Optomed - Terveysteknologiayhtiö

Otin oikeuden omiin käsiin taas möyhiä casea aavistuksen eteenpäin. Mielestäni mielenkiintoisia löytöjä. Sheikki laittoi lapaan ja otin hieman sivuja auki: AEYE-Health-One-Pager-November-2020.pdf (Sheikin linkki yllä viesti 734).

Tuolla mainitaa Roche yhteistyökumppanina, joka avaa peliä taas pidemmälle. Mielestäni tämä ehkä mielenkiintoisin. Rochen tavoitteina Roche | Ophthalmology - tosi mielenkiintoista.

Jos tämän ynnää vielä Rochen portfolioon diabeteksen hoidossa: RocheDiabetes Care Platform | Diabetes Management Platform
Diabeetikoille

Silmänkuvantaminen on todennäköisesti oleellinen osa tuota Rochen puuttuvaa (tai oleellisesti helposti tehostettavissa olevaa - asiakastarve) tuoteportfoliota, jos ajatellaan asiaa edelläkävijänä diabeteksen kokonaisvaltaisessa hoidossa. Mielestäni AEYE:n intressi voi olla todellakin tuottaa tämä AI palvelu ja FDA luvan myötä jalkautua voimakkaasti USA markkinoille näillä kahdella kuvantamistuotteella. Rochen tavoitteena on merkittävästi ilmaistu saavutettavuus (ja terveydellinen hyvätekijä) aspektia.

Rochen linkin takaa pari poimintaa: “We are focused on pioneering therapies to prevent vision loss, working to discover and develop innovative solutions, aiming to redefine standards of care for people living with of vision impairment.”

“With new approaches to the diagnosis and treatment of ophthalmic conditions being explored as we speak, this is a global health challenge that we at Roche are committed to and excited to tackle, alongside the low vision community.”

Roche yhtiönä sitten taas on ihan omassa luokassaa Sveitsiläisenä high-end palvelu- ja tuotetarjoajana 70,000 tuhannella työntekijällä ja $72.046Mrd liikevaihdolla.

Jos Roche on tehnyt mitään sopimusta AEYE kanssa niin taitun ehkä aavistuksen positiivisempaan suuntaan tästä vuoden kulusta FDA luvan jälkeen. Jos Amerikka todellakin on ihmemaa tämä voi johtaa todella positiiviseen tulokseen ihan pelkästään sen vuoksi, että FDA lupa on olemassa ja siellä kulttuuri on terveyden vaalimisessa ja keskiluokkaa sekä rikkaita tarpeeksi paljon maksamaan näistä palveluista (siitä huolimatta, että sitä terveyden vaalimattomuutta siellä näkee yhtä paljon).

Jos näistä skenaarioista voisi toteutua joku, niin suuri kysymys on missä johdon liiketoimet hankkia oman yhtiön osakkeita? Tai jopa luopua niistä tässä vaiheessa on nurinkurinen? Ja joudun yhtyä moneen edelliseen, jos olisi uutisia niin miksi niistä ei uutisoida, jos olisi visio missä se on? Jos olisi mahdollisia neuvotteluita tai skenaarioita? Vai eikö niitä ole?

Aika paha sarja kysymyksiä…

Olisiko niin, että homma on AEYE:llä ja esim. Rochella hanskassa ja Optomed menee nyt virran mukana ja odottaa USA:n markkinapenetraation. Jos näin kävis niin ihmettelen kuka ei haluaisi olla mukana? Menköön kiinan retket sitten Optomedin omaan piikkiin…

(En tässä nyt ota kantaa tuohon Software puoleen, joka näyttää olevan Rochella jokseenkin vahva joillain osa-alueilla, vaan pelkästään kuvantamislaitteisiin ja analyyseihin.)

4 tykkäystä

Toisaalta jos heidän pahin “kilpailija” on, että tarkastusta ei tehdä ollenkaan, niin tätä kautta pitäisi kuitenkin hoitojärjestelmiin ohjautua uusia potilaita, jotka olisivat jääneet hoitoa vaille muuten.

Eiköhän sen diagnoosin jälkeen tehdä vielä aika paljon, hoito ja seuranta jatkunee loppuelämän?

1 tykkäys

Lisäsin tähän myös sen, että usein diagnoosin tehokkuus, juurikin nopeus ja tarkkuus vaan lisää niitä tuloja. Mitä nopeammin potilas on ovesta ulos oikealla diagnoosilla ja jatkotoimenpidelähetteellä sitä enemmän sitä tulosta tulee.

Lääkärin osaamisen arvo ei kaadu yhden kuvan tulkintaan, pikemminkin päinvastoin, tulkinnanjälkeisissä toimenpiteissä on valtaosa arvontuotosta kiinni, kuten Norttikin tuossa summaa. Kuvan tulkinta pieni yksittäinen osa hoitoketjun transaktioista.

Inderesin rapsassakin mainitun Diagos Inc’in toimari sanoi Youtubesta löytyvässä haastattelussa, että lääkeyhtiöt sponssaavat mielellään seulontatutkimuksia, koska saavat sijoitukselleen 500% tuoton. (Tuotto tietysti tulee uusien potilaiden loppuiäkseen saamista lääkityksistä).

3 tykkäystä

Aiemmin ketjussa spekuloitiin, onko AEYE sitoutunut Optomediin, vai aikooko tehdä myös Topconin kanssa yhteistyötä. Digital Diagnostics (Idx-DR) on tehnyt Topconin kanssa eksklusiivisen sopparin 2018 (sitä en tiedä onko rauennut).

CORALVILLE, IA and OAKLAND, NJ, October 22, 2018 - IDx, a leading AI diagnostics company, and Topcon, one of the world’s leading ophthalmic device manufacturers, have signed an exclusivity agreement that will allow the companies to scale delivery of AI-based diagnostic solutions in the U.S. market.

The agreement grants exclusive rights to IDx in the U.S. as the only autonomous AI company permitted to sell its products with the Topcon NW400 - an easy to use, robotic fundus camera. Topcon continues to collaborate with other partners in the AI space for solutions that fall outside of this autonomous agreement.

In turn, IDx has agreed to assign Topcon’s NW400 as the only robotic desktop fundus camera with less than a 55 degree field of view to be integrated with IDx-DR, an autonomous AI system that instantly detects diabetic retinopathy in fundus images.

2 tykkäystä

Tuli lueskeltua tuolta naapuriketjusta statistiikkaa vähän samankaltaisen bisneksen ympärillä. Siellä syrjäytetään perusneulaa älyneulalla kriittisissä sovelluskohteissa. Ihan mielenkiintoinen case tuokin, mutta ei mennä sen syvällisemmin siihen.

Alla kuitenkin taas esillä hyvin tätä maailman hyvinvoinnin jakoa ja kenellä siihen on aidosti varaa. Amerikka pitää kärkipaikkaa ja markkinan koko (budjetti) kasvaa todellakin nopeammin kuin väestön lukumäärä kehittyy (ainakin tämän esimerkin mukaan). Olettaisin trendin olevan kaikilla kehittyvillä markkinoilla sama. Volyymit on niin isoja, että siellä tulee monta erilaista rajaa vastaan varmasti ennemmin tai myöhemmin. Julkisen sektorin rahan käyttö, yksityisen sektorin varojen käyttö, mihin tahansa terveyspalveluun. Kilpailua siis käydään muuhunkin kuin silmäseulontaan.

Oletan, että hintakilpailu tulee olemaan kiihkeä myös silmäseulonta segmentissä. Kilpailua käydään koko terveydenhuollon budjetista (instituutiot ja yksityiset rahat) myös hammashoidon tai minkä tahansa muun terveyspalvelun kanssa. Mikään nykyisenkaltainen talous ei ole suunniteltu “äärettömään” budjettiin ihmisten hengissä pitämiseksi. Ajatus kyllä vahvistuu, että Optomed ei ole pelkästään kehittyvän markkinan ratkaisu, jos toimintatapojen muutoksella tehokkuus luvut saadaan ylös (Traileri seulontaa, CVS kioskia tms.).

2 tykkäystä

Turkkilaislähtöinen Eyecheckup aloittaa oman AI-ratkaisunsa clinical trialin Canonin CR-2 AF ja Optomedin Aurora kameroilla. Optomedille tulee taas hyvä referenssi, jos ja kun pärjää vertailussa tunnetun pöytäkameran kanssa.

17 tykkäystä

Aiheen vierestä, jeesataan mekin mahdollisuuksien mukaan!

3 tykkäystä

Kiinassa päädytty johtopäätökseen, että AI-screenaus kannattaa.

Cost-effectiveness of artificial intelligence screening for diabetic retinopathy in rural China.


Our analysis demonstrates that AI-based screening is more cost-effective compared with conventional ophthalmologist screening and holds great promise to be an alternative approach for DR screening in the rural area of China.

13 tykkäystä

Itse on tullut nyt seurattua vähän myös välittäjätilastoja kun osunut jatkuvasti silmään, että Goldman Sachs on mättänyt lappua laitaan hyvään tahtia. Tässä vielä tilastot viime kuulta ja onhan se silmiin pistävä määrä.

4 tykkäystä

Optomediltä uusi referenssivideo.

7 tykkäystä

Sivulla 6 toimitusjohtajan katsaus, josta on hyvä aloittaa.

7 tykkäystä

Kyl toi jenkit riittää, jos/kun saadaan luvitukset ja myynti tulille. Kinkit on vain jokerikortti…

1 tykkäys

Tuore juttu Aeye:stä. Kannattaa lukaista.

9 tykkäystä

Kiitos hyvästä linkistä. Tuon perusteella vaikuttaa lupaavalta kunhan vielä saadaan tarvittavat hyväksynnät maaliin.

2 tykkäystä

Kun nyt toistaiseksi jäimme kansakuntana vaille Naton oikeita turvatakuita niin mitenhän houkuttelevana maana Suomi tässä muuttuneessa maailmassa koetaan investointien suhteen? Onko edessämme hitaan näivettymisen tie Venäjän etupiiriin kuuluvana pienenä maana joka ei vain uskaltanut silloin kun tilaisuus olisi ollut ottaa oikeasti aloite omiin käsiin vai uskovatko isot länsimaiset rahoittajat yhä kansakuntamme kykyyn tulevaisuudessakin ylläpitää länsimaista hyvinvointi valtiota johon kannattaa investoida muutenkin kuin aseita myymällä.Se mitä Biden tekee ei ole tähänkään asti oikein vakuuttanut ketään eikä oikeastaan missään asiassa ja miten asiat muuttuvat jos Trump valitaan uudelleen valtaan,hänhän ei ole peitellyt Putin mieltymyksiään.

Jos suuremman luokan investointipako alkaa niin sehän on sitten kylmää kyytiä opton kaltaisille pienille kansainvälistä läpimurtoa haikaileville yrityksille.Kun kiinalaisten älylaitteiden uskotaan vakoilevan käyttäjiään niin miten tällaiseen aivan totalitarismin rajamaalta tulevaan keinoälyyn pohjaavaan tuotekomboon suhtaudutaan tietoturva mielessä esim ison veden takana,jos Kiina on kieltänyt ulkomaisen keinoälyn liittämisen näihin tuotteisiin omilla markkinoillaan niin miten ison veden takana tässä muuttuneessa maailmassa.Onko tätä heidän omissa mielissä lopulta turvallista päästää omille markkinoille?

Onneksi näihin hieman tumma sävyisiin pohdiskeluihin vastaukset ovat kaikkien nähtävissä luultavasti loppukesään mennessä.

Yleissivistystä silmäsairauksista ja Optomedin fokuksesta.

EDIT allaolevan Optis kommentin vuoksi. Ei muutettu alkuperäistä tekstiä, mutta lisätty lähde ja viittausta pidennetty.


Optomedin tarjonnasta: Optomedilla on kaksi tosiaan täydentävää liiketoimintasegmenttiä: Laitteet ja Ohjelmistot.

Laitteet-segmentti kehittää, kaupallistaa ja valmistaa kädessä pidettäviä silmänpohjakameroita, jotka ovat helppokäyttöisiä ja edullisia. Kamerat soveltuvat lukuisten silmäsairauksien, kuten diabeettisen retinopatian, glaukooman ja silmänpohjan ikärappeuman seulontaan.


Paikallisuutisista:

EDIT2: Ja muutama tunti myöhemmin ovat sitten toisessa päämediassa todenneet saman:

2 tykkäystä

Lääkeyhtiö Baxter ja Digital Diagnostics ilmoittivat yhteistyöstä retinopatian seulonnassa. Seulonnassa käytetään RetinaVue 700 - laitetta, jolle kombolle Idx-DR +RetinaVue 700 odotetaan FDA-lupaa vuonna 2023.

Epäilemättä Optomedilla on erinomaiset mahdollisuudet saada vastaavia sopimuksia, varsinkin kun Aeye on jo indikoinut Roche-yhteistyöstä.

Myös Eyenuk tiedottelee uudesta sopparista.

12 tykkäystä

Miks tollaista laatikkokameraa vielä käytetään? :roll_eyes:

No varmaankin siksi, kun parempaa ei enää ollut tarjolla. Optomed on jo kihloissa Aeye:n kanssa USA:n markkinassa.

Retinavue 700:lla tulee uunituoreen tutkimuksen perusteella tuplamäärä ungradable -laatuisia kuvia. Noilla näytöillä ei FDA-lupaa edes herune.

https://www.ophthalmologyretina.org/article/S2468-6530(22)00089-6/fulltext

3 tykkäystä