Neste - Ilmastonmuutostaistelun eturivissä

Terveisiä R&D:ltä

35 tykkäystä

Tuossa vielä uutinen suomeksi.

Neste on saanut onnistuneesti päätökseen ensimmäisen koeajon käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä

 • Käytöstä poistetuista renkaista saatua pyrolyysiöljyä prosessoitiin korkealaatuiseksi kemikaalien ja muovien raaka-aineeksi Nesteen jalostamolla Porvoossa.
 • Pyrolyysiöljyn toimitti ruotsalainen Scandinavian Enviro Systems.
 • Koeajo osoittaa, että kemiallinen kierrätys soveltuu muunkin jätteen kuin muovin prosessoimiseen.

Neste on saanut onnistuneesti päätökseen ensimmäisen koeajon uudella haastavalla raaka-aineella, käytöstä poistetuista renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä kemiallisen kierrätyksen edistämiseksi. Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

95 tykkäystä

Neste-tuloslive tarjolla torstaina 25.4. klo 8:50 alkaen. :point_down:

37 tykkäystä

Analyytikon ennakkokommentit Nesteen Q1-tulokseen liittyen. :point_down:

21 tykkäystä

CWT and SQUAKE form global partnership to help corporate travel programs access Sustainable Aviation Fuel at scale

CWT and SQUAKE are announcing a global partnership that will support the use of Sustainable Aviation Fuel (SAF) in the business travel industry, at scale. Enabled by SQUAKE’s CO2 Solution Suite, the partnership will empower CWT’s global client network to mitigate carbon emissions from business travel with Neste MY Sustainable Aviation Fuel™.

“The partnership between CWT and SQUAKE makes our Neste Impact solution available to a much wider audience. This will enable a significant reduction of air travel emissions by using Neste’s SAF as well as helping to drive the acceleration of SAF production and usage,” said Susanne Bouma, Head of Programs and Partnerships from the Renewable Aviation business at Neste.

16 tykkäystä

Plastic to Fuel Market Size to Reach USD 2308.57 Million Globally by 2030: Latest Report by Vantage Market Research

The Global Plastic to Fuel Market Size & Share was valued at USD 302.91 Million in 2022, and it is expected to reach USD 2308.57 Million by 2030, growing at a CAGR of 28.90% during the forecast period (2023 - 2030).

Top Companies in Global Plastic to Fuel Market

• Vadxx (US)
• Nexus Fuel LLC (US)
• Klean Industries (Canada)
• POLCYL
• Plastic2Oil Inc. (US)
• CbS Technologies Pvt. Ltd. (India)
Neste (Finland)

23 tykkäystä

Osoitus kestävyydestä heikossa uusiutuvien markkinassa

Ensimmäinen neljännes lyhyesti:

 • Vertailukelpoinen käyttökate oli 551 miljoonaa euroa (830 milj.)
 • Käyttökate oli 442 miljoonaa euroa (463 milj.)
 • Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali oli 562 dollaria tonnilta (945)
 • Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali oli 20,4 dollaria barrelilta (21,8)
 • Rahavirta ennen rahoituseriä oli -340 miljoonaa euroa (-102 milj.)
 • Vertailukelpoinen keskimääräisen sijoitetun pääoman tuotto (vertailukelpoinen ROACE) oli 20,1 % viimeisten 12 kuukauden aikana (31,8 %)
 • Velan osuus kokonaispääomasta maaliskuun lopussa oli 27,9 % (31.12.2023: 22,7 %)
 • Koko vuoden tulosohjaus ennallaan

Avainluvut:

Toimitusjohtaja Matti Lehmus:

"Painopisteenämme oli puolustaa marginaaleja haasteellisemmilla markkinoilla, sillä uusiutuvan dieselin markkinatilanne oli vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä selvästi edellisvuotista heikompi. Öljytuotteissa jalostusmarginaali pysyi hyvänä, mutta oli jonkin verran alhaisempi kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Vertailukelpoinen käyttökatteemme oli 551 miljoonaa euroa ensimmäisellä neljänneksellä, kun se edellisvuonna oli 830 miljoonaa euroa. Poliittiset lakot vaikuttivat Nesteen toimintaan Suomessa ensimmäisen neljänneksen aikana, ja vaikutus vertailukelpoiseen käyttökatteeseen oli noin -10 ja -15 miljoonaa euron välillä. Rahavirta ennen rahoituseriä oli -340 miljoonaa euroa (-102 milj.). Siihen vaikuttivat korkeammat varastotasot, jotka johtuivat pääasiassa valmistautumisesta Porvoon tulevaan suurseisokkiin sekä uusiutuvan lentopolttoaineen varaston kasvattamisesta.

Uusiutuvissa tuotteissa vertailukelpoinen käyttökatteemme oli 242 miljoonaa euroa (415 milj.) ensimmäisellä neljänneksellä. Siihen vaikutti uusiutuvan dieselin selvästi heikentynyt markkina. Vertailukelpoinen myyntimarginaalimme oli 562 dollaria tonnilta (945). Myyntimäärämme oli 849 tuhatta tonnia (678), johtuen kysynnän kausiluonteisuudesta. Myyntimääriin vaikuttivat myös uusiutuvan lentopolttoaineen varaston kasvattaminen ja valmistautuminen vuoden 2024 huoltoseisokkeihin. Singaporen toisen linjan tuotanto oli vakaata neljänneksen aikana, ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantoa nostettiin suunnitelman mukaan. Jätteiden ja tähteiden osuus raaka-aineiden käytöstä oli 91 % ensimmäisellä neljänneksellä.

Öljytuotteiden ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoinen käyttökate oli 278 miljoonaa euroa (393 milj.). Porvoon jalostamon operatiivinen tulos oli vakaa. Käyttöaste oli 91 % (81 %), ja kokonaisjalostusmarginaali oli neljänneksellä 20,4 dollaria barrelilta (21,8). Neljänneksen kotimaan myyntimäärään vaikuttivat Suomen poliittiset lakot, mikä heijastui myös varastojen kertymiseen.

Markkinanäkymät vuodelle 2024

Maailmantalouden näkymien ja geopoliittisen tilanteen epävarmuus jatkuu, minkä odotetaan aiheuttavan jatkossakin markkinoiden epävakautta. Uusiutuvissa tuotteissa biotikettien ja biopolttoainetodenteiden hintojen sekä uusiutuvan dieselin hintapreemioiden odotetaan pysyvän alhaisemmalla tasolla vuoteen 2023 verrattuna. Raaka-aineiden hinnat ovat edelleen epävakaita. Öljytuotteissa geopoliittiset jännitteet vaikuttavat edelleen jalostusmarkkinoihin.

Ohjeistus vuodelle 2024

Uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kasvavan vuodesta 2023 ja nousevan noin 4,4 (+/- 10 %) miljoonaan tonniin vuonna 2024. Uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän odotetaan olevan 0,5-1,0 miljoonaa tonnia. Uusiutuvien tuotteiden koko vuoden 2024 keskimääräisen vertailukelpoisen myyntimarginaalin odotetaan olevan 600-800 dollaria tonnilta.

Öljytuotteiden kokonaismyyntimäärän vuonna 2024 odotetaan olevan pienempi kuin vuonna 2023. Tähän vaikuttaa Porvoon suunniteltu suurseisokki toisella neljänneksellä. Öljytuotteiden koko vuoden 2024 kokonaisjalostusmarginaalin odotetaan olevan matalampi kuin vuonna 2023.

Puhelinkonferenssi

Englanninkielinen puhelinkonferenssi sijoittajille ja analyytikoille pidetään 25.4.2024 kello 15 Suomen aikaa / klo 13 Lontoon aikaa / klo 8 New Yorkin aikaa. Osallistujat saavat konferenssin puhelinnumeron ja yksilöllisen PIN-koodin rekisteröitymällä seuraavan linkin kautta: Conference Registration. Puhelinkonferenssia voi myös seurata suorana webcast-lähetyksenä (https://edge.media-server.com/mmc/p/7de44bzv/).

Ennusteet:

42 tykkäystä

minus 10% tauluun tänään? Heikko tulos kaikinpuolin.

EDIT: heikko tulos, heikko sentimentti jo aiemmin. Mitenköhän tuo ohjeistus tulee pitämään, i.e. ehkä Indersin päästä voisi hieman ennakoida Q3 negarin todennäköisyyttä (olettaen että Q2 menee suunnilleen samoissa merkeissä kuin Q1)?

Voi olla että parhaat ostopaikat ovat vasta negarin jälkeisissä mainingeissa.

Itse ylläolevan alkuperäisen kommentin liputtamista en ymmärrä, kurssireaktion hakeminen on kuitenkin tulosjulkaisun jälkeen ihan normaalia.

7 tykkäystä

Tarpeetonta spekulointia, mutta tämän pitäisi olla hinnoiteltuna kurssissa jos ei ole, ostan lisää.

26 tykkäystä

Ilmeisesti markkinatekijät olivat syynä uusiutuvien tulosalitukseen, jos Petrin puheista ymmärsin oikein. Positiivista oli, että ohjeistusta ei muutettu. Huonompi tulos kuin ajattelin, mutta ihan linjassa sen kanssa mitä @timontti ja @Homeros muun muassa toivat esille noista biotiketeistä. Noiden hintojen oletetaan myös pysyvän alempana tänä vuonna kuin viime vuonna.

Kurssissa on paljon pahaa, mutta eiköhän nuo viime aikojen nousut oteta pois ja palataan ns. pelletasoille.

18 tykkäystä

Kevään YT-taustaa, kurssin pitkällistä heikkoutta ja omistusohjauksen suuntaviivoja huomioiden tämä tulos tuo vain lisää kiviä Nesteen reppuun. Äkkiä katsoen vuosineljännes per vuosineljännes kaikki markkerit osoittavat alaspäin. Ostopaikka tämän vuoden pohjilta?

10 tykkäystä

Tuloksen jääminen selvästi konsesus oletuksesta ei ole (koskaan) leivoittuna osakekurssiin.

10 tykkäystä

Tämä pitäisi paikkaansa, jos konsesnsus = markkinan odotukset. Konsensus on kuitenkin analyytikkojen konsensusennuste eikä markkinan odotus. Viimeisen vuoden aikana on nähty tilanteita, jolloin konsensusodotuksiin on päästy, mutta osake on silti laskenut. Yhtiö on silloin päässyt analyytikkojen odotukseen, muttei markkinan odotuksiin.

Nesteellä varmasti osa heikkoudesta oli hinnoiteltu sisään. Muuten kyyti olisi saattanut olla aika paljon kylmempää, koska arvostuksen kannalta tärkeimpi, uusiutuvat, jäi aika rumasti.

23 tykkäystä

Ostin tätä tänään kahdessa erässä lisää. Perusteluna ihan se että keskipitkällä aikavälillä Nesteen tuotteille ei oikein voi nähdä kuin kasvavaa kysyntää. Aika näyttää, tartuinko putoavaan puukkoon mutta yleensä megatrendien perässä on ollut hyvä kulkea.

35 tykkäystä

Ihan totta, tosin aika kovaa tahtia saa kasvattaa sitä tuotantoa jotta tulos pysyy edes samalla tasolla jos uusiutuvien katteet sulavat tätä tahtia samaan aikaan. Tänään nähty uusiutuvien katetaso oli juuri se markkinan painajainen jota oli pelätty. Yhtiö ei lähtenyt vielä ainakaan muuttamaan ohjeistustaan uusiutuvien katetasosta (600-800 usd/tonni) mutta tämä oli vasta Q1, viime vuonna kävi monen hesulin yhtiön kanssa ihan sama juttu, Q1 annettiin vähän pehmeät tulokset ja vakuuteltiin että kyllä se tästä paranee. Oliko Q2 tulosten alla alkoi sitten negareita tippumaan ihan urakalla. Tästä syystä ainakin itse suhtaudun toistaiseksi skeptisesti tuon nykyisen ohjeistuksen pitävyyteen.

Ohjeistuksen pito ennallaan voi tarkoittaa sitä, että SAF onkin ihan hyväkatteista bisnestä ja sen kasvaessa voimakkaasti tämän vuoden aikana se alkaa tukemaan tuota marginaalia. Tai sitten Neste vain toivoo että kysyntä pompsahtaa yleisesti uusiutuvissa kovemmalle tasolle jollain tavalla vuoden edetessä. Edelleen on kyllä niin paljon kysymysmerkkejä tämän tapauksen kanssa🙈

48 tykkäystä

Olen samaa mieltä siitä että satumainen kannattavuus on nyt taakse jäänyttä elämää. Lyhyellä aikavälillä poliittinen riski tuntuu määrittelevän Nesteen katteet ja osakken hinnan. Kysymys lieneekin että uskooko uusiutuvien polttoaineiden käyttövelvoitteiden kiristyvän vai höllenevän aikavälillä “X”? Olisi helppo kuvitella että nyt monien maiden tekemät höllennykset ovat väliaikaisia. Trump toki voi sotkea pakkaa tämän osalta isosti jos tulee valituksi. SAF tarjoaa kasvavan markkinan johon kapasiteettia saadaan kyllä käännettyä, jos kysyntä kasvaa kuten Neste ennustaa, voisi marginaalien kuvitella nousevan mukavasti.

30 tykkäystä

Inderes julkaisi päivitetyn Neste-analyysinsä Q1-tuloksen jäljiltä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta 30,00 € (edellinen: 35,00 €).

:gem: Markkinan usko tuloskasvuun on koetuksella - Inderes

“Nesteen Q1-luvut jäivät selvästi odotuksistamme Uusiutuvien tuotteiden ajamana. Vastuullisen lentopolttoaineen myynnin kehityskaari huomioiden tämä ei ole erityisen dramaattista, kunhan myyntimäärät lähtevät odotetusti nousuun tulevina neljänneksinä. Tälle pitäisi nähdäksemme olla edellytykset, mutta markkinoiden luottamuksen lunastaminen edellyttää näyttöjä. Lyhyen tähtäimen ennusteemme laskivat, joten laskemme tavoitehintamme 30,0 euroon (aik. 35,0 euroa), mutta matalan arvostuksen myötä toistamme osta-suosituksemme.”

54 tykkäystä

Ymmärränkö oikein, ettei Neste myy tällä hetkellä mitään Uusiutuvia Ruotsiin, koska heidän jakeluvelvoite on nollassa? Ja tulee olemaan myös ensi vuonna. Miten muiden EU-maiden jakeluvelvoitteet? Tästä ei ole sitten mitään EU-säädöstä vaan jokainen tekee mitä huvittaa.

Onko sitten EU-tasolla kuitenkin vaatimuksia liikenteen päästöjen vähentämiselle ja pitääkö jäsenmaiden itse keksiä keinot siihen? Ja Ruotsi on päättänyt ettei se usko Uusiutuviin vaan jhk muuhun ratkaisuun. :thinking: :thinking:

13 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Neste-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta 44,00 € (edellinen: 49,00 €).

Key downside risks: In the short term, the main risks relate to higher feedstock prices, negative hedging gains, competition, regulation, raw material availability and logistics costs, which could hamper the comparable margin for Renewable Products. Global macroeconomic worries could reduce the need for transport fuels. A weakening USD against the EUR can hamper clean operating profit, as the margin is USD-denominated. Long-term risks are related to regulation, increasing competition and oversupply, the availability of raw materials and the sustainability of used feedstocks.

41 tykkäystä

Ottaen huomioon kaiken alkuvuodesta tapahtuneen ml. eilisen tuloksen ja juuri käyntiin lähteneen suurhuoltoseisokin on aika rohkeaa ja läpinäkyvää analyytikoilta juuri nyt antaa ostosuosituksia. Epäilemättä Neste vielä nousee joskus, mutta eikö realismia ja ainakin oma näkemys on se, että kuluvan kvartaalin osalta tässä lähinnä etsitään uusia pohjia. Toivotaan tietty uusia positiivisia uutisia. Mitä olisi odotettavissa? Öljyn hinnan lievä nousu ei riittäne…

4 tykkäystä