Osakesäästötilin nostot ja verotus Nordnetissa

Tappio kuitenkin realisoituu vasta, kun OST:n sulkee - pelkästään varoista tyhjentäminen ei tätä tee.

2 tykkäystä

Moikka, haen varmistusta osakesäästötilin verovähennyksille. OST:lle tullut laitettua noin 30k ja tämän hetkisten sijoitusten arvo n. 24,5k. Olisi varmaan järkevää käyttää tappiot hyväksi verotuksessa lopettamalla OST nykyisessä pankissa (Nordea) ja avata uusi OST Nordnetissä johon haluan nyt kaiken sijoitustoiminnan keskittää.

Tässä järjestyksessä homma maaliin?

  1. Kaikkien osakkeiden myynti OST tililtä Nordeassa.
  2. OST lopetus Nordeassa.
  3. OST aloitus Nordnetissä ja rumba uudestaan käyntiin.

Automaattisesti menee tiedot verottajalle ja konkreettisesti tällä operaatiolla 5,5k verohyöty ja OST jatkossa mieluisammassa paikassa? Tappiot ilmeisesti vähennetään vuoden 2022 pääomatuloista / seuraavilta vuosilta ja viikon päästä OST sulkemisen jälkeen voi tuon uuden OST:n avata. Olenko ymmärtänyt oikein tämän kuvion ja näillä eteenpäin järkevästi? Kiitos avusta.

1 tykkäys

Ei taida mennä montaa hetkeä kun joku tulee kertomaan että voi vähentää vain sinä vuonna kun ost:n lopettaa…

Pitääkö ost:n osakkeet eritellä/ yksilöidä verottajalle?

Kun Nordnet ilmoittaa verottajalle vain ost:n arvon/ summan…

Ei, koska ketään ei kiinnosta mitä teet OSTin sisällä. Vai nostot merkitsevät jolloin maksat veroa koko OSTin voitosta suhteessa nostoon.

1 tykkäys

Kyllä myös talletus merkitsee.Maksat rahaa nostaessa sitä enemmän veroa mitä vähemmän olet tallettanut juustosalkkuun.

Jos tekee runsaasti kauppaa OST:llä, mutta ei ota rahaa ulos eli ei kerry pääomatuloa lainkaan, saako silti laittaa vähennyksiä pääomatulosta,(Työhuone, netti, tietokone, kirjat tms.).

2 tykkäystä

Jos OSTilta ei nosta ulos, niin sieltä ei kerry pääomatuloja. Vähennyksiä voi toki laittaa muttei tuon OSTin sisällä tapahtuva toiminta vaikuta niihin mitenkään.

Olen ottanut OST:ltä ulos rahaa (ja laittanut heti takaisin) vuosittain sen verran mitä pääomatulojen vähennyksiä on kertynyt. Eli tullut vähennykset hyödynnettyä ja OST:n verovelka pienenee hiukan samalla. Toki näin näytetty pääomatulo ollut vain noin 1000€/vuosi.

3 tykkäystä

Tuloverolain pääsääntö on että menot vähennetään maksuperusteisesti. Uskoisin, että vähennyskelpoiset tulonhankkimismenot jotka liittyvät sijoitustoimintaan saa vähentää joka tapauksessa maksuvuonna vaikka pääomatuloja ei joka vuosi syntyisi. Sama tilanne on esim. indeksirahastojen kasvuosuuksien ja kasvuosakkeiden kanssa, joista ei ole säännöllistä voitonjakoa.

Erityistilanne OST kanssa on: ”Palveluntarjoajan osakesäästötililtä veloittamat palvelumaksut tai muut kulut ja sijoittamisesta aiheutuneet kulut vähentävät osakesäästötilin tuottoa ja tilillä olevien varojen määrää. Kulut otetaan huomioon verotuksessa, kun tililtä nostetaan varoja tai kun tili lopetetaan. Tällaisia palvelumaksuja ja kuluja ovat muun muassa tilinhoitomaksut, säilytysmaksut, kaupankäyntipalkkiot sekä ulkomaisten pörssien varainsiirto- ja transaktioverot.” Löytyy tuolta.

Jos vähennyksiä pääomatuloista on enemmän kuin pääomatuloja, alijäämä voidaan vähentää ansiotulojen verosta (30%).

Olen tallettanut OSTille esim. 10 000€ ja ostanut sillä vain kahta eri osaketta, joista toinen 2000€ plussalla ja toinen enemmän tappiolla…salkku siis miinuksella kokonaisuudessaan!
En lopettaisi tiliä vaan myisin tuon vihreällä olevan pois ja nostaisin rahat ulos?
Miten menee verotus?

Verottaja tämän sinulle kertoo.

@Hyvahyva

3 tykkäystä

Nordnetin kautta osuuskorko tuli jo tilille. Huomasin sen että nordnet otti siitä ennakkopidätyksenä noin 25% minulla on nämä osuudet AOT:llä. Alunperin oli tarkoitus jossain vaiheessa siirtää ne OST:n puolelle, mutta miten on käytöntö näitten kanssa jos ne on OST:lla peritäänkö niistä silloinkin ennakkopidätys? Sellaisessa tapauksessa ei olisi järkevää hankkia niitä OST:lle.

Mistä siis olet saanut korkoa?

Mitään muuta kuin rahaa et ainakaan OST:lle siirrä. Sinne voit ainostaan rahaa siirtää, ja sen jälkeen ostaa jotain pörssissä listattua osaketta.

1 tykkäys

Näyttävästi moderaattorit siirsivät tämän minun viestin tänne. Olin siis postannut aikaisemman viesti arvo sijoitusosuuskunta palstalle. Arvo on osuuskunta, joka listautui pörssiin tänä vuonna ja on nyt maksanut osuuskorkoa, josta nordnet otti ennakkopidätystä. Haluaisin tietää muilta miten on käytäntö, jos omistaa Arvon osuuksia OST:lla ottaako Nordnet niistä silloinkin ennakkopidätystä?

Osakesäästötilillä voi olla rahan lisäksi vain osakkeita. Ei pörssilistattuja rahastoja, tai muuta pörssissä kaupankäynnin kohteena olevaa.

Osuuskunnan osuus ei liene edelleenkään osake?

1 tykkäys

Tämän mukaan niitä voisi ostaa OST:lle

1 tykkäys

Siltä vaikuttaisi tosiaan, ainakin Nordnet vaikuttaisi olevan valmis ottamaan ostotoimeksiannon OST-tilille :+1:

2 tykkäystä

Nordnetin OST:stä minulla ei ole Arvon osalta kokemusta, mutta toisen pankin OST:lle Arvon osuuskorko tuli kokonaisuudessaan ilman veroa.

2 tykkäystä

Kiitos tiedosta luultavasti sama tilanne nordnetissä. On varmaan siinä tapauksessa kannattavaa “siirtää” Arvo osuudet OST:lle.