Optomed - Terveysteknologiayhtiö

Tämä on hyvä huomio tutkimuksesta :+1: Jos vedetään jatkuvalla kk-laskutteisella tasaisesti eteenpäin joskus x vuoden päästä, niin tuo on mahdollinen skenaario. Mutta paljon pitää tietysti tapahtua ennen sitä - nythän Aurora AEYE on karusti sanottuna “pre-revenue startup” erinomaisella näkymällä.

19 tykkäystä


Kurssin trendi on tiedenkin nyt mennyt ylöspäin kun on positiiviinen vire ja FDA lupa tullut. Lisäksi eilisessä haastattelussa Tj antoi aika selkeetä suuntaa mynnistä ja tulevista rahavirroista. Jos lupaukset ja suunnitelmat pitää paikkaansa niin tänä vuonna voidaan odottaa että kurssi voi hyvinkin mennä yli 7,5€:n? (pessimistisesti ajatellen pysytään tässä 5,4-5,5€:ssa).

Tänäänhän se jo ylitti tuon sinun 5,5€ osakekohtaisen hinnan.

Hyvät uutiset ruokkii lisää hyviä uutisia ja mikäli näitä alkaa tippumaan, niin eiköhän markkina kiitä ja tuo 5€ on tuplannut itsensä loppuvuodessa.

2 tykkäystä

kiitos, korjasin viestiäni. Kyllä käyrän mukan mennään jo yli 7€: loppuvuonna… Positiiviset uutiset auttaa myös ylityksiin.

Hyvää päivää !

Tuossa videolla Himberg varovaiseen tyyliin puheli tämän vuoden kamera myynnin määrästä. Pohdiskeli että kolmi ehkä nelinumeroinen määrä menee tänä vuonna.

Itselle ei ole kyllä yllätys jos vuoden loppuun mennessä on liisattu jo 5000 kameraa . Tuokin määrä on vielä hyttysen pierun verran koko markkinapotentiaalista .

USA hallinnon tarkoitus on siirtää ja keskittää seulonta perusterveyshuollon (PTH) puolelle. Tuolla ei Himbergin mukaan ole vielä käytännössä lainkaan kameroita käytössä. PTH puolella selkeästi halutaan ottaa käyttöön käsikamerat eikä pöytäkameroita. Tämä tuli ilmi myös UMassin James Ledwithin kommenteista. Totesi että Optomedin FDA lupaa oli odotettu PTH puolella ja odotti innolla pääsyä ottamaan käyttöön Aurora Aeyen . Olisihan Umassillakin ollut mahdollisuus ottaa käyttöön jo aiemmin Topcon/Aeye pöytäkamera versio mutta odottivat mieluummin Optomedia.

Tämä sama tuli esille myös Kiinassa. Johtava Silmäasema toimija halusi nimenomaan käsikameran tekemään seulontaa.

Ymmärrän kyllä Himbergin varovaisuuden noissa kommenteissa kun ei soppareissa ole vielä allekirjoituksia.

Kenellä on tällä hetkellä FDA lupa kädessä pidettävälle kamera/ai kombolle tekemään diabetes seulontaa ? Vastaus : vain ja ainoastaan Optomedilla.

19 tykkäystä

Itselle ei ole kyllä yllätys jos vuoden loppuun mennessä on liisattu jo 5000 kameraa . Tuokin määrä on vielä hyttysen pierun verran koko markkinapotentiaalista .

Tämä “markkinapotentiaalihan” onkin kiinnostava asia. Mulla ei ole juuri mitään käsitystä tästä, joten arvailin numeroita yhdysvaltojen osalta seuraavasti:

Jos oletetaan, että

  1. Jokainen yhdysvaltalainen kuvataan Optomedilla kerran elämän aikana

  2. Yhdysvalloissa noin 333 miljoonaa ihmistä ja elinajanodote 79 vuotta, joten vuoden aikana kuvattava 4215189 ihmistä.

  3. Kameraa käytetään tehdasmaisesti 10h päivässä, 2 kuvaa tunnissa 250 työpäivää vuodessa, joten yksi kamera voi kuvata 5000 kuvaa vuodessa.

=> Yhdysvalloissa tarvitaan 4215189/5000 = 843 kameraa

Tän mukaan aika pieni määrä kameroita riittäisi. Mikä tässä laskutoimituksessa mättää? Tollanen tehdasmainen toiminta ei ole realistista? Samoja silmiä kuvataan aina uudestaan ja uudestaan?

2 tykkäystä

Yhden kameran elinikä tuskin on 79 vuotta vaikka ihmisellä se näin olisikin.

3 tykkäystä

Toki. Totta. Siis samanaikaisesti 843 kameraa. Mutta eikö näitä joka tapauksessa jaeta liisausmallilla, ei siis myymällä kerralla omaksi.

1 tykkäys

Yhdysvalloissa yli 250kpl 100000 ihmisen kaupunkia. Paljon esim. yli 50000 en tiedä, noin Kotkan kokoisia. Mutta voisi kuvitella tuonkin kokoisessa kaupungissa olisi tarvetta useammalle kameralle. Välimatkat pitkiä, yksi valtio menee mantereen halki. Niin tuosta voi pohtia tarvetta kameroille. Suomessa reilu 100 terveyskeskusta, niin voisi miettiä että jos Suomen jokaisessa keskuksessa kamera. Niin Yhdysvalloissa samassa suhteessa tarve noin 6800 kameralle. Nämä luvut ihan nopealla googeloinilla. Että virhettä varmaan on mutta jotain voi haarukoida.

4 tykkäystä

Laskutoimituksessa ei ole mielestäni mitään väärin.

Sen sijaan miettisin, onko realistista olettaa, että jokaisella ostetulla kameralla “ajetaan” täydellä kapasiteetilla. Jos kuvia otetaan 5000 kpl / kamera / vuosi, niin niin yksittäinen kamera olisi järjettömän kannattava perusterveydenhuollon yksikölle. Eli miettisin myös sitä kautta, kuinka monta kuvaa vuodessa täytyy ottaa, että kamera on kannattava.

3 tykkäystä

Oletukset vuosittaisista potilasmäärästä mättää. Lähtökohtaisesti silmät kuvataan vaan diabetestä sairastavilta henkilöiltä ja niitä kuvataan useasti elämän aikana, suositusten mukaan muutaman vuoden välein. Jos diabetestä sairastavien määrä USA:ssa on siellä 40 miljoonan ihmisen kieppeillä ja silmät kuvataan joka toinen vuosi, kuvien määrä vuodessa olisi tuo n. 20 miljoonaa.

Ohessa lainaus Duodecim terveyskirjaston sivuilta:

"Taudin varhainen toteaminen ja riittävän ajoissa aloitettu hoito ovat tärkeitä näön säilyttämiseksi. Hoitavan lääkärin tulee tutkia diabetesta sairastavan silmänpohjat säännöllisesti joko silmänpohjakuvilla tai tarkistamalla silmänpohjat oftalmoskoopin (silmäntähystin) tai silmämikroskoopin avulla mustuaisten laajennuksen jälkeen. Useissa kunnissa diabetesta sairastavien silmänpohjatilannetta seurataan säännöllisillä silmänpohjan kuvauksilla. Silmänpohjakuvat menevät joko hoitavalle lääkärille tai suoraan silmälääkärin tarkistettaviksi. Mikäli kuvissa havaitaan muutoksia, ohjataan potilas tarvittaessa silmälääkärin lisätutkimuksiin.

Nykyisten suositusten mukaisesti alle 10-vuotiaana diabetekseen sairastuneen lapsen silmänpohjat tulee tarkistaa ensimmäisen kerran 10-vuotiaana ja siitä eteenpäin vähintään joka toinen vuosi. Mikäli silmänpohjassa havaitaan muutoksia, tulee seurantaa tiivistää. Yli 10-vuotiailla tyypin 1 diabetesta sairastavilla seurannat alkavat heti diabeteksen toteamishetkestä. Tyypin 2 diabeteksessa silmänpohjat tutkitaan heti diabeteksen diagnoosihetkellä ja siitä eteenpäin kolmen vuoden välein, ellei silmänpohjamuutoksia ole todettu. Muussa tapauksessa seurantaväliä tihennetään."

3 tykkäystä

Pakko kommentoida tähän, että Itse lähtisin ajattelemaan enemmän kuinka paljon on erilaisia toimipisteitä mihin mahdollisia kameroita ihan nopealla googlauksella amerikassa esimerkiksi reilu 6000 sairaalaa siihen kaikki pienemmät terveys keskuksen tyyliset , ja pienet lääkärin vastaanotot yms niin luku alkaa olla aika massiivinen. Plus tarvitaanko toimipisteeseen useampia kameroita. Eikä heitellä kameroita huoneesta toiseen.

1 tykkäys

Hyvää päivää jälleen!

Noita potentiaalisia asiakkaita eli yksiköitä, klinikoita on kaikkiaan USA:ssa noin 300 000 kpl .
Optomed on arvioinut että 5-10 vuoden sisällä USA:ssa on käytössä vähintään 50 000 - 100 000 kpl kamera-ai komboa .

Tässä video jossa esiintyy Optomedin talousjohtaja Sakari Knuutti.

https://www.redeye.se/video/event-presentation/911351/optomed-cfo-sakari-knuutti-presents-at-redeye-diabetes-event-may-24-2023

Vähän edit lisäystä.

Tuolla ylempänä kirjoitin että en olisi yllättynyt jos Optomed olisi liisannut 5000 kameraa vuoden loppuun mennessä.
Pieniä laskuharjoituksia tästä. Optolla on kymmenen myyjää eri puolilla USAa ja jos jokainen saa kaupattua 500 kpl niin 5000 on täynnä.
Tai voi laskea vaikka näin ; USA:ssa on 50 osavaltiota ja jos jokaiseen saa kaupattua 100 kpl niin se 5000 kpl on saavutettu.

Ei kuulosta kovin vaikealta suoritukselta.

11 tykkäystä

On eri Kiina-asiakas kuin aiemmin. Knuutti sanoi puhelussa että edellisestä “Kiinan reissusta” on otettu opiksi :slightly_smiling_face: :+1:

10 tykkäystä

Edellinen kumppani Phoebus Medical taitaa olla startup-liigan tekijä.
https://www.crunchbase.com/organization/phoebus-medical-technology

Nyt uudessa kuviossa on mukana isokokoinen sairaala ja pääomasijoittaja, joilla ei liene syytä pilata mainettaan jättämällä laskuja maksamatta, rahasta ei liene pulaa.

14 tykkäystä

Menee kyllä laskelmat aivan uusiksi jos tuo kiina lähtee vetämään oikein kunnolla. Tässä alkaa olemaan sen verran muuttujia mukana, että taidan jättää arvioimisen väliin ja katsotaan miten käy :smiley: Hyvältähän tämä rupeaa kuulostamaan pikkuhiljaa.

Heidän markkinallaan on jo yksi esimerkki joka veteli hyvää kasvua kuten ennemmin mainittu ja jos haluavat Auroraa sinne lisäksi (koska on kuulemma niin hyvä verrattuna heidän omiinsa, jonka kyllä uskon) niin hohhoh

4 tykkäystä

Tässä artikkelissa hyviä pointteja diabeettisen retinopatian seulonnasta uudella ratkaisulla

8 tykkäystä

Vähän piti käydä netistä kurkkaamassa tätä diabetes juttua niin Kiinassa kuin Intiassa.

Isot on diabetes potilas määrät . Kiinassa 141 miljoonaa ja Intiassa 101 miljoonaa. Lisäksi Intiassa sanotaan olevan 136 miljoonaa esidiabetes ihmistä.

Kun USA:ssa on 40 miljoonaa diabetes potilasta ja sen sanotaan olevan valtava markkina Optomedille niin millä adjektiiveillä Kiinaa ja Intiaa voisi kuvailla?

Toivottavasti Intiassa Optomed tekee kuten Kiinassa yhteistyökumppanien kanssa .

Hurjat on mahdollisuudet.

Tarinaa Kiinasta.

https://www.thelancet.com/journals/lanwpc/article/PIIS2666-6065(23)00018-4/fulltext

Tarinaa Intiasta.

16 tykkäystä

Aeye Health mainittu Forbes-sijoittajalehdessä.

Luultavasti terveysteknologian AI-yhtiöihin sijoittavia rahastoja avataan lähiaikoina lisää, nyt alue lienee vielä suurimmaksi osaksi yksityisten pääomarahastojen puuhamaata.

33 tykkäystä