Nightingale Health - Uutta verta pörssiin

Menee vähän ulkomuistilla, mutta muistaakseni teksti osiossa on tuotu esiin että pääoman menettämisen mahdollisuus on myös, mutta sitä vaan ei ole laitettu tuohon skenaariohaarukkaan vaan skenarioilla vaan pyritty havainnollistamaan tilanteita missä liiketoiminta etenee mutta etenee “hitaasti, normaalisti, nopeasti” -tyyppisesti. Pääoman menettäminen lienee edelleen hyvinkin mahdollista jos vaan raha ei ala tulemaan :slight_smile:

Edit. Lisättäköön vielä että omassa “skenaario” versiossa olen huomioinut myös pääoman menettämisen, laittanut sille vaan jonkinlaisen painoarvon samoin kuin muille skenaarioille ja tehnyt ikäänkuin painotetun “keskiarvion” yhtiöstä. Näin ollen erittäin negatiivinen vetää keskihintaa alaspäin kivasti…

4 tykkäystä

@anttirs muisteli oikein :+1: tässä yhdistettiin pessimistiseen skenaarioon heikko kasvu ja teknologian jäännösarvo. Pessimistinen skenaario mielestäni havainnollistaa sitä, että kasvu n. 35 MEUR:n liikevaihtoon vuonna 2026 olisi Nightingalelle omissa kirjoissani heikko suoritus - tästä saa kiinni siitä, miten korkealla rima yhtiön tulevalle kehitykselle on ja miten paljon odotuksia arvostus pitää sisällään. Mutta hyvää haastoa @JNivala, tämän voi varmasti tulkita eri tavoin. Kaikissa raporteissa ollaan pääoman menettämisen aitoa mahdollisuutta korostettu että tämä olisi sijoittajilla selkeänä mielessä:

image

Lähden nyt vähän tangentille, mutta mielestäni on paikallaan avata ajatteluani varhaisen vaiheen yhtiön analyysiin liittyen. Ehkä tästä on jotain iloa myös muille :+1:

Pörssissä on totuttu siihen, että yhtiöiden liikevaihdon muutokset ovat yleensä joitain prosentteja vuodessa, osalla jopa kymmeniä prosentteja. Tämä on toki ihan normaalia kun puhutaan yhtään kypsemmistä liiketoiminnoista, joissa on olemassaoleva tukipiste (liiketoiminnan luvut), johon nähden liiketoiminnan kehitys on odotettavasti jossain määrin lineaarista.

Varhaisemman vaiheen yhtiöihin tämä lähestyminen taas toimii huonosti. Kasvuodotuksia verrataan sellaiseen tilanteeseen, jossa liiketoimintaa ei käytännössä ole. Esim. Nightingalen ennusteet eivät nojaa historialliseen liikevaihtoon, sillä koko teknologian kaupallistaminen nojaa kokonaan eri liiketoimintamalliin ja eri asiakaskuntaan.

Nightingalen kohdalla skenaarioita rakentaessa puhutaan liikevaihdon moninkertaistamisesta. Pelkkä “moninkertaistuminen” on osalle punainen vaate ja tuntuu aiheuttavan jonkinlaisen tunteen skenaarion mahdottomuudesta (tarkennan vielä etten viittaa tässä sinuun @JNivala vaan yleiseen keskuteluun Nightingalen ympärillä, etenkin listautumisen aikaan). Tämä on Nightingalelle kuitenkin ihan erilainen temppu tehdä kuin esim. vakaammassa kasvuvaiheessa olevalle Efectelle, jolle satojen prosenttien vuosikasvu ei käytännössä yksinkertaisesti olisi operatiivisesti mahdollista. Nightingalen liiketoiminnan moninkertaistuminen voi taas olla kiinni yhdestä kumppanuussopimuksesta. Sikäli liiketoiminnan moninkertaistaminen ei onnistuneessa skenaariossa ole Nightingalelle mikään kummallisuus verrattuna siihen, että jokin kypsemmän kehitysvaiheen yhtiö tekisi saman. Toki on myös täysin selvää, että riskitaso on potentiaaliselle moninkertaistujalle aivan eri planeetalla kuin vakaasti kehittyvällä yhtiöllä.

Sijoittajalle on mielestäni arvokasta suhteuttaa yhtiön tulevaisuuden skenaariot sen kehitysvaiheeseen ja liiketoiminnan logiikkaan. Nightingalen kohdalla tämä vaatii pörssisijoittajan näkökulman (=Historia on hyvä lähtökohta tulevan ennustamiselle) kääntämistä Venture-sijoittajan näkökulmaan, jossa sijoituksen perustana on riittävän todennäköinen skenaario liikevaihdon moninkertaistamiselle.

Esim yllä olevan kuvan kasvupolku vastaisi liikevaihdon 72-kertaistumista viidessä vuodessa. Tällaisia skenaarioita ei pörssissä juuri tule vastaan ja jos sellaisen piirtää, reaktiona on herkästi ihmetystä. Olen tätä ihmetystä vastaanottanut suhteellisen runsaasti Nightingalea seuratessa, jossa ennusteissa on hyvin vahvaa kasvua verrattuna historialukuihin :smiley:

Kuvakaappaus on ote tästä artikkelista, joka mielestäni kuvaa hyvin Venture-sijoittamisen ja arvonmäärityksen mentaliteettia, joka on mielestäni täysin erilainen kuin tavallisen listayhtiön kohdalla. Suosittelen lukemaan, jos on koskaan tullut ihmeteltyä miksi firmaan X voidaan tehdä sijoitus 100x toteutunut liikevaihto -kertoimella ja miten sijoituksella voi silti tavoitella erinomaista tuottoa.

31 tykkäystä

Joo olen kyllä ihan samaa mieltä näistä asioista! Ja Nightingalen kohdalla kyse on juuri tällaisesta, että jos tämä lähtee vetämään edes jonkin verran, niin moninkertaistuminen on selviö. Itse näen, että Nightingalen kohdalla on kuitenkin kohtalaisen iso todennäköisyys, että myynti ei lähde oikein missään vaiheessa vetämään ja sen takia liikevaihto jää vain pieniin yksikkömiljooniin (joka itseasiassa sekin olisi jo vähintään tuplaaminen :smiley: ). Noh, se siitä. Ja tosiaan olet kyllä maininnut useaan otteeseen että riski pääoman menettämiseen on aito! Jotenkin näissä keisseissä joissa mahdollisuus siihen on iso, haluan aina itse laittaa tämän vaihtoehdon siihen “pessimistiseen skenaarioon”. Turvamarginaalia kait se tuo sitten laskuihin jos näistä laskee odotusarvoja tuotolle.

Sitten muihin juttuihin.

Nightingalen pitäisi saada tuota appia kehitettyä siihen suuntaan, että saisivat ihmiset päivittäin/viikoittain käyttämään tuota appia. Esim. joku terveysaiheinen podcast palvelun tilaajille voisi jopa toimia. Siihen sitten kylkeen vinkkejä, videoita yms oman terveyden edistämiseen hyvin monipuolisesti eri alueilla. Tietääkö @Antti_Luiro , että joko Yolife -yritysosto näkyy tässä uusimmassa päivityksessä?

Otetaan yksi esimerkki. 55v Maria on tehnyt verikokeet ja hänen olisi hyvä nyt pudottaa hieman painoa ja muuttaa elämäntapoja. Meillä on olemassa laadukasta näyttöä, että liikunnan terveysvaikutukset saadaan aika pienelläkin määrällä aerobista liikuntaa + 2-3x lihasharjoittelua viikossa. Miten tällainen ikinä kuntosalilla käynyt henkilö osaa lähteä salille (tai tehdä kotona lihasharjoitteita)? Nightingale voisi tarjota ihan ilmaisia ja valmiiksi tehtyjä kuntosaliohjelmia eri ihmisille oman appinsa kautta. Tällöin Maria voisi käyttää Nightingalen appia säännöllisesti esim. kuntosalikäyntien yhteydessä, johon kuntosalikäynnit / sarjat merkattaisiin. Samalla tavalla asiaa voi soveltaa hyvinkin monenlaisiin eri tapoihin.

16 tykkäystä

En tiedä mitenköhän NG näkee Apple Health:in. Applen terveys sovelluksessa näkyy terveystiedot kohdassa nyt mm. päivän aikana otetut askeleet ja kaikenlaista muuta tietoa tuohon liittyen: noustuja kerroksia, askeleen pituuksia ja jotain kaksoistukiaikoja. Aktiivista- ja lepoenergiaa, seisomistunteja, sykkeitä, aerobista kuntoa jne. Tämä nyt oli murto-osa siitä mitä tietoja tuolta löytää.

Ei siis käytännössä liity NG:n mittaamiin juttuihin mitenkään. Heidän palvelussa verestä mitattavat suureet ovat se “the thing”. Applella enemmän tuollaista yleistä tietoa mitä pystyy mittaamaan puhelimella/Apple Watchilla, mutta aika hyvin se Applen sovellus on tehty ja siihen Terveys sovellukseen saa liitettyä tietoa kivasti muista sovelluksista. Ja esimerkkinä tuo Apple Watch antaa paljon tietoa tuohon Terveys-sovellukseen kuntoilusta, unesta, happitasoista… Tuohon heidän sovellukseen on myös liitetty erilaisia artikkeleita verensokerista, sykkeestä ja kuulovammoista esimerkkinä. Lisänä tuossa sovelluksessa pystyy myös jakamaan omia terveystietoja muiden kanssa ja tämähän oli ilmeisesti tulossa myös NG:n sovellukseen keväällä. Apple Fitness+ on taas oma sovelluksensa, jossa on kaikenlaisia kuntoiluvinkkejä/-videoita.



2 tykkäystä

Uskoisin etenkin tuon Improve-osion saavan Yolife-ostosta saadusta osaamisesta myöhemmin keväällä vaikutteita - pitää katsoa vielä mitä sovelluksen nykyversioon ilmestyy kun saan omat tulokset :thinking:

3 tykkäystä

@JNivala

Näyttää muuten tosiaan hyvin erilaiselta tuo pessimistinen skenaario nyt vs. IPOssa (kuva alla - silloin tuosta näki jo ensivilkaisulla pääoman menettämisen mahdollisuuden) - ihan tällaista ensimmäistä vuotta en osannut osakkeelle ennustaa :cold_face: strategian toteutus taas edennyt samalla omia odotuksia paremmin, vaikea laji tämä analyysi :sweat_smile: nyt arvostus on käytännössä pitkälti teknologian ja kerätyn kassan varassa

image

14 tykkäystä

Viimeisen reilun puolen vuoden myyntipaine (31.8.21 - uusin data) on tullut pääasiassa kahdelta omistajalta. TJP:llä vielä n. 1/3 lapuista jäljellä, New Energy Finland myi kaiken käytännössä marraskuussa.

26 tykkäystä

TJP:n 500 000 tasan saattaa olla jonkin sortin välipysäkki myynneissä.
Miten hallintarekisterin puoli?

2 tykkäystä

Pro-tägillä merkatut omistukset ovat muistaakseni yleensä olleet hallintarekisterin takana :thinking:
Modular Finance kerää useammasta paikasta omistajadataa ja raottaa sitä kautta vähän verhoa myös tuolle puolelle.

5 tykkäystä

Selvä projekti, 100k/kk :slight_smile:

2 tykkäystä

Näyttää Tokioon ilmaantuneen kolme uutta palvelupistettä Nightingalesta kiinnostuneille, homma etenee ja kurssitasokin korjailee pikkuhiljaa.

17 tykkäystä

Tänään tuli ensimmäiset omat Terveystalo + Nightingale mittaustulokset, onko tosiaan niin ettei tuloksista löydy hormooniarvoja Testosteroni tasot esim. keski-ikäisilä miehillä voi olla kuitenkin merkittävä tekijä mielenterveyden kannalta, vai enkö vain löydä?

Ainakin hormonitasot olisi imo hyvä saada tietoon mittauksesta.

9 tykkäystä

kuva
Tuommoiset minä löysin TT:n sivuilta, kun ostin seurannan. Voisiko noista “tyydyttyneet/-mättömät” suhteesta päätellä jotain hormoneista. Eikös hormonitkin liity jotenkin rasvoihin eli lipideihin.

3 tykkäystä

Hormonitasoissa on päivänsisäistä heilumista sen verran että testauksien välisen vaihtelun arvioiminen on varmaankin hyödytöntä. + Nykyinen psa ja testo “seulonta” potilaan pyynnöstä on kyseenalaista eikä perustu oikein mihinkään kestävään näyttöön

11 tykkäystä

Hormonit vaativat seurakseen SHBG:n (sitova proteiini) mittauksen ja sen jälkeen vapaiden arvojen laskennan, että tulokset kertoisivat todellisuudesta jotain. Tämän lisäksi niissä tosiaan on varsin suuri vuorokaudenaikaheitto. Toisaalta, kunnollisella ohjeistuksella - miksei. En tosin näkisi tätä ihan heti seuraavaksi parannusvaiheeksi.

Jos suomalaisia mietitään, niin erilaiset maksa-arvot sen sijaan voisivat tuolta kyllä löytyä. Niiden kautta saisi seurantaa niin alkoholin käytölle kun rasvamaksa-ongelmallekin - molemmat sellaisia asioita, joita näin yksityisyyttä ja lääkärikammoa vaaliva kansa oletettavasti mielellään seuraisi ihan itsekseen. En näitä ainakaan tuosta ylemmästä listauksesta löytänyt.

16 tykkäystä

@Wagabayashi ja @KML te pyydätte Nightingalelta asioita, joita sen teknologinen alusta ei voi teille suoda ts. pysty niitä mittaamaan. Vaikka teoriassa NMR-teknologialla voisi nähdä minkä tahansa orgaanisen molekyylin veressä niin käytännössä se ei kyllä onnistu. Nykyisten laitteiden resoluution raja kulkee käsittääkseni mikromooliluokassa ja mm. kaikki veren hormonit jäävät kauas sellaisista konsentraatioista. Tuon listauksen mukaan myöskään maksan funktiota kuvaavat aminotransferaasit (ns. maksa-arvot) eivät onnistu. Tämä Nightingalen alusta tuntuu olevan vähän tällainen toiveiden tynnyri, mutta kannattaa hahmottaa, että tällä teknologialla voi mitata aika rajallisesti verestä asioita. Sinänsä se on ihan mielenkiintoinen, hyvä ja monimutkainen kysymys, että mitä sillä voisi mahdollisesti mitata nyt ja ehkä tulevaisuudessa. Mutta jos haluatte tietoa esimerkiksi hormoneista, maksa-arvoista, elektrolyyteistä, veren soluista, happo-emäs tasapainosta, hematologiasta tai vitamiineista, niin teidän täytyy mennä ihan tavalliseen verikokeeseen, jossa nämä asiat kvantifioidaan toisin menetelmin.

26 tykkäystä

Itse ainakin pyydän sen takia, koska koen että siitä olisi hyötyä ja antaisi kokonaisvaltaisemman kuvan terveydentilasta tai mahdollisista puutostiloista. Kun kuluttaja pyytää ja on valmis maksamaan niin silloin markkinat tarjoaa sellaisia tuotteita/palveluita, näin niinkuin yksinkertaistettuna :smiley:

Kysyin myös tuota täällä, koska en tiennyt → nyt tiedän, joten kiitos kaikille jotka selvensivät asiaa!

Kun ostin testin en tiennyt mitä arvoja tulen saamaan, koska niitä ei missään helposti ja selvästi lukenut, en oleta että minun asiakkaana tulisi perehtyä NMR-teknologian mahdollisuuksiin ja sitä kautta suodattaa mitä arvoja verestäni voidaan tuottaa.

Selvennyksenä vielä, että pidän siitä, että Nightingale yksinkertaistaa terveydentilan numeroon, mutta jos noudattaa suht terveitä elämäntapoja ja ensimmäisestä mittauksesta saa sellaisen/sellaisia tuloksen/tuloksia joihin on suht tyytyväinen, ei mielestäni seurantamittauksille (lyhyellä aikavälillä) ole tarvetta, kun taas jos parametrejä olisi useampia olisi mielenkiintoisempaa tai noh todennäköisempää nähdä muutoksia. Mutta ehkä itse kuulun jossain määrin terveysintoilijoihin, ja hakee itse tästä enemmän mihin se on suunniteltu/kykenevä tällä hetkellä.

Suosittelen kuitenkin vahvasti kaikille kartoitus pakettia koska onhan tuo tärkeää saada riskikartoitus, mutta ehkä terveystalo + Nightingale mittauksissa saattaa maksaa turhasta (usemmista mittauksista), jos oletus on että tulokset tulevat olemaan semi hyviä.

EDIT: Njaa kylläpä nuo mitattavat parametrit aika helposti ja selkeästi tuolla lukevat, silloin vain taisi olla niin fiiliksissä että menivät ohi :smiley:

9 tykkäystä

Tänään puolen päivän aikaan tuli tekstiviestinä ilmoitus, että viikonloppuna tehdyn kotitestin tulokset ovat valmiit. Myös itse Livit appi ilmoitti notifikaatiolla tulosten valmistumisesta.

Tietäen koholla olevat kolesteroli arvoni, tulokset yllättivät erittäin positiiviisesti:

Odotukseni oli, että tulokseni olisi korkeintaan keskitasoa. Vaikka sydänterveydessä on selvästi parantamisen varaa, muut osa-alueet ovat varsin hyvällä tasolla.

Vaikka olen tähän ensimmäiseen testiin todella tyytyväinen, haluan silti saada myös sydänterveyden parannettua vähintään keskitasolle.

Sydänterveys koostuu näistä osa-alueista:

  • Rasvahappotasapaino
  • Kolesterolitasapaino
  • Matala-asteinen tulehdus
  • Ravintopohjaiset rasvahapot
  • Aineenvaihdunnan tehokkuus

Näistä juuri kolesterolitasapaino on itselläni heikoin ja odotan mielenkiinnolla millaista tukea kolesterolitasapainon parantamiseen on tulossa Livitin “Kehitä” -osioon myöhemmin.

Minusta Livitin uusi kantava-ajatus, jossa käyttäjä määrittelee kuinka kauan haluaa elää tervettä elämää, on huomattavasti kannustavampi kuin pelkästään yksittäisten arvojen mittarointi.

Näin oman kokemuksen valossa Livit tuo todellista arvoa oman hyvinvoinnin kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Sijoitusnäkökulmasta positiivinen käyttäjäkokemus luo uskoa Nightingalen kaupallisen menestymisen mahdollisuuksiin.

Kiitos muuten @Systempuulaag näytteenottovinkeistä! Käytän niitä sitten seuraavalla kerralla. Näköjään joka tapauksessa hyvin onnistui näytteen analysointi, vaikka näytteenottolaitteen kaikki putket eivät tulleet ihan täyteen.

25 tykkäystä

Vielä muutama ruutukaappaus “Sydän” osion alta löytyvistä tiedoista. Suttasin ruutukaappauksista sydäniän ja painoindeksin, mutta muilta osin ruutukaappaukset ovat suoraan sellaisenaan Livitin Android-versiosta.

Nyt kun tätä Sydän osion päämittaria katsoo, ei se nyt ihan niin pahalta näytä. Silti se että tulokseni on heikompi kuin 65%:lla viiteryhmässäni, kirpaisee ja saa kilpailuvietin heräämään. Olisi mielenkiintoista tietää tarkemmin viiteryhmästä - ehkä tähänkin on tulossa kehitystä jatkossa.

Seuraavat ruutukaappaukset ovat yhdestä ja samasta appin näkymästä, jota skrollataan pystysuunnassa. “Tulokset tähän mennessä” tulee ilmeisesti jatkossa näyttämään osion tuloksen kehityshistorian. Nyt toki vain tämä ensimmäinen tulos on näytettävissä. “Keskitasoa heikompi” - f*ck you too! :smiley: Geenejäni en voi muuttaa, mutta elintapojani hyvinkin. Tämä tulos ei jää tähän.

Sydämeni on noin 2 vuotta vanhempi kuin todellinen ikäni. Infosymbolin kautta selviää, että sydänikä kertoo minkä ikäisillä henkilöillä keskimäärin on sama sydänsairausriski kuin minulla. Erittäin hyvä tietää, vaikka tulos ei miellytä.

Lopuksi vielä tulokseen vaikuttavat verestämitattavat tekijät ja niiden vaikutus eli käsittääkseni painoarvo sydän osion kokonaistulokseen. Jokaisesta tekijästä saa tarkempaa tietoa infosymbolin kautta.

Jo tällaisenaan appi toimii minusta varsin hyvin ja antaa hyvän katsauksen terveyden tilaan. Nälkä on nyt herännyt ja odoton innolla mitä uutta ja milloin appiin saadaan lisättyä sekä saanko parannettua erityisesti sydänterveytta seuraavaan mittaukseen mennessä.

23 tykkäystä

Hyvältä näyttää. Vaikka pilotissa sain jo kaksi testitulosta pitäähän tuo kaupallinenkin nyt napata testiin!

5 tykkäystä