OROCO - Kuparia Mexicosta

Huh. Onneksi minun ei tarvitse noita asioita pohtia junior mining toimintaan keskittyvän firman kanssa.

Minulle sopii paremmin tämä Orocon kaltainen toiminta, jossa hankitaan esiintymän raakile, kartoitetaan, hoidetaan lakiasiat ja myydään se (toivottavasti) hyvällä hinnalla varsinaiselle kaivostoimijalle (major).

Tuossa major toiminnassa on juuri mainitsemiasi muuttujia liikaa minun makuuni.

15 tykkäystä

Se, että kyse on juniorista majorin sijaan ei poista noiden asioiden merkityksellisyyttä. Nämä asiat eivät ole Orocon ratkaistavia, mutta ne vaikuttavat suoraan mahdolliseen myyntihintaan.

13 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju



9 tykkäystä

Vastaan lyhyesti;

Nykyiset kuparikaivokset alkavat ehtymään samalla kuin kuparin kysyntä kasvaa tasaisesti tai jopa kiihtyvästi. Uusia kaivoksia siis tarvitaan. Santo Tomasilla on etunaan se että siellä on hyvä infra (sähköt, kaasut, tiet, rautatiet, deep water port, kv-lentokenttä) jo valmiina. Kaivos ei myöskään sijaitse jossain 4km korkeudella jäätiköllä. Mineraalivarat tiedetään suhteellisen suurella varmuudella, nyt on kyse ainoastaan siitä kuinka paljon lisää varantoja löydetään. Arvioiden mukaan alueen malmin sisältämät mineraalit on helppoa rikastaa.

Minun ei tarvitse tietää enempää koska tiedän että vastaavia mahdollisia kaivoksia joissa asiat olisi yhtä hyvin tai paremmin on todella vähän, ehkä 1-3. Loput hoitaa markkinatalous.

46 tykkäystä

Muistutuksena yleisesti palstalle, että 5.-7. lokakuuta eli nyt TI-TO on Meksikossa “Discoveries Mining Conference 2021” Oroco puolelta puheenvuoro huomenna tiistaina (paikallista aikaa Meksikossa):

17:30 - 18:00 Jocelyn (Josh) Pelletier, Chief Geologist
“Santo Tomas, One of the Most Elongated Porphyry Copper Deposits in the World: When tectonics are in your favor” ja keskiviikkona:

11:30 - 11:45 Ian Graham “Santo Tomás Project, NW Mexico. Continuing Discovery at a Laramide P-Cu”

Tuo 17:30 on meillä yö 1:30 ja 11:30 on 19:30. Voisi olettaa, että huomenna ja/tai ylihuomenna jotain lisäinfoa siitä mitä Santo Tomas puolella nyt tapahtuu ja mahdollisesti myös virallisemman tiedoitteen muodossa.

Yleinen kysymys Nordnet käyttäjille tai henkilöille, jotka näkevät noita TSX Venture pörssin tarjoustasoja laajemmin:

Ovatko nuo Nordnet kautta näkyvät tarjoustasot ennen virallista kaupankäyntiä aitoja tarjouksia vai mitä noissa tasoissa näkyy? Tätäkin viestiä kirjoitettaessa näkyy, että 2,70 tasoon, joku olisi kiinnostunut ostamaan 4000 kpl ja myyntipuolella sama 2,70 mutta 2800 kpl. Usein kun sitten kaupankäynti alkaa, ollaan aivan eri tasoilla. Eli heitteleekö joku huvikseen toimeksiantoja, jotka sitten poistetaan ennen kaupankäyntiä vai mitä nuo ovat?

17 tykkäystä

Discoveries Mining Conference 2021

Twitterketjun 2. kuvassa näkyy ruuduilla yksi kuva Ianin presentaatiosta. Tuon yhden kuvan pohjalta vaikuttaa siltä, että pitkälti samaa asiaa käyty läpi kuin mitä jo aiemmin sijoittajavideossa syyskuun alussa. Kun mitään pörssitiedotetta ei ole ulkona, esityksessä tuskin mitään uusia kovia faktoja. Tähän viittaa sekin, että edelleen esityksessä sensuroituna nuo pitoisuudet, joita itse mitattu näytteistä. Uusi yleisö tietysti viestille eli toivottavasti tietoisuus ja kiinnostus lisääntyy.

Vaikka tuskin uusia faktoja, mielenkiintoista olisi kuulla tuo, jos Oroco videoi puheenvuorot. Tällaista arveltiin twitterin puolella, mutta ei mitään faktaa tai vahvistusta. Kysymysmerkki saisiko tuollaista julkaista, kun messuilla kuvattu ja kannattaako virallisilla sivuilla kun äänenlaatu/kuvanlaatu tuskin mikään timantti.

12 tykkäystä

Olen ollut yhteydessä Orocoon ja pyytänyt sijoittajapresikset, vastaus oli että katsotaan mitä voidaan tehdä. Mitään uutta niissä ei tosiaan ollut, eivät tule tekemään mitään Torey Hillsejä yms ennenkuin ekat poraustulokset ovat valmiina eli pari-kolmeviikkoa mennään aika silent modessa.

Se tieto mitä korvanappiin on tullut (huom tätä en ole kysynyt Orocolta) niin onsite testien perusteella tulokset stemmaavat erittäin hyvin 3DIP tulosten kanssa eli kuparia on, nyt kysymys onkin vain että kuinka paljon enemmän kuin edellisten porausten perusteella tehtyjen arvioiden mukaan.

46 tykkäystä

Jokainen voi arvioida mitä tämä tarkoittaa kuparin hinnalle…

42 tykkäystä

Kiinassa imastu varastot tyhjiin. Nopealla päätelmällä kuparin hinta lähtee koiliseen ja vahvasti.

10 tykkäystä

Näin voisi ajatella, toki tärkeätä huomata että Kiinassa on useampi varasto eikä tuo kuvasta koko tilannetta.

Evergranden tilanne voi tosin vaikuttaa kuparin kysyntään paljonkin mutta iso suunta on täysin selvä.

16 tykkäystä

Tälläinen tuli vastaan tuossa aikaisemmin kun tina uutisia katsoin. Itsellä ei ole hajua että miten sähkön kulutuksen kontrollointi vaikuttaa kupari tehtaisiin tai niihin missä nyt kuparia yleensä käytetään raaka-aineena. Ja onko edes kiinan kuparin käyttö kuinka suurta. Itsellä on siis Orocoa ihan reilustikkin ja uskon kyllä siihen mutta tälläiset riskit tuli vaan mieleen ja varmasti suurempiakin riskejä löytyy.

2 tykkäystä

Lyhytaikaisesti näillä voi olla marginaalista hieman isompi vaikutus kuparin kysyntään globaalisti. Vähän enemmän vaikutusta on Evergranden ja Kiinan asuntomarkkinoiden totaalisella pysähtymisellä, mutta vihreän energian megatrenditsunami pyyhkäisee nämä huolet tieltään vähänkään pidemmällä aikajänteellä. Vedin tämän analyysin aikalailla hatusta, mutta uskon silti siihen vakaasti. :slight_smile:

4 tykkäystä

Ei sillä ole mitään merkitystä Orocon kannalta (tai muutenkaan) mikä kuparin hinta on tänään tai ensi viikolla tai mikä vaikuttaa siihen juuri nyt. Vaan sillä mikä on yleisesti kuparin hintakehitys seuraavan kahden-kolmen vuoden aikana. Ja sehän me tiedettiin jo. Orocon kurssilaskukaan ei mun mielestä johdu kuparista vaan pienestä vaihdosta ja siitä että paperikädet luovuttaa, joten minä saan halvemmalla.

8 tykkäystä

  1. suuurinta kuparikaivosta, mitä veikkaatte tuleeko näiden kaivosten tuotanto kasvamaan vai pienenemään edelleen?

Ja kun voidaan suurella varmuudella todeta että kuparin kysyntä tulee kasvamaan tasaisesti tai jopa kiihtyvästi niin mitä veikkaatte mitä tapahtuu hinnalle tilanteessa jossa kysyntä kasvaa ja tuotanto hiipuu?

31 tykkäystä

Lisäksi tuo tuotannon lasku ehtyvässä kaivoksessa ei ole lineaarista vaan pahasti jyrkkenevää. Jossain kohtaa malmi vain loppuu eikä siinä auta temput eikä taiat.

Suuressa osaa noita tuotanto on saatu pidettyä käynnissä laskemalla cut off gradea esim 0,6% → 0,3% tai vielä alemmas ja uudelleenprosessoimalla jo kertaalleen prosessoituja vanhoja malmikasoja. Ihan toimivaa sinänsä ja teknologian kehitys mahdollistaa tämän tiettyyn pisteeseen, mutta seuraava cut-offin lasku on aina todella paljon vaikeampaa ja tuottaa absoluuttisesti vain puolet siitä määrästä kuparia mitä edellinen puolitus per prosessoitu malmimääeä.

Eli vaikeus (ja siten hinta) tuottaa sama määrä kuparia noissa kaivoksissa vaatii yli kaksinkertaisen kivimäärän kaivamisen ja/tai prosessoinnin.

7 tykkäystä

Esconidaksen tuotannon lasku on minulle yllätys. Maailman isoin varanto jonka on arvioitu kestävän yli 100-vuotta. Ilmeisesti parhaat malmit on kuitenkin jo kaivettu. Siellä kuitenkin on edelleen varaa kasvattaa prosessointikapsiteettia ja niin varmaan tehdäänkin jos kuparin hinta kariaa. Esconidaksen lisäinvestoinnit voi hyvin tarkoittaa maailmanmarkkinoilla yhden Orocon verran lisätuotantoa :smiley: .

Isossa kuvassa tuotannon lasku, ehtyminen ja kaivoksien kustannuksien kasvaminen on kuitenkin fakta eikä sitä Esconidas muuta.

7 tykkäystä

Oliko lähteessä tarkemmin avattu, miten tuotantomäärät oli arvioitu koko vuodelle kun vuosi 2021 vielä kesken? Hieman mietin myös sitä, että olisikohan myös korona vielä alkuvuonna vaikuttanut tuotantolukuihin. Voidaanko tästä siis suoraan kuitenkaan vetää korrelaatiota, että kaivosten varannot olisi ehtymässä/ tuotantomäärät laskemassa?

4 tykkäystä

Lisää kuparituotantoa on myös tulossa. Turquoise Hill Resources:n Oyu Tolgoi -kaivoksen maanalainen kaivos Mongoliassa otetaan käyttöön lokakuussa 2022. Malmituotanto saadaan nostettua jopa 170 000 tonniin päivässä. Vuonna 2030 Oyu Tolgoin odotetaan olevan maailman neljänneksi suurin kuparikaivos. Malmia riittää kaivettavaksi 100 vuodeksi. Turquoise Hillin kurssissa tulevaa kuparituotannon kaksinkertaistumista ei ole huomioitu mitenkään. Pörssissä Turquoise Hill käy kaupaksi 4 - 5 P/E hintaan tämän vuoden tulosennusteella laskettuna. Kaivoksen rakentaminen tulee maksamaan noin $7 mrd, ja rakentaminen on jo loppusuoralla.

https://turquoisehill.com/site/assets/files/5285/q221confcallpresentationfinal1140pm.pdf

10 tykkäystä

Tiedätkö miksi näin hyvältä kuulostava omistus menee näin tutkan alla? Eihän mikään muukaan liiku P/E 5 lukemissa tällä hetkellä :thinking:. Alkoi kiinnostaa :point_up:

3 tykkäystä