Osakkeiden myyminen (Heikkilä & Vilén osa 33)

Heikkilä ja Vilén kritisoivat videolla salkun kaikkien osakkeiden myymistä. Heikkilä oli kuitenkin sitä mieltä, että hyvät syyt osakkeiden myymiselle olivat psykologisia - yöunien menettäminen tai pelko markkinoiden laskusta.

Eikö osakkeiden myyminen ole kuitenkin täysin rationaalista? Osakkeen arvo on sen tulevien kassavirtojen diskontattu nykyarvo. Jos myymällä hyvin nousseen osakkeen saat verot huomioiden 10 vuoden osingot tänä päivänä, olet myydessäsi oikeassa mikäli osake laskee seuraavan kymmenen vuoden aikana ostotasollesi. Osakkeen ostajalla pitää olla vahva uskomus tämän ennätyspitkän nousukauden jatkumisesta hamaan tulevaisuuteen. Olenkin ihmetellyt miten analyytikot samanaikaisesti ovat yksimielisiä nousukauden päättymisestä ja kuitenkin suhtautuvat varovaisen positiivisesti yksittäisten yhtiöiden osakkeiden kehitykseen. Olisi kai epäkohteliasta olettaa johdon epäonnistuvan tulevissa pyrkimyksissään vaikka epäonnistumisia tapahtuu.

Ongelma on toki siinä ettei laskun ajankohtaa pystytä määrittämään. Siksi pitääkin käyttää todennäköisyyksiä, joiden avulla lasketaan matemaattinen odotusarvo. Oletetaan vaikkapa, että markkinat 20% todennäköisyydellä kasvavat vielä +10%, 60% todennäköisyydellä pysyvät tällä tasolla vielä vuoden ja 20% todennäköisyydellä romahtavat -40%. Saadaan odotusarvo (0,2*1,1 + 0,6*1 + 0,2*0,6) -1 = -6%. Jokainen voi toki käyttää omia lukujaan, mutta jos saatu odotusarvo on negatiivinen, silloin uhkapelaajatkin tietävät ettei sellaista peliä kannata pelata. Et siis panosta mitään ja rationaalinen ratkaisu olisi myydä kaikki, vaikka kaikki kuplat voivatkin paisua vielä hetken ennen puhkeamistaan.

Teknoyhtiöt varsinkin 20-40 P/E:llä. Jokaisen sijoittajan pitää kysyä, ovatko Twitter, Facebook tai Apple olemassa vielä kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Mieti kaksikymmentä vuotta taaksepäin: mitä kuuluu Geocitiesille, Altavistalle, Jippiille, MySpacelle - silloisille markkinoiden huipulla olleille yhtiöille?

6 tykkäystä

“Heikkilä ja Vilén kritisoivat videolla salkun kaikkien osakkeiden myymistä. Heikkilä oli kuitenkin sitä mieltä, että hyvät syyt osakkeiden myymiselle olivat psykologisia - yöunien menettäminen tai pelko markkinoiden laskusta.”

Pointti videolla taisi olla, että kaikkien osakkeiden myynti harvoin on järkevää koska olemme niin usein väärässä. 100 % cash positio on melko jyrkkä näkemys markkinasta ja moni on ratsastellut tätäkin markkinaa ylöspäin käteinen punttina. Eli videolla kehotettiin ottamaan näkemystä maltilla hyväksyen se mahdollisuus, että on väärässä.

5 tykkäystä

Kaivoin tällaisen ketjun naftaliinista :slightly_smiling_face:
Aiheeni sopi parhaiten tähän. Nimen muuttaisin kuitenkin siten, että poistaisin nimen loppuosan (H&V osa 33).

Talouselämässä oli kiinnostava Merja Saarisen artikkeli Peter Lynchin ajatuksista siitä, mitä osakkeita kannattaisi myydä ja perustelut näihin. Löytyy täältä mutta maksumuurin takana.

Näin tunnettu sijoitusguru Peter Lynch neuvoo myymään osakkeita

Tunnettu sijoitusguru ja ­salkunhoitaja Peter Lynch korostaa osakkeiden myyntipäätöksissä yhtiökohtaisia muutoksia. Kurssimuutos ei ole riittävä syy.

Lynch on listannut myynti­ohjeet erityyppisille osakkeille:

Hidas kasvaja on syytä myydä, jos yhtiö on menettänyt markkinaosuutta kahtena peräkkäisenä vuotena. Hälytysmerkkejä ovat myös epäonnistuneet ­yritysostot ja suunnitelmat laajeta ­ostoilla uusille aloille. Myös huonokuntoinen tase ja riittämätön osinkotuotto ovat myyntisignaaleja.

Vakaa yhtiö kannattaa myydä p/e-luvun noustua liian korkeaksi. Myyntisyitä ovat myös uusien tuotteiden puute tai huono vastaanotto sekä kasvun hiipuminen ja tärkeän liiketoiminta-alueen haavoittuvuus talouden notkah­dukselle. Merkkinä voi pitää myös sitä, että johto ei ole enää ostanut yhtiön osakkeita.

Syklinen yhtiö on myytävä syklin huipulla. Sen ajoitusta voi arvioida varastojen kasvulla ja raaka-ainehintojen laskulla sekä kysynnän hidastumisella. Sekin on merkki, jos yhtiö ei pärjää kilpailussa kululeikkauksista huolimatta.

Nopean kasvajan myynti tulee eteen, kun nopea kasvu loppuu ja myynti laskee, ja p/e on 30, vaikka tulosennusteet ­odottavat enintään 15–20 prosentin ­kasvua. Hälytysmerkki on myös johtajapako.

Käänneyhtiö on syytä myydä käänteen tapahduttua. Aina sitä ei tule. Silloin osake on hyvä myydä, jos velan määrä on kasvanut, varastot kasvavat tuplanopeudella liikevaihtoon verrattuna, merkittävä asiakas on vaikeuksissa ja p/e on noussut tulosodotusten vuoksi.

Pohdi näiden myyntiä

Sijoitusguru Peter Lynchin laatimat kriteerit nostavat oheiset osakkeet harkittaviksi mahdollista myyntiä varten.

Hitaan kasvun yhtiöt
Glaston
Neo Industrial
Tulikivi
Osinkotuotto alle 2 %
Omavaraisuusaste alle 35 %
Liikevaihto laskenut tai pysynyt ennallaan 2018 ja H1/2019

Vakaat yhtiöt
Orion
QPR Software
Soprano
P/e-luku suurempi kuin 25
12 kk liikevaihdon kasvu alle 3 %
Sisäpiiri lakannut ostamasta

Sykliset yhtiöt
Consti
SRV
Uudet tilaukset ja tilauskanta laskenut Q2/2019
Liikevaihto laskenut
Suhdannekäänne

Nopean kasvun yhtiöt
United Bankers
P/e-luku suurempi kuin 25
Liikevaihto laskenut H1/2019

Käänneyhtiöt
HkScan
Lehto Group
SRV Yhtiöt
Stockmann
Liukuva 12 kk tulos tappiolla
Liiketulos tappiolla H1/2019 tai Q2/2019
12 kk liikevaihto laskenut tai pysynyt paikoillaan
Omavaraisuusaste alle 40 %

Lähde: Alma Talent tietopalvelut

5 tykkäystä

Itse kehotan ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. Ei tämä sen kummempaa ole. :+1:

6 tykkäystä

Minä pyrin ostamaan halvalla, joskus edullisesti ja joskus jopa maksamaan vähän enemmän, mutta en yleensä myy kuin tosi harvoin :smile:

Halusin kuitenkin jakaa mielestäni kiinnostavan artikkelin.

3 tykkäystä

On se hienoa, kun sedän sijoitus oppaan 1. artikla on seurakuntalaisten toimesta näin upeasti omaksuttu :heart_eyes:

Masse-setä, FA, ei oppi ojaan kaada :grin:

2 tykkäystä

Itse en ole vielä täysin sisäistänyt oppaan 1. artiklaa, sillä viime aikoina olen tykännyt ostaa kalliilla ja myydä halvalla. Kauhean suositeltavaa se ei tosin ole. Viimeisimmät kaupat: Nokia osto 4,7 → myynti 3,7. Fellow osto 6,5 → myynti 4,5. Mutta elämä opettaa. Toisinaan tulee miinaan väkisinkin astuttua, mutta pitää vain huolen ettei täysin poikki mene ja putoa tyystin pelistä.

Sikäli olen ylpeä itsestäni että olen jopa osannut painaa surutta myyntinappia kun fundamentit katoaa alta, eikä jäädä odottelemaan ihmettä, joka sitten tulee tai ei tule. (niinkuin case Martelan kohdalla. Siitä tapauksesta tuli kyllä jotain jopa opittua).


Kiitos @Elina_A artikkelista. Kovin tutun oloista tekstiä oli, ja muistin että tämä teksti löytyy (ilman yhtiöesimerkkejä (ja ilman maksumuuria :smiley:)) Oksaharju&KH:n kirjasta Sijoita kuin guru (s.105). Kirjassa on lisääkin Lynchin opeista, kannattaa lukea kirja jos ukon opit kiinnostaa enemmän. Vähän kirjassa annetaan satikutia ‘hitaiden kasvajien’ ja ‘vakaiden yhtiöiden’ määrittelylle mutta anyways. Kuitenkin, kertaus on opintojen äiti ja toisinaan on ihan hyvä lukea tekstejä uudestaan mitä ei ole hetkeen lukenut.

Ps. Muokkasin otsikkoa, omalla luvalla :face_with_hand_over_mouth: muokataan takaisin jos oli huono idea.

3 tykkäystä

Sitä sattuu parhaimmillekin sijoittajille :hugs:

Kiitos vinkistä @Astrix Varmaan onkin Oksaharjun kirjaan liittyvää, koska olivat jotenkin alekkain, mutta olin myös lukenut jo max artikkelimäärän ja eivät näyttäneet enää J.O.:n juttuja.

Ostaminen on helppoa, mutta myyminen ei meinaa luonnistua. Siksi ehkä nämä Lynchin jutut kuulostivat kiinnostavilta. Huvittava juttu sinänsä, että katsoin listan ensin nopeasti läpi, ikäänkuin pistokokeena, ettei vaan suositellut Koneen tai eQ:n myymistä. Olisin varmaan jättänyt artikkelin kesken :smile:

1 tykkäys

Minusta tämä on nyt bueno.
Mitenkäs teit sen?

Mestarin voimilla moni asia on mahdollista. :wink:

7 tykkäystä

Juu, mestarina pystyy otsikoitakin muokkaan :smiley: ja semmosta pientä. Veden muuttaminen viiniksi ei taida vielä onnistua.

3 tykkäystä

Älä nyt, olisi mennyt täysillä läpi :smile:

Hkscan:lla on vielä pitkä matka kunnon kääntöön. Suomi on vielä ihan kuralla ja historiassa tuottanut eniten. Virossa pientä parannusta. Tanska pitäisi saada hanansa auki aasiaan, ilmeisesti jotain sellaista on näkyvissä. Ruotsi porskuttaa tasaisen huonosti… Suomi ensin kuntoon, sitten ruotsi… muut niin pientä, että kerkiää myöhemmin. Nykyinen pieni sianlihan hinnan nousu voi piristää. Mutta tietääkseni korotukset Suomessa on jääneet Euroopan pienemmäksi…