Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

En tiedä ovatko muut tällä palstalla kiinnittäneet huomiota siihen , että Nokian AT&T: menetyksestä huolimatta tarjouskilpailun voittaneen ericssonin kurssi ei alkuhuuman jälkeen ole kuitenkaan noussut niin paljon kuin Nokian on laskenut. Tiedän että tällä palstalla ei kurssikehitystä pitäisi arvioida, mutta ihan fundamenttien kannalta mietityttää, että muuttaako openran pelikenttää niin merkittävästi, että jatkossa verkkojen tai niiden osien tarjoajien määrä kasvaa niin paljon, että hyvin kannattavaa bisnestä on vaikea kenenkään saada, vai mistä on kysymys?

4 tykkäystä

Vaikuttaakos Ericssonin Vonage alaskirjaus tuohon lukuun? Jos vaikuttaa, niin luuletko, että tänä vuonna on tulossa vastaavia vai palaanko 2019-2022 tuloskuntoon?

1 tykkäys

Kieltämättä Nokian kannalta tuo mittari näyttää hyvältä suhteessa Ericssoniin - mutta juuri nyt tämän vuoden osalta. Täytyy muistaa että tämä vuosi on Ericssonille poikkeuksellinen, sillä siellä on mm. massiivinen alaskirjaus ostokseen liittyen, joten oikeasti kertaluontoista erää. Toki tällekin täytyy syynsä löytyä, ja se on maksettu ylihinta ostoksesta.

Toisaalta lähihistoriassa Ericsson on asettanut tavoitetason myös Nokialle.

@kiiski1 odotan ainakin itse että Ericssonin tuloskunto palautuu vuonna 2024 merkittävälllä tavalla. Jotta yhtiö marginaali olisi lähellä tai parempi kuin vuonna 2021, vaatii se vielä markkinan piristymistä. Tämä on luultavasti kuitenkin liian haastava tavoite vielä tälle vuodelle.

11 tykkäystä

Sopimuksen sisältö mysteeri, mutta jotain edistymistä patenttiasioissa :+1:

62 tykkäystä

Ensimmäinen kiinalainen kaadettu, vielä isommat röllit kaadettavana :slight_smile:

26 tykkäystä
20 tykkäystä

mielenkiintoista, olen ollut ymmärryksessä että Huaweilla ( ja näyttäisi olevan tällä uudella Honor omistajallakin) olisi läheisimmät välit valtion kanssa (vrt BBK Group)

image

eli voisi kuvitella että ei liene kaukana VORO+ diili, kuitenkin jo Kiinan oikeuskin päättänyt että joutuvat maksamaan Nokialle

22 tykkäystä

Jos on tarkemmin seurannut tätä ketjua, niin tämä Salkunakentajan juttu ei sinällään kauheasti pitäisi uutta tarjota. Jutussa käydään läpi analyytikoiden kommentteja ja matalaa arvostusta.

Alaotsikot:

1. Lisenssien viivästyminen ei ole iso asia
2. Houkutteleva arvostustaso

15 tykkäystä

Voisi kuvitella, että VORO+ -diilin osalta kiinalaiset ovat halunneet odotella, että saadaan referenssiksi tuo HONOR alta pois ja nöyrrytään vasta tämän jälkeen maksumiehiksi samoilla pelisäännöillä. Lisää patenttisopu-uutisia siis toivon mukaan kuullaan aivan lähiaikoina.

25 tykkäystä

Joulukuussa 2022 Nokia jatkoi lisenssisopimusta Huawein kanssa. https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2022/12/23/nokia-and-huawei-extend-patent-license-agreement/

6 tykkäystä

Miten nuo patenttiomistukset menikään kun Huawei luopui Honor -brändistä? Tällä sikäli merkitystä kun tulkitsee tätä uutta sopimusta.

Jos Huawei luopui merkittävältä osin patenteista ja siirsi ne uudelle omistajalle, silloin tällä sopimuksella ei ole niin suurta merkitystä. Tällöin siirtyvät rahasummat eivät ole kovinkaan merkittäviä, vaikka toki Nokia on saajapuolella. Tällöin Nokian patenttien korkeampi arvo on helpompi myöntää kun saa myös omille patenteille korkeamman arvon.

Mutta mikäli Huawei omistaa edelleen nuo patentit, silloin tällä sopimuksella on periaatteessa selkeästi enemmän merkitystä (sillä korkeampi arvo vastaan matalampi arvo, eli kuten case OPPO ja Vivo). Ristiinlisenssoinnista kerrotaan molemmissa diileissä, mutta se ei vielä anna mitään kättä pidempää asian tulkitsemisessa.

Siinä mielessä OPPO ja Vivo tapaukset ovat potentiaalisesti erilaisia, kun noilla yhtiöillä ei ole merkittävää patenttisalkkuja ja näin siirtyvät rahasummat ovat merkittäviä. Toki edelleen silmukka hiukan kiristyy.

16 tykkäystä

Marshall taas lisännyt shorttiaan reilulla 6m lapulla, nyt yhteensä 73.5m lappua
Ko. Päivän kurssi pyöri pääosin 3.14-3.16 välillä, illaksi painui 3 10een

Alaspainaminen milloin ?
Vai short ja gamma squeeze ja meemiralli ihan lähipäivinä :crossed_fingers:

34 tykkäystä

Palaan asiaan lukujen kera. Kun tarkastelemme lt-ryhmiä huomaamme, että MN on investoinut selkeästi eniten tutkimukseen, niin absoluuttisesti kuin suhteessa myyntiin. Voimme myös huomata, että NI on tutkimusmenoissa selkeästi tehokkaampi kuin MN tai CNS.

Tutkimusmenot milj. euroa

2021 NI 1165 MN 2078 CNS 537

2022 NI 1307 MN 2234 CNS 577

Tutkimusmenojen suhde liikevaihtoon

2021 NI 15,2% MN 21,4% CNS 17,4%

2022 NI 14,4% MN 20,9% CNS 17,2%

Liikevoiton suhde tutkimusmenoihin

2021 NI 67,3% MN 36,8% CNS 30,9%

2022 NI 84,3% MN 42,3% CNS 30,7%

Lähde: Form 20-F vuosikertomus s. 82-84 https://www.nokia.com/system/files/2023-03/nokia-form-20-f-2022.pdf

Huomaamme siis, että MN:lle varsin hyvänä vuonna 2022 sen tutkimuspanoksella 2234 milj. liikevoiton suhde tutkimusmenoihin on noin puolet NI:n tasoon verrattuna. Jatkossa ero voi kasvaa, koskapa MN:n liikevoitolle on laskupainetta niin Intian 5G-investointien hidastuessa kuin sen vuoksi että AT&T menetettiin mobiiliverkkoasiakkaana.

Kysymys herää, onko nykytaso tutkimuspanoksille kohdallaan huomioiden merkittävät erot saavutetuissa tuotoissa eri lt-ryhmien välillä?

14 tykkäystä

Aika huvittavaa tuo ulkopuolisen sijoittajan halu kahlita tuotekehitys kuluja.

Teknologiayritys ja nyt tarkoitan it-teknologiaan liittyvän, kolmen vuoden syklein likes uusiutuvan, menestys riippuu tutkimustoiminnoissa syntyneistä innovoineista.

Kahlitsemalla tutkimuskuluja on kuin pissaisi housuun, lämmittää vain hetken.
Suomen tutkimuksen ja innoivoinin on lakastanut se, että suomalaiset yhtiöt on pääosin ulkomaisten rahastojen tai yritysten omistamia, joiden haluna vain maksimoida tuotto, sijoitus voidaan viedä helposti muualle.

Nokiakin tarvitsisi ankkuriomistajan, joka sitoutuu pitkäaikaisesti, valtio olisi hyvä.
Näinhän mm Huawei Kiinassa.

Huawein tutkimuskeskus työllisti Suomessa 2017 250 henkilöä (Nokia vuosituhannen vaihteen tutkimuskeskus muistaakseni 900).

Luin joskus tuosta haastattelun, jossa selkeäsanaisesti kuvattiin tuon tutkimuskeskuksen toimintaa

"Tuotekehitystiimit jakautuvat laajempaan 2,5-4 vuoden päähän tähtäävään teknologiakehitystyöhön sekä yksittäisiin tuotekehitysprojekteihin, joiden kesto on useimmiten 1-1,5 vuotta.

Kilpailijoilta myyntiin tulevien tuotteiden analysointia Terho ei pidä kovin tärkeänä. ”Oma tuotekehityspolku on luotu jo kaksi vuotta eteenpäin, joten kilpailijan esittelemiin ratkaisuihin on myyntiin tulevia tuotteita analysoimalla vaikea enää reagoida kilpailukykyisesti. Se on yksinkertaisesti liian hidasta.”

Nyt kokeilemme ensin ja epäonnistumme nopeasti, jos niin on käydäkseen. Ei ole tarvetta analysoida niin paljoa ja selittää kaikkea. Kiinalainen tapa on rakentaa ja sitten testata, miten kehitystyön tulos toimii”, toteaa Terho Huawein toimintatavan erosta verrattuna menneisiin Nokia-aikoihin. ”Myös laitteen kehityksessä pyrimme tekemään jonkinlaisen prototyypin erittäin nopeasti.”

8 tykkäystä

Kukaan ei ole ollut kahlitsemassa, vain nostamassa asiaa keskusteluun. Sen sijaan debattia ei pidä kahlita reagoimalla negatiivisesti sen aloittamiseen. Nokia voisi paremmin perustella miksi heikohkoa tulosta tekevä liiketoiminta saa näin massiivisia panostutuksia eli voisiko ajatella, että liiketoiminta, joka tuottaa parhaiten olisi myös ykkösasemassa panostuksien osalta?

Valtio suuromistajana: siinä kyllä paine tehdä tulosta laskisi kuin lehmän häntä ja tutkimuspanostukset tehtäisiin osin aluepolitiikan ehdoin.

2 tykkäystä

eikös yksinkertainen vastaus ole että MNää ei olisi ilman noita panostuksia (whatever it takes)

8 tykkäystä

”Kun kävin ensimmäiset keskustelut asiakkaiden kanssa, olin todella huolestunut, onko meidän 5g-tuotteita mahdollista enää kehittää kilpailukykyisiksi. Olimme silloin aivan perustavanlaatuisten kysymysten äärellä.”

Uuden toimitusjohtajan tehtävä oli verraten yksinkertainen. Palauttaa yhtiö kolmessa vuodessa verkkoteknologian huipulle. Tämä edellytti toimintatavan yksinkertaistamista ja satojen miljoonien eurojen lisäinvestointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Muussa tapauksessa peli olisi luultavasti menetetty.

Johtajia vaihdettiin, byrokratiaa karsittiin, tuotteita vähennettiin ja päätöksentekoa suoristettiin. Liiketoimintaryhmien määrä supistettiin neljään. Niiden tehtäväksi annettiin teknologiajohtajuuden vahvistaminen, matkapuhelinverkkojen kilpailukyvyn palauttaminen ja kannattavuuden parantaminen

Osalainaus Hesarin jutusta 16.12.2023. Minusta tuossa on riittävästi “ihmettelijöille”. Nokia päätti siis kehittää 5g-tuotteita kilpailukykyisiksi.Mikä olisi ollut muu vaihtehto ?
Ilman kilpailukykyisiä tuotteita,tutkimusta,kehittämistyötä ei olisi koko Nokiaa.
Nokian tukeva patenttisalkku tuloineen on siitä kotoisin.Vaikka sinne on panostettu aikojen kuluessa paljon euroja, niin myös tulosta tulee viivan alle. Eri yksikköjen vertailu tässä mielessä ei anna oikeastaan mitään.
Meidän sijoittajien on pakko luottaa,että Nokia allokoi resurssit järkevästi.Pelkkien lukujen perusteella oletettavasti kellään ei ole kompetenssia arvioida mitä on saatu ja tärkeintä,mitä oletetaan saatavan tulevaisuudessa.Siitähän on pitkälti kysymys.

16 tykkäystä

“Luota Jumalaan, mutta sido kamelisi.” Eli kyllä minusta on tervettä kyseenalaistaa myös johdon päätöksiä ja painotuksia ja vähintäänkin edellyttää resurssoinnille riittävävän syväluotavaa perustelua.

Ja kuten sanoin, en ehdottanut tässä ja nyt mitään konkreettista MN osalta, mutta nostinpa kissan pöydälle. Nokia, tai mikään muukaan yritys ei kaipaa jees-miehiä omistajiksi vaan sellaisia, jotka jatkuvasti haastatvat johtoa maksimaaliseen suoritukseen. Siihen kuuluu myös tietty kyseenalaistaminen varsinkin kun vielä niinkin pitkän ajan päästä kuin 2026 tavoitellaan heikohkoa tulosta MN:lle (marginaalin keskipiste 7,5%) ja CNS:lle (8,5%).

2 tykkäystä

Omistajien laatu on tuossa suhteessa merkityksellistä suurista omistajista puhuttaessa. Ja monessa yhtiössä he jo itsessään tekevät yhtiöstä houkuttelevamman sijoituskohteen. Pienomistajan vaatimukset, jees-asenne ja kirjelmöinnit yritysjohdolle ovat yhtä tyhjän kanssa.

Valtio on jo sijoitusyhtiönsä kautta Nokian merkittävä omistaja. Valtion omistajastrategiaan ei kuulu pörssiyhtiöissä viittaamasi toiminta.

1 tykkäys

Kyse oli valtiosta ankkuriomistajana. Enpä usko, että esim. Finnairissa aivan kaikkia päätöksiä tehdään puhtaasti liiketaloudellisin perustein. Tässä esim. ministerin “ukaasi” Finnairille, jossa valtio on enemmistöomistaja:

“Olen viestittänyt yhtiön johdolle, että toimivat liikenneyhteydet ovat maakunnille ja alueiden elinvoimalle tärkeitä.” Ministeri Tuppurainen: Valtio vastuullisena ankkuriomistajana Finnairissa

Ministeri ei sanonut, että hän on edellyttänyt omistaja-arvon maksimointia joka tilanteessa…

2 tykkäystä