Orthex - Muovia maailmalle

https://yle.fi/uutiset/3-12309659

15 tykkäystä

Lisää informaatiota pukkaa :point_down:

Kysymys on siis ilmeisesti jonkinlaisesta suoratoimituksesta asiakkaalle kaupan puolesta (dropshipping).

Recently, We’ve been proud to work with the fantastic people over at Orthex; they’re a leading Nordic producer of household products that “make everyday life easier”, as they put it, and we’ve just helped them to launch their SmartStore range onto Debenham’s D2C web store!

Working alongside both Orthex and Debenhams simultaneously to pull things together in a way that satisfied everybody, from company to consumer, was a great experience for the team here at Rex Brown, and we can’t wait to see the success that the SmartStore range will achieve on this new platform.

So, how exactly have we gone about launching this new range, and what part are we playing here at Rex Brown? That’s simple - we’re dropshipping the SmartStore range on behalf of Orthex, for Debenhams’ customers.

We’re proud to be working with Orthex on their SmartStore range, not just because Orthex themselves are wonderful brand partners, but because their SmartStore range is a fantastic addition to the home storage market. Their dedication to quality, sustainability, and clever design has resulted in a range of storage solutions that nestle in perfectly with modern living.

Working with Orthex to dropship their SmartStore range with Debenhams is just the latest example - another win-win situation where everyone involved is able to walk away satisfied that they’ve gained new ground. We’re looking forward to watching it pan out, and we’re looking forward to continuing to add value every single day for all of our partners.

23 erilaista Orthexin tuotetta näytti Debenhamsilla olevan tällä hetkellä valikoimissaan :point_down:
https://www.debenhams.com/search?text=orthex

Ja toimitusjohtajakin on tyytyväinen tähän aloitteeseen :point_down:

28 tykkäystä

Onko kukaan löytänyt paljon tällä hetkellä muovin hinta on?

1 tykkäys


Tämän indeksin perusteella tuottajahinnat tulleet hiukan alas tammikuussa, kun vertaa joulukuuhun.
Onko kenelläkään toista tai parempaa lähdettä saatavilla?

1 tykkäys

Mitenkä näette Ukrainan kriisin vaikuttavan case Orthex? Öljyhän lähti nousuun, niin voisi kuvitella myös tämän heijastuvan Orthexin kustannusrakenteeseen?

Listalleottoesitteestä muutama nosto, joilla voi puntaroida asian vaikutusta:

s. 9

image

s. 72

image

Q4 parin viikon päästä, mielenkiintoista kuulla onko hinnankorotuksia jatkettu edelleen ja mitä mietteitä johdolla raaka-ainekustannuksista.

13 tykkäystä

Muovin hinnoista en tiedä pahemmin läheitä, mutta British Plastics Federationin (Plastics Information Europe -dataa) sivuilta löytyi jotain kuvaajaa.

Krimin valtaus 2014 ei nähtävästi vaikuttanut hintoihin juurikaan. Öljyn hinta taisi olla suht korkealla tuolloinkin?

image

Nythän hinnat olleet paineessa 2021 Q2 alkaen:
image

Keskipitkällä aikavälillä paine ehkä enemmän alaspäin todennäköisempi, jos unohdetaan lyhyen tähtäimen hurlumhei Venäjä Ukrainan vei -skenaariot ja kolmas maailmansota.

13 tykkäystä

Petri & co. uusi sijoitusfirma Twin Engine Oy noussut Orthexin 48. suurimmaksi omistajaksi viimeisimmän 28.2.2022 listauksen mukaan.

Tässä uusin lista

46 tykkäystä

Itse veikkailin muutama päivä sitten (tarkemmin Ukrainan sodan aattona :grimacing:) twitterin puolella seuraavia mallisalkkuostoksia, mutta sodaksi eskaloitunut tilanne varmasti laittoi mallisalkun ostohalukkuudet jäihin (ja totta puhuen niin ehkä kuuluukin). Tuossa alkaa potentiaali nykyiseen tavoitehintaa olla jo reilusti yli 30 prosenttia, mikäli tulosjulkkarissa ei uusia hikkoja ennusteisiin ilmaannu. Siellä on potentiaalisimmissa yhtiöissä paljon myös nykyisiä ja entisiä mallisalkun osakkeita, enkä heti usko, että osakkeita alettaisiin ostamaan takaisin tai lisäämään, vaan ennemmin näkisin hajautuksenkin vuoksi järkevämmäksi uuden rivin lisäämisen mallisalkkuun. En niin ikään usko myöskään esim. konepajojen tällä hetkellä päätyvän tarkastelun kohteeksi. Pikemminkin ajattelen, että kuluttajatuoteyhtiö tai kaupanalantoimija voisi olla seuraava siirto. Venäjä-riskikin on toivon mukaan pörssin pienemmästä päästä.

Tämä kuitenkin on kaikki sellaista vastuutonta spekulointia. Aika näyttää.

4 tykkäystä

Ei mitään järkeä katsoa sellaisten yhtiöiden tavoitehintoja ja eroja niihin, jotka ei ole Q4 lukuja antaneet eikä Inderes tehnyt päivitystä. Kaikista tulee rapisemaan tavoitehinnat alas jos mennään yhtään samalla sävyllä kuin viimeiset viikot. Tuottovaatimukset ylös DCF:ssä ja pieni leikkuri tehty lähes jokaisen yhtiön kasvuun tänä vuonna, samalla ”markkinan yleisesti hyväksymät arvostuskertoimet” alas —> tavoitehinnat tippuu tuosta sen 15-30% kunhan luvut on ulkona.

Eikä se Orthexin tilannetta edelleenkään helpota että öljyn hinta nousee, jos ihan yhtiökohtaista kulmaa otetaan.

15 tykkäystä

Koska raaka-aineiden hinta määritellään aina vuodeksi kerrallaan (listalleottoesitteestä), voisi olettaa että viime vuoden lopulla on neuvoteltu könttähinnat, olettaen myös että öljyn hinta lähtee lievään laskuun. Sodasta ei ollut tietoakaan. Eiköhän 2022 ole silloin jo epäsuorasti “suojattu”?

1 tykkäys

Avasin tuota yleistä muovien hinnoittelumekanismismia aiemminkin. Yksinkertaistettuna ostohinta sisältää 2 komponenttia:

  1. raaka-aineindeksi - perustuu markkinaindeksiin (esim polypropeeni) yleensä tarkistetaan 3kk välein ja jos indeksi muuttunut niin hintaa muutetaan vastaavasti
  2. ”konversiomarginaali” - asiakaskohtaisesti neuvoteltu kiinteä osa joka kattaa kaikki muut suorat kulut (muut kuin pääraaka-aine, logistiikka, energia, …) sekä toimittajan bruttokatteen. Tämä on yleensä fiksattu vuodeksi eteenpäin, kuitenkin viime aikoina toimittajat ovat pyrkineet lyhentämään myös tätä tarkistuskautta johtuen korkeasta inflaatiosta ja yleisestä epävarmuudesta.

Lisäksi on jos Ukrainan kriisi aiheuttaa suurempaa häiriötä niin toimittajat voivat vedota force majeure -tekijään ja sen kautta pyrkiä poikkeamaan normaalista sopimuksesta.

Tarkennus: tämä siis geneerisesti muovien hinnoittelusta, ei nimenomaan Orthexin ostosopimuksista joista en ole tarkemmin perillä. Olen kuitenkin itse oletuksessa että tuon suuntaista koska on kohtuu standardi.

23 tykkäystä

Ok kiitos selvennyksestä, selvä kuin pläkki :ok_hand:

@Thomas_Westerholm veti tämän aamun Kamux-tulosliven sen verran mallikkaasti, että jatkoa piisaa ansaitusti ja ensi viikolla autot vaihtuvat ämpäreihin. Orthex-tuloslive tarjolla keskiviikkona 9.3. noin klo 8.50 alkaen. :point_down:

40 tykkäystä

Muovin hinta tullut ihan kunnolla alas pyörii 40 prosenttia alle korkeimman hinnan hieno juttu.

13 tykkäystä
2 tykkäystä

Hinta on tullut Yhdysvalloissa 40 % alas, mikä ei kyllä suoranaisesti auta Orthexia :sob:. Euroopassa polypropeenin hinta näyttääkin itseasiassa vain kulkeneet vaakasuoraan viimeaikoina. Ollen kuitenkin ainakin 70 % korkeammalla kuin vuosi sitten:
image
lähde: Market Report Plastics

Toki tilanne on siinä suhteessa aika huono, että raakaöljy on nyt noussut 50 % vuoden alusta ja ainakin Aasiassa (jossa marginaalit matalia) ja Euroopassa (jossa marginaalit korkeita, mutta myös energian hinta noussut vahvasti) polymeerituotanto alkaa olla pian veden alla. Muovipolymeerituottajien historiallisen korkeat marginaalit Q2 ja Q3:lla ovat jo kiepsahtaneet historiallisen alhaisiksi Q4:lla ja nyt ne ovat jo paikoitellen negatiiviset. Esimerkiksi Orthexin raaka-ainetoimittaja LyondellBasell on jo Euroopan tuotannossaan luultavasti tappiollinen. ICIS:n blogissa julkaistiin tästä pari päivää sitten kirjoitus: Crude oil’s meteoric rise to ripple through supply chains – Chemical Connections

Basically, about 25% of European ethylene capacity needed to meet domestic demand is under water with ethylene prices at their current level. Plants whose ethylene costs exceed current prices include sites operated by LyondellBasell , Repsol , BASF and Slovnaft . Higher feedstock costs shoulder some of the blame, but escalating energy costs have played a key role as well. Even with the Europe ethylene contract likely to set a new monthly high in March, ethylene prices are not rising as fast as upstream costs, crimping margins, which have fallen by almost 61% since the year began (see chart below) .


Tässä käytettiin etyleenia esimerkkinä, mutta en usko että propyleenilla (joka Orthexin tuotteiden alkuraaka-aine) menee sen paremmin. Toisin sanoen näiden alkeeneiden hinnat ovat liian alhaisia suhteessa raakaöljyyn, joten niiden hintoihin kohdistuu nyt aika paljon nousupainetta, mikä sitten valuisi alas tuotantoketjussa polymeereihin ja lopulta Orthexille.

Orthex saa kyllä varmaan nyt Q4:lla kustannukset siirrettyä hintoihinsa, koska kaikki muut tähän mennessä rapotoineet (esim. Fiskars, Uponor, Berry Global) näyttävät saaneen omat muovi-inflaatio-ongelmansa hallittua. Toki on eri kysymys, että kestävätkö muoviprosessoijat ja kuluttajat enää toista hinnankorotuskierrosta, joka lähestyy uhkaavasti, jos öljyn ja kaasun hinnat eivät hellitä.

34 tykkäystä

Analyytikon ennakkokommentit Q4-tuloksesta. :point_down:

18 tykkäystä

Pahoittelut, en ole itse kunnolla perillä pienen omistuksen takia. Kysyisin tietävämmiltä, johtuuko Orthexin kova kurssikohtelu suoraan öljyn hinnasta vai onko tässä muutakin?

2 tykkäystä

Kannattaa lukea ketjusta @Homeros kattava tietopaketti. Löytyy viestistä #584->.

Yleisesti kurssi tuntuu liikkuvan markkinan mukana alas, kun ei ole mitään vahvaa kurssia tulevaa ajuria. Itse uskon Orthexin pärjäävän nykyisessäkin markkinassa kohtuu hyvin.

10 tykkäystä