Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Arvioita Ericsson / Apple -IPR -sopparista.
Mm Kepler pohtii, että sopparin arvo /vuosi nousi noin 2,5 mrd SEK → 4,5 mrd SEK.
Myös todetaan, että Ericsson sai edellisen sopparin rahat kontsänä, eli niitä ei ole Erkin P&L nähnyt siis vuosiin.

Olishan se mukavaa jos Noksukin saisi mojovan korotuksen 5G:n mukaantulon myötä… Applelta ja muilta.

https://www.swedbank-aktiellt.se/telegram/ayygnUQg

16 tykkäystä

Juuri tuo on se juttu 5G vs Wifi, koneiden etävalvonta johon kuuluu myös käyttöasteen/tehokkuuden mittaaminen esim. leasing koneissa, ennakoivat huollot, koneiden modernisointi (päätökset) eli älykäs kone ratkaisut ja automaation kokonaisvaltainen lisääntyminen vaatii luotettavampaa verkkoa erityisesti teollisuus ympäristössä. Siellä myös ne hyödyt on paremmin ulosmitatattavissa.

16 tykkäystä

EU keventää valtiontukisäännöksiä laajakaistan ja 5G:n osalta, jotta valtiot kykenisivät saavuttamaan (tukemaan) vuodelle 2030 asetetut viherdigitaaliset tavoitteet. Löysempi sääntely ja tukirahat tietänevät kasvavia busineksiä myös Nokialle EU:n alueella.

The European Commission wants all European households to be covered by a gigabit network and all populated areas covered by 5G by 2030.

23 tykkäystä

MS, target 5,50 € ennallaan.

image

Hmm… Toinen lähde: “has maintained his recommendation on the stock with a Neutral rating”.

Eli tuossa on vaan mitä ilmeisimmin otsikko pielessä.

19 tykkäystä

ERICSSON
2022-12-13 08:01

STOCKHOLM (Uutistoimisto Direct) Barclays Capital nostaa Ericssonin tavoitehintaa 90 kruunuun 85 kruunusta. Ylipainosuositus toistetaan .

Osake sulkeutui edellisenä kaupankäyntipäivänä 68:03 kruunuun.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion https://twitter.com/Borsredaktion

6 tykkäystä

Tuli Nokia mieleen, kun Outokumpu teki verokirjauksen.

Nokian Q3/2022 tuloksesta:

image

Onko myös Nokialta tulossa positiivinen verokirjaus?

30 tykkäystä

Ai perhana olin unohtanut koko verosaamiset kun olen hahmotellut kassasta puhdistettua P/E-lukua. Käytännössähän nuo tulee jossain määrin palautumaan kyllä nyt, kun tulos on jo ihan raportoiduillakin luvuilla painettu mustin numeroin. Edullinen näyttääkin nyt halvalta :smiley:

23 tykkäystä

Kerro ihmeessä, mihin lukuihin pääset. Kerro myös, mistä luvuista lopputulokseen pääset, kiitos.

Tiedä vaikka Inderes saisi tästä tunnusluvun, jota kilpailijat eivät tarjoa.

10 tykkäystä

Olen tässä ketjussa jossain aiemmin laskeskellut tuota kassasta puhdistettua P/E:tä omalla tavallani ihan lukujen kanssa. Nuo verosaamiset otetaan huomioon ihan yhtä epätieteellisin menetelmin, itse ottaisin niistä kokonaisuudessaan huomioon ehkä hihasta ravistamalla 25%, koska en jaksa kaivaa miten tulos jakautuu eri maiden kesken yms. Katsotaan jos jossain kohtaa teen taas laskuharjoituksen, viimeistään kun koko vuoden tulos on tiedossa :grin:

Linkki tuohon viestiin: Nokia sijoituskohteena (Osa 2) - #6741 käyttäjältä Vara-Paavi

12 tykkäystä

Pressi

  1. joulukuuta 2022

Espoo, Suomi - Nokia ilmoitti tänään allekirjoittaneensa yhteisymmärryspöytäkirjan (Memorandum of Understanding, MoU) johtavan verkkomittausteknologian toimittajan, Rohde & Schwarzin, kanssa QualiPoc 4.9G/LTE- ja 5G-verkonmittausominaisuuksien integroinnista Nokia Drone Networks -alustaan.
Tämä ensimmäinen laatuaan ohjelmistoon sulautettu ratkaisu laajentaa dronejen käyttömahdollisuuksia ja tarjoaa viestintäpalvelujen tarjoajille (CPS), yksityisille langattomille kumppaneille ja yrityksille syvällisempää tietoa langattoman verkon kattavuudesta ja suorituskyvystä, mikä tehostaa verkon käyttöä.

21 tykkäystä
  1. joulukuuta 2022

Jakarta, Indonesia - Nokia ilmoitti tänään, että Balitower, johtava tietoliikennemastojen ja verkkoinfrastruktuurin tarjoaja Indonesiassa, käyttää Nokian WiFi Beacon 2:ta tarjotakseen kotikäyttäjille nopean internetin kolmen vuoden runkosopimuksen puitteissa.
Hanke on ensimmäinen mesh Wi-Fi 6 -ratkaisun käyttöönotto Indonesiassa. Nokian Beacon 2:n avulla loppukäyttäjät voivat nauttia nopeasta internetistä ja ottaa Wi-Fi-verkon käyttöön ja hallita sitä helposti mobiilisovelluksen avulla.

22 tykkäystä

Nokia ja BT laajentavat kumppanuuttaan.

Nick Lane, Managing Director for Consumer Customer Services a t BT , said: “Our expanded partnership with Nokia is another demonstration of our commitment to providing the best customer experience by investing in AI, analytics, and other state-of the-art technology. Our partnership will help BT’s customer service agents provide the best service across all phone and digital channels and continue to make BT the only network to answer 100% of customer calls in the UK.”

24 tykkäystä

Loppuhuutokauppa 2/3 päivävaihdosta, ei taida olla ihan normaalia?

3 tykkäystä

Valmistelin itselleni uudenvuoden lupausta samalla, kun suunnittelin seuraavan parin viikon perinteistä salkkusiivousta. Mietin samassa yhteydessä lähivuosien sijoitushistoriaa Nokian parissa. Vuosi vuodelta, alkaen vuodesta 2018, se kuuluu näin:

Low Risk – Low Reward
High Risk – No Reward
High Risk – No Reward
Low Risk – Almost No Reward

Nokian varalle valmistelemani lupaus kuuluu, että ensi vuonna tähänastinen huippusuoritus, Low Reward, ei enää kelpaa. Jos näin käy, kerään osakkeeni sijoitustileiltä ja pistän rahani kasvamaan hedelmällisempään maaperään. Jos Nokia ei 5G-syklin huipullakaan pysty parempaan tuottoon on pakko katsoa sinne, missä ruoho on vihreämpää ja sijoittaja saa sijoituksilleen vastinetta. Tällä inflaatiolla Nokia-sijoittaja tekee turskaa.

Pahoittelut viestin mahdollisesti synkältä kuulostavasta sävystä. Se oli realismikylpy itselleni, joka nyt vain lipsahti tänne.

45 tykkäystä

Vuosi 2021 pitää sisällään kurssinousun vuoden alusta vuoden loppuun 3,188 € → 5,574 € eli 74,8 % kurssinousu. Paljonko pitäisi olla, että “Almost No Reward” muuttuisi muotoon Some Reward But Not Worth Mentioning?

13 tykkäystä

En ostanut kaikkia osakkeitani vuoden 2021 alussa, kuten ei varmaan moni muukaan. :wink: Tuotoksi katsotaan usein myös osinko.

Tämä kuvaa ehkä paremmin Nokiaa vuoden 2018 alusta tähän päivään. (NYSE NOK)
Kurssi on käytännössä samoissa kuin vuoden 2018 tammikuussa.

image

… ja lisätään se osinkohistoriakin nyt sitten samaan (Lähde: Kauppalehti)

Vertailun vuoksi: Viiden vuoden osinkotuotto oli 0,35€ eli 7,4% osakkeen nykyarvosta (1,49% per vuosi). Tänään julkaistu Suomen inflaatioluku oli 9,1% (per 1 vuosi).

8 tykkäystä

Itse olen monta kertaa heittänyt Nokiat salkustani veks, mutta joku niihin saa aina tarttumaan uudelleen. Ja nokiattomana on ollut orpo olo niinä aamuina, kun Inderesin tuloslive on ollut lähetysvuorossa.

Aina sitä optimismia jostain löytyy, ja kohta taas lyödään märkää rättiä naamalle ja Nokia tuo kunnon aprillipilan hengessä markkinoille jonkun hemmetin älyhiusharjan. Hyvin muistissa on myös analyytikoiden hehkutukset mahdollisista superosingoista, jotka luo mielenkiintoisen kontrastin sille, että kohta huomaatkin lukevasi että yhtiö laittaa osingonmaksun kokonaan jäihin.

Mutta ennen seuraavaa pettymystä täytyy todeta, että aika vakuuttavalta Nokian kehitys on vaikuttanut Pekan luotsaamana ja täytyyhän tässä ikuisessa kärsimysnäytelmässä olla taas omistajan roolissa mukana.

29 tykkäystä

Hyvin sanottu. Niin hyvin, että jätän näillä puheilla pienen siivun vaikka suuresta massasta luopuisinkin.

13 tykkäystä

Olisi erittäin tervetullut uudistus, jos esim. Nordnet käyttäisi termiä ‘kurssinousu’ silloin kun nyt siellä lukeekin ‘tuotto’. Ei tiedä Juurikki, onko se PI vai GI eli huomioidaanko osingot ja omien ostot vai ei. Nokian tapauksessa se on aika samantekevää.

Jos tarkastelet vuosituottoja suhteutettuna omiin ostoihisi silloin joskus, niin silloin olisi reilumpaa jättää vuosikohtaiset tarkastelut sikseen. Et ole ostanut, et ole myynyt. Jos hylkäät tarkastelusta vain toisen, saat juuri yllä mainittuja johtopäätöksiä.

Juurikki ei ole kovinkaan paljon kiinnostunut Nokian pörssikurssista, vaan Nokian käänteestä fundatasolla. Nykyinen kehitys jatkuessaan lupaa varsin pian EPS:n nousua tasoon 0,50 €. Silloin on outoa, jos pörssikurssi ei nouse tasoon 6 - 7 €. Sama kehitys fundan osalta vie pörssikurssin noin viidessä vuodessa lähelle kymppiä.

PS. Juurikin Nokia-ostokset menevät käänneyhtiöstrategian piiriin, mutta harmillisen vähän tuli ostettua, kun hinta oli alle kolme euroa. Jos Juurikki käyttäisi tarkastelutapaasi, olisi joka vuodelle paljon parempi arvio. On eri asia tarkastella Nokian tuottoa ja oman Nokia sijoituksen laskennallista tuottoa.

EDIT. EPS-tarkastelun voi tietysti korvata tulostuottotarkastelulla, jolloin huomioidaan myös pörssikurssi. Ja mikä parasta, tulostuottotarkastelun voi tehdä myös vaikka jokaiselle ostoerälle erikseen, jos osaa ja jaksaa annualisoida. Silloinkin välivuosien laskenta on varsin joutavaa puuhaa.

8 tykkäystä

Hmm… kuulostaa tutulta. Varmaan siksi, että juuri tuolla tavalla ajattelin lähes viisi vuotta sitten vuonna 2018, kun olin juuri muutaman erän ostanut. :slight_smile: Olin vielä 0,19€ osinkoonkin silloin tyytyväinen. Sehän olikin vuonna 2018 enemmän kuin seuraavina neljänä vuotena yhteensä.

Virtuaalituottoja ei kannata tuijotella ellet pelaa osakkeella alvariinsa ja realisoi tuottoja. Realisoitunut tuotto on se, jota neuvon sinuakin katsomaan. Ei itseään kannata huijata – eikä muitakaan.

Nokian kohdalla on toki realisoimatonta tuottoa myös minulla, mutta vain onnistuneiden ostojen ja osittain myyntien vuoksi. Ne voi laskea sijoittajan osaamisen tai onnen piikkiin, mutta ei Nokian ansioksi. Samaan aikaan nippu pienempiä sijoituksiani on moninkertaistunut viiden vuoden aikajänteellä. Nokian vuoden 2021 noususta voi todeta, että silloin nousi lähestulkoon kaikki osakkeet.

Meuhkaan asiasta nyt, sillä pidin vuotta 2023 sijoitusstrategian tarkastelukohtana. En veivaa isoa omistusta koko ajan vaan ostan yleensä paloittain lisää. Nokian kohdalla on pitänyt paikoin myydäkin. Mutta vuosi 2023 – tämä oli se vuosi, mihin kaikki Nokian kohdalla tähtäsi. Välillä käytiin syvälläkin, mutta katse oli aina vuodessa 2023. Tällä hetkellä taival näyttää pettymykseltä odotuksiin nähden. Osake on samoissa hinnoissa kuin 2018 ja osinkotuotto minimissä – ja 5G-sykli huipussaan (josta kertoman mukaan voi tulla pitkä huippu :smiley: ). Nokiakaan ei voi olla ikuinen lupaus, vaikka pidänkin yhtiöstä ja pidän sen merkitystä Suomelle erittäin isona. Nyt maksan Nokian omistamisesta, mikä ei voi olla pidemmän päälle hyvä asia.

10 tykkäystä