Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Tulosliikkeethän kyllä nähtiin – tammikuun 11. päivä. Silloin kaislikossa suhisi, kun hauki säntäili punaisella ja vihreällä.

Tästä päivästä ei draamaa saa aikaiseksi millään, kumpaankaan suuntaan. Nyt mennään aika kiltisti (jälleen kerran) New Yorkin eilen viitoittamaa polkua. Nokia puoli prosenttia OMXH25-indeksiä (-1%) enemmän punaisella. Luvassa todennäköisesti aika heikko päivä teknoille globaalistikin. Nokia on reagoinut aika herkästi etenkin amerikkalaispankkien suositusmuutoksiin. Tällä kertaa niistäkään ei taida olla heiluttajiksi, sillä Excelit olivat jo lähes valmiit ennen tätä päivää.

3 tykkäystä

Jos johto päättää omia osakkeita ostaa eivät he yleensä näe arvostusta kovin kireänä vaan enemmänkin osaketta edullisena tai “aliarvostettuna”. Mikäli asia todella on näin niin osakkeenomistajien kannaltahan olisi jopa suotavaa, että kurssi ei tämän kahden vuoden aikana ainakaan arvostustasoja nostamalla nouse liikaa, jolloin yrityskin saa omia osakkeita ostettua edullisemmin.

Omaa mutuilua, mutta omien osakkeiden ostoja ei seurata samalla tavoin kuin osinkoa. Ihmiset ovat osingosta toisinaan jopa hysteerisiä, kun osinkojen tulee olla vuosittain kasvavia ja sitten kytätään milloin muututaan osinkoaristokraatiksi tai -kuninkaaksi. Jos osingon kasvatukseen tulee särö niin lappua laitaan vaikka se johtuisi globaalista pandemiasta. Matalampaa kasvavaa osinkoa on helpompi ylläpitää ja säilyttää turvamarginaalia siinä paljonko tuloksesta maksetaan ulos. Jos sitten sattuu menemään paremmin ja olosuhteet (edellä mainitut arvostustasot jne.) ovat kohdillaan voidaan sitten vaikka reilummalla kädellä ostaa omia pois.

Positiivista, että vuosituhannen alun vajaan 19 miljardin euron omien ostoista aletaan uskaltaa päästää irti ja kokeilla uudestaan!

14 tykkäystä
8 tykkäystä

Pressiä pukkaa.

https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2022/02/03/nokia-commits-400m-to-ngp-capital-for-investments-in-game-changing-growth-companies/?utm_source=twitter.com&utm_medium=social&utm_content=dlvr.it

2 tykkäystä

Tutulla varovaisella linjalla jatkettiin ja markkinareaktio oli toistaiseksi hyvinkin neutraali. Oma eilinen kommentti oli puhtaasti treidaajan näkökulmasta kirjoitettu ja edusti etupäässä toiveajattelua kauhuskenaarioilla höystettynä, jos ohjeistus olisi jäänyt täysin torsoksi. Analyytikot alkavat oppia Nokian nykystrategian, eli ”aliohjeista ja ylisuorita”, mikä on sinänsä huomattavasti parempi strategia kuin toisinpäin. Pitkäaikaiselle sijoittajalle tilanne näyttää edelleen vakaalta.

Usein jenkkisijoittajat (ja minä) arvostavat erityisesti omien ostojen aloittamista ja nähdäänhän se usein viestinä, että kurssi on kasvuun nähden alihinnoiteltu. Veroteknisesti olen omien ostojen ja kvartaaliosingon yhdistelmän kannalla, joten siihen nähden olen jopa hieman positiivisesti yllättynyt.

Confrence Call alkaa klo 11:30. Ohessa ensimmäisiä kommentteja mm. Citiltä.

Edit: Hieman positiivisempi näkemys Nokian käännöksestä Kepleriltä:

19 tykkäystä

Pohdiskelin vähän tuota Nokian arvostusta… Yhtiöllä on kassassa bruttona 9,268 Mrd€, nettona 4,615 Mrd€ ja yhtiön markkina-arvo on per nyt 29,767 Mrd€. Raportoitu tulos oli 1,645 Mrd€ ja “vertailukelpoinen” 2,109 Mrd€.

Bruttokassasta puhdistettuna raportoitu P/E21: 12,4x
Nettokassasta puhdistettuna raportoitu P/E21: 15,3x
Bruttokassasta puhdistettuna “vertailukelpoinen” P/E21: 9,7x
Nettokassasta puhdistettuna “vertailukelpoinen” P/E21: 11,9x

Mielestäni tulokseen ei kohdistu laskuodotuksia, vaan päin vastoin. Pahimmillaankin tuloksen voidaan arvioida lähitulevaisuudessa pysyvän nykytasolla. Ei osake kai kallis ole kertoimilla mitattuna, jos ottaa massiivisen kassan huomioon ja laskee vain “tulostuottoa” :slight_smile:

27 tykkäystä

ehkä Citi vähän turhan negatiivisesti tulkitsee tuota >14% ja pitkää aikaväliä (3-5v)
jos 2022 ylälaita jo tuolla 13,5%


rahoituskulut 150-200m ja verot 450m pitkälläkin aikavälillä

10 tykkäystä

Kiinnitin samaan huomiota, että verot lievästi alle odotetun pidemmälläkin aikavälillä, mutta rahoituskulut jo hieman enemmän alle odotetun.

Odotellaan rauhassa reaktiota kun jenkit tulevat enemmän markkinoille. Toki toiveissa on nousujohteinen päivä, mutta vielä tämän q4/21 tuloksen kanssa painaa vertailu vuoden takaiseen. Aiemmin kirjoitin että tämä on lähes kaikkien tiedossa, varsinkin niiden jotka ovat Nokiaa seuranneet yhtään enemmän. Wall streetin geelitukat eivät välttämättä kuulu tähän joukkoon.

Mutta pidemmällä aikavälillä joka tapauksessa on aihetta olla tyytyväinen. Vuosi 2021 oli muutoksen vuosi, joka meni huikeasti odotuksia paremmin. Nyt tästä eteenpäin alkaa mukavampi vaihe, kun pohja on kunnossa ja voimme vuositasolla odottaa kohtuullisen hyviä vertailulukuja.

29 tykkäystä

"Nokia on korvannut aiemmat vuoden 2023 näkymänsä alla kuvatuilla liiketoiminnan pitkän aikavälin (3–5 vuotta) tavoitteilla (vertailukelpoinen liikevoittoprosentti ≥14 %), sillä Nokian uusi ohjeistus
vuoden 2022 vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista ylittää aiemman 2023 näkymän vertailukelpoiselle liikevoittoprosentille. Uudet tavoitteet
heijastavat paremmin pitkän aikavälin pyrkimyksiä. Uusien tavoitteiden tarkoituksena on havainnollistaa Nokian suunnitelma liiketoiminnan jatkuvasta
kehityksestä."

Miten tämä pitkä aikaväli pitäisi ymmärtää?

  1. Tavoitteena vertailukelpoinen liikevoittoprosentti >= 14% jo vuonna 2023 ja 3 - 5 vuotta eteenpäin
  2. Tavoitteena vertailukelpoinen liikevoittoprosentti >= 14% vasta 3 - 5 vuoden kuluttua

Jos mennään ykkösvaihtoehdon mukaan, vuoden 2023 ohjeistuksen alaraja olisi 14 % - ei mitään valittamista ainakaan minulla.

11 tykkäystä

itse ajattelen Pekan historian kautta että ollaan vaihtoehdossa 1-2 :grin: eli 2023 ollaan hyvin lähellä ellei yli tuota 14%

Edit:siellähän se eka kysymys tuohon tulikin ja aika lailla varovainen on Pekankin mukaan eli hyvin menee mielestäni

3-5 on “väljä käsite” , halutaan nähdä komponenttisumun läpi jne

Edit2: Marco vähän hymyili, ja Pekka kierteli ja kaarteli kun kysyttiin konservatiivisistä ennusteista joiden yläpäähän päästy viime aikoina :joy:

11 tykkäystä

Näin itsekin ajattelen että noin 14 %:n marginaali on hyvä lähtökohta vuodelle 2023.

Noniis, puhelu on alkanut. Linjoille!

4 tykkäystä

Tulosconffan esitys:

2 tykkäystä

image

The management now provides a guide regarding sales for 2022, which was slightly above expectations. The middle of the range is +4 percent in comparable sales, which is 1 percent above expectations.

Nokia turns around quickly and the valuation remains unassuming. We repeat Buy with a target price of 6.80 EUR.

20 tykkäystä

Pekka totesi että mitä korkeampi on Nokian marginaali vuonna 2022, sitä todennäköisemmin 14 %:n tavoite saavutetaan aiemmin. Mutta enempää ei halunnut spekuloida.

image

Noniis, tässä tuotiin nyt hiukan esille sitä konservatiivisuutta. Näin voidaan tosiaan tulkita että tuossa ohjauksessa kannattaa ottaa huomioon että tavoite on yhtä suuri tai SUUREMPI kuin 14 %.

15 tykkäystä

Olikos Erkillä vielä lisenssitulot tuossa marginissa mitä Sandeep ihmetteli, luulin että hänkin olisi paremmin kartalla ?

ihmetteli 14% vs kilpailijaan joka ei voi olla muu kuin Erkki
Pekka sitten lähti puhumaan MN luvuista vs Erkki

Edit: Erkki ei erottele gross ja ebit marginissa patentteja on ymmärtääkseni FY2021 rapsaa katsellen networksin sisällä

4 tykkäystä

Jep, ainakin aiemmin oli. Ellei sitten Saandeep ollut sitä putsannut pois. En kuullut niin tarkkaan hänen kysymystään.

Edit: Kuulinko sivukorvalla oikein että Pekka totesi ettei ole syitä siihen etteikö Nokia yltäisi samalle tasolle kuin kilpailija.

3 tykkäystä

Tähän pieni lisäys.

Omien ostot on kannattavia, jos ne voidaan tehdä edulliseen kurssiin. Tottakai, kuten Attekin livessä tokaisi ei Nokian nykykurssi ole paha ja omien ostot ovat omistaja-arvoa kasvattavia.

Jos Nokian kurssi olisi esimerkiksi 15 euroa, mutta käypä arvo jossain vähän nykytienoon päällä, olisi melko selvää että olisi parempi pitää raha vaikka negattiivisen koron pankkitilillä kuin ostaa omia osakkeita.

Tämä ei koske Nokiaa, mutta monet jenkkifirmat saattavat ostaa velalla omia osakkeita niin kalliilla, että pieni EPS-parannus hautautuu paisuvien korkokulujen alle. :smiley:

23 tykkäystä

Mun mielestä sanoi noin, mutta mainitsi jotain siihen suuntaan, että jos olisi sama tuotemix ja samat markkina-alueet? Ei ihan ymmärrys riitä siihen, mitä tällä tarkoitti?

3 tykkäystä

En usko että Sandeep osaa :smiley: , en jaksa/kerkeä itse laskea, mutta IPR income oli Q4:lla 2,4bSEK (kokonais LV 71bSEK ja EBIT 11,9bsek) eli jos jossain 70% kate niin sen osuus aika korkea Q4:lla vs koko Erkki :eyes:

3 tykkäystä

Ilmeisesti maantieteellinen jakauma vaikuttaa, eli olisiko Ericssonilla tällä hetkellä enemmän markkinaosuutta korkeampi katteisella markkinalla. Pekka totesi marginaalien olevan lähelllä toisiaan, jos jakauma olisi hypoteettisesti sama. Tämän jälkeen hän mainitsi tuoteportfolion olevan merkittävästi paremmassa iskussa kuin pari vuotta sitten.

Aiemmin FPGA aikaan jouduttiin myymään tuotteita alehintaan marginaalien kustannuksella, mutta uuden tuoteportfolion suhteen näin ei enää ole. Toisin sanoen tilanne on stabiloutunut ja uusissa kaupoissa marginaalit ovat kilpailijoiden kesken lähellä toisiaan. Mielestäni erinomainen tilanne ja hyvä lähtökohta tähän vuoteen.

16 tykkäystä