Osakesijoittaminen

OROCO - kuparia Mexicosta

Avaanpa tällekkin ketjun kun ei näytä oleva vielä.

Eli, kyseessä siis Oroco Resources, junior miner joka omistaa 81% Santo Tomasin kuparikaivosvaltaukseta.

Treidaa TSXV:ssä (minun suosikki nykyään) 1.91CAD hinnalla.

Tänään saatiin ensimmäiset 3DIP tulokset jotka olivat todella kovia, alueen kuparimalmivarannot ovat todennäköisesti tuplasti tai jopa triplasti isommat kuin tähän asti arvioitu. 3DIP on eräänlainen “sähkövirtoihin” perustuva kartoitusmenetelmä jolla tsekataan miten virta kulkevat maan sisällä ja niitä tulkitsemalla voidaan arvioida millaista malmia on missäkin, tuloksena 3D kuva alueesta.

Tämän hetkinen NPV (net present value) on 3B CAD, sen kun jakaa about 210M osakkeella niin saadaan vajaa 15CAD. Se mikä tekee asiasta mielenkiintoisen on että tuo tämänhetkinen NPV ei sisällä näitä tämänpäiväisiä tietoja eli NPV voi tuplata = osakekohtainen arvo samaten.

Koska kyse on junior minerista niin he eivät ala itse tuotantoon vaan myyvät kaivoksen majorille kunhan varannot on vahvistettu perinteisellä porauskartalla, minor ei tietenkään saa koko NPV arvoa (major haluaa osansa) vaan esim. 50%.

Kuparin kysyntä kasvaa koko ajan ja tuotanto ei pysy perässä, itseasiassa nykyiset kaivokset alkavat kuivumaan pikkuhiljaa joten lisää tarvitaan ja joutuvat maksamaan enemmän junioreille.

Kuparin hinta on noussut tasaisesti:

https://finance.yahoo.com/quote/HG=F?p=HG=F&.tsrc=fin-srch

Tästä puljusta löytyy todella hyvin tietoa esim. youtubesta Mariusz Skonieckyltä, mm. tämä

Kaverilta löytyy varmaan 20 videota Orocosta missä mennään todella tarkkaan läpi casea.

Tämä on tämän päivän jälkeen yksi suurimmista omistuksistani ja tätä ei paljoa markkinat heittele.

Tämä ei ole sijoitussuositus ja on luonteeltaan hyvin riskinen sijoitus. Panokset sen mukaan.

31 tykkäystä

Santo Tomas on todella hyvä paikka kaivokselle. Paikalliset kannattavat sitä, hallitus on myötämielinen, ei ympäristöongelmia, infrastruktuuri valmiina (deep-water port, junaradat, sähköt, vesi yms).

Jos kiinnostaa niin kannattaa varata sellainen 3-5h ja käydä kaikki em. tyypin videot aiheesta läpi, sisältää tourin paikan päällä jossa haastattelee kaikki avain tyypit. Omistaa itse ison potin lappuja.

9 tykkäystä

Itse olen tekämässä omaa taustatyötä tästä. Tässä yksi hyvin hyvin kattava analyysi Orocosta ja Santo Tomas -projektista parin vuoden takaa. Raportissa todetaan että kaivos on kannattava $2,75 hintatasolla mutta yli 3:n tasoilla businesscase aika lailla solid. Nythän tuo viimeisen 3DIP kartoitus parantaa tilannetta oleellisesti.

Itselläni tulee mieleen seuraavia kysymyksiä:

  • Minkälaisia poliittisia riskejä kaivostoimintaan liittyy Meksikossa? Haluaako “kansa” osansa?
  • Onko kaivokselle olemassa tarvittavat ympäristöluvat? Nuo jonkun silmään kauniit vuorenrinteet näyttää aika toisenlaiselta kun kaivos on toiminut 25 vuotta…
  • Missä kohtaa tyypillisesti kaivos myydään majorille? Mitä Oroco tekee sen jälkeen?
2 tykkäystä

Paikallisten tuki löytyy ja poliittiset riskit on pienet, ei pitäisi olla ongelma.

Kunhan 3DIP saadaan valmiiksi niin vuorossa on drilling permitit, alueella on aikaisemminkin porattu eli ei pitäisi olla ongelma saada lupia.

Myynti majorille tapahtuu yleensä siinä kohtaa kun poraukset saadaan valmiiksi ja varsinainen DFS on valmis eli tiedetään paljonko malmia on, millaiset pitoisuudet on ja kuinka laaja malmialue on. Orocon tapauksessa puhutaan 2022 myynnistä käsittääkseni.

1 tykkäys

Mitenkäs tämä kauppa “tuloutetaan” osakkeen omistajille? Uutta isompaa matoa koukkuun uuden aluevaltauksen muodossa vai jollain muullakin tavoin?

1 tykkäys

Erittäin hyvä kysymys, ja rehellinen vastaus on etten tiedä!

Olen tätä vähän kaivellut että miten menee profit sharing, palaan asiaan kun löytyy jotain konkreettista.

3 tykkäystä

Nojuu laitoin Googlen laulamaan ja asia taitaa näiden osalta mennä niin, että joko yritetään kasvaa uusien aluevaltausten myötä, eli laitetaan raha ns. poikimaan itsenäisesti tai sitten myydään koko lafka isommalle yhtiölle.

1 tykkäys

Joo tämän verran kanssa tiesin että yleisesti vaihtoehdot on osingot, koko firman myynti tai liiketoiminnan myynti ja uuden aloitus, se mitä Oroco on suunnitellut on vielä auki. Orocolla ei muita projekteja ole ollut eli koko firman myynti lienee aika realistinen lopputulema mutta mistä näitä tietää, firma on ollut olemassa jo 2006 lähtien.

1 tykkäys

Juu, ala tuntematon niin piti yleisellä tasolla tuo tsekata, vaikka siis myös ihan maalaisjärjellä mietittäviä vaihtoehtoja nuo on :grin: tässähän on nyt hyviä asioita ne että kuparin hinta on nousussa ja, että valtauksen potentiaali on suurempi kuin mitä alkuun on arvioitu eli ihan hyviä ajureita tällä hetkellä varsinkin siinä tapauksessa jos koko pulju myydään isommalle. Toki tässä ehtii tapahtua vuoden aikana vaikka mitä, mutta miksipä tähän ei voisi pientä panosta laittaa mukaan.

Edit. Ja lisätään vielä tuo, että kuparille kova kysyntä varmasti myös tässä lähivuosina, joten hinnan pitäisi ihan hyvällä tasolla pysyä myös jatkossa.

1 tykkäys

En tätä Orocoa tunne tarkasti, mutta on tullut noita Mariuszen videoita vastaan kun olen tankkeripuolta tutkinut. Tuo vaikuttaa isolta low grade esiintymältä joka vaatii korkeat metallien hinnat toimiakseen. Toki nyt ollaan siinä mielessä hyvässä syklissä, että kuparin pitäisi pärjätä hyvin seuraavat kymmenen vuotta. Promoon kannattaa suhtautua aina vähän varauksella ja esim Mariuszhan toimii yhteistyössä Orocon kanssa

. "575,000 finder’s fee warrants issued to Mariusz Skonieczny in connection with the Financing. Each finder’s fee warrant will entitle the holder to purchase one common share of the Company for a period of 24 months from closing at a price of $0.60 per share. "

Tässä sinänsä ei ole mitään väärää vaan sen vain alan tapa saada sijoittajia ja likviditeettiä.

3 tykkäystä

Kyllä eli MS oli mukana private placementissa Orocoon syksyllä eli kaivoi rahoittajat sille, sai palkkiona warreja. Osti myös omalla rahalla lisää tuossa PP:ssä, tätä on avattu videoilla ihan avoimesti.

Seurannut keskustelua twitterissä ja aika monen arvio OCOn “lunastushinnaksi” on 6-8CAD mitkä on mielestäni vielä aika varovaisia.

1 tykkäys

Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta keissiltä! Parhaillaan katselen noita Mariuszen videoita niin sisältö kyllä asiallista. Se ettei kaveri vedä puku päällä taitaa olla enemmän brändikysymys :smiley: .

Korrelaatio kuparin hintaan melko ilmeinen, mutta nousu edennyt järkyttävällä vivulla suhteessa esim SCCO (kuparikaivos).

Vasemmalla skaalalla kuparifutu, oikealla OCO ja SCCO

1 tykkäys

Tämä vetää vivulla juuri sen takia että riskiä on vielä, tosin ne vähenee kokoajan.

Nyt jäljellä olevat riskit:

*Varsinaiset poraustulokset - pidän aika pienenä riskinä koska aluetta on porattu jo aikaisemmin ja 3DIP stemmaa hyvin niiden tulosten kanssa

*Ympäristöluvat - pieni riski tämäkin koska hanke on edennyt tähänkin asti jo vauhdilla ja paikalliset tykkäävät kun tulee työpaikkoja eikä alueella ole mitään lento-oravia tms. Mexicon hallituskin on pro-mining, erityisesti kun öljytulot ovat vähentyneet.

*Kuparin hinta - kysyntä kasvaa koko ajan ja tuotanto kuihtuu, pidän aika pienenä tätä riskiä

Itselleni tässä on todella huikea R/R suhde ja siksi kasvatan pottia tasaisesti.

4 tykkäystä

@PureProfit linkkaama analyysi omasta mielestä aika solid kaikkine oletuksineen.

Jos haluaa oikein pessimistisen laskelman niin ottaa tuon skenaarion missä NPV 8% diskontolla kun kuparin hinta 2,75$ on 1,25 miljardia. Oroco omistaa tuosta käytännössä 80%. Jos exit olisi NPV*50% niin firman omistuksen arvoksi saataisiin tuota kautta 500 M USD eli 639 M CAD. Firman Market cap nyt 260M CAD. Hyvin jää bufferia “liiketoimintariskeille” karhussakin skenaariossa.

Nykyisen tiedon valossa pidän näin pessimistisen skenaarion realisoitumista melko epätodennäköisenä.

Parasta on että tuossa analyysissä ei tosiaan ole eilisen 3DIP:n tuloksia mutta tuo on sellainen worst case scenario (jos unohdetaan sodat tms) ja silti osake tuplaa.

Keksin helposti skenarion jossa osake ten-bäggää eikä se vaadi edes kovin lennokasta mielikuvitusta.

3 tykkäystä

Jep. Base ja bull skenaariot räjäyttää pankin!

2 tykkäystä

Tuo kuparin hinta on tietysti riski, mutta mielestäni erittäin epätodennäköistä, että se putoaa.
Pari faktaa:

-Kuparin mainaajat ovat todellisia jättejä, Oroco on suupala jos se halutaan ostaa
-Kuparia ei ole tällä hetkellä tarpeeksi siksi hinta nousee
-Mainattavat esiintymät ovat todella syvällä ( kaikki muistaa Chilen 2km syvyyteen jumiin jääneet jantterit)
-Nykyiset esiintymät ovat ehtymässä uusia tarvitaan
-Kun teollisuusmaat siirtyvät sähköilemään tosissaan ( tuulivoima, sähköautot, aurinkopaneelit jne. Kuparin kulutus vaan kasvaa
-Kun kehitysmaat saavat edes ensimmäisiä sähkölaitteita itselleen kuparin kysyntä kasvaa
-Kuparille ei ole järkevää vaihtoehtoa ( alumiini hapettuu ja sitä tarvitaan kaapelineliöinä niin paljon enemmän )

  • Kuparilla ei spekuloida vertaa hopea ja kulta

  • Sijoittamalla kaivosyhtiöön saat vain kaivoksen tuoton, mikä on nopeasti laskettu ja siksi myös heti kurssissa

  • Sijoittamalla järkevään junior maining yhtiöön on mahdollisuus isoihin nousuihin - hyvän yhtiön löydön arvostus kasvaa nopeasti, mikäli esiintymä paljastuu suureksi ja helpoksi mainata.

  • Mainauksen helppous on avainsana - on monta esiintymää, mitkä ovat niin jumalan selän takana, ettei mainaaminen ole järkevää ( infra puuttuu, tai alue on epävakaa poliittisesti)

7 tykkäystä

Avaappas @lee2sos privaviestit, olisi vähän asiaa. Asia liittyy Orocoon joten ei ole ihan off-topic.

1 tykkäys

Olen tässä pienellä 1500 osakkeen aloituspositiolla mukana ja mietin kovasti lisäämistä. Lueskelin joltain kanukkifoorumilta kirjoituksia tästä firmasta ja ihan ne ovat linjassa tämän ketjun sisällön kanssa. Vähän kyllä ihmettelen, että jos esiintymä on niin arvokas kuin mitä täällä ja muilla foorumeilla hehkutetaan, niin miksi osakkeen hinta laskee? Onko kyseessä niin pieni firma ja pörssin kulma, ettei tätä seuraa isommat rahat/algot? Kuparifutuurit ovat pudonneet kuukauden takaiseen hintaan, mutta tuskin sen pitäisi näkyä osakkeen hinnassa? Ne ovat kuitenkin yli 3,5$ ja trendi on nouseva.

En tiedä olenko oikean firman kurssia katsonut mutta miten olet saanut päähäsi että kurssi laskee? Ilmeisesti markkinat niin hullulla kannalla että kun ei joka päivä mennä 10-200% ylöspäin tulkitaan laskuksi.

Voi olla että väärän firman käppyröitä katselen

4 tykkäystä