Nokia-ketju. Mitä ajatuksia teillä on Nokiasta? (Osa 1)

Tuli vastaan, RCRWireless toimittaja toi julki et ostaa osaketta.

image
image

19 tykkäystä

Harvinainen “syöttö lapaan” Nokian markkinoinnille. :slight_smile: Oma käsitykseni on, että aivan lähikuukausien, tai edes vuosien, tuloksen kannalta tärkein asia eivät ole privaverkot vaan “tylsät” perinteisten mobiiliverkkojen markkinat. Privaverkkojen puolella näyttää tosin käyvän positiivinen kuhina. Nokia on siinä kisassa hyvissä asemissa ja Ericsson tällä kertaa haastajan roolissa. Huaweita tuskin länsimaisten yritysten, tai muidenkaan, pihamaille pystytellään ja Samsung keskittyy edelleen lähinnä CSP-markkinoiden valtaamiseen.

8 tykkäystä

SMIC asetettu listalle yhteyksistä armeijaan. Potentiaalisesti siis lisää haasteita Huaweille ja luultavasti myös ZTE: lle.


https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-03/u-s-labels-four-more-chinese-companies-as-military-controlled?srnd=premium-asia&sref=ZVajCYcV

The Pentagon added four more Chinese companies to a list of firms it says are owned or controlled by China’s military, exposing them to increased scrutiny and potential sanctions by the U.S.

The four companies added to the list posted online by the Pentagon Thursday are China National Offshore Oil Corp., Semiconductor Manufacturing International Corp., China Construction Technology Co. and China International Engineering Consulting Corp.

Edit:

Toinen Bloomberg -otsikko. Tunnelma kirenee.

8 tykkäystä

Voi taas asettautua operaattorin asemaan:
-vaikka oma valtio ei ole kieltänyt ainakaan vielä, tai jopa käskenyt repimään kiinalaisia vermeitä verkosta pois, haluanko ottaa riskin kun toiset valtiot niin tekevät?
-jos kuluttajat vähät välittävät tällä hetkellä mistä komponenteista verkkoni koostuu, mites ne yritysasiakkaat ja valtiolliset asiakkaat?
-olenko samassa junassa paikallisten kilpailijoiden kanssa, vai alkavatko he, tai journalistit, tai järjestöt kohta aukomaan päätä että mun verkossa on riskilaitteita
-entä pistänkö satoja miljoonia tai miljaardia laitteisiin, johon ei ehkä saa komponentteja kun tulee toimituksen aika? Tarjoanko sitten Ei-oota asiakkaille, kun en saa verkkoa tai sen komponentteja ihan hetkessä mistään
-saanko komponenttiongelmien takia tulevaisuudessa edes upgreidejä?
-jne

Paljon on pohdittavaa operaattorilla ilman oman valtiovallan bännejäkin, kun USA:n iso pyörä pyörii

7 tykkäystä

Tämä on kyllä ihan hyvä mietintäkehä, sitten ottaa mietintään esim DNAn, jolla 5G verkko pelkkää Huaweita, + Muutenkin vahva yhteistyö kiinteän verkon liittymien tekniikasta en osaa sanoa, mutta tuo Kuluttajapuoli näyttää tuovan 75% liikevaihdosta
Kiinnostaako tuo Suomen kuluttajia niin paljon, että jossain vaiheessa vaikuttaa heidän liiketoimintaan, täytyy muistaa että Nokian kotimaa rakastaa Huawei luureja kaikesta huolimatta (tosin nyt niitä palautetaan kun ei googlen palvelut enää toimi :smiley: )

Mielenkiintoinen seurata DNAn etenemistä ja sen liiketoiminnan kehittymistä

PS: Pohjois- ja Itä-suomessa DNAn verkko on Nokian hoitamaa (Suomen Yhteisverkot)

7 tykkäystä

Tulee olemaan. Ei ole vielä. Kunnes rautavaihdokset on tehty, Huawein kilkkeet ja Huawein hoitama.

4 tykkäystä

Tänään uutisoidaan että BSNL valitsisi kuitenkin verkon rakentajat kotimaisista vaihtoehdoista. Enpä ole varma meneekö noin (yrityksen oman vastustuksen vuoksi), mutta toisaalta huomioiden BSNL:n vaikeudet maksaa aiempia laskuja, ei välttämättä olisi edes menetys.

5 tykkäystä

Huawei Dominates Nokia, Ericsson, Dell’Oro Says

Nokia, which Huawei’s closest competitor in the Dell’Oro report, experienced a 1% decline during the reporting period, sliding from a 16% share in 2019, to 15% at the end of Q3. Ericsson held steady with a 14% share of the market, and ZTE grew from a 9% to 11% share during the comparative reporting period
https://www.sdxcentral.com/articles/news/huawei-dominates-nokia-ericsson-delloro-says/2020/12/

5 tykkäystä

Lainauksesta puuttuu maininta Kiinan markkinoista.

4 tykkäystä

Ainakin @Nenamies linkkaamassa artikkelissa on bullish arvio mitä Huaweilta menisi jakoon:

Huaweilta jäisi 5mrd jaettavaksi Ericsson/Nokia/Samsung kesken 2021, ja 17Mrd USD 2024. Koonz osaa kertoa että jaosta 50% menisi Ericsonille ja vain 20% Noksulle mitä tulee RAN. Miksi näin, ei hajua.
Jos Nokia saisi koko potista vaikka 30%, se oli 2024 n. 5 Mrd EUR, eli tämän päivän tasossa melkein ylimääräisen kvartterin verran volaa. Ja sitten tietenkin mitä muuten tulisi kasvua, artikkelissa sanottiin että 4% olisi markkinakasvu 2021

Markkinaosuuden muutoksista noteerattiin, että Huawei&ZTE +3% pu johtuisi siinä että Kiinassa on ajettu 5G ylös, ja muualla vähempi. Tämähän leikkaa Nokian osuutta

Selkeä pettymys Nokian konversioaste 80%…

===
Huawei’s woes present competing network equipment vendors that successfully displace the vendor with an opportunity to land $5 billion in sales in 2021, and up to $17 billion in sales in 2024, Ryan Koontz, analyst at Rosenblatt Securities, wrote in a recent report. Ericsson, Nokia, and Samsung are poised to gain a significant portion of those sales. Ericsson could land up to 50% of displaced RAN sales, and Nokia could gain about 20% Huawei’s RAN business losses, he added.

Edit; se Huawein perinnön jako olikin vanhemmasta Oct 2020 artikkelista

6 tykkäystä

Voisiko tuossa olla kuitenkin että juoksevaa hevosta ei pysäytetä.
Eli sovitut kaupat tehdään loppuun.
Tuo on normaalia ainakin teollisuudessa, että firma voi jopa ”kasvaa” jollain mittarilla ennenkuin kutistuminen alkaa.
Ja mistä tuo kasvu on tullut 4G vai 5G…

1 tykkäys

Kiinasta, ja puhtaasti Kiinasta. Kiinalaiset operaattorit ovat puskeneet rahaa viittä vaille v-n paljon 5G-tukareiden pystyttämiseen. On tuota rautaa mennyt myös Afrikkaan ja muualle Aasiaan Huaweilta, mutta ZTE? Kiina. Alleviivaa myös sikäläisten telemarkkinoiden protektionistista luonnetta.

9 tykkäystä

Jep juuri näin. Olisi kiinnostavaa nähdä dataa jossa ei ole Kiinaa mukana. Sellaisessa datassa luisuminen jo näkyisi.

Näköjään tuossa oli myös Ciscon ja Samsungin osuudet pienentyneet.

@Hawkofarroyo epäilen että monessa tapauksessa Huawei ei pääse tekemään kauppoja loppuun. Tästä meidän Elisa toimii aika hyvänä tarkkailuyrityksenä, ja siinä Ericsson otettiin samalle tontille.

3 tykkäystä

**Siis kasvua melko hyvin! Kilpailutilanteessa kysymysmerkkinä on Samsungin kasvustrategian toteutuminen? Markkinoilla on käytännössä lähes oligopoli, jolloin yleensä hinnoittelu on ”järkevää”.

Nokialta odotetaan (Nordea 30.10.20) melko hyvää tulosta vuodelta 2020 €(revenue 22.074, adj. EBIT 2.059 ja adj. marg EBIT 9,3 %) mutta 2021 (revenue 22.133, adj. EBiT 1.989 ja adj. EBIT marg 9.0) voi olla haastava ja 2022 ( revenue 2.346, adj. EBIT 2.346 ja adj. EBIT marg. 10,3 %)hyvä. Analyytikot uusivat ennusteensa 16,12.2020 Nokian ohjeistuksen ja omien arvioidensa viitekehikossa.

Sama analyytikko ennustaa (22.10.2020) Ericssonille
(SEK 2020 revenue 231.583, adj. EBIT
26.591 ja adj. EBIT marg 11,5 %}
(SEK 2021 revenue 240.688, adj. EBIT 30.589 ja adj. EBIT 12,7 %)
(SEK 2022 revenue 249.767, adj. EBIT
34.392 ja adj. EBIT marg 13,8%)

5 tykkäystä

Hyvää itsenäisyyspäivää! Laitetaanpa tännekin vähän spekulaatiota kun viikonloppuna viestejä ei juuri ole palstalla ollut.

Muistutan mitä itse olen aiemmin spekuloinut: Olisiko itse asiassa koko IP and Fixed Networks menossa myyntiin? Yksikönhän on määrä olla seuraavanlainen: IP and Fixed Networks, which will include IP Routing, Optical Networks and Fixed Networks, as well as Alcatel Submarine Networks business, currently reported under “Group Common.”

Näistähän IP Routing pärjää erittäin hyvin, mikä luultavasti merkitsee myös sitä, että myyntihinta olisi kova. Jäljelle jäisivät Mobile Networks, Cloud and Network Services ja Nokia Technologies joihin saataisiin divestointien myötä lisäpaukkuja asemien vahvistamiseen.

Jatketaan spekulointia niin, että mietitän mikä hinta IP Reititykselle voitaisiin saada:

IP-reitityksen liikevaihto vuonna 2019 oli 2921 miljoonaa euroa. Tiedämme myös, että sillä on kaksinumeroinen operatiivinen voitto, mutta koska emme tiedä tarkalleen kuinka paljon, oletetaan 15% (voi toki olla alle mutta tiedämme sen olevan kaksinumeroinen), mikä tarkoittaa 438 miljoonan euron liikevoittoa. Jos tälle annetaan P/E 15 yksikön myyntiarvo olisi 6 572 milj. euroa.

Mitä Nokia tekisi tällä summalla (ja lisää saisi muistakin IP and Fixed Networksiin kuuluvista yksiköistä)? Ainakin osingonmaksu alkaisi välittömästi ja ehkä Nokia tekisi omien osakkeiden ostoja sen lisäksi, että tuotekehityskassa pullistuisi merkittävästi. Lisäksi alkaisi myös spekulaatio siitä tekisikö Nokia kavennettuun ydintoimintaan liittyviä yritysostoja. Uskon, että osakekurssi kiitäisi ja osakkeenomistaja kiittäisi!

11 tykkäystä

Hyvä kohde myytäväksi!

Valuaatio voisi olla korkeammalla, eli 438 x 22 = 9.636.000 €

Tämän kaltaisissa kohteissa arvostukset ovat olleet melko korkeita. Kannattaako myydä, jos ei saa markkinoilta oikeata hintaa?

CEO:n ja CFO:n tulisi mielestäni valmistella hallitukselle uuden strategian yhdeksi elementiksi rahoituksen rakenteen uudistaminen.

Yhtenä elementtinä tulisi toteuttaa uusanti perustettavilla etuoikeutetuilla osakkeilla. Esimerkiksi siten, että nykyiset Nokian osakkeenomistajat saisivat merkitä uusia etuoikeutettuja osakkeita suhteessa 10 vanhalla 3 uutta etuoikeutettua hintaan 1,75/kpl. Samalla tulisi päättää, että etuoikeutetut osakkeet ja vanhat myös saavat osinkoa neljännesvuosittain jo tämän vuoden tuloksesta.

Samalla kertaa voisi olla suursijoittajille suunnattu anti ilman merkintäoikeuksia edellä mainittuja etuoikeutettuja osakkeita myyntiarvoltaan 4 miljardia euroa. Suursijoittajien maksama hinta voisi olla jossain 1,90 €/osake luokkaa (USD osakkeet samalta tasolta) Tämä anti olisi jo myyty asiaa tiedotettaessa.

https://www.bloombergquint.com/politics/home-of-nokia-is-set-to-pass-5g-security-law-locking-out-vendors

Finland’s parliament is expected to approve the bill designed to protect its networks against cyber threats and espionage in a session scheduled to start at 2 p.m. Monday in Helsinki. The proposed legislation names no specific companies or countries, but bans equipment “within the network’s key assets if there are strong grounds to suspect the use of such equipment would endanger national security.

“We aren’t pointing fingers at any one party,” Johannes Koskinen, a lawmaker from the ruling Social Democratic Party, said by phone when asked whether the law was directed specifically at Chinese companies. “We should ensure we don’t take action that closes doors for Nokia as a result of any backlash,” he said.

Read more at: Home of Nokia Is Set to Pass 5G Security Law Locking Out Vendors
Copyright © BloombergQuint

4 tykkäystä

Koskinen: ”Haluamme varmistaa, että emme toimillamme aiheuta Nokialle mitään vastoinkäymisiä.”

This Finnish way to put text for law is good in the long run, because now there is quetions over Huawei - later on perhaps also elsewhere?

3 tykkäystä

image

Edit: Oon tätä päivän mittaan hieman miettinyt… Joillakin tahoilla on ollut suuria pelkoja ettei Nokia ole teknologisesti kyvykäs enää 5G aikakaudella. Miksi päättäjät antaisivat 6G teknologian kehittämisen päävastuun Nokialle jos olisi pelkoja Nokian kyvykkyydestä? Kyllä tällä tiedotteella tulisi olla ainakin mainearvoa, ja toki Nokia pääsee nyt pääpaikoille huolehtimaan että jatkosssa olisi heti valmis kun sen aika on. Ainakin periaatteessa näin. Johdon täytyy vaan pitää tiukasti lankoja käsissään fokuksen asettamisessa Bell Labsille. Luottamusta tämän tulisi joka tapauksessa lisätä.

11 tykkäystä

Usein saman uutisen kertoo myös Ericsson, toivottavasti ei nyt!

Supergreat Nokia!

5 tykkäystä