu menee siellä missä yhtiöitä ei seurata ja ole rahastojen piirissä. Pohjoismaiset pienyhtiöt on vielä hyvä apaja aktiiviselle salkunhoidolle. Tässä pitkä linkki keskustelu aiheesta ETF-ketjusta.

Juttu siirtyi toisesta ketjusta ja siinä hyvät kommentit roskakori kamasta. Vahvasti tulee mieleen tupakan tumpit :smirk: Tätyy nostaa hattua Farseerille joka vetää vivulla noihin. Mutta nopeasti selattuna ulkomuistista salkusta löytyi koko luokaltaan hyvin samaa kamaa kuin EVLI:n salkussa. Nämä taas on tutkimuksissa laitettu sinne Small Capiin, joka yli tuottoa selittävä faktori. Kiitoksia hyvästä keskustelusta kaikille, mielestäni tässä liikutaan sijoittamisen syvimmässä. Riskin olemassaolo on selvästi tunnistettu, kun puhutaan kompostista.

8 tykkäystä

Tässäpä ensimmäistä kertaa oma yrityksen salkku, joka on avattu heinäkuussa 2022. Prosentuaalisesti tuotto on edelleen -1,62 % Nordnetin käppyrän mukaan tappiolla, mutta euromäärällisesti ollaan kohtuullisesti plussalla, sillä kontribuutioita on tehty rahallisesti loppua kohden suurempana. Jos koko salkku olisi pelkissä jenkki-indekseissä, olisi tuotto ollut parempaa, mutta Helsingin indeksin kanssa ollaan aika tasaväkisiä.

Pari vuotta sitten aloin tosiaan täysipäiväiseksi freelanceriksi, ja oman yrityksen varat on sijoitettu käteisreserviä lukuunottamatta seuraavasti Nordnetiin. Tämän lisäksi löytyy myös henkilökohtainen salkku, mutta se alkaa olla suhteelliselta kooltaan sen verran pienempi ja sisällöltään paljolti samoja lappuja (+ pienet siivut Nvidia, Google, Apple), että keskitytään nyt tähän.

Kuten kuvaajasta huomaa, on salkusta tullut melkoinen soppa pieniä siivuja, ja on täysin perusteltu kysymys kysyä miksei mennä suosiolla pelkillä indekseillä, jos koko salkku on muutenkin tällainen sekasotku. Tähän olenkin keskittynyt, ja tällä hetkellä noihin neljään ETFään, eli Stoxx 600, SP500, Nasdaq ja VanEckin videopelit, on jatkossa allokoitu vähintään 2/3 kuukausittaisesta sijoitusvarallisuudesta. Lisäksi menee uutena tuttavuutena myös siivu pohjoismaiden indeksirahastoihin näiden rinnalla. Varmaan olisi ihan fiksua laittaa 100% valumaan indekseihin, mutta pitäähän ihmisellä jotain harrastuksia olla…

Salkusta on päässyt kertymään tällainen rönsyjen soppa vähän vahingossa. Yksinyrittäjyys on osoittautunut aika tuottoisaksi, mutta omissa aivoissa useamman tuhannen euron kertaostos tai sijoitus tiettyyn yhtiöön tuntuu edelleen todella suurelta, vaikka salkun kokoon suhteutettuna se ei sitä olekaan. Näin itselle isoltakin tuntuva ostos menee edelleen tuonne prosenttiluokkaan, ja että osuudet pysyisivät isoina, pitäisi tehdä jatkuvia tasapainotuksia ja lisäostoksia aiempiin yhtiöihin. Kuukausittaisen kontribuutiot ovat myös kasvaneet kuukausi kuukaudelta, joten esim aivan salkun ensimmäiset ostokset kuten Noho ovat päässeet hautautumaan aivan mitättömiksi, kun lisäyksiä ei ole tullut tehtyä.

Lisäksi huomaan, että laskumarkkinasta jäi itselle jonkinlainen fobia keskittämistä vastaan, kun silloin menin henkilökohtaisessa salkussa aika pahasti keskitettynä Harviaan ja Tecnotreehen, joista molemmista tuli isot tappiot. Tai, Harvian kohdalla aletaan olla jo nollilla, kun tuli onneksi myös pohjalta ongittua lisää. Ja tässäkin on kyllä taas aika hyvä teesi sille, että omalla sijoitusosaamisella pitäisi kyllä keskittyä indekseihin mahdollisimman paljon, kun ei näköjään osaa pitää tunteita erossa ostelusta.

Myyntejä en ole harrastanut, ja salkun ainoa myynti taitaa tähän mennessä olla malisalkun perässä ostetun ja pahasti pakkaselle painuneen Duellin siivoaminen pois. Muita pahimpia epäonnistumisia ovat olleet prosentuaalisesti Plug (-74 %) ja euromääräisesti Embracer (-51 %). Osumia ovat olleet Harvia (+141 %) ja Qt (+39 %).

Nyt itse ollut vähän kahden vaiheilla, siivoaisiko noita minieriä tuolta häntäpäästä pois. Toisaalta sillekkään nyt ei varsinaisesti ole mitään perustetta muutakuin että tuntuisi paremmalta olla vähän järkevämmän näköisen salkun omistaja, joten toisaiseksi olen antanut asustella siellä.

36 tykkäystä

Salkusta on päässyt kertymään tällainen rönsyjen soppa vähän vahingossa. Yksinyrittäjyys on osoittautunut aika tuottoisaksi, mutta omissa aivoissa useamman tuhannen euron kertaostos tai sijoitus tiettyyn yhtiöön tuntuu edelleen todella suurelta, vaikka salkun kokoon suhteutettuna se ei sitä olekaan.

Yrityksen kun pidettävä kirjanpitoa, niin luulisi että jo kirjanpitäjäsi olisi soitellut ja kysellyt, että miksi hassaat tällaiset määrät rahaa pelkkinä välityspalkkioina tappiollisen salkun säätämiseen, samalla kun indeksit senkun rallattaa. Mutta kuten totesit, kai sitä ihmisellä pitää kalliita harrastuksia olla.

3 tykkäystä

Noh, oma salkku on kuitenkin peitonnut HEXin, ja salkku muodostuu suurimmalta osalta suomalaisista osakkeista. Olisihan irto-osakkeiden sijasta voinut ostaa vaikka Nordnetin Suomi-superrahastoa, mutta en nyt tiedä olisko silloinkaan “indeksit rallattanut”. Ja jos ostokulut ovat olleet sen max. 0,5% per ostoerä, niin sekään mielestän ihan mahdoton summa ole.

Lisäksi salkun performanssin seuraaminen alle kahden vuoden seuranta-ajalla on mielestäni aika turhaa. Tai jos tuolla rankataan salkkujen menestystä, niin veikkaan että viimeisen parin vuoden aikana aika moni muukin tällä palstalla kirjoitteleva lähinnä suomalaisiin osakkeisiin sijoittava on ottanut takkiin verrattuna siihen, että kaikki varat olisivat kiinni SP500:ssä tai Nasdaqissa. Se on sitten ihan eri keskustelu, tuleeko Suomipörssi olemaan vielä 10 tai 30 vuodenkin päästä selvästi jenkkiverrokkejaan huonompi.

6 tykkäystä

Oma salkku on muodostunut lähinnä sattumankauppana ja fiiliksellä, olen kai juuri semmoinen ei näin-esimerkki kun ei ei ole aikaa/mielenkiintoa seurata yrityksiä.

Salkusta pitäisi pian irrottaa rahaa pörssin ulkopuolelle ja tuntuu hankalalta päättää mitä myisin. Millähän yrityksistäni on huonoimmat tulevaisuudennäkymät?

24 tykkäystä

Nimimerkkisi viittaa siihen, että olet lukenut palstan säännöt. VerPun ohjeissa uusille jäsenille (koskee myös vanhoja)
”Luonnollisesti suora sijoitusneuvonta (“sinun kannattaa ostaa osaketta X”) on luvanvaraista toimintaa ja siten kiellettyä.”
Tämä koskee myös myymistä…
Kysymyksesi sisältää ajatuksen, että markkina olisi hinnoitellut väärin jonkun noista. Tulevaisuuden odotuksethan on hinnoiteltu jo kurssiin, joten
”sattumankauppana ja fiiliksellä” voisi olla hyvä edelleen mennä (tämä ei ollut sijoitusneuvo) eikä tämä: riski pienenee hajauttamalla ajallisesti ja useampaan osakkeeseen.

7 tykkäystä