Käyttötavaroiden kasvu joulukuussa oli kaupanalan tiedotteen mukaan prosentin tai pari, raaka-aineiden hinnat ovat tasoittuneet ja kuluttajatottumuksiin ja ostovoimaan vaikuttava korot ovat laskeneet selvästi huipuista ja pysyneet alemmalla tasolla jo pidempään.
Orthex varautui viime kvartaalilla (Q3/24) täyttämällä varastoja, mutta myyntiodotukset eivät ihan täyttyneet, joten varastoa siirtyi käsittääkseni Q4:lle. Q3/24 oli kuitenkin lopulta asiallinen, jolloin liikevaihto kasvoi YoY +4%, mutta liiketulos oli vain 2,8milj€. Firma kuitenkin jatkoi kasvuaan tärkeimmällä uusimmalla aluevaltauksella, eli Pohjoismaiden ulkopuolisessa Euroopassa. Kasvuprosentit siellä olivat Q3:lla oikein lupaavia, eli +20% (yht +24% koko muu markkina). Kolmen kvartaalin myynnin +12% kasvu on tullut oletettavasti markkinaosuuksia voittamalla, joten suunta on edelleen oikea, joskin yksittäiset kvartaalit ovat väistämättä vaihtelevia.
Mielestäni Orthex on sitkunut hyvin viime vuosien markkinan puristuksessa ja tehnyt vähäiset liikkeensä suunnitelmallisesti. Epävarmuutta on ollut harvinaisen paljon ja se valaa aika vahvaa uskoa, että parempaa on tulevaisuudessa luvassa, koska tuotteille on vankka käyttäjäkunta, eikä tämä loputon poikkeustila kestä ikuisesti. Rosenlew:n päätöksiin, hänen alan tuntemukseen ja näkemykseen alan tilasta pystyy luottamaan, joten ei tämä ole ollut huonoin paikka parkkeerata euroja ja odotella käännettä. Odotuksia on myös viilattu sen verran alas ja epävarmuus on nakertanut sijoittajien uskoa sekä kukkaroa, eli kunhan tilanne hiljalleen elpyy, niin tuotteille ja niiden uusimiselle on edelleen jatkuva tarve. Raaka-aineista voi myös tulla vipua, jos niiden hankintoja saa vähänkään ajoitettua oikein. Näytöt ovat nyt olemassa, miten erikoisista markkinatilanteista luovitaan läpi, joten en ole Orthexin kaltaisen brändifirman kohdalla näillä arvostustasoilla huolissani.