Osakesäästötili

OSTista otetaan ennakkoon noston yhteydessä verot. Verotuksessa sitten voi saada osan takaisin jos löytyy pääomatuloista tappiota mitä vähentää OST-voitoista. Mutta verottajalle saa antaa lainaa seuraavaan veronpalautukseen asti.

3 tykkäystä

Kiitos tiedosta! Tämä on hieno foorumi :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Ohjaamisella on varmasti tarkoitettu sitä, kuka on määrätty edunsaajaksi OST:n varallisuuden osalta - eli rintaperillisten sijaan nämä varat menevät testamentin erityissäädöksenä (tässä tapauksessa) lapsenlapsille. Tämä myös tarkoittaa sitä, että tämä varallisuus voidaan siirtää käytännössä välittömästi testamentin lainvoimaisuuden jälkeen (testamenttiin esim. merkintä kaikilta rintaperillisiltä, ettei moiti sitä) näiden henkilöiden hallintaan, jos pesässä on muutoin riittävästi varoja pesänvelkojen ja pesänhoitovelkojen kattamiseksi.

Ideaalitilanteessahan nämä varat eli osakkeet pystyisi jakamaan täysin tasan kappalemäärältään erityissäädöksen edunsaajille, muussa tapauksessa nämä joudutaan tavalla tai toisella jakamaan edunsaajille testamentin määräysten mukaisesti.

Perintöveroahan sitten maksetaan näistä osakkeista kuolinpäivän osakekurssin perusteella ja tämä on myöhemmin perinnönsaajan hankintahinta.

4 tykkäystä

Selvä. Eikö tämä tilanne ole siten käytännössä sama kuin, jos osakkeet olisivat AOT:lla?

2 tykkäystä

Myös jonkun tietyn AOT:n voi tietysti testamentilla määrätä tietyille edunsaajille. Erona näissähän on, että perittävä voi elinaikanaan tehdä kauppaa ilman välittömiä veroseurauksia sekä myös saada osingot verovapaasti. Eli korkoa korolle ilmiö toteutuu ilman perittävän velvollisuutta maksaa veroa välissä.

2 tykkäystä

Onko täällä jollain tarkempaa tietoa OST osinkojen vaikutuksesta yleiseen asumistukeen? Ilmeisesti siis 10,37€/kk saakka saa tienata osinkoja OST:llä, mutta siitä ylöspäin se vaikuttaa yleiseen asumistukeen. Kuinka suuri haittavaikutus on? Sekä lasketaanhan se vuosittaisten osinkojen summa jaettuna 12, eikä ole mitään sääntöä että yksinkertaisesti kuukauden sisään ei saa tienata osinkoja tuon enempää?

Korjatkaa joku nopeasti jos jauhan puuta heinää, mutta osingothan jää sinne tilin sisälle että eikai ne ole tuloa ollenkaan. Sama kun myyt osakkeita niin niistähän tulee vasta verotettavaa pääomatuloa kun nostat rahaa ulos Ost:lta. Vai ymmärsinkö kysymyksessä jotain väärin🤔. Ps. En ole tukiasiantuntija. Kunhan mutuilin.

Edit. @RandyLahey “Osingot katsotaan tuloksi useimmissa etuuksissa silloin kun ne maksetaan osakesäästötilille, vaikka asiakas ei nostaisi osinkoja tililtä.” Aikamoista kyllä, mutta näin tuo tosiaan näyttää olevan😒. Eipä olisi itsellä tullut mieleenkään. Pahoittelut misinformaatiosta vaikka ilmoitinkin että mutuilen niin ei toi kovin suotava viesti ollut. Jätän kuitenkin tähän muistutukseksi huonosta viestistä.

3 tykkäystä

Niin luulin myös tähän asti, mutta Kelan sivuilla tuli tälläinen vastaan https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/uusi-osakesaastotili-vaikuttaa-osaan-etuuksista


Eli nostaessa vaikuttaa opintotukeen, mutta vaikka osingot pysyisivät tilin sisällä, se vaikuttaisi yleiseen asumistukeen.

1 tykkäys

Nyt kun näitä listautumisia tuntuu tulevan viikottain, niin olisi kiva saada selvennnys itseäni vaivanneeseen asiaan.
Joku talousmedia uutisoi siitä, että osakesäästötilille merkataan todella paljon listautumisanneissa osakkeita ja samassa uutisessa mainittiin jotain verotukseen liittyen.
En nähnyt tätä kyseistä uutista kokonaan, koska en ollut tilaaja ja tämä jäi häiritsemään. Olisiko täällä ketään, joka voisi avata asiaa hieman? Eli onko osakesäästötilillä jotain ongelmia/porsaanreikiä listautumisanteihin osallistuessa tms?

En tiedä, että kuuluuko tämä kysymys verotus ketjuun vai tänne… Liputtakaa vaan jos siltä tuntuu :slight_smile:

Osakesäästötilillä maksat mahdolliset verot kun nostat sieltä rahaa ulos. Siinä se.

Oletan että viittaat tähän uutiseen Kannattaako listautumisantiin osallistua osakesäästötilin vai arvo-osuustilin kautta? – Verottaja vaanii suurpiirteistä sijoittajaa | Arvopaperi. Itselläni ei ole oikeutta lukea sitä, niin paha sanoa mihin tuo klikkiotsikko viittaa.

1 tykkäys

Tuolla linkin takana viitataan lähinnä siihen ongelmaan, että jos listautumista varten siirretään rahaa OST:lle, joutuu verolle siirtäessään merkinnästä yli jääneet rahat takaisin omalle tililleen. Toki olettaen että OST on voitolla. Jos muutenkin siirtäisi OST:lle rahaa, niin ei toki ole ongelmaa.

1 tykkäys

Jos tulee pakkorako siirtää OST:lle kerran sijoitustarkoituksessa siirtämiään rahoja nopeasti sieltä pois, arvatenkin tilanteessa jossa jo listautumisantiin osallistuessaan tietää, että sieltä tulee takaisin rahaa, niin perusongelma on, että on käyttänyt sijoituksiin sellaista rahaa jota tarvitsee muualla. Ei näin.

Ylimääräiset rahat voinee ihan hyvin jättää sinne OST:lle odottelemaan vaikka seuraavaa listautumisantia tai ostopaikkaa. Näin varmasti 98 sadasta sijoittajasta tekeekin.

Viime aikoina olen törmännyt ihan liian paljon ilmiöön, jossa osakkeilla pelataan talousrahoja kuin hedelmäpeliä marketin aulassa. Silmät kiiluen odotetaan sitä kolmen tähden suoraa. Tosin palautusprosentti on aika paljon parempi!

7 tykkäystä

Morjesta vaan kaikille!

Tässä suunnitellut aloittavani osakesijoittamisen, rahastoihin olen säästänyt jo jokusen vuoden. Osakesäästötiliä olen pohtinut vaihtoehtona, mutta vieläkään Op ei sellaista tarjoa.
Mitä mieltä olette olleet osakesäästötilistä?
Ilmeisesti pitkällä aikavälillä voisi olla kannattava vaihtoehto, mutta onko kukaan laskenut vertailuja AOT ja OST välillä, kun puhutaan todella pienistä sijoitussummista? Eli ei siis todellakaan tuhansista euroista kerralla.
OST tili houkuttelee itseä myös verotuksen helppouden osalta. Ei tarvitse jatkuvasti olla täyttämässä veroilmoitusta myyntitulojen tai osinkojen kanssa.

1 tykkäys

On laskettu tässäkin ketjussa monta kertaa, suosittelen lukemaan ketjun alusta lähtien. Sijoitussummilla ei sinänsä merkitystä kannattavuuden suhteen.

4 tykkäystä

Ellet käytä “ulkomaista” välittäjää (Degiro, IB, Lynx, jne), niin tuosta ei tarvitse itse huolehtia. Kaikki “suomalaiset” välittäjät ja pankit (myös siis Nordnet, Danskebank, jne) toimittavat tuon automaattisesti verottajalle, myös ulkomaisten paperien osalta.

3 tykkäystä

AOTn osalta kaikki tapahtuu pääsääntöisesti automaattisesti ja osingoista välittäjä vie verot automaattisesti. Ainoa oikea hyöty on verojen siirtäminen myöhemmäksi ajankohdaksi.

2 tykkäystä

Nykyään saa monissa IPOissa niin pienen siivun siitä, mitä oli valmis merkitsemään, että osallistumista varten joutuu sitomaan hetkeksi ihan huomattavasti enemmän käteistä kuin lopulta jää sijoitetuksi.

Ainakaan itsellä ei tämän vuoksi OST sovellu IPO-osallistumisiin ollenkaan.

Tälläinen huomio pienillä summilla sijoittamisesta OST:lla: Jos esim. Nordnetissa sijoittelee ja raapii kasaan vaikka 1000€:a, että kulut olisi maltilliset. Jos sijoituskohde maksaa vaikkapa 4%= 40€:a osinkoa vuodessa, niin saa jonkusen vuoden odotella, että pelkillä osingoilla saa järkevillä kuluilla ostettua seuraavan satsin.

Toki osingot saattavat nousta ajan saatossa, mutta hivenen silti vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

3 tykkäystä

Jos pystyy säästämään vuosittain lisää esimerksi sen 1000e/v niin osingot saa sijoitettua siinä samalla.

2 tykkäystä

Juu toki noin, mutta pieniä summia, esim.10€/ kk sijoitellessa Nordnetin OST ei ehkä ole se mielekkäin paikka sijoitella.

No, joskus pieni summa on 10€ ja joskus 10K €. Tilanteet ja sijoittajat ovat erilaisia…

1 tykkäys