Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Pasi Sydänlammin kommentit liittyen tutkintaan:

Toimitusjohtaja on tyytyväinen siihen, miten pankki on tutkinnoista tiedottanut.

– Olemme noudattaneet tiedottamisvelvoitetta ja tiedottaneet viiveettä.

Oma Säästöpankki on pörssiyhtiö. Tuo asema lisää toimitusjohtajan mukaan vastuullisen toiminnan merkitystä.

– Toimimme kaikessa sen sääntelyn puitteissa, joka koskee pörssilistautunutta pankkia. Pörssilistatun yhtiön toiminta on poikkeuksellisen avointa ja julkista, kuten kuuluukin olla, Sydänlammi sanoo.

10 tykkäystä

Nyt uhkaa hallitusjäsenyyden riskit konkretisoitua ikävällä tavalla. Sen ensimmäisen peliriippuvaisen suoranaisen kavalluksen osalta on tiettävästi rikostutkinta menossa ja tämän viimeisimmän Fivan alulle saattaman jutun osalta on myös rikostutkinta menossa. Niiden välissä on tämä vastoin ohjeita myönnettyjen lainojen tapaus, josta on jo merkitty 19,5 M€ harkinnanvaraista luottotappiovarausta.

Sen osalta toimitusjohtaja jutteli mediassa, että rikostutkintapyyntöä ei ole tehty. Hallitushan tästä tietysti päättää, eikä tj. Jos hallitus ei tee asiasta rikostutkintapyyntöä, ottaa se röhlömin omalle vastuulleen.

10% osakekannasta riittää ylimääräiseen yhtiökokoukseen, jossa hallituksen jäseniä voidaan syyttää yhtiölle eli osakkeenomistajille aiheutetusta vahingosta ja päättää rikostutkinnan pyytämisestä hallituksen jäsenten osalta.

Oikeus sitten määrää vahingonkorvaukset ei tasaosuuksin, vaan yhteisvastuullisesti. Korvaus otetaan siltä, kellä on. Saavat tuomitut hallituksen jäsenet sen jälkeen käräjöidä keskenään takautumisvastuujutuissa.

Tähän ei tietysti tarvitse mennä, vaan hallitus pelastaa oman nahkansa tekemällä rikostutkintapyynnön. Tervetuloa 2000-luvulle tunkkaiselta “korppi ei korpin silmää noki” -70-90-luvuilta.

11 tykkäystä

Vaikuttikohan eroon säästöpankkiliitosta se,että se häiritsi ja hidasti turhaan Oma Sp:n kasvua ja maailman valloitusta. Säästöpankkiliitto on säästöpankkien keskusyhteisö, joka toimii ryhmän ohjauksesta ja sisäisestä valvonnasta vastaavana keskusyksikkönä. Kenties tapahtuneet väärinkäytökset olisivat tulleet aikaisemmin esille .Tässä surullisessa episodissa nähdään kuinka tärkeää on myös laadukas sisäinen tarkastus. Tässä tapauksessa ei voida puhua laadukkaasta sisäisestä tarkastuksesta.

3 tykkäystä

Kyllä tässä alkaa olla perusteet pienosakkailla laittaa osakasaloite vireille hallituksen vaihtoon. Uskoisin, että 10% saataisiin kerättyä kun asiasta vähän pitää melua.

3 tykkäystä

Tuo on ehkä se suurin kysymysmerkki, että miten isännätön pankki (OmaSP) jossa valtaa pitävät erilaiset museoidut säästöpankkisäätiöt saavat toimivan ja osaavan hallituksen kasaan. Ja haluavatko he liiketaloudellisesti pätevää ja aktiivista hallitusta, jos se tarkoittaa lähipankin sulkemista?

Kahdeksan suurinta omistajaa on säästöpankkisäätiöitä ja niillä on yhteensä yli 70 prosenttia osakkeista. Ovatko nuo omistajat todellisuudessa suopeita esimerkiksi sille, että omalta alueelta lähtevät konttorit kiinni jos se on pankin etu ja ovatko heidän intressinsä muutenkaan yhteneväiset piensijoittajien kanssa?

Esimerkki suurimman omistajan kotisivuilta, ei kuulosta siltä että 26% osakkeista omistavalla taholla olisi tavoitteena luoda maksimaalista omistaja-arvoa:

Säätiömme tavoitteena on edistää säästäväisyyttä, tukea kotiseutua ja vaalia paikallisesti tärkeitä säästöpankkiperinteitä.

(https://www.ekspsaatio.fi/)

13 tykkäystä

Eipäs nyt innostuta liikaa. Hallitus voi vielä tehdä järkeviäkin päätöksiä.

Jo nyt saatu negatiivinen mainos saa varmaankin valtaa pitävät säätiöt toimimaan jatkossa nimitysasioissa paremmin firman etua ajatellen, sillä se on myös heidän oma etunsa.

Juurikille OmaSp on finanssisijoitus, joskin pitkäaikaiseksi tarkoitettu sellainen. Hyvä firmahan se on, vaikka hallinto vähän tökkiikin. Kulttuurit kohtaavat.

Nyt jo 4 % AOT- ja OST-reppujen kokonaisarvosta, kun ei ole voinut vastustaa upeita tunnuslukuja. @16,06 viimeisin, muttei viimeisin ostos.

“Hallittua riskiä”. Yksi kuuluisista viimeisistä sanoista.

6 tykkäystä

Yksi asia mistä tästä omaSP säädöstä kärsii on omaSP uudelleen rahoituskyky, luottamuksen puute näkyy rahan hinnassa. Ja voi hyvin laskea siten esim firman tuottoja.

OmaSP:llä on kuitenkin paljon halpaa velkaa atm

3 tykkäystä

Nuo säästöpankkisäätiöt ovat todellakin museaalisia jäänteitä ja niiden keskeinen tehtävä kuten suurimman säätiön (Eksp-säätiö omistus n. 26 % omistus) sivuilla sanotaan on säästöpankkiperinteen vaaliminen. Mitähän sekin tarkoittaa. Varmaankin sitä, että johto toimii kuten ennenkin isännättömän rahan säätöpankeissa. Suurinkin säätiö on vain keskittynyt perinteen vaalimiseen ja katsoo, että sitä hoidetaan parhaiten, kun jaetaan rahaa ympäri toimialuetta mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Säätiön johdossa tai hallinnossa ei ole henkilöitä, joilla olisi kompetenssia luottolaitostoiminnassa ja riskien hallinassa vaadittavien tietojen ja taitojen edellyttämiin hallituksen jäsenten valintoihin. Varminta on aina valita tuttu oman kylän henkilö tai muuten mukava, vaikka ei ole riittävää tieto-taitoa. Arveluttavat valinnat lähtevät perustaltaan omistajien valitsemista valitsijoista ja sääsöpankkien sisäänlämpiävästä toimintamallista. Nyt sitten nähdään tuloksia, perusta pettää. Hallinto pitäisi saattaa nykyaikaiselle ja ammatimaiselle tasolle kaikilta osin. Ei saisi enää olla perusteettomia palkkiopaikkoja tai muista intresseistä lähteviä perusteita.(ammatti, alue, polittinen jne.)

5 tykkäystä

Se mihin pörssiyhtiön muut omistajat osingoista saamansa rahat käyttävät, on tasan ja tarkkaan ihan niiden oma asia.

5 tykkäystä

Omasp poisti hiljakkoin yhtiöjärjestyksestään määräyksen hallituksen jäsenten ikärajasta. Oli aikaisemmin 70-vuotta, mutta nyt ei ole rajaa ollenkaan. Hallituksen jäsen voi toimia for ever. Ei tämä osoita halua dynaamisuuteen ja uusiutumiseen hallinnossa, joka mahdollistaisi nykyisten vaatimusten mukaista osaamista hallinnolta.
Voihan olla niin, että johto on tyytyväinen, kun ei tule liian vaativia ja osaavia jäseniä. Voisivat olla jopa hankalia.

8 tykkäystä

Hallituksen puheenjohtajan haastattelu maksumuurin takana. Tietääkö joku mikä elin OmaSp:sta puuttuu.

https://ilkkapohjalainen.fi/talous/oma-säästöpankin-puheenjohtaja-vastasi-kysymykseen-siitä-onko-pankin-hallitus-ollut-tehtäviensä-tasalla-vakuuttaa-että-erään-elimen-puuttuminen-ei-ole-syynä-ongelmiin

1 tykkäys

Elin: aivot? Toimielin: kerro jo, mitä maksumuurin takaa löytyy.

1 tykkäys

Jutussa puhutaan siitä, että yrityksellä ei ole erillistä tarkastusvaliokuntaa. Pj:n mukaan tarkastusvaliokunnan toiminnalla ei olisi voitu kuitenkaan estää tällaista, koska tarkastusvaliokunnan tehtävä ei ole tutkia yksittäisiä luottopäätöksiä. Pankin kotisivuilla sanotaan, että hallitus hoitaa tarkastusvaliokunnalle kuuluvat sääntelyn mukaiset tehtävät.

6 tykkäystä

Pitäisihän pankissa olla sisäinen tarkastus jotenkin olla järjestetty ja sen pitäisi saada tehtävänsä hoitaessaan tuollaiset tapaukset selville.

4 tykkäystä

Paljon puhetta ja kohinaa OmaSP:n ympärillä tällä hetkellä vaan kukaan ei puhu sanaakaan arvostuksesta jossa hyvin kannattavaa pankkia sai ostettua jo hetkellisesti alle OPOn. :thinking:

Nämä uutiset on unohdettu muutaman kuukauden päästä ja samalla pankki jatkaa vahvaa tuloksentekoaan…

Helsingin pörssistä ei löydy tällä hetkellä parempaa osaketta paremmalla tuotto/riski suhteella. :chart_with_upwards_trend: :chart_with_downwards_trend:

12 tykkäystä

Pankkibisnes on luottamusbisnestä. Ja väitän että kumpikaan meistä ei täysin ymmärrä esim uudelleenrahoitukseen liittyviä riskejä.

Hinnoittelulle on hyviä syitä.
Voi olla ettö asia unohtuu. Voi olla pankin lainarahan hinta kasvaa merkittävästi. Voi olla että talletuksia liikkuu… paha sanoa…

Itselläni on perheessä erittäin asiantuntevaa porukkaa tähän keissiin liittyen ja ostomaminen ei oo ollut se mitä he on tehneet

7 tykkäystä

Pankissa pitäisi ehdottomasti olla ammatitaitoinen sisäinen tarkastus. On tietysti hieman välinpitämätöntä, kun hallituksen pj toteaa, että tarkastusvaliokunnen toiminnalla ei olisi ollut merkitystä ongelmien estämisessä. Nyt sitten hallitus kokonaisuudessaan toimii valiokuntana, joka tarkastaa. Onko vain tirkistelyä ja mukavaa keskustelua johdon kanssa, ja palkkioiden kuittaamista. Ei ole kuitenkaan riittävää tuntemusta riskien hallinasta ja luottolaitostoiminnasta ja siksi hallituksen toiminta taitaa olla vain nimellistä määräysten täyttämistä.

3 tykkäystä

Voisihan pankki laittaa sisäisen tarkastajan paikan hakuun, mutta toisaalta uskaltaisivatko ottaa selvää mitä penkomalla löytyy?

1 tykkäys

Upside-mahdollisuutta piisaa kiistatta, mutta väitän, että OmaSp:n riskien arviointi on poikkeuksellisen vaikeaa juuri nyt. Tää on enemmänkin high risk, high reward -tyyppinen firma. P/B lukua jos katsotaan, niin ei tää firma kovinkaan halpa oo. Ja aikaisemmat tulokset on tehty poikkeuksellisen kovalla pääomantuotoilla —> tuloksenteko on aika eri tasolla jos tuo taso laskee selvästi. Siksi pankkeja kannattaa tarkastella P/B luvun sekä pääomantuottojen kautta ja arvioida, onko pääomantuotot kestävällä tasolla? Kannattaa myös huomioida, että pääomantuotot on olleet korkeita ajanhetkellä, kun korot ovat olleet matalia ja kaikki rokkaa.

OmaSp on riskinnälkäiselle kaverille juuri nyt hieno valinta, mutta Hesan parhaasta tuottoriskisuhteen keissistä ollaan mielestäni kaukana.

23 tykkäystä

Onhan siellä sisäinen tarkastus. Se on pakko olla pankilla ja päälistayhtiöllä.

Tarkastusvaliokuntaa ei ole. Se on hallituksen valiokunta, joka ei tee sisäisen tarkastuksen töitä, eikä ole liitännäinen sisäisen tarkastuksen olemassaoloon.

5 tykkäystä