Optomed - Terveysteknologiayhtiö

HAMK-pilotoinnista uusia kuulumisia. Yhteyksien ryssimistä lukuunottamatta hyvää harjoitusta laitteen käytöstä seulonnoissa.

7 tykkäystä

Sympaattinen kuvaus! Kuvannee joiltakin osin terveyskeskus todellisuutta (?); välillä osataan, harjoitellaan ja sitten menee taas hieman paremmin.

3 tykkäystä

Optomed on valittu mukaan vuoden kestävään skaalautuvan liiketoiminnan kehittämisen ScaleUp -ohjelmaan 9 muun yrityksen ohella, tästä tulee hyvät lisäeväät tulevaan kasvuun.

Ohjelman ovat luoneet ja sitä vetävät kokeneet yrittäjät, joilla on vahvaa osaamista liiketoiminnan skaalaamisesta käytännössä. Ohjelmassa käydään läpi kaikki kriittiset askeleet yrityksen kasvupolulla ja varmistetaan, että ohjelman opit jäävät pysyviksi toimintamallleiksi yrityksissä.

20 tykkäystä

Optomed on tänään mukana Keplerin sijoittajakonferenssissa. Epäilemättä isompiakin blokkeja tulee liikahtamaan tänään & huomenna. Kepler todnäk päivittää toukokuulta peräisin olevan targettinsa tilaisuuden jälkeen lähipäivien aikana.

EDIT:
Tietoa tuosta Keplerin v 2020 vastaavasta tapahtumasta, 1500 instikkasijoittajaa osallistujina.

13 tykkäystä

Optomedin esitys on lisätty Optomedin sivuston sijoittajamatskuihin. Ei sisältänyt sinänsä mitään uutta mullistavaa tietoa.

3 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju

Tänään on Optomedin esitys Pörssisijoittajan viikko -tapahtumassa klo 16:05.

10 tykkäystä

Intiassa käynnistellään seulontoja Optomedin valmistamalla Zeiss Visuscout 100 -kameralla. Alkuvaiheessa voi olla pienimuotoista, mutta näistä versoista sitä kasvua jatkossa generoituu.

14 tykkäystä

Optomed on mukana Redeye Medtech & diagnostics sijoittajatapahtumassa huomenna.

9 tykkäystä

RedEyen tallenne on katsottavissa, Optomed aloittaa kohdassa 2:46:00. FDA-lupaan tähtäävä AEYE Healthin tutkimus on loppusuoralla. Ensi vuodesta tulee kiinnostava, jahka FDA-lupa heltiää.

19 tykkäystä

AEYE Healthin kamerasta julkaistu video:

5 tykkäystä

Filippiineillä on aloitettu screenaaminen Optomedin kameroilla,

The Department of Science and Technology-Philippine Council for Health Research and Development (DOST-PCHRD) has described as “significant milestone” the successful deployment of a validated artificial intelligence (AI) algorithm for diabetic retinopathy screening last week, marking the first use of AI in ophthalmology in the country.
The DOST-PCHRD cited that the Philippine Eye Research Institute (PERI), in collaboration with the Queen’s University of Belfast of the United Kingdom (UK), deployed the AI algorithm for diabetic retinopathy screening on Sept. 21.

“This is a significant milestone in Philippine ophthalmology and is a step towards establishing an inclusive program for diabetic retinopathy screening that has the potential to eliminate diabetes-related blindness,” it said in a statement.

It noted that the UK-Philippines Remote Retinal Evaluation Collaboration in Health: Diabetic Retinopathy or REACH-DR is a Newton-Agham program that aims to establish a diabetic retinopathy screening program (DRSP) here in the country.

“Establishing a local DRSP will help in the timely identification of eyes at risk for diabetes-related blindness and visual loss,” the Council said.

To achieve this, the DOST-PCHRD said the REACH-DR is eyeing to develop the necessary infrastructure for a local DRSP by analyzing and validating existing telemedicine technology. The program also sought the adaptation of the selected technologies into the Philippine setting, and completion of technology transfer to the Philippine stakeholders.

Manila Bulletin:

Virallinen lähde:

11 tykkäystä

Hieman lisää tietoa Filippiinien seulontaprojektista. Projektista poimitaan oppeja koko maan kattaviin seulontakäytäntöihin, eli todnäk laajenee maanlaajuiseksi lähivuosien aikana.

9 tykkäystä

Tätä on odotettu ja firmaa seuraa @Juha_Kinnunen! :+1: :pray: :slightly_smiling_face:
"Aloitamme terveysteknologiayhtiö Optomedin seurannan. Näkemyksemme mukaan Optomedin tarinassa on edessä kriittiset pari vuotta, jolloin yhtiöllä on mahdollisuus läpimurtoon Yhdysvalloissa Aurora IQ -silmänpohjakameralla sekä siihen integroidulla tekoälyratkaisulla. Mahdollinen läpimurto muuttaisi yhtiön liiketoimintamallin ja nostaisi tulevaisuuden potentiaalia merkittävästi, mutta tätä ennen yhtiöllä on monia haasteita ratkottavana. Osakkeen arvostus (2021e EV/S 10x) on korkea, mutta painottaa mielestämme suhteellisen järkevästi sekä suuria mahdollisuuksia että merkittäviä epävarmuustekijöitä. "

34 tykkäystä

Tervehdys Optomed-ketjuun!

Ei se auta, vaikka yrittäisi sunnuntai-iltapäivällä kaikessa hiljaisuudessa latailla rapparia. Aina tänne joku (tällä kertaa @Sijoittaja-alokas) ehtii minua ennen linkittämään raportin - mikä on tietysti merkki aktiivisesti Foorumista ja erittäin hieno asia :ok_hand: Pääasia on, että seurannan aloitus on ulkona ja seuranta saatu käyntiin.

Täytyy sanoa, että Optomed on todella mielenkiintoinen case ja on ollut ilo päästä sukeltamaan tähän syvemmälle. Tarinassa on paljon erilaisia ulottuvuuksia ja potentiaalia erittäin paljon, mutta toisaalta ollaan vielä aika varhaisessa vaiheessa ja riskejäkin riittää. Itse olen rakentaminen oman sijoituscaseni aikalailla Aurora IQ:n ja tekoälyratkaisun ympärille Yhdysvaltoihin, jossa autonominen tekoäly on jo saanut jalansijaa. Onnistuessaan Optomedin liiketoiminta voisi näyttää hyvin erilaiselta muutaman vuoden päästä, mutta sitä ennen on vielä monia esteitä ylitettävänä. Mutta kun jotain kokonaan uutta rakennetaan niin kaikki varmasti tietää, ettei lopputulosta ole helppo ennustaa :sweat_smile:

Raportista tuli nyt varsin pitkä, kun onnistuessaan tuo murros tulee arvioni mukaan muuttamaan yhtiötä perustavanlaatuisesti ja kokonaisuus on varsin monimutkainen. Ei ollut helppo avata tuota murrosta eikä varsinkaan arvioida sen todennäköisyyksiä. Myös Optomedin arvonmääritys on tässä vaiheessa normaaliakin enemmän taidetta kuin tiedettä, mutta mielenkiinnolla seuraan mihin suuntaan asiat alkaa kehittymään.

Mutta lukemisen iloa! Minä tulen tietysti aktivoitumaan jatkossa keskusteluissa täällä, mutta nyt siirryn pitkän viikon päätteeksi sohvalle katsomaan jalkapalloa :soccer:

74 tykkäystä

Kiitos @Juha_Kinnunen raportista, nyt on illaksi lukemista! :+1:

4 tykkäystä

Minkä seikkojen tukemana Optomed nousisi segmenttinsä voittajiin Yhdysvaltojen markkinoilla?
Näkisin haasteiksi ainakin seuraavat:

  • Markkinoilla on jo huomattavasti isompia toimijoita, joilla on laajat myyntiverkostot, asiakas- ja sopimuskannat, brändiarvoa ja hinnoitteluvoimaa. Esimerkiksi topcon
  • Optomed käyttää 3. osapuolen AI-ratkaisua, eikä näin omista AI IPta, joka toisi kilpailuetua
  • USAn markkinoilla on ollut silmätautien AI-ratkaisuja kliinisessä käytössä (eli FDA hyväksyttyjä) jo vuosia, joten mitään uutta ja mullistavaa Optomed ei tuo.
1 tykkäys

Erittäin hyvä kysymys, mihin raportissa olisi toki ollut vastauksia. Toki määritelmä “segmenttinsä voittajiin” on hieman utuinen, koska kädessä pidettävissä silmänpohjakameroissa Optomed lienee jo voittajia ja laajemman sektorin voittajiin (ainakaan markkinaosuudella laskettaessa) en ole Optomediä laittamassa, vaikka yhtiölle merkittävää läpimurtoa odotankin. Mitenkään varmaa sekään ei tietenkään ole.

Ensimmäiseksi on siis tärkeää korostaa, ettei noin 15 MEUR vaihtavan Optomedin läpimurto tietenkään vaadi, että se nousisi Zeissin tai Topconin kanssa kilpailemaan sektorin herruudesta Yhdysvalloissa. Optomedille vaikkapa 10 MEUR:n jatkuva liikevaihto tekoälyratkaisuista olisi mielestäni käänteentekevä, mutta ei se koko sektoria mullista. Mittasuhteet on hyvä pitää mielessä, kun pohtii suhteellisia etuja ja heikkouksia.

Totta, ja Optomed on auttamatta jäljessä oman myyntiorganisaationsa ja yleensäkin resurssien puolesta. Toki mainitsemasi Topcon on Optomedin OEM-asiakas, eli sinänsä yksi yhtiön jakelukanavista. Optomedin myyntikanavat eivät siis rajoitu omaan organisaatioon.

Mutta oleellista mielestäni on se, että Optomed pistää omia paukkujansa Yhdysvalloissa perusterveydenhuoltoon, jossa perinteiset toimijat eivät ole niin vahvoilla tai niin aktiivisia. Optometristit ja silmälääkärit on sitten erikseen, enkä oikeastaan usko, että Optomed siellä merkittävästi asemaa vahvistaisi. Perusterveydenhuollossa vanhaa laitekantaa on vähän ja kädessä pidettävien kameroiden suhteelliset edut (kuten liikuteltavuus, helppokäyttöisyys ja hinta) korostuvat segmentissä. Optomed on tässä kategoriassa laatu- ja markkinajohtaja, joten mahdollisuuksia mielestäni on.

FDA antaa myyntiluvan silmänpohjakameran ja tekoälyn yhdistelmälle, joten nämä on tutkittava yhdessä. Laitekin voi luoda kilpailuetua, ja mahdollisesti luokin enemmän, kuin voimakkaasti kilpaillut tekoälyalgoritmit. Kilpailuetuhan ei aina välttämättä perustu korkeimpaan laatuun, vaan se voi pohjautua myös tiettyyn markkinasegmenttiin sopivimpiin ominaisuuksiin. Oleellista on, että mielestäni Optomedillä on yllättävän hyvä neuvotteluasema eri AI-toimijoita vastaan, jos kädessä pidettävät silmänpohjakamerat todettaisiin olevan hyvä ratkaisu perusterveydenhuollolle. Niiden valmistajia on nimittäin ainakin merkittävästi vähemmän kuin AI-algoritmien. Muuten tekoälystä on kirjoitettu todella paljon raportista, joten en nyt lähde tähän kauheasti sepustamaan. Raportti on avoin kaikille!

Näinhän se on, Yhdysvalloissa tekoälyalgoritmeilla on jo kaksi FDA-hyväksyntää ja vieläpä autonominen AI on käytössä, mitä ei käsittääkseni muualla maailmassa ole (AI käsittääkseni avustaa muualla, ei tee itsenäisiä diagnoseeja). Kun tähän lisätään suotuisat korvattavuus (“reimbursement”) -koodit Yhdysvalloissa, niin kannustimet investointeihin pitäisi olla kohdillaan myös pienemmillä klinikoilla. Mutta kädessä pidettävän kameran ja AI:n yhdistelmälle FDA ei ole käsittääkseni vielä lupia antanut, eli on tässä nyt jälleen jotain uutta.

Itse uskon, että Optomed tulee hinnoittelemaan oman kokonaisratkaisunsa disruptiivisesti eli niin, että asiakkaat voivat tehdä ratkaisulla erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Eihän se nyt välttämättä ole “mullistavaa”, että tarjoaa mahdollisesti paremman kokonaisratkaisun merkittävästi halvemmalla kuin muut :man_shrugging: Tässä kohdassa kannattaa palata ensimmäiseen kohtaan - Optomedin ei tarvitse mullistaa koko toimialaa, että se voi tehdä itselleen merkittävän läpimurron.

Toivottavasti tämä selkeytti ajatuksiani! :+1:

22 tykkäystä

@Juha_Kinnunen, pari nostoa raportista.:

Mallissasi kuvaat laitekohtaista esimerkkiliikevaihtoa viiden vuoden ajalta. Talouselämän juttu kertoo, että “Yhdysvalloissa ja Japanissa lainsäädäntö velvoittaa, että kamerat uusitaan neljän vuoden välein.” Ei varmastikaan haittaa, että kamerat uusittaisiin noin tiheästi, mutta olisi hyödyllistä saada tälle asialle vahvistus.

image

Käsittelit melko lyhyesti kertakäyttöistä silmäsuojaa. Kyseessähän on siis Optomedin patentoima (ainakin hakemus on menossa) menetelmä käyttää asiakaskohtaista steriiliä kontaktia asiakkaaseen mittauksen aikana. Näkisin ainakin pari asiaa kertakäyttöisen suojan käytön puoltamiseen:

  • kontaktipinnat on joka tapauksessa desinfioitava asiakkaan vaihtuessa; tämä vie aikaa, ja desinfiointiaineen loiskuttelu voi näkyä myös kameran linssin pinnassa, mikä vaikuttaa kuvan laatuun
  • muilla kameravalmistajilla on sama ongelma, mahdollisesti myös joissain pöytäkameramalleissa. Jos Optomedilla on menetelmään patentti, voisi tässä olla mahdollisuus saada kertakäyttöisestä silmäsuojasta lisenssituloja muilta kameravalmistajilta.

https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=FI328969817&_cid=P20-KUC957-94934-1

Australiassa oleva suositus kuvauslaitteiston desinfiointiin:
“”
Before every patient be sure to clean any equipment or parts that come in direct contact with patient with 70% isopropyl alcohol and allow to air dry - occluders, pens, pen torches, table, retinal camera forehead rest and chin rest, etc. This is best done in front of the patient for their added reassurance.
“”

4 tykkäystä

Kuten vastauksessasi viittaat, on jenkkien vakuutuspohjainen terveydenhuoltojärjestelmä reinburstment-vetoista.
Lisääkö käsikamera palvelutuottajan liikevaihtoa?
Laskeeko käsikamera palvelutuottajan kuluja? Tästä maininta, että käsikamerat ovat edullisempia, mutta ei kovia lukuja?