Osakesijoittaminen

Nordic Mining - norjalainen kaivosyhtiö murrosvaiheessa

Ajattelin avata ketjun tälle norjalaiselle kaivosyhtiölle, koska tällä hetkellä eletään ratkaisevia hetkiä yrityksen pitkällä taipaleella. Kerron tähän ensin taustaa, mutta olisi kiva kuulla myös muiden yritykseen perehtyneiden näkemyksiä tilanteesta ja seurata jatkossa kehitystä yhdessä.

Nordic Mining (eli NOM) on perustettu vuonna 2007 ja alku oli uudelle kaivosyhtiölle tyypillisesti hypen saattelemaa. Yhtiöllä oli useita aihioita, joista parhaimpana Engebøn rutiiliesiintymä Norjan rannikolla. Myös muita esiintymiä oli, mutta niistä on pääosin luovuttu vuosien varrella. NOM oli myös suomalaisen Keliberin alkuvaiheen rahoittaja ja omisti parhaimmillaan yli 38 prosenttia yhtiöstä. Nykyään omistus on liudentunut n. 14 prosenttiin. Tällä hetkellä NOMin arvo koostuu siis pääosin Engebøstä ja pienemmässä määrin parhaillaan positiivisesti kehittyvästä Keliberistä.

Itse sijoitin tähän ensimmäistä kertaa 2012 ja siitä lähtien olen seurannut menoa melko tarkasti. Kaivosprojektin kehitysyhtiölle tyypillisesti toimintaa on rahoitettu säännöllisillä anneilla, joita on ollut vuosien varrella toistakymmentä. Projekti on edennyt sinänsä hyvin - niiltä osin kuin siihen on yritys itse voinut vaikuttaa - mutta erityisesti hidas byrokratia on aiheuttanut viivästyksiä. Lupien saaminen on ollut tiukassa, on vaadittu paljon lisätutkimuksia vuosien varrella. Ympäristölupa myönnettiin vuonna 2015 ja sen jälkeen on tehty ensin pre-feasibility study, pankkirahoituksen mahdollistava definite feasibility study sekä koronan myötä muuttunen markkinatilanteen johdosta päivitetty updated feasibility study. Kaivoksen käyttölupa myönnettiin kesällä 2020 ja sitä koskeneet valitukset hylättiin 2020 lopulla. Hylkäykset pitää kuitenkin vahvistaa vielä ministeriön toimesta, ja sitä päätöstä edelleen odotellaan.

Viime vuosien vastoinkäymisiin liittyy myös “kilpaileva kaivosyhtiö” Arctic Mineral Resources, jonka perustajiin kuuluu NOM:in entinen hallituksen jäsen. Yritys perustettiin, kun tämä perustaja ja osa alueen maanomistajista väitti, ettei NOM:illa ole oikeutta kaivostoimintaan alueella. Tämän taustalla on se, että mineraalit jaotellaan norjassa kahteen kategoriaan, “state minerals” ja “landowner minerals” ja niitä koskee erilainen lainsäädäntö. Engebøn päämineraali on rutiili, joka on state mineral, mutta sivutuotteena tulee granaattia, joka on landowner mineral. AMR väittää, että kannattava kaivostoiminta olisi mahdollista pelkkään granaattiin perustuen, jolloin NOM:illa ei olisi oikeutta harjoittaa kaivostoimintaa alueella. Tästä käytiin oikeutta viime kuussa, ja ratkaisu tulee 24.9.2021 mennessä. AMR vaati siis NOM:in kaivosluvan hylkäämistä. Oikeusprosessissa oli sellainen jännä kiemura, että kun AMR:n vaatimus liittyy viranomaisen myöntämään lupaan, olisi Norjan valtion pitänyt olla osallisena oikeudenkäynnissä. Tästä syystä todennäköisimpänä lopputulemana pidän, että AMR:n vaade hylätään, ja jos he haluavat jatkaa prosessia, täytyy heidän haastaa oikeuteen NOM:in sijaan Norjan valtio. Tämän ei pitäisi estää NOM:ia ryhtymästä kaivoksen ylösajoon. Kaikkinensa tämä AMR-sekoilu on aiheuttanut yleistä epävarmuutta projektille, ja varmasti viivästyttänyt rahoitusneuvotteluja kaivoksen ylösajoa varten. AMR:n argumentit ovat kuitenkin heikolla pohjalla - näistä on käyty erittäin paljon keskustelua osakkeenomistajien ryhmässä Facebookissa, jossa seitsemänpäiväistä oikeudenkäyntiä seurattiin reaaliajassa.

Mutta se, minkä takia halusin avata tälle keskustelulle ketjun nyt, liittyy seuraaviin lähikuukausien aikana oletettavasti tapahtuviin seikkoihin:

  • NFD (Norjan kauppa- ja teollisuusministeriö) vahvistaa Engebøn käyttöluvan, jonka siis kaivosvirasto (Directorate of Mining) on jo myöntänyt. Tämän päätöksen piti tulla jo vuoden alkupuolella, mutta on viivästynyt ministeriön mukaan koronan aiheuttamista kiireistä johtuen. Norjalaiset kanssaomistajat pitävät todennäköisempänä syynä 13.9. pidettäviä parlamenttivaaleja - luvan myöntämisellä vaalien alla voisi olla negatiivinen vaikutus ministeriöstä vastaavalle Venstre-puolueelle.

  • AMR-oikeudenkäynnin päätös tulee 24.9. mennessä. Jos (ja oletettavasti kun) se on suosiollinen NOMille, se vähentää projektiin liittyvää epävarmuutta ja vauhdittaa ylösajoa.

  • Rutiilin osalta on jo olemassa offtake agreementit japanilaisen ja eurooppalaisen tahon kanssa, sivutuotteena syntyvän granaatin osalta sopimus voi tulla milloin hyvänsä.

  • Rahoitusneuvottelut on tarkoitus saada maaliin syksyn aikana. Projekti pyritään rahoittamaan pääosin pankkilainalla, jonka vakuutena toimivat mm. yllä mainitut offtake aggreementit. Odotan rahoituksesta uutisia pian NFD-päätöksen ja oikeudenkäynnin päätöksen jälkeen.

Jos yllä olevat seikat toteutuvat, tämä projekti alkaa siirtyä vauhdilla kaivosprojektin kehittämisvaiheesta kaivoksen ylösajovaiheeseen. Siis vastaavaan, jossa Keliber on tällä hetkellä. Tuotanto voisi alkaa ehkäpä 2024-2025 tienoilla.

Yrityksen markkina-arvo on tällä hetkellä 60 miljoonan euron luokkaa. Päivitetyn kannattavuuslaskelman mukaan kaivoksen (konservatiivinen) nettonykyarvo verojen jälkeen on 220 miljoonan luokkaa, ja potentiaalia sen yli on olemassa paljon. Tähän päälle osuus Keliberistä, jonka nettonykyarvo on lähes 400 miljoonan luokkaa.

Tarkemmin projektiin ja lukuihin voi tutustua Engebøn päivitetyn kannattavuusselvityksen kautta:

Loppukaneettina todettakoon, että projektia on ollut mielenkiintoista seurata mennyt kymmenen vuotta, mutta olisihan nämä rahat tähän asti muualla paremmin tuottaneet. Vielä kurssiin ei ole hinnoiteltu todellista potentiaalia, vaan mm. yllämainituista riskeistä johtuen kurssi on pysynyt alamaissa. Eletään kuitenkin hetkiä, jolloin pitäisi alkaa tapahtua - en usko, että toimintaa tarvitsee enää annein rahoittaa seuraavaa 10 vuotta.

Toivottavasti aloitus ei ollut liian polveileva ja sekava, vaan antaa jonkinlaisen kuvan yhtiöstä. Avataan tätä lisää tulevissa viesteissä, jos täältä löytyy muita kiinnostuneita tai aiheeseen perehtyneitä.

18 tykkäystä

Tästä firmasta löytyy hyvä ketju KL:n puolelta, pikkaisen on aikataulut venyneet…Itsekkin olin tässä mukana joskus taannoin mutta kippasin pois kun ei oikein mitään saatu aikaiseksi. Mielenkiintoinen hanke, ehkä joskus lähempänä avausta hyppään mukaan.

3 tykkäystä

Norjassa pidettiin eilen vaalit. Ennalta oli jo tiedossa, että oikeisto häviää ja valta vaihtuu. NOM:in kannalta oleellista oli, kuinka vahvan aseman sosialistinen vasemmistopuolue (SV) saa ja joudutaanko laitavasemmiston Rødt tai MdG (vihreät) ottamaan hallitukseen. Kummankin osalta kävi hyvin. SV on mukana hallituksessa mutta ei vahvistunut kovasti toisin kuin Keskusta. Ja Työväenpuolueella, Keskustalla ja SV:llä on kolmisin enemmistö, eli Rødtiä tai MdG:tä ei tarvita hallitukseen. Eli ehkäpä tätä voisi kuvailla “torjuntavoittona”.

Ja tänään saatiin pientä eloa kurssiin, kun (ehkäpä vaalituloksesta innostuneena) toimitusjohtaja tankkaili osaketta: Nordic Mining ASA: Mandatory notification of trade – primary insider - Nordic Mining ASA

Jatketaan odottelua muiden lähitulevaisuuden uutisten osalta.

1 tykkäys

Äsken tullut pörssitiedote kertoo, että oikeuden päätöstä saadaan odottaa viikolle 41 asti eli lokakuun puoliväliin. Alunperin annettiin deadlineksi tämän viikon perjantai. Pieni mutta harmillinen viivästys.

Ruling in case against Artic Mineral Resources expected mid-October - Nordic Mining ASA (cision.com)

Odottavainen tunnelma jatkuu. NFD:n lupapäätös voi tulla koska tahansa.

2 tykkäystä

Ei tullut tuomiota tällä viikolla. Tuntuu olevan erilaiset viivästykset tämän firman dna:ssa. Pätee varmaan laajemminkin koko kaivosteollisuuden toimialaan. Tällä kertaa epävirallinen viesti Oslon käräjäoikeudesta kertoo:

“The verdict is not ready yet, but is expected next week. It will be sent out as soon as it is ready. It is true that it was planned ready for week 41, but there have unfortunately been some delays.” caseworker Oslo District Court

Ensi viikkoon siis.

3 tykkäystä

Päätös tuli oikeudesta, joka oli Nordic miningin puolella. Vähentää taas epävarmuutta kaivoshankkeen toteutuksesta. Näemmä myös AMR:lle tuli 3,5milj. Norjan kruunun korvaukset maksettavaksi .

1 tykkäys

Kyllä, ai että! Viimein se päätös sieltä tuli. Tämä poistaa hyvinkin paljon riskiä projektilta. Toki vielä odotellaan käyttöluvan valitusten käsittelyä, veikkaisin että sekin päätös tulee vielä lähipäivinä tai -viikkoina. Sen jälkeen on latu auki.

AMR:lle tulee maksettavaksi myös NOM:in oikeudenkäyntikulut, 3.5 miljoonaa Norjan kruunua. Voi olla kova pala maanomistajille tämäkin lisäkulu kaiken muun päälle. Saa nähdä uskaltavatko valittaa tuomiosta ja lähteä uudelle kierrokselle. Veikkaan että ei, niin selvä juttu tämä oli.

Tässä vielä Firdan tuoretta lehtijuttua aiheesta: Førde, Naustdal | AMR tapte i retten – må betale 3,5 millionar kroner til Nordic Rutile

Rahoitusta on valmisteltu pitkään, ja uskon sen olevan neuvoteltu allekirjoituksia vaille valmiiksi. Kun tähän oikeuskäsittelyyn tuli nyt ratkaisu ja kun valitukset saadaan käsiteltyä, uskoisin, että uutinen rahoitusratkaisusta tulee heti perään. Vielä tänä syksynä.

Huomisenna uskon että kurssi kiittää kovasti. Ensimmäinen askel kohti kaivosprojektin todellista arvoa, mihin on vielä paljon matkaa.

2 tykkäystä

Selvästikin AMR valittaa ja jos oikein ymmärsin he tulkitsevat että heillä on oikeus garnetin tuottoihin tuon oikeuden päätöksen perusteella. Vaikka päätöksen pitäisi olla Nordic miningin puolella, niin onko tässä silti jotain tulkinnan varaa. Miten näet tuon oikeuden päätöksen?

En ole tuomiota lukenut itse läpi, mutta norskien puheesta olen ymmärtänyt seuraavaa:

  • Pörssitiedotteessa todettiin: “–company has the right to extract and - within the limits of the Norwegian Mining’s Act - utilize garnet and all other minerals on the Vevring side of the Engebø deposit.”
  • ilmeisesti AMR on tulkinnut oikeuden päätöksestä, että NOM saa ryhtyä kaivostoimintaan, mutta AMR:llä olisi oikeus kaikkeen tuottoon garnetista. Tämä luonnollisesti veisi pohjan koko projektilta.
  • NOM taas tulkitsee asian kuten tuossa yllä siteerasin, eli NOM on kyllä velvoitettu korvaamaan garnetista maanomistajille - kuten Norjan kaivoslaissa määrätään. Tämä ei siis tarkoita, että koko tuotto pitäisi korvata, vaan pieni osuus minkä laki määrää. Tässä ei ole mitään yllättävää vaan on luonnollisesti ollut aina tiedossa.

En nyt itse osaa tulkita, että onko AMR:n väitteellä mitään pohjaa vai onko se enemmänkin vaan viestintää omille omistajille eli Vevringin puolen maanomistajille, joilla on tässä rahaa pelissä ja hävitty oikeuskäsittely takana. Luonnollisesti AMR:n johto ja lakitoimisto haluavat juttua jatkaa, heillä ei ole hävittävää.

Jos oikeuden päätöksestä voisi tulkita kuten AMR tekee, eli olisi oikeutettu koko tuottoon, niin tuskin NOM voisi asiasta viestiä kuten on nyt tehnyt. Mutta kysymys on varmaan siitä, että pystyykö jokin taho ratkaisemaan tämän asian suoriltakäsin (esim. epäämällä uuden valituksen) vai joudutaanko tätä lähteä ratkomaan oikeuteen. Se olisi taas sellainen käsittely, jonka lopputulos sinänsä olisi selvä, mutta veisi aikaa ja voisi vaikuttaa projektin muuhun etenemiseen.

Itse uskon kuitenkin, että vaikka tämä menisi oikeuteen vielä uudelle kierrokselle, niin tämä tuomio on sen verran selvä, että NOM voisi heti käyttöluvan valitusten käsittelyn jälkeen saada rahoituksen ja ryhtyä ajamaan projektia ylös. Kysymys on siis siitä, että uskaltavatko rahoittajat lähteä mukaan projektiin, jossa on oikeuskäsittely kesken. Uskoisin, että nyt uskaltavat, kun on jo yksi tuomio asiasta tullut.

Luin nyt kanssa Ivar fossumin haastattelua josta oli pätkä tuolla Norjalaisella keskustelupalstalla. Hän oli hyvin vakuuttunut, niinkuin myös sanoit, että heillä on nyt oikeudet kaikkiin mineraaleihin kaivosalueella. Ei tässä pitäisi olla enää epäselvyyttä ja mennään Norjan kaivoslakien mukaan.

Tässä muuten vielä tuomio jos joku haluaa tutustua. Google Translaten kautta jos ei norja luonnistu.

87_Dom i sivil sak-fagdommer.pdf (316,0 Kt)

Tuli tiedote että AMR valittaa päätöksestä. Onko kellään tietoa tämän valituksen mahdollisesta käsittelyajasta. Ärsyttävästi vastapuoli osaa ja voi pitkittää asiaa. Meneeköhän tämä oikeusjuttu pitkälle ensi vuoteen?

Onneksi viime viikkoina on saanut myös lukea projektin uusista henkilöstövalinnoista ja urakointi sopimuksista. Vielä kun ministeriöstäkin kuuluisi uutisia.

Tässä vielä linkkinä Q3 raportti, jossa taas kooste kaivosprojekteista ja tapahtumista.

2 tykkäystä

Hyviä uutisia.

Hehe, parin minuutin ajan FB-ryhmässä ehdittiin luulla että kyseessä oli käyttöluvan valituksia koskeva päätös - varmaan joku kerkesi jo shampanjankin avata. :sweat_smile: Kurssireaktioista ja kaupankäyntimääristä päätellen moni muukin erehtyi. En itsekään muistanut, että tuollaisetkin valitukset on käsittelyssä.

Tästä voisi kuitenkin spekuloida sellaista, että siellä ministeriössä jonkin verran hommia koordinoitaisiin ja että tämä päätös lisää todennäköisyyttä sille, että käyttöluvan päätöskin on positiivinen.

@Waldeboy Tuli tiedote että AMR valittaa päätöksestä. Onko kellään tietoa tämän valituksen mahdollisesta käsittelyajasta. Ärsyttävästi vastapuoli osaa ja voi pitkittää asiaa. Meneeköhän tämä oikeusjuttu pitkälle ensi vuoteen?

Käsittely voi mennä pitkälle, mutta toisaalla arveltiin, ettei tällä olisi enää vaikutusta Engebön ylösajoon tai rahoituksen saamiseen. Ensimmäiset 15 vuotta vuodaan kuitenkin operoida muualla kuin Vevringin puolella jota tuo kiista koskee. Toki sillä on vaikutusta kaivoksen arvon määrittelyssä. Mutta ehkä tuo NFD:n käyttöluvan päätöskin merkkaa jo tässä paljon - miten he suhtautuvat oikeuden tulkintaan siitä, että garnetti on Engebön esiintymässä landowner mineral. Tämä kysymys oli osa oikeudenkäynnin päätöstä ja sillä on merkitystä siihen, minkälaisia korvauksia NOM joutuu maksamaan maanomistajille / AMR:lle.

1 tykkäys

Itsekin piti mennä lukemaan vanhoja tiedotteita että minkä päätöksen valituksista kyse.

Tämä kuulostaa järkevältä. Hyvä olisi päästä kohta kaivoksen rakennusvaiheeseen.

NFD pyysi luvan käsittelyyn konsultaatiota ilmasto- ja ympäristöministeriöltä.

Vastaus tuli julki toissapäivänä ja on tässä:
Vurdering av anførsler om miljømessige konsekvenser i klager om Nordic Rutiles prosjekt i Engebøfjellet.pdf (213,1 Kt)

Käytännössä vastauksessa kumotaan kaikki valitukset ja todetaan, että aiemmat luvitukset on hoidettu kunnollisesti.

Tämä konsultaatio on varmaan ollut osa “varmistelua” luvan käsittelyssä, eli halutaan tehdä kaikki mahdollisimman perusteellisesti ja varmistella etukäteen.

Vastauksen pohjalta voi taas olla vähän varmempi siitä, että kyllä sieltä pian positiivinen viesti tulee. Ehkä jo tänään? Toivottavasti ainakin ennen joulua.

5 tykkäystä

Eipä tullut lupaa ennen joulua.

Joulun alla ja nyt jälkeen on poimittu fb-ryhmään muutamia dokumentteja, jotka valottavat vähän sitä missä mennään.

NFD pyysi 16.12. NOMin ja AMR:n lakimiehiltä kommenttia liittyen päätökseen NOMin kaivosluvan jatkamisesta.

Tämä asia käsiteltiin osana syksyistä oikeuskäsittelyä ja todettiin, että lupa on validi. Luultavasti tämän pyynnön taustalla on vain se, että NFD haluaa käsitellä jutun “juurta jaksain”.

Vastauksille annettiin aikaa 6.1. asti. NOMin lakimies toimitti vastauksensa 21.12. AMR:n puolesta toimiva lakifirma Glittertind pyysi 3.1. lisäaikaa vastauksen tekemiseen ja 4.1. NFD vastasi ettei lisäaikaa myönnetä. Sen jälkeen Glittertind ei ole lähettänyt vastausta.

Tänään saatiin näytille vielä kokonaan tuo 16.12. lähetetty kirje. Siinä pyydettiinkin erityisesti kommentteja maanomistajilta. Tämän taustalla lienee se kun oikeuden päätöksessä todettiin, että vaikka luvat on käsitelty oikein, olisi maanomistajia voitu kuulla prosessissa paremmin. Nyt NFD haluaa siis korjata tämän virheen ja antaa maanomistajille mahdollisuuden kommentoida.

Anmodning om innspill til vurdering av omgjøring av Direktoratet for mineralforvaltning.pdf (148,5 Kt)

Vastaukset siis jätetty eiliseen mennessä. Nyt arvellaan, että lupa voisi tulla 2-3 viikon kuluessa, tammikuun aikana siis. Kurssi on mukavasti lähtenyt nousemaan. Harva uskaltaa enää myydä ja monet ottavat viimeisiä positioitaan ennen lupapäätöstä. Itsekin tankkailin vielä tänään pikkaisen lisää, kerta kiello päälle.

8 tykkäystä

Vielä pieni tiedonmurunen:

Eräs ryhmäläinen oli kysynyt marraskuun alussa NFD:ltä valitusten käsittelyn aikataulusta. Vastaus tuli toissapäivänä ja kuului vapaasti suomennettuna näin:

“Vastaamme liittyen 2.11.2021 lähettämääsi tiedusteluun koskien Engebøn valitusten käsittelyä. Valitus on käsittelyssä kauppa- ja teollisuusministeriössä. Päätöksen valmistuminen on viivästynyt, sillä ministeriöllä on ollut pitkän aikaa rajoitettu kapasiteetti koronapandemian hoitamisen johdosta. Engebøn käsittely on priorisoitu ja päätös tehdään pian.”

Erityisesti tuo viimeinen lause (engl. “The case has priority, and a decision will be made shortly.”) viittaa mielestäni siihen, että päätös tulee lähiviikkojen aikana.

5 tykkäystä

Lisäinfoa NOM:iin sijoittamisesta löytyy myös Norjan Tekinvestorin sivuilla. Vaatii tosin rekisteröitymisen.

1 tykkäys