Miten rikastua eri elämäntilanteissa?

Eihän pelkkä tilisiirto mitään merkitse, vaan käyttötarkoitus. Onko ollut lahja? Meilläkin lainanhoitotilinä ollut aina minun tilini (asuntolainat 50/50). Tilisiirrot, jotka ovat poikkeuksellisia voi herättää pankin mielenkiinnon ja tätä kautta johtaa verottajalle tehtävään ilmoitukseen (ehkä?). Luulisin että puhutaan hyvin suurista summista, ennen kuin on perusteita epäilyille.

1 tykkäys

Se tilinsiirto on nimenomaan rahan antamista, aivan sama mihin sen käyttää. Laskuja voi maksella toisen puolesta. OP:n sivulta pätkä: Rahan antaminen on aina lahjaverotuksen piirissä, vaikka se käytettäisiin esimerkiksi vuokraan.

5 tykkäystä

Yhteistilille voi siirtää rahaa vapaasti, mutta ei toisen henkilökohtaiselle tilille.

Verohallinnon ohje (rahan siirto yhteistilille):

Pelkkä yhteiselle tilille tallettaminen ei siirrä varoja toisen puolison omistukseen, eikä se siis ole lahjoittamista.
Lahjaverovelvollisuus alkaa siitä, jos yhden puolison varoja käytetään yhteiseltä tililtä toisen puolison hyväksi muuten kuin elatusvelvollisuuden perusteella. Tällainen tilanne on esimerkiksi se, jos puoliso nostaa varat omaan käyttöönsä ja hankkii niillä omaisuutta.

Puolisot voivat siis siirtää rahaa yhteiselle tilille ilman veroseuraamuksia, jos raha myös käytetään molempien hyväksi.

6 tykkäystä

Pitää siis perustaa yhteistili nyt näin 10 vuoden yhteiselon jälkeen. Kiitokset taas uuden oppimisesta! :grinning:

14 tykkäystä

Juuri näin, mutta se muuten "vaarallinen! ratkaisu :wink:

4 tykkäystä

Eihän tässä sanota mitään henkilökohtaiselle tilille siirtämisestä.
Jos laitan vaimon tilille ruokakaupassa käyntiä varten rahaa loppukuusta, En pidä sitä lahjoituksena.

3 tykkäystä

Muistelen hämärästi, että verottaja olisi parisen vuotta sitten myöntänyt/todennut, ettei heillä ole resursseja/kiinnostusta puuttua edes täysin selviin alle 30ke lahjoituksiin. Vasta tämän ylittäneet summat herättivät kiinnostuksen.

Voitaisko katkasta tämä offtopic jo pikkuhiljaa?

10 tykkäystä

Eikös yllättävän köyhtymisen ennaltaehkäisy kuulu “Miten rikastua eri elämäntilanteissa?” aihepiiriin?

Kyseessä kuitenkin riskienhallinta, liittyen siihen rikastumiseen…

5 tykkäystä

Alkuperäisestä avauksesta:

Onhan tämä keskustelu aikalailla siirtynyt viereiseen aiheeseen, eli vaurastumiseen / taloudelliseen ajatteluun. Alkuperäinen ketjun avaaja taas haki nimenomaan strategioita isosti rikastumiseen eikä edes maltillisesti vaurastumiseen.

Omasta mielestäni jos keskustelu halutaan viedä tähän vaurastumisen / taloudellisen ajattelun suuntaan, pitäisi alkuperäistä ketjun avaustakin muokata siihen suuntaan tai sitten eriyttää tästä ihan oma ketju. Tällä hetkellä menee vähän sekavaksi, että mistä tässä ketjussa olikaan tarkoitus keskustella, vaikka keskustelu sinänsä on hyvää ja mielenkiintoista.

Pahoitteluni nollapostauksesta, joka ei kumpaankaan aiheeseen (rikastuminen tai vaurastuminen) tuo mitään lisää. Saa liputtaa.

11 tykkäystä

Hankkia työ, josta maksetaan hyvin ja sitten vain rajua säästämistä. Tuli tässä mieleen, kun yllättäen tarjottiin mahdollisuus hakea paikkaan jossa netto nousisi kaikkien kulukorvausten jälkeen 2200€–>4000€/kk. Reilusti laskien kulujen jälkeenkin jää 3000€/kk jos tuohon pääsee. Siinä on äkkiä 10ke/vuosi lisävarallisuutta vuodessa mitä sijoittaa.

7 tykkäystä

Tuollaisen nettopalkan kasvutilanteessa kun muistaisi tosiaan ettei painele heti talo/mökki/autokaupalle vaan tosiaan tekee sen kuuluisan sijoituspläänin :+1: Toki, mukavahan tossa tilanteessa silti on ainakin hiukan nautiskella elintason nousustakin :blush:

7 tykkäystä

Elintaso on jo aika lailla se mitä halutaan ja sitä maksellaan ok nykyisilläkin tuloilla. Sijoitussuunnitelmaa pitäisikin sitten miettiä, jos valinta osuu kohdalleen. Kiinteäkorkoista lainaa ja asuntolainaa nopeammin pois vai salkku täyteen osakkeita tyyliin Harvia/Sampo/Tokmanni/Evo :thinking:

4 tykkäystä

Köyhä on se, jolta jotain puuttuu. Halu nautiskella elintason noususta on köyhyyden merkki.

18 tykkäystä

Olen hankkimassa uutta omaa asuntoa puolison kanssa. Saan lainan luultavasti ilman merkittäviä lisävakuuksia (taustalta löytyy kaksi sijoitusasuntoa). Laitan nykyisen kaksioni Helsingistä vuokralle ainakin alkuun, mutta pidemmällä tähtäimellä olen harkinnut myös toista vaihtoehtoa.

Toinen vaihtoehto olisi myydä asunto. Asunnon myyntihinta voisi olla 280-300T€ ja tähän kohdistuva laina on 120T€. Riippuen pankista voisin saada tästä itselle maksimissaan 300T€ ja minimissään 160T€. Nykyinen osakesalkkuni on 150T€. Sijoittaisin asunnosta saadut rahat osakkeisiin, jolloin salkun koko olisi tuo 310 - 450T€. Ajatus toki se, että asunnon pääoma kasvaa nopeammin pörssissä kuin vuokraustoiminnassa. Toisaalta rahojen työntäminen tulikuumaan pörssimarkkinaan arveluttaa tällä hetkellä. Sijoitusvuosia on kertynyt 14 vuotta ja menestyminen on ollut vähintään keskitasoa, joten ehkä isoimmat virheet osaan jo välttää.

Kumman vaihtoehdon valitsisitte?

4 tykkäystä

@Hasselhoff1 Myyntiin itse varmaan pistäisin, eikös asuntojen hinnat ole tällä hetkellä korkeimmillaan?

Edit: ihan vaan tällainen nopea päätös, varmaan vähän tarkemmin miettisin jos olisi itsellä tilanne edessä :smiley:

1 tykkäys

@Zesvel : Kyllä. Helsingin asuntomarkkina käy mielestäni ylikierroksilla.

Kysymykseeni vielä liittyen: jos maltan vain odottaa, että lainat on maksettu, niin tuo miljoonaan nettovarallisuus pitäisi olla melko varma. Aikaa tähän vaan menee noin 15-20v (olen uudelleenrahoittanut lainoja pidemmiksi). Toisaalta, jos osaan rahat sijoittaa hyvin, avautuisi mahdollisuus lopettaa päivätyöt 5 vuoden sisään. Tässä oletuksena on noin 20.000e vuosikulut, joka tuolla salkulla pitäisi pystyä tienaamaan.

2 tykkäystä

Myisin koska oletus että asuntojen hinnat korkealla. Sitten hitaasti liikkeelle osakeostoissa koska fakta että ajallinen hajautus on tärkeää. Kun korot nousee, laina on huono. Toisaalta osakkeetkin laskee😊

1 tykkäys

Jos on hyvä palkka niin pitäisin asunnon vuokralla, kyllä sitä palkasta saa rahaa osakkeisiin ja mukavahan se on että on useita erilaisia omaisuuslajikkeita

7 tykkäystä

Kaikki markkinat ovat yhtälailla kalliita, niin korkomarkkinat, asuntomarkkinat kuin osakemarkkinatkin. Päivätöiden jättämiseen tarvitsisit osinkoja, ellet halua syödä kuormasta. Osinkoverojen jälkeen osinko pitäisi olla 20 000 / 0,745 = 26845 €. 310 - 450 tuhannen osakesalkulla osinkotuottoprosentti pitäisi olla 8,7 % - 6,0 %. Helsingin pörssistä löytyy vain Nordea, Ålandsbanken ja Citycon joilla on näin korkea osinkotuotto, tosin varmaan kertaluontoisista syistä.

Pääoma ei voi kasvaa kestävästi ellei yhtiöt investoi ja kasvata liiketoimintaansa kannattavasti. Nykyinen ralli on seurausta lähinnä arvostuskertoimien kasvusta, eli siitä että epätoivoiset sijoittajat hyväksyvät jatkuvasti pienempiä tuottoja sijoituksilleen. Tai sitten asialla ovat “stonks only go up” -bullerot. Omaisuuden tienaaminen ja omaisuuden säilyttäminen ovat kaksi erilaista taitoa.

Tämä ei tosiaan ole sijoitussuositus.

13 tykkäystä