Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

En pidä Nokian myyntiä Yhdysvaltoihin huonona asiana osakkeenomistajille tai edes Suomelle poislukien valtion verotulot, jotka pienenisivät pääkonttorin ollessa muualla. Tästä on aika paljon kirjoiteltu aiemminkin, joten en palaa tähän sen enempää. Ehkä tällaiseen liittyvät vaikeimmat kysymykset omalla kohdalla liittyvät siihen, mikä vaikutus tällä olisi huipputeknologian kehittämiseen Suomessa.

Eihän Nokia tuskin “koskaan” poistuisi Suomesta, Oulu ja Tampereen kehitysyksiköt jäisivät edelleen Suomeen, “isommilla hartioilla” Suomen rooli kehityksessäkin voisi säilyä, jopa kehittyäkin, vaikea ehkä arvioida pot. vaikutusta…

Mutta kyllähän tuo Hypolyysin (miljardivoitot tulevaisuudessa ja apinaa koijattu hiipii mieleen :smiley: )

17 tykkäystä

Talouselämän yhteenveto: hyvin kevyellä tasolla tässäkin otetaan asiaan kantaa, mutta varmasti positiivinen uutinen.

9 tykkäystä

Voisko joku linkittää johonkin kansainväliselle keskustelupalstalle tuosta uutisen? Jos löytyy uutinen englanniksi?

1 tykkäys

Niin, ja graafisestihan se viime vuoden loppupuolella alkanut ns. “erkaantumiskehitys” näyttääpi hyvinkin pitkälti nyt tältä:

Kulmakerroin on siis jälleen hetkellisesti vallan “kohdillaan”…
:face_holding_back_tears:

3 tykkäystä

Pitää sanoa näistä hienoista käppyröistä mitä laitatte tänne että koskahan nää tulee toteutuun :slight_smile: osake vaan tippunu kokoajan.

6 tykkäystä

*[quote=“system, post:1, topic:38738, full:true”]
Tämä ketju on jatkoa kommentille: Nokia sijoituskohteena (Osa 2) - #11189 käyttäjältä Cotr.

Edellinen ketju:

lihavoitu teksti*

1 tykkäys

sepä olisikin kun tulisi tuollainen muutaman miljardin hanke, joka on Top Secret ja siitä ei saa kirjoittaa mitään. Saa olla luovana, että sen ujuttaa kirjanpitoon :slight_smile:

23 tykkäystä

Omaan silmään ja maailmankuvaan todella myönteisiä uutisia nämä 6G-yhteistyön syventämiseen liittyvät seikat, mutta Nokian päivän kurssi lähti päinvastoin laskuun Blinkenin ja Haaviston tilaisuuden jälkeen… Onko omistajissa sitten kuitenkin paljon niitä Kiinan markkinoiden “perään itkijöitä” vai mikä on? :smiley:

Screenshot_128

13 tykkäystä

Eiköhän julkilausuma yhteistyöstä ole vain julkilausuma yhteistyöstä. Se ei merkitse Nokialle rahavirtoja lähivuosina, koskapa 6G:n käyttöönotto alkaa vasta n. 2028 alusta eli 4,5 vuotta tästä päivästä. Markkinat katsovat ennen kaikkea Nokian lähiaikojen näkymiä ja sitä ei jokin julkilausuma hetkauta suuntaan eikä toiseen.

Tällä palstalla jaetaan hyvää tietoa, mutta välillä joillakin mopo karkaa käsistä. Nokiaa ei ole toistaiseksi kukaan rynnännyt ostamaan ja on parempi keskittyä pohtimaan Nokian tuloksentekokykyä yksiköittäin. Ja markkinoille merkitsee paljon se onnistuuko Nokia luomaan uutta liiketoimintaa, jolla liikevaihto saadaan kasvamaan RAN-operaattorimarkkinan polkiessa paikoillaan.

27 tykkäystä

Varmasti reaktiossa oli tosiaan paljon sitä, että tältä julkilausumalta kenties odotettiin enemmänkin konkreettista sisältöä. Mielestäni pääsignaali on kuitenkin myös selvä, USA:n ja Suomen välisen kaupankäynnin tiivistyminen ja strateginen liittolaisuus kaikilla keskeisillä turvallisuusalueilla vahvistaa mm. Nokian näkymiä. Voitot eivät tule tänään eikä aivan heti huomennakaan, mutta oma fokus on onkin vuosien päässä, ja Nokia on yksi geopoliittisten jänniteiden hyötyjiä.

Mahdollinen myynti Yhdysvaltoihin on tässä vaiheessa spekulaatiota. Ei Suomeen jäänti ole kuitenkaan mikään välttämättömyys tai menestyksen este kummankaan maan etujen kannalta. Aika näyttää.

11 tykkäystä

Ekholm: Ericssonilla on keskeinen rooli EU:n ja Yhdysvaltojen välisessä kehittyvää teknologiaa koskevassa yhteistyössä.

https://www.ericsson.com/en/news/2023/6/borje-ekholm-welcomes-eu-us-trade-and-technology-council-emerging-technology-agreement

7 tykkäystä

Käytännössä lähes jokaisen teknologisfirman oston jälkeen noin 5 vuoden kuluttua on työvoimasta Suomessa jäljellä max 10% siitä mitä oli yritysoston tapahtuessa. Itse en tunne ainuttakaan poikkeusta.

Jenkeille tärkein yksittäinen asia Nokiassa on Bellabs, USA:n pitkän tähtäimen tietoliikenteen perusteknologioiden kehityksen keihäänkärki. Nokia sai kultamunan syliinsä ja ei ole oikein tiennyt mitä sillä tehdä.
Bellabs on maailman kärjessä 6G kehityksessä, ja ainut USA:ssa. Luulen että koko tapaamisen kohde oli se ja sen toiminnan turvaaminen ja tietotaidon jakaminen jatkossakin USA-Suomi akselilla, eli Nokiasta USA:n hallinnolle.
(“Suomen ja Yhdysvaltojen allekirjoittama 6G-sopimus mahdollistaa sen, että maiden hallinnot ja yksityisen sektorin toimijat voivat jakaa parhaita käytäntöjään, Blinken sanoi…”)

Se miksi tuosta edes täytyy keskustella ja sopia nyt, voisi kaukaa haettua viitata pyrkimyksiin ostaa Nokia Aasiaan.
Mielenkiintoiseksi tekee se että Pekka taannoin asui USA:ssa 6k ja siitä emme ole kuulleet pihaustakan että miksi, lisäksi nyt Pekka surfailee kaiken maailman korkean tason foorumeilla ainoana yritysjohtajana, ja että asiasta täytyy tehdä sopimus ministeritasolla.
Bellabsilla on massiivinen patenttisalkku eri tiedonsiirtoteknologioiden ja niiden standardien ydinpatentteja.

17 tykkäystä

Toivottavasti seuraavaksi ei kilpailla Nokian ja Ericssonin välillä USA:n huomiosta ja jaeta kaikkea mahdollista 6G-tietämystä kilpailun nimissä Yhdysvaltojen kanssa. Mutta on tosi hienoa, että yhdessä kehitetään. Siis todella hienoa. Niin hienoa, että Börje ja Pekkakin toteavat erikseen, että jo on hienoa.

Edit. Mutta sitten markkinan näkemys siitä, kuinka hienoa on →

image

image

Neil Patrick Harris Upset GIF - Neil Patrick Harris Upset Disappointed GIFs|262.5x227.89772727272725

42 tykkäystä

Sinun kannattaisi vierailla Oulussa, siellä on runsaasti noita poikkeuksia. Ehkä kannattaisi perehtyä myös Suomen pelisektoriin, sekin on pullollaan poikkeuksia.

Nokialla ja paikallisissa tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa on niin kovaa osaamista, että olisi idiotismia ostaa Nokia ja sitten lopettaa sen toiminnot täällä. Tai ainakin maailman pitäisi muuttua melkoisen paljon, jotta näin tapahtuisi. Tai no, onhan toki yritysjohtajia, jotka haluavat ajaa firmansa miinaan ostamalla miljardeilla ilmaa Saksasta tahi tehtaita Venäjältä…mutta tuskin sentään Nokian potentiaalisissa ostajissa, he tietävät mihin sijoittavat ja miksi.

20 tykkäystä

Mitä yli 5v sitten ostettuja firmoja joissa vielä merkittävä henkilöstö Oulussa, niin perehdyn asiaan.
Toki yritysosto tehdään siksi että nähdään ostettavassa yrityksessä kasvupotentiaalia, usein henkilöstö kasvaa yritysoton jälkeen vuoden-pari, mutta sen jälkeen kääntyy laskuun ja pidemmällä aikavälillä kuihtuu lähes kokonaan pois.

3 tykkäystä

Oli miten oli eiköhän enemmistö Nokian omistajista ole kiinnostuneempi siitä, mitä Nokiaan sijoitetut roposet tuottavat kuin mikä on Nokian teollisuuspoliittinen merkitys Suomelle. Ainakin itse haluaisin vihdoin tavalla tai toisella hyötyä Nokiaan jo vuosia sitten sijoittamistani rahoistani. Ellei Nokia itse omilla toimillaan saa kurssiaan kasvuun tulkoon sitten ulkomailta riittävän hyvä ostotarjous.

Samaten ilman Nokian myyntiäkin suhtaudun positiivisesti pääkonttorin siirtämiseen Yhdysvaltoihin, jos tarkan analyysin jälkeen todetaan, että sitä kautta kurssiin saadaan puhtia korkeamman arvostuskertoimen muodossa.

20 tykkäystä
6 tykkäystä

Eli mitä mm. Nokian patentteihin tulee, niin Blinken on käynyt hienovaraisesti heristämässä sormea Kiinan suhteen, ja markkinat pettyi(?)

Kyllä kireässä nykytilanteessa myös sijoittajien täytyy kyetä valitsemaan puolensa. Protektionismi tulee säätelemään globaaleja markkinoita vielä pitkään.

3 tykkäystä

Kyllä näillä melko iso merkitys vain on kun Blinkenin, Bidenin ja muiden pöydissä pyöritään ainoana eurooppalaisena yritysjohtajana. Sijoittajat ymmärtävät myöhemmin :wink:

Hyvää viikonloppua.

39 tykkäystä