Optomed - Terveysteknologiayhtiö

Optomedin tuoreella kumppanilla Tokulla etenee asiat hienosti. National Visionilla on 1200 toimipistettä. Saas nähdä poikiiko jotain Optomedillekin pidemmässä juoksussa.

20 tykkäystä

Alkaa tippumaan liputusilmoituksia. Rahastot ovat positiivinen asia sijoittajakunnassa ja pidempi aikaisia sijoittajia.

11 tykkäystä

Proprius Partners kertoi aamuisissa kesäkuun markkinakommenteissa osallistuneensa antiin, mikä on minusta hyvä merkki. Tarkemmin siis Erikoissijoitusrahasto Proprius Partners Micro Finland ja loppukommentit olivat: “Osake ei ole halpa lähivuosien ennusteilla, mutta keräämillään varoilla yhtiöllä on edellytykset laittaa isompaa vaihdetta silmään”.

23 tykkäystä

Hienoa että saadaan tunnettuja rahastoja mukaan omistajiksi ja firman seuraajiksi. Rahastojen on vaikea päästä tämän kokoluokan yhtiöihin mukaan järkevillä osuuksilla ilman suunnattuja anteja.

Optomedilla on nyt riittävästi massia uuden kameramallin (todnäk “Optomed Lumo” -neurokamera) lanseeraukseen H2/24, Kiinan osakkuusyhtiön käynnistämiseen (Optomedin omistusosuuden mukaiseen pääomittamiseen lienee mennyt 1-2M) sekä USA:n myynnin volyymin nostamiseen. Uutisia laajemmista käyttöönotoista voisi odottaa lähiaikoina ainakin IRIS-yhteistyöstä sekä UMASS:ilta.

26 tykkäystä

Propriuksen osallistuminen antiin on oikeasti todella kova juttu.
Mika Heikkilä on Suomen arvostetuimpia ja menestyneimpiä salkunhoitajia. Varmasti tietää mitä tekee tämänkin kohdalla.

18 tykkäystä

Tämä on kyllä ensimmäinen suunnattu anti, jossa porukat ovat pikemminkin iloisia siitä, että oma omistus osuus heikentyi :slight_smile:

Tietenkin firmat aina puhuvat asiat niin kuin toimet olisivat välttämättömiä ja epämääräisyydet olisivat puhdas osakkaan etu, mutta sitä ne harvoin ovat. Omistusosuuden heikennys on aina lopullista heikennystä, joka näkyy myös osakkeen hinnassa. Kurssilasku viime päivinä kuvaa hyvin dilutoinnin konkreettista tulosta, jos verrataan parin viikon tilanteeseen.

Perusselitykset

  1. kiire saada rahaa, ei ehdi järkätä normaalia antia - ammattitaitoiselle johdolle ei rahantarve tule yllätyksenä, kiire on tekosyy ammattitaidottomuudelle

  2. normaalista annista osakkaille syntyy niin paljon kuluja - kulut voidaan kompensoida listautumishinnassa, jos ne ovat ongelma.

  3. saatiin hyviä uusia omistajia - tämä ei tuota minkäänlaista liiketoimintahyötyä itsessään. Siitä voi joku piensijoittaja saada uskonvahvistusta omalle sijoituskeissilleen, mutta tällä uskonvahvistuksella on kova hinta dilutoinnin kautta.

15 tykkäystä

Myös se, että kurssi oli hyvällä
vaihtomäärällä nousussa, mutta yhtäkkiä vaihtomäärät laskivat ja osakkeen hinta myös.
Tästä voi aika helposti päätellä näiden antiin osallistuneiden henkilöiden myyvän omistuksiaan pörssissä parempaan hintaan ja merkata sitten alennuslapulla annista. Win-Win tilanne.
Mielestäni tämä asia pitäisi ottaa framille seuraavassa haastattelussa yhtiön kanssa. Muiden kuin antiin osallistuvien sijoittajien kustannuksella siirrettiin rahaa yhtiölle sekä antiin osallistuneille. Antia kun suunniteltiin, tästä olisi heti täytynyt ilmoittaa myös kaikille… ei pelkästään niille ketä kosiskeltiin antiin osallistumaan. Toisilla on tieto, että kohta saa osaketta kunnon alennuksella ja toiset taas tietämättömyyttään ostelee pörssistä osakkeita reilusti antihintaa kalliimmalla.
Surkeaa viestintää ja pelisilmää yhtiöltä.
Saa tulla aika reilusti kauppaa seuraavien kuukausien aikana, että tällainen toiminta olisi millään tasolla perusteltu.
@Juha_Kinnunen voisitko tiedustella yhtiöltä myös sitä, että milloin antiin kosiskeltiin sijoittajia? Ja oliko tässä antiin osallistumisessa jotakin ehtoja, ettei osaketta saa myydä pörssissä aikavälillä x, koska on saanut ilmoituksen annista. Koska kyllähän tuossa osakkeenomistajia kohdeltiin eri tavalla, jos osaketta sai myydä vapaasti vaikka tietää tulevasta annista reilusti alempaan hintaan. Ja vaikkei myynyt, kyllähän tuossa tapauksessa ei ainakaan pörssistä yhtäkään osaketta osta, koska on tulossa alennusmyynnit osakkeen osalta.

9 tykkäystä

Rohkeasti vain puhelinta käteen ja soittamaan toimitusjohtajalle itse ja kyselemään lisätietoja.
“Osakeanti on Yhtiön hallituksen mukaan Yhtiön ja osakkeenomistajien etujen mukainen” :thinking:

Ilmeisesti näiden uusien osakkeiden kaupankäyntiä ei rajoitettu mitenkään, joten on melko selvää, että niitä nyt laitetaan laitaan kun tarjolla on ilmaista rahaa.

“Merkintähinta on määräytynyt tarjouskirjamenettelyä vastaavissa neuvotteluissa, joihin on osallistunut rajoitettu määrä institutionaalisia ja kokeneita sijoittajia. Sijoittajat on identifioitu näiden sijoituspotentiaalin, Yhtiön ja sen toimialan osaamisen ja Suomen markkinatuntemuksen perusteella”

Kuinka kauan nämä neuvottelut kestäneet ja ketkä näihin kutsuttu mukaan? Kenellä kaikilla ollut sisäpiiritietoa tästä suunnatusta annista ja kuinka pitkään?

4 tykkäystä

Aika jännä, että Mika Heikkilä mukana myös. Yleensä arvosijoittajana mukana, joten näkee tulevaisuuden hyvänä?

5 tykkäystä

Vastausten etsimisen voi aloittaa tuolta…

“Antia kun suunniteltiin, tästä olisi heti täytynyt ilmoittaa myös kaikille… ei pelkästään niille ketä kosiskeltiin antiin osallistumaan…” Ja samalla keskeyttää kaupankäynti osakkeella siihen saakka, kunnes anti on toteutettu :roll_eyes:

1 tykkäys

Osakeyhtiölaki myös painottaa, että suunnattua antia voidaan toteuttaa vain painavista syistä. Heitto ‘tämä oli osakkeenomistajien etujen mukainen’ ei ole painava syy

Suunnattu osakeanti

Osakeannissa voidaan poiketa 3 §:ssä säädetystä etuoikeudesta (suunnattu osakeanti), jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy.

‘Osakeyhtiölaissa on edellytetty, että suunnatun osakeannin antipäätöksessä on mainittava perustelut sille, että osakkeenomistajien etuoikeudesta poikkeamiseen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Painavan taloudellisen syyn arviointi voidaan jakaa kahteen osaan. Merkityksellistä on erityisesti se, mikä on suunnattavista osakkeista maksettavan merkintähinnan suhde osakkeen käypään hintaan. Toiseksi voidaan arvioida sitä, mitä muuta taloudellista hyötyä yhtiö saa merkintähinnan lisäksi osakkeiden suuntaamisella. Mitä enemmän suunnattavien osakkeiden merkintähinta alittaa osakkeen käyvän hinnan, sitä suuremman muun taloudellisen hyödyn tulee olla, että annille olisi painava taloudellinen syy.’

Tässä tapauksessa lisävahinko syntyi siitä, ettei yhtiö ilmoittanut järjestävänsä suunnattua antia (siihen oli toki haettu valtuutus) ja koko kuvion salamyhkäisyys asetti suunnattuun antiin osallistujat ja nykyiset omistajat täysin eriarvoiseen asemaan neuvottelujen aikana.

Tossa voisi olla enemmän kuin asiallista mittauttaa toimintatapa finanssivalvonnan kautta, koska muutoin sama toiminta jatkuu tulevaisuudessakin.

2 tykkäystä

Olihan siinä ne syyt:
Tuotekehitys, jenkkilän markkinointi/myynti ja lisäksi kiinalaisten yhteishommeli varmasti imaisi osan. Ihan hyvä anti oli rahaa saatiin paljon ja diluutio toki jotain, mutta sopivasti kerättyyn rahamäärään nähden. Kustannuskulut ovat isommat yleisöannilla

Näkisin tuon kakkosvaihtoehdon eli jenkkilän sellaisena, johon rahoja nyt ensimmäisenä laitetaan.

Annissa ei ollut huonoa kun se, että ei saanut itse osallistua.

Nyt lyödään löylyä kiukaalle sitten ihan kunnolla ja kuukauden/kahden sisään jotain kivempaa uutista umassilta ja muilta joihin nyt varmasti jo kameroita toimitettu.

3 tykkäystä

Nuo on yleisiä syitä osakeannille - mutta ei suunnatulle annille, joka tarvitsee painavat syyt verrattuna normaaliin lisäantiin

3 tykkäystä

Hyväksyttäviä syitä suunnatulle osakeannille voivat olla esimerkiksi yhtiön pääomarakenteen vahvistaminen, edullisen rahoituksen turvaaminen, toimintaedellytysten turvaaminen ja yhtiön strategian toteuttaminen. Käytännössä esimerkiksi voi olla mahdotonta saada yhtiön osakkeenomistajilta tarvittavaa rahoitusta riittävästi tai ulkopuolista rahoitusta edullisesti ilman suunnattua osakeantia.

4 tykkäystä

Siis nuo luettelemasi syyt ovat edelleen kaikki hyväksyttäviä syitä osakeannille. Yhdenvertainen anti on se lähtötaso, josta osakeyhtiölaki lähtee. Suunnattu anti on poikkeustapa, joka pitää pystyä perustella - lain sanoin painavin syin - miksi ollaan poikettu normaalista tavasta. Juuri tätä poikkeamista ei ole perusteltu.

Liitän tähän Timo Rothoviuksen kommentit suunnatuista anneista yleisesti :

'Samasta syystä osakeannin hinnoittelu on osakkaan kannalta jokseenkin merkityksetön, jos osakeyhtiölakia on noudatettu eli kaikkia osakkaita on kohdeltu tasavertaisesti. Niin ei valitettavasti aina ole, erityisesti pienempien yhtiöiden osalta.Osakeanti voidaan nimittäin suunnata jollekin muulle taholle kuin nykyisille osakkeenomistajille, tai siinä voidaan suosia suurimpia osakkeenomistajia. Niin voidaan OYL:n mukaan toimia, jos ”siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy”.

Suunnattuja osakeanteja käytetään usein poikkeuksellisen hövelisti.

Muista anneista poiketen suunnatun osakeannin kohdalla merkintähinta on oleellisen tärkeä. Jos hinta on alempi kuin osakkeen hinta pörssissä, tarkoittaa anti omaisuuden siirtoa vanhoilta osakkeenomistajilta uusille. Joku voisi kutsua tällaista toimintaa varastamiseksi. Siksi OYL määrää, että suunnattuun antiin on oltava ”yhtiön kannalta painava taloudellinen syy”.Suunnattuja osakeanteja käytetään usein poikkeuksellisen hövelisti ja ainakin lain hengen vastaisesti. Perusteluna käytetään rutiininomaisesti sitä, että suunnatun annin järjestäminen tulee halvemmaksi. Koska tuo pitää aina paikkansa, ei se voi olla automaattisesti lain tarkoittama painava syy. Jos olisi, niin miksi vaatimus olisi kirjattu lakiin?’

10 tykkäystä

Juu, kyllä tästä karvas maku kieltämättä jää. Asiaa voi käännellä, mutta tasapuoliseksi tämä ei muutu. Ja toden totta, tässä tuhottiin hyvä momentum ja todennäköisimmin melko moni iso kultapossukerholainen tätä käytti hyväkseen, ainakin viimeisimmän TOP 100 listan myyntien perusteella niin voisi arvailla. Nyt olisi sitten aika laittaa näyttöjä pöytään.

8 tykkäystä

Intiasta

(13) Post | LinkedIn

aimil.com/products/aurora-iq

3 tykkäystä

Ei tuota osakeantia tietysti mitenkään erityisen hyväksi tosiaan voi luokitella omistajan kannalta, mutta ei asia noin dramaattinen ole mielestäni mitä @Neon_Hauer puhuu. Optomedin tuleva kasvu ja ihan liiketoiminta sitoo käyttöpääomaa kun nuo kamerat pitää ensin valmistaa ja ottaa kulut sisään ennen kuin niistä voi saada liikevaihtoa.

Miten Optomed olisi voinut kasvaa kun sillä ei ollut rahaa tehdä kameroita myyntiin? Ja markkinointikin varmaan jotain vie.

Keskustelu sitten suunnattu vs. avoin osakeanti on sitten tietysti aina yhtä mukava ja antoisa keskustelu, mutta on eri ketjun kamaa. Kaikki tuota nykyään harrastaa kun se selvästi on FIVA:n hyväksymää eikä siitä mitään sanktioita tule vaikka tosiaan mitään “painavia syitä” ei tässäkään annissa ollut.

Diluutio on selvä, mutta ei kait kukaan ole niin pihalla keissistä ollut että kuvitteli tulevan kasvun tulevan ilman lisärahoitustarpeita. Ja ainoat realistiset vaihtoehdot rahoitukselle ovat koko ajan olleet A) helvetin kallis vieras pääoma (velkaraha) / hybridilaina tai B) oman pääoman ehtoinen rahoitus (= anti ja siitä diluutio). Nyt tuli vaihtoehto B) ja aika odotetulla suunnatulla annilla joita tosiaan koko ajan nähdään nykyään.

13 tykkäystä

Samaa mieltä @JNivala kanssa.
Ja nythän kaikki halukkaat saa pian samalla antihinnalla lappua lisättyä, kun markkina sitä tarjoaa. Ne, jotka olivat pettyneitä annin suhteen, niin ostohousut jalkaan.

Anti oli tiedossa vaikkei sitä suoraan myönnetty Q1 kohdalla. Rahoitus oli välttämätöntä, että saadaan laitevalmistukseen rahoitusta, koska laskutus diileistä tulee jälkeenpäin osissa.

Onhan tuo anti vain isommille tahoille paskamainen tapa piensijoittajan näkökulmasta, mutta tämän annin suhteen kuten yllä totesin, niin lähes samalla hinnalla saa jo huomenaamusta ostettua.
Tärkeintä oli mielestäni, että anti merkittiin täyteen ja antiin osallistuneilla on luottoa Optomedin toimintaan.

Kuten aiemmassa viestissä totesin, niin nyt pitää sitten alkaa niitä jenkki-diilejä tulla julki. Himberg totesi, että alkuun vie hetken, jotta uudet mahdolliset yhteistyökumppanit saavat laitteet ja järjestelmät testattua, jonka jälkeen vasta hankintapäätös tehdään.
Kärsivällisyyttä tämä vaatii eikä varmasti mitään keskeneräistä julkaista tai edes vihjata liian vahvasti.
Q2 tulee varmasti olemaan heikko, koska fda-päätös tuli vasta huhtikuun lopussa ja tämä lanseeraus vasta juhannuksen tienoilla.

Q3 on mielestäni vasta se ensimmäinen jakso, jolloin pitäisi olla jo konkretiaa tarjolla isommin. Loppuvuoden osaltahan vihjailtiin 3 tai jopa 4 numeroista laitemäärää jenkeissä… Ei sitäkään varmaan ilman lupaavia ennakkotietoja olisi sanottu julki.

3 tykkäystä

Onko tässä nyt edelleen epäselvää mistä olen puhunut, kyse on yhdenvertaisuudesta (antitapa) eikä siitä että yhtiö hakee lisärahaa annilla?