Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Melkoinen todennäköisyys on, että Ericsson on nyt pahoissa vaikeuksissa ja että tämä viimeisin korruptiojuttu kuuluu SEC:in kanssa sovittuun isoon kokonaisuuteen, mikä purettanee.

Lisäksi kyseisten 17 vuoden aikana vastuussa olleet CEO:t ym. voivat joutua vielä rikosoikeudellisesti [USA:ssa] syytetyiksi,
koska miljardin korvauksella tehty sopimus ei olisi voimassa ja syytesuojat purkautunevat.

Hyvä on myös muistaa muun muassa Nordean maininneen Ericin analyyseissa korruptioriskeistä.

WSJ on arvioinut asian ratkeavan SEC/Department of Justicen mukaan ensi vuonna.

This release was sent by Ericsson

Update: Iraq media inquiries - Ericsson


Update Iraq media inquiries

12 tykkäystä

Ligthreadingin Iain Morris kurmuuttaa tällä kertaa Ericssonia – ja ihan syystä.

Hyvin ongelmallinen Börjelle on Irakin tapahtumien ajoitus, joka viittaa Ericssonin tiedotteen mukaan siihen, että korruptio on jatkunut vielä vuoteen 2019, eli pitkään Börjen CEO-taipaleen alun jälkeen. Se taas tarkoittaa, että USA:n oikeusministeriön kanssa tehty sopimus, jossa aiemmat synnit myönnettiin ei pätisi näihin synteihin lainkaan, sillä aikataulu ei täsmää. Onko DoJ:n sopimus uudelleen tarkastelussa osittain tästä syystä? Tuleeko kokonaan uusi tutkinta? Nobody knows. Ja kaikkihan tietää, mitä se tarkoittaa pörssissä > tällä hetkellä -13,5% taulussa. Nice.

Suoraan sanoen vituttaa tällainen touhu. Tässä vaiheessa kyseessä saattaa olla “suuri häpeä”, mutta pahimmillaan tästä voi kehkeytyä koko ukkelin lähtölaskenta. En välttämättä pistäisi pahitteeksi.

Edit. Täytyy sen verran kaataa itsellenikin, että nostin tätä aiemmin ketjussa ja Twitterissä esille ja tiedostin riskin. Erityisesti Ericssonin erittäin poikkeuksellinen vastine, johon tartuin, olisi pitänyt soittaa hälytyskelloja ja kyllähän se soittikin, mutta ei johtanut omiin toimenpiteisiin. Noh, oppia ikä kaikki. Ikävä kyllä epävarmuuden jatkuessa jatkuu myös alavire pörssissä.

14 tykkäystä

Jos tästä napsuu jotain sakkoja tms. DoJ:ltä uudestaan (kenties boonuskorotuksilla, koska selvästi sarjarikollinen) niin CEOn palli heiluu kyllä varmasti.

12 tykkäystä

Artikkelin lukemalla ei voi välttyä ajatukselta että Nokialla on Intiassa asiat hyvin kunhan vaan taajuuksien allokointi tapahtuu.

16 tykkäystä

Voi olla Börjelle ongelma, mutta myös Verizonin Hans Vestbergille. Lienee mahdollisuuksien rajoissa, että rikossyytteitä terrorismin rahoittamisestakin napsahtaa joillekin.

14 tykkäystä

Ericsson on maksanut noin 11 Mrd SEK hommailuistaan. Lienee selvä että tämä tuore Iraq-case on tosiaan jäänyt kertomatta US-viranomaisille, ja siitä tuo lokakuun tiedote. Ja vasta nyt on käynyt ilmi mihin lokakuun tiedote liittyi. Nyt onkin pakitettu siihen alkuperäisen tiedotteen tasoon 100 SEK

3,072 Mrd osaketta x -15 SEK = 46 Mrd SEK markkina-arvo pakittanut tänään

Ylilyönti? Vai voisiko aiemmat sakot nelinkertaistaa?

Referenssinä 4Q2021 net income noin 10 Mrd SEK ja 2021 23 Mrd SEK, net cash 66 Mrd SEK

Eivät nuo aiemman hommailut liiketoimintaa paljon haitanneet, ja tapauksen maine sijoittajien keskuudessa unohtuu kyllä kun tulosta tulee

Oct breech of DoJ agreement announcement

10,1 Mrd SEK (DoJ, SEC)

0,85 Mrd SEK 80 MEUR Nokialle

7 tykkäystä

Ihmettelen suuresti, jos Börje ei saa kenkää. Samalla tietenkin syytä vaihtaa myös hallituksesta muutama paikka. CEO:lla on CEO:n palkka, oikeudet ja vastuu.

Tätä ei katsota hyvällä markkinoilla eikä sitä pidäkään katsoa. Ihmeen kevyesti, pumpulissa pyöritellen tätä asiaa on toistaiseksi tarkasteltukin.

No, kauppaa lisää Nokialle tätäkin kautta tulevina vuosina ja olisiko syytä tarkastella myös Ericssonilta saatavien korvausten tasoa uudelleen (?!)

Nokialla on erinomainen maine rapokon toisella puolella ja kyllähän tämä vain nostaa sen merkitystä entisestään.

Luottamuksen voi menettää vain kerran. Ericssonin osalta se on mennyt. Piste.

29 tykkäystä

Mukavaa, että Nokia sai selvästi lisäpotkua Ericsson-uutisista. Kääntyy omallakin kohdalla päivä (telekommunikaation osalta :slight_smile: ) kuitenkin positiiviseksi.

Yhdysvalloissa kytee muitakin DoJ-tutkintoja, jotka liittyvät myös tässä ketjussa käytyyn keskusteluun pörssikurssien manipuloinnista. Ohessa kuvakaappaus Bloomberg TV:ltä hetki sitten >

image

Tällä viikolla uutisoitiin myös hedge fundien blokkikauppojen mahdollisesta syynistä, joten USA:n oikeusministeriöllä on ilmeisesti mielessä jonkinlaiset siivoustalkoot.

Aivan välittömiä vaikutuksia esim. Nokiaan tuskin nähdään, mutta mielenkiintoista nähdä, mihin tämä lisääntynyt kiinnostus kaupankäynnin pitämiseen kaikille reiluna johtaa. Näitä ei piensijoittajanäkökulmasta ole koskaan liikaa.

28 tykkäystä

image

Enempää en näe, mutta Gardell löytää syylliset. Taitaa tulla omistajien keskuudessa riitaa.


https://www.bloombergquint.com/business/ericsson-ceo-concedes-company-may-have-paid-off-isis-in-iraq

In an interview with newspaper Dagens Industri, chief executive officer Borje Ekholm said that Ericsson had identified “unusual expenses dating back to 2018” but the company hasn’t yet determined who the final recipient of the money was.

Kyllähän tämä on nyt raskas taakka Börjelle. Epämääräistä toimintaa on ollut myös hänen aikakaudellaan. Hän on lisäksi joko epäonnistunut aiemmassa selvityksessä tai vaihtoehtoisesti tietoisesti salannut uusia todisteita. Kumpikaan vaihtoehdoista ei varsinaisesti mairittele. En näe kyllä muuta vaihtoehtoa kuin että Ericssonin hallitus on aloittanut pikaisesti uuden toimitusjohtajan hakemisen. Lisäksi yhtiön sisäisesti huomiota menee väkisin tähän asiaan, joka voi antaa Nokialle mahdollisuuden kehittyä toimissaan Ericssonia paremmin.

Edit: @OldFeki olen selkeästi skeptisempi seurauksien suhteen. Mielenkiintoista nyt ainakin on nähdä mitä tapahtuu.

Edit2: Osakekurssireaktion näen kuitenkin myös itse ylilyöntinä, ja siksi olen tänään ostellut kun aiempaa positiota ei ollut - ja vaikka olisi ollut, olisin silti ostanut lisää. Vastoin alkuperäistä suunnitelmaa en jättänyt ostoja reiluun 100 kruunun tienoihin, vaan olen lisäillyt nyt melko tuntuvasti 99 kruunun paikkeilta.

9 tykkäystä

Case verizon ja malesia olisin kans syytä tutkia

Tiukalla kammalla

12 tykkäystä

Gardell mielellään mollaa Jacob Wallenbergia. Kavereiden välillä on ollut vuosikaudet kränää ja kilpailtu on mm. siitä kenellä on isoin. Siivu Ericssonia siis.

Pidän tämänpäiväistä silti ylilyöntinä (-14,84% nyt). On vaikea uskoa, että tämän yksittäisen asian takia tästä muodostuisi entistä paljoa isompi ongelma Ericssonille. Muutama päivä kohistaan ja taas mennään. Voi toki olla, että sakkoja tulee lisää, mutta ei muutaman beduiinin lahjominen kuljettamaan rompetta Irakin aavikoiden läpi voi aivan tolkuttomasti maksaa. Siis sakkoina. :slight_smile:

7 tykkäystä

Mä luulen maksujen kulkeutumisen ISISille olevan suurin ongelma.

5 tykkäystä

Varmasti näin, mutta siitähän ei ole varsinaista todistetta. Rapatessa roiskuu. Kyllä amerikkalaiset sen tietää ja ymmärtää… Siellähän oli konkurssikypsä huijari presidenttinäkin ihan hiljattain. :slight_smile:

En näe tästä Nokialle pidempiaikaista hyötyä enkä myöskään pidempiaikaista tukea pörssikurssille. En myöskään usko, että tämä riittää Börjen syrjäyttämiseen Ericssonin johdosta. Onhan sitä kummenpiakin tosin nähty.

9 tykkäystä

Kyllähän tämä aiheuttanee liikehdintää erityisesti ESG-fundeissa ja myös joillain Instikoilla. Voipi olla että salkuissa tapahtuu siirtymää Erkiltä Nokialle…!?

10 tykkäystä

Hyvinkin mahdollista, että nyt säädetään. Saattaa olla jopa robot asialla. Eiköhän algoritmeillekin ole päivänselvää, mitä tässä tilanteessa tehdään.

5 tykkäystä

Huomasin, mutta sehän tuo vain mukavasti kontrastia. :slight_smile: En minäkään omien arvelujeni takia hattuani söisi, mutta Ericssonin nousun puolesta otin riskiä. Nokian väitän tasoittuvan viiden euron tuntumaan ilman pörssin laajempaa vihertymistä. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä jatkuu.

Mielestäni hyvä veto. Tämä viikko kääntyi itselläni vivutusviikoksi ja nyt oli varaa pistää isolla riskillä vipua Ericssoniin. Olen menossa pilalle. Täytyy ryhdistäytyä.

4 tykkäystä

Onhan tätä hämmentävä seurata kun on saanut vuosikausia kuunnella miten ruotsalaisilla on parempaa myynti&markkinointiosaamista. Tätäkö sen nyt sitten on käytännössä?

Pitkä tuosta silti on matka siihen että Nokia suoraan hyötyisi. Erilaisia epäsuoria vaikuttimia kuitenkin keksin:

-mahdolliset sakkorahat on Erkin r&d muskeleista poissa

-jonkinasteen mainehaitta. Näkyykö kauppojen voittoina nokialle? Vaikea uskoa mutta kaikki vaikuttaa tietysti kaikkeen kun pienillä marginaaleilla voitetaan tai hävitään kauppoja.

-selvityksien kanssa kamppailu vie erkin ylimmän johdon (ml. Hallitus ja omistajat) fokusta ei rakentaviin asioihin.

-mahdollinen erkin kannattavuuden lasku ison sakon myötä saisi Noksun luvut näyttämään paremmilta sijoittajien silmään

13 tykkäystä
3 tykkäystä
4 tykkäystä

Hyviä pointteja. Varmasti tällä on vaikutusta, mutta itse katson tätä uutta korruptiovyyhtiä osana Ericssonin korruptiohistoriaa. DoJ:n kanssa sovitut sakothan saatiin todistetuista kymmenien miljoonien lahjuksista Kiinassa, Afrikassa jne. Eli mittakaava on aivan toinen kuin Irakissa, jossa kyse on kuitenkin “vain” kuljetuksista riskipitoisilla alueilla ja epärehellisistä työntekijöistä ja kumppaneista. Eli oikeastaan korruption negatiivinen vaikutus Ericssoniin pitäisi olla jo hinnassa.

Mutta ISIS on taikasana, eikä tiedä millainen töpöhäntä hatusta hyökkää, kun siitä on puhe. Sekin on kuitenkin vain sivujuonne eikä Ericsson ole käynyt kauppaa terroristijärjestön kanssa. Mutta etenkin Yhdysvalloissa tällaiset voivat jäädä kummittelemaan. Jos vaihtoehtoja on, voi tämä näkyä kaupassakin pidemmällä aikajänteellä.

Kyllä Nokiallakin varmasti ollaan kieli keskellä suuta tällaisten asioiden kanssa, enkä usko että lähtevät henkseleitä paukuttelemaan. Molempia yhtiöitä koskevat samat haasteet toimimisesta ns. eksoottisilla alueilla. Voi olla, että Ericssonin compliance ei tee yhtä hyvää työtä, kuin Nokian vastaava, mutta tätä sorttia on pienemmässä mittakaavassa kaikilla globaaleilla toimijoilla. Nokian kulttuuri on mielestäni kaikkinensa askeleen Ericssonia edellä.

11 tykkäystä