Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Teknologia-liikeryhmän liikevaihto jäänee vähän päälle miljardiin tänä vuonna. Suurin syy tähän pudotukseen on varmaan pitkäaikaisen lisenssinsaajan (Microsoft?) maksamien jatkuvien tulojen lakkaaminen. Myös kaksi luultavasti vähemmän merkityksellistä syytä mainitaan tulostiedotteessa.

Kahden jo vuonna 2021 päättyneen lisenssisopimuksen uusimisprosessit ovat edelleen käynnissä. Näistä odotetaan piristystä patenttituloihin. Kuitenkin todennäköistä on lisenssiriitojen jatkuminen kiinalaisten yhtiöiden kanssa hyvinkin pitkään.

Nokia odottaa vuositason liikevaihdon palaavan 1,4–1,5 miljardiin euroon. Kuinka pitkään siihen menee? Keskusteluissa on kirjoitettu pitkäaikaisesta tavoitteesta. Nokian muilla liiketoimintaryhmillä on melkoinen työ paikata teknologia-liikeryhmän liikevaihdon ja -tuloksen laskua. Selittäisikö tämä osakekurssin sitkeää aliarvostusta? Pitkäaikainen lisenssisopimus Applen kanssa näyttää helpottavan jonkin verran, jospa päästäisiin 4 euroon jossain vaiheessa :laughing:.

Tulostiedote q1/2023

Teknologia-liiketoimintaryhmän raportoitu liikevaihto laski 21 % ja liikevaihto ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta laski 22 %. Lasku johtui kolmesta tekijästä. Ensinnäkin pitkäaikainen lisenssinsaaja käytti option vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, minkä seurauksena koko tulouttamaton myynti tuloutettiin kyseisellä neljänneksellä eikä se siten enää tuota liikevaihtoa vuonna 2023. Toiseksi liikevaihto älypuhelinvalmistajalta, jonka markkinaosuus laski merkittävästi, oli pienempi, ja lopuksi brändilisensointi tuotti vähemmän vuosineljänneksen aikana. Näitä kolmea tekijää lukuun ottamatta lisensoinnin liikevaihto oli pohjimmiltaan vakaata ottaen huomioon myös Samsungin kanssa uusitun sopimuksen. Nokialla on edelleen käynnissä kahden vuonna 2021 päättyneen lisenssisopimuksen osalta lisenssien oikeudenkäynnit ja uusimisprosessit. Nokia asettaa jatkossakin patenttisalkkunsa arvon puolustamisen tiettyjen määräaikojen saavuttamisen edelle. Nokia odottaa edelleen vuositason liikevaihdon palaavan 1,4–1,5 miljardiin euroon, kun olemme saaneet älypuhelinlisenssien uudistussyklin loppuun ja jatkamme kasvamista uusilla painopistealueilla, kuten autoteollisuudessa, kuluttajaelektroniikassa, esineiden internetissä ja multimediassa. Liikevoittoprosentti laski edellisvuoteen verrattuna.

18 tykkäystä

Tavallaan tämä patenttivääntö kiinnostaa, mutta jos tätä touhua lähtee selvittämään syvemmin rämpii hyvin nopeasti sellaisessa lakitekstien suossa, johon ainakaan allekirjoittanutta ei ole luotu. Hirveää hommaa (kaikella kunnioituksella lakitieteitä opiskelevia tai opiskelleita kohtaan – kunnioitukseni alaa kohtaan on Nokia-sijoitukseni ansiosta kasvanut).

Olen useampaan kertaan kirjoittanut Kiinasta, mutta tällä kertaa pari sanaa mm. Oppon ja Vivon omistajasta eli BBK Electronics Corporationista ja myyntikielloista.

Kyseessähän on siis yhtiö, joka omistaa edellä mainittujen brändien lisäksi myös esim. Realme- ja OnePlus-brändit. Vaikka brändit ovat itsenäisiä on kaikkien BBK-brändien johto kuitenkin omistajayhtiössä ja omistajayhtiö on kieltäytynyt Nokian patenttioikeuksien kunnioittamisesta ja asianmukaisen FRAND-lisenssin hankkimisesta kaikkien brändien kohdalla.

BBK Electronics on uusimpia tulokkaita älypuhelinmarkkinoilla. Käytännössä se hyödyntää kaikkien omistamiensa brändien kohdalla lähes täysin muiden, kuten Nokian, kehittämää teknologiaa. Ilman Nokian teknologian käyttöä sen puhelimia ei olisi olemassa. Omia patentteja se on luonut lähinnä teknologian todellisten kehittäjien kiusaksi. Eli BBK Electronics on hyvin röyhkeä tapaus jopa kiinalaisittain.

En suoraan sanoen tiedä, kuinka kauan BBK voi tätä jatkaa. On selvää, että sillä ei ole mahdollisuuksia voittaa Nokiaa patenttikiistoissa, mutta se voi pitkittää lisenssimaksujen maksua todennäköisesti hyvin pitkään. Kirjoitin jo aiemmin, että en usko minkään muun auttavan, kuin mahdollisimman nopean ja aggressiivisen myyntikieltojen hakemisen, mutta luulen kiinalaisten kiertävän niitäkin helposti. Mitään ei kunnioiteta eikä mitkään säännöt päde näihin kiinalaisiin kauppiaisiin.

Otetaanpa esimerkki. Oikeuden päätöksellä Oppo-puhelimia ei saa myydä Saksassa. Hain pikahaulla Oppo-puhelimen Saksan Amazon.de -portaalista. Tein vieläpä itsestäni saksalaisen loggaamalla Saksassa olevalle VPN-palvelimelle ennen ostosreissua. Kyseinen puhelin oltaisiin toimitettu minulle Saksaan kotiovelle, Saksan Amazon-kaupasta, ylihuomiseksi.

Yhdessä Saksan suurimmista elektroniiikkaketjuista (Media Markt) Oppoja ei enää löydy edes verkkokaupasta. Tarvikkeita sitäkin enemmän. Mutta Oppo-puhelimet saa edelleen tilattua saman ketjun Alankomaiden tai Ranskan verkkokaupasta.

https://www.amazon.de/-/en/Microscope-Android-Smartphone-Battery-5000mAh-black/dp/B0BSV581MV/

Voi hyvin olla, että tilanne BBK Electronicsin kohdalla ei jää pitkäaikaiseksi. En siis ole luovuttanut toivoa sopimisen suhteen, mutta tällä hetkellä kiinalaiset lähinnä nauravat aineettoman pääomansa käytöstä maksua vaativalle Nokialle. Kauppa jatkuu Euroopassa lähes entiseen malliin myyntikielloista huolimatta.

Edit.

Ai niin. Jalkapallohan on saksalaisten laji numero Eins. Moni suomalainenkin on nähnyt Oppon mainoksia kansainvälisillä ja saksalaisilla jalkapallokentillä. Mainoksia, jotka eivät varmasti ole halpoja. Samaan aikaan, kun Oppo pelleilee saksalaisissa oikeussaleissa Nokian kustannuksella sponsoroi se UEFA:n mestarien liigaa.

Sopimus sponsoroinista on vuosille 2022-2024. Ihan kuin Oppo ei olisi Euroopasta mihinkään lähdössä… Nokian lisenssimaksujen maksamisesta se kieltäytyi jo aiemmin. Nokia haki Oppon myyntikieltoa muistaakseni kesän jälkeen viime vuonna. (en tarkistanut tätä muistikuvaa)

35 tykkäystä

Yhteystiedot löytyvät tuosta.

3 tykkäystä

Kyselin bing:iltä älypuhehelinvalmistajien markkinaosuuksista. Vastauksen mukaan Nokian patenttioikeudenkäynneillä näyttäisi olevan toivotunlaisia vaikutuksia.

Älypuhelinvalmistajien markkinaosuudet ovat vaihdelleet paljon viime aikoina. Länsi-Euroopan älypuhelinmarkkinoilla suurin häviäjä alkuvuonna 2023 oli Oppo sisältäen myös alabrändinsä, Suomessa tunnetumman OnePlussan. Oppon ja OnePlussan yhteenlasketut toimitukset laskivat peräti 53 prosentilla eli alle puoleen vuodentakaisesta ja sen markkinaosuus painuikin 5 prosentista 3 prosenttiin. Oppo on ollut vaikeuksissa Euroopan älypuhelinmarkkinoilla muun muassa Nokian patenttikanteiden myötä.

25 tykkäystä

Saksan markkina selittäisi selvästi laskeneita toimitusmääriä. Hyvä!!

Tässä vielä muut valmistajat Euroopan osalta. Tilastot on tietenkin tilastoja. Pienissä myyntimäärissä tulee nopeasti isoja prosenttilaskuja tai -nousuja. Xiaomin myynti Euroopassa tippui saman verran, kuin Oppo myi puhelimia yhteensä Q1/2023.

18 tykkäystä

Vieläkö kiinalaiset kännykät ovat joillekin realistinen vaihtoehto :thinking: Itse vertaisin tilannetta vähän samaan kun että kävisi Teboililla tai rajan takana tankkaamassa. Muutama vuosi sitten Xiaomi ja Huawei olivat jollakin tavalla trendikkäitä, mutta nykysin niitä taitavat käyttää lähinnä pinttyneimmät vihtahousut tai vähäosaiset, joilla ei ole mahdollisuutta vaikkapa Applen puhelimeen.

Mielestäni kenellekään ei tulisi olla asiat niin huonosti, että taskusta löytyisi joku kiinaviritys. Pahoilttelut, että mielipiteeni ovat usein vähän jyrkkiä, vaikkakin oikeita :wink:

20 tykkäystä

Aika vähässä on muualla kuin Kiinassa valmistetut puhelimet:

Ikävää sinällään, että monessa muussakin tuotteessa ainoa vaihtoehto on Made in China. Äsken tosin juuri tilasin valmistajan nettikaupasta Nousun vaatteita. Ne on Made in Nokia. Toisin kuin Nokian puhelimet.

16 tykkäystä

Näin jyrkkään kantaan voisi sitten kysyä samoin nuotein vaikkapa, että miksi ihmiset ostavat italialaisia tai ranskalaisia autoja kun ne ovat lähtökohtaisesti laadultaan kasoja sitä itseään? Vastaus on sama kuin kiinalaisiin kännyköihin: ihmiset eivät tiedä/heitä ei kiinnosta/haluavat ostaa tavaransa halvalla. Vaikka omassa some/palsta-kuplassa asiat olisivat selkeitä, niin eivät ne kaikille sitä ole. Itse en osta eurooppalaisia autoja tai ylipäätään mitään teknistä vempelettä, mutta en oleta että naapurin 80-vuotias pappa tekee samoin :laughing:

2 tykkäystä

:man_shrugging:

Minä kun luulin, että Inderesin Nokia-ketjun valistus olisi mennyt perille. :slight_smile:

33 tykkäystä

Delhin korkein oikeus pyysi maanantaina kiinalaista älypuhelinvalmistajaa Oppoa tallettamaan 23 prosenttia 230 miljoonasta dollarista “rojalteina”, koska sen väitettiin loukanneen Nokian kolmea soluteknologian keskeistä standardipatenttia (SEP).

Lue lisää osoitteessa:

58 tykkäystä

TiVi kirjoittaa taas vähän mitä sattuu, kuten sillä on tapana. Nokia on saatu otsikkoon tälläkin palstalla huolellisesti aikoinaan peratun Venäjän MTS-operaattorin SORM-järjestelmän ansiosta.

Nokia ei auttanut osaltaan Whatsapp-liikenteen salauksen purkamisessa, vaikka otsikko antaa niin ymmärtää. Nokiaa ei myöskään mainittu sanallakaan New York Timesin eilen julkaistussa artikkelissa, jota TiVi käyttää juttunsa lähteenä.

TiVi on edelleen huono julkaisu.

Moni varmasti muistaa tietovuodon, jossa MTS-operaattorin SORM-suunnitelmia oli tullut julki ja sen myötä MTS:n laitetoimittajan, Nokian, speksejä ja suunnitelmia. Asiasta kerrottiin NYT:ssä maaliskuussa 2022 Nokian kerrottua vetäytymisestään Venäjältä.

Nokia julkaisi 03/2022 tiedotteen koskien NYT:ssä esitettyjä vääriä väitteitä.

18 tykkäystä

Nokia ja Bidenin Suomen vierailu.

“Inderesin Nokia-analyytikko Erkki Vesola uskoo, että Bidenin investointiohjelma alkaa näkyä ensi vuodesta alkaen.”

34 tykkäystä

Onko siis Atte vaihtunut Inderesillä Vesolaan…vai olisko kyse lomasijaistuksesta tms?

8 tykkäystä

Hmm kyllä toimittaja meikäläiselle eilen aiheesta soitteli. Tainnut jokin sekaannus käydä toimituksessa… Toki Ekihän on historiassa aikanaan seurannut Nokiaa :smiley:

46 tykkäystä

Sama uutinen Kauppalehdessä, tosin ovatko samaa konsernia ja juttu samasta haastattelusta?

3 tykkäystä

Juu samaa konsernia ja yleensä Kauppalehteen tulevat uutiset tuutataan myös Talouselämään.

5 tykkäystä

Tämä sopisi myös joihinkin muihin ketjuihin - ja kenties on jo niissä. Mutta minua paremmin tietävät voisivat ottaa kantaa onko tällä millainen vaikutus. Toivottavasti varastot ovat pullollaan kyseisiä raaka-aineita.

Gallium and germanium, along with their chemical compounds, will be subject to export controls meant to protect Chinese national security starting August 1, China’s Ministry of Commerce said in a statement.

Impact on the tech industry “depends on the stockpile of equipment on hand,” said Roger Entner, an analyst with Recon Analytics LLC. “It’s more of a muscle flexing for the next year or so. If it drags on, prices will go up.”

Edit: Kyllä vain, tuolla ketjussa asiasta lisää.

17 tykkäystä
30 tykkäystä

Tätähän tässä on odoteltu, ja se alkaa puskea läpi - ehkäpä jonkin verran myöhemmin kuin oli odotuksissa. Antaa DT:n, tai vaikkapa DNA:n, laittaa mastoihin “ei niin kilpailukykyisiä” -tuotteita - tulevat kyllä katumapäälle 100 %:n varmuudella. Tästä eteenpäin alkaa se laskenta.

Ehkäpä Morris tarvitsi aiemmin pientä potkua takalistoon, sillä nyt tulee loistavaa artikkelia. Britin kiinamaski on riisuttu pois - luultavasti lopullisesti.

Yet while TSMC and Samsung have started to advertise their 3-nanometer wizardry, 5-nanometer chips have more recently been entering basestations. During a product refresh it announced earlier this year, Nokia revealed that some of its latest 5G equipment, branded Habrok, uses 5-nanometer technology.

“There is a general trend across the baseband piece as well as the digital front end to go for smaller and smaller silicon packages,” said Mark Atkinson, Nokia’s head of radio access networks (RAN), during an interview with Light Reading last month. “We’ll be looking to go even smaller, and it is really about staying ahead of the silicon curve because that ultimately drives competitiveness.”

The immediate consequence for Huawei, judging by Atkinson’s remarks, would be less competitive equipment, despite the 5.5G label. “Inevitably, what happens when you have too big a package is you need to use multiple chips in your box to deliver the same bandwidth, and use of multiple chips dramatically drives up power consumption, which then adds to size and weight significantly as well,” said Atkinson.

As for 5.5G, it is a designation used only by Huawei, suggesting it is between generations while its competitors refer to the less advanced-sounding 5G-Advanced when discussing the next updates. The reality may be quite different.

28 tykkäystä

Taisi olla niin, että Iain Morris epäili jossain vaiheessa nimimerkki OldFekiä – ja olikos se niin, että myös nimimerkki Lexusta – trolleiksi. Mistäköhän ihmeestä sellaista sai päähänsä? Ajatus siitä, että palautteemme teki tehtävänsä on miellyttävä, mutta ehkä sillä ei kuitenkaan ole asian kanssa tekemistä. Ehkä kyseessä oli uusi BMW? tyttöystävä? koira? palkankorotus? ruokavalio?

Olemme molemmat selvästi otettuja Iain Morrisin toimittamisen nykylaadusta. Kirjoittamisessa ei sinänsä ole koskaan ollutkaan mitään vikaa, mutta bias oli aiemmin ajoittain pahasti pielessä. Mutta hyvää settiä ovat viimeisimmät artikkelit olleet. A+.

Eikä artikkeleissa Nokiaa tarvitse kehua, jotta artikkeli olisi hyvä. Kehaise minunkin puolestani, jos annat hänelle palautetta. Mies jakaa arvokasta tietoa verkkonördejengin lisäksi myös meille sijoittajille. Hän on vaikuttaja – sillä todennäköisesti hyvin moni telecom-sektorin analyytikko ja valistunut sijoittaja lukee Morrisin juttuja – ympäri maailmaa.

25 tykkäystä