Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

On osakkeita.
Ihan vaan heittona, mitä jos Pekka tulisi julkisuuteen tiedotustilaisuudella jossa Nokia kertoo ostaneensa pienehkön mutta lupaavan AI firman ja panostavansa alueeseen merkittävästi lähivuosina, ja olisi siihen myös järkevältä kuulostava strategia ja bisnesmalli valmiina. Paljonko Osake olisi seuraavana aamuna?
En tarkoita että se olisi oltava AI mutta jotain täytyy olla.

Pakko oli katsoa, paljonko kurssireaktio oli 26.4.2016, kun Nokia ilmoitti hankkivansa Withingsin “vauhdittaakseen pääsyään digitaalisen terveyden markkinoille”. Näytti olevan 0,29 %.

Mitä noin muuten yrityskauppoihin tulee, niin siitä löytyy aika paljon pelottavia esimerkkejä historiasta, kun niitä aletaan tekemään nopeiden osakekurssi-vaikutusten toivossa. Nähdäkseni yrityskaupoilla tulisi kuitenkin olla yhtiön pitkän linjan strategiaa tukeva vaikutus.

19 tykkäystä

What is AVA telco AI and analytics?

The AVA Telco AI Ecosystem provides artificial intelligence solutions that can be delivered through the cloud (private or public). The solutions enable telcos to automate network operations and service assurance, cut costs, increase agility and boost subscriber experience. Most operators are seeing flat or falling revenues. AI and analytics can potentially help reduce churn and incubate new sources of revenue. Our solutions are delivered as a service, so there’s zero upfront CAPEX.

Lainaus Nokian sivut.Nokialla on jo.

14 tykkäystä

Onko tämä nyt lopputulos siitä Huawein sulkemisesta ulos USA markkinoilta.
Melko paljon kysymysmerkkejä firman tiimoilla, markkina oli taas oikeassa, kun laskua on ihmetelty viime kuukaudet.

1 tykkäys

Jep, Nokialla on tätä tosiaan. Sijoittajan näkökulmasta on hankalaa arvioida missä Nokia liikkuu tässä skenessä. Huomiota yritys on pyrkinyt luomaan, ainakin jossain määrin, AI puolelle, mutta markkinat eivät tunnu ottavan tosissaan. Ehkäpä markkinat ajattelevat että tämä jää joidenkin operaattoreiden käyttämäksi harrastelupuuhaksi. :man_shrugging:

Olisi kiinnostavaa kuulla lisää ajatuksia aiheeseen liittyen.

@Zizzler Huawei ei ole ollut USA:ssa merkittävä tekijä - ovat olleet viisaita asian suhteen. Lähinnä jotkin pienemmät operaattorit ovat käyttäneet - ja jossain määrin näitä swappeja on jo tehty. Ilmeisesti valtion kassasta odotellaan vielä lisää rahaa uusiin vaihtoihin… tai ainakin muistelen että vajaaksi olisi jäänyt rahoitus.

12 tykkäystä

AI on tosiaankin osa Nokia tarjontaa. Monialaisen yhtiön on yllättävän vaikea viestiä kuuluvasti populääreistä aiheista.

BSS/OSS-järjestelmien puolella pieni kilpailija Tecnotree rummuttaa nimenomaan AI:ta :wink:

Edit: Pikagoogletuksen perusteella kaikki isot BSS/OSS-kilpailijat (Whale Cloud, Amdocs, Ericsson, Huawei) tarjoavat AI:ta.

22 tykkäystä

The second came in the Enterprise customer segment, where net sales grew by 27% in constant currency.

Enterprise verticals and webscalers are a key part of Nokia’s strategy.

Toiveissa että tuolla osastolla kasvu jatkuisi vahvana… toiselle tukijalalle on tarvetta.


OP:n video.

31 tykkäystä
16 tykkäystä

Jos jotain kiinnostaa, niin tässä olisi vielä Sijoittaja.fi:n muutamassa minuutissa luettava analyysi Nokiasta. :slight_smile:

Tilaisuuden perusteella Verkkoinfrastruktuuri liiketoiminnan kasvunäkymät ovat varsin hyvät. Nokia odottaa Verkkoinfrastruktuurin kasvun kiihtyvän seuraavien vuosien aikan. Yhtiö ennakoi Verkkoinfrastruktuurin saavutettavissa olevan markkinan kasvavan vuosien 2022-2025 aikana 2-4 % (CAGR). Nokia ilmoitti tavoitteekseen kasvaa markkinaa nopeammin tai markkinan mukaan riippuen hieman liiketoiminnan alueesta.

13 tykkäystä

Tuloksesta ei tällä kertaa ole juurikaan kommentoitavaa, sillä yllätyksen mahdollisuus kuivui jo viime viikon lopulla. Ajattelin siitä huolimatta kirjata ajatuksiani ketjuun muutaman lauseen verran.

Sijoitusmielessä yksi Nokian iso ongelma on se, että sen liiketoimintaa riittävän syvällisesti ymmärtääkseen pitää olla insinööri tai DI. Yhtiö ei itse varsinaisesti auta asian kanssa, sillä se puhuu myös tulosjulkistuksissaan insinöörislangia, jota analyytikot osaavat sen verran, että ymmärtävät liiketoimintojen tapahtumien vaikutuksia yhtiön liikevaihtoon ja kannattavuuteen.

Mutta, suurin osa Nokiaa sijoitusmielessä arvioivista – piensijoittajista, analyytikoista tai tunnetuista somesijoittajista – eivät ole diplomi-insinöörejä. Kaikki yhtiön hieno teknologinen tekeminen jää hämäräksi valtaosalle Nokiaan sijoittaneista. Helpoiten ymmärrettävä Nokian liiketoiminnan osa-alue on 5G (tai mikä tahansa G), sillä kulloisestakin G:stä kertova ikoni on jokaisen kännykän ruudulla. Se joko on tai sitä ei ole. Se maksaa enemmän kuin edellinen G. Sen kattavuus lisääntyy koko ajan hitaammin tai nopeammin – riippuen operaattorista. Ennen kaikkea se on jotain hyvää Nokialle (jos se kasvaa). Tunnettujen suomalaisten somesijoittajien ja jopa joidenkin luotettujen julkaisujen kirjoituksia lukiessa ymmärtää nopeasti kuinka vähän hekin Nokiasta ymmärtävät.

Kaikenlaisia tuntemuksia Suomessa edelleen herättävän kännykkä-Nokian tekeminen oli kaikkien hyppysissä. Jokainen oli kokemustensa kautta Nokia-asiantuntija. Omalle nokialaiselle sai ostettua soittoääniä, siihen sai kustomoidun AC/DC -kuoren ja sillä pystyi pelaamaan matopeliä. Kaikki halusivat nimenomaan Nokian, sillä se oli hetken aikaa paras.

Yhtiön kaikkien tuntema markkinointilausahdus “Connecting people” voisi hyvin olla nykyisen verkko-Nokian slogan. Lausahdushan oli melkein liian abstrakti silloiselle yhtiölle, jonka päätehtävä oli julkaista 50 uutta ja eriväristä/muotoista kännykkämallia vuodessa. Ongelma oli oikeastaan käänteinen nykyiseen verrattuna. Silloin pyrittiin luomaan abstraktia kuvaa ja suurempaa merkitystä konkretian keskelle – nyt verkko-Nokian abstrakti maailma pitäisi saada konkretisoitumaan markkinan seuraajille.

Yksi asia on syytä painaa mieleen oikein huolella: Kännykät vaihtuvat nopeasti uusiin, mutta tietoliikenneverkot eivät.

Nokia olisi huomattavasti haluttavampi osake, jos sillä olisi ymmärrettävämpi yhteys ihmisten elämään. Siis jotain sellaista, jonka sijoitusta etsivä raha ymmärtäisi paremmin. Nyt kaikki yhtiön kehittämä hieno teknologia toimii taustalla eikä sitä osaa juuri kukaan selittää. Voisin lyödä vetoa siitä, että valtaosa maailman ihmisistä, jotka ovat kuulleet Nokia-nimen yhdistävät sen edelleen käsissä hypisteltäviin mobiililaitteisiin. Kiitos tästä kuuluu myös brändin elämän jatkumiselle mobiililaitteissa.

Yhtiön tulosjulkistus oli yllätyksetön. Oma kantani itse yhtiöstä on vankkumaton. Nokia suorittaa tasaisemmin kuin viimeiseen viiteen vuoteen. Hyvän kannattavuuden – ja resilienssin kysynnän heilahduksiin – pitäisi kasvattaa luottoa yhtiötä kohtaan, mutta tässä on kohta kaksi vuotta keskusteltu lähinnä siitä, miksi osakekurssi ja arvostus edelleen laskee.

Nokia muistuttaa tämän menon jatkuessa perinteisiä suomalaisia teollisuusyrityksiä, jotka porskuttavat syklistä toiseen – mutta kuitenkin syklien/suhdanteiden mukana. Ehkä Nokiasta on tätä menoa tulossa blue chip -yhtiö. Sellaisia markkinassa arvostetaan. Markkinoiden arvostus tulee kasvamaan sitä mukaa, kun yhtiön taloudellinen asema pysyy vahvana, sen tuotto vakaana ja maine hyvänä myös heikoissa suhdanteissa.

Nokian lähihistorian konttaamisen jälkeen markkinoiden luoton ansaitsemiseen voi mennä vielä tovi, mutta mielestäni Lundmarkin Nokia on edelleen hyvällä polulla. Jos tästä kysyntäkuopasta ja mahdollisesta laajemmasta taantumasta selvitään kunnialla, kannattavuuden pysyessä tyydyttävänä, tulee se olemaan tärkeä osa tulevaisuuden Nokian arvostusta. Osana blue chip -yhtiöiden arvostusta on niiden kyky maksaa omistajilleen osuuksia hyvinä ja huonoina aikoina. Osingonmaksun keskeytymisestä menee arvostus blue chip -piireissä pitkäksi aikaa.

Nokia on kaikesta parjaamisesta huolimatta hyvissä asemissa. Lundmarkin ja Uiton aikana on tapahtunut paljon liiketoiminnan järkeistämistä ja samalla liiketoiminnan pohjaa ollaan laajentamassa. Enterprise-sektori on askeleen lähempänä tavallisia kuluttajia ja se voi tuoda mukanaan mielenkiintoisia uusia liiketoiminta-avauksia. Jos ehti heittää kirveen kaivoon kannattaa se onkia sieltä vielä takaisin.

82 tykkäystä

Pekka on taas asian ytimessä.

25 tykkäystä

Conference-puhelu alkaa.

https://edge.media-server.com/mmc/p/yigt8w3d/

4 tykkäystä

Juna ei raiteilla puksuta vaan on seissyt asemalla jo vuosia. Kaiken tarvittavan näkee vuosikymmenen kurssikäyrästä. Markkina hinnoittelee aika nopeasti suurien yhtiöiden oikean arvostuksen kulloiseenkin hetkeen.

Jos Nokia olisi edelleen edes jonkinlainen menestystarina (puhelinaikakauden jälkeen) niin ymmärtäisin hehkutusta yms.
Ei tästä saa nyt oikein positiivista tekemälläkään vaikka kuinka lukuja ja tekemistä pohtisi.

Voihan tämä olla käänneyhtiö ja hyvä osake pitkässä juoksussa mutta ikävä kyllä viimeiset 15 vuotta tämä juna ei ole liikkunut sijoittajan näkökulmasta kuin taaksepäin jos ei ole hypitty asemilla välissä.

8 tykkäystä

Tässä metsä puilta.

Edit: @Tunturisusi en tiedä onko syyttäminen enimmäkseen Nokiaa, vai markkinaa vai mitä? Mutta samoin todella toivon (ja edelleen uskon) ettei kädet olisi jatkuvasti rakoilla.

Edit: Kurssikäyrä ajoitettu kuvaajaan.

43 tykkäystä

Toivotaan että metsän omistajillekkin jää muutakin kuin rakot käteen näin kuvainnollisesti.

Edit: varmasti syyttäminen molempia sekä markkinaa että myös muita tekijöitä. Mutta eniten syytän kyllä itseäni ja on peiliin katsomisen paikka siinä miksi ostanut mihinkin hintaan. Syyllinen purnaukseen löytyy monesti yllättävän läheltä🙂

7 tykkäystä

Tulee mieleen, että miten omien ostot on minua auttanut sijoittajana? Ymmärrän kyllä idean ja on hienoa kun tunnusluvut paranee jne.
Osinko on edelleen mielestäni vaatimaton, erityisesti kun sijoittaja ei saa kurssista vetoapua.
Osa omien ostoista ainakin osa jakoon osinkoina kun siihen on varaa, kun muuta tuottoa ei tule kuin….

Kaikki tämän tietää, mutta asia on loppujen lopuksi yksinkertainen sijoittajan kannalta.

Pitkästä juoksusta voi aina puhua, 2,5,8, 10 vai monta vuotta. No ennusteita alas on ollut lääke.

En kiukuttele, kunhan kommentoin :grinning:

5 tykkäystä

Eipä ne omien ostot ole auttaneet sijoittajia ainakaan tähän mennessä. Palanut rahaa taivaan tuuliin vaikka tavoitteena ollut että jäisi sijoittajille varsinkin pitkässä juoksussa enemmän ja verotehokkaammin. Itselläni ei luottoa herätä omien ostot nokian osalta. Ajoitus ei ole ollut vahvuus ja jos ei johto osaa nähdä tarpeeksi pitkälle mikä on sijoittajien etu niin jättäisin päätökset itse sijoittajille määritellä se milloin on järkevää ostella ja mitä.

Varmasti on ollut tiedossa mikä on rahan hinta vuoden parin päähän sekä se että joudutaan tyytymään heikompiin katteisiin kehittyvissä maissa.
Ehkä sitten oman osakkeen arvostuksen heikkous on tullut yllätyksenä.

Kyllähän osakekursille ja tulokselle saa aika paljon tapahtua positiivista että omien osto-ohjelmista päästään plussan puolelle.

6 tykkäystä

Ymmärsinkö oikein, että Nokia olettaa saavansa patenttisopimuksen kiinalaisten aikana tämän vuoden puolella ja sopimus on mukana arvioiduissa patenttituloissa. Eli sieltäkään ei olisi tulossa ns. positiivista yllätystä mutta vaarana on uusi negari.

Toki voi olla että ymmärsin väärin ja oikeastaan toivottavasti ymmärsin väärin.

Kiinalaisilta on saamatta karkeasti tämän vuoden jälkeen liikevaihtoa 500-600 M €. Ja liikevoittoa on tästä minimissään vajaat 400 M €.

Eli ei ne ole tuossa 1,0 miljardin euron run ratessa mukana.

Ne mielestäni tulkitaan “catch-upiksi” ja näin ran rate tulee sitä mukaan mitään uudet sopparit laskuttaa.

17 tykkäystä

Lisenssitulot voivat kasvaa myös sulkemalla lisensseistä maksamattomat markkinoiden ulkopuolelle, jolloin härvelit myy lisensseistä maksava toimija. Tosin tässä tapauksessa jäävät takautuvat maksut saamatta.

9 tykkäystä