Pikainen kommentti perhtyen ainoastaan pikaiseti yhtiön verkkosivuihin.
Esittelyvideosta ymmärsin, että laite pyrkii ilmeisesti kilpailemaan lähinnä tietokonetomografian eli viipaleröntgenkuvantamisen (TT/CT-laitteen) kanssa. Noin karkeasti TT-tutkimuksen etuna MRI tutkimukseen on tutkimuksen nopeus (10-15min vrt. 30+min), parempi saatavuus ja tutkimuksen alhaisempi hinta. Haittana on tutkimuksen kohteelle aiheutuva ionisoiva säteilyhaitta.
Mikä terveydenhuoltoalalla erikoistumattoman työntekijän silmiin kiinnittää heti huomion, on se, että säteilyannoksista/haitasta ei ole mainintaa esittelyvideossa. Tietokonetomografiakuvantaminen, jonka kanssa tulkitsen laitteen kilpailevan, aiheuttaa suuren säteilyhaitan. Esimerkiksi vatsan tai lannerangan TT-kuva vastaa karkeasti 2 vuotta luonnollista (= kosminen taustasäteily + maaperän ja rakennusmateriaalien aiheuttama) taustasäteilyä. Tavallinen röntgenkuva keuhkoista n. 6vrk, MRI ei aiheuta säteilyhaittaa ollenkaan. Yksi tietokonetomografia laajalle anatomiselle alueelle lisää karkeasti 0.05% absoluuttista syöpäriskiä tai 1/2000 todennäköisyyden saada elämän aikana kuolettava syövän säteilystä johtuen.
Yrityksen visiona esittelyvideossa ymmärtääkseni “preventiivinen kuvantaminen maapallon jokaiselle ihmiselle - yksi kuvaus ihmiselle vuodessa”.
Peilattuna länsimaalaisen kokonaisriskiin saada kuolettava syöpä muista kuin säteiilysyistä (karkeasti 20%), ei riski yksilötasolle ole iso, mutta 20v aikana tuo riski on jo noussut absoluuttisesti 1%:lla (suhteellisesti 5%). Vaikka yksilötasolla riskit ovat “pieniä”, on tuolla 1% lisäyksellä suuret terveyssosioekonomiset haitat, enkä lähtökohtaisesti uskoa laajamittaiseen preventiiviseen kuvantamiseen modaliteetilla, jonka toiminta perustuu ionisoivaan (=radioaktiiviseen, terveyshaittaa aiheuttavaan) säteilyyn.
Lisäksi ionisoivalla kuvantamissäteilyllä on muitakin haitallisia vaikutuksia kuin syöpäkuolemat mm. hedelmällisyyden heikentyminen. Toisaalta 80-vuotiaan miehen säteilyhaitan ariski elinaikanaan on aivan eri kuin 20-vuotiaan naisen.
En ole radiologian tai fysiikan asiantuntija. Mutta ilman tietoa MERKITTÄVÄÄ säteilyannoksen pienenemistä, on minun mahdotonta uskoa yrityksen visioon ja omat rahani kaartaa yrityksen kaukaa jo tästä syystä. Jos yrityksen visio olisi saada TT-laite jokaiseen tietyn väestövastuurajan ylittävään sairaalaan maailmassa, olisi visio uskottavampi minulle ja todennäköisesti tutustuisin yritykseen tarkemmin.
EDIT: Ymmärsin vision väärin. Puhuvatkin siitä, että jokaisella maapallon ihmisellä on PÄÄSY kuvantamiseen ainakin kerran vuodessa, eikä, että kuvannetaan ennaltaehkäisevässä mielessä ihmisiä.
Puhuvat kuitenkin ennaltaehkäisystä ja kuvantamisesta samanaikaisesti. En ole ihan varma mitä tässä kontekstissa tarkoittavat ennaltaehkäisevällä kuvantamiseessa syöpäsairauksissa.
- Sitä, että kuvannetaan oireisia potilaita (status quo)?
- Sitä, että kuvannetaan suuressa syöpäriskissä olevia oireettomia potilaita (esim. keuhkosyövän suhteen säteilyn suhteen matala-annoksisella keuhko-TT-tutkimuksella)?
- Vaiko sitä, että kuvannetaan täysin oireettomia ihmisiä? Mammografia taitaa olla toistaiseksi ainoita kuvantamistutkimuksia, joissa koko oireettoman väestön massaseulonta on terveydellisesti ja taloudellisesti järkevää.
Oletan, että tarkoittavat kohtaa 1, eli kehittyvissä maissa oireisten, todennäköisesti edenneiden, syöpien seulontaa. Jotta tämä olisi preventiivistä, pitäisi kehittyvässä maassa olla myös riittävät edellytykset syöpähoitoihin (riittävän laajat ja monipuoliset varannot ja hankintaketjut syöpälääkkeisiin, osaavaa (syöpä)kirurgiaa, sekä osaaminen ja laitteisto sädehoitoa varten).
Vaikka kuvantamislaite löytyykin, jää kuvantamishyöty saavuttamatta, jos ei syöpähoito ole riittävän hyvällä mallilla. En tiedä kehittyvien maiden terveydenhuoltojärjestelmistä, mutta saattaa olla, että syöpähoidot keskittyneitä eikä välttämättä koko väestön saavutettavissa.
EDIT2: Asiani menikin jo sijoituskeissin ohi ja aika lujaa 