OROCO - Kuparia Mexicosta

Kaikki jotka ovat kiinnostuneita kuparista tai orocosta, katsokaa tämä tuore presis

8 tykkäystä

Tyypillä on jo 7.5m lappua mutta silti jaksaa ostella

3 tykkäystä

Vähän pohdiskelua kuparista ja orocosta

Linkki siis youtubeen, mariusz skornieckyn videoon

4 tykkäystä

2 tykkäystä

Kuinka merkittävä tekijä kuparin nykyhinta on löydöksen arvon määrittämisessä? Lasketaanko se “automaatisesti” nykyhinnalla josta diskontataan jonkun sortin arvio siitä mitä se on 10-vuoden päästä, kun kaivoksesta saadaan jotain irti?

4 tykkäystä

Ei ehkä ihan suoraan kannata ottaa tuota spottihintaa, mutta futuurimarkkinalta saa jo hieman parempaa kuvaa (forward curve). Kyllä nuo [futuurit ja spotti] kuitenkin yleensä liikkuvat aika käsi kädessä, mutta maalaisjärjellä ajateltuna spottimarkkinalla saattaa tulla lyhyen aikavälin kysyntä- ja tarjontapiikkejä enemmän (?):

Sotkamo Silverin ketjussa analyytikko Antti Viljakainen on avannut
käyttämiään arvonmääritysmetodeja SoSille. Pätee myös kaivosyhtiöihin yleisesti:

3 tykkäystä

Normaalisti kuparin hinnalla on merkittävä vaikutus mutta nyt tilanne on hieman toinen, peak copper supply tapahtuu jo 2023/24 ja sen jälkeen alkaa vanhat kaivokset kuivumaan kiihtyvää tahtia eli majorien näkökulmasta tilanne on se että uutta kaivettavaa on saatava tai homma loppuu kokonaan.

Oroco on yksi arviolta viidestä isosta kupari-sitestä jotka eivät ole vielä tuotannossa ja Santo Tomasilla on se etu että sillä ei ole poliittisia tai ympäristöllisiä esteitä. Kaikki muut ei-tuotannossa olevat kuparisitet ovat ongelmallisia eri syistä, osa sijaitsee korkealla jäätiköllä (ympäristö & logistiikka), poliittisesti vaikeita (paikallinen vastustus), site sijaitse hornan tuutissa (kaikki infra pitää tehdä = capex paisuu) tai joku muu.

Mutta vastaus kysymykseen, kun tiedämme aika suurella varmuudella että 1) kuparin tuotanto alkaa laskemaan 2-3v sisään ja 2) kuparin kysynytä kasvaa arviolta 3-5% vuositahtia kiitos sähköistymisen & digitalisaation niin on aika vaikea alkaa ennustamaan alenevia hintoja tulevaisuuteen.

Itseäni pelottaa eniten se että nyt tulee majori joka lyö 5CAD tarjouksen pöytään ennenkuin päästään näyttämään maailmalle sertifioituja varantoja koska kun Santo Tomas on kunnolla porattu niin on olemassa varsin hyvä mahdollisuus että NPV nousee 1.6B USD:stä (2019 arvio vanhoilla kartoituksilla & kuparin hinnalla 3.25) moninkertaiseksi.

8 tykkäystä

Kiitos mielenkiintoisesta ketjusta !

Itse vakuutuin kuparista toista vuotta sitten ja hyppäsin mukaan Freeportiin, 1st quantumiin ja Lundiniin. Vasta nyt näyttää, että markkina on heräämässä tilanteeseen. Joku jenkki analyytikko (Eric Frey muistaakseni) väläytteli jo 60 taalan hintaa Freeportille.

Itse kallistun sille kannalle, että kuparin kysyntä tulee kasvamaan vieläkin nopeammin kuin nyt virallisesti ennustellaan. Perusteena yhä kiihtyvät panostukset uusiutuviin sekä sähköistyminen. Michauxhan laskeskeli, että kupari ei riitä kunnolla edes maantieliikenteen akkuihin ja tuohan on vain yksi haara kasvavasta kysyntävirrasta. Stationääriakkujen kysyntä on myös räjähtämässä puhumattakaan sitten kaiken mobiliteetin sähköistymisestä eli sähkömoottoreita tullaan käämimään miljardeittain autoihin, juniin, laivoihin, lentokoneisiin sekä pienempiin laitteisiin. Tässähän on kyse polttomoottorin korvaamisesta. Sähkölaitteita tullaan lataamaan miljardeilla latureilla. Tuulivoimaprojekteja on käynnistetty kymmenien ellei satojen GW edestä, jokaiseen myllyyn tarvitaan tonneittain kuparia, lisäksi kaapeloinnit, invertterit, muuntajat. Aurinkovoima kaipaa myös kuparia. Sähköverkkojen laajentaminen ja vahvistaminen sekä vetytalouteen siirryttäessä elektrolyyserit tulevat nielemään myös valtavasti tätä ruskeaa metallia, joten on kyllä todella mielenkiintoista seurata, miten markkina kehittyy, kun teollisuus alkaa hankkimaan tarvitsemaansa kuparia lähivuosina.

Uskon siis edelleen vahvasti näihin isompiin toimijoihin mutta otin kuitenkin pienen seurantapotin Orocoa. Tässä taitaa helposti mennä ensi vuoden puolelle, ennekuin FS saadaan ulos, kun kairauslupiakaan ei vielä ole käsissä. Myös muissa ympäristöluvissa saattaa mennä yllättävänkin pitkään mutta eiköhän tämä suht turvallinen kohde ole, kun kuparin hintaan ei tosiaankaan mitään laskua ole odotettavissa.

13 tykkäystä

Porauslupahakemus on jo sisällä, on ns. administrative process eli ei vaadi varsinaista harkintaa, riittää kun on tarvittavat lappuset täytetty. Alueella on jo siis porattu aikaisemminkin eli mitään estettä ei ole.

Aikataulu menee siten että loput 3DIP testit pitäisi olla valmiina maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa, samoilla näppäimillä viimeistään pitäisi tulla porauslupa.

Ja porauslupa kun tulee niin porat pyörähtää about samalla sekunnilla ja sitten tuloksia alkaa tulemaan säännöllisesti kevään/kesän aikana

9 tykkäystä

Olen täysi amatööri kaivosyhtiötoimintaan ja varsinkin junioireihin liittyvien riskien arvioimisessa, mutta ihan kivaltahan tää näyttää. Tuo sähköistäminen on niin vahva ajuri kuparin hinnassa, mikäli se pitää paikkansa että nykyiset ja tulevat kaivokset (base scenario) eivät aiheuta ylituotantoa tai (bull scenario) eivät pysty tuottamaan tarpeeksi markkinoiden tarpeisiin. Pakko se on vähän lisätä.

3 tykkäystä

Sähköistyminen tulee epäilemättä olemaan kova juttu, eikä sitä oikein voi toteuttaa ilman raaka-aineita.

Täällä forumilla olisi mielestäni tilaa keskustella raaka-aineista (kupari, litium, koboltti, REEt ym. ym.) enemmänkin, kuin yksittäisten firmojen tai hyodykkeiden pohjalta.

Öljylle ja hiilelle ketjut löytyy ja hopeallekin sellainen laitettiinkin äskettäin ansiokkaasti pystyyn, mutta olisiko kiinnostusta yleisluonteisemmalle raaka-aineketjulle? Itse olen sen verran ummikko vielä tässä vaiheessa, että en viitsi ottaa sankarin viittaa harteilleni…

7 tykkäystä

Tämä vaikuttaa sen verran kiintoisalta tapaukselta että lähdin itsekin mukaan kohtuullisella panoksella. Kuparille ei ole oikein järkevää korvaajaa sähkötekniikassa, alumiinikaapelin sähkönjohtavuus on selvästi heikompi.

1 tykkäys

Olen antanut itseni ymmärtää että alumiini voisi jotenkuten korvata kuparin matalajännitteisissä lyhyissä vedoissa mutta paljon ongelmia liittyy käsiteltävyyteen ja kestävyyteen, teknisesti kuparin voisi hyvinkin korvata hopea mutta se on taas niin paljon kalliimpaa ettei se ole mahdollinen ratkaisu.

1 tykkäys
1 tykkäys

Off topic:

Itse pohdiskelin, että voisiko kuparin kierrätyksessä tapahtua jotain kehitystä tulevina vuosina? Nykyään kuparia ilmeisesti kierrätetään jo tehokkaasti (ainakin teollisuudessa) mutta en tunne prosesseja kuin päällisin puolin.

Onko mitään järkeä kuvitella, että vaikka jostakin vanhasta elektroniikasta tai purkujätteestä tms. “löytyisi” uusi raaka-aineiden lähde? Tai sitten jokin kiertotalouden prosessi tehostuisi ja helpottaisi hintapainetta?

1 tykkäys

Päivitystä arvostuksiin.

2019 NPV arvion perusteella nykyisellä 4 taalan kuparihinnalla puhutaan 3.75B NPV:stä. Konservatiivisesti 40% ostohinnalla puhutaan siis 3750/250x0,4x0,81=4,86usd lappuhinnasta tai about 6.10 cad per lappu.

Tämä siis 2019 arviolla jossa oli vain North zone mukana.

Alkaa tämä homma haisemaan jo tenbäggerille.

3 tykkäystä

Mullaki on yksi kysymys aiheeseen liittyen. Miten näette raaka-aineen hintojen syklisyyden korrelloivan firman toimintakykyyn/tulokseen? Onko kuparin hinta täysin sidonnainen asia siihen miten firmalla menee? Itse työskentelen alalla missä olen kuparin kanssa tekemisissä ja oma tuntuma on että kuparin(ki) hinta on vain noussut ja noussut koko sen 15vuoden työuran ajan mitä olen talossa ollut.

1 tykkäys

Kuparia kierrätetään jo todella tehokkaasti, ongelma on siinä että se on sitoutunut erittäin pitkäikäisiin rakennelmiin eikä sitä ole vapautumassa paljoa mistään suhteessa tarpeeseen. Autoista ja johdoista se menee jo isolla prosentilla kierrätykseen.

3 tykkäystä

Tässä onkin se juju - nyt on kaikki merkit että kyse ei ole syklisestä vaan rakenteellisesta muutoksesta. Kun aikaisemmin energia meni putkia pitkin tai laivoissa niin jatkossa se menee entistä enemmän johdoissa. Tai autot, polttiksiin menee about 20kg per auto kuparia, sähköautoon menee about 80kg.

1 tykkäys

Joo se on hyvä asia ympäristölle, “turha” kaivostoiminta on todella kuvottava ajatuksen tasolla jo. Meillä tulee n. 30% hukkaa kuparista ja kaikki menee kierrätykseen hyvällä hinnalla, kova kilpailu on myös kierrätysalalla kun hinnat vaihtelee aika rajusti ostajien kesken… On mielenkiintoinen firma tämä mutta vähän aina särähtää kun katsoo 12kk:n kurssikehitystä taaksepäin, vain kevyet +400% :flushed:

3 tykkäystä