Mitä sinulla on salkussa?

Alun perin jenkkisalkun sijoitustyyli sai inspiraationsa Buffett:in ja Mungerin juttuja lukemalla ja kuuntelemalla, kun aloittelin sijoitusharrastusta. Berkshiren menestyneimpien sijoitusten taustalla on usein ollut teesi “osta mieluummin loistavaa yritystä kohtuulliseen hintaan kuin kohtuullista loistavaan hintaan” ja tätä olen pyrkinyt soveltamaan omaan salkkuun hankkimalla sinne vahvan markkina-aseman omaavia jopa monopolistisia yhtiöitä. Vallihauta on siis salkun tärkeimpiä sijoituskriteereitä yrityksen muiden laadullisten ominaisuuksien ohella.

Toisena teemana, joka on toteutunut “vähän itsestään”, on ollut hankkia jenkkilästä sellaisia yrityksiä, joita Suomessa ei ole ja siten parantaa sektorihajautusta. Esim. konepajoja ja pankkeja ei mielestäni jenkeistä kannata (pitkään pitoon) ostaa, kun samoja saa Suomesta ja varsin laadukkaitakin sellaisia (esim. Nordea ja Valmet).

13 tykkäystä

Kiitos, vaikuttaa tosi hyvältä! Voisin omistaa jokaista noista firmoista pl. AbbVie, mikä ei ole tuttu.

1 tykkäys

Avasin salkkua viimeksi lokakuun alussa. Tällöin Helsingin pörssi mörni 9500 pisteen alla ja kävi alle 9000 pisteessä. Nyt ollaan noin 10 % korkeammalla.

Ajatteluni pörssin suhteen ei ole muuttunut. Hesulin alakulo on kärsivälliselle sijoittajalle ostotilaisuus valituissa yhtiöissä. “Antaa muiden tanssia tekoälyhypen tahdissa, he eivät tajua Fortumin vesivoiman arvoa…”, kuten eräs foorumim parhaista kirjoittajista on todennut meemissään.

Tällä hetkellä puuhasalkku näyttää tältä. Holding-yhtiöstä, missä makaa pääosa Inderesin osakkeista (puuhasalkussa vain henkilöstöannissa ostetut), löytyy lisää Fortumia ja Qt:ta sekä uutena rivinä Viafinia.

Muutoksia salkussa

Muutoksia sitten viime katsauksen ovat Revenion ja Harvian myynnit ja Mandatumin osto. Ja meinasin unohtaa myös Avtechin oston, mutta rivi on salkussa toistaiseksi pieni. Se ei edes oikein näy tuolla. Puuilo on myös edelleen kyydissä vaikka ei näykään tuossa piirakassa kuin ohuena punaisena siivuna.

Yhtiöiden operatiivisen suorittamisen mukana osakkeiden painot ovat muuttuneet salkussa sijoittajien käsityksen eläessä yhtiöiden tulevien kassavirtojen nykyarvosta. Esimerkiksi Remedyn ja etenkin Boreon painot ovat laskeneet kurssilaskun mukana.

Ajatuksia salkkuyhtiöiden kehityksestä omistajan näkökulmasta

Vaikea taloustilanne Suomessa ja Euroopassa on osunut pahasti useampaan yhtiöön.

Myös yhtiökohtaisia pannuttamisia löytyy. Remedyä kevensin syksyllä 2023, minkä lisäksi osaketta on lyöty moninpeliprojektien ongelmien takia. Omaan makuuni ehkäpä turhankin paljon. Olen nähnyt Remedyssä aina mahdollisuuden hittipeliin. Osakkeen nykyinen taso ei sellaista edellytä.

Boreossa olen tehnyt klassisen virheen: yliarvioin yhtiön laadun hyvässä suhdanteessa ja maksoin osakkeesta liikaa. Laskuveden aikana nähdään ketkä ui ilman uikkareita, ja Boreon parinkymmenen yhtiön portfolio on vaikeassa taloustilanteessa paljastunut odotuksia keskinkertaisemmaksi. Nyt suoritus on jopa paikoitellen huonoa, mutta täytyy muistaa taloussuhdanteen olevan etenkin rakentamisessa nyt niin surkea, ettei pidä mennä vetämään liian pessimistisiä johtopäätöksiä. Yhtiöllä on uimahousut kyllä jalassa, mutta niissä on pahankokoisia reikiä. Sarjayhdistelijä on toistaiseksi yritysostopaussilla ja siellä koitetaan rempata portfolioyhtiöiden ongelmatapauksia säädyllisempään kannattavuustasoon. Toimet on oikeita, ja saa nähdä mitä tästä kuoriutuu. Vaatisi kyllä ihmeitä että tästä tulisi millään tavalla itselleni hyvää sijoitusta keskihinnan ollessa yli 50 euroa. :smiley:

Uusista tulokkaista myös Aallon Groupin H2-raportti sai minut varovaisemmaksi yhtiön kulujen noustessa odotuksia enemmän. Olen kenties yliarvioinut yhtiön hinnoitteluvoimaa, aika näyttää. Itse iso kuva on sen sijaan ennallaan eli Aallon ostelee hissukseen (ollut kyllä hieman hiljaista) pienempiä tilitoimistoja EV/EBIT 5x, luoden arvoa matkalla.

Mielestäni sijoittajan tärkeimpiä taitoja on antaa voittojen juosta, ja katkaista tappiot mahdollisimman nopeasti. Inderesin suosituksia vastaan kun ei saa mennä, niin tärkeä taito on myös olla ostamatta lisää yhtiöitä, joiden kehitys ei vastaa odotuksia. Tässä on kyllä vielä harjoiteltavaa, mutta olen muuttunut jatkuvasti varovaisemmaksi. :smiley:

Positiivisella puolella monet ydinomistukset ovat kehittyneet myönteisesti.

Qt:n suhteen minua on mietityttänyt nopean kasvuvauhdin kesto. Viimeisimmät johdon kommentit hälvensivät tätä mietiskelyä ja nopean kasvun pitäisi jatkua ainakin vielä jokusen vuoden. Yhtiö on edelleen yksi lemppareitani kotipörssissä (johto, kilpailuasema, investonnit, yritysostoissa onnistuminen, kasvollinen pääomistaja, kasvupotentiaali) eikä arvostus ole mahdoton, joskaan en tällä hinnalla itse ostaisi osaketta. Kyyti tulee varmasti jatkossakin olemaan pomppuisaa. Yhtiön kunnianhimon tuntien en ihmettelisi uusia kasvuavauksia tulevaisuudessa, kun yhtiö jatkaa matkaansa kohti monipuolisempaa softatuotetaloa Qt:n ja QA-työkalujen rinnalle.

Mandatum on hieman erilainen tapaus. Yhtiö purkaa pääomaraskasta ja heikosti tuottavaa laskuperusteista korkokantaliiketoimintaa, siirtää rahoja omistajien tileille ja kasvattaa pääomakevyttä varainhoitobisnestä. Yhtiö on melko vaikea pala hahmottaa, mutta elän käsityksessä osakkeen olevan aliarvostettu. Tämä ei ole raketti, mutta riskienkin pitäisi olla kohtuullisia. Varainhoitoala on mielenkiintoinen pitkässä juoksussa.

Christian Berner on kannattavuuskäänteessä hyvin edistyvä ruotsalainen sarjayhdistelijä, joka ei tosin ole tehnyt hetkeen ostoja. Yhtiön kannattavuuden kohentuessa toimarin kommentit ovat puheissa siirtyneet enemmän uusien ostokohteiden etsimiseen. Osakkeesta maksetaan noin EV/EBITA 11x (toteutuneella tuloksella), mikä ei ole paljoa kurssinoususta huolimatta. Toisaalta toistaiseksi keskinkertainen pääoman tuotto ja kasvunopeus ei hirveästi anna kertoimien venyäkään. Toistaiseksi odottelen näyttöjä kannattavuusparannuksen pysyvyydestä sekä mahd. ostoista.

Wärtsilä on puksuttanut erinomaisesti. Osakkeen arvostus on omaan makuun epämiellyttävä, mutta yhtiö seilaa kirjaimellisesti dekarbonisaatiotrendillä oikeasti. Mikäli yhtiö pääsee kannattavuustavoitteiseensa (12 % liikevoittomarginaali), niin mikäpä tässä ollessa.

Yhtiöitä on salkussa sen verran, että en jokaisen kuulumisia käy tässä läpi.

Parempia aikoja odotellessa

Salkussa on mukava yhdistelmä vakaita suorittajia, mutta toisaalta riippakiviä joiden paremmassa suhdanteessa pitäisi kääntyä nettopositiiviseksi salkun kehitykselle.

Muutamista hudeista huolimatta olen tyytyväinen viime vuosien ostoksiin: pääsääntöisesti en ole maksanut osakkeista liikaa. Barbaarisesti multippeleita katsoen olen pulittanut 10-15x tuloskertoimia yhtiöistä. Harviat lähti ulos +100 % tuotolla. Puuilo ja Wärtsilä, jotka tulivat salkkuun syksyllä 2022, ovat tuplanneet myös. Fortum (P/E 11,5x) on kohtuullinen ostos, jos sähkönhinta elpyy hieman. Aallon treidaa P/E 13x.

Viafinista maksoin päälle 14 euroa osake, kun yhtiöllä on käteistä 4 euroa per osake ja normalisoidun tulostason pitäisi olla enemmän kuin yksi euroa per osake.

Salkun kehitys monista onnistumisista huolimatta on ollut köykäisempää. Kuplan puhkeaminen 2022 ja joidenkin yhtiöiden kunnon rysähdys on syönyt tuottoja, eikä toisaalta uudet ostokset hyvistäkään poiminnoista huolimatta ole vielä toistaiseksi kompensoineet tätä. En toisaalta odotakaan ihan heti paluuta vuoden 2021 huippuihin salkussa. :smiley: Ei hätää, tämä ei ole ensimmäinen mörnimisjakso, mutta toistaiseksi pisin kuitenkin.

Sijoittamisesta olen innokkaampi kuin koskaan aiemmin vuonna 2009 alkaneen harrastuksen aikana. Osakkeiden arvostukset ovat edullisia etenkin täällä päin maailmaa. Moni yhtiö on joutunut todella vaikeaan ympäristöön helppojen pandemiavuosien jälkeen. Nyt näkee todella, mihin vaikeissa ympäristöissä liiketoiminnat ja organisaatiot pystyvät. Sentimentti on mennyt surullisesta apatian ja huumorin puolelle Hesulissa.

Ideoita minulla on käytännössä enemmän, kuin rahaa. Onneksi osinkokevät on alkamassa. :smiley:

119 tykkäystä

Salkun tausta: Reilu 2 vuotta sitten tajusin, että käteissäästöjeni ostovoima alkoi sulaa kuin lumiukko kevätauringossa ja Ukrainan sodan aiheuttama yleinen lasku osakkeiden hinnassa helpotti sijoituspäätöksiä. Varat on allokoitu elämiseen ja jälkipolvelle jaettavaksi 5-10 vuoden päässä. Akkumuloivia etf:iä pelkästään. Ei myyntejä.

Salkku reilu 300 ke nykyarvolla ja n. 20% nettovarallisuudesta. Sisältö suurimmasta alaspäin päivän arvolla. Tikkeri ja osuus salkusta päivän arvolla. Lisäksi hankinta-ajankohta, arvonmuutos ostoista kokonaisluvulla ja kommentit. Nordeasta en saa (osaa) mitään nättejä summaavia kaavioita, joten manuaalilistaus:

iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF (SEC0) 25% salkusta
9-10/2022. Arvonnousu 102%. Oma teesi oli 9-10/2022 että näitä eletroniikan perusleegoja tullaan tarvitsemaan “aina”. Tutkin tuolloin halventuneen olennaisesti ja että jos vaikka olisi oltu vasta puolivälissä karhumarkkinaa, niin historiassa nämä siitäkin toipuneet 2-3 vuodessa ja jopa tuplanneet. Tekoälyä en miettinyt silloin. Isompaa riskiä ja tuottoa siinä kohtaa hain.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (SXR8) 22%
3,4,5,6 ja 9/2022. Arvonnousu 26%. Uskoin Saarion oppeja sekä hintakaavio ja arvostuskerroin antoivat uskoa, että kannattava sijoitus omaan sijoitusperspektiiviin.

Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF (SLG-OMXH25) 19%
3/2022 sekä 6 ja 9/2023. Arvonnousu 5%. Edellinen kommentti sopii tähänkin.

XACT Norden (XACT Norden) 7%
3/2022. Arvonnousu 36%. Kuten edellä.

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Acc) (SXRT) 5%
3/2022. Arvonnousu 43%. Osin kuten edellä, hajautusta Eurooppaan. Hintakaavio, arvostustaso ja Saario. Tämän ja seuraavan kanssa oli hieman arpomista, niin tuli molempia.

Xtrackers DAX UCITS ETF (DBXD) 5%
3/2022. Arvonnousu 31%. Ks edellinen.

8/2023 “kaikki” indeksi- ja osake-etf:t tuntuivat liian kalliilta omaan makuun ja käteistä oli liikaa, joten betsasin nopeampien korkojen laskun puolesta uskolla, että Euroopassa tulee pakko vastaan:

Xtrackers II Eurozone Gov Bond 25+ UCITS ETF 1C (DBXG) 12%
8/2023. Arvonnousu 10%.

Xtrackers II Eurozone Gov Bond 15-30 UCITS ETF 1C (DBXF) 4%
8/2023. Arvonnousu 6%. Tätä tuli ensin, tikkerisekoilua🙈.

Nordea Investor laskee arvonnousuksi salkulle 31.7% tällä hetkellä kesken päivän. Vakaa aikomus istua tämän päällä muutama vuosi. Tietysti puolijohdehuuma vähän mietityttää, pitäisikö jotain tuottoja jo lukita. Jossain kohtaa oli selvityksessä ja harkinnassa USA pienyhtiö etf:t, kun arvostuskertoimet olivat lähimpien tunnettujen suurromahdusten tasoa. Ehkä tässä ei vielä kaikki nähty, jos korot pysyy korkealla USA:ssa. Ainoaksi peliliikkeeksi ajatuksena ollut noista korko-etf:stä niihin siirtyminen, jos sopiva hetki aukeaa, muuten hold. Puolijohteista USA pienyhtiöihin -liike voisi toimia tai mennä syvälle metsään. En uskalla.

33 tykkäystä


Tuo Simply Wall Street näköjään hauska apuväline jossa voi tehdä 5 osakkeen portfolion ilmaiseksi.

Onni onnettomuudessa ei omasta salkusta tällä hetkellä enempää löydykään. Reka Industrialin myynnin jälkeen portfolio näyttää tältä. Huomasin, että mr.markkina on ajanut minua takaisin kotimaahan ja defensiivisempiin toimialoihin. Pientä lammen takaista ripausta en ole kuitenkaan hyljännyt.

Olen nyt yrittänyt välttää suurempaa hajautusta hataran ymmärrykseni rajoihin. Näiden lisäksi 1 kpl sijoitusasuntoja pääkaupunkiseudulla joka paljon suurempi riski rahojen liialliselle keskittämiselle.

Strategiaketjuun voisi päivitellä omaa näkökantaa jossain vaiheessa hieman enemmänkin.

8 tykkäystä

Meneekö väärään ketjuun, mutta…

Yrität sanoa, että sähkön keskihinta on nyt normaalia alhaisempi? Ja kun elpyy, niin…

Jos normaaleiksi vuosiksi laskee 2018-2019, niin ollaan edelleen keskihinnalla niiden yläpuolella. Turha verrata viimeisen parin vuoden keskihintaan.

Vuosikohtaiset spot-sähkön keskihinnat

  • 2023 spot-keskihinta 6,68 snt/kWh
  • 2022 spot-keskihinta 18,74 snt/kWh
  • 2021 spot-keskihinta 8,95 snt/kWh
  • 2020 keskihinta 3,47 snt/kWh
  • 2019 keskihinta 5,46 snt/ kWh
  • 2018 spot-keskihinta 5,80 snt/kWh

Lähde: https://omavoima.fi/spot-sahkon-hintahistoria/

16 tykkäystä

Tilanne on hieman muotoutunut, ja salkun ytimeen on uinut myös uusi jäsen.
Allokaatio näyttää nyt tältä ilman Tyreksen erikoistilannetta.

Salkkuun tulee joka tapauksessa jäämään ainakin tuon verran renkaita, vaikka erikoistilanne aikanaan purkautuukin.

Tässä salkussa on myös 3-5 vuoden mittainen ”momentum-erikoistilanne”, eli Hurrien pienyhtiöt, laitoin siitä jotakin johonkin toiseen keskustelusäikeeseen aiemmin. Arvelen, että sektori tuottaa lähivuosina maailmanmarkkinaa paremmin, SEK:n lievä vahvistuminen euroa vastaan tulevan vuoden-parin aikana buustaa vielä tuottoja.

Kun erikoistilanteita purkautuu, niiden tuottoja allokoidaan olemassa oleviin kohteisiin, enimmäkseen rahastoihin. Jos yrityspuolelta löytyy matkalla uutta hankittavaa, toki salkkuun mahtuu vielä niitäkin. Suorat osakesijoitukset näen enimmäkseen ajan yli rahastoja buustaavana moottorina, joista voidaan allokoida rahastoihin pääomia, mikäli yksittäisiä yrityksiä aletaan hinnoittelemaan selvästi överisti markkinoilla.

10 vuoden kuluttua salkusta lienee vähintään 70-80% globaaleja tai merkittävimmille markkinoille sijoittavia rahastoja, Global, Phoebus, USA jne.
Eläkkeelle en aio tappiota tuottavien, kasvupotentiaalisten yritysten kanssa siirtyä. Niiden osalta seuraavan kolmen vuoden periodilla tulee liiketoiminnallisesti tapahtumaan paljon.

18 tykkäystä

Päivitellääs salkun sisältöä tännekin, kun katsoin että viimeksi päivittänyt reilu puoli vuotta sitten oman salkun sisältöä ja onhan se salkun koostumus tiivistynyt aika lailla sen jälkeen.

Keskittämistä on tapahtunut paljon sijoitusyhtiöihin huomattuani, että ei minulla aika riitä seuraamaan syvällisesti kaikkia 24 riviä, mitä oli viime katsauksen aikaan ja muutenkaan en tappiollisia rivejä halua pitkään holdailla vaan tappiot katkaistaan nopeasti ja annetaan voittojen juosta. Strategia on tähän asti kannattanut, kun isoin salkkuni (OST) on hakenut koko vuoden uusia huippuja ja kaikkien salkkujen YTD on myös reilu +11%.

Tästä kokonaisuudesta puuttuu edelleen PYN Elite osuudet, sekä kryptot yms. pienet osuudet mitä löytyy muilta välittäjiltä. Laskeskelin, että PYN Eliten osuus olisi kokonaisuudesta n.12%, joka nyt ei tässä näy. Muuten on niin merkityksettömiä summia muualla etten ala edes niiden osuutta laskemaan.

Vahva on ollut Atlantin toisella puolen alkuvuosi ja yleensä tämä on tarkoittanut, että vahvuus jatkuu loppuvuonnakin. Toivonkin tuottoisaa loppuvuotta kaikille foorumisteille, kyllä se Suomikin nousuun vielä kääntyy🇫🇮

68 tykkäystä

Tilannepäivitystä n. 11k edellisen jälkeen.

Osinkokuninkaat ja aristokraatit: %
PepsiCo Inc 9,14 % Kasvavaa tasaista osinkoa Ensimmäinen osakehankintani!
Aflac Inc 6,32 % Kasvavaa tasaista osinkoa.
Genuine Parts Co 6,05 % Kasvavaa tasaista osinkoa.
McCormick & Co Inc Registered Shs Non… 4,22 % Kasvavaa tasaista osinkoa.
McDonald’s Corp 4,15 % Kasvavaa tasaista osinkoa.
Coca-Cola Co 3,70 % Kasvavaa tasaista osinkoa. Tarkoitus nostaa osuutta salkussa.
American Water Works Co Inc 0,39 % Kasvavat osingot. Tauolla epäselvän tulevaisuuden takia.
Osinkoja: %
Omega Healthcare Investors Inc 14,47 % Korkeaa osinkoa!
Main Street Capital Corp 13,04 % Kuukasittaista osinkovirtaa.
Horizon Technology Finance Corp 5,81 % Kuukasittaista osinkovirtaa.
ALPS O’Shares US Quality Div ETF 3,78 % Kuukasittaista osinkovirtaa, rajoitteiden vuoksi ei voi enää ostaa.
New York Mortgage Trust Inc 2,39 % Osinkoja, ostot tauolla div. cut takia.
Verizon communications ord shs 1,49 % Uusin hankinta! Osinkoja halutuille kuukausille.
Shell PLC 1,12 % Osinkoja ja tulevaisuuden suunta hyvä.
Käytetyt palvelut: %
UPM-Kymmene Oyj 8,46 % UPM-tuotteita tulee käytettyä, hyvä osinko. Ensimmäinen osakehankintani!
Kesko Oyj Class A 2,89 % Keskon tuotteita tulee käytettyä. Osinko useasti vuodessa.
Ålandsbanken ABP Class B 2,75 % Ålandsbankenin palveluita tulee käytettyä, hyvä osinko.
Fiskars Oyj 2,23 % Fiskars-tuotteita tulee käytettyä. Osinko useasti vuodessa.
Apetit Oyj 1,37 % Käytän Apetitin tuotteita. Osinko lisäksi hyvä.
Futebol Clube do Porto - Futebol SAD 0,21 % Seuraan joukkuetta. EI maksa osinkoa, joten hankinnat vähäisiä
Osinkoa maksamattomat rahastot: %
OP-Pohjoismaat Indeksi A 1,82 % Pieni kuukausisäästö + satunnaisostot.
OP-Maailma Indeksi A 1,62 % Pieni kuukausisäästö + satunnaisostot.
iShares MSCI EM SRI ETF USD Acc EUR 1,17 % Hajautusta lähi-itään ja muualle. Vähän tauolla 1% ostotason poistuttua.
OP-Aasia Indeksi A 1,12 % Pieni kuukausisäästö + satunnaisostot.
OP-Eurooppa Indeksi A 0,23 % Pieni kuukausisäästö + satunnaisostot.
OP-High Yield A (D) 0,06 % Satunnaisostot. Kevenetty viime vuonna ja siiretty osakkeisiin.

Lisäksi omistan yhtä seurajoukkuetta osakkeiden ulkopuolelta ja niitä s-kaupan osuuksia.
Käteinen jos huomiodiaan tuohon niin siitä on n. 1,5 % salkun arvosta. Tuossa vain salkun osuudet ilman käteistä.
Tilaa ehkä yhdelle hankinnalle, mutta muuten pitää myydä jotain ennekuin hankin uutta. Alkaa olemaan seuranta työlästä.

36 tykkäystä

Vähän kvartaalipäivitystä Pörssisijoitusten allokaatiosta

image

image

Suomi yhä ylipainossa, mutta laskee hitaasti niin kuin on laskenut jo vuosikausia. Tänä vuonna en ole enää panostanut Suomi-osakkeisiin euroakaan, mutta en myöskään myynyt poiskaan Suomesta. Säännölliset kuukausiostot menevät muualle, pääosin USA ja Eurooppa pl. Suomi.

ETF-osuus kasvaa jatkuvasti.

13 tykkäystä

Salkku 28.3.2024

Revenion juna puksuttaa eteenpäin, tilapäisesti hieman hitaammin kuin aikaisemmin. Eiköhän tämä tästä, luottoa johtoon riittää edelleen.

Visa on ainoa oma hyötyjä jenkkien hurlumheistä pörssissä. Jännää miten tunnelmat vaihtelevat. Ei siitä ole kauaa (mun mittapuulla), kun kilpailijoita piti tulla oikealta ja vasemmalta. Nyt ne huolet ovat ilmeisesti hävinneet jonnekin, en vain osaa sanoa mikä muuttui isossa kuvassa. Kuka tietää.

Kone kärsii Kiinasta edelleen. Rakennussyklejä menee ja tulee, en murehdi niistä liikoja. Maapallon väestö vanhenee ja muuttaa kaupunkeihin tulevaisuudessakin, Huollettava hissikanta kasvaa koko ajan, joita on pakko korjata.

Fortum pysyy salkussa siihen asti, kun investoinnit pysyvät hanskassa. Osinkoja?

Vanha tuttu Neste eksyi mukaan pitkän tauon jälkeen. Jo tunnetuksi tullut Pelletaso rikkoutui ja arvostus tuntui kohtuulliselta. Edellisen kerran omistin, kun kurssi alkoi ykkösellä. Olkoot väriä tuomassa pienellä osuudella, mielenkiintoa elämään.

Lisäksi, ostin karkkirahoilla annista maskotin, Finnairia. Lentoyhtiöillä on lähes mahdoton tehdä rahaa, se ei ole tavoitteena. Halusin omistaa kotimaisia lentokoneita, se tuntui hauskalta idealta. Annin tekninen prosessi ja sen eteneminen oli myös kiva nähdä läheltä.

32 tykkäystä

Kevätsiivousta ennen kolme eri tiliä yhdistettynä näyttää tältä ja Pölhölä hirveässä ylipainossa.

Yhteensä salkuissa 57 eri lappua/ETF:ää/rahastoa ja tavoite on päästä max. 40 tasoon, jotta ehtii paremmin seuraamaan yhtiöitä.

24 tykkäystä

Kvartaali on taas käytännössä kulunut ja salkku näyttää tältä. Nettona kevennettiin jonkin verran, kun ostin puolikkaan kämpän Espanjasta ja rahoitin sen pääosin myynneillä.

28 tykkäystä

Minun ATK osaaminen ja graafinen puoli jäävät kyllä tosi kauas edellä kirjoitetuista, mutta haluan näistä puutteista huolimatta kirjoittaa oman salkkuni sisällöstä meidän utelijoitten ihmeteltäväksi.
Ensimmäiset ostokset on tehty vuoden 22 tammikuun alkupuolella, firmoja on kertynyt eri maista (ei Jenkeistä) 45 kappaletta.
Neljä salkkuni parasta firmaa joita jatkossakin itselleni suosittelen ovat Heidelberg Materials +68,23%
Wärtsilä +59,37% Stellantis +55,74% ja nuorin Rheinmetall +42,75%
Näihin olen tyytyväinen, koska Wärtsilä on ainut jota minulle on suoraan kehoitettu, nämä muut ostot ovat sitten omien arvostuksien summauksien tulosta.
Neljä salkkuni onnetonta tapausta joita en itse ala lisäämään ovat Rapala -70,13 Aspocomp -56,64
Incap -50,58 Anora -50,37.
Näistä neljästä kolme ovat muutaman kympin ostoja varoittaakseen itseäni puljuista joissa ovat näitten tapaiset varoitus-kertoimet, jotka näyttävät minulle miksei homma toimi. Yhteen firmaan laitoin puolisentonnia ehkä ryhmäkäyttätymisen takia.
Salkussani on myös pari selkeää firmaa joita treidaajat heiluttelee hullun lailla. (kuukaudessa +15, seuraavalla -20, taas reippaasti ylös ja tietenkin taas kovasti alas…) Tuskimpa lisään silloinkaan kun oikein kunnolla tekisi mieli kiusata itseään.
Siksi miksi itselläni on firmoja jokalaitaan syynä, että ainakin ovat seurannassa ja muistutuksena.
Eräs haastateltava antoi minulle sen käsityksen, että hänkin säilyttää myös surkeimpia salkussaan kun kerta niitäkin joskus tulee. Turha sitä salkun arvoa on parantaa “keinotekoisesti”. Töppäys mikä töppäys ja sitä sitten kannetaan. Itse jossainvaiheessa täytän sen 65-vuotta, sitten myydään nämä mukavemmat ekana pois. Parhaimmat lopuksi jos kunnallistalon palvelutaso sen vaatii.
(olen toki sanonut, että paskimmat jäävät perinnöksi, mutta…)

16 tykkäystä

2024 Q1 salkkupäivitys:

Evolution gaming 9.9 %
Kamux 7.3 %
QT 6.5 %
Talenom 5.2 %
Revenio 5.0 %
Svenska Handelsbanken 4.7 %
Fortum 4.0 %
Tractor Supply 4.0 %
Puuilo 3.9 %
Gofore 3.9%
Tieto 3.2 %
Sampo 3.2 %
Harvia 3.2 %
Mandatum 2.6%
eQ 2.4 %
Admicom 1.4 %
Nokian Renkaat 1.2 %
Berkshire Hathaway 1.2 %
Exel 1.0 %
Fastenal 1.0 %
Sandvik 0.4 %
Graco 0.4 %
ADP 0.4 %
Noho Partners 0.3 %
Nordea 0.3 %

Käteinen/korkosijoitukset 10.1%
Loput rahastoja ja ETF:iä (Seligson, Pyn Elite, Splitan, EUNL, Seligson & Co OMX Helsinki 25)

Uudet yhtiöt salkkuun: Nokian Renkaat, Noho Partners
Lisäykset: Gofore, Fortum, Tieto, Puuilo
Myyty pois: Efecte
Kevennykset: Qt, Harvia
Nopeat veivaukset: Kamux

Käteisen osuus salkussani (10,1%) voisi olla ehkä pienempikin. Katsotaan minkälaisia mahdollisuuksia alkava kvartaali tuo kassan suhteen.

Tavoitteena ollut rivien harvennus edistyi Efecten suhteen ostotarjouksen merkeissä. Vanha tuttavuus eli Nokian Renkaat teki kuitenkin paluun salkkuun. Koska yhtiö on menettänyt osan kilpailuedustaan sitten vuoden 2022 alun, position koko ei tule olemaan yhtä suuri mitä aiemmin. Toimitusjohtajan vaihdos tuo myös lisää epävarmuutta. Voi olla, että yhtiö ei tule olemaan pitkäaikainen sijoitus salkussani. Aika näyttää. Position kokoa on kuitenkin tarkoitus kasvatella hieman mahdollisissa dipeissä. Toinen salkkuni uusi yhtiö eli Noho Partners ei tule parkkeeraamaan salkkuuni vuosikausiksi. Yhtiö on pitkään salkuun hieman liian velkainen ja pääoman tuottokaan ei ole ihan riittävä. Qt:n ja Harvian siivua höyläsin salkussani hieman ohuemmaksi nousseen arvostason seurauksena. Molemmilla yhtiöillä on kuitenkin edelleen paikka salkussa.

Yhdysvaltalaisten yhtiöiden arvostustaso on sen verran haastava, että en päässyt tekemään lisäostoja nykyisiin minipositioihin (ADP, Graco, Fastenal). Näillä arvostustasoilla tulen ostelemaan suoria osakkeita lähinnä Suomesta. Pieniä Kuukausisijoituksia ulkomaisiin ETF:iin ja rahastoihin tulen kuitenkin jatkamaan edelleen.

Lisäsin omalle seurantalistalla kaksi uutta yhtiötä: Mettler Toledo ja Teqnion. Molemmat ovat omalla tavallaan mielenkiintoisia, mutta hinta ei tällä hetkellä innosta. Jatketaan siis näiden seuraamista toistaiseksi katsomosta.

Laitetaan vielä tänne muistiin, että Indereksen sivuilta laskettu Indereksen seuraamien yhtiöiden P/B 2024 mediaani on 1.52, osta-suosituksia Indereksellä on 24 kpl ja myy 8 kpl. CNN:n Fear & Greed index on tällä hetkellä 71 (Greed).

33 tykkäystä

Ehkä olisi aika ottaa taas Suomi seurantaan, salkku tosiaan kyllä siihen verrattuna pärjännyt ihan hyvin. ETF/Rahasto osuus yritetty pitää siinä 50% tuntumassa. Apple ja Adobe voisi mahdollisesti pikkuhiljaa keventää (AI uhkaa liiketoimintoja/Ai painoa on jo), ja mahdollisesti hakea jotain arvoveivauksia (Suomesta). Muuten tyytyväinen salkkuun kokonaisuutena.

Avataan vähän filosofiaa vielä:

Ostaessani laatuyhtiöitä salkkuun en hirveästi seuraa hintamuutosta niissä sen jälkeen. Nyrkkisääntönä jos uutisten perusteella laskee n. 20% niin lentää ulos, ylärajaa ei ole. Noin 105% varallisuudesta kiinni osakkeista / vielä jotain kryptoja yms.

Noin kolmas/neljäsosa salkusta varattu 1-5v treidien paikaksi/arvosijoituksille. Tällä hetkellä uraani/laivakuljetus ainoat sektoriveivaukset.

Kasvu/laatuyhtiöistä myyn yleensä 25-60% alkusijoituksesta jos nousee tarpeeksi, ja sen jälkeen en paljoa seuraa yhtiötä jollei liiketoiminta muutu radikaalisesti.

Ei oikeastaan mitään kiikarissa tällä hetkellä, Visa kiinnostava, regulaatioriskiä toki vähäsen.

11 tykkäystä

Ympyrädiagrammissa osakesalkun tämän hetkinen tilanne itse määrittelemieni teemojen näkökulmasta. Hajautusta on aika paljon.
Kaikki firmat ei toki liity yksiselitteisesti vain kyseiseen teemaan mutta seuraavassa vielä listaus mitä osakkeita kussakin ryhmässä on juuri nyt:

IT, viestintä ja media:

  • Accenture
  • Alphabet
  • Amazon
  • American Tower Corporation
  • Crown Castle International
  • Elisa

Ruoka ja päivittäistavarat

  • Archer Daniels Midland
  • Coca-Cola Company
  • Essity
  • Huhtamäki
  • Kesko
  • NoHo Partners
  • Nutrien
  • Starbucks

Rahoitus ja taloushallinto

  • CapMan
  • Enento Group
  • Inderes
  • Mandatum
  • Nordea
  • Sampo
  • Talenom

Liikkuminen

  • Aena
  • Airbus
  • Tesla

Metsä

  • Kemira
  • UPM-Kymmene
  • Valmet
  • Weyerhaeuser

Urbanisaatio ja rakennettu ympäristö

  • KONE
  • Lassila & Tikanoja
  • Lindab International
  • Sweco

Energia

  • Consolidated Edison
  • E.on
  • Fortum
  • NextEra Energy

Muut ideat

  • AkzoNobel
  • Getinge
  • Investor
  • Orion
  • Outokumpu
  • Terveystalo

Olen huono sijoittamaan rahastoihin koska aina kun katson jonkun ETF:n tai muun sisältöä niin ajattelen että “hyi, en tahdo omistaa tuota enkä tuota enkä…”

28 tykkäystä

Mikäs on salkkusi yhtiöt tänä päivänä? Onko paljon muutoksia.

Mörnivä mummosalku näyttää tänään tältä:

Koska Hesulin pörssi on kauttaaltaan niin edukas olen päättänyt sijoittaa roposeni isompiin firmoihin nakkikioskien sijaan. Omaisuudesta 53% on suorissa osakkeissa Nordnetin kautta.

Muita sijoituksia ovat PYN Elite 140 086 € (+50 086 €), korko-ja lainasijoitukset 532 317 € (+92 281 €), asuntorahastot 108 731 € (+10 559 €) sekä sijoitukset listaamattomiiin yrityksiin 197 562 €. Yhteensä sijoitusten arvo on noin 2,45 miljoonaa euroa, velkavipua on käytössä 275 000 €. Asunto ja asuntolaina mukaan luettuna prosenteissa velkaa on 17% varallisuudestani, sanoisin että maltillisesti :thinking:

Seuraavan vuoden aikana korkosijoitusten osuus luultavasti pienenee ja laitan lisää rahaa kiinni listaamattomiin yrityksiin. Niistäkin sijoituksista alkaa toivottavasti pääomaa palautua seuraavan kahden vuoden aikana.

99 tykkäystä

Viimeksi tein salkkukatsauksen marraskuun alussa ja sen jälkeen on tapahtunut sen verran muutoksia, että ajattelin vähän taas käydä omistuksiani läpi.

Salkkuni koostumus tuntuu tällä hetkellä aika hyvältä enkä ole kokenut, että jotain pitäisi jotain vähentää tai myydä. Toisaalta ei ole myös sellaisia omistuksia, joita haluaisin erityisesti lisätä enemmän kuin toisia. Kaikkia salkussa olevia osakkeita on ihan kohtalainen määrä, eli minisiivuja ei ole eikä minkään omistuksen osuus ole erityisen suuri.

Viimeksi oli viisitoista riviä ja nyt kolmetoista riviä.

  • Salkustani lähti Marimekko, hieno yhtiö hienolla johdolla, mutta ajattelin myyntihetkellä osakkeen olevan kallis enkä nähnyt osakkeessa pahemmin nousuvaraa. Sitten salkustani lähti Konecranes, josta myös sain hyvät tuotot, mutta koin osakkeen olevan kallis ja enkä enää nähnyt nousuvaraa… enemminkin laskuvaraa, mutta myyntini jälkeen osake nousi vielä aika hyvinkin. Myin myös hyvin riskisen Optomedin osakkeet, koska näin selvästi enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia, jos kaikkia menee putkeen ja ihanteellisesti, niin nousuvaraa on runsaasti.
  • Salkkuuni tuli LeadDesk, jota on salkustani yli viisi prosenttia. Olen aiemmin omistanut sitä, joten tuttu yhtiä. Näen osakkeessa nousuvaraa ja nousu tehdään hyvillä tuotteilla kasvavilla markkinoilla sekä aiemmin tehdyllä pohjatyöllä. Tarkemmat ostoperusteeni löytyy täältä.

ARVO-OSUUSTILI

Fortum on vähän sellainen kivijalka. Yhtiö jolla on taitoa yllättää negatiivisesti, mutta itse yhtiötä ja sen kivijalkoja pidän varsin uskottavina.

PayPal on tavallaan helppo ja tavallaan vaikea. Halpa vai “halpa”. Olen kuullut paljon hyviä perusteita sille, miksi tämä ei pärjää tulevaisuudessa. Toiset sanoo, että yhtiön osakkeeseen on lyöty kaikki kauhuskenaariot sisälle ja yhtiö on ihan hyvä + osake halpa.

Lindex, koska Lindex. Ei tämä ole enää sinällään, niin houkutteleva ennen, mutta tämä on toisaalta vähäriskisempi kuin ennen ja en osaa perustella hyvin, miksi vielä myisin pois.

Nordea on jatkuvasti yllättänyt itseni positiivisesti ja palaset siinä on kohdillaan. Turvallista ja varmaa menoa, sektorinsa vahvimpia, kunhan ei mokaile tai tule mitään yllättävää pankkikriisiä.

KH Group on edelleen halpa. Yhtiön alat ovat mahdollisesti pohjanneet ja ylipäätään osake hakattiin aivan liian alas… no onhan se vieläkin liian alhaalla. Uudet kuviot ja uudet strategiat tuovat lisäpontta kasvulle.

Boreo… lukujen puolesta on ollut pettymyksiä, mutta yhtiötä rakennetaan perustaltaan hyvin vahvaksi ja pitkällä tähtäimellä. Johto vakuuttaa itsessään ja myös heidän omat omistuksensa yhtiössä. CEO on varsin vakuuttava, kannattaa katsoa toimarin ROAST ja tämä tekemäni haastis.

Siili on aiheuttanut pettymyksiä luvuilla ja suorittamisellaan. IT-palveluyhtiöstä kuuluu siihen joukkoon, jonka asiakkaat ja “alat” eivät ole niin kuumina (=viileinä). Näen yhtiön sinällään ihan hyvänä ja kunnon kurssilaskun myötä arvostus on maltillinen. Oletan, että Siilinkin asiakkaiden liiketoiminta on pohjannut ja suunta on enemminkin ylöspäin.

Scanfil on sellainen yhtiö, johon on valtava luotto ja siten myös sen tekemiseen. Yhtiö tekee tyylikkäitä ja maltillisia steppejä. Johto omistuksineen ovat vakuuttavia; haastattelin yhtiön toimaria. Plussana on loistava sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja @Pasi_Hiedanpaa. :slight_smile:

Goforea on ilo omistaa monista eri syistä, mutta siellä työntekijät ovat tyytyväisiä ja pätevää sakkia. Yhtiön suorittaminen on huimaa ja ihailen yhtiön viestintää sekä avoimuutta, mitä tulee mm. riskeihin. Suuresti hehkutettu IR-vastaava @Emmi_Berlin1 on saanut aiheesta kehuja eikä syyttä ja mähän olen haastatellut häntäkin.

Valmet ex-Neles eli Virtauksensäätö -liiketoiminta tuo turvaa. Yhtiö on kehitysmyönteinen ja olen kuullut paljon hyvää yhtiöiden työntekijöistä, lisäksi opiskelijat ovat hehkutanneet tätä firmaa, mikä on hyvä merkki.

Neste on Hyzonin korvike. No ei ehkä, ostin varmaan kalliilla, mutta halvaltahan tuo osake nyt tuntuu, toisaalta voihan se olla vain “halpa” ja tämän yhtiön pääotoiminnat saatetaan kokea lähitulevaisuuden auringonlaskun alana. Niin tai näin onhan yhtiö vetänyt kovaa ja pidetään sellaisena, joka osaa tunnistaa riskit ja katsoa tulevaisuuteen, kuten… Hyzonikin. :wink:

OSAKESÄÄSTÖTILI

Muuten samat kuin AOT:llä, poikkeuksena nämä:

Qt Group Oyj on hyvä sijoitus erityisesti, jos haluaa palkita johtoa. Onhan edelleen valtavat kasvupotentiaalit siellä sun täällä esim. kannattavuudessa ja “monituoteyhtiö”-mallissa. Yhtiön ja sen tuotteiden sekä palveluiden vaan pitäisi pysyä houkuttelevina jatkossakin - ei sen enempää. :smiley:

LeadDesk ja perustelut ovat tuolla ylhäällä, missä kerroin uusista riveistä.

KRYPTOSALKKU

Kryptot edustavat alle prosentin velattomasta omaisuudesta.

image

PYN ELITE

14 000 euroa olen laittanut ja arvo pyörii tällä hetkellä 13 000 eurossa.

ASUNTO

Noin 70 pinnaa kiinni velattomasta omaisuudesta.

MUU LÖPINÄ

Olen aloittelijatason sijoittaja, eli paljon opeteltavaa ihan perusasioissa, mitä opetetaan mm. Inderesin Sijoitus- ja Analyysikouluissa.

Minulla on ollut enemmän hyvää kuin huonoa tuuria. Viime kuukausina salkkuni on noussut todella paljon ja en ole enää koko sijoitushistoriani ajalta miinuksella.

Mulla on kaksi työtä, joita teen niin paljon vain kuin saa, lisäksi mulla on aina koko elämän ollut ainakin suhteessa tuloihin hyvin korkea säästöaste ja olen sijoitusmaailmassa kiinni eri tavoin monta tuntia päivässä, erityisesti vapaapäivinä. :sweat_smile:

Firetysketjuunkin annoin omia ajatuksiani.

Luulen, että gubbena mulla on joitakin miljoonia varallisuutta enkä usko katuvani, että olen tehnyt paljon sitä, mistä tykkään ja elänyt niin kuin olen halunnut. Jos mä saan oman perheen, niin prioriteetit muuttuu, niin sitten on jokunen milli vähemmän.

En ole hyvä sijoittaja ja jos oisin vain tuottojen perään, niin tietynlaiset matalakuluiset indeksirahastot ja etf:t olisivat hyvin todennäköisesti paras ratkaisu.

Voihan sitä olla indeksiä edellä viis tai kymmenen vuotta, mutta miten kymmenien vuosien kuluessa - se on ihan toinen juttu se.

Kiitoksia kaikille kannustuksista ja laadukkaista sisältörikkaista lisäarvoa tuovista sijoitusaiheisista viesteistänne!

:pray: :slight_smile:

129 tykkäystä