NYAB - Infra- ja erikoisrakentaja

Tässä ois Skartalle oma ketju jos Foorumilta löytyis muitakin kiinnostuneita.

Skartan sivuilta:
"Skarta on puhtaan tulevaisuuden rakentaja, jolla on vuosikymmenien kokemus vaativista rakennushankkeista.

Skartan nykyinen liiketoiminta keskittyy pääosin erikoisrakentamisen hiilineutraaleihin teollisuus- ja energiahankkeisiin sekä erikoisrakentamisen hankkeisiin. Skarta hyödyntää vahvaa asemaansa Pohjois-Ruotsin Norrbottenin alueella, jossa suunnitellut hiilivapaaseen teollisuuteen liittyvät investoinnit tuleville vuosikymmenille ovat suuruudeltaan kymmeniä miljardeja euroja. Tavoitteenamme on laajentaa toimintaamme tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen arvoketjussa kohti puhtaan energian kokonaishankkeita, joissa näemme erinomaisia kasvumahdollisuuksia. Tavoittelemme kannattavaa kasvua ja näemme erinomaisia kasvumahdollisuuksia kaikilla liiketoiminta-alueillamme Suomessa ja muissa Pohjoismaissa."

Skarta tuli pörssiin… sanotaanko peruuttamalla. Eli osakevaihdolla privanetin kanssa ja privanet vaihtoi nimensä skartaksi :slight_smile: No tässä lienee listautumiskulut ovat niin sanotusti pienet, ja samalla privanetin tappiot saadaan skartan vähenneltäväksi joka varmaan tulevina vuosina vähentää veronmaksutarpeita.

Yhtiöesitteessä (NYAB) mainittiin että tilauskanta oli yli 60 miljoonaa, ja kauppalehdessä maininta että kesäkuun lopussa 70 miljoonaa (Miljoonia on tullut ja mennyt – Privanetin syöneen Skartan takana on mies, jonka liikkeissä on dekkarin ainekset | Kauppalehti), lienee esitteen jälkeen tullut LKAB:n projekti (NYAB). Kesäkuun jälkeen on tullut ainakin pari projektia lisää (NYAB ja NYAB).

Yhtiön johto ja hallitus omistaa yhtiötä merkittävästi. Hallitusta vetää Enersensestä tuttu puuhamies Markku Kankaala. Yhtiön heikko kausi oli about 2017-2019 kun Toimarilla alkoi puhti loppua ja johtoon palkattiin “ulkopuolinen työvoima”. Hallitus ja johto pitäisi olla hyvässä kuosissa 2019-2021 muutosten jäljiltä.

Osaketta painaa tällä hetkellä Arvo Sijoitusosuuskunnan osakkeiksi muuttama 2 miljoonan laina. Nordean kautta ovat myyneet nyt joka päivä ainakin kesästä asti. Osakkeita heillä oli syyskuun lopussa vielä 11 796 546, eli ihan heti ei tule loppumaan.

Skarta Group Oyj:n hallitus on hyväksynyt yhtiön keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ja uuden strategian päälinjaukset strategiakaudelle 2021–2024.

“Skarta tavoittelee tulevina vuosina vahvaa kasvua sekä orgaanisesti että yritysostoilla. Yhtiön hallitus on asettanut keskipitkän aikavälin taloudelliseksi tavoitteeksi vähintään 300 miljoonan euron vuotuisen liikevaihdon ja 10 prosentin käyttökatteen vuoteen 2024 mennessä.” (koko tiedote: Skarta Group Oyj:lle uudet taloudelliset tavoitteet ja strategian päälinjaukset – Toimintaa laajennetaan kohti tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen kokonaishankkeita | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus). Tältä vuodelta tavoitteena ois koko vuodelta 70–80 miljoonan euron liikevaihtoa ja noin viiden miljoonan euron käyttökatetta. (varmaan käyttävät käyttökatetta kertomaan liiketoiminnasta isojen poistojen vuoksi).

Tuulivoiman hankekantaa voi seurailla https://tuulivoimayhdistys.fi/ -sivustolla. Suomessa on tällä hetkellä joku reilu 800 myllyä ja Skarta on ollut mukana noin 100 myllyn rakennusprojektissa jollakin tasolla.

Osake voi myös dilutoitua merkittävästi: " karta Group Oyj:n 30.9.2021 pidetty ylimääräinen yhtiökokous päätti valtuuttaa yhtiön hallituksen päättämään yhteensä enintään 100 000 000 osakkeen antamisesta osakeannilla tai antamalla optio-oikeuksia tai muita osakkeisiin oikeuttavia erityisiä oikeuksia yhdessä tai useammassa erässä." (koko tiedote: Skarta Group Oyj:n ylimääräisen yhtiökokouksen päätös | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus)

Privanet kaupan mukana tuli myös hippusina läjä listaamattomia yhtiöitä, joista en nyt jaksa enempää kertoa kuin että kyllä siellä jotkun niistä tekivät pientä voittoakin… suurin osa lienee menee konkkaan. Toki ihan mielenkiitosiakin löyty.

Lista yhtiöistä tässä:
Yhtiö / Osakkeiden määrä / Omistusosuus yhtiöstä
BCaster Oy / 68 519 / 1,61 %
Before Holding Oy / 13 388 / 49,63 %
Buddy Healthcare Ltd Oy / 4 559 / 8,36 %
EKOGRID Oy / 27 097 / 0,68 %
Emergence Oy / 2 005 / 0,13 %
Euroeat Oy / 21 710 / 3,17 %
Fly Nano Oy / 7 500 / 6,22 %
FusionLayer Oy / 753 / 3,47 %
Golfhubber / 353 878 / 0,63 %
Imagine Intelligent Materials Limited / 405 351 / 5,58 %
Monttu Ventures / 10 000 / 1,35 %
Neolitics Inc. A-osake / 5 371 / 0,44 %
Osuuskunta KPY / 100 / 0,00 %
ProtectPipe Oy / 111 912 / 3,73 %
Proventia Group Oy / 2 000 / 0,00 %
Sagasystem As / 120 / 4,62 %
Siltaraha Oy / 316 359 / 25,27 %
Somesoft Oy / 962 / 13,63 %
Splizzeria Oy / 53 335 990 / 12,18 %
Spotless Tea Bag Oy / 120 / 0,05 %
St1 Nordic Oy / 16 668 / 0,04 %
Suomen Energianeuvonta Oy / 3 707 / 0,01 %
Tracegrow Oy / 93 886 / 2,95 %
Zeropoint / 4 688 / 3,07 %
Zsar Oy / 36 759 456 / 7,93 %

Arvostuskuva on nykyhinnalla ja tuloksella haastava, ja P/E:llä mitattuna haastavana varmasti tulee lähiajat pysymään poistomäärän vuoksi. Kuitenkin yhtiö on positioitunut ihan hyvin markkinalle, ja sillä on osaavan oloinen johto. En kuitenkaan menisi uskottavankaan johdon tarinoihin ihan täysillä ennen kuin on uuden rakenteen kanssa hieman näyttöjä. Vanha skarta kasvoi aivan hyvin viimeisen parin kymmenen vuoden aikana, kunnes nuita ongelmia hieman ilmaantui aikaisemmin mainittuina vuosina.

Lähtisin ennemmin haarukoimaan tätä 2024 220miljoonan liikevaihdolla ja 20 miljoonan käyttökatteella. Uskoisin että tuohon on hyvin mahdollista päästä jos katsoo tätä sopimustahtia mikä on viimeaikoina syntynyt. Yhtiön markkina-arvo on noin 141 miljoonaa, johon nähden tuo vaikuttaisi olevan kohtuullinen jos putkessa on kasvunäkyvyyttä myös vuonna 2024.

5.11. tiedämme lisää kun Q3 liiketoimintakatsaus tulee ulos.

Disclaimer:
Omistan yhtiötä, ostin tänään, saatan myydä milloin lystää ja kenellekkään kertomatta jos mieli muuttuu tai tulee sellaista tietoa mikä pistää myymään, tiedoissa voi olla virheitä (varmasti vähintään kirjoitusvirheitä) eli lukekaa itse yhtiöesite, ja tämä ei ole sijoitussuositus, lukekaa yhtiön tietoja (koska analyysiä ei ole) ja tehkää hyviä osakepoimintoja.

ps. En tahdo mitään @timontti :n kohtaloa, olen liian nuori ristiinnaulittavaksi

Edit: en tähän nyt jaksanut tietenkään koko nettisivuja copypastettaa koska yhtiön sivuihin kannattaa perehtyä muutenkin… tuskin kukaan oikeasti meneekään pelkillä foorumitiedoilla mihinkään sijoittamaan. Samoin se yhtiöesite pitää lukea, siellä on hyvää tietoa :slight_smile:

21 tykkäystä

hyvä analyysi Skartasta :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Skarta Group

Skarta Group Oyj

Skarta Group Oyj hankkii Sitema Oy:n osakekannan osakevaihdolla ja vahvistaa osaamistaan puhtaan energian hankkeiden arvoketjussa

18.10.2021 09:00:00 EEST | Skarta Group Oyj | Yhtiötiedote

Skarta Group Oyj
YHTIÖTIEDOTE, SISÄPIIRITIETO
18.10.2021 kello 9.00

Skarta Group Oyj hankkii Sitema Oy:n osakekannan osakevaihdolla ja vahvistaa osaamistaan puhtaan energian hankkeiden arvoketjussa

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja Skarta Group Oyj on 18.10.2021 allekirjoittanut osakevaihtosopimuksen, jonka mukaisesti se hankkii koko Sitema Oy:n osakekannan. Osakevaihdon toteuttamiseksi Sitema Oy:n nykyisille osakkeenomistajille järjestetään suunnattu osakeanti, jossa lasketaan liikkeelle 10 112 756 Skarta Group Oyj:n uutta osaketta. Osakekohtainen merkintähinta osakeannissa on 0,51 euroa, joka vastaa Skarta Group Oyj:n osakkeiden kaupankäyntivolyymeilla painotettua keskihintaa 30 päivän ajalta ennen osakevaihtosopimuksen allekirjoittamista. Osakeanti maksetaan kokonaan apporttiomaisuutena Sitema Oy:n osakkeilla, joiden arvoksi on osakevaihtosopimuksessa määritelty 5,175 miljoonaa euroa.

Sitema Oy on avainhenkilöidensä omistama, vuonna 2018 perustettu sähköverkkojen, uusiutuvan energian ratkaisujen, kiinteistöinfran sekä tietoliikenteen suunnittelu- ja asiantuntijapalveluita tarjoava yritys. Digitaalisten ratkaisujensa ansiosta yhtiö kykenee palvelemaan asiakkaitaan reaaliaikaisesti sijainnista riippumatta. Sitema Oy:llä on 35 työntekijää, ja sen kotipaikka on Oulu.

1 tykkäys
1 tykkäys

Kyllä tässä tuntuu että yhtiössä on jonkunmoinen pöhinä päällä. Jännä muutama seuraava kvartteri että liikkuuko tämä oikeasti siihen suuntaan miltä näyttäs ja mitä on lupailtu.

Skartan vuoden 2021 LV-ennuste noin 75 Meur. Yritysarvo/LV = 1,9.
Mikäli laskin oikein, Skarta arvostetaan luokkaa 3X-6X hinnaltaan verraten Constiin tai YIT:hen!
Henkilöstöä 150 työntekijää, josta EV/hlö = 144,7 / 150 = 964 k€ liikevaihtoa per työntekijä, mikä on milestäni aika hulppeaa hinnoittelua.
Mikäli Skarta aikoo saavuttaa 300 meur LV-tavoitteen 2024, se vaatii luokkaa 50 % vuosikasvua verraten vuoden 2020 LV-tasoon, mikä on haasteelinen kasvunopeus monelle yritykselle.
Toiminta on tappiollista.

En ole rakentamisen ammatilainen, mutta numeroiden valossa Skartan arvo tuntuu olevan aika täynnä, jopa vuoteen 2024 katsoen. Oletteko samaa mieltä, vai eri meiltä?

5 tykkäystä

Moi! Hyvä pointti ja olet kyllä arvostuksen suhteen jäljillä, mutta itse pohtisin tätä tapausta enemmän näin:
Jos haluaa avata tunnuslukuja henkilöstömäärän kautta, käyttäisin EV/hlö sijaan LV/hlö, sillä yhtiöllä on tilauskannassa projekteja, jotka eivät suoraan riipu henkilöstömäärästä samalla hetkellä ja niillä on kuitenkin olemassa jokin laskennallinen liikevaihto + oper. kate. Olin vielä joitakin vuosia sitten töissä infrarakennusyrityksessä, jossa tavoiteltiin 1,5 miljoonan euron liikevaihtoa kutakin projektijohdon henkilöä kohden (iso yritys ja ei-aggressiivinen kasvutavoite tuolloin. Raskaat kiinteät kulut organisaatiorakenteen vuoksi). Tällainen tavoite on kuitenkin melko teoreettista ajattelua, sillä töitä ei voi varsinaisesti valita kilpailutuksien vuoksi, ainakaan jos halutaan säilyttää kannattavuus. Rakennusurakoinnissa hinnoitteluvoimaa ei juuri ole tässä mielessä.

50 % kasvu ei ole mielestäni realistinen tavoite jos katsotaan yhtään pidemmälle. Vaikka markkina on nyt kuuma ja kasvaakin kovaa, niin tuskin löytyisi edes riittävästi ostettavaa vaikka taskut olisi pohjattomat. Lähes jokainen rakennusfirma häärii nyt tuulipuistojen ym. kimpussa ja kilpailua varmasti riittää siihen asti kunnes markkina viilenee.
Kuitenkin, oli vuoden 2024 liikevaihto mikä tahansa, suon keskisuurelle ja hyvin suoriutuvalle tämän alan firmalle 6-8 % liiketuloksen lv:sta. 2024 lv 170 M€ ja tulos esim. 12,5 M pitäisin erittäin erittäin optimistisena skenaariona ja tuolloin hyväksyisin tämän hetken arvostuksena noin 180 miljoonaa. Kun ottaa epävarmuustekijät huomioon, niin mielestäni heikkoa tuotto/riskiä tarjolla pitkäaikaiselle sijoitukselle.

Ps. Verrokkeina käyttäisin ennemmin Dovrea ja Kreatea.

3 tykkäystä

Johto ja vanhat omistajat osteli näillä hinnoilla melkoisia määriä.

Olisivatko täysin tuuliajolla niiden ostojen kanssa muka?

1 tykkäys

Skarta on oman käsitykseni mukaan edelleen rakennusliike vaikka hienoja mainospuheita riittää. Pohja siellä on edelleen vanhan maastorakentajien mukainen jota nyt koitetaan buustata ”tulevaisuuden energian rakentaja”. Vauhdikkaita henkilöitä taustalla kyllä on mutta kovin vähän tuntuu olevan tapahtumia. Jotta tämän tasoista arvostusta pystyisin itse ymmärtämään niin kyllä pitäisi olla näyttää jotain muutakin kuin pelkkää rakennustoimintaa, ja että se jättää myös jotain viivan alle. Vertailisin myös itse ehkäpä juuri Kreateen tämän hetkisen toiminnan kannalta.

Verrattaessa esim. kovassa buumissa olevaan tuulivoimarakentamiseen kovin vähäistä tuntuu Skartan pöhinä olevan. Jos nyt oikein uutisista laskin niin Skarta(tai vanha Maastorakentajat) on tänä vuonna aloittanut työt yhteensä 32 myllyn osalta. Verrattaessa vaikka Tsaverin mainitseman Dovren tytäryhtiön Suviciin, vastaava luku uutisten perusteella on 116kpl. Tämä vain yksi esimerkki ja myös muita selvästi isompia pelureita tuulivoima buumissa on kuin Skarta tällä hetkellä. Jokainen tarkistakoon luvut itse mutta tällaiset olin itse laskevinani.

6-8% tulos rakennusliikkeelle näissä kinkereissä on jo todella kova suoritus. Eikä ainakaan aikaisemmat vuodet Skartan osalta osoita että siihen kovin helpolla oltaisiin pääsemässä.

Yrityskauppoja on varmasti tulossa lisää, mitä ne ovat onkin hyvä kysymys. Sitema ostos oli kyllä hyvin yllättävä ja minulle ainakin on jäänyt iso kysymysmerkki sen tarkoitusperästä.

2 tykkäystä

2024 vuoteen katsova arvostus on hankala haarukoida, ja olen samaa mieltä että lyhyemmällä aikavälillä arvostus on vähintäänkin täynnä.

Itse haarukoin tätä casea enemmän skenaarioilla. Olen syyslomareissulla niin lippulaput mulla ei nyt ole tässä, mutta näin kuvainnollisesti siinä oli jotakin tämän kaltaista:

karkeasti jos yhtiö ei juuri kasva mutta pääsee voitolliseksi niin arvostuksessa on puolet ilmaa (bear case?) (-50%?).
Jos yhtiö pääsee 220 miljoonan liikevaihtoon kohtuullisella katteella niin osakkeessa on nousuvaraa, hatusta heittäen 100% (en siis muista tarkkoja laskuja ulkoa) (base case?).
En usko heidän pääsevän liikevaihto tai kannattavuustavoitteeseen, mutta jos nyt sellainen sattuisi jostakin syystä onnistumaan ja keijupölyä on ripoteltu joka projektin päälle niin se lienee tapahtuisi erittäin kannattavilla yritysostoilla (extreme bull case?) ja sitten nousuvaraa olisi 200%.

Siitä sitten painotuksilla haarukoimaan että onko riskin väärti vai ei. Halpa tämä ei ole, mutta mielestäni potenttiaalinen myös nykyarvostuksella. Hieman sumussahan tässä vielä mennään, mutta katson kvartteri kerralla ja käännän takkia jos siltä näyttää. Verrokkeina käyttäisin @Tsaver:in tapaan mielummin Dovrea ja Kreatea kuin jättimörniöitä.

Kysymysmerkkejäkin löytyy vielä paljolti. Yhtiöllä vaan on hiljainen jakso menossa niin niihin ei vielä saada vastauksia. Ainakin yksi oli tuosta että ovat ollu 1/8 suomen myllyn rakentamisessa mukana, ja arviolta 800 myllyä tulisi lisää vuoteen 2024 niin miten meinaavat päästä useampaan kuin joka kahdeksanteen projektiin mukaan koska tuolla projektitahdilla eivät tule tavoitteisiin yltämään. Ja jos vastaus on keijupölyllä ja pumpulilla niin sitten en usko siihen, enkä sisällytä sitä millään painolla skenaarioihin. Jos taas vastaus on uskottava niin annan sille jonkun painoarvon.

Katselin myös kilpailutilannetta ja sitähän riittää. Pläräsin kaikki tämän ja ensivuoden rakennusluvat läpi ja katsoin niistä että kuka tekee, mitä tekee ja kenelle tekee niin kyllä siellä melkoinen kirjo rakentajia löytyy. En muista parin kilpailijan nimeä jotka oli mielestäni mielenkiintoisimmat, mutta toinen oli kuitenki joku NCC spinoffi ja toinen oli joku energiayhtiöiden yhteisyritys. Ouluun oli myös perustettu joku vastaava firma 2018 kuin tämä, en vaan muista senkään nimeä.

Merkityksellisintä lienee kuitenkin koko casessa sijoituksen kannalta miettiessä että kun on saanut itelle piirrettyä jonkunmoisen kohtuullisen nykyarvostuksen riski/tuottosuhteen roadmapin omaan arvioon yhtiöstä esim tuonne 2024 niin seuraako yhtiö sitä vai ei. Jos yhtiö ylittää tai alittaa toistuvasti mun arviota niin sitten mun lienee täytyy arviota päivittää ja katsoa asiaa uuden tiedon valossa.

1 tykkäys

Itse pidän sisäpiiriostoja positiivisena indikaationa, mutta en käytä sitä oikeastaan muuhun kuin hyvän mielen luomiseen itselleni että hyvässä tapauksessa saatan olla oikeilla jäljillä.

1 tykkäys

Olen viime aikoina etsinyt uusiutuvan energian sekorilta kiinnostavia yrityksiä joista poimia täytteitä salkkuun. OX2 tähän mennessä ainut salkkuun asti päätynyt ja se onkin nyt viime aikoina, varmaankin energiakriisin uutisointien takia, ollut hyvässä nosteessa.

Skartan bisnestähän kannattaa katsoa yli tuulivoiman. Tekemistä on perinteisemmällä infra sektorilla kuten nettisivuilta voi lukea, ja tuulivoima tällä hetkellä vain osa Skartan bisnestä (enenevissä määrin toki).
Lisäksi pidän tuota Vierivoima konseptia mielenkiintoisena. Tuotetaan energia lähellä paikkaa missä se kulutetaan. Kuulostaa aika hyvältä varsinkin nyt kun sähkön hinnat nousseet kovasti. Konseptin luulisi kiinnostavan paljon isoja energian kuluttajia eli teollisuutta, kuntia ja myös kaikki joiden luokse ei helposti sähköliittymällä päästä. Tuotanto muotona tuuli ja aurinkovoima joita skarta jo nyt toteuttaakin.

Uusiutuvassa energiassa kannattaa katsoa mihin suuntaan sen tuotanto on muokkautumassa nykyisestä tekemisestä. Tuulivoima siirtyy merelle, aurinko voima osaksi tuulipuistoja ns. hybridipuistot jne. Ja yrittää sieltä poimia niitä tulevaisuuden potentiaalia ja kilpailuetua omaavia tekijöitä. OX2 päätyi minun salkkuun esim sen takia että toki ovat isoin tuulivoima kehittäjä jo nykyään Euroopassa, mutta valmiudet siirtyä merelle rakennushankkeissa on hyvät eli volyymia tulee piisaamaan pitkälle tulevaan.
Skarta hakee tällä vierivoimalla poikkeavuutta muuhun massaan. Saa nähdä onko voittaja.

6 tykkäystä

Q3 liiketoimintakatsaus pihalla: Skarta Group Oyj:n liiketoimintakatsaus 1.7.–30.9.2021: Uuden strategian toteuttaminen ja jatkuva liiketoiminta etenevät suunnitellusti | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Avainlukujen osalta katson jatkuvat liiketoiminnat, ettei privanetti sekota kuvaa liikaa
Liikevaihto 9kk (1000 EUR): 51 989
Käyttökate 9kk(1000 EUR): 3 335
Käyttökate % 9kk: 6,4 %
Tilikauden tulos (1000 EUR) 9kk: 2 730
EBIT % 9kk 5,3 %

Konsernin osalta mua kiinnostavat
Oma pääoma/osake, EUR 0,18
Omavaraisuusaste 70,6 %

Konsernin tulouttamaton tilauskanta on yhteensä 57 miljoonaa euroa.
Aineettomat hyödykkeet muodostuvat ensisijaisesti konserniliikearvosta, jota muodostui heinäkuussa toteutetun osakevaihdon yhteydessä noin 33 miljoonan euron arvosta. Eli poistettavaa riittää tuleville vuosille.

Sitemahankinnasta:
Sitema Oy:llä on 35 työntekijää ja se tavoittelee kuluvalta tilikaudelta 3,6 miljoonan euron liikevaihtoa sekä yli 0,5 miljoonan euron liiketulosta. Osakeanti maksettiin kokonaan apporttiomaisuutena Sitema Oy:n osakkeilla, joiden arvoksi on määritelty 5,175 miljoonaa euroa.

Näin ollen vaikuttaisi että Sitema pyörii korkeammalla katteella kuin muu liiketoiminta keskimäärin ja hintakaan ei ollut ihan mahdoton suhteessa tulokseen ja kannattavuuteen, ei toki mikään superhalpakaan. Hintsusti parantaa ensivuoden lukuja jos meno jatkuu.

Toimarilta referoituna: ohjeistus säilyy
“Konsernille tyypillisten liiketoimintasyklien mukaisesti hankkeita saadaan valmiiksi ennen talven tuloa, joten liiketoiminnan tulos painottuu loppuvuodelle ja kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen tulos on hyvin linjassa esitetyn ohjeistuksen kanssa.”

Kuluvalta vuodelta oman arvion PE 30 on kallis, tuottopotenttiaalin ratkaisee kasvun kulmakerroin. Epäorgaanista ostovoimaa mielestäni riittää lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Ensivuoden “vaatimaani” liikevaihtotasoon nyt reilu puolet ois tilauskannassa.

1 tykkäys

Oliko voitollinen tulos jotenkin negatiivinen yllätys?

Ei kai, pieni vaihto tekee ihmeitä :slight_smile: eikä kunnolla myy muut kuin OP, muut on netto-ostajia…

1 tykkäys

Eilinen liiketoimintakatsaus oli mun mielestä ihan odotuksissa. Sehän antoi vahvistusta sille kehitykselle, mitä olivat ennustaneet tämän vuoden osalta. Ehkä sitten “posarin” puute tuossa aiheutti laskettelua pörssissä ja kuun asento oli vaan huono.

Isona plussana näen kyllä tässä firmassa johdon suuren omistajuuden. Yleensä ku operatiivisella johdolla on iso omistus, niin päätöksenteko on joustavaa ja kasvua halutaan tehdä.

Ja disclaimerinä, että omistan itse osaketta myös.

4 tykkäystä

Olen käynyt nyt tarkemmin entisenä Privanetin omistajana ja aikanaan laput ulosheittäneenä Skartaa läpi. En siis ole ollut tässä muutoksessa mukana ja @anttirs hyvän avauksen kautta pääsi saagaan nyt paremmin kiinni.

Rakennusala sijoituskohteena ei välttämättä ole niin houkutteleva, kun on seurannut osastoa SRV, YIT ja Lehdon rämpimistä. Skartalla on kuitenkin oma selkeä osaamis- ja fokusalue, jolla pystyy tekemään edes pientä edgeä markkinalla. Lisäksi taustalla apuna murrosvaihe tuuli- ja aurinkoenergian hyödyntämisessä. Kuten jo aiemmin todettuna, kakkua on jakamassa paljon tekijöitä, joten katteet jäävät toivottua pienemmäksi.

Mutta esim. vertaus Dovreen, Kreateen tai vaikka Solwersiin asiantuntijapalveluiden tarjoajana tuottaa lisäarvoa kokonaisuuteen sekä parantaa nimenomaan kannattavuutta suhteessa perusbulkkiin.

Sitema nähdäkseni nimenomaan tarjoaa tuota parempaa kannattavuutta sekä synergiaa kokonaisuuteen. @UpandDown avaatko hieman, miksi tämä oli mielestäsi yllättävä hankinta?

Diluutio on odotettavissa, mutta oletettavasti kohdistuu nimenomaan uusiin yritysostoihin. Valtuutus on nyt valmiina olemassa, joten erillistä yhtiökokousta ei tarvita, kun sopiva yritysostokohde osuu kohdalle. Listautuminen nimenomaan avaa paremmin mahdollisuuksia hyödyntää omia osakkeita osana maksua. Jos liudentumista tapahtuu, niin myös vastaavasti yritysarvo oletettavasti nousee ja osaltani tämä on täysin perusteltua, kun yritysoston valuaatio on oikein arvostettu. Nykyisellä Skartan valuaatiolla omien osakkeiden käyttö yritysostoihin on nähdäkseni kannattavaa ja jopa lisäarvoa tuovaa.

Riskejähän tässä on vielä nähtävissä paljonkin, esim.

  • Privanetin oikeustoimien häntiä sekä mahdolliset yritysjärjestelyn riitauttamiset
  • erilaiset sisäpiiririskit ja -järjestelyt, jatkuvatko vastaavat myös listattuna ythiönä?
    – IPO prosp, s 59-> NYAB
  • rakennusala, mahdolliset jälkikorvaukset,
    – esim. Oikaistussa liikevoitossa on huomioitu tilikauden 2020 aikana tehty kertaluonteinen alaskirjaus, joka koskee vuonna 2017 tehtyä sopimusta Mt167 Lahden eteläisen sisääntulotien urakan loppuun saattamisesta ja josta aiheutui yhtiölle 2,3 miljoonan euron tappio
  • liudentuminen antien kautta, tämä toki +/- riippuen toteutuksesta

Vielä en tällä hinnoittelulla lähde itse ainakaan isommin ostoksille, erityisesti huomioiden tuon n. 10M jäljellä olevan lapun myyntipaineen Arvo sijoitusosuuskunnalta, mutta lisään kyllä Skartan seurantaan.

Skartaa ei siis vielä repussa, mutta hieman vastaavilta tai ainakin alaa sivuavilta toimjoilta omistuksia kyllä, esim Saxlund Group AB ja Solwers Oyj. Näiden kautta myös Skarta nyt kiinnostuksen kohteena.

4 tykkäystä

Skarta Ab on tekemässä Kiirunan ratapihan muutostöitä.

LKAB malmijuna suistui raiteilta Jällivaarasta Kiirunan suuntaan. Muutama päivä ainakin liikenne poikki, kun kaatuminen kauempana tieverkosta. Sähkölinjoja poikki ja vaatii varmasti jotain korjaustöitä.

Saattaa jotain viivästyksiä aiheuttaa töihin, vaikka ei nyt ihan kohdille osukaan. Ja potentiaalisesti myös pientä lisäurakkaa Skartalle.

Skartan kasvutavoitteisiin liittyen, ala on erittäin kovasti kilpailtu. Mielestäni aikaisemmin tässä ketjussa esitetyt skartan kasvutavoitteet ovat varsin kunnianhimoiset huomioon ottaen suurten kilpailijoiden, kuten Kreaten tai GRK:n, tavoitteet. Miten alalla riittää liikevaihtoa jaettavaksi kaikkien kilpailijoiden kasvutavoitteisiin?

Hyvin vaikea nähdä, että esimerkiksi tuossa tuulivoimabusineksessa kilpailu ei tulisi tulevaisuudessa olemaan yhtä kovaa, kuin infra- ja erikoisrakentamisen muilla kategorioilla nykyään on. Alalla on hyvin vaikea rakentaa mitään pysyvää kilpailuetua, jota kilpailijat eivät kopioisi hyvinkin nopeasti.

Skarta Group pyrkii vetytalouden eturintamaan – hankki polttokennoauton, vaikka tankkausverkostoa ei vielä ole | Kauppalehti

2 tykkäystä