Oriola - Lääkkeiden ja terveystuotteiden tukkukaupan asiantuntija

Oriolan perjantaisien päätöskurssin mukainen osinkotuotto on 6,68%. Oriola tarjoaa varsin vähäisellä riskillä mukavaa osinkotuottoa ja kun tiedämme, että yritys on vihdoin oivaltanut, että keskitytään siihen mitä on alkujaankin pitänyt tehdä eli toimia tukkuliikkeenä. Joten loppuvuodesta voinemme todeta, että mukavat osingot on saatu ja kurssi on noussut. Voisi todeta, että Oriola tarjoaa turvahakuisille sijoittajille hyvän hetken ostaa.

8 tykkäystä

No niinpä, kiitos huomiosta. Luulen tietäväni syynkin, mutta täytyy katsoa paremmalla ajalla tuo kuntoon. Otin nyt koko herkyyslaskelmasivun pois raportista sekoittamasta. DCF-malli sinällään toimii ihan oikein.

11 tykkäystä

OP peesailee Raulia, pikauutinen Kauppalehdestä: OP nostaa Oriolan suosituksen lisää-tasolle (aik. vähennä), nostaa tavoitehinnan 1,20 euroon (aik. 1,10)

5 tykkäystä

Raulin kommentit

9 tykkäystä

Olen huomannut useammankin osakkeen suhteen, että ei ymmärretä, että osakkeiden omistaminen on maratoni. Jos pohditte ns. vanhanrahan sukuja, heille kvartaali on 25 vuotta. Tämä on oikea mentaliteetti osakkeiden omistamiseen. Oriolasta voi nyky arvostustasolla ja erityisesti erinomaisella osinkotuotolla tehdä itselleen kvartaaliosakkeen (25 vuotta). Näin itse olen asian tuumaillut. Lisäksi kun jatkossa arvostus ja osinko ovat selvästi nousussa

8 tykkäystä

Raulilta lainattua yltä linkistä:
.
“Oriolan Q4-tulos oli hieman odotuksiamme parempi ja yhtiö ohjeistaa tälle vuodelle tulosparannusta. Nostimme hieman liikevaihto ja –voittoennusteitamme, mutta yhteisyrityksen heikon tuloksen myötä ennusteemme laski alemmilla tulosriveillä selvästi. Näemme yhtiön suunnan olevan edelleen parempaan päin ja eri arvonmääritysmetodit tukee osakkeessa nousuvaraa. Toistamme lisää suosituksen ja nostamme tavoitehinnan 1,20 euroon (aik. 1,05e).”
.
.

“Osinkoon yhtiö ehdottaa nousua 7 senttiin, vertailukauden kuudesta.”
.
.
“Osien summa –arvomme on 1,4 euroa ja DCF-arvomme on 1,9 euroa. Nämä molemmat nojaavat kuitenkin sekä tukkutoimintojen että yhteisyrityksen tuloksen parantumiseen nykytasolta, jonka vuoksi tavoitehintamme on hieman matalampi. Toisaalta Oriolassa voidaan nähdä rakennejärjestelyjä lähivuosina, jotka voivat myös toimia arvon kirkastajina ja vapauttajina.”
.
.
Kun keskittyvät vaan tukkutoimintaan. Tehostavat uudella erp päivityksellä (huom. Toimittaja ei muutu → parannetaan olemassa olevaa). Jos 25 vuottakin tästä putkeen nostavat osinkoa 1 snt ja samalla pörssiarvo liiketoiminnan tervehtymisen myötä nousisi esim. 7% vuodessa keskimäärin ei paskempi Kassakone. Apteekki toiminnot pois siipien alta kokonaan.
.
Varmaan kannattaa miettiä päänavauksia johonkin muuhun tukkutoiminnan saralla. Mitä voi jaella samalla kuin lääkkeet. Jos pakko olisi ottaa “uusia” suuntia.
.
Aina kuitenkin parempi kun vaan pyrkivät jakamaan lääkkeet tehokkaammin niin omistajat tykkää.

1 tykkäys

Toimitusjohtaja Katarina Gabrielson kommentoi Oriolan vuoden 2023 tulosta.

19.2.2024

Yhteisyritys Kronans Apotekissa integraatiotoimet etenevät ja useita hankkeita on toteutettu vaikkakin hyödyt eivät vielä ole täysin nähtävissä. Toteutuneet synergiat jäivät suunnitelmasta mutta integraatiokulut olivat arvioituja pienemmät. Vuoden aikana Kronans Apotekissa on otettu käyttöön uusi organisaatio, yhdenmukaistettu valikoimaa, brändätty uudelleen 191 apteekkia ja optimoitu verkostoa sulkemalla joitain apteekkeja. Tällä hetkellä yli 500 apteekkia toimii yhden brändin alla. Lisäksi Kronans Apotek jatkoi investointeja monikanavaiseen toimintamalliinsa vahvistamalla kyvykkyyksiään verkkokaupassa. Kronans Apotek on apteekkien määrällä mitattuna Ruotsin suurin apteekkiketju, jonka markkinaosuus on noin 24 % ja jolla on kasvava asema verkkokaupassa. Kronans Apotek on nyt valmis parantamaan kannattavuutta sekä vahvistamaan liiketoimintaa ja brändiä pitkällä aikavälillä. Vuonna 2024 lääkkeiden korvattavuutta koskevan uuden lainsäädännön odotetaan vaikuttavan myönteisesti Kronans Apotekin kannattavuuteen. Kronans Apotek on meille strategisesti tärkeä kumppani, ja merkittävänä osakkeenomistajana tuemme aktiivisesti yhtiön arvonluontia. Kronans Apotek odottaa saavuttavansa täyden tulospotentiaalinsa vuoden 2025 loppuun mennessä.

8 tykkäystä

Jaa-a, aika nopeasti lupaavat täyttä tulospotentiaalia, mikä se sitten lieneekään.

Kaivelin vähän Ruotsin apteekkimarkkinaa ja löysin mm tällaisen esityksen:

Itelle oli yllätys, miten vähän apteekkeja per populaatioyksikkö Ruotsissa on - tai toisinpäin, miten paljon niitä monessa Euroopan maassa on. Voisi kuvitella, että suurta karsimistarvetta ei olisi mutta ilmiselvästi maata vaivaa farmaseuttipula.

Pitkälti toistakymmentävuotta tätäkin firmaa (sivusta tosin enimmäkseen) seuranneena alkaa jo pikkuhiljaa helpottaa tuo ihottuma toiminnanohjausjärjestelmän päivitys-uutisesta. Kulu on suuri mutta jospa nyt tämä toimari saisi flown päälle ja tuloksen pitkäaikaisemmalle kasvu-uralle. Toistaiseksi ainakin vaikuttaa ihan hyvältä.

7 tykkäystä

Oriola julkaisee uusien raportointisegmenttien mukaiset luvut, jätetään suosiolla @Rauli_Juva :n tulkittaviksi: Oriola Oyj: Oriola julkaisee oikaistut taloudelliset tiedot uusille raportointisegmenteille | Kauppalehti

5 tykkäystä

Tässähän ei yhtiötasolla ole mitään uutta, vaan lähinnä yksityiskohtia uudesta segmenttijaosta. Paljon tuli lukuja, itse kiinnittäisin huomion ihan sinne viimeisimpiin lukuihin eli oik. liikevoitto ilman Ruotsin annosjakelua, joka siis on se rakenne jolla Oriola on jatkamassa eteenpäin. Tästä huomataan että vuoden 2023 parannus on pitkälti distribution-segmentin Q4:n ansiota, jota Q422 painoi kasvaneet logistiikkakulut ja asiakasmenetykset, toisaalta loppuvuonna 2023 saatiin uusia asiakkaita.

Mielestäni tämä tukee meidän ajatusta siitä, että tulos ei parane tänä vuonna kovin nopealla kulmakertoimella kun vertailuluvuissa on jo kohtuullinen suoritus. Oriolahan on ohjeistanut oik. liikevoiton paranevan 2024 viime vuoden 19,5 MEUR:sta ja meidän ennuste on 21 MEUR, joten varsin ujoa parantumista ennustankin.

13 tykkäystä

Toimitusjohtaja Katarina Gabrielsonin katsaus eilisestä yhtiökokouksesta. :blush:

10 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Oriolasta, tarkemmin yhtiötä seuranneille sen ei pitäisi hirveästi tuoda mitään uutta. :slight_smile:

Oriolan toteumaluvuissa ei näy vielä niitä hyötyjä, joita se odottaa yhteisyritykseltään Kronans Apotekilta. Oriolan Kronans Apotek ja Euroapothecan-konsernin Apoteksgruppen yhdistivät yhtiöiden apteekkiliiketoiminnat Ruotsissa alkuvuodesta 2022.

Alaotsikot:

  1. Yhteisyrityksen synergiaedut vielä edessäpäin
  2. Selkeä tulosparannus viimeisimmällä tuloskaudella
7 tykkäystä

Oriolan Ruotsin apteekkiyhteisyritys ilmoitti tänään toimitusjohtajan vaihdosta ns. lennosta eli entinen jätti hommansa ja uusi aloitti tänään. Yhteisyrityksen kehitys oli viime vuonna heikkoa ja Oriolakin on todennut sen menneen alle odotusten, joten vaihto liittynee suoraan yhtiön suoriutumiseen tai ainakin pitäisin sitä aika loogisena.

Ruotsinkielinen tiedote löytyy täältä: Pressrum - nyheter från oss | Kronans Apotek

12 tykkäystä

Rauli on antanut ennakkokommenttinsa, kun Oriola antaa Q1-tuloksensa torstaina. :slight_smile:

Odotamme Oriolan liikevaihdon kasvaneen hieman ja tuloksen parantuneen vertailukaudesta Q1:llä. Yhtiön lukuihin sisältyy yhä myynnin vahvistumista odottava Ruotsin annosjakeluliiketoiminta, jota ilman odotamme liikevoiton olevan 5,0 MEUR. Yhtiö ohjeistaa 2024 oik. liikevoiton paranevan viime vuoden 19,5 MEUR:n tasolta, jonka odotamme toistettavan raportissa.

6 tykkäystä

Tässä Q1-tulos: https://www.oriola.com/498b9d/globalassets/investors/osavuosikatsaukset/2024/oriola-osavuosikatsaus-q1-2024-final.pdf

Tammi-maaliskuun 2024 pääkohdat
• Laskutus kasvoi 5,8 prosenttia 908,4 (858,3) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein
laskettuna laskutus kasvoi 6,3 prosenttia ja oli 912,4 miljoonaa euroa.
• Liikevaihto kasvoi 4,1 prosenttia 375,1 (360,4) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein
laskettuna liikevaihto kasvoi 4,5 prosenttia ja oli 376,8 miljoonaa euroa.
• Oikaistu liikevoitto oli 4,0 (3,5) miljoonaa euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna
vertailukelpoinen oikaistu liikevoitto oli 4,0 miljoonaa euroa.
• Liikevoitto oli 3,7 (3,5) miljoonaa euroa, sisältäen -0,3 (-0,0) miljoonaa euroa oikaisueriä, jotka liittyivät
pääasiassa Ruotsin annosjakeluliiketoiminnan myyntiin. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna
liikevoitto oli 3,7 miljoonaa euroa.
• Tammi–maaliskuun tulos oli -2,3 (1,1) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos oli -0,01 (0,01) euroa.
Ilman Ruotsin annosjakelua:
• Lokakuussa 2023 Oriola ilmoitti myyvänsä Svensk dos AB:n Apotekstjänst Sverige AB:lle. Kauppa
edellyttää Ruotsin kilpailuviranomaisen hyväksyntää ja päätöksen arvioidaan tulevan vuoden 2024 toisen
neljänneksen aikana.
• Liikevaihto oli 372,2 (351,0) miljoonaa euroa.
• Oikaistu liikevoitto oli 4,5 (3,9) miljoonaa euroa.
Tärkeät tapahtumat:
• Oriolan raportointisegmentit 1.1.2024 alkaen ovat Distribution ja Wholesale
• Oriola tiedotti 10. tammikuuta jalostetun strategiansa mukaisesta investoinnistaan toiminnanohjaus- ja
varastonhallintajärjestelmään parantaakseen toimintansa tehokkuutta ja laatua

@Rauli_Juva :n aamarikommentit: Oriola Q1-aamutulos: Osakkuusyhtiön tappiot jatkuivat odotettua suurempina - Inderes

Oriola 2504

10 tykkäystä

Siis tulos oli tappiolla 2,3 m euroa yhteisyrityksen vetämänä.

Rauli oli päässyt haastattelemaan tj.Katarina Gabrielsonia:, videolla ei luonnollisesti puhuta suomea enkä ollut huomaavinani tuotesijoitteluakaan: Oriola Q1'24: Hyvää ja huonoa - Inderes

4 tykkäystä

@Rauli_Juva, DCF-herkkyysanalyysi suhteessa WACC-% ei ole synkassa DCF:n kanssa.

EDIT: ei tuolla muuten itselle väliä, mutta haluaisin käyttää isompaa cost of capitalia (9 %), niin näkisi nopeaa vaikutuksen. Äkkiähän tämän Excelissä toki laskee.

3 tykkäystä

Rauli on päivitellyt yhtiörapsan Oriolasta. :slight_smile: :gem:

Oriolan Q1:n liiketulos oli hieman odotuksiamme heikompi, mutta ohjeistus koko vuoden tuloksen noususta toistettiin. Ruotsin apteekkiyhteisyritys teki jälleen selvän tappion ja laskimmekin taas sen osalta tulosennusteita (joka näkyy osakkuusyhtiörivillä), Oriolan raportoimien liikevaihto- ja voittoennusteiden pysyessä lähes ennallaan. Näemme edelleen yhtiössä potentiaalia parempaan ja arvostuksen siihen nähden edulliseksi.


EDIT:

Tässä olisi vielä kommentit:

4 tykkäystä

No niinpä on joo, tuo oli jo tiedossa mutta unohdin ennen tulosta miettiä miten se oikaistaan. Tai sitten pitää vaan napata pois, jossei mun mallinnuksiin taivu toi herkkyys :slight_smile: En siis tähän hätään valitettavasti osaa korjata.

5 tykkäystä