Osakesijoittaminen

Miten varaudut karhumarkkinaan?

Markkinoiden ajoittaminen on vaikeaa.

Tilastollisesti on kannattavaa olla markkinalla mukana, jotta ei jää paitsi parhaista nousupäivistä, jotka muodostavat valtaosan pitkän ajan tuotoista. Ei ole kuitenkaan taloudellisesti kannattavaa menettää valtaosaa pääomastaan pörssiromahduksessa.

Markkinasyklin vaiheiden tunnistaminen ei ole aivan niin vaikeaa, joskaan ei helppoa sekään. Markkinoilla on paljon merkkejä siitä, että ollaan lähellä syklin huippua. Benjamin Grahamin nostamat esimerkit kuplahinnoista ja markkinoiden järjettömyyksistä kirjassa The Intelligent Investor ovat melkoisia “rookie numbers”, kun verrataan kirjan kommenttiosion kirjoittaneen esimerkkeihin teknokuplan ajalta. Tänä vuonna nähdyt järjettömyydet ovat olleet vähintään yhtä hurjia. Näitä on listattu esim. sijoituskirjailija Heikki Keskivälin twiitissä: https://twitter.com/hkeskiva/status/1472140384558108675?ref_src=twsrc^google|twcamp^serp|twgr^tweet

Kuukausittain samalla summalla ja vuosikymmenien horisontilla ETF-rahastoihin sijoittava voi jatkaa melko huoletta strategiansa noudattamista, mutta iäkkäämmälle tai muuten vain lyhyemmällä sijoitushorisontilla toimivalle sijoittajalle suuret korjausliikkeet ovat oikeasti merkittäviä.

Mitkä ovat teidän peliliikkeenne, jos/kun koette suuremman korjausliikkeen olevan nurkan takana? Lisäättekö käteispainoa? Vaihdatteko kasvuyhtiöt “arvomörnijöihin”? Ostatteko kenties Berkshire Hathawayn osaketta? Vai jätättekö markkinasyklien arvailun muille ja jatkatte vain samaan malliin?

Entä miten suoria osakepoimintoja harrastavan kannattaisi menetellä karhumarkkinan aikana?

Vapaata keskustelua aiheesta… ja poistakaa/siirtäkää, jos vastaava keskustelu onkin jo avattu.

26 tykkäystä

Vaihteeksi mukavan helppo ja yksinkertainen kysymys. Jatkan yksinkertaisesti ostoja huolimatta siitä onko taivas putoamassa niskaan, pudonnut niskaan tai poistumassa niskasta.

40 tykkäystä

Jatkan suunniteltujen ostojen mukaan. Jos saa samaan hintaan enemmän, sen parempi :slight_smile:

39 tykkäystä

Aikalailla näin. Vivun käyttöä olen vältellyt viimeaikoina.

Tässähän on moni kokenutkin sijoittaja uuden äärellä, kun osakesäästötili antaa mahdollisuuden ottaa makronäkemystä ja muuttaa sektoripainotuksia verotehokkaasti. Ei tämmöisiä ole ennen kannattanut edes harkita.

13 tykkäystä

Vältetään myyntejä. Ostetaan lisää jos jostain sattuu saamaan tai jäämään rahhoo siihen.

8 tykkäystä

Siis tuo parhaiden päivien missaaminen on sellaista tilastomanipulointia että oksat pois. Tämähän tarkoittaa, että osakkeet myydään juuri ennen sitä parasta nousupäivää ja ostetaan sen jälkeen takaisin. Juurihan hyväksyimme ettei markkinoita voi lyhyellä tähtäimellä ajoittaa, joten miten sijoittaja osaisi ajoittaa juuri sen parhaan nousupäivän pois? Muutenkin koko ajatus on aika koominen, että jos osake ensin laskee -10 %, sitten yhtenä päivänä nousee +5 % (paras nousupäivä) ja sitten laskee taas -10 % niin sijoittaja on kyllä kokenut kurssitappiota vaikka olisi ollutkin tässä parhaassa päivässä mukana. Parhaat nousupäivät nähdäänkin yleensä keskellä kurssisyöksyä. Olisi ollut siis parempi katsoa pitkän aikavälin tuottoa eikä välittää mistään nousupäivistä.

Jos yhtiöllä on positiivinen kassavirta ja työkalupakissaan omien osakkeiden takaisinosto, kurssilaskut ovat pelkästään hyvä asia. Silloin sijoittaja saa itselleen suuremman osuuden yhtiön osakekannasta. Jos taas yhtiö nojaa osakeanteihin liiketoiminnan rahoituksen varmistamiseksi, kurssilasku on sijoittajan kannalta haitallinen asia.

Minusta kurssipudotukset ovat pahempi ongelma indeksisijoittajien kannalta, jotka eivät pysty arvioimaan hajautetun portfolionsa oikeaa arvoa. Suora osakepoimija pystyy toivon mukaan muodostamaan oman käsityksensä kohdeyhtiön riskisyydestä ja käyvästä arvosta, sekä laatimaan suunnitelman miten eri markkinatilanteissa kannattaisi toimia. En itse ehtinyt ostaa salkkua täyteen yhtiöitä 2020 maaliskuun pudotuksessa, joten käteistä jäi jäljelle. Sijoituskriteerit eivät muutu markkinoiden mukana: minua kiinnostavat edulliset ja kohtuullisen laadukkaat yhtiöt josta voisin saada hyvää riskikorjattua tuottoa yli ajan. Kannattaa siis katsoa enemmän yksittäisten yhtiöiden performanssia kuin yleisindeksien kurssiliikkeitä.

24 tykkäystä

Pitämällä riittävän käteispainon ja huolehtimalla kaikin mahdollisin keinoin, että kykenee pysymään netto-ostajana. Tällöin karhumarkkinasta pääsee nauttimaan. Ei toki heti, se euforia tulee sitten vuosien päästä jos yleisesti uskoo markkinoiden positiiviseen kehittymiseen pitkällä tähtäimellä. Omassa strategiassa se tarkoittaa fundamenttien perusteella laskeviin kursseihin hajautetusti ostamista, kun oma tuottotavoite ja risk/reward alkaa näyttää hyvältä. Vipua ei ole käytössä enkä usko että tuleekaan.

Muistaa vaan ottaa aamuisin maitohapot ja pitämällä huolta elintavoista, ettei pääse liikaa närästämään, kun ostaa dippiä viidennen kerran :sunglasses:

36 tykkäystä

Laitetaan osnkostragedia koetukselle ja katsotaan minne se kantaa. Ei muutoksia, vaan lisäillään pari kolme kertaa vuoteen…Saapahan salkku stressitenstinsä jos rommi tulee.

6 tykkäystä

Osakesäästötilillä vielä talletusvaraa 7000e. Käyttötilillä puskuria aina 10t-15t.

Isompia liikkeitä en ajatellut tehdä. Odotan yhtiöiden kvartaali tuloksia ja näkymiä. Ost-tili tullut kokonaisuudessaan alas 20% huipuista. Mutta ei nyt paniikkia ytd on +80%. En lähde ajoittamaan markkinaa. Markkinan ajoittaminen on enemmän niille jotka menevät momentumin mukana,spekuloivat tai joilla on niin suuri varallisuus että näkevät tarvetta suojaukselle. En näe että oman salkkuni sisältö olisi spekulatiivinen,toki arvostukset ovat kireällä mutta hyvillä yhtiöillä on tapana pärjätä hyvin oli markkina paniikissa tai euforiassa.

Helmi/maaliskuussa näen paremmin että kuinka firmat ovat pärjänneet.

Ost salkun koko 91 tuhatta tätä kirjoittaessa.

Salkku löytyy omasta ketjustaan. Kireitä joillain arvostukset mutta bisness menee hyvin eteenpäin

17 tykkäystä

Kerrytän käteistä ja ostan välillä lisää mahdollisuuksien mukaan. Muuten en ota turhaa stressiä tuijottamalla salkun punaisia lukuja jatkuvasti.

9 tykkäystä

Käteispainoa on tullut nostettua, mutta ei myymällä vaan olemalla ostamatta viime aikoina paljonkaan mitään. Samalla palkasta säästäen.

Suurempi varautuminen tapahtuu kuitenkin henkisellä puolella. Koronaromahduksessa pää kesti hyvin, mutta pitkästä parin vuoden tasaisemmasta laskumarkkinasta ei ole kokemusta.

13 tykkäystä

Olin valmis aivan tyytyväisenä työntämään äskettäin rahaksi muutetun asuntovarallisuuden indeksehin/etf:iin.

Turbulenssi ja myrskyn merkit ovat kuitenkin sellaiset että on aika vaikea olla koko painolla indeksin kanssa naimisissa, kesken ajallisen hajautuksen vaihtui painotus osakkeisiin.

Ja vauhti hidastui.

Kun kurssit niiaa, kannattanee lähteä onkimaan arvo-osakkeita. Eli valmistaudun lähinnä pelipaikkoja etsimällä.

Osakesalkkuhan on lähinnä sellainen henkilökohtainen indeksi :thinking:

7 tykkäystä

Kaikki osakkeet on myyty. Muutamia putteja ostettu ens kesän expirationilla. Kaikki muut velat paitsi asuntovelka on maksettu pois.

8 tykkäystä

Mikäli karhumarkkinat tulee, niin jatkan omasta mielestä hyvien funfapohjalta tuntuvien kasvuyhtiöiden ostoja laskeviin kursseihin. Tilanteen salliessa, sekä omilla riskitasoilla liikkuessa pyrin myös pientä veivailua tekemään tuntemillani osakkeilla (eli samoja mitä salkussa on tai mitä seuraan suhkot tarkasti).

10 tykkäystä

Siis sijoittaminenhan on hyvin helppoa ja stressitöntä jos on jatkuvasti rahaa ostaa lisää.
Mutta jos onkin vaikka 300k salkku ja kuussa muutama satanen uutta rahaa niin kyllähän laskut on vähän pahoja all in.

15 tykkäystä

En varaudu karhumarkkinaan mitenkään. Jatkan kuukausittaista indeksin ostamista ja seuraa tarkasti varsinkin kasvuosakkeita. Kiirettä ei minulla ei ole mihinkään. Luotan siihen, että markkinat aina antavat kaksi tai kolme ostopaikkaa. Pohjia en metsästä, mutta seurailen tarkasti kuinka ylimyyty markkina on.

Finanssikriisin ja eurokriisin aikana en myynyt mitään ja saman vision mukaan tulen myös tulevaisuudessa toimimaan. Aina ennenkin karhumarkkinoista on selvinnyt vain odottamalla ja sairastamalla ne pois.

Vaikka ilmassa on hyvinkin karhuilevaa tunnelmaa emme kuitenkaan tiedä varmasti, miten kurssit kehittyvät. Voi olla, että nyt vain tiputellaan heikkoja käsiä pois? Mistä sitä tietää? Toki arvostuskertoimissa on korjaamisen varaa varsinkin monilla kasvuosakkeilla, mutta ehkä markkina näiden kohdalla tulee ylireakoimaan alas ja tarjoaa myös pitkällä tähtäimellä hyviä ostopaikkoja.

34 tykkäystä

Suurin osa on käteisenä tällä hetkellä. Veromyynnit on vielä suunnitteilla, muutama varmaan tulee tehtyä. Rauhassa odottelen tilanteen kehittymistä, isompi romahdus olisi oikein mukava. Sitten jos sellainen tulee, aggressiivinen osto-ohjelma päälle. Tällä hetkellä siis ei ostoja. Voi tietenkin olla, että menee nämä alennusmyynnit ohi. Varovaista peliä vielä.

6 tykkäystä

Koska käteistä jää yli palkasta aina hyvin vähän per kuukausi ja olen ollut jatkuvasti enemmän tai vähemmän sata lasissa, niin omikronin ilmenemisen myötä trimmasin hieman AOT:n ja OST:n yhtiöitä käteispuskurin aikaansaamiseksi. Samaan aikaan olen OST puolella jatkanut ydinomistusten lisäämistä. AOT puolella olen ollut ylpeä, että olen malttanut olla mitään ostamatta EVOn dippilisäysten jälkeen. Toki Bloom Energy alkaa olla ostohinnoissa ja hyviä uutisia pukkaa, mutta maltetaan vielä.

Eli pientä hienosäätöä, mutta ei suurempia liikkeitä. Viime aikoina salkut pärjänneetkin suht hyvin enkä oikein jaksa uskoa äkilliseen romahdukseen. Hiljainen laskettelu sopisi minulle paremmin (ei kuitenkaan enempää kuin 10 % :wink:).

Propsit muuten ketjun avaamisesta. Mukava kuulla “kaikki romahtaa ja salkut tyhjiksi” narratiivin lisäksi muunlaista suhtautumisesta vallitsevaan tilanteeseen. Vähentää omaa Jaakobin painia siitä, olisiko sittenkin pitänyt myydä salkut tyhjäksi (mitä en siis pidä itselleni ominaisena vaihtoehtona)

11 tykkäystä

Tarkoituksena on aloittaa seuraavassa karhunmarkkinassa kunnolla sijoittaminen indeksirahastoihin. Käteistä on 100 000 euroa odottamassa. Tällä hetkellä olen vasta perehtynyt sijoittamiseen lukemalla lähes kaikki suomenkieliset kirjat, jotka sai omasta kirjastosta ekirjoina lainattua Kobo libra lukulaitteella luettavaksi.

12 tykkäystä

Laitan kiljut käymään, ja syön käpyjä.
Jää enemmän rahaa sijoittaa edullisiin arvo_osakkeisiin

20 tykkäystä