Osakesäästötili

Ulkomaalaiset osakkeet piti tulla Op:lla ostettavaksi ost:lle ”alkuvuodesta”. Tämä kerrottiin puolitoista vuotta sitten

15 tykkäystä

Hyvä homma. Voi kun vielä voisi siirtää osakkeet suoraan AOT:lta OST:lle ilman myyntiä ensiksi. Välttyisi turhilta myyntivoitoilta.

Ja vastaus pian tulevaan kommenttiin: joo ei oo sellaisia AOT-repussa tappiolla olevia, joita OST- reppuun haluaisi. Ihan väärät on tappiolla ja ihan väärät voitolla. On tämäkin ongelma. :roll_eyes:

5 tykkäystä

Kiva, just kun aloittelija rupee olemaan kalkkiviivoilla maksimi talletuksen kanssa, niin ilmoitetaan, että vielä reipas puolet jäljellä tavoitteeseen. :sweat_smile: No eipä tarvii taas miettiä, et mihin ne ylimääräiset rahat hillotaan tulevaisuudessa.

Hyvähän tuo vaan on. :+1:t3:

14 tykkäystä

Tässä vielä linkki alkuperäiseen hallituksen esitykseen: Hallituksen esitys eduskunnalle osakesäästötilistä annetun lain 5 §:n muuttamisesta - Valtiovarainministeriö . Sieltä löytyy esitysehdotus PDF-tiedosto HE 44/2023 vp, jos jotain kiinnostaa tarkemmin lukea perusteluja ja lausuntoja: https://vm.fi/delegate/file/125723 . Kaikki lausunnot löytyvät kokonaisuudessaan myös täältä: https://vm.fi/hanke?tunnus=VM088:00/2023

Itseäni vain jäi mietityttämään tämä uutisessa mainittu termi “ensi vuoden alusta”, että mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa kun teoriassa varmaan voisi tarkoittaa myös “ensi vuoden alkupuolella” tms. vähän epämääräisempää. Tuossa linkin takana olevassa hallituksen esityksessä on mainittu selkeämmin, että “tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2024.” Eli jos kaikki menee putkeen, heti vuoden vaihtuessa tulee voimaan.

Tosin tuossa esitysehdotuksessa oli mainittu, että lausuntokierroksella oli esim. Nordnet vastannut näin:

“Nordnet Bank AB, Suomen sivuliike pyytää (jäljempänä Nordnet) merkittävänä markkinatoimijana (markkinaosuus n. 2/3) vähintään kolmen kuukauden varautumisaikaa tietojärjestelmien päivittämiseen, testaukseen ja viestintään ennen lain voimaan tuloa”

Ensi vuoden alkuun on nyt tuo noin 3kk eli luulisi, että Nordnet ehtii muutoksen tehdä tuohon mennessä.

OP ei lausuntokyselyihin vastannut tai sitten siltä ei edes kysytty, vastaus olisi varmaan ollut OP:lla luokkaa “tarvitaan vähintään pari vuotta aikaa muutoksen tekemiseen” ihan perustuen siihen kuinka nopeasti aikanaan saivat osakesäästötilin pystyyn.

Kuriositeettina lausunnoista, joka ei kenellekään varmaan tule yllätyksenä:

“Talletusrajan nostamista vastustivat Finnwatch ry ja SAK ry.”

1 tykkäys

Ainakin ensi alkuun koskee aika yllättävänkin pientä joukkoa. Sitten pitäisi alkaa miettiä, mitä lappuja paisutetulle OST:lle vuodenvaihteen jälkeen laittaa🧐

Euroclearin mukaan kesäkuun lopussa yli 50 000 euron ylittäviä tilejä oli 6 069 kappaletta eli noin 1,8 prosenttia kaikista osakesäästötileistä. Korkein yksittäisen osakesäästötilin arvo oli 189 245 euroa.

Hallituksen arvioiden mukaan lähivuosina noin 34 500 henkilöllä voisi lähivuosina olla osakesäästötilillä talletettuna 50 000—100 000 euroa. Tilastokeskuksen mukaan 853 000 suomalaisella oli pörssiosakesijoituksia vuonna 2021.

Lainsäädännön vaikutukset kohdistuvat hyvin todennäköisesti alle viiteen prosenttiin pörssiosakkeisiin sijoittavista henkilöistä. Kaikkien Suomessa asuvien osalta on kyse reilusti alle prosentista. Arvioihin liittyy paljon epävarmuutta, mutta Suomen väestön ja kotitalouksien osalta vaikutukset kohdistuvat hyvin pieneen joukkoon”, lakiesityksessä kirjoitetaan

2 tykkäystä

Tilin arvoahan tässä ei pitäisi katsoa vaan sitä paljonko sinne on talletettu rahaa, koska arvo voi olla myös alle 50keur vaikka sinne olet täydet 50keur tallettanut, jos osakekurssit ovat laskeneet. Tuossa hallituksen esityksessä oli mainittu: “Verohallinnon tietojen mukaan kaiken kaikkiaan noin 12 000 osakesäästötilille oli talletettu maksimi 50 000 euron summa

Muita poimintoja esityksestä:

“Osakesäästötilejä oli 30.6.2023 yhteensä 338 086 kappaletta ja kotimaisten sijoitusten markkina-arvo oli 1 672 643 313 euroa. Tyhjiä osakesäästötilejä oli 152 597 kpl eli noin 45 prosenttia tileistä (Euroclearin tilastoissa ei kuitenkaan näy pankkitilin saldo, mikä selittänee ainakin osittain tyhjien tilien lukumäärää).
Euroclear Finlandin tietojen mukaan osakesäästötileistä yli 50 000 euron arvon ylittäviä tilejä oli 6 069 kpl eli noin 1,8 prosenttia osakesäästötilien yhteismäärästä. Korkein yksittäisen osakesäästötilin arvo 30.6.2023 oli 189 245 euroa.”
“Nordnetin tietojen mukaan suurin osakesäästötilin saldo oli 379 593 euroa 25.8.2023.”
"Vaikka huomioitaisiin vain aktiiviset osakesäästötilit, niin arviolta alle seitsemän prosenttia tilin määrästä ylittää markkina-arvoltaan yli 50 000 euroa. "
“Aktiivisten osakesäästötilien keskisaldo oli 9 700 euroa, josta osakkeita oli keskimäärin 8 630 euroa”

Eli summa summarum, iso osa on edelleen niin persaukisia tai riskiä karttavia, että pitävät tiliä tyhjänä. Mutta koskee tuo rajan korotus 50k->100k ainakin n. 7% aktiivisista OST-käyttäjistä.

PS. Nordnetin ilmoittaman isoimman OST:n arvo 379 593 euroa ja Euroclearin ilmoittaman 189 245 euroa ison eron selittänee alla mainittu, eli Nordnet on se, johon tässä kannattaa uskoa. Eli tuo 379 593 euron OST sisältänee kaiketi jotain ulkomaista osaketta tms., jolla on mennyt hyvin.

“Siinä missä Euroclearin tilastot eivät sisältäneet kuin suomalaiseen arvo-osuus- järjestelmään kuuluvien yhtiöiden osakkeita, niin Nordnetin tilastot sisältävät myös ulkomaille sijoitettujen osakkeiden tietoja, koska Nordnet, kuten muutama muukin palveluntarjoaja, on mahdollistanut ulkomaisten osakkeiden ostamisen osakesäästötilille.”

8 tykkäystä

Aina voi myydä Sijoittaja-alokkaan kautta niin saa hetken päästä uudelle tilille halvemmalla.

Jatkoa:

Odotin kyllä että vastaus on tuo, mutta ajattelin että edes ottais kantaa että tälläinen olisi tietty hyvä ominaisuus jos kilpailijoillakin on tämä muokkausmahdollisuus.

1 tykkäys

Jos itse kuulisin välittäjältäni tämän niin olisi siinä vaiheessa ex-välittäjä. Tuo on ihan hävytöntä “tuulipukujen” rahastamista tuolla systeemillä. No, onneksi isovaihtoisissa lapuissa yleensä näin ei koskaan tapahdu koska hinta seilaa kuitenkin sen verran edes takaisin mutta niissäkin voi joskus käydä isompi hintanytkähdys juuri kun vain osa toimarista oli toteutunut.

Pienivaihtoisissa tuo ominaisuus käytännössä merkitsee että ainoa tapa tehdä toimari on olla ronskisti yli sen hetkisen hinnan jolloin voi olla ihan varma että joku ne laput sulle myy.

16 tykkäystä

Tältä näyttää kun kilpailee hinnasta tiheän kaupankäynnin aikaan, pakko peruuttaa ostotarjouksia jos ei mee heti läpi, koska kun hinta päivittyy niin se jää vaan kellumaan liian halpana

Voin sanoo että ärsytti että joutuu tekee tarjousta kokoajan uusiks :smiley:

7 tykkäystä

Kannattaa suosiolla laittaa sentin pari ylös niin takuulla menee läpi. Ja hintahan on se mitä sieltä myyntipuolelta sattuu tuleemaan juuri silloin.

2 tykkäystä

Tämähän on ihan linjassa OP:n muunkin maksamisen kanssa.

Laita lasku maksuun eräpäivällä, jona kate tulee myöhemmin päivän aikana, seurauksena maksu lukittuu ja tilinylitysmaksu. Ja ei lasku lähde sittenkään kun katetta on.

2 tykkäystä

Tämä on kyllä käsittämätön systeemi. Toivottavasti porukka on laittanut OP:lle palautetta tuosta.

4 tykkäystä

Lisää ihmetystä on aiheuttanut OP:lla toi kun Sampo ja Manta “jakaantu”, sillä hetkellä OP:n OST:llä hankintahinta muuttu (hankkittujen osakkeiden listalla) Sampolla ~40e → ~20e ja manta muuttui ~20e kpl, joka tarkotti toisessa helvetisti plussaa ja toisessa miinusta. Eihän ne hankintahinnat voi noin näkyä? Mikä järki jos oon maksanu vaikka sen 40e niin se muuttuu yhtäkkii 20e :smiley: Selittäkää joku viisas

Miten näkyy Sampo nyt jakaantumisen jälkeen:

Oikea hankintahinta:

Varmaankin nopealla matikalla jaettu alkuperäinen hankintahinta kahdella, jotta saatu molemmille väliaikainen hankintahinta, joka mahd. (toivottavasti) korjataan ajallaan jonkun tahon päätöksen perusteella vastaamaan todellisempaa tilannetta(?)

3 tykkäystä

ainii unohdin että OP on vähän hidas, joskus ensi syssynä sit :smiley:

Verottaja vahvistaa aikanaan nuo arvot noille jakaantuneille osakkeille ja hankintahinnat muuttuu sen mukaan.

5 tykkäystä

Nordnetilla näkyy OST:llä sekä AOT:lla Sammosta jakautuneen Mandatumin hankintahinta yhtä lailla oudosti nollana. Ei taida millään välittäjällä olla nuo hankintahinnat oikein, koska se ei ole vielä teknisesti mahdollista ollakaan oikein ennen verottajan päätöstä.

OP:n sivuilla mainittu näin, koskee tietysti myös Nordnettia tämä:

"Verohallinnon odotetaan antavan ohjeistuksen ja vahvistavan hankintamenon jakosuhteen arviolta kahden kuukauden kuluessa jakautumisesta. OP:n asiakkaiden Sammon ja Mandatumin osakkeiden hankintahinnat päivitetään verohallinnon vahvistaman jakosuhteen mukaisesti arviolta joulukuun alussa. Siihen saakka Sammon ja Mandatumin osakkeilla ei näytetä hankintahintaa asiakkaiden op.fi ja OP Mobiilin säilytysnäkymässä. "

Eli ehkä joskus joulukuussa nuo hankintahinnat on päivitetty.

6 tykkäystä

Osakesäästötilin tapauksessa hankintahinnoilla ei ole onneksi mitään väliä. Vain tilin kokonaisarvo suhteessa sisään laittettuun rahaan merkitsee.

4 tykkäystä

OP:n osakesäästötilin kautta tehdyillä ostoilla on jotain ongelmia, olin OP:n asiakaspalvelijan kanssa tsätissä jälleen kerran ja totesivat saman. Antaa virheilmoitusta kun koittaa ostaa, ja jos ostaa “väkisin” renkuttamalla ostotarjousta niin menee “Odottava” -tilaan joka ei vaan mene läpi.

Edit… Tälläinen ilmoitus tuli nyt:

1 tykkäys