Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Intiassa putkahtelee paljon 5G privaverkkoja seuraavien kvartaalien aikana Ricky Corkerin mukaan…(Ja Nokia niissä vahvasti mukana)

27 tykkäystä

Ensinnäkin, mikä on johto, josta puhuin? Wikipedia: “Ylin johto vastaa koko organisaation toiminnasta ja menestyksestä. Siihen voi kuulua toimitusjohtaja, johtoryhmä, hallitus jne. organisaation koosta riippuen.” Omien osakkeiden ostosta päättää Nokian yhtiökokous, joka 5.4.2022 valtuutti hallituksen harkintansa mukaan niitä tekemään enintään 550 milj. kpl. Tämän valtuutuksen puitteissa hallitus päätti ostaa osakkeita 300 milj. euron verran, mikä riitti 63 963 583 osakkeen hankkimiseen, mikä on alle 12% yhtiökokouksen valtuutuksesta. Itse asiassa ymmärrän, että vielä tänä vuonna haluttiin olla konservatiivisia rahan käytön kanssa (vapaaksi kassavirraksi ohjeistettiin tänä vuonna vain 25-55% vertailukelpoisesta voitosta), mutta pettymys minulle tulee siitä, että omien ostot myös ensi vuonna jatkuvat hyvin alhaisella tasolla.

Samaa mieltä, että tulevaisuuden vision vakuuttavuuden määräävät sijoittajat, mutta jos visio on epämääräinen esim. ilman riittäviä numeerisia ennusteita ja tavoitteita, voi toki olla vaikea vakuuttua ruusuisesta tulevaisuudesta, sikäli kuin Nokian johto siihen uskoo.

@Sinuhe1 En usko, että pääomamarkkinapäivää tulisi jättää väliin, päin vastoin, Nokian on kerrottava selkeästi sijoittajille miksi Nokia ei ole Ericsson ja miksi Nokian kasvu- ja kannattavuusnäkymät erottuvat Nokian eduksi.

5 tykkäystä

KL 17.12.2022

Yksityissijoittaja Mika Heikkilä listaa kolme mielenkiintoista suomalaisosaketta: ”Minunkin suosikkini”

Markkinaraadissa puhutaan tällä viikolla siitä, miltä näyttää ensi vuosi osakemarkkinoilla. Millainen pörssivuosi 2022 lopulta oli ja mihin sijoittajan tulee varautua ensi vuonna? Markkinaraadissa pohditaan myös, mihin kannattaisi sijoittaa.

Heikkilälle tulee mieleen kolme yhtiötä: Wärtsilä ja vahvalla taseella toimiva Nokia, joka ”toivottavasti tulee pärjäämään pitkästä aikaa vähän toisella tapaa kuin mitä historia kertoo”.

”UPM on minunkin suosikkini”, Heikkilä lisää.

12 tykkäystä

Nuo privaverkon on jo lähitulevaisuudessa valtava bisnes, mutta kuka ne tekee, suunnittelee rakentaa asentaa ? Ei kait Nokian innssit lähde johonkin toimistokompleksin tai tehtaan syövereihin mittailemana kenttiä ja asentelemana tukiasemia kattoon?
Eli kuka ne rakentaa, kiinteistöinstrumentointifirmatko, Caverion etc…? (Siksikö se ostettiin pois)

6 tykkäystä

Nokiahan on rakentanut jo parin vuoden ajan kumppanuusverkostoa privaverkkojen myyntiin ja toimituksiin.

10 tykkäystä

Saa nähdä milloin Amerikan tuulipuvut innostuu taas Nokiasta!

Key Insights

  • Nokia Oyj’s estimated fair value is €8.1 based on 2 Stage Free Cash Flow to Equity
  • Current share price of €4.5 suggests Nokia Oyj is 44% undervalued
  • Analyst price target for NOKIA is €5.95 which is 27% below our fair value estimate

Does the December share price for Nokia Oyj (HEL:NOKIA) reflect what it’s really worth? Today, we will estimate the stock’s intrinsic value by estimating the company’s future cash flows and discounting them to their present value. One way to achieve this is by employing the Discounted Cash Flow (DCF) model. Models like these may appear beyond the comprehension of a lay person, but they’re fairly easy to follow.

We would caution that there are many ways of valuing a company and, like the DCF, each technique has advantages and disadvantages in certain scenarios. Anyone interested in learning a bit more about intrinsic value should have a read of the Simply Wall St analysis model.

23 tykkäystä

kolmen kaistan yhdistelyä standalone verkossa itävallassa

16 tykkäystä

Olemme olleet tyytymättömiä Nokian nihkeään osinkoon. Vertailu muihin osingon maksajiin tukee meidän näkemystämme. Kun otetaan huomioon Nokian omien ostot (noin vähän yli 1% osakkeista), pääsemme laskennallisesti suunnilleen alimman neljänneksen keskitasolle.

Matkaajan linkittämiltä sivuilta löytyy monia mielenkiintoisia vertailuja ja graafeja.

21 tykkäystä

Nokian tuloskäänne varmistui keväällä 2021 ja kurssi korjasi sen mukaiseksi hyvin nopeasti. Sanoisin että n.5 eur on ollut jonkintason fair value jonka ympärillä on sit makron ja markkinasentimentin ajamana poukkoiltu vähän puolin ja toisin.

Vaikka Pekan accelerate vaihe on ollut jo ainakin vuoden verran päällä niin mielelläni olisin itsekin nähnyt nopeammin paranevia lukuja. Mutta toisaalta kun Nokian kuviot on koko ajan mennyt aika lailla juurikin siten kuin Pekka ja mm. Uitto on luvanneet niin ei mulla mikään kiire ole tästä rahoja muualle siirtää. Ehkä toi accelerate on sit enemmän diesel kuin sähkötesla mut tärkeetä on et vauhtiin päästään.

2023 vuonna:

  • Patenteista Ericssonin esimerkkiä seuraten pitäisi tulla erinomaisesti rahaa mm. uuden apple sopimuksen myötä
  • mobile networks kannattavuus on tasaisesti noussut ja siellä on edelleen parannettavaa
  • priva 5g verkot on koko ajan vahvemmin siinä moodissa että sieltä olisi koko firman luvuissa näkyvää nopeaakin kasvua löydettävissä.
  • nouseva eps, osinko ja omien ostot

Mitä muuta täs nyt vois pyytää? Jos >20% vuositahtia kasvavaa firmaa hakee ni on varmaan pakko katsella muualle. Eli kaippa tää jotain savupiipputeollisuutta lähenee. Mitä itseasiassa on puhelimien myynnistä saakka arveltukin että tapahtuu. Eli korkean teknologian b-2-b tuotteita isoille asiakkaille ja globaalisti.

19 tykkäystä

tuleekohan tänään 20:00 GS:ltä ilmoitus että omistus tippunut alle 5%n vai vasta huomenna ?

14 tykkäystä

Hienoa! Privaverkkojen ongelma taitaa kuitenkin olla se verkon koko eli diilejä pitäisi olla satoja viikossa, että vaikutus näkyisi ylimmällä rivillä. Nyt ollaan tasolla 1-2 viikossa

13 tykkäystä

330 milj. liikevoittoa yksityisverkoista v. 2030 merkitsisi nykyisellä osakemäärällä alle 6 senttiä liikevoittoa osaketta kohti. Toivottavasti tulkintani on liian pessimistinen.

6 tykkäystä

Tuo 1.5+ miljardin myynti vaatii sen satakunta uutta priva-asiakasta viikossa, jos oletetaan keskimäärin 20-30 solua per asiakas. Vaatisi noin 70+% vuosittaista kasvua…

3 tykkäystä

Hetkonen mikäs tuo markkinan koko on tarkalleen tänä vuonna? Ja tiedetään että Nokian osuus on nyt varmaan lähemmäs 40 % siitä.

Jos olisi vaikka 1 miljardia, vaatisi vuotuisen noin 22,3 %:n kasvun jotta olisi 5 miljardia vuonna 2030. Täsmääkö siis prosenttilaskusi?

5 tykkäystä

Tarkoitukseni oli vahvistaa, että yksityisverkot itsessään eivät helpolla Nokian tuloksentekoa mullista. Mutta jotta edes suht. merkittävä kasvu olisi yksityisverkoissa mahdollinen on niin myynti, asennus ja huolto ulkoistettava, mitä Nokia on päättäväisesti lähtenyt tekemäänkin.

3 tykkäystä

Tämän mukaan vuonna 2030 usd 41 miljardia

16 tykkäystä

Juu, en ole ehtinyt vähään aikaan tekemään laskelmia, mutta arvioni mukaan Nokian osuus privaverkoista on jotain 40 ja 50 proentin välillä.

11 tykkäystä

-Itse ihan maallikkona taanoin arvioin että Privaverkot tulee jo lyhyellä aikavälillä euroissa ohittamaan mastoverkot. Käytännössä jokaiseen isompaan teollisuushalliin ja toimistorakennukseen tarvitaan sisätiloihin omia tukiasemia.
Määrä hihasta ravistettuna 10x mastoihin laitettavat tukiasemat, rahana toki vähempi.
Itsellä 5G puu-omakotitalossa, ja kokeilin antennia sisällä ja ulkona, ulkona antaa 300M liittymä antaa 370 Megaa, sisällä heti seinän takana vain 90Megaa, mastoon 600metriä.

ORBIS:

5G-mobiiliverkon rakentaminen on tällä hetkellä kovassa vauhdissa

kaikilla operaattoreilla.

Kiinteistöjen rakentamisessa uusiin taajuuksiin kannattaa valmistautua.

Teknisesti 5G mahdollistaa suuremmat datan määrät pienemmällä viiveellä – eli silloin pystytään tarvittaessa reagoimaan reaaliajassa saatuun tarkkaan informaatioon. Verkossa olevien laitteiden määrä lisääntyy myös huomattavasti, koska monenlaiset anturit keräävät ja lähettävät tietoa.

Korkeampi taajuus tuo uusia haasteita

Ensimmäiset jaetut 5G-luvat ovat 3,5 GHz:n taajuusalueelle ja vielä korkeampia taajuuksia on tulossa. Korkeammalla taajuudella saadaan tiedonsiirtoon enemmän kaistanleveyttä. Signaalin kantomatka on silloin kuitenkin lyhyempi, minkä vuoksi tukiasema-antenneja pitää olla 5G-verkossa nykyistä tiheämmin.

Toinen tekninen haaste on 5G-signaalin heikompi materiaalien läpäisykyky, minkä vuoksi kiinteistöissä riittävä kuuluvuus edellyttää sisäkuuluvuutta parantavia ratkaisuja.

Jo nykyään julkisissa tiloissa verkon kuuluvuus varmistetaan rakentamalla erikseen mobiiliverkolle kiinteä sisäverkko (passiivinen antenniverkko). Enenevissä määrin niitä rakennetaan myös asuinkerrostaloihin, koska energiatehokkaat rakennusmateriaalit estävät langattomien signaalien kuuluvutta sisätiloissa.

Yksi sisäkuuluvuusverkko palvelee useita taajuuksia

Asuinkerrostaloissa on useiden teleoperaattorien asiakkaita, joita voi palvella yksi sisäverkko, johon kytketään usean operaattorin taajuudet. Verkonrakentamiseen tarvitaan aina mukaan teleoperaattorit, sillä heidän toimestaan tuodaan sisäverkkoon signaali toistimella tai tukiasemalla.

5G-teknologia pitää huomioida kiinteistöjä suunniteltaessa ja rakennettaessa. Verkon materiaaleista kaapelit toimivat korkeammilla taajuuksillakin, mutta muissa komponenteissa, kuten esimerkiksi antenneissa tai jakajissa, on teknisiä rajoituksia. Kun verkkokomponenttien tekniset ominaisuudet mahdollistavat yli 3,5 GHz taajuudet, voidaan olla varmoja, että tuleva 5G-verkko toimii myös kiinteistön sisällä.

9 tykkäystä

Toimistorakennusten ja liikekiinteistöjen sisäverkot eivät tyypillisesti ole ns privaverkkoja vaan osa CSP operaattorin julkista perusverkkoa.

Sisäverkkoja on rakennettu jo kymmeniä vuosia ja hiljaista on ollut. Vaikea uskoa nopeaan kasvuun lyhyellä tai että osuus olisi edes 10% RAN liikevaihdosta.

3 tykkäystä

Nokian Enterprise-busineksen vetäjä Chris Johnson twiittaili eilen vastuullaan olevasta busineksestä.

Markkinointi on osa miehen duunia ja FOMO on usein tehokas tapa markkinoida yrityksille. Mutta… olisi silti pettymys, jos puheet ja tulokset eivät vastaisikaan toisiaan.

image

Twiitin liitteenä oli IoT Insights:in lokakuinen artikkeli.

Nokian liiketoiminnalle privaattiverkoilla on toistaiseksi vain hyvin pieni merkitys ja kuten ketjussa on tuotu esille, jotta privaverkoilla olisi merkitystä Nokian tulokselle olisi vaadittava diilien määrä mahdottoman kuuloinen.

Arviot markkinan koosta vuosikymmenen lopussa kuulostavat isoilta, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Langattoman teknologian sovellukset teollisuudessa voivat tuoda nopeasti kilpailuedun, jonka jokainen yhtäkkiä haluaa. Nokia on skaalannut privaattiverkkobusinestään kumppaneiden avulla. Tätä on vaikea ennustaa. En odota kuuta taivaalta ja taivun pessimismin puolelle, mutta aika näyttää.

18 tykkäystä