Osakesijoittaminen

Osakesäästötilin nostot ja verotus Nordnetissa

Kyselin tätä samaa sharevillessa, mutta laitanpa tännekin, jos on tietäjiä täällä.

Kiperä kysymys siis OST:n verotuksesta / talletettavasta rahamäärästä kun ei Nordnetin aspasta saa järkevää vastausta.

Otetaan tilanne, jossa osakesäästötilisi on aluksi tyhjä ja talletat tilille ensin 10 000 euroa ja ostat 8000 eurolla osakkeita (sis. kaupankäyntikulut). Jäljellä käteistä siis 2000 euroa. Osakkeet nousevat viikossa vaikka 20 % ja päätät silloin, että tarvitsetkin jäljellä olevat 2000 euroa johonkin muuhun kuin nouseviin kursseihin ostamiseen. Pidät siis osakkeet salkussa ja et myy niitä. Päätät kuitenkin siirtää tilillä jäljellä olevat 2000 euroa takaisin AOT:n puolelle ja nostat ne sieltä pois omalle tilille. Mitä mielestänne käy tässä nostossa? Maksatko jostain veroa? Paljonko voit vielä tallettaa rahaa OST:lle tämän jälkeen? Oman käsitykseni mukaan vastaus pitäisi olla, että veroja ei mene, koska siirrät vain sijoittamattoman käteisen takaisin toiselle tilille. Ja OST:lle sinun pitäisi vielä pystyä sijoittamaan 42 000 euroa. Vai olenko ymmärtänyt tässä jotain väärin?

Itselläni vaan on vastaava tilanne OST:n puolella, jossa alkuvaiheessa venkslasin vähän käteistä OST:n ja AOT:n välillä. Tein suunnilleen näin:

6.3.2020: Ensimmäinen talletus OST:lle 7000 euroa
6.3.2020: Ostin Cityconia ja Wärtsilää siten että tilille jäi 33,50 euroa
9.3.2020: Uusi talletus 5000 euroa. Eli tilin saldo 5 033,50 euroa
9.3.2020: Ostin Nordeaa ja Fortumia yht. 4175,1 eurolla (sis. kaupankäyntikulut) eli tilin saldoksi jäi 858,4e.
9.3.2020: Samana päivänä päätin, että siirrän 850 euroa takaisiin AOT:lle, koska ostettavaa oli sillä puolella niin paljon, että tarvitsin jokaisen euron sinne. OST:lle jäi saldoa 8,40 euroa. Tämä noston Nordet oli kuitenkin jakanut automaattisesti kahtia: -847.52 EUR (tyyppi: NOSTO OST.) ja -2.48 EUR (tyyppi: NOSTO, ilman OST-merkintää)
11.3.2020: Sain siirrettyä käyttötililtäni lisää rahaa AOT:lle ja siirsin taas sieltä rahaa OST:lle 1750 euroa, saldo 1758,40. Ostin samalla Fortumia niin, että OST:n saldoksi jäi 31,15e.
11.3.2020 - 12.3.2020: Sain taas raavittua muilta tileiltä lisää rahaa AOT:lle ja tein 12 000 euron edestä lisää talletuksia OST:lle ja ostin OST:lle vähän sitä sun tätä sinne niin, että saldo oli ostojen jälkeen 1082,35 euroa
13.3.2020: Nostin taas 1000 euroa pois OST:ltä, koska tarvitsinkin sitä AOT:n puolella ostoihin kun pörssi-ALE jatkui. Tätä nostoa Nordnet ei jakanut kahtia kuten edellistä.
13.3.2020 - loppuvuosi: Tein vain talletuksia ja ostoja, ensimmäiset osingot tulivat salkkuun vasta 30.3.2020

Laskin, että olen tehnyt AOT:ltä OST:lle talletuksia vuonna 2020 yhteensä 42 250 euroa ja tehnyt OST:ltä nostoja takaisin AOT:lle 1850 euron edestä. Kaikki nostot tein alkuvuodesta ennen kun salkkuun tuli yhtään osinkoja eikä salkussa ollut mitään myyntejä. Eli jos otan nostot pois, OST:lle olen laittanut käteistä 40 400 euroa.

Kun OST:n raja on 50 000 euroa, tilille pitäisi siis mahtua vielä oman laskelmani mukaan 9600 euroa, mutta Nordnetin järjestelmä väittää “Voit tallettaa tilille vielä: 9597.52 EUR”. Eli tuossa on 2,48 euron heitto. Eli Nordnetin mukaan en koskaan saa tallennettua tilille 50 000 euroa, eli en saa koskaan tuottoa tuolle puuttuvalle 2,48 eurolle. En sinänsä jaksaisi tuosta parista eurosta nillittää, mutta koodarina tämä on kiinnostavaa kun mielestäni tuossa on bugi mutta eipä näytä Nordnettia kiinnostavan. Tuo 2,48 euron heitto sopii juuri tuohon kahtia jakautuneeseen nostoon 9.3.2020. Voi kyllä olla myös mahdollista, että olen ymmärtänyt tämän OST:n verotuksen/nostot jotenkin täysin väärin…

Kun tästä kyselin, Nordnetin aspasta sain vain tällaisen geneerisen vastauksen, jota en itse oikeen ymmärtänyt:

Huomioithan, että myös arvonnousu katsotaan verotettavaksi tuloksi osakesäästötilillä:

Tuoton verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on syntynyt (osinko, korko, sijoituskohteen arvonnousu, muussa valuutassa kuin euroissa oleva tilin valuuttakurssivoitto) ja missä järjestyksessä. Siten esimerkiksi osakkeiden realisoituneiden luovutusvoittojen lisäksi myös tilille hankittujen osakkeiden realisoitumaton arvonnousu on osakesäästötilin tuottoa, kun tililtä nostetaan varoja.

Osakesäästötilin verotus - Nordnet

1 tykkäys

Nyt kun noita lueskelin netistä verotusohjeita niin kaiketi tuo realisoitumaton arvonnousu lasketaan tuohon nostettaessa jotenkin mukaan. Paras arvaus mitä itse veikkaisin, että kun nostin rahaa 9.3.2020, salkku oli tsägällä ihan vähän plussalla. Ja kun tein uuden noston 13.3.2020 niin silloin salkku olikin miinuksella: tämä siis selittää sen miksi toinen nosto näkyy tapahtumissa erilaisena kuin ensimmäinen. Mutta sekavaa tästä tekee sen, että en mielestäni mistään näe Nordnetissa (esim. 9A-raportista), että minulla olisi mitään verotettavaa voittoa OST:lle syntynyt.

1 tykkäys

Olet esimerkkisi perusteella ymmärtänyt väärin. OST:llä katsotaan aina tilin kokonaiskehitystä ja jos se on plussalla, niin jokaisesta nostosta osa katsotaan voitoksi ja voit palauttaa tilille vain oman pääoman osuuden. Tämän vuoksi yritän sanoa ihmisille, että älkää nostako OST:lle laitettuja rahoja, jos haluatte maksimoida verohyödyn.

Esimerkissäsi 10000€ tili kasvaa 11600€ lukemaan. Nostat 2000€ pois siitä on 276€ voittoa ja 1724€ omaa pääomaa. Maksat siis veroja 83€ ja saat jatkossa tallettaa tilille vain 41724€. Eli puuttuvat 40k€ ja tuon 1724€ oman pääoman osuuden.

Oikean tilisi tilannetta ei viitsi kännykällä laskea ja koodarina osaat tehdä sen itsekin, kun ymmärrät logiikan.

Edit: Oikean OST tilisi tilanteen laskemiseen pitäisi selvittää nostopäivien salkun arvo, eli kovin vaikeaksi menee.

Se ei yllätä, jos Nordnet ei osaa kertoa raporteissa OST nostoihin liittyvistä veroista heillekin uusi asia ja varmaan unohtunut, että jotkut nostavat sieltä rahoja poiskin.

7 tykkäystä

Veroja maksat siinä suhteessa, kun OST:n suhde tuottoa ja pääomaa on. Esim. jos olet tallettanut 10000 euroa ja se on kasvanut 15000 euroksi, nostaessasi minkä tahansa rahasumman siitä kolmannes verotetaan voittona. Koska OST:llä oli 10000 pääomaa ja 5000 tuottoa.

Osakesäästötili on kuin kanakeitto, jota ei voi närkkiä. Aina tulee keitonmukaisessa suhteessa kanaa ja lientä.

Kannattaa kysyä verottajalta veroista. Sivuilla on valmiit esimerkit sinua varten.

7 tykkäystä

Selkeästi siis ymmärsin väärin tuon nostojen verotuksen. Kiitokset näistä selvennyksistä!

Mutta erikoisjännää tässä on vielä se, että tuo 850 euron nostoni OST:ltä (jolloin ilmeisesti salkku oli vähän plussalla) siirtyi sellaisenaan AOT:lle. Eli mitään ennakonpidätystä välistä ei mennyt. Eikö ennakonpidätys pitäisi tuosta mennä, jos tuosta on voittoa syntynyt? Ainakin verottajan mukaan Nordnetin pitäisi tuo ennakonpidätys ymmärtääkseni tehdä:

Kun nostat varoja osakesäästötililtä, varat jaetaan tuottoon ja pääomaan. Tuotto on veronalaista tuloa, pääoma taas verotonta. Pankki tai muu palveluntarjoaja laskee tuoton puolestasi ja perii ennakonpidätyksen, joka on 30 % tuotosta.

Voiko joku muu Nordnetin käyttäjä vahvistaa, että jos olet nostanut rahaa voitolliselta OST:ltä, onko siitä mennyt ennakonpidätystä.

Vahvistan tämän. Tässä näkyy yhdestä nostosta tulostuneet rivit tapahtumista ja laskelmista.
Voitot on “nosto” alla ja siitä menevät verot “pääomatulovero ost”. Oma nostettu pääoma on “Nosto OST”.

1 tykkäys

Tuo näyttäisi hyvin samalta kuin omalla tililläni sillä erotuksella, että tuo “pääomatulovero ost” puuttuu itseltäni kokonaan. Löytyhän se bugi sieltä kun ei omasta nostostani ole sitten veroa mennyt. Empä jaksa tästä valittaa, jos tässä on onnistunut sattumalta jokusen euron veroja kiertämään :grin: Veikkaisin, että nuo saman päivän sisällä 9.3.2020 tapahtuneet talletukset, ostot ja nosto on jotenkin sekoittanut tätä laskentaa.

Vai olisiko kyse siitä, että tiettyä summaa pienempiä ennakonpidätyksiä ei suoriteta. Ymmärsin, että sinulla kyse oli muutamista euroista. Voi toki olla Nordnetin bugi. Ei olisi ensimmäinen kerta.

Veikkaisin, että tuo näkyy veroehdotuksessa, eli sait vain lykättyä veronmaksua hieman.

2 tykkäystä

Siis pidättääkö pankki pääomaveron nostaessa?

Ja millä perusteella?

Aika tuperä juttu. Vaikka sieltä nostaa miljoonan voittoa niin voittoa ei verovuonna synny jos tulee muualla tappioita

Pidättää. Verottaja on viisaudessaan päättänyt noin. Alle 20 euron ennakonpidätyksiä ei pidätetä, mistä tuossa @elakkeelle35v 850e nostossakin voi olla kyse. Lisäksi nostohetken markkina-arvossa käytetään verottajan mukaan osakkeiden edellisen päivän päätösarvoja. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/81118/osakes%C3%A4%C3%A4st%C3%B6tilin-verotus/#6-osakes%C3%A4%C3%A4st%C3%B6tilill%C3%A4-olevien-varojen-nostamisen-verotus

3 tykkäystä

Eli osakesäästötiliä ei kannata laittaa lihoiksi kuin voitollisena vuotena.

1 tykkäys

Tai ajallisesti aivan vuoden lopussa, jolloin lopullinen verotus on mahdollisimman lähellä.

1 tykkäys

No tuo 20 euron ennakonpidätyksen raja selittää kyllä tämän omalta osaltani. Eipä siellä mitään bugia sitten olekaan, turhaan tässä Nordnettia olen epäillyt. Mutta pitää kyllä ihmetellä miksi ihmeessä tuommoinen 20 euron raja on tehty. Nykyään kun verotus menee täysin automaattisesti niin se on varmaan tietojärjestelmien kannalta ihan se ja sama meneekö veroa 1 sentti vai 1000 euroa. Turhaan vaan monimutkaistaa OST:tä tämmöisetkin rajat.

1 tykkäys

Muutenkin vaikuttaa aivan turhan monimutkaiselta, mutta verottaja tekee mitä verottaja tekee. En yhtään ihmettele jos asiakaspalvelu ei osaa vastata näihin.

Juu en tiedä minkälaisia henkilöitä Nordnet palkkaa asiakaspalveluun. Oletettavasti opiskelijoita ja vasta valmistuneita. Pari kertaa olen jopa hakenut, kun alanvaihto kiinnostaisi ja väittäisin pärjääväni hommassa. Sijoituksia on ollut lapsuudesta lähtien ja lähes parikymmentä vuotta olen niitä itse hallinnoinut.

Kertaakaan eivät ole kutsuneet edes haastatteluun. Onko sitten palkkapyyntö ollut liian kova tai hakemuksessa jotain muuta vikaa?

1 tykkäys

Tuo 20 euron raja OST:n ennakonpidätyksessä muuten ilmeisesti perustuu jo osakesäästötiliä ennen olleeseen säädökseen " Ennakkoperintäasetus": Ennakkoperintäasetus 1124/1996 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®

Satunnainen ja vähäinen suoritus
Pääomatulosta ei toimiteta ennakonpidätystä, jos suorituksen määrä on enintään 20 euroa. Ennakonpidätystä ei myöskään toimiteta eikä työnantajan sairausvakuutusmaksua suoriteta, jos muun yksittäisen, satunnaisesti maksettavan suorituksen määrä on enintään 20 euroa kalenterikuukaudessa.

Tuosta ei ihan selvästi kyllä selviä onko raja per kerta vai per kuukausi OST:n nostoissa. Rupesin vain ihan teoriassa miettimään, onko tuossa porsaanreikä, jos nostaisit OST:ltä rahaa joka ikinen pörssipäivä (250 pv vuodessa) vuoden ajan siten, että saat voittoa juuri alle 20 euroa niin silloinhan saisit nostettua n. 5000 euroa voittoa (20 x 250) vuodessa ja mistään nostosta ei menisi ennakonpidätystä. Hulluhan sitä olisi jos jaksaisi nuo nostot noin tehdä, mutta 1500 euroa “säästäisi” ennakonpidätyksissä noin. Mutta veikkaisin kyllä että, vaikka ennakonpidätystä ei menisi, kyllä se varmaan verotuksessa silti näkyy voittona ja verot siitä joutuu maksamaan sitten myöhemmin.

1 tykkäys

Satunnainen ja vähäinen suoritus tarkoittaa sitä ettei tuota mainitsemaasi porsaanreikää tässä tapauksessa ole.

Vain jos tilillä olisi äärettömästi pääomaa. Vain voiton osuudesta maksetaan veroa. Et voi nostaa vain voittoja joten prosentti on aina alle 30.

Eli kannattaisi kerran kuukaudessa nostaa OST:tä sen verran varoja että voiton osuus on esim 19,99euroa. jolloin saa sen verottomana? 12kk x tuo on 240eur/vuosi = netto pääomatuloverohyöty/vuosi. Meneeköhän noin?

Kyllä ne sitten verotuksessa lasketaan kaikki yhteen ja niistä verot tulee maksuun.