Osakesijoittaminen

NattoPharma - Johtava K2-valmistaja

NattoPharma on maailman johtava K2-vitamiinin valmistaja. Yhtiöllä on kiistattomasti K2-sektorin paras patentti- ja IP-salkku:

K2-vitamiinit myydään suoraan yrityksille; Yhtiön päätuote on MenaQ7:

K2-vitamiinimarkkina on yksi sektorin nopeimmin kasvavista markkinoista:

NattoPharma on tällä hetkellä ainoa K2-valmistaja maailmassa, joka pystyy tarjoamaan sekä luonnonaineista että synteettisesti valmistettua K2-vitamiinia:

NattoRange

NattoPharman pääkilpailija on tänä vuonna yrittänyt vihamielistä yritysvaltausta:

Yhtiö kasvaa tällä hetkellä todella kovaa ja kannattavasti:

Tase on kunnossa ja yhtiö on nettovelaton:

Kassavirta on selvästi positiivinen:

Tämän vuoden ennusteet ovat selvästi positiiviset:

Tunnusluvut ovat verrokkeihin nähden maltilliset:

NattoTunnusluvut

35 tykkäystä

Halpaa, kasvaa nopeasti, tulos skaalautuu nopeammin, tase kunnossa. Ei ollenkaan huono.

1 tykkäys

Vaikuttaa kyllä kiinnostavalta tapaukselta. Itseäni hämmästyttää, miten voi olla noin edullisesti hinnoiteltu. Joku syy sille pitäisi olla, mutta en keksi mikä.

4 tykkäystä

No sitähän minäkin! Olen tässä jo hetken yhtiötä tonkinut ja meinannut repiä hiukset päästä kun en keksi miksi tämä on hinnoiteltu näin edulliseksi. Veikkaan että kun kyseessä on pieni yhtiö pienellä markkinapaikalla, niin tämä hinnoitellaan vielä viime vuoden luvuilla.

Muutamia syitä miksi uskon että tämä on räikeästi alihinnoiteltu:
Hox! Tämä ei tietenkään ole sijoitussuositus! Tutki yhtiön funda ja tee päätöksesi itse!

Yhtiön tavoite on tehdä vuonna 2022 350 MNOK liikevaihtoa 20% käyttökatteella. Jos otetaan tämän vuoden ohjeistuksen alalaita (60% liikevaihto, 13% käyttökate), niin kahdessa vuodessa tulee liikevaihtoa +72% ja käyttökatetta +165%! Johdon mielestä kyseiset tavoitteet ovat konservatiivisesti asetettuja. Onko P/E 20 oikea arvostus tämän kaltaiselle yhtiölle?

Yhtiön yksityisen pääkilpailija Kappa Biosciences arvioidaan hinnoitellun tasoon EV/S 4-5. NattoPharma on noin EV/S 1,6. Yhtiön kertoimissa on siis 2,5-3x nousuvaraa pääkilpailijaan nähden.

Yhtiö on vihamielisen yritysvaltauksen kohteena. Tällä hetkellä Natto tekee selvitystä että jatkavatko itsenäisenä, tekevätkö fuusion pääkilpailijan kanssa(!) vai pyrkivätkö myymään koko yhtiön Kappalle. Kaikki nämä ovat mielestäni mielekkäitä vaihtoehtoja osakkeenomistajalle.

Yhtiö on alan ainoa pörssilistattu yritys ja selvästi myös erittäin laadukas. Yhtiö on joko markkinajohtaja tai yksi suurimmista, omistaa laajimman patentti- ja IP-salkun, sekä markkinoiden eniten tieteellisesti testatun tuotteen ja vahvimman brändin. Yhtiön tuotteita myydään ympäri maailman, mm. Suomessa:


https://www.puhdasplus.fi/tuote/k2-vitamiini-100µg/

Natto siirtyy 21Q1 yhä vahvemmin Yhdysvaltoihin. Tämä on yhtiön päämarkkina ja odotettavissa on että tämän siirtymän vuoksi tuotannon tehokkuus ja kannattavuus kasvaa entisestään.

Yhtiöllä on uusi “aine” putkessa. Heti kun saavat kliiniset testit valmiiksi (alustavat tulokset kuulemma erittäin lupaavia), niin lähtevät myymään sitä, mahdollisesti tällä kertaa myös suoraan B2C markkinoille hyvällä katteella.

Jos keksitte miksi tämä on hinnoiteltu näin niin kertokaa toki. Minä en vaan keksi :grin:

7 tykkäystä

Kieltämättä. Huomaan ainakin Nordean aika aktiivisesti tutkineen tätä.

Silmään pistää tämä arvioitu fair value, jossa ollut nostopainetta.
image
Ja että tämä näyttää pohjautuvan todella paljon nähtyä ja yhtiön ohjeistamaa hitaampaan, matalaan kaksinumeroiseen kasvuun. Jos kuvattu D3 ramp-up antaa indikaatiota markkinan kehityksestä jatkossa, tämä vaikuttaisi aliarviolta.

Nykyisellään tulosennusteet viime kuulta. Tässä “rule of 40” täyttyisi.

Nordean raportit.
https://research.nordea.com/Company/Display/14965

5 tykkäystä

Ensimmäinen mielikuva; Eikös antiikin pyramidihuijausfirmat olleet juuri vitamiinibisnes alalla? :smile:

Tonkikaa lisää, vaikuttaa mielenkiintoiselta! :+1:

1 tykkäys

Allekirjoittaneella on tässä hieman Solteq-fiiliksiä nyt. Analyytikoilta sopii odottaa ja pitääkin tulla konservatiivisia ennusteita, koska kurssi on mörninyt ja ei ole mitään takeita että se korjautuisi lähiaikoina. Jossain vaiheessa kuitenkin markkinat väkisinkin heräävät todellisuuteen ja tulee se korjaus ylöspäin.

Olen itse hahmotellut kaksi epäjatkuvuuskohtaa missä arvostus voisi korjaantua:

2021H1: NattoPharma julkaisee strategiansa ja ilmoittaa että aikooko yhtiö jatkaa itsenäisenä, suunnitella fuusiota Kappan kanssa, vai yrittääkö myydä bisneksen Kappalle preemiolla.

2022H1: Yhtiön kassa on paisunut niin että osingonjako tulee ajankohtaiseksi. Mehän emme Suomessa lähdeverotetusta norjalaisesta osingosta tykkää, mutta osingolla on tapana korjata räikeimmät aliarvostukset.

3 tykkäystä

Sieltä voi lueskella tästä höpöhöpö aineesta lisää, jos kiinnostaa ja osaamista löytyy.

1 tykkäys

Sijoittajinahan meitä kiinnostaa enemmän liikevaihto ja tulos kuin tieteelliset faktat. Ymmärtääkseni K2 MK-7 vaikuttavuutta on kuitenkin tutkittu. Ohessa yhtiön lista:

Allekirjoittaneella ei ole tieteellistä kompetenssia arvioida K2-vitamiini vaikuttavuutta, mutta lista tutkimuksista on todella vakuuttava. Jos sinulla löytyy parempaa tietoa niin toivoisin että jaat sitä meidän kanssamme. :sunglasses:

1 tykkäys


Katsonko mä nyt saman firman kurssia?

5 tykkäystä

Niin siis yhtiön kurssi on mörninyt lähes koko historiansa ja sitten kun Kappa teki ostotarjouksen niin piikitti ylöspäin, jonka jälkeen mörniminen on jatkunut ylemmällä tasolla. En nyt hetkeen keksi toista tällaisen fundan omaavaa yhtiötä, joka olisi kuukausia mennyt vaakasuoraan kuplapörssissä.

Esimerkkinä viimeiset 3 kk:

Onhan tämä Norjan Indeksin voittanut tuon Q2 nousupiikin ansiosta, mutta kovin vaakasuoraa on tuo meno muuten ollut.

1 tykkäys

Minusta tässä oli ihana tarina japanilaisesta sotalordista, joka oli 1090 Pohjois jaappanissa sotimassa ja keittivät hevosille soijapapuja, kun tuli äkkilähtö ne Pavut pakattiin olkisäkkeihin ja nälkäisenä muutaman päivän päästä sitten syötiin hengenpitimiksi limaisia soijapapuja… Ja ne olikin hyvää ja kukaan ei myrkyttynyt! NATTO, japanilainen aamupala, nautitaan riisin kanssa… Kohta jo 1000 vuotta.

3 tykkäystä
2 tykkäystä

Odottelin @Pohjolan_Eka pienellä innolla että onko sieltä löytynyt jokin teknologiasektorin kasvuyhtiö, joka on jäänyt hieman varjoon :grinning_face_with_smiling_eyes: Luvut on kyllä vakuuttavat ja ehkä tästä saisi treidin aikaiseksi, jos ihmisten kiinnostus herää.

Tässä ehkä enemmän itsellä painaa se, että en ole kuullut saati lukenut tuon vitaaminen olevan oikeasti hyödyllinen lisäravinteena. Kyllähän jengi napsii joka vuosi seuraavaa luontaistuotepilleriä jne, mikä lifestyle gurujen hehkutuksen myötä alkaa trendata. Pelkään siis että tällaisesta kyse.

Voisin tästä tiedustella tutulta farmasian tohtorilta ja muutamalta lääkärituttavalta. Ilman että saan alan asiantuntijoilta jotain vahvistusta en uskaltaisi itse pitkään salkkuun hankkia. Kun ei osaa itse edes tulkita lääketieteen julkaisuja tiivistelmiä pidemmälle. Palailen asiaan jos saan jotain positiivista vahvistusta tähän alaan enemmän perehtyneiltä.

10 tykkäystä


iShares MSCI World Health Care

Eli hypyn jälkeen menee käsi kädessä koko globaalin terveys sektorin kanssa. Ehkä hieman liian nätisti menee tuossa 18nok pinnassa.

1 tykkäys

Ensimmäiseksi kiitos Eka tästä nostosta! Todella mielenkiintoinen keissi, jota lähden varmasti tutkimaan lisää :slight_smile:

Tämä yhtiö puhuttelee todella paljon itseäni ensisilmäyksellä, koska yhtiö tällä tuotteellaan voi parantaa ihmisten terveyttä pieneltä osaltaan. Myöskään en näe yrityksellä olevan samanlaista dilemmaa tuotteen haittojen kanssa niin kuin puhtailla lääkeyhtiöillä.

Olen viimeaikoina kiinnostunut terveysalasta ja luennut tutkimaan kehon toimintaa ja kaikkea siihen liittyvää. Välillä todella paljon ohi perinteisestä lääketieteestä esim. ravintolisät.
Disclaimer: En ole pätevä millään tavalla kertomaan tästä, mutta tiivistän asian parhaan osaamiseni mukaan. Ei kannata luottaa minuun vaan selvittää asiaa itse.

Käsitykseni K-vitamiinista on seuraava:
K-vitamiini toimii synergisesti varsinkin D-vitamiinin kanssa. Kun otetaan D-vitamiinia yhdessa K-vitamiinin kanssa niin se ohjaa kalsiumia verenkierrosta luustoon. Tämä vähentää joidenkin tutkimusten mukaan ihmisillä verisuonten kalkkeutumista ja vahvistaa luustoa tehokkaammin, kuin pelkkä D-vitamiini. K-vitamiinia on kahta muotoa: K1 ja K2. Näistä K2 on tehokkaammin toimivaa, kuin K1. Tästä päästään sitten K2-vitamiinin muotoihin, joita ovat esim. mekakinoni-4,6,7,9 (MK-X). Tämän hetkisten tutkimuksien mukaan MK-7 on tehokkain K2-vitamiinin muoto.
Suurin osa ravintolisäyrityksistä käyttää K-vitamiinia sisältävissä tuotteissaan juuri MK-7:aa. Se kertoo osaltaan Nattopharman nykyisestä asemasta ja mahdollisuuksista markkinoilla, sen ollessa johtava valmistaja. Ravintolisäbisnes on kasvanut viime vuosikymmenellä todella hurjasti ja uskon sen jatkavan myös sitä tulevaisuudessa. Tällaisessa myötätuulessa yhtiön kelpaa jatkaa työtään ja jos tuloskasvu jatkuu niin jäänee tästä sijoittajillekkin jotain käteen.

5 tykkäystä

Onhan jenkeissä mm. Iso laajennus menossa.

2 tykkäystä

Tämä on kieltämättä keskeistä, koska loppuviimein myynti ratkaisee. Sikäli mietin noita numeroita, että ne nyt vuosia nähdyn trendin jatkuessa muodostaisivat verraten pakottavan casen. Erityisesti, koska breakeven on tapahtunut vasta nyt ja markkina-arvoltaan varsin pieni niin on hyvinkin voinut lentää tutkan alla pitkään.

Toki pitää ollakin, koska K2-markkinakin mitataan vielä sadoissa miljoonissa USD näemmä. Sikäli epävarmuutta on enkä osaa arvioida mihin kokoon markkina voisi kasvaa. Sitten toisaalta taas tämä on kai myös mahdollisuus, että markkina on alkutekijöissään.

Tai no, minä olen sillä tavalla yksinkertainen sijoittaja, että numerot ovat rakkaita yli pitkälle tulevaan katsovan maalailun.

Kyösti Kakkosellakin oma vitamiini, ajatella.

9 tykkäystä

Tässä mahdollisuudessa piilee myös uhka, nimittäin markkinan kasvunopeus voi aidosti jossain vaiheessa alkaa rajoittamaan myös NattoPharman kasvua. Markkinakasvun hidastuminen väistämättä osuu yleensä vahvimmin markkinajohtajaan ja markkinoita nopeammin ei tietenkään voi loputtomasti kasvaa.

Tämä lienee yksi syistä miksi Natto panostaa kaikista toimijoista eniten K2-vitamiinin markkinoiden laajentamiseen tieteellisten tutkimusten keinoin. Yhtiölle tämä ei tosin ole pelkkä markkinoiden laajennusväline. Nimittäin jos tieteellisessä tutkimuksessa tehdään läpimurtoja, niin kyseessä on lähes varmasti Natton tuote. Näitä tutkimuksia onkin aikaisemmin käytetty hyödyksi markkinoinnissa, erityisesti vielä silloin kun Nattolla oli markkinoiden ainoa kliinisesti testattu K2-vitamiinivalmiste.

3 tykkäystä

Ravintolisäbisnes näemmä voi hyvin ja kannattaa! Masse-setä on katsellut tätä menoa jo 70-luvulta alkaen ja mikään muu ei muutu kuin markkinoitava aine :slight_smile:

Kun on nähnyt seleenit, koboltit, mangaanit, magnesiumit, B15-vitamiinit jne., niin nykyiset “Vitaeprot” ymv. ei jaksa muuta kuin naurattaa :sweat_smile:

Ja lupaukset aineen “tehosta” niin luustolle, rustolle, lihaksille, sydämelle, verisuonille, immuunivasteelle, potenssille, mielialalle jne. ovat ihan yhtä kovia kuin 70-luvulla.

Ja “tieteellinen näyttö”?? Jotain ihan epämääräistä jossain Predator-tyyppisessä nykyajan “tiedelehdessä”, ei muuta. Yhtään satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta (RCT) ei ole esittää eikä sitä ole yritettykään julkaista missään arvovaltaisessa tieteellisessä julkaisusarjassa. Ja kun myyntilupaa lääkkeenä ei heru, niin sitten kaupataan “ravintolisänä”. Piste.

Mutta bisneksenä K2-vitamiinit varmaankin erittäin hyviä, mutta vain aikansa. Sitten tulee taas uudet aineet ja uudet kujeet. Kannattaa siis vaihtaa hevosta ajoissa :laughing:

Masse-setä, FA, kauan kun elää niin kaiken on jo nähnyt :blush:

22 tykkäystä