Aspo - Monialayhtiö

ASPON SUOSITUS LASKEE

Clickbait-otsikko vähän päivän Kauppalehden tyyliin… Eli todella Inderesin suositus oli aiemmin Osta, nyt Lisää. Toki tavoitehinta nousee 12,5e:sta 14e:n. ASPON bisnes kulkee, mutta jo toissapäivänä pyrähtänyt kurssi korjasi jo sen verran ylös ettei Osta-suositus enää liennyt paikallaan. Näkisin Aspon tämänhetkisen suoritustason “uutena normaalina”, ainakin hyvässä suhdanteessa. Mielenkiinnolla odotan tarkempia kommentteja. :blush:

Edit: lähde siis tämä: Aspo | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

3 tykkäystä

Juuri näin Aspolla menee hyvin, mutta osakekin korjannut sen verran ylöspäin, että laskettiin pykälällä suositusta.

3 tykkäystä

Evlin päivitys myös pihalla.

Our new TP is EUR 14.0 (12.5), and our rating is now HOLD (BUY).

1 tykkäys

Aspo on onnistunut parantamaan tulostaan neljä kvartaalia putkeen. Vaikka näkymät ovat vakaat, yhtiö joutuu jatkuvasti pyristelemään sen kanssa, miten se pystyy eliminoimaan raaka-aineiden hintojen nousut ja osittaisen raaka-ainepulan.

Varustamopuolella yhtiö nauttii kuljetusten suuresta volyymista, mutta koronan toipumisvaiheen jälkeinen voimakkain kysyntäpurskahdus voi olla pian ohitse.

Nyt ESL Shipping porskuttaa mainiosti. Muun muassa SSAB:n terästen hovikuljettajana tunnettu ESL on pystynyt ainakin syyskuun loppuun saakka viemään nousseet polttoainekustannukset kuljetushintoihin.

Tämä johtunee pitkiin sopimuksiin liittyvistä ehdoista. Samaan aikaan kuljetuksille on ollut kysyntää: terästä ja puutavaraa virtaa maailmalle.

ESL:n hyvää suoritusta korostaa se, että yhtiön aluksilla on ollut paljon telakoitumispäiviä niihin tehtyjen ympäristöinvestointien johdosta.

Muutoinkin toimintaympäristö on ollut osin hankala muun muassa satamien ruuhkaisuuden takia.

Hyvän kysynnän ja oman toiminnan notkistamisen myötä myös Telko on hyvässä vedossa. Sen valikoimiin kuuluvat muoviraaka-aineet, teollisuuskemikaalit ja voiteluaineet.

Tukkutoiminnan ongelmana voi olla jatkuva raaka-ainepula. Myös raaka-aineiden hintojen kompensoiminen lopputuotteissa voi olla hankalaa. Tässä Telko on ihme kyllä ainakin toistaiseksi onnistunut suhteellisen hyvin.

Osavuosiraportin mukaan Telko-liiketoiminnassa jatkunut liikevaihdon voimakas kasvu nosti kolmannen neljänneksen liikevoiton kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle.

Aspon toimialoista Leipurin on pienin. Se toimii Suomessa, Venäjällä, Baltiassa, Ukrainassa, Kazakstanissa ja Valko-Venäjällä.

Leipurinin elämässä ei ole hurraamista, vaikka viime aikoina on näkynyt käännettä parempaan. Leipurinin liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä 14 prosenttia ja oli 27,7 miljoonaa euroa, liikevoittoa kertyi 0,6 miljoonaa euroa.

Venäjällä, missä on tapahtunut rakenteellinen myynnin siirtymä päivittäistavarakaupan omiin leipomoihin, Leipurinin liikevaihdon kehitys on ollut vaatimatonta.

Myös pandemia vaivaa. Sen vaikutukset ovat merkittäviä erityisesti Baltian maissa, Venäjällä ja IVY-maissa.

Leipurinin kohtaloa on palloteltu Aspossa pitkään. Listataanko se, myydäänkö vai pidetäänkö omassa leirissä? Tällä hetkellä Leipurista ei saisi kovinkaan kummoista hintaa tai arvostusta irti.

4 tykkäystä

Uudet pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteemme ovat:

  • 8 prosentin liikevoitto (aiemmin 6 %)
  • Liikevaihdon kasvu 5–10 % vuodessa (uusi tavoite)
  • yli 20 prosentin oman pääoman tuotto
  • Alle 130 prosentin nettovelkaantumisaste

Aspon osinkopolitiikka pysyy muuttumattomana. Aspon tavoitteena on pyrkiä vuosittain kasvavaan osingonmaksuun, jättäen kuitenkin tilaa strategisille investoinneille. Osinko maksetaan jatkossakin puolivuosittain.

Aspon ohjeistus vuodelle 2021 ennallaan

Aspon liikevoitto on noin 30–36 Me (19,3) vuonna 2021. Ohjeistus sisältää Kaukon liikearvon arvonalenemisen vaikutuksen 3,4 miljoonaa euroa.

  • tuossa muutama poiminta tiedotteesta
8 tykkäystä

Meidän alustavat ajatukset

10 tykkäystä

Tosi hyvä, että ajatuksena on laittaa kalliista teräksenlaivaushinnoista saatu tuottamaan, eikä vain jakaa sitä ulos. Tosin suhtaudun hyvin epäillen tähän monialayhtiöiden uuteen tulemiseen “compoundereina” ja en tiedä onko tässä markkinassa helppo ostaa mitään järkevään hintaan.

2 tykkäystä

Tämä on mielenkiintoinen keskustelunavaus.

Aiemmin monialayhtiöihin sovellettiin monialayhtiöalennusta, ja esim Sampo on pyrkimässä pois moisesta statuksesta.

Mitä eroa on compounderilla ja monialayhtiöllä?!

1 tykkäys

Pidän erinomaisena ratkaisuna orgaanisen kasvun lisäksi tulevia yritysostoja sekä siirtymistä strategian mukaisesti kohti compounder-profiilia. Alkusyksystä kehitysjohtajaksi nimitettyä Mikko Heikkilää ei ole sattumalta tehtävään valittu. Hänen kokemuksensa ja teot puhuvat puolestaan. Yritysjärjestelyihin ei juuri parempaa henkilöä olisi voinut valita.

Aspon pitkän aikavälin tavoitteiden toteutuessa edes jokseenkin voi yhtiöön sijoittaneet olla tosiaan levollisin mielin. Olli ja Sauli taisivat tällaista ilmaisua käyttää elokuun raportissaan, koskien Aspon kuluvan vuoden vahvaa tulosta.

Oma näkemykseni on myös Aspon osalta tulevaisuutta ajatellen erittäin positiivinen. Mikäli asiat luistavat odotetulla tavalla, on yhtiön kurssissa mielestäni roimasti nousuvaraa.

6 tykkäystä

Jälleen palattiin Aspon osalta osta-suositukseen, kun osakekurssi laskenut reippaasti. CMD:llä oli myös aistittavissa positiivinen tunnelma, mikä on aina hyvä hiljainen signaali. Aspossa puhaltaa nyt todella uudet tuulet ja heikosti tuottavat osat aiotaan divestoida (Kauko, Vulganus) ja rahavirtaa allokoidaan tuottaviin kohteisiin (Telkon yritysostot ja ESL alukset) sekä myös uuteen segmenttiin (SPAC-tyyliin ei vielä tiedossa). Vahvaa rahavirtaa allokoidaan myös pitkällä aikavälillä compounder tyylisesti operaatioiden kasvattamiseen, mutta Aspo profiloituu niin vahvasti myös osinko osakkeena, että tästä pidetään myös kiinni, joten osinko hieman hidastaa tätä “compound efektiä”

12 tykkäystä

Olin hieman yllättynyt siitä, että tulevissa yritysostoissa ei välttämättä pitäydytä BtoB-kaupan ja logistiikan aloilla. Sekä siitä, että ostettavien yritysten ei ole tarkoitus operatiivisesti tukea Aspon nykyisiä toimintoja (Telkon kasvupyrkimykset ovat sitten asia erikseen).

Nyt siis etsitään aivan uutta, kolmatta tukijalkaa Aspolle ja kriteereinä taisivat olla kannattavuus, kasvu, kestävyys ja megatrendit. Ja markkina-arvon kokoluokka n. 20 - 50 MEUR. Odotan erittäin suurella mielenkiinnolla mitä sieltä on tulossa. Yritän muodostaa mielessäni asiasta jonkinlaista arvausta, mutta mitään valmista en ole vielä saanut aikaiseksi :thinking:

2 tykkäystä

Ymmärrän asian niin, että perinteinen monialayhtiö saattaa usein olla melko staattinen kokonaisuus, kun taas compounder on yritysten sarjayhdistelijä, jonka strategian keskiössä ovat toistuvat yritysostot, joilla haetaan kasvua ja kannattavuuden parannusta.

Olen tyytyväinen siihen, että Aspo päätti lähteä compounder-linjalle. Nyt vain toivotaan onnistumisia yritysostoissa. Osaamista tämän strategian toteuttamiseen uskon Asposta kyllä löytyvän.

7 tykkäystä

Täältä saa Evlin mietteet. Säilyi tavoitehinta 14e ja suositus on osta, kun aiemmin se oli pidä.

3 tykkäystä

KL:n nostona avattu myös

Evli arvioi, ettei ESL:n ja Telkon kannattavuustavoitteiden nosto tullut suurena yllätyksenä, koska niiden suoritukset ovat viime aikoina olleet vahvoja.

”Merkittävämpää olikin 5–10 prosentin vuosikasvutavoitteen julkistaminen, sillä se kertoo etenkin sitoutumisesta Telkoon”, Evli päättelee.

Evli arvioi, että Aspo aikoo jatkaa Telkon pitkäjänteisenä omistajana ja antaa tukensa kemikaalitukkurin tuleville yritysostoille.

Tämä ainakin itselle hieman yllättävänä. Telko olisi nähdäkseni ollut hyvässä vauhdissa listautumista varten. Näyttäisi nyt siirtyvän tulevaisuuteen, kun on ensin kasvatettu lisää Aspon taustatuella. :+1:

Muuten strategiamuutokset odotettuja, heikommin kannattavista ja pienistä osista luovutaan hallitusti ja uutta tukijalkaa haussa nykyisten lisäksi.

1 tykkäys

Compunder-filosofiassa omistuksista ei pyritä luopumaan vaan niiden hyvää kassavirtaa allokoidaan uusiin yritysostoihin ja luodaan niinsanotusti korkoa korolle tuottoa

Uudessa strategiassa on siten keskeistä että Telko on ja pysyy Aspon tytäryhtiönä myös tulevaisuudessa.

7 tykkäystä

Nyt myytiin vihdoin yksi näistä ESL:n vanhimmista aluksista eli 9000 dwt:n hinattava proomu “Espa”.
Aluksella ehdittiin ajaa noin 35 vuotta, mikä on suhteellisen pitkä aika ja myynnistä vielä kirjattiin 1,4 MEUR:n myyntivoitot kun alus todennäköisesti poistettu Aspon taseesta jo lähes täysin pitoaikanaan lukuunottamatta pieniä korjausinvestointeja.

12 tykkäystä

image

Tässä meidän 2021 laajasta raportista ESL:n kaluston ikää ja kokoa.

13 tykkäystä

Aspon lehdistötiedotteessa todetaan:

Suomen merenkulkupolitiikan erityispiirteet johtivat proomuja hinaavien hinaajien kustannusten nousuun, koska hinaajan miehistö ei saa valtion tukea muiden alustyyppien tavoin.

Aspon puskuproomut ovat keski-iältään näköjään myös 35 vuotta vanhoja. Onko puskijoiden eli työntöalusten miehistöjen valtiontuen kohdalla erilainen tilanne kuin hinaavilla hinaajilla ja mahdetaanko puskuproomujen myyntiä kenties tällä perusteella lykätä niin pitkään kuin vain kunnossapitokustannukset pysyvät aisoissa?

2 tykkäystä

Nuo puskuproomut eivät ole ihan sieltä energiatehokkaimmasta päästä ESL fleettiä, eli siinä on myös tuo näkökohta. Luulisin että menevät melko pian myyntiin.

Mitä taas tulee noihin tukiin, niin tuo puskuproomujärjestelmä on aikaan luotu käyttämään hyväksi porsaanreikää miehityssäännöissä (hinaajille sallitiin pienempi miehitys), mutta tämä etu on käsittääkseni jo aikaa sitten poistunut.

2 tykkäystä

Puskijoiden valtionavustuksista en ole varma meneekö eri tavalla kuin hinaajissa.
Valtion tuet on varmasti yksi komponentti joka vaikuttaa siihen kuinka kauan aluksia on järkevää pitää. Jos muissa maissa avustukset menee eri tavalla niin kalusto voi olla järkevä myydä sinne.

Kyselin proomuista ja niiden käyttöiän loppumisesta Mikiltä viimeksi joulukuun CMD:llä ja hän totesi, että niille on edelleen löydettävistä erittäin hyvää liiketoimintaa. Eli tämä tukisi sitä, että muista proomuista ei välttämättä olla luopumassa ihan heti.

4 tykkäystä