Nokian Renkaat Oyj

3 hehtaarin tontti erillään nykyisestä tuotantolaitoksesta.

Nelikerroksinen vanha kumisaapas tehdas. Miten tähän sijoitetaan tehokasta ja kannattavaa toimintaa kilpailulla toimialalla?

2 tykkäystä

Ihan kuule samanlailla mitä siihen parinkymmenen metrin päähän seinän toiselle puolellekkin.
Katot on matalalla ja layouttia/materiaalivirtaa nyt ei ihan optimaalisesti tehtyä vrt. Venäjän tehdas ja uudet kyhäelmät. Eiköhän siellä kuitenkin saada tulevaisuudessa rinkuloita ihan hyvin ulos.

5 tykkäystä

Voisi ajatella että nytkun hyödynnetään ostettua kiinteistön puolta karsitaan vanhassa osassa huomattua heikkoutta ja tehostetaan tuotantoa käyttämällä entistä enemmän ropotteja ja automaatio. Näen tässä mahdollisuuden suomentuotannon kehittämiseen kustannustehokkaammaksi henkilö/SUV/paku rinkuloissa kunten myös raskaissa kummeissa. Jenkeissä just laitettu uusi tehdas pystyyn ja siellä mietitty tämän päivän moderneja tuotantolinjoja jne. :sweat_smile: Jotain mutuilua vaan.

1 tykkäys
6 tykkäystä

Tää on varmaan yleinen ajatus, että noihin Nokian Renkaisiin on hinnoiteltu jo kaikki paha.

Tuossa tullut näitä Venäjältä poistumisen vaikeuksia vastaan.

Ilmeisesti vuoden vaihteen jälkeen vetäytymisen tekeminen vielä vaikeutui.

Vetäytymisen kriteereinä on ainakin

  • kauppahinnan tulee olla 50% myytävien käyvästä arvosta
  • on käytettävä ulkopuolista asiantuntija arviota
  • Putinilta tulee hakea lupa myynteihin

Lisäksi myynnin jälkeen saattaa tulla vielä valuutta tappioita.

@Rauli_Juva onkohan tuohon Venäjän liiketoimintojen 400milj. kauppahintaan käytetty jo asiantuntija arviota vai mahtaakohan sellainen olla vielä tulossa?

Nissanin tehdas myytiin1€.

11 tykkäystä

Mistä nämä kriteerit on bongattu? Ensimmäinen näyttää erikoiselta ottaen huomioon että noita busineksia on myyty paikoin pilkkahintaan.

Yhtiö ei ole kommentoinut mitään yksityiskohtia myyntiprosessista, joten ei tällaista tietoa mullakaan ole. Jos jotain tuommoista dokumenttia tarvitaan, niin eiköhän se ole tässä neljän kuukauden aikana (myynti-ilmoituksesta) järjestynyt.

9 tykkäystä

Nokian Renkaiden paras yhtiötason verrokki Pirelli muuten julkaisi 2022 raporttinsa eilen illalla. Nokian erikoistilanne huomioiden tästä ei kovin paljon johtopäätöksiä voi vetää, mutta itse nostaisin Pirellin marginaalin esiin. Heidän oikaistu EBIT-marginaali oli vuonna 2022 14,8 %, hieman 2021 matalampi ja tälle vuodelle ohjeistetaan 14-14.5%. Kannattavuus on siis melko tasainen, vaikka kustannusinflaatio ja heikohko makroympäristö painaa.

Kuten olen aiemminkin täällä nostanut esiin, verrokit pystyvät 15 % (tai ylikin) marginaalitasoon vaikka heillä on heikompi tuotemix kuin Nokian Renkailla (myös ensiasennusrenkaita ja halvemman hintaluokan renkaita, joita Nokialta ei käytännössä löydy). Tämän takia Nokian Renkaiden henkilöautorengassegmentin pitäisi mielestäni hyvinkin pystyä 15-20 % marginaaliin, kun uusi tehdas aikanaan rullaa.

25 tykkäystä

onko nokian renkaiden inderesin laskelmissa venäjä liiketoiminnan myynti siihen 400-500milj markkinahintaan mukana tavoitehinta laskelmassa toteutuvana asiana? Itse en pidä sitä mitenkään mahdollisena muutakuin 1e hintaan. Ja olen ajatellut että yli 1miljardia ei tässä kunnossa voi yhtiöstä maksaa. Onneksi kurssi on lasketellut ja toivottavasti laskeskelee viellä vähän lisää niin pääsee ostelemaaan.

1 tykkäys

Markkinahinnasta en tiedä, 400 MEUR on sovittu myyntihinta, joten en ihan ymmärrä miksei se olisi mahdollista saada, itse pidän kyllä kaupan toteumista sovitusti todennäköisimpänä vaihtoehtona, vaikkei mitenkään varmana.

Valitettavasti siihen, onko se tavoitehinnassa mukana ei ole ihan yksiselitteistä vastausta. Tämä taas johtuu siitä, että yhtiö on ollut haluton tai kyvytön vastaamaan siihen mihin tuo 400 MEUR oikeastaan kohdistuu ja millaisia säätöjä siihen kaupantekohetkellä tehdään. Selkein tapa ajatella tätä on se, että taseessa olevat Venäjän nettovarat olivat Q4 lopussa 210 MEUR ja meillä ei ole oletusta myyntivoitosta Venäjältä eli käytännössä lukuihimme sisältyy vain tuo 210 MEUR. Luvut kuitenkin elää koko ajan, joten todellinen vaikutus suhteessa meidän lukuihin nähdään vasta jos/kun kauppa saadaan maaliin.

6 tykkäystä

Ainakin tässä jutussa puhutaan tuosta uudesta lainsäädännöstä: Selvitys: Vain 8,5 prosenttia länsiyrityksistä on lähtenyt Venäjältä – ”Tutkimustuloksemme toistaa historiasta tuttua kaavaa”, sanoo professori

Lainaus: "East Cham -kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kertoo, että Venäjä on yhä vain kiristänyt otettaan länsimaisista yrityksistä. Ensinnäkin kaikki yrityskaupat ovat luvanvaraisia. Myös kaupan tekemiseen tuli viime vuoden lopulla uusia ehtoja: “Jokaiseen kauppaan on oltava ulkopuolinen arvioitsija, joka määrittelee hinnan ja tästä hinnasta täytyy antaa vähintään 50 prosentin alennus.”

2 tykkäystä

Tuo on kyllä aidosti törkeää toimintaa, mutta voiko roistovaltioilta muuta odottaakaan :face_with_symbols_over_mouth: Onkohan kellään foorumilaisella tietämystä kansainvälisistä kauppasopimuksista ja niiden velvoitteista tällaisissa tilanteissa? Toki roistovaltiot tuskin ovat liittyneet tällaisiin…

2 tykkäystä

Kiitos. Vähintään 50 % alennus on vähän eri kuin 50 % käyvästä arvosta. Tuo ensimmäinen varmasti Renkaiden kohdalla toteutuu :slight_smile:

Jutussahan sanottiin myös, että pitäisi antaa ostajalle 1-2v maksuaikaa, kun Renkaat on sanonut että kauppaa ei clousata ennenkuin rahat on heidän tilillä. Eli ei ihme, jos kaupan teossa vähän kestää kun väännetään ehtoja molemmille sopivaksi.

EDIT: Pitäisi varmaan sanoa kaikille sopiviksi, kun mukana lienee ostaja, myyjä sekä erinäisiä valtion tahoja…

7 tykkäystä

Tämä on toki törkeää ja aivan tyypillistä Venäläistä toimintaa. Tästä syystä en oikein jaksa uskoa, että Nokian renkaiden 400MEUR sovittu kauppahinta saataisiin kotiutettua. Luulen, että tuo kauppahinnan kotiutuminen on suurilta osin laskettu Renkaiden nykyiseen kurssiin ja sen katoaminen kirjanpidosta laskisi kurssia merkittävästi. Todennäkäisyys rahojen saamiselle laskee sitä mukaa, kun Venäjän sotatoimet Ukrainassa luhistuvat. Lisäksi, rahan saamattomuus Venäjältä vaarantaisi varmasti Romanian uuden tehtaan rakentamisen rahoituksen. Näistä syistä katson, että nyt luvattu osingon jakaminen on täysin vastuutonta. Ettei käy kuin Soneralle, joka taisi maksaa vuonna 2000 1,5Mrd euroa osinkoja ja heti peräänosti 2,5Mrd ilmaa Saksasta ja sitten koko lafka myytiin Telialle alennuksella kun rahat oli loppu…

Joka tapauksessa, tämä Venäjän länsiyritysten kiristäminen toimii viime kädessä heitä itseään vastaan. Kun firmat tällaisen kohteeksi joutuu, eivät ne tulevaisuudessa tee mitään liiketoimintaa ja investointeja ko. maassa seuraavaan 50 vuoteen. Venäläisille tämä kiristys toimii vähän kuin kusee pakkasella housuihin. Ensin lämmittää vähän aikaa ja sitten se kusi jäätyy.

Itseäkin tekisi mieli ostaa, mutta Fortum tuntuu nyt turvallisemmalta. Ei sillä, heilläkin on saatavia Venäjältä 10x määrä, mutta perusbusiness on ainakin tuottavaa ja varmalla pohjalla riippumatta Venäjältä mahdollisesti tulossa olevista rahoista.

6 tykkäystä

Tuo @Aili :n mainitsema Putinin lupa koskenee ennen kaikkea Fortumia, kuten jakamastani jutusta käy ilmi. Toki toistan edelleen teesini :slight_smile: : Putin voi tuntea jonkinasteista lukkarinrakkautta Pietarin aluetta kohtaan taustansa takia, joten en pidä mitenkään mahdottomana, että tämä kauppa käsitellään korkeimmalla taholla, se, että Rinkulat ja Tatneft ovat asiasta sopineet jo 28.10.22 ei valitettavasti nyky-Venäjällä merkitse yhtään mitään.

8 tykkäystä

@Karibu @Jokuvaan @NukkeNukuttaja ja miksei muutkin :slight_smile:

En ole mitenkään eri mieltä siitä, että kaupan maalin vieminen on kaikkea muuta kuin varmaa (ja niinhän firma itsekin on sanonut), mutta mahtaako jollain olla jotain esimerkkejä Venäjä-exiteistä jotka on kaatunut sopimuksen julkaisun jälkeen? Vai perustuuko epäilyt vaan omaan mutuiluun? Itselle ei lonkalta tule tämmösiä mieleen, mutta enpä ole mitenkään kattavasti seurannut/selvittänyt.

12 tykkäystä

Eipä tässä itsellä ainakaan mitään ensi käden tietoa ole eli kyllä tämä karhumaisuus on ihan omien pohdiskelujen tulosta, Huhtamäkeä olen jonkinlaisena verrokkina pitänyt, mitä tulee tehtaan myyntiin, hehän 14.4.2022 ilmoittivat etsivänsä ostajaa kolmelle tehtaalleen ja 2.9.2022 kaupat sinetöitiin, käytännössä kaupparahat(150 miljoonaa) olivat hyvinkin nopeasti tämän jälkeen heidän tilillään(tuliko ilmoitus rahoista kysyttäessä Q3/22 tulosjulkistuksen yhteydessä!?). Rinkulat ilmoitti hallitusta vetäytymisestä Venäjältä 28.6.2022 ja kaupoista ilmoitettiin 28.10.2022, mutta nyt kohta neljä kuukautta kulunut eikä rahoista kuulu mitään. Itse päättelen ja jota tuo aiemmin jakamani juttukin tukee, että tilanne entisestään kiristynyt Venäjällä ja mikään ei ole enää niin varmaa kuin epävarma :slight_smile: Kun yhtiö ei ymmärrettävästi keskeneräisestä asiasta tiedota, niin ilmassa on tilaa spekuloinneille. Disclaimerina voin mainita, että Rinkulat jatkaa salkussani n. 5% osuudella.

Lisäys: Shortti-Petterit taas viime aikoina lisänneet positioitaan: ShortNordic.com - updated short positions

10 tykkäystä

Jos uuden tehtaan rakentaminen Romaniaan maksaa 650 miljoonaa ja kapasiteetti on 6 miljoonaa rengasta, niin siitä laskien…

Venäjän tehtaan kapasiteetti on 18 miljoonaa rengasta ja sen mukaan tehtaan arvo voisi olla 1950 miljoonaa euroa. Toki osa koneista on kuluneita. Jos sillä perusteella laskisi 20 % alennuksen, niin tulisi tehtaan arvoksi noin 1550 miljoonaa.

1 tykkäys

Ainoa mikä itselle on tullut vastaan on Bonava. He julkaisivat sopimuksen Venäjä-exitistä lokakuussa, vain reilun kuukauden päästä siitä tiedotettiin ettei ostaja tule todennäköisesti saamaan tarvittavia lupia Venäjän viranomaisilta, ja tammikuussa tämä vahvistettiin, koko liiketoiminta alaskirjattiin ja myyntiprosessi käynnistettiin uudelleen.

Eli solmitutkin kaupat voi tosiaan todistetusti kaatua Venäjän viranomaisten takia. Bonavan tapauksessa alkuperäinen sovittu kauppahinta olisi aiheuttanut vain lieviä alaskirjauksia (luokkaa 10-20% transaktiohinnasta). Ehkä Huhtamäki toimi tässä varoittavana esimerkkinä Putinille, että jos ei pakoteta alennuksiin niin joku tyhmä venäläinen menee ja maksaa asseteista järkihinnan, joten tämä piti sitten säädöksin estää ja kaataa loput jo sovitut kaupat :sweat_smile:

16 tykkäystä

Rinkuloiden pitäisi muuttaa neuvottelutaktiikkaa, siten että se kunnioittaisi paremmin sikäläisiä tapoja ja kulttruuria. Jotta neuvotteluissa päästäisiin venäläisten kanssa samalla sivulle, motivointi esimerkiksi tehtaiden tulipalolla voisi saada rahaa liikkumaan nopeammin. Rahat tilille määräpäivään mennessä tai muuten teillä on täällä tyhjä tontti.

No leikki leikkinä.

En jotenkin jaksaisi uskoa, että tälläistä osinkopolitiikka uskallettaisiin toteuttaa mikäli johto ei tehtaan myyntii uskoisi.

7 tykkäystä