NYAB - Infra- ja erikoisrakentaja

Onko Aapeli Pursimolla näkemystä tuohon markkina-arvojen eroon NYABin ja Enersensen välillä?

Pahoittelut en ollut huomannut tuota aiempaa kysymystäsi. Tänään tulospäivä, niin palaan tähän huomenna.

2 tykkäystä

Onko jotain uutisia tullut kun homma palaa lähtöruutuun? Mitä itse katsellut niin näkymät vaan vahvistuneet Norbottenin alueella vaikka osake tulee joka päivä tonttiin.

Kreate muistaakseni painui miinukselle ja perusrakentaminen ts. sillat ymv. voi olla kova rasti. Eri asia energiaan liittyvät hankkeet, joissa voi olla paremmat katteet ts. tuuli- ja merivoima. Enersensellä on latausjärjestelmiin olevaa osaamista, mut bisnes vaatii vlä näyttöjä. Kempower tähään taas ath ja markkina-arvo yli 1,8 mrd ja PE yli 650 :thinking:

1 tykkäys

Ei tietoo, mutta Kreate sai OP:ltä Osta ja Inderesiltä Lisää johtopäätökset ja ainakin infra-toimialalta on heidän analyysissaan jotakin luettavaa.

Noniin palatakseni tähän. Eli ehkä hyvä alkuun huomata, että Enersense ja NYAB eivät ole konserneina suoria verrokkeja keskenään. Verrokkeina voidaan nähdä NYABin Energiarakentaminen-liiketoiminta ja Enersensen Power-segmentti, jotka toimivat pitkälti samoilla markkinoilla. Arviomme mukaan näidenkin segmenttien liikevaihtojen jakaumassa olevan kuitenkin jonkun verran eroja. Tämän lisäksi molemmilla yhtiöillä on toki uusiutuvan energian hankekehitystä (NYABilla yhteisyrityksen kautta), jotka ovat hieman eri vaiheissa ja keskittyvät eri teknologiohin (tuuli-/aurinkovoima).

Mutta näkemykseni mukaan tuota arvostuksen suurta eroa selittää yhtiöiden historialliset tuloskunnot (ml. kannattavuuspotentiaali) ja tuloskasvuodotukset. Sinällään yhtiöiden nykyliiketoimintojen kassavirtaprofiileissa ei ole mielestämme huomattavia eroja (pl. kannattavuuserot), kun huomioidaan nykyliiketoimintojen matalat investointitarpeet kiinteään omaisuuteen (pl. uusiutuvan energian rakentaminen omaan/yhteisyrityksen taseeseen) ja varastotuotteiden rajallinen määrä.

NYABin Ruotsin liiketoiminta (n. 75 % liikevaihdosta) on historiallisesti ollut kannattavuudeltaan relevantteihin kilpailijoihin nähden toimialan eliittiä, minkä myötä yhtiön tuloskasvu on ollut myös vauhdikasta. Tämä puolestaan heijastuu myös NYABin osakkeen arvostukseen (ml. hyväksyttävät arvostustasot), kun tuloskasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Vastapainona tälle luonnollisesti on, että kasvu- ja kannattavuusodotusten pettäessä olisi osakkeessa enemmän laskuvaraa (tulosodotusten ja arvostuskertoimien laskun kautta).

Vastaavasti Enersensen kannattavuuskehitys on ollut viime aikoina tahmeaa ja kuluvan vuoden ohjeistuksen perusteella selvempää kannattavuusparannusta joudutaan näillä näkymin odottamaan ainakin ensi vuoteen. Tätä peilaten olenkin viimeisimmillä raporteilla nostanut osakkeen merkittävimmäksi lyhyen aikavälin kurssiajuriksi odotuksia voimakkaamman kannattavuuskäänteen. Lisäksi on hyvä huomata, että Enersensen operatiivisia lukuja tuki viime vuonna ja odotamme myös lähivuosina tukevan tuulivoimahankkeiden kehityspalkkiot (lähivuosina ka. ~7,5 MEUR / vuosi), joista noin 2/3 menee vähemmistöille nykytiedon mukaan.

3 tykkäystä

@Jeremias_Makkonen ja @Aapeli_Pursimo keskustelivat NYABista. Hyvä pätkä, kannattaa katsoa, jos yhtiö kiinnostaa. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:14 NYABin historia pähkinänkuoressa
01:16 Vihreä siirtymä mahdollistaa lupaavat kasvunäkymät
03:31 Skarta Energyn hankekehitysportfolio
05:01 Hinnoittelumalliin liittyy riskejä
07:07 Vahvat näytöt kannattavasta kasvusta Ruotsissa
09:56 Yritysostot osa strategiaa
11:53 Arvostuksessa ei juurikaan nousuvaraa

2 tykkäystä

NYAB allekirjoittaa kaksi sopimusta Infranordin kanssa infrastruktuurihankkeiden toteuttamisesta Kiirunan kunnassa | Kauppalehti

1 tykkäys

NYAB yhteistyöhön Swedavian kanssa – Sopimuksen arvo 66 miljoonaa kruunua | Kauppalehti

Skarta Energy ja Business Tornio suunnittelevat teollisen mittakaavan aurinkovoimalaa Tornioon | Kauppalehti

2 tykkäystä

NYAB Oyj: Sovintosopimus Mikkelin kaupungin kanssa on tullut voimaan
Mikkelin Vesilaitos maksaa NYABille yhteensä 9,2 miljoonan euron suuruisen korvauksen. NYABille muodostuu toiselle vuosineljännekselle noin 9,2 miljoonan euron positiivinen kassavirtavaikutus ja noin 3,6 miljoonan euron positiivinen kertaluonteinen tulosvaikutus.
tuota tuossa yritin linkittää, eipä mennyt suoraan tiedotteeseen,mutta nyt tuokin maalissa.

3 tykkäystä

https://www.sttinfo.fi/announcement?publisherId=69818743&announcementId=4554

Liiketoimintakatsaus Q1:ltä ulkona. Onhan siinä hyvät kasvuluvut. Ohjeistukseksi 315-340m€ liikevaihto 2023, joten vähän epävarmuutta lisää tuohon aiempaan 325m€ arvioon. Indereshän arvio osien summa -mallilla osakkeen käyväksi arvoksi 0.63€ -0.80€, joten eiköhän tuolla välillä pyöritä, jollei sisäpiiri intoudu ostelemaan.

1 tykkäys

Melkein veikkaan että isäntä on palannut tontille eli sisäpiiri taas ostaa.

No huomenna se nähdään.

Kiitos @Aapeli_Pursimo uudesta raportista. Hienoa että yhtiölle saatiin kaivattua analyysia. Mistä/miten raportin löytää englanninkielisenä (kun on kirjautunut teidän palvelussanne sisään )?

Löytyy meidän kansainvälisiltä sivuilta ja tässä linkki tämänpäiväiseen NYAB: Firmly on the growth path. Tuonne pääsee joko suoraan Inderes tai esimerkiksi inderes.fi sivun alareunasta kieltä vaihtamalla.

image

2 tykkäystä

NYAB Oyj - Johdon liiketoimet | Kauppalehti

Jotenkin arvas että isäntä tontilla. Ei ilmeisesti lue analyysia?

On erittäin agressiivista ostamista Larsson. Herättääkö mitään ajatuksia?

NYAB Oyj - Johdon liiketoimet | Kauppalehti

On täällä muitakin jotka ei lue. Hallituksen jäsen.

1 tykkäys

Ehkä vähän väärä osoite kiitellä hienosta työstä. Larsson on varmaan se työn maksaja/ tilaaja?

Herra myös ostaa osakettaan. Kiitos Larsson erittäin paljon.

Kauppalehti korjasi alapuolella olevaa juttuaan tiistaina 23.5. klo 16.15: Jutussa kerrottiin Larssonin myyneen osakkeita Bingab Barents Investment Groupin nimissä liki neljällä miljoonalla eurolla alkuvuonna. Myynnissä oli kyseessä järjestely, jossa ostajana oli toinen sijoitusyhtiö Holding Investment Förvaltning i Luleå, jonka Larsson omistaa puoliksi veljensä Mikael Ritolan kanssa. Larssonin ja tämän sijoitusyhtiöiden yhteenlaskettu omistus yhtiössä ei siis vähentynyt.

1 tykkäys

Ei tää ihan hirveän pieleen tainnut mennä :smile:

3 tykkäystä
2 tykkäystä