Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Itse omistan Nokiaa ja olen aika samoilla linjoilla, että Nokian omistaminen esim näillä alle 4,5 euron kursseilla on aika no brainer.

Tätä palstaa kun lukee, niin tulee aika värittynyt kuva Nokian etenemisestä; jokaista Albaniaan saatua tilausta hehkutetaan kuin Waterloon voittoa. Samaan aikaan palstan ulkopuolelta voi huomata, että Nokian kurssi on alempana kuin se oli 5 vuotta sitten!

Jokin tässä hommassa siis selvästi mättää!
Yllä esitettiin jo joitain ihan hyviä selityksiä Nokian heikolle pörssimenestykselle. Jatketaan vielä vähän erilaisia nostoja.

Verneri on fiksu fundasijoittaja ja hän kävi herättelemässä tällä palstalla tammikuussa näin:
" Yhtiön pitkän aikavälin heikon olematon kasvunäkymä näkyy myös ennusteissa. Otin kuvakaapauksen raportin 6 DCF-mallin ennusteista.

Käytännössä liikevoitto ei muutu miksikään lähivuosina. Liikevaihdon kasvu on oletettu olevan 1,5 %, alle inflaation.

Osakkeen matalan näköinen arvostus näyttää ihan perustellulta."

Tässä oli Aten kommentti ennusteista ja konsensusennusteista:

Eli sama tarina kuin Vernerillä. Teknologiayhtiön liikevaihto kasvaa selvästi inflaatiota vähemmän, eli liiketoiminta reaalisesti supistuu.

Nokian kohdalla on pakko nostaa esiin historia. Yritysjohto on pettänyt osakkeenomistajat pahasti. Tämä oli vanhan johdon syntejä, mutta vaikuttaa edelleen. “Vertailukelpoinen” ja IFRS tulos onneksi alkaa lähestyä toisiaan, mutta ainakin oma kärsivällisyys on ollut koetuksella, kun kaikki mahdolliset kulut laitetaan “kertaeriin”.

Selailin hiukan internettiä tätä kysymystä pohtiessani ja muinaishistoriasta, eli 2021, löytyi artikkeli tällaisilla kommenteilla. Tämän jälkeen amerikkalaiset analyytikot vaikuttavat siirtyneen positiivisempaan suuntaan Nokian kanssa, mutta ‘huvittavasti’ nämä samat huolet taitavat estää monia sijoittamasta Nokiaan.
“Nokia Oyy’s stock is likely to be limited by the peaking 5G RAN (Radio Access Network) cycle, looming tech disruption, stiff competition and the company’s unimpressive growth and margin outlook, according to BofA Securities.
The analyst mentioned the following risks:
The 5G RAN market could peak in 2021 and decline gradually to 2025, exerting pressure on Nokia’s pricing and margins.
“O-RAN and virtualization lower the barrier to entry for new entrants from Enterprise IT sectors, which are used to operating in razor-thin, commodity markets,” he wrote.
“In the US, the eruption of Samsung on the market (winning Verizon at the expense of Nokia) signals that market consolidation (ALU/Nokia) has not resulted in improved pricing power or higher stickiness,”

Markkinoiden peakkaus, teknologinen kilpailu, marginaalipaineet… :man_shrugging:

Tällä palstalla oli aiemmin hyvää pohdintaa siitä, että miksi duopoli-markkinassa (Nokia & Ericsson, kun kiinalaiset blokattu) huipputeknologiatuotteilla tehdään surkeaa marginaalia?!
Muistelisin jostain lehtiartikkelista lukeneeni, että Nokia on käyttänyt 2000-luvulla tuotekehitykseen yli 100 miljardia euroa.
Tässä on lainaus eräästä 2022 artikkelista:
"Furthermore, the commoditized nature of its products and services could mean that competition will be able to gain a foothold and chip away at its market share or even eat into its profit margins.”
Nokian suurin yksikkö on mobiiliverkot. Nokia rakentaa maailman parhailla tuotteilla(?) huipputeknisiä verkkoja, eli kriittistä infrastruktuuria, joka on välttämätöntä nykymaailmassa. Yksikkö pystyy nykyään jopa korkeaan yksinumeroiseen liikevoittomarginaaliin :man_facepalming:. It is what it is, mutta sitä voi kysyä olisiko Cisco, Nvidia, Apple jne halukkaita myymään tuotteitaan 8 % liikevoittomarginaalilla.

Kävin Simply wallstreet-sivustolla. Kyseessä on ilmeisesti joku algoritmin automaattisesti luoma “analyysi”.
RISK ANALYSIS
Earnings are forecast to decline by an average of 13.5% per year for the next 3 years
High level of non-cash earnings
Unstable dividend track record
Significant insider selling over the past 3 months

En tiedä mistä tuo ensimmäinen kohta on generoitu, joten sitä on hieman hankala kommentoida.
Non cash earnings on olemassa perusteluja, mutta verrattuna esimerkiksi Nokian monivuotiseen historiaan tehdä “voittoa” samaan aikaan kun IFRS-tulos on useita satoja miljardeja alempana, en varsinaisesti moiti sijoittajia, jotka suhtautuvat non cash earningseihin epäillen…
Tuo osingon kanssa sekoileminen on myös ihan oikea ongelma. Itsellä on jonkin verran luottoa Nokiaan löytynyt, joten olen hampaita kiristellen sopeutunut tilanteeseen. Kuten mainittu, on Nokian kurssi alempana kuin 5 vuotta sitten ja samaan aikaan aloitettiin kvartaaliosingot ja heti perään ne lopetettiin pitkäksi aikaa. Kyllä tässä on odottavan aika pitkä usean vuoden päähän katsovalla sijoittajallakin, suurin osa sijoittajista pelaa lyhyempää peliä.
Sisäpiirikaupoista on hankala sanoa, mutta ei Nokian johtoryhmä ole varsinaisesti tankkaillut osaketa, ainakin Batra on tosiaan myynyt osakkeita alle 4,3 euron :man_shrugging:

Nokia on laittanut rahaa kiinni käyttöpääomaan kun on varauduttu puolijohteiden saatavuusongelmiin, logistiikkaketjujen ongelmiin ja Intian suuren markkinan vaatimiin isoihiin toimituksiin. Tämän seurauksena kassavirta ei ole ihan niin vuolasta tällä hetkellä. Siitäkin huolimatta kassaan on saatu kasaan ~5 miljardia.
Nyt Nokia vähän rauhoitteli sijoittajia, että rahoja ei olla laittamassa mihinkään isoihin ja kalliisiin yritysostoihin, vaan yrityskauppoja tehdään vain pieniä ja tarpeen mukaan ja ensi vuodesta alkaen rahaa aletaan jakamaan enenevissä määrin omistajille. Tähän kun yhdistää Lundmarkin ja muiden puheet “metaversumista”, niin en taaskaan voi moittia niitä sijoittajia, jotka uskovat Nokian generoivan ennusteidensa mukaista kassavirtaa ja maksavan isoja summia omistajien suuntaan vasta kun niin todella tapahtuu.
Jos nostetaan vielä yksi kehitys Nokian liiketoiminnasta, niin SoC osuus mobiiliverkkojen toimituksista saatiin viime vuoden aikana käytännössä 100 prosenttiin. Näissäkin oli viive, että hyvä kehitys näkyy tulosrivillä vasta myöhemmin. Jälleen yksi asia mikä menee Nokiassa oikeaan suuntaan, mutta vaatii aikansa ja toteutuneisiin lukuihin saakka perustuu uskoon Nokian tekemiseen ja johdon sanomisiin.

61 tykkäystä

Erittäin hyvää pohdintaa! Huomataan, että Nokian surkea nykykurssi on monen tekijän summa, mutta luulisi rationaalisten markkinoiden vähitellen pääsevän eroon Nokian sijoittajille lähihistorian aikana sarjapettäjän leimasta. Jäljelle jäänee tärkeimpänä selityksenä puuttuva usko Nokian kasvumahdollisuuksiin ja siihen yhdistettynä varsin heikko marginaali monessa liiketoiminnassa. Matkapuhelinverkkojen yksinumeroinen marginaali jo mainittiin mutta siinä ainakin tarkoituksena on päästä yli 10 prosentin marginaaliin. Kuitenkaan vaikkapa merikaapeleissa ei edes tavoitella kaksinumeroista marginaalia, vaan sen alhaisesta yksinumeroisesta marginaalista pyritään korkeaan yksinumeroiseen marginaaliin. Itse väläytin joitakin viikkoja sitten mahdollisuutta jakaa Nokia alhaisen kasvun Nokiaan ja nopeaan kasvuun ja marginaaliin pyrkivään ei-operaattoritoimintaan suuntautuvaan Nokiaan. Tästä ei oikein palstalla keskustelua syntynyt.

Sitten kasvusta ja inflaatiosta:

@Atte_Riikola Mielestäni olisi hyvä selventää, ovatko ennusteet inflaatiopuhdistettuja reaalisia tasoja peilaavia vai nimellisennusteita. Itse ymmärtäisin asian niin, että jo annettu ohjeistus tälle vuodelle (liikevaihdon kasvu 2-8%) on nimelliskasvua, missä inflaatio nakertaa mainittuja kasvulukuja. Toisaalta, joitakin pitkäaikaisia sopimuksia lukuun ottamatta, minun on vaikea uskoa, että esim. 2024 ei pystyttäisi inflaatioon reagoimaan hintatasoa korottamalla inflaatiota vastaavasti ja kasvu siten olisi reaalikasvua markkinoiden suurempaa kysyntää peilaten. Eli miten on, arvioivatko markkkinat Nokian liikevaihdon reaalisesti laskevan lähivuosina, vai onko asia ymmärretty väärin? (Ymmärrän sekaannuksen, koskapa sijoittajien ei ole vuosikausiin tarvinnut matalan inflaation oloissa juuri inflaatiolla päätään vaivata, mutta kun inflaatio yhtäkkiä laukkaa jopa 10 prosentin vauhtia, onkin tilanne toinen.)

Toisena vähemmän tärkeänä, mutta signaaliarvoa sisältävänä asiana nostaisin todellakin tuon johdon osakemyynnit. Esim. Nishant Batra puhuu lähes autistisesti metaversumista Nokialle suurena asiana samalla kun into asiaan on hiipumassa teknologiayhtiöissä (Meta näkyvimpänä esimerkkinä tästä). Kauniiden visioiden esittämisen jälkeen hän myy merkittävästi Nokian osakkeita hintaan, joka monelle meistä tuntuu naurettavan alhaiselta. Toinen merkittävässä asemassa runsahkosti hiljattain Nokiaa myynyt on CNS:n pomo Raghav Sahgal. Eli eikö edes Nokian johto usko Nokian kurssipotentiaaliin?

33 tykkäystä

Nokia esittelee Pure UI -käyttöliittymän…
Sitä on tarkoitus käyttää kaikenlaisissa muissa Nokian tuotteissa (mikä ei ilmeisesti koske lisenssillä tuotettuja Nokia-merkkisiä tuotteita).

12 tykkäystä

Selitystä Ericssonin päivän pirteydelle.

image

TUKHOLMA (Nyhetsbyrån Direkt) DNB Markets nostaa suosituksensa Ericssonille. Pidä → Osta. Tavoitehinta nostetaan 63 kruunusta 80 kruunuun.

DNB Markets odottaa nyt Ericssonille huomattavasti korkeampaa myyntiä Intiassa kuin pankki aiemmin odotti. Myös teleyhtiön kustannussäästöjen odotetaan nyt tapahtuvan odotettua aikaisemmin.

Mahdetaankohan saada Ericssoniinkin Q1:n myötä hieman eloa. Osake enteili hinnasta ja liikkeistä päätellen yhtiön konkurssia. Sen uskallan luvata, että sellaista ei ole tulossa.

14 tykkäystä

Tämän yhteydessä myös selvennys Nokian aneemiselle kurssille (fundamentalt låg värdering, kääntäjä käänsi perustavanlaatuinen arvostus :wink: ), ei vain kyetä muuttamaan sijoittajasentimenttiä, koskapa:
-puuttuu lyhyen aikavälin katalysaattorit
-puuttuu pitemmän aikavälin kasvumahdollisuudet

Ericssonin tavoite sen sijaan:
DNB: 63 (pidä) → 80 SEK & Osta

Kääntäjä kertoo:

ERICSSON

INTIA JA SÄÄSTÖPOSIIVISET TEKIJÄT - DNB (suora)

30.3.2023 klo 11:40

TUKHOLMA (Nyhetsbyrån Direkt) DNB Markets odottaa nyt Ericssonin myyntiä Intiassa huomattavasti enemmän kuin pankki aiemmin odotti. Myös teleyhtiön kustannussäästöjen odotetaan nyt tapahtuvan odotettua aikaisemmin.

Tämä käy ilmi Nyhetsbyrån Direktin aiemmin torstaina raportoimasta analyysistä, jossa DNB päivitti Ericssonin ostamaan (pitämään) ja nosti tavoitehinnan 80 kruunuun (63).

“Odotamme Q1-tuloksen olevan konsensuksen mukainen, mutta näemme potentiaalin painaa ylöspäin”, analyysi sanoo.

Ensimmäiseen vuosineljännekseen liittyvää riskiä on pienennetty, DNB uskoo.

“Neljä peräkkäistä tulospuutetta ja osakkeen hinta alimmalla tasolla useisiin vuosiin ovat luultavasti vaikuttaneet yhtiön Q1-ohjeistukseen arviomme mukaan. Uskomme, että johto on todennäköisesti ottanut puskurin välttääkseen viidennen epäonnistumisen”, kirjoittaa. pankki.

DNB kuitenkin ilmoittaa, että Ericssonille saattaa aiheutua suurempia uudelleenjärjestelykuluja ensimmäisellä vuosineljänneksellä, ja pankki odottaa niiden päätyvän 8,5 miljardiin Ruotsin kruunuun.

Lisäksi pankki pitää todennäköisenä Ericssonin hallinnon ja vaatimustenmukaisuuden alennuksen asteittaista alenemista, koska DPA-loukkaustapaus on nyt saatu päätökseen eikä Irakista ole tehty uusia havaintoja.

Nokian osalta DNB Markets kuitenkin pitää kiinni suosituksestaan ​​säilyttää ja tavoitehintaa on alennettu 4:70 euroon (5:00).

“Uskomme, että Nokialla on perustavanlaatuinen arvostus, mutta emme näe katalysaattoria lyhyellä aikavälillä emmekä pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksia, jotka voisivat muuttaa sijoittajien mielialaa”, pankki kirjoittaa.

Ericssonin osake, jolla käydään kauppaa torstaina ilman 1:35 kruunun osinkoja, oli noussut 11:15 1,1 prosenttia eli 0:61 kruunua 58:31 kruunuun.

Samaan aikaan Nokia oli noussut 0,7 prosenttia 4:43 euroon.

9 tykkäystä

Kommentoin jo tammikuun DNB:n analyysejä (löytyvät ketjun osasta 2). Silloin sekä Ericssonilta että Nokialta puuttuivat kokonaan “triggerit”. Nyt Ericssonille on löydetty triggerit Intiasta, mutta Nokialle ei .

Minulla ei ole lisättävää tammikuiseen DNB:n triggeri-ihmettelyyni.

Tuossa muuten @Opa :n linkkaama silloinen uutinen DNB:n suosituksista →

Huomasin muuten, että ketjumme osalle 3 ei oltu lisätty lainkaan Nokia-tagia, joten se ei näkynyt etsintätuloksissa Nokia-tagilla etsittäessä. Lisäsin sen ketjuun. Pitää muistaa tarkistaa jatkossakin, että löytyy aina uusista ketjuavauksista.

18 tykkäystä

Ei tämä nyt ole omassa tarkastelussani kaukana tasoloikasta, mikäli katsotaan ADR -versiota. Toki se vaatii luultavasti myös muun markkinan apua. Nokiasta siis kyse.

Mikäli vire pitää olisi päivätason ja viikkotason oleelliset MA:t jäämässä alapuolelle. Tosin markkinat (kuten SP500) yleisesti ottavat avauksesta nyt takapakkia hakien luultavasti gap fillin eiliseen.

Puolestaan Ericssonin vahvuutta vielä alleviivaa se että siitä irtosi tänään 1,35 SEK osinko.

Edit:

20 tykkäystä

Mausteeksi hyvään Nokian näkymlä ja osakkeen arvostusta koskevaan keskusteluun tuore video…
….pian julkistetaan Nokian q1/2023 tulos ja kesällä H1, joista on aihetta odottaa menneiden neljännesten tyyliin hyvää kehitystä!

16 tykkäystä

Maariski. Muistuu mieleen täällä foorumilla vuosi sitten käyty keskustelu Nokian maariskistä. Tämä siis liittyi Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan. Nyt uskoisi/toivoisi että NATO kuvion järjestyminen palauttaa Nokian/Suomen oikeaan “maariskikoriin”. Näitä country risk assesmentteja/luokitteluja tehtiin ainakin isojen kansainvälisten kiinteistösijoittajien toimesta.
Ja samanaikaisesti kun saisi vielä tuon osakkeen hinnan hilattua tuonne yli 5USD/share, niin voisi löytyä isompien markkinatoimijoiden salkusta isompi paino NOK - osakkeelle!?

14 tykkäystä

Jos tarvitsisin rahaa kylppäriremonttin tms ja olisin sisäpiiriläisenä varma kurssipotentiaalista, hakisin lainaa enkä myisi osakkeitani.

19 tykkäystä

Alkaa Amerikan ihmeet kiinnittämään huomiota Nokiaan…

27 tykkäystä

Kinukit ottaa pataan huolella.

30 tykkäystä

Puolijohteista monimutkaisia laitteita valmistanut firma ei saa enää moderneja puolijohteita. Liikevaihto romahtaa. Yllättyneitä: 0

20 tykkäystä

Tein Nokian lisäsijoituksen vaikka olen tämän mataamista moittinut monta kertaa.
NYT kun NOKIA on NATO:n ainut varteenotettava verkkoyhtiö, niin kyllä sen pitäisi näkyä kurssissa.

Miettikää mikä oli tilanne vuosi sitten ja mikä se on NYT?
Nokia -11,19%

25 tykkäystä

Pekan puheenvuoro, lähinnä Nokian johtavasta 25GPON teknologiasta.

The need for speed - ERT

25GPON not only provides higher density and throughput – it also offers power savings of more than 50%, compared to the previous generation of fibre solutions.

As a result, Nokia’s research division, Nokia Bell Labs, has already begun exploratory work on 100GPON.

Advanced telecom connectivity such as fibre and 5G networks should be included in the EU Taxonomy framework as soon as possible. This should be obvious: connectivity possesses a unique ability to support net zero emission targets across almost all sectors of the economy, including in energy intensive industries important for Europe such as chemicals, steel and cement.

19 tykkäystä

Nyt on vuoden ensimmäinen neljännes takanapäin – mitä fiiliksiä kuluneesta kolmesta kuukaudesta. :slightly_smiling_face: :upside_down_face:
Oheinen graafi (4 tunnin askel) alkaa vuoden alusta. US100 on selvästi karannut, mutta Nokian kurssi on kohtuudella seurannut US500 kehitystä. Ericsson on lupaavasti ryhdistäytynyt viime päivinä. Toivottavasti Ericssonin tulosjulkaisu vetää Nokian kurssin ylöspäin eikä alaspäin kuten edellisillä kerroilla. Ilman odotusten ylityksiä Nokian kurssi kehittynee US500 indeksiä seuraillen tästä eteenpäinkin.

22 tykkäystä

Jatkohahmottelua. Valkoiset viivat trendin hahmottamiseen.

Oleelliset tasot:

  • Henkinen 5 USD ja samalla oranssi katkoviiva (noin @ 5,00) joka muodostaa aikalailla IHS -kuvion. Sana “aikalailla” sen takia että oikea hartia on pieni.
  • 5,11 USD muodostuu joulukuun huippu.

MIKÄLI nuo tasot ylittyvät, nähdäkseni tasoloikalle ei ole estettä. Punaisella piirretyt laskutrendit on siis ylitetty antaen myönteistä indikaatiota.

Potentiaaliset ajurit kurssille:

  • Suomen NATO -jäsenyys voi triggeröidä monia asioita.
  • Saksan mahdollinen “Huawei -kielto”.
  • Intian tuoma liikevaihdon kasvu ja/tai marginaalikehitys.
  • Tulokset, Nokian tulos 20.4. Ercssonin tulos tätä ennen 18.4.
29 tykkäystä

Tämä kohta tuntuu vain saavan koko ajan koomisempia piirteitä. Handelsblatt julkaisi tänään jutun, jonka mukaan Saksan kyberturvallisuudesta vastaava virasto, BSI, joka vastaa myös maan 5G-verkon turvallisuudesta käyttää Huaweita sisäisesti omassa virastossaan.

“Saksassa tosiasiat ohittavat fiktion, kun on kyse täydellisestä piittaamattomuudesta kansallisesta turvallisuudesta”, toteaa Noah Barkin, Rhodium Groupin Euroopan ja Kiinan sekä transatlanttisiin suhteisiin keskittynyt, työkseen valtioita ja yrityksiä konsultoiva, vanhempi neuvonantaja.

https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/it-infrastruktur-deutschlands-oberste-cybersicherheitsbehoerde-setzt-huawei-technik-ein/29074218.html

31 tykkäystä

Tärkein ajuri Nokian kurssille on varmaan tuo Intian 5G-verkkojen rakentaminen ja mahdollisen skaalaedun näkyminen Nokian Q1/2023-tuloslaskelmassa.

Suomen Nato-jäsenyys vaikuttaa hitaasti mahdollisten uusien tilausten myötä. Saksan mahdollisesta Huawei-kiellosta päättäminen kestää kauan ja ja sen toteuttamisen aikataulu vielä pidemmän aikaa.

Avoinna olevat lisenssisopimukset ehtisi vielä allekirjoittaa ennen 20.4.2023. :pray:

15 tykkäystä

Reititin- (7750) ja PSS- (1830) kauppaa tällä kertaa Yhdysvaltoihin. OpenColo on Kaliforniassa ja Floridassa konesalipalveluja tarjoava yhtiö.

Yhtiö yhdistää Kalifornian konesalinsa Nokia-testien jälkeen ja vaikuttaa oikein tyytyväiseltä.

Nokia expands OpenColo’s data center site connectivity using 800GE routing interfaces

OpenColo will deploy the Nokia 7750 Service Router (SR) family and 1830 Photonic Service System (PSS) to interconnect its data centers in California.

The solution will enable seamless aggregation of two 800GE routing interfaces in a single 1.6 Tb/s link connection.

21 tykkäystä