Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

2 tykkäystä

Tosiaan mikäli korkokulut pienet ja kiinteää korkoa, niin siitä pääomasta pitää nyt nauttia :+1:

Ensituntuma Juniperille että toivottavasti ei :sweat_smile: Pitäisi tarkemmin tuntea mutta käsitys että saavutettava hyöty olisi hyvin rajallinen huomioiden hintalapun ja sekä sen että päällekkäisillä liiketoiminta-alueilla Nokian kilpailukyky on nykyisellään parantunut todella paljon.

8 tykkäystä

3.2.2022 Q4/2021 tulosjulkistuspäivänä Lundmark kommentoi voitonjakoon liittyen CNBC:n haastattelussa:

"How are you thinking about your capital allocation strategy moving forward?

The first priority in capital case is to always make sure that we have enough money to invest in R&D because again that is the most important thing we need to do to our shareholders. Once we have taken care of that as we now have then the next priority is shareholder distributions.

We are targetting fairly stable over the time increasing dividends. Now we are starting from 8 cents per share and then in addition to that if there are situations where we feel that we may have excess cash on balance sheet then we may also do from time to time decisions to do share buyback as we are now doing as well."

Samana päivänä ilmoitettiin 8 sentin osingosta sekä 600 miljoonan euron takaisinostoista. Haastattelun perusteella voitaisiin tulkita, että jos ylimääräistä rahaa kertyy, niin takaisinostoja voidaan entisestään kiihdyttää. Pidemmällä sihdillä myös osinkoa kasvatetaan.

Luulisin, että päätökset tehdään vuosittain. Näin ollen vahva kassa kielisi viimeistään 2022 tuloksen julkaisemisen yhteydessä korkeammasta osingosta ja mahdollisista ylimääräisistä omien ostoista.

PS. Video löytyy helposti Googlettamalla, mutta koska se on hieman vanha, niin en viitsinyt linkittää. Kirjoitin vain tuon kommentin auki.

14 tykkäystä

Lisätääs vielä numerotkin, niin ollaan kaikki kartalla siitä, mistä pohjimmiltaan on kyse. Luvuissa toki mukana myös (financial) sijoitukset. Mutta lukujen perusteella luulisi, että sitä jaettavaa on myös jatkossa – toivottavasti enemmän kuin pari senttiä per kvartaali.

image

Omien ostot on Nokian kohdalla itselleni pieni kysymysmerkki. Summatkin ovat olleet melko maltillisia, joten osasyy omaan varautuneisuuteen niitä kohtaan johtuu osittain kai siitäkin. Niiden merkitys tuntuu hyvin pieneltä sijoittajanäkökulmasta. Sijoittajana olisin tyytyväisempi, jos “ylimääräistä” käteistä jaettaisiin ensisijaisesti osinkoina. Joku voisi sanoa, että niinhän tehdäänkin – mutta ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan.

13 tykkäystä

noniin 1 shorttari ilmestynyt 0,5% positiolla

12 tykkäystä

Taitaa liittyä Bridgewaterin Euro stoxx -indeksin shorttaukseen. Eli indeksiä ovat shortanneet laajemminkin ja täten Nokiaa. Nordealla sama homma.

10 tykkäystä

Nordeaa ei näy tuolla Fivan shorttilistalla ? eli ei voisi olla suora indeksi shortti ? vai ?jaa tuolla linkissä olikin lisää eli shortit on Ruotsin puolella ?Hmm eikö fivalle pitäisi ilmoitta kun Nordea päämaja suomessa ? ehkei sitten :man_shrugging:

No outo ajoitus kuitenkin Nokian osalta, tuossahan nimenomaan tätä yhtiötä ilmeisesti shortattu, vaikka tuo voi muodostua myös optioiden kautta?

2 tykkäystä

Nonniis, eilen jo yritin löytää kun oli tuollaista kutinaa.

Edit: Eli itse näen että tuo oli seurausta indeksiin noususta. @ruuki

Mutta edelleen ihmettelen miten noin 200 M osaketta on longina löytänyt eri ETF:iin. Ainakin esimerkiksi iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Dist) väittää jo omistavansa Nokiaa 31,3 miljoonan euron edestä.

Tuo Norppa on kirjautunut Stokikseen.

image

4 tykkäystä

Tosiaan NDA_SE shortattuna. Bridgewater ei ole shortannut suoraan indeksiä vaan valikoituja yhtiöitä sen sisällä. Täytyisi varmaan käydä Euro stoxx 50:ä läpi yhtiö kerrallaan, jos haluaisi tietää kuinka laajasti shortteja on. Nordeasta ja Nokiasta päätellen Bridgewaterin shorttilistalla on mukana paljon yhtiöitä. Pieniä shortteja.

4 tykkäystä

PS:eihän tuo kuitenkaan hyvä merkki ole että tuollainen näätäfirma on shortissa Nokiaan , lonkerot ulottuvat syvälle… ettei vaan jotain tietäisi

Orange belgium etenee, Erkiltä SA Core, Nokialta radiot ja Subscriber Data management

10 tykkäystä

Näätäfirma – hauska kuvaus :slight_smile: Aika pieni signaali tuo vielä on. Vasta hiljan kirjoittelin, että odotan laskua syksyn edetessä, eikä Nokiakaan siltä säästy, joten shorttasin Nokian itsekin ajatuksissani. No, reipas laskuhan tuli sitten samantien – sitä en odottanut – mutta on tässä vieläkin vara laskea ellei pörssien valuminen pysähdy.

Mikähän siinä on, että Ericsson tuntuu vievän isolla prosentilla uudet SA core -diilit? Ei, etteikö tuo radioiden toimittaminen olisi tärkeää, mutta mikäköhän siinä Ericssonin coressa on niin paljon parempaa?

No, pääasia, että Kiinan toimittajien riskeihin on herätty. Oli jo aikakin.

Nokiahan on samalla viivalla kuin Qt monella tapaa. Alles in Ordnung. Sodankestävä. Ei pistimen mentäviä pehmeitä kohtia. jne. :slight_smile:

10 tykkäystä

Nokian, Nordean ja Koneen osalta pidän edelleen hyvin mahdollisena jonkun ideksiorganisaation (jokainen voi päätellä mitä niistä tarkoitan) toimeksiantamaa kurssien vedätystä. Sen toteuttaminen voi olla ulkoistettu ja näkyy ehkä shorttitilastoissakin jne.

7 tykkäystä

Taas uutta partneria Priva 5Gn ( UK) taitaa käydä kuumana nuo markkinat ympäri maailmaa

https://www.electronicspecifier.com/news/latest/nokia-and-ur-group-to-deliver-5g-industrial-solutionså

laitetaan samaan että Bell Labsin propellipäät ovat mukana viemässä optisia uusiin sfääreihin

18 tykkäystä

Jaahas tällaista Huawei kertoilee. Ensi kertaan taitaa olla puhe 5.5G :stä… toki jokainen saattaa tuota termiä käyttää omalla tavallaan. Mutta miten Huawei saa noihin komponentteja, jos kerta ovat edistyksellisiä?

Huawei has started to commercially deploy its third-generation 5G Massive MIMO outside China, with the Philippines being the first major recipient. The major product in the third-generation 5G RAN series, MetaAAU, brings 5.5G technologies to 5G networks and represents a key path for 5G network evolution. Next-generation innovative technologies, such as ultra-wideband, multi-antenna, and extremely large antenna arrays, significantly improve spectral and energy efficiency and can help operators build future-oriented simplified, green, high-performance 5G networks.

Eiköhän Nokialtakin tule kohta seuraavan sukupolven chippejä ja tuotteita.

16 tykkäystä

Mielenkiintoinen uutinen. Olen odottanut tuleeko Elenion kaupassa tullut Silicon Photonics teknologia realisoitumaan teknologian implementointiin johonkin standardisoituun transceiver form factoryyn. Nyt se näyttää olevan CFP2, jotta käytetään pääasiassa mm. optisten runkoverkkojen optisena moduulina. Radioissa käytetään standardin omaisesti SFP+ lasereita niiden pienen koon takia. Nokian Silicon Photonics teknologiaa on ostaneet isot optisten tuotteiden valmistajat ja implementoineet onboard optics tuotteisiinsa. Nokia on yksi harvoista yrityksistä, jotka pystyvät tällaista teknologiaa tarjoamaan. Olen silti edelleen siinä käsityksessä, että päämarkkinat tässä on ns. On board opticseissa, joissa optinen moduli tuodaan suoraan piirilevylle socin viereen. Nämä tosin ovat vasta tulossa markkinoille nyt ja tulevaisuudessa isommilla volyymilla. Erittäin mielenkiintoinen, mutta Nokian businesta kaikkia tuoteryhmissä tukeva teknologia ja aluevaltaus. Kerrassaan fiksu liikkuu tuo Eleonin osto. Tätä osaamista siis oli jo entuudestaan Nokialla Alun oston myötä.

Alla muutama hyvä artikkeli Nokian Wavefabric (Silicon Photonics) tuotteisiin liittyen. Tässä teknologiassa transceiver tulisi kehittyneimmillään osaksi socia.

23 tykkäystä

Radiotaajuusosan tehonkulutus on kuitenkin kasvanut 5Gn vaatiman signaloinnin myötä, joten piikkikulutus on kovempi kuin 4G radioissa. Samoin laserit ovat tehosyöpömpiä optisen liityntöjen osalta, koska korkeammat data ratet ja ovat pääasiassa bidirectionaleja, joten 1) virrankulutus on kasvanut 2) lämmöntuotto on kasvanut 3) mMIMOihin on tullut ilmajäähdytys optioksi, joka taas nostaa tehon kulutusta entisestään. Jo ensimmäisissä 5G tuotteissa valmistajilla oli, jopa FPGA piireille virransööstöfunktioita, joilla vähennettiin kapasiteettia laitteessa kysynnän mukaan tai voitiin laittaa laite sleep tilaan. Aiemmin operaattori vain eivät olleet kovin kiinnostuneita tästä ominaisuudesta. Operaattoreiden isoimpia kuluja ovat real estate kustannukset ja sähkö. Sivuhuomiona sanottakoon, että laitteet ovat kulueränä vain murto-osa noista.

15 tykkäystä

Myös uudet nestejäähdytteiset Airscale basebandit voivat olla kasvavan mielenkiinnon kohteilta operaattoreilla. Järjestelmästä hukkalämpö voidaan johtaa esim. asuinrakennuksen lämmittämiseen.

12 tykkäystä

Iain Morris vilkaisee O-RAN -tilanteeseen Telenorin näkökulmasta.

Jutun ydin on siinä, että O-RAN näyttää myöhästyneen junasta. Teknologia ei ole riittävän kypsä, jotta sitä käytettäisiin suuriin verkkoinvestointeihin. 5G-implementointien edetessä maailmalla O-RANille on jäämässä koko ajan pienempi siivu. Syyt ovat yksinkertaiset: O-RAN ei ole (vielä) lunastanut lupausta kustannussäästöistä ja verkkojen rakentamisen joustavuudesta. On selvää, että Telenorin ajatuksia komppaa kaikki muutkin perinteiset operaattorit tällä hetkellä.

Olen kirjoittanut O-RANista monta kertaa aikaisempina kuukausina ja vuosina. O-RANin kehitys on koko ajan edennyt täysin odotusten mukaisesti. Nokian kannalta tilanne on mielestäni neutraali. Vaikka Morris nostaakin Nokian esille vihjaten, että Nokia hyötyisi O-RANin heikkoudesta, todellisuudessa Nokia oli ja on edelleen parhaiten O-RANiin valmistautunut suuri valmistaja. Ilman suuria valmistajia O-RANilla ei olisi mitään mahdollisuuksia.

Nyt viimeistään alkaa olla selvää, että O-RAN jää 5G-sukupolven mobiiliverkoissa marginaaliin. Ehkä seuraavan sukupolven kohdalla näemme uuden, kunnon haaston. Se melkein vaatisi, että O-RAN yllättää uusien 5G-verkkojen rakentamisen viimeisillä neljänneksillä ja luo näin pohjan isolle roolille seuraavan sukupolven verkoissa.

18 tykkäystä

“Equipment vendors have been asking the telco to clear their 4G dues and have also asked for advanced payments for 5G radio procurement,” one of the people to …

Read more at:

Vodafone Idea on velkaa vähän joka suuntaan, ja laitetoimittajien luottamus on koetuksella. 5G:n rakentamisessa nimettömien lähteiden mukaan pyydetään jopa ennakkomaksuja.

12 tykkäystä

Börjelle lisää selittämistä…

16 tykkäystä