Mitä sinulla on salkussa?

Tällä hetkellä mennään ehkä jokseenkin erikoisella kokoonpanolla:

Asiakastieto Group
Betsson
Berkshire Hathaway
Bittium
Glencore
Imperial Brands
Remedy Entertainment
Taaleri
Titanium
Vincit

4 tykkäystä

Pistetään tänne, miltä tällä hetkellä salkku näyttää :slight_smile:

3 tykkäystä

Kamux
Fodelia
Glaston
Relais

Niin kuin määrästä varmaan pystyy päättelemään on sijoitusura aika alkutekijöissä vielä. Tämän vuoden tavoitteena olisi parantaa hajautusta hankkimalla uusia omistuksia 3-5 ja sen jälkeen keskittyä tasaisesti kasvattamaan salkkua. Vaikka aikajakso onkin vasta muutamia kuukausia niin mukava tämä homma on aloittaa tämmösillä yhtiöillä jotka on hyvin viime aikoina noussut :grinning:

1 tykkäys

Salkkurapsa 03/2020
Päivitystä viikon takaiseen. Se oli sitten salkun arvon kehityksen kannalta paras viikko tähän syyskuun alusta aloittamaani keskitettyyn kaikkien välittäjien ja salkkujen seurantaan. Salkku kehittyi reilu pari prosenttia.

Sen verran on meno markkinoilla hurjaa, että tekisi mieli mennä enemmänkin käteiseen. Perjantaina koitin keksiä jotain myytävää käteispainon lisäämiseksi, mutta enpä sitten mitään halunnutkaan myyntiin laittaa. Toisaalta käteistä on jo nyt ihan hyvin, jos ostopaikkoja on dippien kautta luvassa. Osassa omistuksissa on stop lossit aktivoitu ja jos niitä rupee napsumaan, niin sitä kautta käteispaino myös lisääntyy.

Muuten viikko meni hyvin, mutta Sensys Groupit lähti salkusta aivan liian kireän stopparin vuoksi. Toisaalta eihän tuo mihinkään karannut, joten saahan sen takaisin, jos siltä tuntuu. Plussa puolelle puolestaan menee tuo eläkevakuutussalkun Suomi-painotus, se näytti nyt osuvan tällä viikolla. Alkavalle viikolle keventelin jo vähän tuota Suomi-painoa.

Kaikki viikon ostokset varsin pieniä (0.3-1.3% salkusta) ja ajatuksena harjoitella vähän treidaamista. :slight_smile:

Viikon tapahtumat:

  • Ostettu neljään otteeseen BEAR TESLA X3 NORDNET F @0.47
  • Ostettu Vincit @4.97
  • Ostettu Dynacert @0.95
  • Ostettu ChromoGenics AB @0.475
  • Myyty Sensys Gatso Group AB @1.39 (+2.0%)
  • Myyty Nordnet Superrahasto Suomi (rahasto) (+7.4%)
  • Lisätty Franklin Gold & Prec Mtls A (rahasto)
  • Lisätty Nordnet Smart 15 (rahasto)
  • Veivailua eläkevakuutustilin painotusten kanssa


1 tykkäys

Tämän hetken salkku, ei suuruusjärjestyksessä:

American Water Works
BASF
3M Company
Realty Income
SPDR Europe Small Cap Value ETF
SPDR USA Small Cap Value ETF
Canadian National Railway
Amazon
Aedifica
Starbucks
Bershire Hathaway B
Cellavision
eQ Oyj
Vow
Latour B
Scatec Solar
Investor A
iShares MSCI Core EM ETF
iShares MSCI Core World ETF
KONE Corporation
Huhtamäki
Neste
Accenture
Svenska Handelsbanken A
Novo Nordisk B
Osuuskunta KPY
Revenio Group Oyj
Sampo Plc A
Elisa
UPM Kymmene
Harvia
PYN Elite
Nordnet Smart 15
Seligson & Co Global Brands
Seligson & Co Phoebus

1 tykkäys

Salkkurapsa 04/2020

Päivitystä viikon takaiseen. Viime viikko oli paras ja kulunut viikko huonoin salkun arvon kehityksen kannalta indeksin puolesta. Salkun arvo pysyi kuitenkin melko tarkasti viikon takaisessa, kun muutaman ylimääräisen euron lisäsin salkkuun.

Pienimuotoisia myyntejä alkuviikosta, joten salkun käteispaino lisääntyi vaikkakin muutaman pelilapun tylsyydessäni myös ostelin. Myös eläkevakuutussalkussa veivattu ~40% korkoihin sillä ajatuksella, että indeksit saattaisivat vähän korjata alaspäin lähiaikoina.

Veikkauksen loton ennätyspotin kunniaksi innostuin jopa ostamaan perjantai iltana hyvin pienesti Nasdaq 100 BEAR tuotetta. Toinen perjantai illan heräteosto oli Elringklinger. Tämä toinen “mikro-ostos” puhtaasti @DayTraderXL :n innoittamana. Seurataan TA-ketjua ja toivotaan, että sieltä selviää miten tuon kanssa jatkossa edetään. :grinning:

Viikon tapahtumat:

  • Ostettu pari kertaa lisää BEAR TESLA X3 NORDNET F @0.32
  • Ostettu BEAR NQ100 X3 NORDNET F @1.56
  • Ostettu ElringKlinger @6.50
  • Ostettu QT Group @19.50
  • Vähennetty Remedy @13.52 (+33.9%)
  • Vähennetty Kamux @7.92 (+40.6%)
  • Vähennetty Wärtsilä @11.0 (+17.0%)
  • Myyty Handelsbanken Kiina (rahasto) (+15.2%)
  • Myyty Nordnet Superfonden Danmark (rahasto) (+10.8%)
  • Lisätty Franklin Gold & Prec Mtls A (rahasto)
  • Lisätty Nordnet Smart 15 (rahasto)
  • Veivailua eläkevakuutussalkun painotusten kanssa


2 tykkäystä

Salkku tällä hetkellä. Vähän se elää aina kun tulee pelailtua.
Vois sanoa että onhan siinä riskiäkin aika paljon.

image

6 tykkäystä

Tällä hetkellä näyttää tältä:
Omistus
· 2020-01-29
Osuus
Nordea Bank Abp 17,39 %
ALLIANZ SE NA O.N. 8,19 %
Mastercard Incorporated 8,10 %
Altria Group, Inc. 6,08 %
Intrum AB 5,42 %
Walt Disney Company (The) 4,58 %
Fortum Corporation 4,19 %
Target Corporation 3,85 %
Visa Inc. 3,45 %
Kindred Group plc 3,38 %
Sampo Plc A 3,21 %
Unilever NV 2,85 %
Procter & Gamble Company (The) 2,63 %
Olvi Plc A 2,56 %
Johnson & Johnson 2,54 %
Alphabet Inc. 2,46 %
CVS Health Corporation 2,20 %
Scandic Hotels Group AB 2,00 %
ABB Ltd 1,99 %
Valero Energy Corporation 1,82 %
Alibaba Group Holding Limited 1,79 %
Likvidit varat 1,76 %
Leggett & Platt, Incorporated 1,66 %
Svenska Handelsbanken ser. A 1,66 %
Baidu, Inc. 1,60 %
China Mobile Limited 1,47 %
Simon Property Group, Inc. 1,18 %
100 %

Ajattelin alkaa kirjoittelemaan vähän muistiin kuukausittaisia treidejä ja ajatuksia.

Loppuvuodesta oli todella hyvä vire ja tuntui että kaikki onnistui. Sama jatkui Tammikuun puoleen väliin saakka ja tuli salkkuun mm.Stockmanin posari. Viime vuonna oli suhteellisen helppo treidata uutisia/suosituksia. Myös parviälyn “twitter suositusten” seuraaminen osui aikas hyvin.
Täytyy kyllä huomauttaa, että markkinoiden nousuun on helpohkoa tehdä longi treidejä.

Noh, sitten tuli Fondialta negari ja oli itselläni ihan liian isolla painolla salkussa (13%). Olin laskenut sen varaan, ettei uutista tule ennen osaria koska muistelin että yhtiö ohjeistaa pitkää aikaväliä. Näin yksittäisestä arvatenkin huonosta vuodesta ei tule negaria. Ajatuksena oli kyllä keventää ennen tulosta. Tässä kohti kelkka kääntyi ja tuntui ettei mikään oikein osu. Homma meni täysin yliyrittämisen puolelle ja tässä (negarin) kohdalla olisi pitänyt sulkea pariksi päiväksi kone niin olisi selvitty huomattavasti vähemmillä vaurioilla :grinning:

No koska hommassa pitää yrittää kehittyä olen myös alkanut katsella muitakin kuin HEX:n yhtiöitä. Olen kieltämättä vähän sitä mieltä, että kannattaa keskittyä omiin vahvuuksiin jotka ovat kotipörsissä. Uskon kuitenkin, että pitkässä juoksussa on hyötyä siitä, että ymmärtää myös muiden markkinoiden dynamiikkaa.


Tässä salkun sijoituksia ja muutamia ajatuksia pohjalla.

Aallon group 16%

Ostin Aallon groupia takaisin salkkuun joulukuussa ja tästä alkoi hyvä ralli. Mielenkiintoinen yhtiö ja hieman ehkä Talenomin varjossa. Jotkut tahot halusivat selkeästi ostaa yhtiötä ja kurssi nousi lyhyessä ajassa 30%, toki nyt jo hieman palautunut. Täytyy katsella kuukauden alusta näkyykö suurimmissa omistajissa muutoksia.

Macy`S 14%

Amerikassa Retail yhtiöt eivät ymmärrättävästi ole suosiossa ja Macy`s onkin tarponut muiden mukana. Paperilla halpa ja selkeästi hinnoitellaan markkinoiden laskua tästä eteenpäinkin. Toisaalta yhtiö on reagoinut muutokseen sulkemalla vähemmän kannattavia liikkeitä. Q3 raportissa analyytikoiden kysymyksiin vastattiin monessa kohti, että asiaa avataan helmikuun analyytikkopäivillä. Odotamme siis niitä ja katsotaan saako yhtiö vakuutettua markkinat.

Caverion 11%

Tänään ostin Caverionia takaisin salkkuun. Ehdottomasti käänneyhtiö ja käänne on varmasti osin hinnoiteltu kurssiin. Yleensä en mene osakkeiden kansssa osariin, mutta uskon että ohjeistus pitää ja yrityskauppoja aletaan seuraavaksi hinnoitella onnistuneina keisseinä ja tämä voi nostaa kertoimia.
Tätähän ostettiin suurella volyymilla vuoden alusta ja nyt ainankin DDB kotiuttaa voittojaan. Nämä aina saavat miettimään kenellä on se paras tieto.

Plc Uutechnic Group Oyj 10%

Todella epälikvidi lappu ja sitä kautta riskinen. Toisaalta tämän vuoden PE (ennuste) on 13 ja yhtiö on suhteellisen kannattava, joten tässä on potentiaalia pieneen ralliin jos tulos/ennuste pitää.

Muista sijoituksia Basware, Oriola, Kamux ja Golar ltd. Käteistä noin 20%
Vähän tuntuisi, että tänäkin vuonna toimii ns. momentumstrategia eli osta nousevia ja myy laskevia. Mene sinne mihin kaikki muutkin, mutta katsotaan nyt.

Salkun ulkopuolelta mainittakoon Delhi technologies. Täysin vieras yhtiö itselleni mutta kikkailin tradinviewin screenerillä ja tuli vastaan kohdalla RSI>30 ja all time low. No vaikutti mielenkiintoiselta yhtiöltä, valmistaa siis auton osia. Noh, tutkinnat oli vielä hieman kesken kun yhtiöstä taisi tulla osto tarjous 60% preemiolla. että näin… :smiley:

Tammikuun tulokseksi tulee jäämään noin +3% johon en todellakaan ole tyytyväinen. Osarikaudella pitäisi saada muutama onnistuminen, niin ehkäpä se mojo siitä taas palaa. :blush:

6 tykkäystä

Vähän samat meiningit. Toisaalta oma salkku aikalailla arvo-osakkeiden varaan rakennettu ja olen vähän sitten filosofoinut, että nyt pörssin raketointi menee väistämättäkin enemmän kasvuosakkeidiin. Laskin juuri, että oman 2020e PE on “vain” 11,7 (sen verran huijasin, että piti HK ja Herantis ottaa pois laskelmista, kun niille ei uskota ensi vuodelle tulosta ollenkaan). Sen verran oli myös Tammikuussa huonoa tuuria, että otin just Finnairia salkkuun edellisellä viikolla ennen koronaa.

Sitä harmittelen, että tuo virus meni vähän ohi. Seurailin asiaa Twitteristä jo viikolla, mutta en tajunnut olevani “ajoissa”. Pörssi sukelsi kuitenkin vasta oikeastaan maanantaina. Mulla olisi ollut torstai ja vielä osa perjantaita aikaa reagoida. Toisaalta kun oikeastaan ekaa kertaa seuraa tappajavirus-uutisia ja pörssiä rinnakkain niin ei tiedä miten markkina reagoi.

Mutta eipä näitä menneitä kannata jäädä murehtimaan sen enempää kuin analysoi virheensä ja jatkaa matkaa. Hyvä (psykologinen) harjoite on mun mielestä sellainen, että miettii salkun arvon käteiseksi ja sitten rakentelee mielessä salkun pörssistä uudelleen. Saa fokuksen nykyhetkeen ja tulevaan eikä kiinnity nykyisiin positioihin tai niiden ostoihintoihin.

2 tykkäystä

No näinhän se on. Ehdottomasti oma heikkous on myös se, että jos löydän jonkun mielenkiintoisen kohteen hyppään täysillä mukaan, enkä pikku hiljaa. Jossain tapauksissa se toimii, mutta useimmissa kuitenkaan ei. Toki pidän suhteellisen tiukkaa Stoplossia, jossa realysoin ainakin osan positiostani jos ei mene niin kuin ajattelin. Näin osari kaudella saataan siis ottaa ison position, koska monta kertaa hyvää tulosta aletaan hinnoitella sisään. Jos näin ei ole käynyt myyn osan pois, koska on mielestäni riski lähteä arvaamaan markkinoiden reaktiota etukäteen.

1 tykkäys

No näinhän se menee. Halvat halpenee ja kalliit kallistuu :smiley:

“Tradegia” vielä menee, jos piti kirjoittaa ‘Tragedia’, mutta tuo ei kyllä enää suomenkielistä sanaa tahdo muistuttaa =D

7 tykkäystä

Halpojen osakkeiden halpenemisesta ei kannata olla huolissaan. Osakkeen hinta on vain opportunity cost jonka osaketta salkussaan pitävä sijoittaja kantaa. Liiketoiminnallisia riskejä ja muita riskijä markkinoilla on aina. Toisinaan riskin ottamisesta maksetaan ja toisinaan - kuten nyt - ei. Mieti vaikka jotain Elisan osaketta. Oletettavasti vakaa bisnes, mutta ostaessasi tonnilla Elisaa saat vuodessa 25 euroa osinkoa verojen jälkeen. Neljänkymmenen vuoden päästä olet saanut tonnisi takaisin. Osakkeella on myös arvoa, mutta osakkeen arvo riippuu mm. inflaatiosta ja korkojen kehityksestä. Eipä ihme että markkinoilla on paljon sijoittajia jotka ovat menettäneet uskonsa fundamentteihin kokonaan ja joiden ainoa toivo on löytää isompi hölmö, joka maksaa heille osakkeistaan korkeamman hinnan.

Sinänsä fiksutkin henkilöt sanovat että arvosijoittaminen toimii vain jos osakkeen hinta kehittyy kohti sisäistä arvoa. Miksi? Minulle ainakin on yhdentekevää paskooko shorttarit osakkeeni pohjille, kun yhtiön liiketoiminta tuottaa ~15 % vuodessa. Halpa osake tuo ostopaikan ja antaa yhtiön johdolle mahdollisuuden luoda merkittävää omistaja-arvoa omien osakkeiden takaisinostoilla, vaikka toimiala itsessään ei kasvaisikaan. Paljon huonommassa asemassa ovat juuri Elisan kaltaiset yhtiöt, joiden ei kannata ostaa osakkeita takaisin sijoituksen tuottaessa 3,5 %.

Minusta tuo Macy’s vaikuttaa aika vakaalta sijoituskohteelta. Macy’s 5 vuoden yhteenlaskettu EPS $18.12. Osakkeen hinta $16.83. Koronavirus vaikuttaa liiketoimintaan negatiivisesti, mutta tuskin tässä mitään isompaa katastrofia tulee olemaan. Kulutus siirtyy toiseen hetkeen.

Vastaus otsikon kysymykseen: 1/6 Macy’s osakkeita, 5/6 käteistä. Jatkuvasti laskevat tuotto-odotukset yhdessä kasvavien riskien kanssa tekevät käteisestä houkuttelevan vaihtoehdon.

4 tykkäystä

Monet pelkäävät maanantaita ja Kiinan markkinoiden avautumista (jos avautuvat).

On varmaan selvää, että korona aiheuttaa jonkinlaisen häiriön taloudessa, mutta näin pitkäjänteisen holdaajan näkökulmasta on jälleen pakko kysyä muutama kysymys itseltäni:

REMEDY: Aiheuttaako mahdollinen laajamittainen virusinfektio videopelaamisen vähentymisen ja pelien kehitystarpeen täydellisen tyrehtymisen? Ei aiheuta. Ehkä jopa lisää peleihin käytettyä aikaa.

QT Group: Aiheuttaako mahdollinen laajamittainen virusinfektio sulautettujen järjestelmien vähentymisen tai loppumisen maailmasta? Ei aiheuta.

HARVIA: Aiheuttaako mahdollinen laajamittainen virusinfektio ihmisten peseytymis-/ kylpemistarpeen poistumisen? Ei aiheuta. Kiinan tehtaan mahdollisella sulkemisella olisi mahdollisesti hetkellisiä negatiivisia vaikutuksia.

KAMUX: Aiheuttaako mahdollinen laajamittainen virusinfektio ihmisten liikkumistarpeen ja autoilun lakkaamisen Kamuxin toimintamaissa? Ei aiheuta.

TALENOM: Aiheuttaako mahdollinen laajamittainen virusinfektio verottajan toimintaan muutoksen, jossa verojen kerääminen lakkautetaan? Ei aiheuta.

Aiheuttaako koronavirus minulle myyntipaniikkia? Ei aiheuta.

22 tykkäystä

Periaatteessa jos Corona aiheuttaa paniikkia ja mahdollisesti pitkittyessään alentuva tuloksia, niin tämä voisi kyllä avata mahdollisia ostopaikkoja laadukkaisiin yhtiöihin, etenkin niihin joilla on korkeat kertoimet? Virus oletettavasti huonossakin scenaariossa saadaan jossain vaiheessa hoidettua/rokotettua.

5 tykkäystä

Salkun sisältö päivityksen aika. :slightly_smiling_face:
Suorat osakesijoitukset suurimmasta omistuksesta alkaen:
Kamux, Qt, Neste, Harvia, HK, Nordea, Relais, Citycon, Atria, Capman, Outotec, Nokian Renkaat, Sampo, Honkarakenne, Telia
Lisäksi yhtä rahastoa ja pari indeksirahastoa.
Käteistä noin 60%
Uutena Tammikuussa tuli ostettua Outotec ja Atria. Lisättyä Qt, Harvia, Noho.
Tammikuussa salkusta lähti Siilit.

6 tykkäystä

Salkkurapsa 05/2020

Päivitystä viikon takaiseen.

Kuluneella viikolla salkun suhteen ei liikettä ylös, eikä alas. Olen varsin tyytyväinen tähän siitäkin syystä, että pienimuotoisia osto- ja myyntiapahtumia viikon aikana aivan liian monta. Ei tähän taida muuta syytä olla kuin, että käteinen polttelee ja pitkäjänteinen sijoitussuunnitelma tällä hetkellä vähän hukassa.

Eäkevakuutussalkussa veivattu reilu 20% lisää korkoihin.

Viikon tapahtumat:

  • Ostettu Outotec @5.34
  • Ostettu NEL @8.47
  • Ostettu ja lisätty Golar LNG @10.63 ja @9.63
  • Ostettu ja lisätty FuelCell Energy @1.525 ja @1.75
  • Lisätty Genovis @24.30
  • Lisätty Remedy @14.05
  • Lisätty Dynacert @0.83
  • Lisätty ElringKlinger @6.28
  • Lisätty QT Group @19.00 ja @21.70
  • Myyty Vincit @5.20 (+3.1%)
  • Vähennetty Golar LNG @9.55 (-11.3%)
  • Vähennetty Wärtsilä @11.40 (+22.3%)
  • Vähennetty ElringKlinger @6.08 (-6.5%)
  • Myyty Nordnet Superfondet Norge (rahasto) (0.0%)
  • Lisätty Franklin Gold & Prec Mtls A (rahasto)
  • Lisätty Nordnet Smart 15 (rahasto)
  • Veivailua eläkevakuutussalkun painotusten kanssa


2 tykkäystä

Taitaa olla TAn mielestä jo ostettuna yli 10kpl mukamas alihintaisia. Sitten pitkät osakkeet ovat noin 15kpl ja taas jos lasku iskee kunnolla niin 5-7 epävarmaa. Toki tiedän mitä teen epävarmojen suhteen jos kunnoliinen lasku iskee, mutta on kuitenkin mukamas ostettu laskusuhtanteessa olevia osakkeita suht paljon kuukauden sisään. Jos tulee 10-20% lasku niin kokeillaan sijoitussuunnitelma. Toisaalta en epäile etteikö voisi sitoutua suunnitelmaan vain se mietityttää että osaa huonot myydä ennen laskua pois, jotta tarpeeksi käteistä. Varmasti monella samat ajatukset😀

Välillä näinkin päin omassa salkussa :smiley:
image

13 tykkäystä