Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Singapore, 28 March 2024 – Singtel signed three Memoranda of Understanding with industry leaders, Cisco, Fortinet, and Nokia, to provide quantum security solutions to enterprises through its Quantum Safe Network (QSN).
https://www.singtel.com/about-us/media-centre/news-releases/singtel-collaborates-with-cisco-fortinet-and-nokia?did=D00000001070

7 tykkäystä
7 tykkäystä

Tuossa raportissa on lähes kaikki pielessä, alkaen tuosta 15.4% GAGR sta. Jos se pitäisi paikkaansa Nokian ja Ericsonin sijoittajille kertomat näkymät olisi ihan eri tasolla. Yksityisverkot kyllä kasvaa, mutta se selitää tuosta ennustetusta 150 miljardin kasvusta murto-osan.

1 tykkäys

Sehän nyt vaan on kahden aikapisteen välinen vuosittainen laskennallinen arvo (Nokia antaa näkymiä tarkemmalla tasolla/lyhyemmällä aikavälillä, eli ei mitään ristiriitaa) , josko tuo 2032 pitää sisällään koko 6G investoinnin ja Privat luonnollisesti ?
kuulostaa hurjalta luvulta kyllä, alkuperäinen tutkimuksen lähde on iMARC group https://www.imarcgroup.com/

tuolla tarkempi kuvaus raportista, on smart cityä, autonomous vehicles ja muuta joka tuota 2032 arvoa kasvattaa…

7 tykkäystä

Markkinan nelinkertaistumimen seuraavan 8 vuoden aikana on täysin ristiriitainen esim Dell’Oron, Nokian, Ericssonin jne näkymien kanssa. Jos lähivuosina markkina pikemminkin supistuu ei se sen jälkeen muutamassa vuodessa nelinkertaistu. Kaikki merkit viittaa siihen että 6G investointi tulee pitkälti noudattamaan 5G vastaavaa ja CAGR:t vaihtelee nollan molemmin puolin

2 tykkäystä

Numerot näyttävät ristiriitaisilta, mutta ajurit ja trendikasvu (potentiaalin kasvu) ovat hyvin linjassa. Ehkä kysymys onkin että kumpaan uskoo ja mikä on sijoitushorisontti?

1 tykkäys
1 tykkäys

5G ei tuo kasvua merkittävästi - tai sitä ei täysin vielä tiedetä, sillä se on riippuvainen privapuolesta.

Mutta 6G, kyllähän siinä on oltava tukiasemia paljon enemmän kuin 5G aikakaudella - koska taajuudet tulevat olemaan korkeammat ja näin kantavuus lyhyempi. Ymmärrän että tämä on operaattorinäkökulmasta haastava asia, sillä 6G:n pitäisi tuoda uusia merkittäviä tulovirtoja. Onhan tämä mahdollista että siihen mennessä ihmiset ovat valmiita maksamaan enemmän verkon käytöstä. Ja tämä toteutuu mikäli 6G tuo jotain uutta - tästä olen vähintään toiveikas ja samalla realisti.

3 tykkäystä

Jotta koko kuva tulisi näkyviin, todettakoon, että jos yhdistämme kahden kolmivuotisen palkinto-ohjelman menetetyt kannustinosuudet, voimme nähdä Lundmarkilta jääneen saamatta viime vuonna yli yhdeksän miljoonaa euroa (1 605 736 + 7 441 283) osakekurssin heikon kehityksen vuoksi.

1 tykkäys

Amy joined Nokia in 2022 and has been key to renewing the company’s people services and employee experience. “Nokia today announces that its Chief People Officer, Amy Hanlon-Rodemich, will leave the company and step down from its Group Leadership Team. A recruitment process will begin immediately for her successor and Amy will retain an advisory role during her notice period.

Amy joined Nokia in 2022 and has been key to renewing the company’s people services and employee experience. “This has been a difficult decision for me to take. I’ve enjoyed my time at Nokia and am looking forward to the next chapter in my career. I wish everyone at Nokia continued success,” commented Amy. “I would like to thank Amy for her contributions to Nokia and leadership of the People organisation. I wish her all the best with her future endeavours,” said Pekka Lundmark, President and CEO of Nokia. Lorna Gibb, Vice President, Labor & Employment, will assume the role of interim Chief People Officer for Nokia as the search commences.

Onko tietoa/arvailuja miksi työsuhde jäi vain parin vuoden mittaiseksi?

Kauppalehden uutisista:
“Société Générale lopettaa Nokian seurannan”

Lopettavat samalla myös Koneen seurannan, joten
tähän ei liittyne mitään Nokiaan liittyvää dramatiikkaa.

4 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen kaupallinen ilmoitus eli mainos Nokialta. Lue ja lisää yleissivistystäsi, esim. että 80 % verkkoliikenteestä on jo videota, ja siitä puolet koneiden välisiä videoita.

9 tykkäystä
1 tykkäys

Ihan mielenkiintoista mutta Nokian tulojen kannalta varsin neutraalia kun 5G kasvaa ja 4G taantuu.

Maailmanlaajuisten RAN-tulojen ennustetaan laskevan 1 prosentin vuosivauhdilla seuraavien viiden vuoden aikana (2024-28). https://www.delloro.com/news/ran-decline-to-extend-beyond-2023/

2 tykkäystä

Myös 5G tukiasemia piti olla paljon enemmän ja ihan samasta syystä.
Tuo väite lyhyemmästä kantamasta pitäisi paikkaansa vain jos 6G tehtäisiin samalaisilla radioilla/aktiiviantenneilla kuin 5G.

6G eniten käyttöön tulevat uudet taajuudet tulee alueelle noin 7-12 GHz. Tuon 7 GHz aallonpituus on puolet 3.5 GHz verrattuna eli muös 7GHz antennielementin pituus on puolet 3.5 GHz verrattuna. 7GHz radioon/aktiiviantenniin mahtuu neljä kertaa enemmän antennielementtejä samankokoiseen 5G 3.5 GHz aktiiviantenniin verrattuna. Antennielementtejä lisäämällä voidaan kompensoida tuota korkeamman taajuuden kantamaa ja 6G radiot voidaan ottaa käyttöön nykyisillä 4G/5G tukiasemasaiteilla. Näin tehtiin 5G osalta ja 5G 3.5 GHz radiot on samoilla saiteilla 4G 1.8 GHz radioiden kanssa samalla peitolla - eikä niitä 5G tukiasemia ole enempää kuin 4G tukiasemia.

edit. mmW taajuudet/radiot on mahdollisia jo tänä päivänä 5G ssä. Aika hiljaista on ollut, enkä oikein keksi syytä miksi tämä juurikaan muuttuisi 6G myötä. Tuolla noin 7GHz taajuusalueella saa nykyisiä saitteja hyödyntämällä tarvittavan määrän lisäkapasiteettia paljon helpommin ja paljon tehokkaamminen.

Tuo kuva alempana pätee vain jos antennielementtien määrä ei kasva. Massiivi MIMOn idea on antennielementtien ja lähetin/vastaanottimien määrän kasvattaminen taajuuden kasvaessa.

4 tykkäystä

5G toimii tosiaan pääosin samoilla taajuuksilla kuin 4G, kun mid-band ratkaisee (2,5 GHz - 4,0 GHz) ja high-band on aika harvoissa paikoissa irti.

Mutta mielenkiinnolla jään seuraamaan mitä tapahtuu radioiden ja antennien suhteen. Oon kyllä yllättynyt mikäli 6G ei mennä reilummin mmWave taajuuksiin (ja siihen siis perustuu näkemykseni useammasta tukiasemasta)… mutta en missään nimessä ole asiantuntija tässä, ainoastaan valveutunut lukija.

Edit: Mikäli mennään vain eteenpäin 7-12 GHz taajuuksiin, olisi se “potentiaalisesti vähän tylsää”. Paljon mikään ei muuttuisi, ja 6G olisi… ääh hieman pettymys. Sehän tässä varmaan se riski on, pitäisi löyttää tähän touhuun uusi näkökulma.

11 tykkäystä

6G lunastaa ne lupaukset joihin 5G ei koskaan kyennyt, sekä paljon niitä jotka on nyt viime aikoina nousseet esille. Paikannus ulkona 1m tarkkuus, sisällä 10cm, tuo todella paljon sovellutusmahdollisuuksia, liikenteessä, kauppakeskuksissa, tehtaassa tai kiinteistössä jokaisen laitteen ja ihmisen paikannus tarkasti. Hologrammipuhelut, eli virtuaalinen läsnäolo, esim työmatkalta toisella puolella maapalloa voit käydä virtuaalisesti kertomassa lapsille iltasadun kotona, Tekoäly reaaliajassa joka paikkaan, Meta, 8k videota ilman pullonkauloja, yms. 5G:n yhteydessä visioitiin paikannukseen perustuvia mainospalveluita, juuri metrilleen mainoksesta maksaneen ravintola oven kohdalla kävellessä saat sinulle henkilökohtaisesti personoidun mainoksen oven näyttöön, tai puhelimeesi ja samalla tarjous. Google kartassa näet nyt suunnilleen rakennuksen tarkkuudella asioita, 6G:llä metrin tarkkuudella. Hotelliesittelyt virtuaalisena, taidemuseokierros joka taulun kohdalla saat esittelyn, tai uuden rakennettavan asunnon tai asuinympäristön läpi kävely ennen rakentamista, vaatii paljon dataa. Itse olen nähnyt 360astetta ympärillä olevaa suuren resoluution näyttöä korkeus 3m(Siis huone jossa kaikki pinnat peitetty korkearesoluution näytöillä ilman näkyviä saumoja), live kuvan tuonti siihen mistä tahansa maapallolta, voit kävellä Manhattanilla, tuohon ei 5G kapasiteetti riitä mutta 6G riittää, reaaliaikaiseen kuvaan korkealla resoluutiolla. Sovelluksina oli vasta asunnon sisustan ennakkokatselu ennen rakentamista, sekä ampumisen(Virtuaalinen kriisitilanne, aseissa laser ja osumapisteiden tunnistus) ja itsepuolustuksen koulutus etänä poliiseille, pystyi simuloimaan valtavan määrän esimerkkitilanteita koulutukseen, rakentelematta jotain pahvikulisseja ja tai paperi-piirustuksia tilanteesta. Sekin esineiden internet ja IoT jotka piti tulla jo 5G:ssä mutta ei tullut, tulee 6G:ssä. Uudet palvelut avautuu sitten vasta kun homma on käytössä, mutta Pekka on noita usein avannut esityksissään. Useita kymmeniä sovellusalueita joihin 4G/5G ei ole kyennyt tai on jouduttu toteuttamana puutteellisena. Muuta ongelmaahan ei ole kuin että itse verkkolaitteen myynnillä ei elä 6G:llä myöskään, Nokin pitäisi löytää joku sovellusalue tai verkon lisäominaisuus jolla päästä kasvuun kiinni.

11 tykkäystä

Erittäin mielenkiintoinen tuo laitteiden välisen videoliikenteen osuus. Tämänkaltaiset havainnot tukevat hyvin konkreettisesti tiedonsiirron ja ylärivin kasvuennusteita. Eri asia sitten että kuka sillä tekee rahaa, mutta ainakin markkina kasvaa ja se on yleensä hyvä asia.

8 tykkäystä

Itse uskon, että G vaikutus häviää pikkuhiljaa. Lähes kaikki mitä maalailet olisi jo tehtävissä 5G lläkin. Eli ne lunastamattomat lupaukset ei ole enää radioteknologiasta kiinni vaan sen juus keissin tarpeellisuudesta. Olen seurannut tätä ”seuraava G mahdollistaa” keskustelua 3G ajoilta alkaen. Se, että jokin on mahdollista ei tarkoita sitä että se otetaan laajalti käyttöön.

20 tykkäystä
8 tykkäystä