Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Yksittäisenä nostona edellä olevasta haastattelusta kannattaa todeta Pekan mainibta Samsung IPR -diilistä, että se on monivuotinen ja taloudellisesti Nokialle merkittävä.

Mielestäni Pekan haastattelu antoi Nokian tämän hetken- ja lähivuosien näkymistä hyvin myönteisen kuvan!

30 tykkäystä

Joo hienoa on kuulla ja nähdä että Nokia is shining again.…
Mutta markkinalla ei oikein tahdo usko riittää tähän vieläkään.
Kun puhutaan kotipörssin laatuyhtiöistä, Nokian on niistä halvin!
Hiukan tuntuu, että jos yhtiö ei ole potentiaalinen tenbagger, niin kertoimet pysyvät matalina……, vaikka kuinka bisnekset kulkee.

2 tykkäystä

Ai perhana, unohdin nuo kokonaan kun keskellä yötä raapustelin tupakkiaskin kanteen. Joo tosiaan tulee vähän maltillisempia lukuja, lasken jossain kohtaa “oikein” jahka kerkiän :slight_smile:

1 tykkäys

Voisikohan tuossa isossa nettokassassa ja halussa ylläpitää sitä, olla kyse myös siitä, että varaudutaan äärimmäisen tulenarkaan geopoliittiseen tilanteeseen tulevina vuosina. Oliko myös komponenttivarasto tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri, joka viittaa myös varautumiseen, eikö se ollut miljardin luokkaa vai muistanko ihan väärin!? Ei ole montaa päivää esimerkiksi siitä, kun vuodettiin julkisuuteen yhdysvaltalaiskenraalin muistio siitä, että Kiina ja USA ovat sodassa keskenään vuonna 2025 Taiwanin tilanteen eskaloitumisen takia. Ukrainan sodassa on myös koko ajan potentiaalinen eskaloitumisen riski, eipä Iranin ja Israelin keskinäinen uhittelu tai jossakin mielessä jopa sotatoimet myöskään luottamusta ihmisten rauhantahtoon herätä.

Nokian kokoisella yhtiöllä on ihan varmasti myös arviot tulevien vuosien geopoliittisesta kehityksestä, laadittu alan parhaiden asiantuntijoiden toimesta. En itse muista melkein kuusi vuosikymmentä kestäneen elämäni aikana samanlaista tilannetta, että minulla olisi epämääräinen, hieman uhkaava sisäinen tunne maailmanpolitiikan kehityksestä tulevina vuosina. Lundmark on vuoden tarkkuudella samaa ikäluokkaa kuin minä, shakkitaustaakin hänellä löytyy nuoruudesta, mutta siihen toki yhtäläisyydet loppuvatkin🙂. Joka tapauksessa uskon, että ei hänelläkään välttämättä ruusuista kuvaa tulevaisuudesta ole.

Lisäys: Julkisuuteen syyt isoon nettokassaan ja komponenttivarastoon on toki kerrottu ja ihan perustelluilta nekin kuulostavat. Pörssiyhtiön agendalla ei kuitenkaan ole julkisuuteen yksityiskohtaisesti kertoa, mitä geopoiittisia riskejä he näkevät toimintaympäristössä ja näihin viitataan tarvittaessa vain ylimalkaisesti, sen kummemmin spesifioimatta.

24 tykkäystä

Nokian kassahan ei ole juurikaan kasvanut q3 2021 alkaen.Näkyy helpoiten Markon dioista.Eli vaikka “voittoa” on tullut, kassa ei ole pullistunut.
Eerikssonilla oli vuosi sitten Nokiaakin muhkeampi nettokassa.Nyt hankintojen jälkeen reilu kolmasosa vuoden takaisesti.
Nokian johtaja Markon dioista selviää, mitkä ovat “kassan suhteen prioriteetit”
Eli Nokialla ollee syynsä isoon kassaan ja rahoitusasemaan.

6 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Nokiasta. Jutussa on lainattu Attea ja tässä ei pitäisi olla mitään uutta tätä ketjua seuranneille. Jotain saattaa kuitenkin kiinnostaa tämä tiivis juttu, niin siksi jaan. :slight_smile:

Nokialla on massiivinen nettokassa, 4,8 miljardia euroa. Mikäli Nokia päättäisi jatkossa jakaa koko vapaan kassavirtansa takaisin osakkeenomistajille, tarkoittaisi se Inderesin ennusteilla reilun 10 prosentin tasolla olevaa osinkotuottoa.

9 tykkäystä

Ei tuossa kauheasti omistajan mielipidettä kyselty. Eikä silllä, että enempää olisikaan tarvinnt kysyä. Ja Venäjä-riskiä ei kyllä ymmäretty lainkaan riittävässä määrin, vaikka Venäjä oli energia-asetta käyttänyt jo paljon ennen Ukrainan sotaa. Mutta jälkiviisaushan on aina helppoa.

Fortumin kohdalla sähköverkkojen myynnillä hankittiin miljardeja ilman, että rahalle olisi ollut olemassa selkeää käyttökohdetta, ja se herätti aikoinaan paljon kysymyksiä Fortum-sijoittajssa. Nokian kohdalla tilanne on hieman samanlainen, eli yhtiö kerää kassaa, eikä omistajilla ole selkeää käsitystä siitä, kuinka paljon kassaa paisutetaan ja mitä varten. Nokian kohdalla epäluottamusta lisää se, että ei-niin-kauan-aikaa-sitten yhtiö on tehnyt todella erikoisia liikkeitä liiketoiminnassaan mm. terveysteknologian saralla. Vaikka näitä kaikenmaailman älyharjoja tuotettiin ihan eri johdon aikaisessa Nokiassa, tuollaiset siirrot kummittelevat edelleen monien sijoittajien mielessä.

Mutta kaikesta edellä kirjoitetusta huolimatta itse en näe lainkaan huonona sitä, että tällaisina aikoina yhtiö on vahvistanut merkittävästi talouttaan. Maailmantalous kulkee sellaiseen suuntaan, että niitä hyviä yityskauppoja on helpompi tehdä lähitulevaisuudessa kuin lähimenneisyydessä. Kunhan vaan pidetään pää kylmänä, eikä lähdetä taas mihinkään haahuiluihin mukaan. Mitä rahoitukseen muuten tulee, niin näinä aikoina on ihan perusteltua, että yritysten investoinnit nojaavat aiempaa maltillisemmin lainarahoitukseen.

20 tykkäystä

Joo koko juttu oli Atten lainaamista.

Mutta Oulussa on Nokian uuden tehtaan runkoa jo pystysssä!
Nokia investoi isosti Suomeen ja tähtäimessä sekä kapasiteetin kasvattaminen että tehokkuuden parantaminen.

NOKIA parantaa ja tulee päivä kun investoinnit palkitsee myös osakkeenomistajat !!

10 tykkäystä

Voi olla juuri näin mutta miksi markkinat eivät jaa tätä optimimismia, koskapa osakkeen P/E on vain kympin luokkaa? Onko sinulla markkinoita parempaa tietoa?

2 tykkäystä

Miksi NOK ADR (Nyse) P/E on melkein 14, joka on kohtuu hyvä Nokialle?

1 tykkäys

Hyvää pohdintaa. Mut oisko sillee myös että jos on tarpeeks ollu ostajana ni osais ehkä myydäkin? Esim taannoin vitsailtu (j)uniperin ostaminen nykyarvostuksella olisi täyttää hulluutta ja omat laput lähtee heti laitaan jos tämä tulee.

1 tykkäys

Olettaisin, että on käytetty raportoitua EPS-lukua (joka esim. uudelleenjärjestelykulujen vuoksi on jonkin verran “vertailukelpoista” EPS:ää alempi), mutta ennen q4-tuloksen sisällyttämistä, koskapa silloin EPS muodostuisi naurettavan alhaiseksi kertaluontoisten verosaamisten taseeseen kirjaamisen vuoksi.

1 tykkäys

Nokian arvostus on kyllä hämmästyttävän alhainen. Analyytikoiden tavoitehinnoista on jääty melkoisesti ja firman tuloskäänne sen kuin vahvistuu.

Jos nettokassasta päätettäisiin lohkaista omien ostoon 2,5 miljardia euroa ja ostettaisiin markkinoilta pois 10% yrityksen osakkeista, niin EPS paranisi entisestään. Tämänkin jälkeen kassaan jäisi tukeva yli 2 miljardin euron potti pahan päivän varalle. Toimenpide olisi johdolta vahva signaali osakkeen koetusta aliarvostuksesta.

Tämä toimisi toki vain teoriassa, koska noin laajat omien ostot luultavasti nostaisivat kurssitasoa kysynnän kasvaessa. Toki omien ostoja voisi tarvittaessa hillitä, jos arvostus karkaa käsistä. Se lienee lähinnä positiivinen ongelma.

Näin tuskin toimitaan, mutta teoriassa yritys säilyttäisi erinomaisen kassatilanteen ja osakkeen omistajia lämmittäisi kurssinousu. Jos kuuluisat market makerit ovat ohjailleet kurssia omien intressiensä mukaan, niin näin suurien omien ostot olisivat todellista myrkkyä niille ja luultavasti ne siirtyisivät seuraavan haaskan kimppuun.

Jatkossa entistä muhkeammasta tuloksesta per osake voitaisiin jakaa kasvavaa osinkoa omistajille. Omien ostojakin voitaisiin jatkaa sopivalla summalla, kuten monet jenkkifirmatkin tekevät.

33 tykkäystä

Juuri nyt Nokian pääomaa on sitoutunut varastoihin ja toimitusketjuissa on edelleen epävarmuustekijöitä toimitusaikojen pysyessä pitkinä. Suhdanne on epävarma. Intian nopea verkottamistahti aiheuttaa omat hetkelliset haasteensa kassalle.

Sijoittajanäkökulmasta näen tilanteen näin →

Nokian sohvan vanhat tahrat on siivottu, mutta ihan tuoreelta se ei vieläkään tuoksu. Sohvalle ei tahdo saada sijoittajia edes piipahtamaan saati istumaan pidemmäksi aikaa. Viime vuosikymmenen lopun sähellysten vuoksi luottamus on edelleen vähissä vaikka vetomiehet ja suunta ovat vaihtuneet.

Mutta Nokia vaatii samaan aikaan sijoittajilta juuri luottamusta yhtiön tuleviin vuosiin. Yhtiöriskin lisäksi pitäisi hyväksyä epävarmuus markkinan ja suhdanteen kehityksestä. Taustalla kummittelee vuosien historia, jonka aikana yhtiön tuotto pitkäaikaisille sijoittajille on ollut nollan molemmin puolin.

Ison kassan holdaaminen ei lisää sijoittajien luottamusta. Vaatimaton osinko ei lisää sijoittajien mielenkiintoa yhtiötä kohtaan. Nokia ikäänkuin pyytää sijoittajia luottamaaan tulevaisuuteensa ilman, että Nokia näyttää siihen itse täysin luottavan.

Omien osakkeiden osto nykyisessä aliarvostuksessa on järkevää, mutta uusien sijoittajien houkuttelemiseksi se ei tässä tilanteessa toimi.

20 tykkäystä

Olen myöskin sillä kannalla, että paras lääke kurssin nostamiseksi olisi suurempi voitonjako joko osingon tai omien oston kautta. Nyt esitetty osinko oli ainakin omasta näkökulmasta suuri pettymys. Olin etukäteen miettinyt osingon olevan kvartaaalitasolla viiden sentin luokkaa. Sinänsä olen suhteellisen luottavainen tulevaisuuden näkymiin. Ja varsinkin tuohon privapuolen verkkojen kasvuun, joka samalla pienentää Nokian riippuvuutta operaattoreista. Lisäksi mietin että mahtaako vaatimaton kurssireaktio johtua siitä, että jenkkisijoittajat katsovat maailmaa erilaisesta näkökulmasta.Heille saattaa tuo oman maan kasvun heikentyminen näyttäytyä merkittävämpänä eivätkä he nää muualla esimerkiksi Intiassa tapahtuvaa kasvua samalla tavalla.

6 tykkäystä

Autonvalmistajien matkapuhelinpatenttien lisenssit on päivitettävä 5G:hen tänä vuonna: (Avanci, Huawei) Auto IP Summit -huippukokouksessa Münchenissä.

7 tykkäystä

Varmaan ollut juttua aikaisemmin, mutta minkälaisia summia voi odottaa Nokian vanhoista patenttiportfolioista ja minkälainen asema yhtiöllä on 5g-teknologiassa?

Pohdiskelin vain riittääkö noista tuloja kuinka pitkälle tulevaisuuteen

2 tykkäystä
7 tykkäystä

Ajattelin tehdä yhtiökokoukselle muutaman ehdotuksen ennen kaikkea voitonjakoon ja nettokassaan liittyen. Ehdotukset yhtiökokoukselle pitää lähettää Nokian hallitukselle viimeistään 2.2. Jos joku haluaa kommentoida englanninkielistä luonnostani, niin teksti löytyy seuraavan linkin kautta: https://www.reddit.com/r/Nok/comments/10odkhx/draft_proposals_to_the_board_of_directors_ahead/

12 tykkäystä

Tuohan kertoo sen, että saatujen patenttien määrä on vuosituhannen alimmalla tasolla ja laskee koko ajan. Ei toki kerro laadusta mitään, mutta liekö voi odottaa tulojen tippuvan hiljalleen vuosien kuluessa