Osakesijoittaminen

Nordic ID - Megatrendien myötätuulessa

Tervehdys!

En löytänyt ko. yrityksestä omaa keskusteluketjua, ja aloin miettimään syitä tähän. Kyseessä on siis oikeasti small cap, jonka nykyisessä tai tulevassa liiketoimintamallissa (platform as a service, Paas) näen valtavasti potentiaalia, aivan kuten @Mikael_Rautanen ja Mikaelin “enkelit” aika ajoin muistuttavat Saas -yhtiöiden erinomaisuudesta.

Listautumisajankohta oli melkein huonoin mahdollinen, eikä kulunut vuosikaan ole tuonut merkittävästi hyviä uutisia uuden liiketoimintamallin implementoinnissa. Osakkeen arvostus onkin painunut kirjoitushetkellä alle 2,5 euron.

Syyt siihen, miksi halusin avata keskustelua yhtiöstä, ovat kahdenlaiset. Ensiksi yhtiö ja sen liiketoimintamalliin liittyy monia positiivisia ajureita, kuten digitalisaatio, kestävä kehitys ja luonnonvarojen tehokas käyttö ilmastonmuutoksessa, big data, AI, koneoppiminen jne. Asiaan pintapuoleisesti perehtynyt, voi ainoastaan yrittää arvailla, millaisia mahdollisuuksia ja arvon luontia liiketoimintamalli tarjoaa toisille yrityksille. Toiseksi tällaisista oikeasti small cap -yhtiöistä on valitettavan vähän informaatiota tarjolla lukuunottamatta puolivuosittain ilmestyviä taloudellisia tilipäätös- ja osavuosikatsauksia sekä pörssitiedotteita. Jotta piensijoittajalla olisi riittävästi informaatiota saatavilla sijoituspäätösten tueksi, on hyvä verkostoitua ja Inderesin foorumi on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi jakaa ja saada tietoa.

Kysymys kuuluukin, mitä miten te arvon kanssasijoittajat näette tämän yrityksen? Onko sillä megatrendien myötätuuli takanaan, vai onko se jälleenn yksi pörssiin noussut uinuja, jonka vääjäämätön kohtalo on mahalasku senttiosakkeeksi?

4 tykkäystä

Terve. Oma näkemykseni on skeptinen perustuen pariin pointtiin. Ensinnäkin ohjelmistot. Yhtiöllä on pitkä historia laitepuolella ja rfid-teknologiassa, ei saas tai paas ohjelmistoissa. Listautumisen yhteydessä mainittiin ansaintalogiikan muutos laitemyynnistä alustaan. Pilvi- ja alustateknologioihin perustuvien palveluiden kehittäminen, tuottaminen ja varsinkin myynti globaalissa mittakaavassa vaatii laitevalmistuksesta täysin poikkeavaa osaamista, AI:n hyödyntämisestä puhumattakaan. B2B-ympäristöjen 24/7 tukipalveluiden tuottaminen on Suomessa kallista jne… Markkinoilla on liuta ohjelmistotaloja, jotka ovat jo pitkään toimittaneet ja myyneet pidemmälle vietyjä valmiita ratkaisuja. Puhutaan kuitenkin jutuista, joihin nälkäiset startupit panostavat 100% ja saavat tähän myös isoa rahoitusta kun käyrä on hokistikkiä ja palvelussa suuri joukko asiakkaita. Pystytäänkö tässä tekemään lähes startupmainen pivotti siten että kassa kestää ja tulovirta säilyy?

Ohjelmistot tukevat rautaa, mutta toinen skeptinen pointtini on, että rfid:n soveltamismahdollisuudet ovat rajalliset. Julkisuudessa on ollut esillä itsepalvelukassa, jossa ostoskassin sisältö luetaan automaattisesti. Toimiakseen tämä vaatisi, että tuotteet olisi “tägätty” rfid tarroilla jo tehtaalla. Tähän taitaa olla pitkä matka. Lisäksi rfid-tunnisteiden yksikköhinnat ovat niin korkeat, että eipä niitä ainakaan elintarvikemyymälöissä taideta nähdä. Nesteitä ja metallia sisältävät tuotteet ovat hankalia ja vaativat yksikköhinnoiltaan kalliimpia tunnisteita, jotta tunnistaminen ylipäätään onnistuu. Tämä kaikki rajaa käyttökohteita.

Kulunut vuosi näyttää olleen vaikea ja kun laitemyynti on tiedotteiden mukaan jäänyt tavoitteista, se vaikuttanee myös tähän paas-pakettiin.

1 tykkäys

https://www.storaenso.com/en/newsroom/regulatory-and-investor-releases/2018/11/stora-enso-esittelee-alypakkausten-eco-rfid-tunnisteteknologian Taitaa olla suora kilpailija ja huomattavasti suuremmalla tuote kehitys budjetilla.

https://www.storaenso.com/fi-fi/products/intelligent-packaging parempi linkki

1 tykkäys

Eritäin hienoa, että yhtiö herättää keskustelua, ja saadaan argumentteja, jotka ovat luonnollisesti myös hyvin perusteltuja. Menemättä sen enempää tuohon teknologiseen näkökulmaan, näen haasteiden tulevan enemmänkin yhtiön sisäpuolelta kuin ulkoa päin. Suurimpana tietysti tuo Paas -liiketoimintamalli ja sen vaatimien järjestelyiden, osaamisen, koodarien ym. teknologian hankkiminen. Se, onko tuo RFID teknologia kaikissa liiketoimintasektoreissa paras mahdollinen “väline” on eri kysymyksensä.

Yhtiö on pitkässä historiassaan kuitenkin onnistunut muuntautumaan ja säilymään vielä hengissä, joten suhtaudun positiivisesti heidän yritykseensä hakea kasvun mahdollisuuksia sekä tunnettuutta listautumisellaan.

Mainittakoon vielä, että omistan pienen position yhtiöstä. Se, miten yhtiölle ja tuolle pienelle positiolle ajan saatossa käy, jää nähtäväksi. Näissä yhtiöissä on kuitenkin suurempien tuottojen mahdollisuus, joskin riski menettää sijoitettu pääoma osittain tai kokonaan on myös olemassa.

Tuo Storan juttu on bullish Nordic ID:n kannalta, koska lisää rfid:n käyttöä pakkauksissa. Stora ei myöskään tee itse lukijoita, vaan toimii yhteistyössä lukijavalmistajien kanssa. Nordic ID:n lukijat taas toimivat kaikkien rfid-tägien kanssa eli myös Storan. Toivottavasti tuo Storan juttu saa tuulta allensa, koska hyödyttäisi koko rfid-ekosysteemiä.

1 tykkäys

Mielenkiintoista nähdä, miten tulevaisuudessa käy, mutta positiivista oli huomata, että puuttuivat heti kustannusrakenteen liian nopeaan kasvuun (uutta henkilöstöä palkattu suhteessa paljon viimeisen vuoden aikana ja se vei tuloksen tappiolle, koska uusista Android-pohjaisista tuotteista ei ollut vielä tuomaan tuloskasvua).

1 tykkäys

Kyllähän noiden rfid ym. älytägien lisääminen pakkauksiin tuntuu luontevalta pakkaus materiaali valmistajalle kuten enso, en tiedä enkä ole perehtynyt tarkemmin tuohon mitenkä enso hoitaa nuo lukijat mutta näyttää kuitenkin tarjoavan palveluna noita.
Ihan mielenkiintoinen systeemi ja luonteva tuommoiselle massa valmistajalle luulisi ainakin suht. edullisesti valmistavan noita tägejä suurina määrinä

1 tykkäys

Jossain oli, että tägejä alkaa saada jo noin 5 sentin hintaan, joten vähän kalliimmille tuotteille ei enää paha.

2 tykkäystä

Eli Stora Enso on Nordic ID:n global partner :+1:t2:

1 tykkäys

Varmasti tulevaisuudessa lisääntyy merkittävästi nuo tägit jokapaikkaan aika monta asiaa tulee heti mieleen esim. vaikka käyttöohjekirjat ym. tuotepakkausten sisällä oleva paperit jos nyt oikein ymmärrän niin NFC tägi on puhelimella luettava tägi

Mutta se miten tuolla tehdään rahaa on ihan toinen juttu :smiley:

Hienoa nähdä miten keskustelu tästä kehkeytyy. Toivottavasti tämä ketju ei hautaudu vielä hetkeen. Suurimpien omistajien joukossa ei näyttänyt olevan vielä kovinkaan isoja sijoittajia (poislukien Veritas), joten eivät instituutiot ole tästä vielä ainakaan kiinnostuneita. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten johto käyttää mahdollisuutta merkitä osakkeita ns. ylihintaan. Listautumisesittelyssä merkille pantavaa oli, etteivät esimerkiksi kaikki hallituksessa omistaneet yhtään kuponkia. Jokohan tilanne on korjattu?

https://taggedvalue.com/eco-bale-at-the-heart-of-the-intelligent-pulp-solution/ Kyllä ensolla on oma alustansa ja lukijat tämän mukaan näille tägeille
“Works seamlessly with Stora Enso’s cloud platform, applicators and readers”

Sori vähän tulee nyt Ensoa tähän ketjuun paljon mutta samoista asioista puhutaan.

1 tykkäys

En pitäisi sitä täysin mahdottomana tai pois suljettuna, etteikö joku suurempi firma ostaisi tätä yhtiötä. Jos yhtiö vain osoittaa esim. teknologiansa tai muun olevan hankkimisen arvoinen.

1 tykkäys

Tuon mukaan eivät tee omia, mutta toki voivat varmaan myydä esimerkiksi Nordic ID:n lukijoita omilla logoilla, jolloin Nordic on OEM-toimittaja. Toisaalta emme tiedä, tekevätkö yhteistyötä myös alustan suhteen (voi olla NDA:n alaista informaatiota, ketkä tuon ekosysteemin kehitykseen alihankkijoina osallistuu).

2 tykkäystä

Eikö Nordic ID teknologian pitänyt olla yhteensopiva muiden markkinoilla toimivien teknologioiden kanssa?

Juu, se on tuo RAIN, mitä Storakin tukee https://rainrfid.org/


Mutta tämä Atos taitaa olla se pääkumppani :thinking:
Otappa näistä selvää mutta ei enso itse valmista lukijoita noin niinku järjellä ajateltuna eikä ole järkeäkään valmistaa vaan valita hyvä kumppani kuka se nyt ikinä onkaan tai ketkä.

Atos tekee vähän erilaisia tuotteita kuin Nordic ID:
“To buy a product from the intelligent cabinets, the consumer only needs a compatible payment app or payment card. When the cabinet door is closed, the consumer is charged via the app for the items taken out. Apart from this service, a back-end solution is offered to retailers for keeping track of transactions or replenishment.”

Stora hakee koko ajan uusia toimijoita tuohon ekosysteemiin.